Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A bizalom felépítése
  2013-04-07 20:22:45, vasárnap
 
   
  A bizalom felépítése

A másik emberbe vetett bizalmunk és az ő megbízhatóságának felépítése


1. Ne felejtsd el, hogy kockázatokat kell vállalnod! Nincs ingyen megszerezhető bizalom. A bizalom ára, amint már láttuk, az elkerülhetetlen sebezhetőség, amit az vált ki, hogy a dolgok kimenetelét a másik emberre bízzuk.

Azt szoktuk mondani, hogy a bizalmat ki kell érdemelni, és ez igaz is, ugyanakkor nem tudom bebizonyítani, hogy megbízható vagyok, ha valaki nem vállalja azt a kockázatot, hogy megbízik bennem. A Lukács 19-ben, a tálentumok példázatában a szolgák csak azért kaphattak lehetőséget arra, hogy bebizonyítsák hűségüket, mert a nemesember előbb vállalta azt a kockázatot, hogy rájuk bízza pénzét.

2. Amikor elkezdesz megbízni valakiben, azokra a képességeire építs, amelyekben erős, ne azokra, amelyekben gyenge, vagyis olyan dolgokkal bízd meg, amiket meg tud csinálni, amiket szeret csinálni, amelyekben biztonságban érzi magát! Ez különösen fontos gyermekek, új vagy gyakorlatlan alkalmazottak esetében, és ezzel a kudarc esélyét is csökkentjük. Az is lényeges, hogy bizalmunk első lépéseit gyorsan kövessék újabbak.

3. Ne késlekedj a dicsérettel, ha sikerült teljesítenie a feladatot, és fejezd ki, hogy megbízol benne! A bizalom tiszteletet is jelent, és ha valakit bizalomra méltónak tekintenek, az csodálatos élmény. "Jól vagyon jó és hű szolgám, kevesen voltál hű, sokra bízlak ezután, menj be a te uradnak örömébe."( Máté 25:21 és 23, Lukács 19:17)

Ugyanebből az okból bizalomra való képességünk is növekszik, ha megvalljuk hitünket: "Megbízom benned". A hit és a megvallás itt is együtt jár, mint minden esetben.16

4. Jellemed legyen a hűség és a megbízhatóság példája! Az emberek - különösen a gyermekek - modellek alapján tanulnak. Csak akkor fogják erénynek tekinteni a megbízhatóságot, és csak akkor fognak erre törekedni, ha azt látják, hogy azok, akikre felnéznek, és akiket a legjobban tisztelnek, mint például a szülők, vezetők és más fontos szerepet betöltő emberek, következetesen gyakorolják.

5. Legyen gondod arra, hogy a sikert még nagyobb felelősséggel jutalmazd, de ne felejtsd el, hogy csak kis lépésekben szabad fokozni a megterhelést! A szabály az, hogy parancsra új parancs, parancsra új parancs, itt egy kicsi, ott egy kicsi. Légy türelmes, és ne feledkezz meg arról, hogy építed a bizalmat, nem pedig a határait próbálgatod, ezért idő előtt ne terheld meg túlzottan se a saját képességeidet, se a másik emberét.

6. Ha az az ember, akiben megbíztál, kudarcot vall, adj neki még egy lehetőséget! Menj vissza arra a dologra, amelyben az utolsó alkalommal sikert ért el, és kezdd újra! És légy nagyon óvatos ezzel a mondattal: "Megbíztam benned, de te cserbenhagytál". A bizalom, amikor elkezd kifejlődni, annyira törékeny, hogy ha azt mondod valakinek: nem bízol benne, nagyon hosszú időbe telik majd, mire elhiszi, hogy most már megbízol benne.

7. Ne téveszd össze a bizalmat egy ember képességeinek a kipróbálásával! Megvan a helye annak, hogy próbára tegyünk valakit, de ez nem azt jelenti, hogy megbízunk benne. Ha a főnököm ezt mondja: "Szeretném látni, meg tudod-e csinálni ezt a munkát", és kudarcot vallok, akkor az mindössze annyit jelent, hogy nem vagyok alkalmas annak a munkának az elvégzésére. De ha ezt mondja: "Bízom benned, hogy ezt meg tudod csinálni", és aztán kudarcot vallok, akkor nemcsak a képességeim, hanem a megbízhatóságom is megkérdőjeleződik.

8. Csak akkor mondd ezt: "Megbíztam benned, de te cserbenhagytál", ha előzetesen megmondtad annak az embernek, hogy most bízol benne, ő pedig elfogadta ezt a felelősséget.

Hogyan építsük fel a megbízhatóságunkba vetett bizalmat?

A megbízhatóság tudata szinte észrevehetetlenül, minden látványosság nélkül épül fel, ezért bizonyos vérmérsékletű emberek számára több problémát okoz, mint másoknak, nem is annyira azért, mert nehéz dolog, hanem azért, mert nagy gondosságot igényel. Ezt kell tenned:

1. Teremtsd meg magad körül a megbízhatóság légkörét! Például:

a) Légy megbízható és lelkiismeretes kötelezettségeid teljesítésében, és feladataid elvégzésében!

b) Akkor is tartsd meg ígéreteidet, ha az kényelmetlen, kellemetlen, vagy sokba kerül neked!

c) Légy következetes, ne pillanatnyi szeszélyeid, hanem alapelvek szerint viselkedj!

d) Őrizd meg megbízhatóságodat, de soha ne ígérj meg semmit, amíg nem ismered a részleteket!

2. Légy őszinte, mondd el a teljes igazságot, ne csak egy részét, és gondolataid mellett érzelmeidet is oszd meg másokkal! Biztosítsd őket arról, hogy a maguk valójában mondod el a dolgokat, és nincs szükségük következtetésekre, hátsó gondolatokra, és nem kell gyanakodniuk.

3. Csiszold saját jellemedet! Ne felejtsd el, hogy a válsághelyzetek nem fejlesztik jellemedet, csak leleplezik, mi van a szívedben.

a) Ismerd meg magadat és gyenge pontjaidat, amelyekkel szemben védekezned kell, vagy amiben meg kell erősödnöd!

b) Ne engedd meg magadnak, hogy a könnyebb utat válaszd! Általában a nehezebb út a helyes.

c) Soha ne add fel elveidet nyomások alatt, vagy valamilyen előny kedvéért!

4. Légy jókedvű, ne panaszkodj, ha nehézségeid vannak, és ne ess bele az önsajnálat hibájába! Rendkívül nehéz megbízni egy olyan emberben, aki folyton sajnálja magát.

Forrás:
TOM MARSHALL: Helyes kapcsolatok
 
 
0 komment , kategória:  Elgondolkodtató  
Címkék: kötelezettségeid, elkerülhetetlen, válsághelyzetek, megbízhatóságom, megbízhatóságot, következetesen, kipróbálásával, lelkiismeretes, teljesítésében, cserbenhagytál, bebizonyítani, vérmérsékletű, alkalmazottak, képességeinek, megbízhatóság, megszerezhető, bebizonyítsák, képességeidet, felelősséggel, elvégzésében, példázatában, megterhelést, biztonságban, teljesítenie, gyakorlatlan, kényelmetlen, felelősséget, következetes, képességeire, látványosság, gondolatokra, sebezhetőség, kockázatokat, gyanakodniuk, elvégzésére, gondosságot, bizalom felépítése, másik emberbe, elkerülhetetlen sebezhetőség, dolgok kimenetelét, másik emberre, tálentumok példázatában, szolgák csak, nemesember előbb, képességeire építs, kudarc esélyét, bizalom tiszteletet, csodálatos élmény, okból bizalomra, megbízhatóság példája, legjobban tisztelnek, határait próbálgatod,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Esti kép  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Különös!  Gaál Viktor gondolata  A végzet az  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Ünnepelj csak  Emlék  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  A föld szépségéért  Viharban csak az a fa marad ál...  Ahogy emelkedik a rezgés...  Föld napja április 22  Az idő elsodorja létezésünk  S a dalok tanulsága  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam Krisztinától  Föld napja április 22  Beney Zsuzsa - Tavasz  Föld napja április 22  Beney Zsuzsa - Sirató  Minden gyerek jó.  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Sirató  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Föld napja április 22  Életművészet  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Sokkal bölcsebb a természet,  Az elfogadásnak...  Semmit ne higgy el  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Két tekintet van  Facebookon kaptam  Tehetségtelen gyerek nincs.  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Szent György nap  Facebookon kaptam  Két tekintet van  Volt egy...  Semmit ne higgy el  Emberként automatikusan értéke...  próbáljuk ki az őszinteséget  Emlék  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  S a dalok tanulsága  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 25  Szép estét kedves látogatóimna...  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Szép estét kedves látogatóimna...  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Gizike bar...  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
bizalom felépítése, másik emberbe, elkerülhetetlen sebezhetőség, dolgok kimenetelét, másik emberre, tálentumok példázatában, szolgák csak, nemesember előbb, képességeire építs, kudarc esélyét, bizalom tiszteletet, csodálatos élmény, okból bizalomra, megbízhatóság példája, legjobban tisztelnek, határait próbálgatod, saját képességeidet, másik emberét, utolsó alkalommal, ember képességeinek, helye annak, mindössze annyit, megbízhatóság tudata, megbízhatóság légkörét, teljes igazságot, maguk valójában, könnyebb utat, önsajnálat hibájába, olyan emberben, kötelezettségeid, elkerülhetetlen, válsághelyzetek, megbízhatóságom, megbízhatóságot, következetesen, kipróbálásával, lelkiismeretes, teljesítésében, cserbenhagytál, bebizonyítani, vérmérsékletű, alkalmazottak, képességeinek, megbízhatóság, megszerezhető, bebizonyítsák, képességeidet, felelősséggel, elvégzésében, példázatában, megterhelést, biztonságban, teljesítenie, gyakorlatlan, kényelmetlen, felelősséget, következetes, képességeire, látványosság, gondolatokra, sebezhetőség, kockázatokat, gyanakodniuk, elvégzésére, gondosságot, lehetőséget, részleteket, próbálgatod, gyakorolják, gondolataid, érzelmeidet, szeszélyeid, pillanatnyi, tiszteletet, ígéreteidet, kellemetlen, képességünk, dicsérettel, csökkentjük, képességeim, kapcsolatok, kimenetelét, nehézségeid, biztosítsd, megbízható, feladataid, védekezned, előzetesen, önsajnálat, kockázatot, lépésekben, amelyekben, amelyekkel, pontjaidat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 42 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2621
  • e Hét: 11266
  • e Hónap: 17638
  • e Év: 68429
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.