Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A csontritkulás az életkor velejárója?
  2014-04-26 14:56:54, szombat
 
   
  A csontritkulás lassan kifejlődő betegség, kezdetben nem okoz tüneteket, legrosszabb esetben az első csonttörés figyelmeztet a betegség kialakulására. Az igazolt, határértéket meghaladó csontritkulás kezelése rendszeres, elsősorban gyógyszeres, tablettás vagy injekciós, infúziós kezelését teszik szükségessé, lehetőségeinktől, személyiségünktől, és állapotunktól függően.

A csontsűrűséget egyrészt a csont ásványi anyag tartalma, másrészt szerves anyag tartalma határozza meg. Férfiak esetében a csontritkulás később és kisebb arányban jelentkezik, mint nőknél, eleve a férfiak általában nagyobb csonttömeggel rendelkeznek. 75 éves kor felett azonban a csontritkulás férfiakban már ugyanolyan gyakori.

A csontritkulás mértéke
A csontritkulás mértéke attól is függ, hogy 35 éves korig mekkora csonttömegre tett szert valaki és a későbbiekben milyen gyorsan kezd el a csonttömegből veszíteni. Minél nagyobb volt a maximális csonttömeg, annál kevésbé valószínű, hogy az időskori csontvesztés eljut a csontritkulás stádiumába. Csontritkulás előrehaladott formájában már a lehajolás, kisebb tárgy felemelése, köhögés is csonttöréshez vezethet, a csigolyák a test súlyától összeroppanhatnak. Leggyakoribb törésre hajlamos területek a gerinc, a combnyak, a medence és a csukló csontjai.

Egyensúly csontritkulás esetén?
Ha pontosan betartjuk a gyógyszerek szedésre vonatkozó utasításokat, akkor nem gyakoriak a mellékhatások. Emellett D vitamin és Ca kiegészítésre mindenképp szükség van. A csontritkulásos betegek fizikai aktivitására is hangsúlyt kell fektetni. A függőleges helyzetű testedzés, a rendszeres sétától egészen a kocogásig, akár tenisz vagy a tánc is rendkívül kedvezően befolyásolhatja a folyamatot.

A fizikai aktivitást, erőnlétet és egyensúlyt mindenképpen fejleszteni kell. Masszázs általában csak wellness jelleggel javasolt, fizikoterápiát csak bizonyos panaszok esetén szükséges. Amennyiben még nem áll fenn definitív csontritkulás, csak gyengül a csont minősége, de még nem éri el a határértéket, akkor elegendő a D vitamin, Ca rendszeres pótlása, illetve a fentiekben is említett testmozgás. Ebben az esetben kiegészítő gyógyszeres kezelés nem szükséges.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?
Rendszeres gerinctornával, kiegyensúlyozott táplálkozással megelőzhető az állapot további romlása. Téli időszakban fontos a D-vitamin pótlása, valamint egész évben kalcium szedése is javasolt, mert abból a napi igény több mint amennyit a táplálékkal elfogyasztunk.

Nagyon fontos odafigyelni az étrendünkre. A zöldségek segíthetnek megakadályozni a csontritkulást, különösen ajánlott a káposzta, a brokkoli, a karfiol és kelbimbó fogyasztása, a vitamin- és nyomelem pótlás. Kalcium a D-, a B6-, a C-, a K-vitamin és a folsav fontos építőelemei a csontoknak. Vigyázni kell a túlzott foszfor-bevitellel, ez ugyanis akadályozza a kalcium beépülését, éppen ezért kerülendők például a szénsavas üdítők, az ömlesztett sajtok, a belsőségek és a foszfátokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása.

A dohányzás, a túlzott kávé- és alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód jelentősen megnövelik a csontritkulás kockázatát. A rendszeres mozgás lehet a megelőzés és a folyamat fékezésének egyik kulcsa, hogy megóvjuk csontjaink egészségét.

Ha a sport már nehézkes
Amikor fizikai állapotunk már nem engedi a rendszeres testmozgást, a pulzáló mágnesterápia segítségével ekkor is felfrissíthetjük vérkeringésünket, így oxigéndússá válik vérünk. Az izomsejtekre molekuláris szinten fejti ki hatását, valamint több pozitív folyamatot is beindíthat szervezetünkben. Ezért is van, hogy ezt a módszert előszeretettel használják bénulásos esetekben illetve rehabilitáció során
Impulser Magazin
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
Címkék: felfrissíthetjük, kiegyensúlyozott, lehetőségeinktől, vérkeringésünket, befolyásolhatja, csontritkulásos, szervezetünkben, csontsűrűséget, előszeretettel, fizikoterápiát, megakadályozni, táplálkozással, csontritkulást, gerinctornával, csontritkulás, állapotunktól, csonttömeggel, csonttöréshez, kiegészítésre, mozgásszegény, elfogyasztunk, mellékhatások, csonttömegből, előrehaladott, mágnesterápia, kialakulására, rehabilitáció, utasításokat, figyelmeztet, aktivitására, mindenképpen, rendelkeznek, izomsejtekre, csonttömegre, segítségével, csontvesztés, csontritkulás lassan, első csonttörés, betegség kialakulására, csontsűrűséget egyrészt, csont ásványi, csontritkulás később, férfiak általában, csontritkulás férfiakban, csontritkulás mértéke, későbbiekben milyen, csonttömegből veszíteni, maximális csonttömeg, időskori csontvesztés, csontritkulás stádiumába, test súlyától, csukló csontjai, Emellett, Impulser Magazin,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Őrizkednünk kell...  Akarat  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Sose bánj semmit  Az engedelmesség miért nem vál...  Hazára minden embernek szükség...  Alázat  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Bounty krémes  Reggel van  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Bounty krémes  Png fotel  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Akarat  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Éretlen vers  Ami embereknek lehetetlen, az...  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  képre írva  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Fehér virág  Esti kép  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Próbálj meg ...  Jó éjszakát  Ágai Ágnes – Csendélet  Fekete István - Akác  Nagyon különös  Örülök, hogy látlak!  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png cica  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Adakozás  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Albert Einsteinről  Az igazi szeretetért rendszeri...  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Akarat  A boldog családok mind hasonló...  Neked tudnod kell  Png telefon  Facebookon kaptam  Lóhere  Akarat  Jó éjszakát  Akarat  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  A másik dolog,  Hogy lehet megtartani  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Jó éjszakát  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Png kutya 
Bejegyzés Címkék
csontritkulás lassan, első csonttörés, betegség kialakulására, csontsűrűséget egyrészt, csont ásványi, csontritkulás később, férfiak általában, csontritkulás férfiakban, csontritkulás mértéke, későbbiekben milyen, csonttömegből veszíteni, maximális csonttömeg, időskori csontvesztés, csontritkulás stádiumába, test súlyától, csukló csontjai, gyógyszerek szedésre, csontritkulásos betegek, függőleges helyzetű, rendszeres sétától, fizikai aktivitást, csont minősége, esetben kiegészítő, megelőzés érdekében, állapot további, napi igény, táplálékkal elfogyasztunk, zöldségek segíthetnek, folsav fontos, kalcium beépülését, szénsavas üdítők, ömlesztett sajtok, foszfátokat tartalmazó, túlzott kávé-, helytelen táplálkozás, csontritkulás kockázatát, rendszeres mozgás, folyamat fékezésének, rendszeres testmozgást, pulzáló mágnesterápia, izomsejtekre molekuláris, módszert előszeretettel, felfrissíthetjük, kiegyensúlyozott, lehetőségeinktől, vérkeringésünket, befolyásolhatja, csontritkulásos, szervezetünkben, csontsűrűséget, előszeretettel, fizikoterápiát, megakadályozni, táplálkozással, csontritkulást, gerinctornával, csontritkulás, állapotunktól, csonttömeggel, csonttöréshez, kiegészítésre, mozgásszegény, elfogyasztunk, mellékhatások, csonttömegből, előrehaladott, mágnesterápia, kialakulására, rehabilitáció, utasításokat, figyelmeztet, aktivitására, mindenképpen, rendelkeznek, izomsejtekre, csonttömegre, segítségével, csontvesztés, határértéket, későbbiekben, leggyakoribb, élelmiszerek, építőelemei, legrosszabb, gyógyszeres, fékezésének, foszfátokat, testmozgást, fogyasztása, oxigéndússá, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 41 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1728
  • e Hét: 7418
  • e Hónap: 13790
  • e Év: 64581
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.