Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ahány ház, annyiféle módon készül a tökéletes lecsó.
  2014-08-14 12:05:53, csütörtök
 
   
  MILYEN A TÖKÉLETES LECSÓ?

Ahány ház, annyiféle módon készül a tökéletes lecsó. Talán egy dolog van amiben megegyezhetünk: a lecsót sokféleképpen variálhatjuk, és elrontani nehezebb, mint jót készíteni.

A lecsó a magyar nyár kihagyhatatlan, és klasszikus fogása, amire mindenkinek megvan a maga tuti receptje. Annyi biztos, hogy az alábbi négy hozzávaló mindenképpen a lábasba kell, hogy kerüljön: zsiradék, hagyma, paprika, paradicsom. De már az is komoly vitákra adhat okot, hogy a lecsó zsíron, olajon vagy szalonnazsíron készüljön, a hagyma és a paprika szeletelése milyen egyedüli és üdvözítő formára történjen, a paradicsomot meghámozzuk-e vagy sem. Eresszünk össze több évtizedes barátokat egy közös lecsófőzés erejéig és kukta szerepünket hamarosan a békebíróéra cserélhetjük.

Bár az igazán finom és népszerű ételekről, mint amilyen a lecsó is, előszeretettel állítjuk, hogy hungarikum, de ha szétnézünk a szomszédos országok fazekaiban, akkor ez az állítás nem feltétlen állja meg a helyét. Ugyanis a lecsó alapanyagaiból máshol is készül finom fogás: az olaszok peperonataja - amit a hús hiánya miatt szegények lecsójának hívnak - lehetőleg több színű kaliforniai paprikából készül, fokhagymával, zellerrel, fehérborecettel és bazsalikommal. A baszk lecsó - a Piperade Basquaise - ugyanúgy készül, mint az ismert, hagyományos lecsó, kis fokhagymával, de rántottára halmozva tálalják, a tetejére pedig vékony sonkaszeleteket tesznek. Az egyik legismertebb ,,külföldi" tán a francia ratatouille, ahol padlizsán és cukkíni is kerül az alap lecsóba, kicsit ropogósabbra hagyják a zöldségeket és az ízeket a kakukkfű hivatott megkoronázni. A törökök menemen néven készítik és a tetején tükörtojással tálalják. Ugyancsak lecsó néven ismerik a németek, az osztrákok, az oroszok és a lengyelek is. A cigány lecsó (ejtsd: lacsaú) pedig természetesen fűszeresebb a megszokottnál: emberesen csípős, szigorúan szalonnán készül és pár szem krumpli teszi még laktatóbbá.

De maradjunk csak idehaza, és készítsük el a saját lecsónkat.

Először is le kell szögezni, hogy vízízű paprikából és paradicsomból a végeredmény sem lesz jobb, így bizony ki kell várni, amíg a hozzávalókat a szabadföldön a nap érleli ízes-zamatos alapanyaggá. Az első lépés, a lábas előkészítése tán még nem ad okot különösebb vitára, de a következő lépés, a zsiradék kiválasztása már annál inkább. A férfias lecsó szalonnazsíron készül, semmiképp sem olajon, ilyen aljasságra én sem biztatok senkit, de javasolnám kipróbálásra a kacsazsírt, ami még finomabbá teheti a lecsónkat.

A hagyma feldarabolásának módja az első számú sarkalatos kérdés. Egészen apróra vágjuk, karikára avagy vékony csíkokra? Jómagam ez utóbbira szavazok. Annyi biztos, legyen belőle bőségesen. Mivel a lecsó-befogadóképessége mindenkinek más, ezért a legpontosabban úgy határoznám meg, hogy egy rész hagyma, két rész paradicsom és négy rész paprika a megszívlelendő arány. Hagyjuk, hogy a hagyma jó szaftosra, üvegesre párolódjon, majd adjuk hozzá a karikára vágott paprikát. Még ne tegyünk hozzá semmilyen fűszert, sót semmiképpen, mert a paprikából kivonja a levét. Emiatt a lecsó túlságosan bő levet eresztene, a paprika meg idejekorán megszottyadna.

Az első pár percben kicsit nagyobb lángon, pár percig forgassuk át a paprikát, hogy mindenhol érje a hagymás zsiradék, majd fedjük le és kis lángon főzzük tovább. Főleg az erősebb nem képviselői állítják, hogy nem igazi lecsó az, amibe nem kerül még az elején csípős paprika - nem őrölt, de igazi bogyiszlói, kecskeszarvú vagy macskapöcs - mert utólag az már nem igazi. Mindenki cselekedjen ennél a pontnál saját ízlése és vérmérséklete szerint, de nem árt azokra is gondolni, akik nem bírják a túlzottan csípős ízeket. Amíg a paprika fő, addig hámozzuk meg a paradicsomot. Bár ez egy újabb vitára adhat okot, de az összepöndörödött paradicsomhéjak nem teszik ízletesebbé a lecsónkat, csak nehezebben emészthetővé, sőt a látvány sem étvágygerjesztő. Ha hámozás előtt 2 percre forró vízbe mártjuk a paradicsomot, gyorsan leránthatjuk a héját, sokan pedig a zöld, száras részt is eltávolítják. Mivel a paradicsom úgyis szétfő, szerintem ennek darabolása csak akkor lehet érdekes kérdés, ha esetleg a franciás változatot készítjük, ahol a zöldségek kicsit ropogósabban kerülnek tálalásra.

A paradicsomot akkor adjuk a lecsóhoz, amikor a paprika már kicsit összeesett, és kezd üvegesedni. A paradicsommal együtt jöhet a fűszerezés is. Kizárólag frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint lehet őrölt piros paprika, só, egy kis teáskanál cukor, és pár gerezd, apróra vágott fokhagyma is jót tesz neki. A lecsó akkor van kész, amikor a paradicsom már szétesett, de még nem teljesen szószos állagú. A jó lecsónak lelke van, ami türelmet, odafigyelést igényel - így lassú tűzön, időnként megkeverve vagy a lábast rázogatva készítsük el. Ha kolbászt is főzünk bele - lehetőleg kicsit szaftosabb, zsírosabb fajtát válasszunk - akkor annak szükségeltetik egy jó negyedóra, hogy az íze átjárja a lecsót, így nem sokkal a paprika adagolása után már a fazékba is dobhatjuk.

Az alap lecsó ezennel elkészült, máris asztalhoz ülhetünk egy nagy karéj ropogós héjú, foszlós belsejű kenyérrel és egy pohár fehérborral. Persze a lecsót kísérheti még tojás, rizs, tarhonya, de van ahol galuskával vagy krumplival gazdagítják, de találhatunk gombás és zöldbabos változatot is. A fűszerek közül érdemes kipróbálni még a kaprot - főleg, ha tök is kerül a lecsóba - a köményt, a bazsalikomot, oregánót, kakukkfüvet, rozmaringot, de a végén pár szem kapribogyó csak izgalmasabbá teheti. A csípős lecsónak pedig kiváló ízkontrasztot ad egy kis citrom vagy narancslé. Ehetjük magában, egy kis sajttal megszórva, tálalhatjuk húsokhoz, de akár túrós csuszával is.

Érdemes a lecsóból elcsenni egy adagot, leturmixolni, lehűteni és vajas kenyérhez, vagy pirítóshoz nagyszerű krémet kapunk. A lecsó számtalan variációja is azt bizonyítja, nem létezik egyedüli, üdvözítő recept. A lecsókészítés - mint a főzés nagyszerűsége is - a kreativitásban rejlik. Így ha megalkottuk a számunkra tökéletes lecsót, akár be is nevezhetünk az országban megrendezésre kerülő számos lecsófesztivál egyikére.

RECEPTEK:
Ratatouille - francia lecsó

1 nagyobb kaliforniai paprika vagy pritamin paprika
1 nagyobb padlizsán
2 - 3 kisebb zsenge cukkíni
4 - 5 nagyobb zöldpaprika
2 - 3 közepes paradicsom
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 nagy fej vöröshagyma vékonyra szeletelve
2 evőkanál olívaolaj

Frissen őrölt fekete bors
1 csokor petrezselyem
Friss bazsalikom
Friss rozmaring

A padlizsánt kockára vágom és besózom, és hagyom állni, hogy a keserű leve kijöjjön, amíg előkészítem a többi hozzávalót. A kétféle paprikát és a cukkínit karikára vágom, a paradicsomot meghámozom és cikkekre vágom. Egy lábasban felhevítem az olajat, rádobom a vékonyra szelt vöröshagymát (finom lilahagymával is), és üvegesre párolom. Hozzáadom a paprikát, a cukkínit, a fokhagymát jól elkeverem. A padlizsánról leöntöm a levet és azt is hozzáadom a többi zöldséghez. Fedő alatt puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és ízlés szerinti mennyiségben a fűszereket is. Körülbelül 8 - 10 percig főzzük együtt és még melegen, friss kenyérrel tálaljuk.

Kapros-tökös lecsó vackolt-tojással

1 nagyobb fej vöröshagyma
6 - 7 nagyobb zöldpaprika
50 dkg már megtisztított, kockára vágott zsenge tök
3 közepes paradicsom
1 nagy csokor kapor, apróra vágva

Bors
Zsír
Személyenként 1 - 2 tojás

Hagyományos módon elkészítjük a lecsót, a paprikával együtt a lábasba tesszük a kockára vágott tököt is. A paradicsommal együtt hozzáadjuk a kaprot és a többi ízesítőt. Kb. 3 - 4 percig főzzük, majd merőkanállal kis gödröket - vackokat - alakítunk ki és egy-egy tojást beleütünk. Ekkor nagyobb lángra vesszük és addig főzzük, amíg a tojásfehérje megszilárdul. Nagyon mutatós, és finom.

Forrás: hvg.hu
 
 
0 komment , kategória:  Főzés-sütés  
Címkék: feldarabolásának, összepöndörödött, paradicsomhéjak, sonkaszeleteket, étvágygerjesztő, fehérborecettel, szükségeltetik, szalonnazsíron, kihagyhatatlan, alapanyagaiból, előszeretettel, legpontosabban, megegyezhetünk, kreativitásban, lecsófesztivál, megszívlelendő, megszottyadna, személyenként, vérmérséklete, paradicsommal, ízkontrasztot, bazsalikommal, megrendezésre, megtisztított, nagyszerűsége, lilahagymával, megszokottnál, természetesen, lecsókészítés, tükörtojással, paradicsomból, sokféleképpen, variálhatjuk, megszilárdul, megkoronázni, leturmixolni, tökéletes lecsó, lecsót sokféleképpen, magyar nyár, maga tuti, alábbi négy, lábasba kell, lecsó zsíron, paprika szeletelése, paradicsomot meghámozzuk-e, közös lecsófőzés, békebíróéra cserélhetjük, igazán finom, szomszédos országok, lecsó alapanyagaiból, olaszok peperonataja, baszk lecsó, MILYEN TÖKÉLETES LECSÓ, Piperade Basquaise,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png csokor  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Png nő  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  s immár én is felragyogva, ért...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Nem méltó hozzád  Alázat  Bertolt Brecht -től idézet  Sokan azt tartják  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A sors  Neked tudnod kell  Rátalálsz  Lóhere  Png nő  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  A kételkedés kezelése  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Png ház  Egy hatékony szolga  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Fekete István - Akác  Neked tudnod kell  Paul David Tripp Április 21  Fekete István - Akác  Fekete István - Akác  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Soha ne kedvezz...  Szép estét kedves látogatóimna...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Alázat  A televizió nem a kultúrát kép...  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Png ház  Facebookon kaptam  Reggel van  A Megváltó szolgálatában  Nagyon különös  képre írva  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nagyi telefonál  Ágai Ágnes – Csendélet  Radikális szeretet  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Nagyi telefonál  Akarat  Png kislány  Csak a fogyatkozás látható  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Alvó cicák  Kövesd a cowboyt!  Hogy lehet megtartani  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Hiányzik  Az engedelmesség miért nem vál... 
Bejegyzés Címkék
tökéletes lecsó, lecsót sokféleképpen, magyar nyár, maga tuti, alábbi négy, lábasba kell, lecsó zsíron, paprika szeletelése, paradicsomot meghámozzuk-e, közös lecsófőzés, békebíróéra cserélhetjük, igazán finom, szomszédos országok, lecsó alapanyagaiból, olaszok peperonataja, baszk lecsó, tetejére pedig, egyik legismertebb, francia ratatouille, alap lecsóba, kakukkfű hivatott, törökök menemen, tetején tükörtojással, cigány lecsó, saját lecsónkat, első lépés, lábas előkészítése, következő lépés, zsiradék kiválasztása, férfias lecsó, hagyma feldarabolásának, első számú, rész hagyma, megszívlelendő arány, karikára vágott, paprikából kivonja, lecsó túlságosan, hagymás zsiradék, elején csípős, pontnál saját, túlzottan csípős, újabb vitára, összepöndörödött paradicsomhéjak, paradicsom úgyis, franciás változatot, zöldségek kicsit, paradicsomot akkor, paradicsommal együtt, lecsó akkor, lábast rázogatva, paprika adagolása, alap lecsó, nagy karéj, pohár fehérborral, lecsót kísérheti, fűszerek közül, kaprot &#8211, lecsóba &#8211, csípős lecsónak, lecsóból elcsenni, lecsó számtalan, lecsókészítés &#8211, főzés nagyszerűsége, kreativitásban rejlik, számunkra tökéletes, országban megrendezésre, padlizsánt kockára, keserű leve, többi hozzávalót, kétféle paprikát, cukkínit karikára, paradicsomot meghámozom, lábasban felhevítem, vékonyra szelt, padlizsánról leöntöm, többi zöldséghez, paprikával együtt, lábasba tesszük, kockára vágott, többi ízesítőt, tojásfehérje megszilárdul, feldarabolásának, összepöndörödött, paradicsomhéjak, sonkaszeleteket, étvágygerjesztő, fehérborecettel, szükségeltetik, szalonnazsíron, kihagyhatatlan, alapanyagaiból, előszeretettel, legpontosabban, megegyezhetünk, kreativitásban, lecsófesztivál, megszívlelendő, megszottyadna, személyenként, vérmérséklete, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 41 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1576
  • e Hét: 7266
  • e Hónap: 13638
  • e Év: 64429
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.