Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kalciumpótlás: vesekövem lesz tőle?
  2014-08-26 09:26:45, kedd
 
   
  Nem csak oszteoporózis esetén merül fel a kérés

Bár a vesekövek körülbelül 60 százaléka kalcium alapú, mégsem a kalciumbevitel visszafogása a megoldás a vesekövesség elkerülésére!

Kalcium - rossz helyen

Az emberek körülbelül 10 százaléka valamikor élete során veseköves lesz, és akinél egyszer kialakult ez a betegség, az jó eséllyel számíthat arra, hogy később is jelentkezik nála ez a betegség. Leggyakrabban a középkorú férfiaknál okoz problémákat a vesekő, öt betegből négy férfi!

A vesekövek megkeményedett kristálycsomók, amelyek általában azért alakulnak ki, mert felborul az egyensúly a folyadék és az oldott anyagok között, egyszerűbben mondva az ember kevés folyadékot iszik, így a vizeletben lévő kis kristályok nem tudnak feloldódni a vízben. Összetapadnak, több rétegben egymásra rakódnak - kialakul a vesekő.

A kalcium-oxalát kövek 40 százalékát öröklődő anyagcsere-zavar okozza. Néhány vízhajtó, szteroid, antacid (gyomorsavlekötő) is okozhat magas kalciumszintet, és ezzel kőképződést a vizeletben. Felmerült még a probléma hátterében a mellékpajzsmirigy túlzott működése, túl sok A- és D-vitamin-bevitel.

Veseköves betegeknek régebben azt tanácsolták, hogy kevesebb kalciumot fogyasszanak, és táplálékkiegészítő formájában se vigyék be a pluszban a szervezetükbe ezt az ásványi anyagot, mert a vesekövek leggyakrabban kalciumból és oxalátból állnak.

Csakhogy egy több mint 90 ezer asszonyon végzett vizsgálat (a Nurse's Health Study) kiderítette, hogy a csökkentett kalciumtartalmú étrend nemhogy mérsékelte volna a betegség kockázatát, hanem még növelte is!
Nem mindegy, hogy mivel vesszük be!

A Nurse's Health Study elemzésekor az derült ki, hogy a kalcium és a vesekövek kialakulásának kapcsolata a korábban feltételezettnél bonyolultabb, nem lehet azt mondani, hogy a sok kalcium okozza a veseköveket.

Ha a kő anyagát alkotó két anyag, a kalcium és az oxalát még a bélben találkozik, akkor összekapcsolódik, együtt egy oldhatatlan anyagot képeznek, nem tudnak felszívódni a bélből. Így egyik anyag sem lesz jelen magas koncentrációban a vizeletben.
Az elmélet alapján a kutatók azt javasolják a kalciumot tartalmazó táplálékkiegészítőket szedőknek, hogy étkezések közben vegyék be készítményt.
Milyen ételekkel vigyázzunk?

A nátriummal és a fehérjével. Tapasztalat ugyanis, hogy gyakrabban alakulnak ki kövek azoknál, akik sok fehérjét fogyasztanak, illetve akik sok sót használnak, vagy magas nátriumtartalmú ásványvizet fogyasztanak, mivel ez a két anyag fokozza a kalcium kiválasztást a vizeletben.

A kőképződés másik fontos feltétele, hogy koncentrált legyen a vizelet. Épp ezért tanácsolják, hogy sok folyadékot fogyasszon, aki hajlamos vesekövességre. A kalcium-oxalátos vesekő kialakulásához "szükséges" oxalát pedig az alábbi ételekben van viszonylag nagyobb mennyiségben: mandula, a répa, korpa, csokoládé, dió, mogyoró, rebarbara, spenót, eper, és tea.

Ma már azt mondják a szakemberek, hogy problémát csak a túlzott kalciumbevitel jelent, ez pedig napi 2-3 grammnyi (2000-3000 mg-nyi) ásványi anyag bevitelét jelenti - rendszeresen, állandó jelleggel. Ehhez például napi 2,5 liter tejet kellene meginni, vagy napi 30 dekánál több sajtot megenni!

A magyarországi táplálkozási adatokat elemezve azonban inkább az derült ki, hogy a túlzott kalciumbevitel nagyon ritka, sokkal inkább jellemző az, hogy a szükséges 1.000-1.300 mg-nál hozzávetőleg 32%-kal kevesebbet fogyasztunk. A legutóbbi, 2003-2004-ben elvégzett táplálkozási felmérés adatai szerint a nők napi átlagban 655, míg a férfiak átlagosan 716 mg kalciumot fogyasztanak.
házipatika.hu
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
Címkék: feltételezettnél, összekapcsolódik, nátriumtartalmú, koncentrációban, gyomorsavlekötő, kalciumtartalmú, kalciumbevitel, vesekövességre, kialakulásának, kialakulásához, kristálycsomók, megkeményedett, kalciumszintet, szervezetükbe, oszteoporózis, leggyakrabban, összetapadnak, magyarországi, fogyasztanak, hozzávetőleg, rendszeresen, egyszerűbben, táplálkozási, mennyiségben, fogyasszanak, kiválasztást, vesekövesség, visszafogása, bonyolultabb, elkerülésére, problémákat, készítményt, elemzésekor, tanácsolták, kőképződést, veseköveket, vesekövek körülbelül, kalciumbevitel visszafogása, vesekövesség elkerülésére, emberek körülbelül, középkorú férfiaknál, vesekövek megkeményedett, oldott anyagok, ember kevés, vizeletben lévő, kalcium-oxalát kövek, probléma hátterében, mellékpajzsmirigy túlzott, ásványi anyagot, vesekövek leggyakrabban, több mint, csökkentett kalciumtartalmú, Health Study,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png virág  Png fotel  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Png kutya  Julian Brass gondolata  Png virág  Az engedelmesség miért nem vál...  Minden harmadik...  A jó emberek mindig szépek mar...  Reggel van  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Szívem  George Gordon Lord Byron: Inez...  Sokan azt tartják  Egy hatékony szolga  Png cica  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png nő  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Nem méltó hozzád  Kövesd a cowboyt!  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Paul David Tripp Április 20  Rátalálsz  Nagyi telefonál  Makszim Gorkij gondolata  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Kövesd a cowboyt!  Png ház  Png fotel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Egy maradéktalanul uralt világ  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png ház  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Lóhere  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Őrizkednünk kell...  Egy bizonyos határt  Nagyon különös  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Irgalom és ítélet  Png kutya  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Albert Einsteinről  Alázat  Erdőn  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Zilahy Lajos gondolata  Png lepke  Szabolcska Mihály – Ákác...  Alázat  A jó emberek mindig szépek mar...  Png rózsa csokor  Reménység és erő Krisztustól e...  Paul David Tripp Április 20  Ne kapaszkodj magasabbra,  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Fekete István - Akác 
Bejegyzés Címkék
vesekövek körülbelül, kalciumbevitel visszafogása, vesekövesség elkerülésére, emberek körülbelül, középkorú férfiaknál, vesekövek megkeményedett, oldott anyagok, ember kevés, vizeletben lévő, kalcium-oxalát kövek, probléma hátterében, mellékpajzsmirigy túlzott, ásványi anyagot, vesekövek leggyakrabban, több mint, csökkentett kalciumtartalmú, betegség kockázatát, vesekövek kialakulásának, korábban feltételezettnél, bélben találkozik, oldhatatlan anyagot, elmélet alapján, kalciumot tartalmazó, kalcium kiválasztást, kőképződés másik, kalcium-oxalátos vesekő, alábbi ételekben, túlzott kalciumbevitel, magyarországi táplálkozási, férfiak átlagosan, feltételezettnél, összekapcsolódik, nátriumtartalmú, koncentrációban, gyomorsavlekötő, kalciumtartalmú, kalciumbevitel, vesekövességre, kialakulásának, kialakulásához, kristálycsomók, megkeményedett, kalciumszintet, szervezetükbe, oszteoporózis, leggyakrabban, összetapadnak, magyarországi, fogyasztanak, hozzávetőleg, rendszeresen, egyszerűbben, táplálkozási, mennyiségben, fogyasszanak, kiválasztást, vesekövesség, visszafogása, bonyolultabb, elkerülésére, problémákat, készítményt, elemzésekor, tanácsolták, kőképződést, veseköveket, oldhatatlan, felszívódni, szakemberek, jelentkezik, ásványvizet, fogyasztunk, koncentrált, tapasztalat, kiderítette, tanácsolják, csökkentett, anyagcsere, találkozik, javasolják, kőképződés, vizeletben, százalékát, feloldódni, folyadékot, kristályok, viszonylag, gyakrabban, vigyázzunk, formájában, mérsékelte, nátriummal, fogyasszon, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 42 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 860
  • e Hét: 9505
  • e Hónap: 15877
  • e Év: 66668
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.