Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
0-ás kórterem -2.
  2014-09-20 20:52:05, szombat
 
   
  Tereza egész úton hazafelé azon gondolkodott, hogyan segíthetne azon az asszonyon, aki tegnap tért magához több napos kómájából.
Az osztályra kerülésekor nem sok remény volt az életben tartásához, utolsó stádiumban lévő betegsége nehezítette az ébredését. Két napig senki sem érdeklődött utána, harmadnap délelőtt azonban megjelent egy fiatalasszony kisírt szemekkel.
A lánya volt, a fővárosból érkezett. Előadta, az édesanyja szomszédja értesítette őt a tragédiáról és mesélte el neki a szomorú történteket.
Sűrű füst gomolygott és nehéz, égett szag terjengett a lépcsőházban, amire összejöttek a szomszédok. Amint az édesanyja lakásához értek, érezték, hogy a bűz onnan árad ki az ajtó alatt. Sokat csengettek, de senki nem nyitott ajtót. Azt gondolták, az asszony biztos elaludt és valami ott maradt a tűzhelyen.
Az utóbbi időben keveset látták az asszonyt, a gyakran megforduló vendégeivel sem találkoztak. Feltűnt viszont, hogy a mindig csinos asszony megtörtnek, fáradtnak és betegnek látszott. Miután hosszú csengetésre sem nyílt meg az ajtó, a szomszédok döntöttek, hívták a tűzoltókat, akik elfeszítették az ajtót.

Amint beléptek a konyhába látták, a géztűzhelyen félig megégett lábasban szénné égett csontdarabok vannak; a szobába érve, egy asszony fekszik a földön eszméletlen állapotban. Mellette üres gyógyszerfiolák és két összegyűrt levél.A tűzoltók azonnal mentőt és rendőrséget hívtak.
A mentősök stabilizálták az asszony keringését és szirénázva indultak a kórházba. Eközben megérkeztek a rendőrök helyszíni terepszemlére.
A szomszédasszony nehezen találta meg a szerencsétlen asszony Pesten élő lányának elérhetőségét.
Svájcban élő másik gyermekéről még kevesebbet tudott.

A két testvér hetente szokott beszélni egymással telefonon, de édesanyjukkal két éve megromlott a kapcsolatuk.
Az történt ugyanis, hogy anyjuk valamikori kollégáival nagy vendégeskedéseket tartott. Édesapjuk halála után ezt az életvitelt egyre nehezebben tudta finanszírozni. Sokba került a százhúsz négyzetméteres lakás fenntartása. Az özvegyi nyugdíjjal kiegészített ellátásból a heti baráti zsúrokat egyre nehezebben állta.

Lánya kérte édesanyját, adja el a lakását és költözzön a fővárosba, vegyen egy kisebbet, így ők is többet lehetnek majd együtt és a három gyerek mellett alkalmanként segíteni is tudna, ha a szükség megkívánná.
Az asszony hallani sem akart erről, hiszen egész életében vezető beosztásban dolgozott, hozzászokott ahhoz, hogy sokan ismerik és körülveszik, csak rá figyelnek.

Egyébként pedig a vejét sem szerette, más világnézetű- családból érkezett, nem tudott vele miről beszélgetni. Már a házasságukat sem nézte jó szemmel, számára a konzervatív értékrend egyet jelentett a maradisággal. A három gyerek születését is nehezményezte.
Abban az időben jelent meg a városban az időseket segítő, életjáradékot ígérő mamut ingatlan befektető- és közvetítő társaság. Jó üzletnek tartotta a kínálatot, hiszen így minden gondja megoldódna és tovább élhetné megszokott életét. A szerződés megköttetett, leányainak csak bejelentette a kész tényeket. Svájcban élő gyermeke helyeselte döntését, mondván: élje azt az életét, amiben jól érzi magát.
A fiatalasszony könnyei végig csorogtak az arcán, de folytatta.
Az elmúlt években áldozata lett Ő is az iskolabezárásnak. Nem talált magának tanítói állást. Egy kolléganőjével eljárnak takarítani az újgazdagékhoz. Kell a pénz, nagy a család. Férje pedagóguskeresete a rezsit fedezi csupán.
Társasházi kényelmesnek mondható lakásukat kisebb panelre cserélték, a különbözetből kifizették a tartozást, ami terhelte az eladott lakást.
Édesanyjuk közben súlyos beteg lett. Lassan elmaradtak a jó barátok, mert az egyre többet betegeskedő asszony már nem tudott reprezentálni. Segíteni, pedig senki sem jelentkezett közülük. A szomszédasszony néha bevásárolt, meghozta gyógyszereit.
A fiatalasszony sem tudott a fővárosból rendszeres segítséget nyújtani, sem pénzük, sem idejük nem volt a gyerekek mellett a hosszú útra. A két szobában öten laktak, kényelmet sem tudott volna biztosítani beteg édesanyjának. Neki pedig ott volt a napi munka, nagyon kellett a pénz. Sok a munkavállaló és kevés a takarítás, elveszítette volna a megbízói bizalmát. A megértés abban a közegben aligha ismert.
Talán az édesanyja ekkor döbbent rá, a ledolgozott élete után semmije sincs már. Betegen, csupán a lakáshoz kötött élete maradt.
Az asszony a búcsúlevél tartalmáról nem beszélt.
Letörölte könnyeit, felvette a védőköpenyt, megkötötte az övet a derekán, nylon ,,pacsnit" húzott a cipőjére, és édesanyja ágyához ment. Hosszant ölelte, majd csendben beszélni kezdtek. Egy jó óra múlva avval búcsúztak, hogy másnap ismét találkoznak.
A beteg állapota súlyos, visszafordíthatatlan, nem sok ideje maradt a földi létből.
Hirtelen határozhatta el magát, bizonyítja, hogy a körömpörköltet a tűzhelyen felejtette...
Ez mentette meg és békítette ki az édesanyát lányával a hosszú előtt.

Lélek Sándorné Ekpafat: A lélek hangja c. könyv nyomán (2008)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: iskolabezárásnak, szomszédasszony, gyógyszerfiolák, körömpörköltet, négyzetméteres, kolléganőjével, finanszírozni, elérhetőségét, fiatalasszony, életjáradékot, elfeszítették, édesanyjukkal, nehezményezte, szerencsétlen, újgazdagékhoz, különbözetből, reprezentálni, terepszemlére, stabilizálták, hozzászokott, lépcsőházban, elveszítette, maradisággal, gyógyszereit, kényelmesnek, édesanyjának, jelentkezett, munkavállaló, kiegészített, géztűzhelyen, gondolkodott, csontdarabok, alkalmanként, bejelentette, megköttetett, házasságukat, osztályra kerülésekor, életben tartásához, fiatalasszony kisírt, lánya volt, fővárosból érkezett, édesanyja szomszédja, szomorú történteket, édesanyja lakásához, ajtó alatt, asszony biztos, utóbbi időben, gyakran megforduló, mindig csinos, szomszédok döntöttek, konyhába látták, géztűzhelyen félig, Lélek Sándorné Ekpafat,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Sokan azt tartják  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Szívem tiéd  Kövesd a cowboyt!  A boldog családok mind hasonló...  Szép estét  Gyökössy Endre - Virágok virág...  A jó emberek mindig szépek mar...  A televizió nem a kultúrát kép...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Bounty krémes  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png lepke  Irgalom és ítélet  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Csak a fogyatkozás látható  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Adakozás  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png csokor  A sors  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Az igazi szeretetért rendszeri...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Hogy lehet megtartani  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Akarat  Png kislány  Hogy lehet megtartani  Leonardo da Vinci gondolata  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Akarat  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Png csokor  Bertolt Brecht -től idézet  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Reggel van  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  képre írva  Szívem tiéd  Facebookon kaptam Krisztinától  Png fotel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Elköszönt  Hazára minden embernek szükség...  Tanuld meg ezt a versemet  A sors  Egy lelki imádság  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Nagyi telefonál  Zilahy Lajos gondolata  Akik bántanak téged  Tanuld meg ezt a versemet  Png csokor  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Garai Gábor - Takarítás  Akarat  Albert Einstein gondolata  Alázat  Esti kép  Mindig jusson idő nevetni  Kaffka_Margit 
Bejegyzés Címkék
osztályra kerülésekor, életben tartásához, fiatalasszony kisírt, lánya volt, fővárosból érkezett, édesanyja szomszédja, szomorú történteket, édesanyja lakásához, ajtó alatt, asszony biztos, utóbbi időben, gyakran megforduló, mindig csinos, szomszédok döntöttek, konyhába látták, géztűzhelyen félig, szobába érve, asszony fekszik, földön eszméletlen, tűzoltók azonnal, mentősök stabilizálták, asszony keringését, rendőrök helyszíni, szomszédasszony nehezen, szerencsétlen asszony, történt ugyanis, életvitelt egyre, százhúsz négyzetméteres, özvegyi nyugdíjjal, heti baráti, három gyerek, szükség megkívánná, asszony hallani, konzervatív értékrend, időben jelent, időseket segítő, szerződés megköttetett, kész tényeket, fiatalasszony könnyei, elmúlt években, kolléganőjével eljárnak, rezsit fedezi, különbözetből kifizették, eladott lakást, egyre többet, szomszédasszony néha, fővárosból rendszeres, gyerekek mellett, hosszú útra, napi munka, megbízói bizalmát, megértés abban, közegben aligha, édesanyja ekkor, ledolgozott élete, lakáshoz kötött, búcsúlevél tartalmáról, beteg állapota, földi létből, tűzhelyen felejtette, édesanyát lányával, hosszú előtt, lélek hangja, iskolabezárásnak, szomszédasszony, gyógyszerfiolák, körömpörköltet, négyzetméteres, kolléganőjével, finanszírozni, elérhetőségét, fiatalasszony, életjáradékot, elfeszítették, édesanyjukkal, nehezményezte, szerencsétlen, újgazdagékhoz, különbözetből, reprezentálni, terepszemlére, stabilizálták, hozzászokott, lépcsőházban, elveszítette, maradisággal, gyógyszereit, kényelmesnek, édesanyjának, jelentkezett, munkavállaló, kiegészített, géztűzhelyen, gondolkodott, csontdarabok, alkalmanként, bejelentette, megköttetett, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 41 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1310
  • e Hét: 7000
  • e Hónap: 13372
  • e Év: 64163
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.