|
2015-11-19 18:50:39, csütörtök
|
|
|
|
|
|
Már a legkorábbi magyar receptgyűjtemények is megemlítik, tarkony hagyományokat legjobban őrző erdélyi gasztronómiának pedig máig kedvelt fűszere. Érdemes újra felfedezni!
Ismerjük meg!
Sokféle néven ismert fűszernövény: tárkonyüröm, estragon, tarragon. Ez a kellemes illatú, finom pikáns ízű fűszernövény Ázsiában, Távol-Keleten honos. A termesztését az egyiptomiaktól előbb a görögök, majd tőlük a rómaiak vették át. Európa - így hazánk is - csak a XVI. századtól kedveli.
Két változata van, a gazdagabb illatanyagú francia tárkony és a könnyebben termeszthető, fagytűrő orosz tárkony. A világ jelentős részén - hazánkban is - a francia tárkonyt termesztik.
Itthon tárkonyüröm, tárkonyürömfű, sárkánynövény, esztragon neveken ismert. A tárkony latin nevéből - Artemisia Dracunculus az első tag Artemiszre, a Hold és vadászat görög istennőjére utal, és a kapcsolat valószínűleg a tárkony ezüstös leveleinek köszönhető, melyek mintha holdfényben fürödnének. A második tag a sárkányokra utal, és oka, hogy a tárkonyt sokáig kígyómarás ellenszerének tartották, a kígyó és a sárkány sok nyelven ugyanaz a szó.
Magas érdes szárú, felezetlen lándzsa alakú sima levele van, és kicsi sárga virágú. A fiatal levelek május végén, június elején a legaromásabbak. A francia tárkonyt tőosztással szaporítják (igen ritkán érnek be magjai!).
Illata kissé az ánizsra emlékeztet, íze inkább csípőskés mint édes. Leveleit ecetben elrakva, ételek ízesítésére, szárait szintén ecetben eltéve tárkonyecetként ételek ízesítésére használjuk. Szárítva őrleményként is forgalomban van.
Miért jó?
Elsősorban fűszernövény, de jó hatású gyógynövényként és illatszerek alapanyagaként is számon tartják. A föld feletti részei illóolajat, flavonoidokat és kumarinokat tartalmaznak. Étvágygerjesztőként, emésztést serkentőként ismerik, teája vesetisztító, epehajtó, hatású. A népi ,,orvoslás" hurutos megbetegedésekre, a magas vérnyomás ellenszereként alkalmazza.
Hogyan fogyasszuk?
Friss fűszerként a hajtásvégeit illetve a leveleit használjuk. Frissen, szárítva és fagyasztás után egyaránt fogyasztható. Salátákhoz, mártásokhoz, ízesítőszerekhez (mustár), páclevekhez, savanyúságok készítéséhez használjuk. Bárány-, ürü-, borjú-, továbbá vad- és szárnyas húsból készült ételek kiváló ízesítője. A zöldbabból készült ételek kiváló zamatot kapnak tőle. Előnyös tulajdonsága még, hogy más fűszerek aromáját is fokozottan kiemeli.
forrás:fűszerkalaúz |
|
|
0 komment
, kategória: Fűszerkalauz |
|
Címkék: megbetegedésekre, ízesítőszerekhez, gasztronómiának, gyógynövényként, tárkonyecetként, egyiptomiaktól, ellenszereként, legaromásabbak, alapanyagaként, flavonoidokat, ellenszerének, hagyományokat, tárkonyürömfű, sárkánynövény, tartalmaznak, őrleményként, serkentőként, tulajdonsága, fűszernövény, termesztését, fűszerkalaúz, fogyasztható, termeszthető, savanyúságok, vesetisztító, hajtásvégeit, készítéséhez, valószínűleg, tárkonyüröm, holdfényben, ízesítésére, sárkányokra, dracunculus, tőosztással, szaporítják, istennőjére, legkorábbi magyar, kellemes illatú, rómaiak vették, gazdagabb illatanyagú, könnyebben termeszthető, világ jelentős, francia tárkonyt, tárkony latin, kapcsolat valószínűleg, tárkony ezüstös, sárkányokra utal, tárkonyt sokáig, fiatal levelek, ánizsra emlékeztet, föld feletti, népi „, Artemisia Dracunculus,
|
|
|
|
legkorábbi magyar, kellemes illatú, rómaiak vették, gazdagabb illatanyagú, könnyebben termeszthető, világ jelentős, francia tárkonyt, tárkony latin, kapcsolat valószínűleg, tárkony ezüstös, sárkányokra utal, tárkonyt sokáig, fiatal levelek, ánizsra emlékeztet, föld feletti, népi „, magas vérnyomás, hajtásvégeit illetve, leveleit használjuk, zöldbabból készült, megbetegedésekre, ízesítőszerekhez, gasztronómiának, gyógynövényként, tárkonyecetként, egyiptomiaktól, ellenszereként, legaromásabbak, alapanyagaként, flavonoidokat, ellenszerének, hagyományokat, tárkonyürömfű, sárkánynövény, tartalmaznak, őrleményként, serkentőként, tulajdonsága, fűszernövény, termesztését, fűszerkalaúz, fogyasztható, termeszthető, savanyúságok, vesetisztító, hajtásvégeit, készítéséhez, valószínűleg, tárkonyüröm, holdfényben, ízesítésére, sárkányokra, dracunculus, tőosztással, szaporítják, istennőjére, forgalomban, kumarinokat, illatszerek, illatanyagú, páclevekhez, mártásokhoz, fűszerként, artemiszre, fogyasszuk, használjuk, könnyebben, salátákhoz, alkalmazza, fagyasztás, termesztik, fürödnének, emlékeztet, zöldbabból, fokozottan, elsősorban, illóolajat, kígyómarás, köszönhető, leveleinek, felezetlen, legkorábbi, megemlítik, felfedezni, esztragon, ízesítője, hazánkban, századtól, kapcsolat, vérnyomás, emésztést, tartották, artemisia, csípőskés, változata, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
4 db bejegyzés |
e év: |
41 db bejegyzés |
Összes: |
8746 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 2547
- e Hét: 8237
- e Hónap: 14609
- e Év: 65400
|
|
|