Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Csaba testvér elmélkedése Sopronban
  2020-02-18 23:30:37, kedd
 
  2020. febr. 17 Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
2020.09.16 Szentmise - Gazdagrét
  2020-02-18 23:27:06, kedd
 
  Mottó:
Isten senkinek sem adott parancsot a rosszra.
Szem nem látta, fül nem hallotta, emberi szív fel nem fogta, amit Isten azoknak készített, akik szeretik őt.
A lélek mindent ismer, még Isten mélységeit is. 1Kor 2,6-10
Ne ölj! Aki öl, méltó az ítéletre.
Ne törj házasságot!
Hamisan ne esküdj, és tartsd meg az Úrnak tett esküdet!
Legyen a ti beszédetek ,,igen, igen, nem, nem"; ami ennél több, az a gonosztól van. Mt 5,20-22a.27-28.33-34a.37

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
6. évközi hét szerda 02.19
  2020-02-18 23:25:18, kedd
 
  SZENTLECKE Szent Jakab apostol leveléből
Ne csak hallgassátok, hanem váltsátok is tettekre Isten tanítását!
Szeretett testvéreim!
Legyen minden ember készséges a hallgatásra, de meggondolt a beszédben, és fegyelmezett, amikor elragadná az indulat! Haragjában ugyanis nem azt teszi az ember, ami helyes Isten előtt. Ezért vessetek ki magatokból minden tisztátalanságot, és mindenféle gonoszságot! Engedelmeskedjetek szelíd lélekkel Isten bennetek élő tanításának, amely meg tudja menteni lelketeket.
Ne csak hallgassátok, hanem valósítsátok is meg Isten tanítását, különben önmagatokat csaljátok meg! Aki ugyanis csak hallgatja Isten igéjét, de nem váltja tettekre, ahhoz az emberhez hasonlít, aki megnézi külsejét a tükörben. Magára pillant ugyan, de továbbmegy, és nyomban elfelejti, milyen is volt. Aki azonban figyelmesen tanulmányozza az evangéliumi szabadság tökéletes törvényét, és állhatatosan meg is tartja - nemcsak felületesen hallgatja, hanem szerinte is él -, az boldog lesz tettei által.
Aki pedig vallásosnak tartja magát, de nem fékezi a nyelvét, az áltatja magát, mert vallásossága hiábavaló. Hiszen Isten, a mi Atyánk szemében ez az igazi, tiszta vallásosság: Meglátogatni nyomorukban az árvákat és az özvegyeket, és tisztának maradni a világtól.
Ez az Isten igéje. Jak 1,19-27

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Jézus meggyógyítja a betszaidai vakot.
Jézus és tanítványai egy alkalommal Betszaidába érkeztek. Ott egy vakot vezettek hozzá, és kérték, hogy érintse meg. Ő kézen fogva kivezette a vakot a faluból. Aztán nyállal megnedvesítette szemét, rátette kezét, és megkérdezte: ,,Látsz-e valamit?"
Az fölnézett, és így szólt: ,,Látom az embereket. Olyanok, mintha a fák járkálnának." Erre ismét rátette kezét a vak szemére. Most már tisztán kezdett látni, és úgy meggyógyult, hogy élesen látott mindent.
Ezután hazaküldte, és meghagyta neki: ,,Erről senkinek se beszélj a faluban!"
Ezek az evangélium igéi. Mk 8,22-26
...... .........



Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Te szeretettel fordulsz felénk és a szeretet gyakorlására hívsz minket. Azt kéred tőlünk, hogy mutassuk ki szeretetünket Isten iránt és embertársaink iránt. A szeretet gyakorlásához szükségünk van szívünk odaadó szándékára, lelkünk beleegyezésére, értelmünk belátására és akaratunk erejére. Taníts minket az önzetlen szeretetre! Tégy minket készségessé, hogy le tudjunk mondani saját érdekeinkről és mások szolgálatában találjuk meg életünk örömét! Taníts minket, hogy teljes szívvel szeressünk mindenkit! Hiszek, Uram, erősítsd bennünk a hitet!

Elmélkedés
Ki az, aki lát és ki az, aki vak? Ha csak a testi szemmel való látásra gondolunk, akkor könnyen megválaszolható a kérdés. Ugyanakkor átvitt értelme is lehet e kérdésnek, amelyre már más a felelet. Aki meg van győződve arról, hogy ő a valóságot látja és a látottakat helyesen értékeli, és ebből kifolyólag azt gondolja, hogy mindig neki van igaza, az valójában elvakult ember. Aki elismeri, hogy a világ dolgait homály fedi és az emberi megismerés korlátozott, az mindennél világosabban látja helyzetét a világban. Aki nem csak a múlt emlékképeiből él és nem csupán a jelen helyzetet szemléli, hanem a jövőbe is tekint, annak megvilágosodik az élet és az örök élet titka. Aki időnként be meri csukni a szemét, mert hisz abban, hogy Isten vezeti őt, az így is biztosan, aggodalom nélkül teszi meg a következő lépést. Akinek valamiféle látomása van arról, hogy milyen boldogság vár rá a mennyországban, az meglátja majd Isten ígéretének beteljesedését. Aki nem látja, de érzi, hogy Isten minden pillanatban körülveszi őt szeretetével, az megkapta a hit ajándékát. Íme, néhány lelki kincs, amelyek még a szemmel való látásnál is értékesebbek.
Az evangéliumban Jézus látóvá tesz egy vak embert, ő adja a testi szemmel való látást. És az ő ajándéka a lelki szemmel való látás, a hit.
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Engedjétek be otthonotokba Isten békéjét
  2020-02-18 23:10:54, kedd
 
  Püspöki szentmisével zárult a házasság hete Szombathelyen
......


Szombathelyen, a Sarlós Boldogasszony-székesegyházban Székely János megyéspüspök mutatott be szentmisét a házasság hete utolsó napján, február 16-án, és kérte Isten áldását a házaspárokra.
Szentbeszédében a főpásztor hangsúlyozta, Jézus arra tanít, hogy a házasság szent, Istentől való. Lehetséges a hűség egy életen át férfi és nő között, lehetséges az életre szóló, az egész szívet betöltő szerelem. Az ember erre kap meghívást. A házasság fölbonthatatlansága nem parancs, hanem örömhír, akár az evangélium.
Lehetséges, hogy valaki a gyengeségeinkkel, hibáinkkal, a sebzettségeinkkel együtt, feltétel nélkül szeret. Aki ezt az ajándékot megkapja, az megrendülten éli át ezt a titkot - folytatta a püspök. József Attilát idézte: ,,Reám néztél s én mindent elejtettem. / Meghallgattál és elakadt szavam."
Azok az emberi életpályák működnek jól, amelyek Istenhez kapcsolódnak. Szeretetből van a létünk - hangsúlyozta Székely János. És rámutatva, hogy a valóságban persze nem könnyű valakit egy életen át szeretni, olyan házaspárok történeteit idézte fel, akiknek sikerült a házasságukba beköszöntött telet ismét tavasszá változtatniuk.
Engedjük be Isten fényét az életünkbe, engedjük, hogy az otthonunk teteje kinyíljon az ég felé, engedjük be Isten végtelen békéjét - biztatott a szombathelyi főpásztor.

Székely János szentbeszédét meghallgathatják ITT. Link

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Milyen titkot rejtenek a római Santa Maria Maggiore-bazilika
  2020-02-18 23:04:19, kedd
 
  Milyen titkot rejtenek a római Santa Maria Maggiore-bazilika ókeresztény mozaikjai?
...... .........


A Santa Maria Maggiore-bazilika hajójának mozaikjai különleges jelentőséggel bírnak, mert a kompozíció az első szinte egészében megmaradt keresztény emlék, amelynek a dekoratív funkción túl tanító szerepe is van. Képekben meséli el a szent történelmet, hirdeti az üdvösség örömhírét.
Fizikai és lelki értelemben is a liturgikus áldozat tere felé vezeti a hívő embert: a bazilika ily módon az üdvösséget hirdeti a felépítésén keresztül és a megjelenített történeten keresztül is. Megelőlegezi a templomok belső fali dekorációjának azt a szerepét, amely a középkor során egyre erősödik, egyre lényegesebbé válik. Nem kiegészítő jellegű díszítés immár, hanem a ,,menjetek és tanítsatok" evangéliumi küldetést teljesíti.
A főhajó és a diadalív mozaikjai a bazilika építésének idejéből, vagyis az 5. század közepéről valók, ez a legjelentősebb ókeresztény mozaikkompozíció Rómában. A képek jó távcsővel figyelhetőek meg igazán, akkor látszik, hogy az alakok, az épületek ábrázolása nem pontosan körülhatárolt, ,,megrajzolt", kicsit véletlenszerű inkább, impresszionista hatást kelt.
Érdemes egyben látni az egész kompozíciót. Benne van az egész kinyilatkoztatás, Ábrahámtól Jákobig, Mózesig, Józsuéig... és Isten anyja felé halad, rajta keresztül pedig Krisztus felé. Az üdvtörténet nem egyszerűen jelenetek, egymással össze nem függő töredékek láncolata, hanem egyetlen üdvterv részeiből áll össze, amely a megtestesülésben nyeri el értelmét.
A patrisztikus irodalom képviselői, még ha eltérően is értelmezték a Szentírást, egyetértettek abban, hogy az Ószövetséget együtt kell olvasni az Újszövetséggel, mert a keresztény hit szerint a Krisztussal való kapcsolat fényében íródott.
Érdemes megjegyezni, hogy néhány kép elveszett, amikor az oltár közelében építettek két oldalt egy-egy nagy kápolnát, illetve vannak olyanok, amelyek annyira megrongálódtak, hogy az idők során freskókkal helyettesítették őket.
Az ószövetségi történeteket ábrázoló mozaikképek a megtestesülést készítik elő. Bal oldalon tizennyolc képben jelenik meg a Teremtés könyve; Ábrahám, Izsák és Jákob alakja áll a középpontban. A tizennyolcból csak tizenkettő az eredeti mozaik. A következő jeleneteket láthatjuk sorban:


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Áll a bál a Barcánál: a klubelnöktroll sereget vetett
  2020-02-18 18:16:03, kedd
 
  Áll a bál a Barcánál: a klubelnök trollsereget vetett be Messiék ellen?
A Marca értesülései szerint egy PR-cég Josep Maria Bartomeu klubelnök tudtával és beleegyezésével majdnem száz kamu profilt tartott fent, hogy vitás kérdésekben akár olyan Barca-játékosok ellen hangolja a közvéleményt a közösségi médiában, mint Lionel Messi, vagy Gerard Piqué. A klub visszautasította a vádakat.
A spanyol lap a Cadena SER rádióállomásra hivatkozva számolt be arról, hogy a Barcelona évekkel ezelőtt megbízta az I3 Ventures nevű céget, amely a klub közösségi médiamegjelenéséért volt felelős, ám titokban közel 100 Facebook- és Twitter-profilt hozott létre, hogy a vezetőség kedvére hangolja és manipulálja a közvéleményt.
A 2017-től fokozatosan létrehozott hamis profilokkal és áloldalakkal többek között olyan egykori legendákat találtak be, mint Xavi, Pep Guardiola, vagy Carles Puyol, akik a vezetőségnek nem tetsző nyilatkozatokat tettek, de állítólag a cég nem riadt vissza attól sem, ha csapat két legmeghatározóbb játékosát kellett besarazni.
Lionel Messit hangulatkeltő, hűségét megkérdőjelező hozzászólások sokaságával bombázták, mikor vonakodott aláírni szerződéshosszabbítását, Gerad Piquét pedig üzleti, többek között a Davis-kupa-rendezéssel kapcsolatos ügyei miatt támadták a közösségi oldalakon, míg Bartomeu-t és a vezetőséget természetesen fényezték.
A hírek szerint a Barca egymillió eurót fizetett a szolgáltatásért, és az átutalásokról bizonyító erejű dokumentumai vannak az ügyet kirobbantó újságíróknak. Mondani sem kell, a Barcát és Bartomeu-t különösen kellemetlenül érinti az ügy, pláne azok után, ahogy Ernesto Valverde menesztését kezelték, illetve a Messi-Abidal csörte során sem voltak a helyzet magaslatán.

- A cikk megjelenése után nem sokkal a Barcelona közleményben reagált: a katalán klub nem tagadta, hogy kapcsolatban áll a PR-céggel, ám állítása szerint nem ebben áll a megbízás, a vállalat a klub megjelenésének javításán dolgozik, nem volt tudomása ehhez hasonló módszerekről, és visszautasította a vádakat, valamint helyesbítésre szólította fel a hírt megjelentető médiumokat.

Forrás: M4 sport hírek 2020. 02. 17
 
 
0 komment , kategória:  Külföldi foci  
Ima a Szent korona elött
  2020-02-18 18:02:19, kedd
 
  ...... ..........

 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Ady Endre Az Illés szekerén
  2020-02-18 17:55:27, kedd
 
  "Az Úr Illésként elviszi mind,
Kiket nagyon sujt és szeret."
Piros Ildikó mondja el Ady Endre Az Illés szekerén című versét.
- 52 héten át klasszikus magyar költők istenes verseit láthatjátok neves színművészek előadásában vasárnaponként 21:30-tól az M5 tévécsatornán, készülve az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Figyeljétek, hallgassátok az Estéli zsoltárt!

Videó Link

Az Úr Illésként elviszi mind,
Kiket nagyon sújt és szeret:
Tüzes, gyors szíveket ad nekik,
Ezek a tüzes szekerek.

Az Illés-nép Ég felé rohan
S ha megáll ott, hol a tél örök,
A Himaláják jégcsúcsain
Porzik szekerük és zörög.

Ég s Föld között, bús-hazátlanul
Hajtja őket a Sors szele.
Gonosz, hűvös szépségek felé
Száguld az Illés szekere.

Szívük izzik, agyuk jégcsapos,
A Föld reájuk fölkacag
S jég-útjukat szánva szórja be
Hideg gyémántporral a Nap.

 
 
0 komment , kategória:  versek  
„Ezen a napon megnyílik irgalmam mélysége”
  2020-02-18 17:49:46, kedd
 
  Az Isteni Irgalmasság vasárnapja - ,,Ezen a napon megnyílik irgalmam mélysége"
Április 3-án ünnepeljük idén az Isteni Irgalmasság vasárnapját, csakúgy mint 2005-ben, mikor az ünnep vigíliáján elhunyt II. János Pál pápa.
...... ...........


Az irgalmasság szentévében Stanisław Dziwisz bíboros szavai, valamint Faustyna Kowalska nővér életútja és Naplója segítségével idézzük fel az ünnep történetét.
Szent II. János Pál egész pápaságában központi helyet foglalt el az Isteni Irgalmasság gondolata. Már megválasztása után két évvel, 1980 adventjének kezdetén kiadta második, Dives in misericordia (Irgalomban gazdag Isten) kezdetű enciklikáját, mellyel mintegy programot is adott: ,,Minél inkább eltávolodik az ember Istentől és az irgalom misztériumától, s minél inkább elveszíti a világ eszméinek hatására az irgalom szó értelmét, az Egyháznak annál inkább joga és kötelessége, hogy »hathatós kiáltással« forduljon az isteni irgalomhoz." (96)
Milyen út vezetett a Dives in misericordia enciklikáig és az Isteni Irgalmasság vasárnapjának kihirdetéséig - II. János Pál pápa életében és az egyház 20. századi történetében?
Az irgalmasság gondolata és üzenete végig jelen van a Szentírásban - idézte fel kérésünkre győri látogatásakor e gondolatiság kezdeteit Stanisław Dziwisz bíboros, krakkói érsek. Majd így folytatta: a II. világháború előtt az Isteni Irgalmasság üzenete nagy erővel köszönt vissza Fausztina nővér életében és működésében. (Szent Faustyna Kowalska, vagyis Szent Fausztina nővér 1938. október 5-én hunyt el Krakkóban - a szerk.) Leírásra került: a világban nem lesz béke addig, míg nem fordulunk az Isteni Irgalmassághoz.
,,Az emberiség mindaddig nem talál békét, míg nem fordul bizalommal irgalmamhoz." (Szent Faustyna Kowalska: Napló 300)
A Fausztina nővér számára kinyilatkoztatott ígéretek valamiképp óvtak minket a II. világháború előtt - tette hozzá a krakkói érsek, aki negyven éven keresztül volt II. János Pál személyi titkára és barátja. - És most a világ újra visszafordul az irgalmasság felé. Ez az orvosság, a kegyelem a korunk veszélyes ideológiáival folytatott harcban. Talán Isten így ad útmutatást: azt üzeni, hogy irgalmasságához fordulva tudjuk a világ gondjait, problémáit orvosolni, gyógyítani.

- És Ferenc pápa is fáradhatatlanul hirdeti Isten irgalmasságát. Legutóbbi, március 30-i katekézisében így tanított: ,,Isten nagyobb a bűnünknél! Az ő szeretete olyan óceán, amelybe megmerítkezhetünk az elsüllyedés veszélye nélkül: megbocsátani Isten számára azt jelenti, hogy nekünk adja azt a bizonyosságot, hogy ő sosem hagy el minket."
...... ...........



Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Isteni Irgalmasság-kegyképet áldottak meg Balatonfüreden
  2020-02-18 17:46:19, kedd
 
  Udvardy György veszprémi érsek mutatott be szentmisét Dasek Viktor plébánossal együtt Balatonfüreden, a Krisztus Király-plébániatemplomban február 16-án, vasárnap. A főpásztor megáldotta a templom új, az Irgalmas Jézust ábrázoló kegyképét.
Dasek Viktor köszöntője után Udvardy György elmondta, az elmúlt hónapokban igyekezett megismerni a Veszprémi Főegyházmegye plébániáit. A különböző lelkipásztori tevékenységek kapcsán már ötven plébániát sikerült meglátogatnia, s a jövőben szeretne mindenhova eljutni.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 489 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 11351
  • e Hét: 34411
  • e Hónap: 67565
  • e Év: 301312
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.