Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Kakaós kalács
  2012-05-07 18:23:09, hétfő
 
  Hozzávalók:

Tésztához:

50 dkg liszt (BL80)

1 dl kefir

1 dl tej (2,8%-os)

10 dkg kristálycukor

1 dkg g vaníliás cukor

2 db egész tojás

7 dkg olvasztott vaj

1 csapott teáskanálnyi só

2 dkg friss élesztő

1 késhegynyi aszkorbin sav (elhagyható, patikában beszerezhető)

5 dkg mazsola megmosva, leszárazva, előre beáztatva (elhagyható).

A kakaós tészta ízesítéséhez:

1 evőkanál holland kakaópor

2 evőkanál víz
Elkészítés:

Mindennek szobahőmérsékletűnek kell lennie, tehát a hozzávalókat két órával a sütés előtt készítsük elő, vegyük ki a hűtőből, hozzuk fel a kamrából stb.

Kevés tejet tegyünk félre a kenéshez.

Az élesztőt a tejjel, egy teáskanál cukorral felfuttatjuk. Kelesztő tálba tesszük a kefirt, a cukrot, vaníliás cukrot, a kissé felvert tojást, valamint a felfuttatott élesztőt és elkeverjük. Bele szitáljuk lisztet, hozzáadjuk az aszkorbinsavat, és a sót. Elkezdjük dagasztani és mikor kissé összeállt a tészta, akkor adjuk hozzá lassan az olvasztott vajat is. Ha jól kidolgoztuk a tésztát, hagyjuk duplájára kelni.

A kelés után újra gyúrjuk át, majd felezzük meg. Az egyik felét hagyjuk tovább pihenni, a másik felébe tegyük a vízzel kikevert kakaóport, és jól dagasszuk át a tésztát, majd tegyük félre, hagyjuk pihenni. Ezalatt a fehér tésztát kinyújtjuk, majd kinyújtjuk a kakaós tésztát is. A két tésztalapot egymásra fektetjük, a kakaós legyen felül.

Feltekerjük, majd S alakban behajtva tegyük a sütőedényünkbe. Ismét kelesztés következik, míg a duplájára kel a tésztánk (kb. 1 óra). A tetejét megkenjük tejjel.

A sütőt 5 percig előmelegítjük, majd szép barnára sütjük a kalácsot (kb. 50 perc, 200 C fok, tűpróba!) Ha szükséges, félidőben takarjuk le a tetejét alufóliával, hogy ne süljön meg. A sütő aljára tegyünk egy tűzálló edénykébe vizet, sütés közben had párologjon.

Ha megsült a kalácsunk, hagyjuk még pihenni 5 percig a kikapcsolt sütőben, úgy, hogy a sütő ajtaját nyissuk ki, majd kivesszük a sütőből és további fél órát hagyjuk még a sütőedényben, hogy a formáját megtartva hűljön ki teljesen.

Felszeletelve, vajjal megkenve, füstölt sonkával, sajttal, kígyóuborkával, retekkel és egy pohár tejjel kiváló reggeli, vagy vacsora!

 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Sárgabarack lekvár
  2012-05-07 17:45:13, hétfő
 
  ÁRGABARACK LEKVÁR
Hozzávalók:
3 kg érett sárgabarack (tiszta súly, magok nélkül)
Kb. 60 dkg kristálycukor.
Esetleges:
Szalicil (vagy Natrium-benzoát).

Elkészítés:
A jó érett, édes barackokat alaposan megmossuk, a hibás részeket kivágjuk, kimagozzuk, majd a robotgép késes karjával pépesítjük.(Anyum nem szokta pépesíteni, az ő ,,lekvárjában" vannak gyümölcsdarabok - ezt hívjuk dzsemnek.)
Egy jókora fazékban, csendes lángon, folyamatos kevergetés közben jó sűrűre főzzük. (Nálam ez 3 óra volt, de még sűríthettem volna tovább is, csak elfáradtam.) Az utolsó fél órában hozzáadjuk a cukrot. Kóstoljuk meg, ne legyen túl édes, jól érződjön ki a barack íze!
Az üvegeket alaposan kimossuk, ecetes vízzel is kimossuk, mikróban fertőtlenítjük (ujjnyi vizet teszünk az üvegekbe, 2 percig forraljuk a mikróban), majd forró vízbe állítva beletöltjük a kész lekvárt. Egy-egy késhegynyi szalicilt szórunk a tetejére, szorosan lezárjuk, majd száraz dunsztba tesszük 1-2 napra, míg kihűlnek az üvegek teljesen. Ekkor hideg helyre, kamrába, pincébe téve tároljuk. A felbontott üveget hűtőben tartsuk a további felhasználásig.

Ha nem akarjuk hosszú távra tartósítani, vagy nem akarunk tartósítószert, ,,mérget" a lekvárunkba, hagyjuk el a szalicilt. Ekkor az üvegeket lezárás után állítsuk fejtetőre 1 - 2 percre, utána dunsztoljuk a szokásos módon.

Úgy is megúszhatjuk a ,,közvetlen" szalicil használatot, hogy celofánnal zárjuk le az üvegeket, ekkor 2 celofánt használjunk, és a két celofán réteg KÖZÉ tegyük a szalicilt.

Száraz dunsztolás:
1. Huzatmentes, melegebb helyre tegyünk egy plédet, arra konyharuhát, és az üvegeket. Jól bugyoláljuk be, és hagyjuk békén. 1-2 nap után, mikor kihűlt, tegyük a végleges helyükre (hűvös kamra, spájz, pince) a lekvárunkat.
2. Egy hűtőládát béleljünk ki törölközővel, tegyünk le egy sor befőttet, a tetejére még egy törölközőt, és a következő sor üveget. Takarjuk le, és a ládát lezárva akárhova tehetjük, a hőt jól tartja, sehol nem lesz útban, és van ideje dunsztolódni a lekvárunknak is.

Megjegyzés:
Szalicil: Régen, évtizedekig, vagy századokig ezt használták, én is ezt ettem, az Anyukám is, a nagymamám is, sőt, a dédi is, akitől Anyu tanult anno főzni, mégse volt semmi bajuk, bajunk tőle. Ma azt mondják, méreg, (mégis kaphatóak az élelmiszer-áruházakban), így döntse el mindenki maga, használja-e, vagy sem. A Natrium-benzonat egy kevésbé mérgező tartósítószer állítólag, de az is tartósítószer-,,méreg".
Az igazi az lenne szerintem is, ha nem kellene használni semmilyen tartósítószert, sőt, cukrot sem, (az se egészséges, de a barnacukor használata jobb állítólag), csak a gyümölcsben lévő cukor édesítené a lekvárunkat. Ám ahhoz, hogy valóban csak a gyümölcsből kapjunk jól kenhető, jó ízű, édes, sűrű lekvárt, sok-sok óráig kellene főzni. Egyes vidékeken meg is teszik, pld. a Szatmári szilvalekvárnál, hogy napokig készítik, főzik, kevergetik - de egy mai háziasszonynak erre se ideje, se energiája.

 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Sajtos,fűszeres,sűlt pulykamell
  2012-05-07 17:37:35, hétfő
 
 

Hozzávalók:

80 dkg pulykamell

3 evőkanál liszt

2 duci gerezd fokhagyma reszelve

1 kávéskanál pirospaprika

1 -1 teáskanál só, bors, oregano, rozmaring

2 pohár tejföl

Kb. 20 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is)

Olaj.
Elkészítés:

A pulykamellet megmossuk, ujjnyi vastag szép szeletekre vágjuk, kicsit megütögetjük őket.

A lisztet, reszelt fokhagymát, fűszereket összekeverjük. Ebbe a keverékbe alaposan beleforgatjuk a hússzeleteket, majd kiolajozott, csinos tűzálló tálba helyezzük őket. Olajjal picit meglocsoljuk a tetejét is, és alufóliával lefedjük a tálat.

Előmelegített sütőben, 200C fokon, alsó-felsőálláson kb. 35 perc alatt szép pirosra sütjük.

A tejfölt összekeverjük a reszelt füstölt sajttal, és a húsra kenjük. Most már fólia nélkül sütjük tovább, míg kicsit megpirul a teteje. (Grillezéssel kb. 5-10 perc, figyelem, nehogy megégjen!).



Hasábburgonya és cékla, vagy zöldséges rizs és fejes saláta illik mellé.

Könnyen elkészíthető, nagyon finom, vendégvárónak is jól bevált étel, csak a sütést kell időzíteni! A fűszerezéssel variálhatunk is, használjuk kedvenc fűszereinket.
 
 
0 komment , kategória:  csibehúsos és más szárnyasok  
Fokhagymakrémleves
  2012-05-07 17:32:38, hétfő
 
  Hozzávalók.
5 dkg vaj
2 evőkanál fehér liszt
8 duci gerezd fokhagyma
Só, bors, őrölt szerecsendió
1 l alaplé (én 2 db marhahúsleves kockát oldottam fel)
2 dl tejföl, vagy főzőtejszín
A tálaláshoz pirított rozskenyér kockák, vagy levesgyöngy, metélőhagyma, petrezselyemzöld.

Elkészítés:
A vajat felhevítjük, majd a lisztet beletéve világos rántást készítünk. Vigyázzunk, ne piruljon le a liszt. Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, átkeverjük, majd felöntjük az alaplével.
Sózzuk, borssal, és szerecsendióval ízesítjük. Felforraljuk folyamatos kevergetés mellett.
A tejfölt elkeverjük egy tálkában egy merőkanálnyi levessel, majd a levesbe visszaöntve pár percig kiforraljuk.

Tálalásnál pirított rozskenyérkockákkal (vagy levesgyönggyel) szórjuk meg, díszítjük petrezselyemzölddel. Reszelt sajtot is szórhatunk rá.


 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Infarktus és a melegvíz
  2012-05-07 17:24:35, hétfő
 
  Talán el kellene sajátítanunk a Kínaiak és a Japánok szokásait. Ők evés közben forró teát isznak, nem pedig hideg vizet!!

Az ugyanis világos, hogy kellemesebb hideg italt fogyasztani evés után, de a hideg ital megszilárdítja zsírokat az ételben amit éppen elfogyasztottatok.

Ez az emésztési folyamatok lassulását idézi elő.

Abban a pillanatban, amikor a megdermedt zsír reakcióba lép a gyomorsavakkal, szétesik és felszívódnak a beleken keresztül, mint ahogy ezt egy egyszerű étel teszi. Ez a dermedt zsír a belek falán lerakódik és kialakítja a feltételeket rákra és infarktusra.

Legjobban tesszük, ha forró levest vagy forró vizet iszunk az étel után.


Az infarktus általános jelei:.

Fontos megjegyzés az infarktusról - tudni kell, hogy nem minden infarktus jelzi magát a bal karban érzett fájdalommal.

Tudatosítanunk kell, az állkapocs intenzív fájdalmát.

Az infarktus ideje alatt nem szükséges, hogy először a mellkasban legyen fájdalom.

A gyomor émelygése és az intenzív izzadás szintén az infarktus általános megnyilvánulásai közé tartozik!


Az emberek 60%-a, akiket álmukban lepett meg az infarktus, nem ébred fel!!!!

Az állkapocs nagy fájdalma a legmélyebb álomból is felébreszti az embert!!!

Legyünk elővigyázatosak és tudatosítsuk magunkban ezeket a dolgokat..

Minél többet tudunk, annál nagyobbak az esélyeink a túlélésre.

Egy kardiológus azt mondta, hogyha mindenki, aki ezt a közleményt olvassa, és ezt elküldi további 10 embernek, akkor több mint valószinű, hogy egy életet megmentett.

Olvassátok el és küldjétek tovább barátaitoknak!!!!

Életet menthettek meg!

ÉN EZT ÉPPEN MOST TETTEM MEG
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Angyali érintés...
  2012-05-07 08:17:13, hétfő
 
  Angyali érintés...
A halál, a veszteség érzése mindig fájdalmas, de különösen az, ha egy gyermek, számára a legfontosabbat - az Édesanyját - veszíti el. Történetünk kis szereplőjével éppen ez történt. Mikulás napja előtt két héttel halt meg az Édesanyja. Az apukája próbálta félretenni az őt ért veszteséget, hogy a kislányának minél több vigaszt tudjon nyújtani. Megbeszélte hát egy barátjával, aki Mikulásként egy közeli áruházban dolgozott, hogy legyen ebben segítségére. Elmondta az elképzeléseit, a "Mikulás" pedig boldogan vállalta el a feladatot.
Megbeszélték, hogy másnap ellátogatnak az áruházba, hogy a kislány találkozhasson a Mikulással.
Másnap hamar végeztek a vásárlással, és az apa úgy intézte, hogy arra fele menjenek, ahol a télapónak elmondhatták a gyerekek kívánságaikat. A kisfiúk és a kislányok énekeltek, verset mondtak a Mikulásnak, de volt, aki csak hallgatott, a többiek pedig, akik még nem kerültek még sorra, szájtátva figyelték a produkciókat. A kislány is nézegette őket, de míg a többiek szemében vidámság csillogott, az övében valami mély, szelíd fájdalom. Eszébe jutott, hogy tavaly talán ugyanitt állt és az Édesanyja kezeit szorongatva várta, hogy ő is sorra kerülhessen a Mikulásnál.

Az emlékezés könnyeket csalt bánatos szemeibe. Az apja észrevette, és vigasztalóan megszorította a puha kis kezecskét. Magához ölelte a kislányt és olyan elveszettnek látszottak a vidám nevetéstől, és izgatott beszélgetéstől hangos tömegben.
Aztán a Mikulás, mintha csak véletlenül nézett volna feléjük, a kislányra nézett. Kissé összeráncolta a homlokát és úgy tett, mint aki erősen gondolkodik. - Niki? Ugye Te vagy Niki? Gyere csak, van itt Neked egy vers. Az a címe, hogy Angyali Üzenet. A kislány bólintott, de nem mozdult. Továbbra is az apukája kezét szorította.

A Mikulás pedig elkezdte szavalni az üzenetet: Az Angyalok a mennyben laknak, De szívünkben is helyet kapnak. Vigyázzák az álmainkat, Felügyelik napjainkat. Nem kérnek semmit, mindig csak adnak, Ha bánat ér minket, megsimogatnak. Ott vannak minden szelíd ölelésben, Minden szívből születő mosoly melegében. Úgy szeretnek, mint az Édesanyák, Letörlik arcunkról a könnyeink nyomát. Én ott jártam az Angyaloknál, Tőlük hoztam üzenetet, Az van írva e levélben, Édesanyád itt van veled. Ha nem is látod őt, a szíveddel majd érzed, Hogy amíg csak élsz, ő vigyázza lépted. - Ne szomorkodj - ezt üzeni, Én mindig veled maradok. Bármikor, ha szükség lesz rám, A szívedbe nézz, ott vagyok. Őrizd meg jól e a levelet, Hogy emlékeztessen rám, S ha majd egyszer nagy leszel, akkor is gondolj rám. És amikor már neked is lesz egy gyermeked, Neki is olvasd fel ezt az üzenetet. Mindig érezni fogod soha el nem múló szeretetem, Ha fázna a lelked, én napfénnyel hevítem. A csillagokkal együtt őrzöm majd az álmod, Megkérem a szelet, hogy fújja el bánatod. Ott leszek, a holdfényben, mely szelíden simogat, Az angyalokkal együtt kísérjük utadat. A Mennyországból is vigyázok rád, Mert ott is én maradok a te Édesanyád.

A kislány tágra nyílt szemmel hallgatta a verset, és mintha a szemében a szomorúság fogyatkozott volna. Amikor a Mikulás átadta neki az "égi postán" érkezett üzenetet, halkan megkérdezte: - Találkoztál a mennyországban az Édesanyámmal? - Igen, ő volt a legkedvesebb Angyal, akit valaha láttam. Ő írta neked ezt az üzenetet. Niki a szívéhez szorította a levelet, majd egy puszit nyomott rá és odafordult az apjához: - Este majd elolvasod még nekem? - Igen, még sokszor elolvassuk közösen - mondta apja, és láthatóan alig tudta visszafojtani a meghatottságát.

Pár nap múlva Niki újra eljött az apjával együtt. Mikor rákerült a sor megkérdezte: - Szavalhatok neked? - Ó, igen, alig várom - mondta a Mikulás és megsimogatta az arcát. És a kislány hibátlanul, gyerektől szokatlan átéléssel elmondta az égi postán jött angyali üdvözletet. - Azért tanultam meg, hogy mindig bennem, mindig a szívemben legyen, hogyha a levéllel bármi is történne - mondta a kislány. A Mikulás nem szólt semmit, mert a torkát fojtogatta a meghatódottság, csak a szemei kezdtek furcsán csillogni, és belül a szívében érezte, hogy az a mások számára értéktelen papírdarabka, amelyre az Angyali Üzenet volt írva, a kislánynak minden földi kincsnél értékesebb. Mert az Anya érintése egy igazi Angyali érintés.
 
 
0 komment , kategória:  Tanulságos történetek  
A szabályos ember és a rendes ember
  2012-05-07 08:13:32, hétfő
 
  A szabályos emberek nem mindig rendesek, a rendesek pedig nem mindig szabályosak.

A szabály van a rendért és a nem a rend a szabályért. Rendből csak egy van, szabályból sok. A rend Istentől ered, a szabályok az embertől. Mégis a szabály nem más, mint a rend lecsapódása az ember tudatában és akaratában.

Az ember tud szabályokat alkotni, és ezzel elárulja, hogy tud a rendről. Egyébként a bűn nem szabálytalanság, hanem rendetlenség. Nem szabad a rendet és a szabályt összekeverni. Magyarázni nem a rendes, hanem a rendellenes szabályokat szokták, és gyanús, ha egy szabályt nehezen tudnak elfogadtatni, mert az ember lelke mélyén élő rend azt kontrollálja és tiltakozik ellene.

A kevés és a sok szabály egyaránt emberellenes. Annyi szabályt alkossunk, hogy rendes emberek legyünk.

Sánta János
 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
Bölcsesség
  2012-05-07 08:11:53, hétfő
 
 
Van egy hivatás... Egy különös hivatás. Olyan, ami nem lehet bárkié. Míg orvos, csillagász, művész, tanár... bárki lehet, addig ez a hivatás nem lehet mindannyiunké.
Anya csak Nő lehet. Ez az ő kiváltsága. Az ő hivatása.
A legszebb és legnehezebb.
A legnehezebb, hiszen olyan hivatás, amely sosem ad szabadságot, soha nem enged pihenőt, állandó figyelmet, szeretetet, odaadást kér, vár, követel.
Ám mégis szép. Mert csak ő ismeri a titkot. Az anyai szív titkát.
Hogy miként válik egy új élet önálló emberré. Mert csak ő ismeri a titkot, hogy milyen áldozatokat hozott meg érte. Mert ő adhatja a legtöbbet az új életnek.
Ő adhatja a legtöbbet önmagából, ő adhatja a legtöbbet szeretetéből.
És ennek a hivatásnak a gyümölcse egy új ember. Akinek fejlődését, gyarapodását, emberré válását nap, mint nap aggódva figyeli, segíti. Sokszor lemondások árán.
Akinek sikerét büszkén, boldog szívvel figyeli a háttérből. Csendben, szerényen meghúzódva. Önmagát látja gyermekében. És a gyermek erről mit sem tud...
Mit sem tud mindarról a sok-sok áldozatról, amit az anya érte hoz.
Csak egyet tud. Egyet érez. A szeretetét. És ez a legfontosabb...
Az anyai szív.

Csitáry-Hock Tamás
 
 
0 komment , kategória:  Bölcsességek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2012.04 2012. Május 2012.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 92 db bejegyzés
e év: 1201 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2284
  • e Hét: 7974
  • e Hónap: 14346
  • e Év: 65137
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.