Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
340 millió keresztényt üldöznek a világon
  2021-01-15 18:21:02, péntek
 
  Drámai kép rajzolódik ki az Open Doors keresztény emberi jogi szervezet tavalyi évet áttekintő jelentéséből, melyet január 13-án mutattak be az olasz képviselőházban.
Közzétették az Open Doors 2020-as jelentését Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Rémhír: Vakcina mellékhatások
  2021-01-15 18:11:15, péntek
 
  Sokakat érdekli a vakcinálás során fellépő mellékhatások kérdésköre. Ennek nézünk ma utána. Sajnos az Egyesült Államokban történt egy tragikus eset, mely összefüggésben állhat az oltással. Erről is lesz szó.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Lektor és akolitus avatás a szombathelyi Székesegyházban
  2021-01-15 18:09:41, péntek
 
  Lektor és akolitus avatás Szombathelyi Székesegyházból 2021. január 16-án .
Videó Link

...... .............



- Lektor= felolvasók - Lédy hívása
...... .......



...... ...........



- 19 férfit avatott lektorrá dr. Székely János megyéspüspök a Székesegyházban. Ahogy Mátét a vámost, úgy Benneteket is megérintett Krisztus fénye, hogy sokakat elvezessetek az Úrhoz. Ez a küldetés minden megkeresztelt ember feladata is, mondta a megyéspüspök: hirdetni Krisztust. Bár ministránsként is felolvasunk a szentmiséken, a lektori szolgáltattal az Egyház erre a feladatra külön küldetést ad a férfiaknak a megyéspüspök által, mondta a martinus.hu-ának adott interjújában Köbli Tamás atya, aki egyházmegyénkben szervezi a kétéves akolitus képzést. Ez az első jelentős állomása a képzésnek. A lektori szolgálat, a Szentírás felolvasása a keresztségben, bérmálásban kapott küldetésünk folytatása. Tamás atya kiemelte: ez az elköteleződés a férfiak személyes életében és családjuk életében is jelentőséggel bír és fontos a helyi közösség számára is, hiszen a krisztusi élet iránt törekvő embereket látnak maguk körül.
Zsohár Ádám, a letenyei Szentháromság Plébánia tagja egyike a most avatott lektoronak. Gyermekkora óta részt vesz a templomi szertartásokon és most pl. a ministránsokkal foglalkozik. Ezt az elköteleződést, szolgálatot szeretné egy magasabb szinter emelni az akolitusi szolgálattal. A lektorrá avatás erőt ad számomra, hogy tovább menjek a megkezdett úton és tovább éljek a krisztusi életben, mondta a martinus.hu-ának. Kérdésre válaszolva elmondta: leginkább az Igeliturgia megtartását és az áldoztatásban való segítést várja a feladatok közül.
Aigner Géza leteneyei plébános a gyakorlati élet felől is megközelítette az a lektori, akolitusi szolgálatot. Mint a martinus.hu-nak adott interjújában hangsúlyozta: a szolgálattevőkre szükség van/lesz az Igeliturgiák vezetésében. A legtöbb helyi gyülekezet vasárnap jön össze szentmisére. A papság csökkenő létszáma nem teszi lehetővé, hogy minden közösséghez eljussanak és szentmisét tartsanak. Az akolitusok segítségével Igeliturgiák viszont tarthatók. A másik fontos szempont ami miatt szükség van lektorokra, akolitusokra, hogy legyenek akik segítenek a papoknak a szertartások előkészítésében, a többi szolgálattevő irányításában, hogy a liturgia valóban ünnep legyen mindenki számára. Aigner Géza kiemelte: a lektorok életükkel példált adnak másoknak, hogy vannak ma is akik életüket egészen Istenre figyelve élik.
Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszéde meghallgatható egyházmegyénk honlapján, ahol a lektor avatás szertartása is megtekinthető.
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Jézus kortársainak a kicsinyessége 01.15
  2021-01-15 17:51:30, péntek
 
  Kép forrása: Böjte Csaba facebook oldala
Szívben a szeretet a kép címe
...... .......



*
- 2021. január 15
Olvasom a mai evangéliumot, és mellbe vág Jézus kortársainak a kicsinyessége! Sajnos ez a szűklátókörűség a mai embert is lépten - nyomon kísérti! Pedig ha felnézünk az égre és szóba állunk a tudósainkkal, rádöbbenhetünk, hogy a mi Teremtőnk nem aprózza el a dolgokat!
Galaxisunk, melyben a naprendszerünk és maga a szülőföldünk is van, amit mi Tejútrendszernek nevezünk, kb. 200-400 milliárd csillagból áll. De ez a csillagváros nem egy magányos sziget a világürben, hanem egy Lokális Galaxiscsoporthoz tartozik, mely a Virgo-szuperhalmaz része, mely maga is egy nagyobb szuperklaszterhez tartozik, melyet a tudósok Laniakea névre kereszteltek. Igen, a tudósok legújabb tanulmányai alapján a Virgo-szuperhalmaz csupán a Laniakea szuperklaszter egyik részterülete, és ebben a nagy "faluban" körülbelül 100.000 miénkhez hasonló galaxis található! A tudósok szerint biztos, hogy összetartozunk, mert hihetetlen sebességgel, egységesen mozognak ezek a galaxisok a végtelen világűrben! Amúgy, ha a csatolt anyagot elolvasod, láthatod, hogy a mi kedves "grundunk" körül még számtalan hasonló szuperklaszter található!
A bezártság érzése, a kicsinyesség remélem nem csak belőlem, hanem mindenkiből elszáll, ha még azt is megtudjuk, hogy a mi "házunk tájának" az átmérője mintegy 520 millió fényév!
Mit is mondhatnék? A mennyei Atyánk jól feltarisznyált bennünket, jut itt mindenkinek mindenből bőven, csak meg kell keresni! Biztos, hogy nem kell senkinek a szűkmarkúság miatt idegeskedni, mert világunkban van hely bőven mindenkinek! Merjünk álmodni, nagyban gondolkodni, szellemi, anyagi adottságainkat felhasználva felnőni, méltók lenni mennyei Atyánkhoz!

- Szeretettel hívlak, várlak, gyertek imádkozzunk együtt, Csaba t.
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Remete Szent Pál 01.15 - Pálos rend megalapítója
  2021-01-15 17:06:08, péntek
 
  - Magyar kurír oldalon Link
...... ...........



- Igenaptár oldalon Link

- Jeles napok oldal Link

- Katolikus oldal Link

- Pálos weboldalon Link
Pálosok sátoraljaújhelyi Szent Egyed kolostorában őrizték Remete Szent Pál ujjereklyéjét...
...... ........... ........... ........... ..........



- Adoráns oldalon Link
*
- Forrás: Facebook Mária Teréz Vas oldala
Az egyetlen Magyar alapítású rend a Pálosok fővédőszentje Remete Szent Pál ünnepe lesz január 15 -én . Kicsit hosszú de érdemes elolvasni.
Remete Szent Pál élete
Január 15.
*Egyiptom, 228. +Egyiptom, 341. v. 343.
Aki Budapesten a kéttornyú Egyetemi templom homlokzatát megfigyeli, két szent életnagyságot meghaladó szobrát látja: az egyik Remete Szent Pált, a másik Remete Szent Antalt ábrázolja. Nem véletlenül, hiszen a templom is, és a hozzáépült ház is a Remete Szent Pálról pálosoknak nevezett, ősrégi, magyar alapítású szerzetesrend tulajdona volt. Alapítónak Pált nem mondhatjuk, legfeljebb csak közvetve, annyiban, amennyiben ő volt a szerzetességnek mint a világtól elvonuló életformának első kezdeményezője.
Hazája, Egyiptom is a római birodalom tartománya volt, s így a Decius császár által megindított keresztényüldözés őt is érintette. Láthatta, hallhatta a vértanúk hősi helytállását, tanúja lehetett nem egy keresztény hittagadásának. Az utóbbit megvetette, az előbbire nem érezte magát elég erősnek, ezért a harmadik utat választotta: elrejtőzött, majd a sivatagba menekült, hátrahagyva minden vagyonát. Ott egy hegy tövében kies barlangra talált: benne tiszta forrás csörgedezett, a barlang felső nyílásán besütött a nap, a bejáratánál pedig nagy pálmafa adott árnyékot és gyümölcsöt. Olyan hely volt ez, ahol -- nagy önfegyelmezéssel -- meg lehetett élni... Szentünk ide húzódott, s bár időközben az üldözések alábbhagytak, majd 313-ban Nagy Konstantin császár türelmi rendelete nyomán teljesen megszűntek, életéből hat évtizedet mégis itt töltött, imába és munkába merülten.
Élete vége felé egy másik egyiptomi remete, Szent Antal látogatta meg őt. Kettejük találkozása az egyházművészet kedvelt témája.
Remete Szent Pál életét a vallásos képzelet korán kiszínezte. Ennek egyik eleme a képein látható holló. Arra utal, hogy mindennapi táplálékát az a fél cipó jelentette, amit Isten rendelésére egy holló hozott neki a csőrében... Oroszlánnal együtt is ábrázolják, mert a legenda szerint két oroszlán kapart számára a sivatag homokjában sírhelyet. Később a kosárfonók tartották őt védőszentjüknek. Az egyiptomi remeték ugyanis -- különösen később, amikor már közösségeket alkottak -- kosárfonásból, ill. kosaraik eladásából tartották fenn magukat.
Halála évét 341-re rögzítették. Holtteste előbb Konstantinápolyba került: onnan a velenceiek vitték magukkal városukba 1240-ben. Nagy Lajos királyunk idején a budaszentlőrinci pálos tartományi és anyaházba hozták. A török uralom idején nyoma veszett.
________________________________________
A szent életét így írja le Szent Jeromos, aki maga is tapasztalatból ismerte a pusztai remeték életét:
Decius (259--261) és Valerianus (253--260) császárok idejében igen nagy üldözés támadt az egész világon a keresztények ellen, de főképpen Thébában, Egyiptom tartományában, a Nílus folyó vizeinél. A császárok szolgái vagy inkább ördögei minden igyekezetükkel keresték a keresztényeket, hogy igen kegyetlen gyötrelmekkel mind testi, mind lelki életüktől megfosszák őket, megtagadtatva velük az igaz hitet.
Pál tizenöt esztendős volt, mikor sógora -- hogy jószágát, amelyet atyja hagyott rá, megszerezze -- el akarta őt árulni a kegyetlen üldözőknek, nem tekintve felesége könnyeire. Ezért Pál elhatározta, hogy mindenét elhagyja, s a pusztába megy lakni a vadak közé, gondolva, hogy azok kegyesebbek lesznek hozzá, mint az emberek.
A pusztába érkezve egy barlangot talált, mellette egy forrást és egy pálmafát. Úgy megtetszett neki a hely, hogy elhatározta, ott éli le életét, mert ételt ad neki a pálmafa gyümölcse, italt a forrás, ruhát meg a pálmafa levelei. Pál kilencvennyolc esztendeig élt itt.
Senki ne csodálkozzék ezen -- mondja Szent Jeromos --, mert bizonyságom Jézus Krisztus az ő angyalaival, hogy én két remetét láttam Szíria pusztájában, kik közül az egyik ötven esztendeig volt egy barlangban, és egész idő alatt makkból készített kenyérrel és zavaros vízzel élt. A másik egy régi kútban lakott, s naponta csak öt száraz fügét evett, semmi egyebet.
Abban az időben, amikor Pál a pusztában élt, Szent Antal barát is ott lakott, aki kilencvenesztendős lévén elgondolkozott azon, vajon van-e valaki, aki nála több időt töltött a pusztában. És jelentették neki, hogy van egy nála tökéletesebb, s induljon el keresésére. Mindjárt útnak indult a jó öregember, egy botocskával támogatva megrokkant testét.
Egy egész napig ment, de semmi mást nem talált, csak vadak csapásait. Az éjszaka nagy részét imádságban töltötte, majd másnap megint útnak indult, s hamarosan talált egy barlangot, melynek közelében figyelni kezdett, van-e odabent valaki. Állhatatosan figyelve észrevette, hogy fény van benn a barlang egyik szegletében. Nem tudta a szent ember, mit tegyen: bemenjen-e vagy bekiáltson? Míg így tanakodott magában, egyszerre csak becsukták előtte a barlang ajtaját, és ő kívül maradt.
Akkor Antal megértette, hogy ott van az, akit ő keres. Leborult a földre és alázatosan kérte, nyisson neki ajtót. Így beszélt: ,,Te tudod, ki vagyok én és honnan jövök; és noha nem érdemlem meg, hogy meglássam arcodat, mindaddig el nem megyek innen, amíg nem láttalak. Te befogadod a vadakat, és azok szállást vesznek nálad, miért vetsz meg engem, aki ember vagyok? Szorgalmasan kerestelek, és ó, szerencsémre meg is találtalak. Miért nem akarod, hogy bemenjek hozzád? Ha nem engeded, hogy életben lássalak, tudd meg, hogy halva fogsz találni az ajtód előtt, és fáradoznod kell majd a testem eltemetésével, mivel nem akartál látni engem.''
Nagy sóhajtásokkal mondta e szavakat Szent Antal a vágy miatt, mivel látni kívánta Szent Pált, az Isten szolgáját. Pál az ajtó mögül így felelt neki: ,,Jó atyám fia, én nem tudom, mi a kívánságod, amit könyörgések és könnyhullatások erejével akarsz. Ha meghalni jöttél ide, ne csodáld, hogy nehezen nyitok neked ajtót'' -- és ezt mondva kitárta ajtaját.
Megnézték egymást a szent vének nagy csodálkozással, és aztán összeölelkezve nevükön szólították egymást, mintha már régi ismerősök lennének, és nagy hálát adtak Istennek. Azután leültek a forrás közelében, és Pál szólni kezdett: ,,Íme, itt van, akit a pusztában annyi fáradsággal kerestél. Íme, a már megsenyvedt tagok megőszült szőrrel fedve. Íme, az ember, ki majd porrá lesz. De minthogy a szeretet minden dolgokat elszenved, a fáradságon kívül, melyet keresésem miatt vállaltál, azt akarom, hogy más fáradságod is legyen: mondd el nekem, hogyan folynak most a világ dolgai, ki uralkodik, és vannak-e még bálványozók?
Szent Antal mindent rendben elbeszélt, aztán elmondta a maga életét, hogy miért jött a pusztába, és mennyi időt élt ott. Miközben így beszélgettek, eljött egy holló, leszállt a közeli fára, azután kedvesen hozzájuk repülve letett közéjük egy kenyeret, és elszállt. Akkor Pál azt mondta Antalnak: ,,Áldott legyen az Úristen, ki nekünk eledelt küldött. Tudnod kell, hogy hatvan esztendeje már, hogy ez a holló nekem mindennap fél kenyeret hord, de most a te eljöveteledért az Úr megkettőzte az élelmet.
Mind a ketten hálát adtak az Istennek, azután egy kicsit vetélkedtek azon, ki legyen, aki megtöri a kenyeret. Pál azt mondta, Antalnak kell elosztania, mert ő a vendég. Antal meg azt mondta, hogy Pálnak kell osztania, mert ő az öregebb. Végül megegyeztek abban, hogy közös erővel törik ketté a kenyeret. Miután ettek, ittak a forrás vizéből és hálát adtak az Istennek.
Mikor eljött az éjszaka, annak nagyobbik részét imádságban töltötték. Másnap visszatérve a nyájas beszélgetésre, Pál így szólt Antalhoz: ,,Édes Atyámfia, régóta tudtam én, hogy te e pusztában lakol. És az Úristen megígérte nekem, hogy meglátlak téged halálom előtt. Ezért eljött az idő, melyet oly igen kívántam, melyben az én lelkem eloldódik testem kötelékeitől. Az Isten hozott téged ide, hogy eltemesd az én testemet, földbe temetve a földet.
Mikor Antal ezt megértette, sírni kezdett, és kezdte kérlelni, hogy vigye őt magával arra az útra. Erre Pál így felelt: ,,Antal, nem illik, hogy azt akarjad, ami nem tetszik az Istennek. Jó volna neked a test terhét elhagynod, és a makula nélküli Bárányt, Krisztus Jézust követned, de atyádfiainak hasznáért szükséges, hogy bizonyos ideig még velük maradj, őket tanítsd és jó példát adj nekik. És ha nem restellnéd a fáradságot, megkérnélek, hogy menj el, és hozd el nekem azt a palástot, amit neked Atanáz adott, hogy abba takarva temesd el testemet.
Pál nem azért mondta ezt, mintha gondja lett volna arra, hogy holtteste mibe lesz takarva, hanem hogy Antal ne legyen jelen halálakor, és így kevésbé fájjon neki a halála.
Csodálkozott Szent Antal, hallva, hogy Pál Atanáz palástját kéri, amiről eddig nem volt szó közöttük. Meggondolva azonban, hogy Isten Pál szívében lakik, nem mert neki ellentmondani, ezért sírva megcsókolta kezeit és szemét, majd visszatért a saját klastromába. De oly nagy sietséggel akart járni, hogy ugyancsak megerőltette megrokkant testét. Megérkezve klastromába, meglátta őt két tanítványa, akik vénségében szolgáltak neki, elébe mentek, és így szóltak: ,,Hol voltál, édes Atyánk?'' Ő így válaszolt: ,,Jaj nekem, szegény bűnösnek, ki méltatlanul viseltem a szerzetes nevet. Én láttam Illést, láttam Keresztelő Jánost, mivelhogy láttam Pált a Paradicsomban.'' A szent öregember nem mondott egyebet, hanem a földig lehajtva fejét, mellét verve bement a cellájába, és vette a palástot. Tanítványai kérték, magyarázza meg nekik a dolgot, de ő azt felelte nekik: ,,Ideje van a hallgatásnak, és ideje van a szólásnak.'' Evett egy keveset, és útnak indult. Közben állandóan Pálra gondolt, mivel félt, hogy távollétében meghal.
Két napon át vándorolt, s már nem volt több hátra, mint három óra járásnyi út, mikor látta Pál lelkét olyan fehéren, mint a hó, amint a mennybe ment nagy fényességgel a próféták és apostolok társaságában, s az angyalok nagy sokaságától kísérve. Akkor Antal a földre borult, port szórt a fejére, és mondta: ,,Ó, Pál, miért hagytál el engem? Miért nem búcsúztál el tőlem? Olyan későn ismertelek meg, és ilyen hamar veszítettelek el téged...'' Mikor odaérkezett, látta, hogy Pál térden áll, arcát és kezét az égre emeli, mintha még élne.
Megölelte a szent testet, megcsókolta, és keservesen siratta. Azután karjaira vette, kivitte a barlangból, és elmondta mind a zsoltárokat és dicséreteket, amelyeket a halottakért szoktak mondani a keresztények.
Elvégezve a zsolozsmát gondolkodni kezdett, hogy miként temesse el a szent ember testét: Ha visszamegy a kolostorba szerszámokért, mi lesz a szent testtel, míg visszajön, hiszen három napig tart az út. De azt is fölöslegesnek tartotta, hogy ott maradjon tétlenül. Végül is elhatározta, hogy ott marad, és így szólt az Istenhez: ,,Uram, Istenem, meg akarok halni a szolgád mellett. Itt akarok megpihenni, mert ily módon boldog lesz a lelkem.'' -- Midőn Szent Antal így szólt, egyszer csak két oroszlán jött a sűrű erdőből, kiket Antal meglátva igen megrémült. De szívét Istenhez emelte, és segítséget kért tőle. Látta, hogy az oroszlánok úgy közelítenek hozzá, mint a szelíd bárányok. Megálltak Szent Pál teste mellett, és ordításukkal mutatták, hogy ahogyan tudják, siratják az ő halálát. Aztán kisvártatva körmükkel kaparni kezdték a földet, s hamarosan akkora árkot ástak, amelyben elfért egy ember teste. Elvégezvén munkájukat Szent Antalhoz közeledtek, és fejüket szelíden ingatva nyaldosták a kezét, mintha jutalmat kérnének munkájukért. Antal úgy ítélte, hogy áldást kérnek tőle, ezért szemeit az Úrhoz emelve így szólt: ,,Uram, Istenem, kinek gondviselése nélkül a falevél sem rezdül, és a legkisebb madár sem veszíti életét, add meg ezeknek az állatoknak, kik téged tisztelnek, ami nekik illendő.'' És megáldva azokat, intett a kezével, hogy elmehetnek, s azok úgy is cselekedtek.
Antal ezután fogta a holttestet és a verembe tette, aztán befödte földdel. Előbb azonban betakarta a magával hozott palástba, és magához vette Pál köntösét, amely pálmafalevelekből készült, hogy ez legyen öröksége. Ezután visszatért klastromába, és elbeszélte tanítványainak mind, ami történt. A húsvéti és a pünkösdi nagy ünnepeken ettől kezdve mindig magára öltötte Pál köntösét.
Ennek a dicsőséges Remete Szent Pálnak a halála Krisztus Urunknak 343. esztendejében történt.
________________________________________
Istenünk, ki az első remetét, Szent Pált, aki e világ zűrzavarából visszavonult a pusztai magányba, a mai napon vetted föl az angyalok társaságába, kérünk, közbenjárására tisztíts meg a világ minden szennyétől, és mennyei ajándékoddal szentelj meg minket! (Régi pálos misekönyvből.)
...... ........... .............

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Útravaló – 2021. január 15.
  2021-01-15 16:49:40, péntek
 
  Mi könnyebb, a bűnök megbocsátása vagy a béna meggyógyítása? - teszi föl a kérdést Jézus ma is. Ha a kórházlelkész úgy jönne ki a kórteremből, hogy a bűneikre bocsánatot nyert betegek az ajtóig kísérnék, holott az imént még csövek lógtak belőlük - mindenki papért kiáltana és gyónni szeretne. De ahhoz, hogy papot hívjanak, nem a betegnek kell hinni a csodát, hanem a körülötte levőknek. Ezt a bénát négyen vitték Jézus elé, aki semmit sem kérdezett, ,,látva hitüket", meggyógyította. Más esetben előzőleg kifaggatja a beteget, itt semmit sem kérdez, hiszen látja azokat, akik a beteg körül tüsténkednek. A kommunizmus ezért számolta föl a betegápoló szerzetes nővérek és orvosok kórházait.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
1. évközi hét péntek 01.15
  2021-01-15 16:45:50, péntek
 
  SZENTLECKE a Zsidókhoz írt levélből
Igyekezzünk eljutni a nyugalom helyére, amelyet Isten készít számunkra!
Testvéreim!
Féltő gonddal óvakodjunk attól, hogy valaki közületek későn jöttnek számítson, amíg érvényben van az ígéret, hogy bemehetünk a nyugalom helyére. Hozzánk ugyanúgy jutott el az üdvösség örömhíre, mint a hitetlenekhez; ám nekik nem vált hasznukra a tanítás, mert nem csatlakoztak azokhoz, akik hittel hallgatták.
A nyugalom helyére ugyanis csak akkor jutunk el, ha hívők vagyunk. A Szentlélek ezt mondotta: Haragomban kimondtam eskümet, Nyugalmam helyére nem juthatnak el.
A világ teremtése óta Isten művei befejeződtek ugyan, mint ahogy egy helyen, a hetedik nappal kapcsolatban az (írás) megállapítja: ,,A hetedik napon Isten abbahagyta minden munkáját." Itt mégis úgy nyilatkozik: ,,Nyugalmam helyére nem juthatnak el." Törekedjünk tehát bejutni a nyugalom helyére, nehogy valaki éppúgy elessék, mint előbb a hitetlenség példáján láttuk!
Ez az Isten igéje. Zsid 4,1-5.11

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Az Emberfiának van hatalma a földön a bűnök megbocsátására.
Néhány nap múlva Jézus visszatért Kafarnaumba. Mihelyt elterjedt a híre, hogy otthon van, annyian jöttek össze, hogy még az ajtó előtti téren sem fértek el; ő pedig hirdette nekik az igét.
Közben odahoztak hozzá egy bénát. Négyen vitték. Mivel a tömegtől nem fértek a közelébe, kibontották fölötte a tetőt, ahol volt, és a nyíláson át leengedték a hordágyat, amelyen a béna feküdt. Jézus pedig, látva hitüket, így szólt a bénához: ,,Fiam, bocsánatot nyertek bűneid."
Ült ott néhány írástudó is. Ezek így gondolkodtak szívükben: ,,Hogy beszélhet ez így? Káromkodik! Ki más bocsáthatja meg a bűnt, mint egyedül az Isten?"
Jézus azonnal észrevette, hogy magukban ilyeneket gondolnak, így szólt tehát hozzájuk: ,,Miért gondoljátok ezt szívetekben? Mi könnyebb: Azt mondani a bénának: Bűneid bocsánatot nyertek, vagy azt mondani: Kelj föl, fogd ágyadat és járj? Tudjátok meg tehát, hogy az Emberfiának van hatalma a földön a bűnök megbocsátására!"
Ezzel odafordult a bénához: ,,Mondom neked: Kelj föl, fogd az ágyadat, és menj haza!"
Az felkelt, fölvette ágyát, és mindannyiuk szeme láttára eltávozott. Mindenki elcsodálkozott. Dicsőítették Istent, és azt mondták: ,,Nem láttunk még ilyet sohasem!"
Ezek az evangélium igéi. Mk 2,1-12
...... ........... .........



Elmélkedés
Miként az előzményekben a lepra az ember bűnösségét jelképezte, ugyanúgy a bénultság ennek a jele a mai evangéliumban, de ennél a csodánál hangsúlyozottabban jelenik meg az a gondolat, hogy a gyógyítás a bűntől való szabadulást jelenti.
A történetben szereplő személyt erőtlenné, magatehetetlenné teszi a betegsége, a bénasága, ezért mások segítségére szorul. Négyen viszik Jézus elé, mert egyetlen lépést sem képes a maga erejéből megtenni. Négyen, akik nem ismernek lehetetlent, s akik számára semmi nem lehet akadály, hogy elérjék céljukat. Meggyógyítani nem tudják, de a tőlük telhető legtöbbet teszik meg családtagjuk vagy társuk gyógyulása reményében és érdekében. Kafarnaum lakóiként ők is értesülnek Jézus korábbi csodás tetteiről, s miután elterjed annak híre, hogy visszatért a városba, rögtön hozzá indulnak a beteggel. És a csoda az Úr szavára megtörténik, a beteg azonnal járni tud, a saját lábán járva hagyja el a házat. És közben megtörténik a másik csoda, bűnei bocsánatot nyernek.
Milyen jó, amikor vannak olyanok, akik segítenek másokat abban, hogy az Úr elé kerüljenek! Mindegy, hogy testi betegségről vagy lelki bajról van szó, Jézus mindenkin tud segíteni. Milyen jó, amikor egyesek olyan erős hittel és bizalommal fordulnak Istenhez, ami megszünteti az akadályokat! Milyen jó, amikor a bűn okozta sebzettségnél nagyobb az isteni irgalmasságba vetett bizalom!
C. Horváth István Sándor

Imádság
Irgalmas mennyei Atyánk! A te gyermekeid vagyunk. Segíts úgy élnünk, hogy méltók legyünk arra, hogy szeretett gyermekednek nevezz bennünket, és mindig megőrizzük magunkban az istengyermekség kegyelmét. Segíts minket, hogy irgalmad és megbocsátásod által újjászülessünk! Isten Fia, Jézus Krisztus, hirdetted és elhoztad nekünk az Atya irgalmát! Taníts minket alázatra és igaz bűnbánatra! Szentlélek Isten, aki a kiengesztelődés forrása vagy! Világosíts meg minket, hogy minden szegényben és rászorulóban Jézust lássuk, akivel jót tehetünk, amikor irgalmasak vagyunk hozzá!

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
André Rieu - Das große Weihnachtskonzert 2018
  2021-01-15 16:40:06, péntek
 
  Mexico Videó Link  
 
0 komment , kategória:  kedvenc videóm  
Esti szentmise Csaba testvérrel 01.13
  2021-01-15 16:35:51, péntek
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Andre' Rieu - Fernando - Celebrates ABBA
  2021-01-15 16:33:13, péntek
 
  2014. dec. 21 videó Link  
 
0 komment , kategória:  kedvenc videóm  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2020.12 2021. Január 2021.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 392 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 525
  • e Hét: 1604
  • e Hónap: 15042
  • e Év: 217955
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.