Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 38 
Szentszék a Covid-19 elleni oltóanyagok
  2021-01-01 19:32:49, péntek
 
  igazságos és méltányos elosztására szólít fel.
A Vatikáni Covid-19 Bizottság és a Pápai Életvédő Akadémia december 29-én közös dokumentumot adott ki. Igazságosság, szolidaritás és mindenki befogadása - ezek azok a fő kritériumok, amelyeket követni kell, hogy szembenézzünk az egész bolygónkra kiterjedő vészhelyzet kihívásaival.
A Vatikáni Covid-19 Bizottság és a Pápai Életvédő Akadémia december 29-én közös dokumentumot adott ki Védőoltást mindenkinek - 20 pont egy igazságosabb és egészségesebb világért címmel.

Itt olvasható Link

*
- Hittani Kongregáció jegyzéke a Covid-19 elleni egyes vakcinák használatának morális kérdéséről
Itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Járványok ismertetése  
Tenyák Csaba gondolata a covid járványról 12.31
  2021-01-01 19:27:49, péntek
 
  Ternyák Csaba: A járványra ezért úgy is tekintünk, mint egy nagy lehetőségre, egy nagy figyelmeztetésre, hogy megújítsuk Istennel való kapcsolatunkat.
Év végi hálaadó szentmisét tartottak 17 órától a bazilikában, melyen Ternyák Csaba egri érsek megemlékezett Seregély István érsek halálának 2. évfordulójáról is. A főpásztor a köszöntéskor azt mondta, imádságos lélekkel hálát adunk mindazért, amit idén kaptunk Istentől, és megemlékezünk arról, hogy az Úr megengedi, hogy lezárjuk ezt az évet.
Szentbeszédében Ternyák Csaba szólt arról: amikor a polgári év lezárásakor hálát adunk Istennek, akkor megpróbáljuk csokorba gyűjteni azokat a jelentős eseményeket, amelyek örömmel töltöttek el bennünket, és miattuk az Isten iránti hála tölti be a szívünket. Bár ez az év is úgy indult, mint az előzőek, hamarosan azt kellett megtapasztalnunk, hogy az emberiség történelmében, és a mi életünkben is elkövetkezett egy olyan kataklizma, amely próbára tett bennünket.
Ezért a legnagyobb hála amiatt tölt el bennünket, hogy az Úr idén is megőrizte az életünket, és újabb lehetőséget adott nekünk, hogy őt dicsérjük és hibáinkat jóvá tegyük fogalmazott Ternyák Csaba.
Azt mondta, a Covid vírus megváltoztatta életünket, szeretteinkhez való kapcsolatunkat is. Egyrészt összezavarodtunk, másrészt számos új lehetőség nyílt meg arra, hogy életünket újragondoljuk, és a fontossági sorrendeket újra megállapítsuk. Az év vége mindig az idő múlására, és az örök életre készít fel bennünket, most viszont az egész év ilyen légkörben telt. Eddig is tudtuk, hogy az életünk során rendelkezésre álló idő véges, és rajtunk áll, hogy hogyan használjuk azt fel, a járvány azonban riadót fújt nekünk. Idén jobban éreztük, mint máskor, hogy az életünk véges, és hogy nincs maradandó hazánk itt a Földön. Amikor a rejtélyes betegség sorra szedte az áldozatait, átéreztük azt, hogy ki vagyunk szolgáltatva a betegségeknek, a váratlan eseményeknek, és nem min vagyunk az életünk urai, hanem az Isten.
A járványra ezért úgy is tekintünk, mint egy nagy lehetőségre, egy nagy figyelmeztetésre, hogy megújítsuk Istennel való kapcsolatunkat.
A gondviselésre való ráhagyatkozás, és ezzel párhuzamosan a járványügyi szabályok betartása nem egymást kizáró, hanem egymást segítő, testi-lelki, immunrendszerünket erősítő magatartás. Az elmélkedés és az imádság elmélyíti Istennel való kapcsolatunkat, és erőforrás abban, hogy legyőzzük aggódásainkat és félelmeinket.
Úgy folytatta, ma este nem feledkezhetünk el arról a mérhetetlen szenvedésről, amely együtt jár ezzel a járvánnyal. Hálával gondolunk az orvosokra és ápolókra, akik nap, mint nap egészségük, sőt életük kockáztatásával hősiesen szolgálják embertársaikat. Alig akad olyan család, munkaközösség, amelyet valamiképpen ne érintett volna a járvány. Sokan hozzátartozójukat gyászolják, vagy beteg családtagjaikért aggódnak. Eszünkbe jutnak a kórházban, lélegeztetőgépen szenvedő társaink, vagy azok, akik tüdőgyulladással és a járványból fakadó egyéb betegségekkel küzdenek.
Együttérzéssel gondolunk az idős otthonok lakóira, akikre egyrészt vigyázunk, hogy meg ne betegedjenek, másrészt éppen ez által okozunk nekik szenvedést, hiszen emiatt nem láthatnak minket, nem láthatják szeretteiket.
Amikor ma este év végi hálaadással fordulunk az Úrhoz, akkor az emberiségnek erre a kiszolgáltatott helyzetére is gondolunk. Hálát adunk azért, hogy az Úristen megmentett bennünket, vagy úgy, hogy elkerültük a járványt, vagy úgy, hogy átvezetett minket a betegségen. Egyúttal kérjük is további gondviselő oltalmát.
Ternyák érsek a homíliájában beszélt arról is, hogy életünk azonban ebben az évben sem csak a Covidról szólt. Láttuk, hogy miközben orvosaink és ápolóink a betegek életéért küzdöttek és küzdenek, voltak és vannak mások, akik a szolgáltatásokban, a boltokban számos egyéb módon az élet számos területén helytállnak, és szolgálják embertársaikat.
Mások pedig városunk, városaink, falvaink szépítéséért fáradoztak.
Azt mondta, hosszú évtizedek óta nem volt lehetőség, hogy székvárosunk patinás egyházi épületeit felújítsuk. Most pedig folyamatban van a bazilika, az érseki székház, a volt Ferences templom és rendház épületeinek felújítása, és rövidesen kezdődik a szeminárium felújítása is. Mindezért hálát adunk istennek, és köszönetet mondunk a döntéshozóknak. Ráadásul városunkban elindul két négycsoportos katolikus óvoda építésének előkészítése, szerte a fő egyházmegyében pedig több mint 20 katolikus óvoda építésének előkészítése van folyamatban, ugyancsak a kormány pénzügyi támogatásával. Van tehát miért hálát adni, van miért köszönetet mondani.
Immár két éve, hogy december 31-e nem csak az év utolsó napja számunkra, hanem ilyenkor emlékezünk, és adunk hálát elődöm, Seregély István érsek úr húszéves egri szolgálatáért. Hálásak vagyunk neki, hogy az akkori lehetőségek keretei között sokat tett a székesegyházunk szépítéséért: a színes üvegablakok, a bronz bejárati ajtó kialakítása, számos szentnek a szobra is az ő nevéhez fűződik, hogy csak néhány ilyet említsünk meg.
Kiemelt gondja volt azokra a településekre, amelyek a szocializmus ideje alatt úgy növekedtek, hogy közben templomot nem építhettek.
Legjelentősebb ilyen alkotásai a mezőkövesdi Jézus Szíve és a kazincbarcikai Szent Család templom. Köszönjük neki, és köszönjük segítőinek, akik ebben támogatták őt. Ezen kívül több mint 50 templom építése kapcsolható hozzá egyházmegyénkben. Megemlítette azt is, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökeként pedig legnagyobb műve a Pázmány Péter Katolikus Egyetem életre hívása, amely nem csak a magyar katolikus közösséget, hanem az egész magyar társadalmat is szolgálja.
Szentbeszédét Ternyák érsek azzal zárta, hogy amikor az év utolsó napján hálát adunk az Istennek minden ajándékáért, kérjük tőle, hogy a jövő évben is áldja meg minden jóakaratú kezdeményezésünket. Az újesztendőben, új lehetőséget, mintegy új meghívást kapunk arra, hogy megújítsuk életünket, hogy gyökeret verjünk Isten és embertársaink szeretetében. Segítsen ebben a boldogságos Szűz Mária, akit Istenanyaságának ünnepén köszöntünk, és a mai nap szentje, Szilveszter pápa, hogy oltalmuk alatt biztos úton haladjunk földi életünkben, és mindannyian egykor eljussunk az örök boldogságra - fogalmazott a főpásztor.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye
Magyar Kurír 2020.12.31
 
 
0 komment , kategória:  Járványok ismertetése  
Nem a pápa vezeti a vatikáni szilveszteri hálaadást
  2021-01-01 19:06:42, péntek
 
  az újévi szentmisét fájdalmas isiásza miatt.
December 31-én az esti vesperás imádságot és a Te Deum hálaadó imát Giovanni Battista Re bíboros, a bíborosi kollégium dékánja vezeti. 2021. január elsején a délelőtti szentmisét Pietro Parolin bíboros államtitkár mutatja be.
Az év utolsó napján, december 31-én, csütörtökön 13 órakor Matteo Bruni szentszéki szóvivő a következő nyilatkozatot adta közre.
,,Fájdalmas isiásza miatt nem Ferenc pápa vezeti a szilveszter esti hálaadó szertartást és a január elsejei délelőtti szentmisét a Szent Péter-bazilika katedraoltáránál. December 31-én az esti vesperás imádságot és a Te Deum hálaadó imát Giovanni Battista Re bíboros, a bíborosi kollégium dékánja vezeti. 2021. január elsején a délelőtti szentmisét Pietro Parolin bíboros államtitkár mutatja be.
Január elsején a déli Úrangyala imádságot az Apostoli Palota könyvtárszobájából azonban Ferenc pápa tartja meg."


Forrás: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír 2020.12.31
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Pio atya 2021 évi naptára
  2021-01-01 18:52:40, péntek
 
  Új év hajnalán vagyunk
Isten kegyelméből új év hajnalán vagyunk. Csak Isten tudja, hogy meglátjuk-e ennek az évnek a végét, de mindent a múlt jóvátételére kell fordítanunk, a jövőnek ajánlottan. Jó elhatározások vezessék szent cselekedeteinket! Pio atya
...... ............



Pio atya óvjon és áldjon meg minket ebben az új évben 2021. Remélve, hogy nyugodt vizeken hajózhatunk.

Szent Pio ezen az utolsó napon 2020-ban imádkozz a lelkünkért és adj erőt. Szeretünk téged...

Pio atya jó tanácsai az új esztendő első napjaira
1. A dicsőség pálmája azoké, akik mindvégig bátran küzdenek. Kezdjük hát meg idei szent küzdelmünket! Isten segíteni fog, és örök dicsőséggel koronáz.
2. Isten kegyelméből egy új esztendő hajnalához érkeztünk. Mivel egyedül Isten tudja, megérjük-e ennek az évnek a végét, töltsük a múltért való vezekléssel és a jövőre való felkészüléssel. A jó cselekedetek mindig jó elhatározásokkal járnak együtt.
3. Mondjuk magunknak teljes meggyőződéssel: ,,Lelkem, kezdd ma megtenni mindazt a jót, amit eddig nem tettél!" Engedjük, hogy Isten jelenléte indítson tettekre! Gyakran mondogassuk magunknak mély meggyőződéssel: ,,Isten látja, mit teszek, és a tetteim alapján fog megítélni." Legyünk bizonyosak benne, hogy Isten mindig csak a jóságot fogja látni bennünk.
4. Ha van időnk, ne várjuk, hogy legyen időnk! Amit ma megtehetünk, ne halasszuk holnapra. A sírok telve vannak soha valóra nem váltott jó szándékokkal. Amúgy pedig mi a biztosíték rá, hogy még holnap is életben leszünk? ,,Ne vedd süket fülre, ha ma meghallod az Úr szavát." Becsüljük meg a múló pillanatot, amely egyedül a miénk! Ne pazaroljuk az időt egyik pillanattól a következőig, hiszen a következő még nem a miénk.
5. Ha pazarlod az időt, megveted Isten ajándékát, a jelent, amelyet Ő végtelen jóságában szeretetedre és nagylelkűségedre bíz.
6. ,,Kezdjünk el ma jót tenni, testvéreim, mert mindeddig semmit sem tettünk." E szavakat, melyeket szeráfi atyánk, Szent Ferenc alázatosságában saját magára értett, tegyük magunkévá az új év kezdetén! Mindeddig meggondolatlanul éltünk, mintha az Örök Bíró nem szólítana maga elé egy napon, és nem kérné számon, mi mindent tettünk és hogyan használtuk fel az időnket.
7. A szeretet nem tűri a halogatást: a napkeleti bölcsek, amint megérkeztek, mindent megtettek, hogy megismertessék Őt, aki a beléjük árasztott kegyelem által meghódította szívüket. Túlcsorduló szeretettel töltötte be őket, amely nem bír megmaradni a szív szűkösségében, hanem sürget, hogy másokkal is közöljék.
8. Tetteidben se a legnagyobb, se a legkisebb érdemet ne keresd, csakis Isten legnagyobb tiszteletét és dicsőségét!

Pio atya idézetével BOLDOG ÚJ ÉVET KIVÁNOK SZERETETTEL AZ OLDALAM LÁTOGATÓINAK
/ Pietrelcinai Szent Pio Emlékoldal/
Jézus legyen mindig és minden támogatásodban, vigaszodban és életedben!" Pio atya

Kezdjük ebben az évben szent csatánkat. Isten segít nekünk, és örök diadalra koronáz minket."
Pio atya
 
 
0 komment , kategória:  Új évi köszöntők  
Te Deum gregorián formatörténete, zeneirodalmi
  2021-01-01 18:46:49, péntek
 
  Te Deum gregorián formatörténete, zeneirodalmi és liturgikus szerepe
Leginkább Szent Ágostonhoz és Ambrushoz kötik az eredetét, de egyes szövegrészletekkel 3. századi liturgikus töredékekben is találkozunk.
A gregorián repertoár műfaj elméleti módszertana alapján a zsoltár-recitációhoz soroljuk rendszertani szempontból az egyébként himnusznak tekintett Te Deum éneket, amely a római liturgiában önálló tételként is funkcionál. A műfaji besorolás oka elsősorban az elterjedt dallam szerkezete és előadásmódja. A szöveg és általában a tétel történetét illetően több feltételezést ismerünk.
Leginkább Szent Ágostonhoz és Ambrushoz kötik az eredetét, de egyes szövegrészletekkel 3. századi liturgikus töredékekben is találkozunk (prefációk, húsvéti eucharisztikus imák). A jelenleg alkalmazott szöveg a Sacramentarium Gregorianum szövegalkalmazási korszakában (7. század) már megszilárdult, de a feltevésekkel akár egyetértésben is ki kell jelenteni, hogy jelenleg ismeretlen a himnusz szerzője. Szent Benedek Regulája már előírja a vasárnapi és ünnepi zsolozsma végzése során, de a pontos szöveget és a szerzőt nem közli. A megszokott liturgikus helye a hajnali imaóra volt, de körmeneteknél és nem egyházi eseményeknél is elénekelték hálából.
Zenei szerkezete általában három fő szakaszt és dallamelemet tartalmaz, amelyek zsoltártónusok hangkészletét alkalmazzák (a magyarországi gregorián Te Deum érdekessége, hogy négy dallamszakaszból áll), tehát olyan a dallamképlete, mintha a szöveget egy-egy zsoltártónusra osztották volna az előadáshoz. Ez a dallamalkalmazás indokolja, hogy a gregorián szerkezeti rendszertanban a zsoltár-recitációhoz soroljuk.
A gregorián dallamokon és egyéb tonális elemeken belül a Te Deum himnusz az egyik legnépszerűbben előadott és hallgatott önálló liturgikus tétellé fejlődött kompozíció. Annak ellenére, hogy a II. vatikáni zsinatig a római liturgia anyanyelve és egyetlen hivatalos irodalmi alkalmazási fóruma a latin nyelv volt; már a középkorban is léteztek anyanyelvi fordításai. Ez szép példája annak, hogy az egyházzene a liturgiában történő tevékeny és tudatos Krisztus-hívői magatartás fejlődését szolgálta a múltban és segíti ma is, hasonlóan a szintén zsinati nyelvreform előtt akár évszázadokon át anyanyelven előadott népénekek alkalmazásához. Az egyházi zenére általánosan is jellemző volt a népek lelki igényeihez való alkalmazkodás, ugyanis már nagyon korán beszűrődtek a hivatalos liturgiába az egyes népek nyelvén előadott nem közvetlenül kinyilatkoztatott forrásból kiinduló, anyanyelven megszólaló népi imák és énekek, melyek nemcsak a liturgikus néphagyományban, hanem a nyilvános és rendes istentiszteleti fórumokon is alkalmazást nyertek.
A Te Deum himnusz eredeti szerzői anonimitásából később kiléptek azok a barokk zeneszerzők, akik számunkra ismert és híressé vált Te Deumokat komponáltak. Közülük a legnépszerűbb alkotás Carissimi tanítványa, a francia Marc-Antoine Charpentier (1645/50?-1704) barokk zeneszerző által 1690-ben komponált mű, amely leginkább az Eurovizio szignáljaként ismert, ami ennek az alkotásnak a ,,Prelude" tételét alkalmazza főtémaként, de orgona átirata is gyakran hallható. Ez a mű eredetileg négy trombitára és kórusra készült (később komponálták a három trombitára átültetett katonai átiratot). A műben áriák, kórustételek és recitativók váltakoznak.
A jelenlegi liturgiában a jóváhagyott egyházzenei gyűjtemények között találhatjuk a népnyelvi verzióját. A Szent vagy, Uram! népénektár 276-a jelű éneke, orgonakísérete Harmat Artúr harmonizációjában terjedt el.
...... ...........




Szerző: Maróti Gábor
Forrás: Győri Egyházmegye 2020.12.31
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Szentatya 2021. január 1-jére A gondoskodás kultúrája
  2021-01-01 18:41:51, péntek
 
  A gondoskodás kultúrája mint a béke útja - Ferenc pápa üzenete a béke 54. világnapjára
A Szentatya 2021. január 1-jére A gondoskodás kultúrája mint a béke útja címmel írt üzenetet, melyet az alábbiakban teljes terjedelmében közreadunk. Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Boldog Új Évet Magyarország!
  2021-01-01 18:39:32, péntek
 
  Boldog Új Évet Magyarország!
Boldog Új Évet Európa!
Boldog Új Esztendőt kívánok a világ valamennyi polgárának! Mága Zoltán
 
 
0 komment , kategória:  Új évi köszöntők  
Nápolyban december 28-án este végig söprő viharlázadások
  2021-01-01 18:38:09, péntek
 
  Nápolyban december 28-án este végig söprő viharlázadások dühe pusztítást hozott a városban: a Pulcinella-fal összeomlott, a Lungomare menti éttermek pavilonjai megsemmisültek.
Ezen túlmenően a víz behatolt az úttestre, elöntve az elhaladó autókat is a Via Caracciolo útján, de hihetetlenül megkímélte a Lungomare szikláira helyezett és egy kis fa által "védett" Padre Pio szobrocskát .
Nem tudjuk, hogy csodálatos eseményről van-e szó, de nem számít, hitünk Krisztus igazságán alapszik. Természetesen ez egy olyan esemény, amely sok embernek (különösen az érintett nápolyi kereskedőknek) segítséget tud nyújtani imádkozni és segítséget kérni Pietrelcina szent Pio atyja közbenjárásával.
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Ferenc pápa újévi homíliája 2021.01.01 - Szűz Mária anyasága
  2021-01-01 18:35:41, péntek
 
  Találjunk időt elajándékozni Istenre és felebarátainkra
Január 1-én, Isten anyjának főünnepén a Szentatya betegsége miatt Pietro Parolin bíboros mutatta be a délelőtti szentmisét Szent Péter-bazilikában.
Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a Ferenc pápa által előkészített és Parolin bíboros által felolvasott homília fordítását.
A mai liturgia olvasmányaiban szembeötlik három ige, melyek beteljesednek Isten anyjában: megáldani, születni és megtalálni.
Megáldani. A Számok könyvében az Úr azt kéri a szent szolgálatot ellátó emberektől, hogy áldják meg népét: ,,Áldjátok meg Izrael fiait, ezekkel a szavakkal: »Áldjon meg az Úr!«" (Szám 6,23-24). Ez nem egy jámbor biztatás, hanem egy konkrét kérés. Fontos, hogy a papok ma is adjanak áldást Isten népére, fáradhatatlanul; és hogy az összes hívők áldáshordozók legyenek, hogy ők is áldást adjanak!
Az Úr tudja, hogy áldásra szorulunk: az első dolog, amit a teremtés után tett, az volt, hogy jót mondott mindenről, és nagyon jót mondott rólunk [emberekről].
De most, Isten Fiával, nemcsak áldó szavakat kapunk, hanem magát az áldást: Jézus az Atya áldása. Benne az Atya, mondja Szent Pál, ,,minden áldással" megáld bennünket (Ef 1,3). Valahányszor megnyitjuk szívünket Jézus előtt, Isten áldása belép az életünkbe.
Ma Isten Fiát, a lényegénél fogva áldottat ünnepeljük, aki az anyán, a kegyelemből áldotton keresztül érkezik hozzánk. Mária így Isten áldását hozza el nekünk.
Ahol Mária van, oda Jézus is érkezik. Ezért be kell fogadnunk őt, mint Szent Erzsébet, aki beengedte őt házába, és rögtön felismerte az áldást, majd így szólt: ,,Áldott vagy az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse!" (Lk 1,42). Ezeket a szavakat ismételjük meg az üdvözlégyben.
Ha helyet adunk Máriának, akkor áldást kapunk, de áldani is megtanulunk. A Szűzanya ugyanis azt tanítja, hogy az áldást azért kapjuk, hogy továbbadjuk.
Ő, az áldott, áldás volt mindazoknak, akikkel találkozott: Erzsébetnek, a kánai ifjú házasoknak, az imateremben egybegyűlt apostoloknak... Mi is azt a feladatot kaptuk, hogy áldjunk, hogy Isten nevében jót mondjunk. A világ súlyosan szennyezett attól, hogy rosszat mondunk és rosszat gondolunk másokról, a társadalomról, önmagukról. Csakhogy a megszólás [a rosszat mondás] mindent beszennyez, mindent elront, az áldás viszont új élettel ajándékoz meg, erőt ad a mindennapi újrakezdéshez. Kérjünk Isten anyjától azt a kegyelmet, hogy Isten áldásának örömteli hordozói legyünk mások számára, miként ő áldáshordozó számunkra!
- A második ige a születni. Szent Pál hangsúlyozza, hogy Isten Fia ,,asszonytól született" (Gal 4,4). Egy csodálatos dolgot mond el néhány szóban, azt, hogy az Úr úgy született, mint mi. Nem felnőttként, hanem gyermekként jelent meg; nem magától jött a világra, hanem egy asszonytól, miután kilenc hónapot töltött az anya méhében, akinek megengedte emberségének szövését. Az Úr szíve Máriában kezdett dobogni, az élet Istene tőle kapott oxigént. Azóta
Mária Istennel egyesít bennünket, mert Máriában Isten a testünkhöz kötötte magát, és soha többé nem is hagyta el azt. Mária - Szent Ferenc így szerette mondani - ,,testvérünkké tette a fölséges Urat" (Szent Bonaventura: Legenda maior, 9,3). Ő nemcsak a híd köztünk és Isten között, hanem több annál: ő az út, amelyen Isten végighaladt, hogy elérjen bennünket, és ő az út, amelyen nekünk is végig kell haladnunk, hogy elérjük őt.

Cikk folytatása Link
 
 
0 komment , kategória:  Új évi köszöntők  
Pio atya üzenet Új évre
  2021-01-01 18:29:18, péntek
 
  Hagyd el azt az évet, ami most telt el, és vele a fájdalmat, csalódásokat, aggodalmat, hordozz magaddal helyette minden jót, ami mindig a szívedben van.
2021 hozzon mindenkinek sok nyugalmat reményt és hitet, és mindenek felett Békét és egészséget mindenkinek.
Imádkozunk minden lélekért, aki szomorúan ment el a covid miatt, és minden családért, imádkozunk mindenek felett, hogy ez a világjárvány egyszer és mindenkorra véglegesen felszámolod jón.
Pio atya
 
 
0 komment , kategória:  Új évi köszöntők  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 38 
2020.12 2021. Január 2021.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 392 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 957
  • e Hét: 2036
  • e Hónap: 15474
  • e Év: 218387
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.