Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Kemencés kalács
  2022-06-30 23:22:06, csütörtök
 
  Hozzávalók

Tésztához:
1500 g búzafinomliszt
75 g friss élesztő
850 ml tej
3 kk. só
9 ek. cukor
250 g vaj vagy ráma

Töltelék:
tejföl (a kinyújtott tésztát megkenni)
töltelék ízlés szerint

Tetejére:
1 nagy méretű tojás kenni

Leírás
Előkészítés:

Kb. 100 ml langyos tejbe bemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 kk. cukrot, félretesszük.
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk sót, cukrot és elkeverjük. Ehhez adjuk továbbá a puha vajat vagy rámát és az időközben felfutott élesztőt, és a többi tejet. Összekeverjük, majd dagasztjuk.
Kézzel 15-20 percig dagasztom. Ha keménynek érezzük a tésztát, még egy kis tejet adhatunk hozzá.
Kb. 1-1,5 órára letakarva félretettem kelni. Ha hűvösebb van, hosszabb a kelesztési idő.
A kemencét közben felfűtjük, úgy hogy mire a kalácsok sütésre készen lesznek, a kemencénkben kb. 180-200 fok legyen. (Nálunk ez a fiúk dolga, nekem már csak a sütésre kész kalácsokat kell kivinnem és betennem a meleg kemencébe.)
Tepsiket sütőpapírral kibéleltem. A töltelékeket előkészítettem.

Gesztenyés: a natur gesztenyemasszát kiolvasztottam, adtam hozzá 1 ek. vajat, 1 ek. tejfölt, 2 ek. rumaromát, 2-3 ek. porcukrot (ízlés szerint). Alaposan kikevertem.

Kakaós: Nesquik kakaóport használtam (alá tejfölt kentem a tésztára).

Fahéjas: Ízlés szerint a fahéjat porcukorral vagy kristálycukorral elkeverjük (alá tejfölt kentem a tésztára).

Elkészítés:
Amikor a tészta kb. kétszeresére megkelt, enyhén lisztezett nyújtólapra borítottam, majd 9 egyforma részre osztottam.
Az első adag tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtottam, tetejét vékonyan tejföllel megkentem, kakaóporral megszórtam. Majd hosszú oldalakon 1-1 cm felhajtottam a tésztából és feltekertem a kalácsot, úgy hogy a tészta vége a kalács aljára essen.
Így jártam el az össze tésztával. (1 gesztenyemasszából 2 gesztenyés kalács lett.)

Majd felvert tojással a kalácsokat alaposan megkentem. Végül fa saslik nyárssal a kalácsokat meg szúrkáltam, hogy a gőz majd sütés közben kijöhessen, ne repedjenek meg.
Az első tepsin lévő kalácsok már süthetők is, aztán sorban a többi.
Mi 180-200 fokon sütjük. Érdemes azért egy darab alufóliát kikészíteni, hogy ha a teteje nagyon pirulna, le tudjuk takarni. Sütési idő kb. 20 perc.
Kocsis Hajnalka
Recept és fázisfotók: https://www.mokuslekvar.hu/kemences-kalacs/
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Az öt ujj imája
  2022-06-28 19:21:36, kedd
 
 
A hüvelykujjad van hozzád legközelebb. Ezért imádat azokért kezdjed, akik legközelebb vannak hozzád. Azok a személyek ezek, akiket a legkönnyebb megjegyezni. Szeretteinkért imádkozni ,,édes kötelesség".
Következő ujjad a mutatóujj. Imádkozz azokért, akik utat mutatnak, tanítanak és gyógyítanak. Ide tartoznak tanáraid, mestereid, orvosaid, papjaid és szerzeteseid. Nekik támogatásra és bölcsességre van szükségük, hogy másoknak utat tudjanak mutatni. Legyenek mindig jelen imáidban.
Következő ujjad a középső, amely a legmagasabb. Ez vezetőinkre emlékeztet. Imádkozz országod elnökéért, a kongresszusi tagokért, a vállalatvezetőkért és igazgatókért. Ezek az emberek irányítják hazád sorsát és alakítják a közgondolkodást. Szükségük van Isten vezetésére.
A negyedik ujjad a gyűrűsujj. Bár sokan nem tudják, de ez a leggyengébb ujjunk, bármelyik zongoratanár megmondja neked. A leggyengébbekre emlékeztet, akiknek sok bajuk van, akiket levert a betegség. Szükségük van imáidra éjjel és nappal. Soha nem tudsz eleget imádkozni értük. Gyűrűsujjad hív, hogy imádkozz a házaspárokért is.
Utoljára marad a kisujjad, legkisebb az összes ujj közül, így kell látnunk magunkat Isten és ember előtt. Azt mondja a Biblia: ,,az utolsókból lesznek az elsők". Kisujjad arra emlékeztessen, hogy imádkozz magadért. Miután imádkoztál az előző négy csoportért, akkor már megfelelő perspektívából látod saját szükségleteidet és jobban tudsz imádkozni a tieidért.
(Ferenc pápa)
 
 
0 komment , kategória:  Imádságok,áldások.   
Könyörgés betegekért, rákbetegekért
  2022-06-28 15:19:22, kedd
 
 
Urunk, Jézus Krisztus! Te, aki azért jöttél a világra, hogy gyengeségeinket és fájdalmaink terheit magadra vállald, tekints jóságosan testi és lelki betegeinkre. Te, aki jót téve és sokakat gyógyítva jártál köztünk, hogy minél többeket megszabadíts a rossztól, oltalmazz gyógyító kegyelmeddel minden beteget. Te vagy testünk és lelkünk Orvosa! Most is szállj le, hajolj le irgalmas szívvel, hogy megérintsd és orvosold daganatos betegeinket! Szent Peregrin méltó és hathatós közbenjárására avatkozz be karoddal, enyhítsd e betegségek kínjait, tartsd ébren szíveinkben a reményt! Add nekik vissza a gyógyulás legnagyobb ajándékát, hogy testi egészségben és lelki derűben szolgálhassanak és követhessenek Téged! Neked, ó Urunknak, Irgalmas Szamaritánusunknak, legyen dicsőség és dicséret most és mindörökkön örökké. Amen.
 
 
0 komment , kategória:  Betegekért ima  
A legerősebb gyógyító ima Pio atyyától
  2022-06-27 14:22:40, hétfő
 
 
Mennyei Atyám, köszönöm, hogy szeretsz. Köszönöm, hogy elküldted a Fiadat, a mi Urunk Jézus Krisztust a világra, hogy megmentsen és megszabadítson.
Bízom a te hatalmadban és kegyelmedben, amelyek fenntartanak és helyreállítanak.
Szerető Atyám, érints meg most gyógyító kezeiddel, mert hiszem, hogy akaratod az, hogy jól legyek elmémben, testemben, lelkemben és szellememben. Takarj be Fiad, Urunk, Jézus Krisztus legdrágább vérével a fejem tetejétől a talpamig. Vess ki bármit, ami nem kellene, hogy bennem legyen.
Töröld ki az egészségtelen és kóros sejteket. Nyisd ki az elzáródott artériákat vagy vénákat, és építsd fel és pótold a sérült területeket. Távolíts el minden gyulladást és tisztíts meg minden fertőzéstől Jézus drága vérének erejével. Engedd meg, hogy gyógyító szereteted tüze átjárja az egész testemet, hogy meggyógyuljon és a beteg területeket teremtsd újjá, hogy a testem úgy működjön, ahogy Te létrehoztad.
Érintsd meg az elmémet és az érzelmeimet, még a szívem legmélyebb zugait is. Telítsd egész lényemet jelenléteddel, szereteteddel, örömöddel és békéddel és vonj egyre közelebb magadhoz életem minden pillanatában.
És Atyám, tölts be engem Szent Lelkeddel, és hatalmazz fel arra, hogy a te munkáidat végezzem, hogy életem dicsőséget és tiszteletet hozzon Szent Nevednek. Ezt kérem az Úr Jézus Krisztus Nevében. Ámen!
 
 
0 komment , kategória:  Betegekért ima  
Cseresznyés pite
  2022-06-14 16:00:04, kedd
 
  Ma cseresznyét magoztam és úgy gondoltam gyorsan sütök egy pitét.
Recept:2 darab tojás,
15 dkg vaj,
15 dkg cukor,
pici só,
1 vaniliácukor
2 dl tej fél csomag sütőpor,
30 dkg liszt.
Jól kikeverjük kivajazott formába bele öntjük rátesszük a kimagozott cseresznyét.
Pirosra sütjük.



 
 
0 komment , kategória:  Olcsó, finom és házias recepte  
Jó napot kívánok Isten áldásával!
  2022-06-13 11:21:59, hétfő
 
  Teljen szeretettben ,megértésben és türelemben a napunk !

"Mindenekelőtt az egymás iránti szeretet legyen kitartó bennetek,
mert a szeretet sok bűnt elfedez."

*1.Péter 4:8
 
 
0 komment , kategória:  Jó napot  
Ételízesítő!!!!
  2022-06-11 13:33:14, szombat
 
 
Soha nem veszek boltban ilyet, csak só meg ki tudja mi minden van benne... ezt is magamnak csinálok, saját magam termelte vegyszermentes zöldségekből... nyáron amit megtermelek, mindig annyi készül, hogy a következőig kitartson... sok mindenbe használok, pont ezért sokat is csinálok.



Ételízesítő Vali módra:
előre bocsátom a recept nem Szent írás.... tehát el lehet térni tőle...én mindent rakok bele ami a kertben van...
2 kg sárgarépa
1 kg petrezselyem a zöldje is kell
1 karalábé
1 zeller a zöldje is kell
pár szál lestyán levél
1 karfiol
1 brokkoli
1 kelkáposzta
1 fejes káposzta
4-5 hagyma
1 fokhagyma
4-5 paradicsom
5-6 paprika
ezeket aprítóval összevágom.
... mind mehet az aszalóba... nagyon kopogósra ki kell szárítani.....ha minden kiszáradt akkor porrá kell őrölni... teszek hozzá 2-3 evőkanál sót amit ugyanúgy porrá őröltem ... szoktam még őrölt kurkumát meg sáfrányt adni...
 
 
0 komment , kategória:  Fűszerkalauz  
Fűszerek!!! Adalék és csomosodásgátlók nélkül, csak kertben
  2022-06-11 13:30:33, szombat
 
  Fűszerek!!! Adalék és csomosodásgátlók nélkül, csak kertben termett alapanyagokból!!!!

Olasz fűszerkeverék:
1 evőkanál hagyma, fokhagyma, paprika, paradicsom
1/2 evőkanál szurokfű (oregánó), bazsalikom, kakukkfű, majoránna, zsálya, borsikafű ( csombor), rozmaring, fél evőkanál őrölt só... minden egybe keverve

Csirke pác fűszere:
1 púpos evőkanál hagyma, fokhagyma, paprika
1/2 evőkanál rozmaring, bazsalikom, citromfű, kakukkfű, oregáno, kömény... leőrölve összekeverve egy evőkanál só hozzá természetesen őrölve ez is

Sült oldalas fűszere
1 púpos evőkanál, paprika, hagyma, fokhagyma, 1/2 evőkanál bors én fehéret használok, de jó a fekete is... egy teáskanál chili vagy ha van erős paprika de ez legyen piros...1/2 evőkanál kömény, rozmaring, majoránna...ezeket a kávé darálóval leőröltem és tettem a többihez egy evőkanál sót is hozzá őröltem... alaposan összekevertem... mehet a dobozba..

Sertés sült fűszere
1 evőkanál paprika, paradicsom, hagyma, fokhagyma,
1/2 evőkanál kömény, koriander, bors, só,....őrölni összekeverni

Boros Valéria


 
 
0 komment , kategória:  Fűszerkalauz  
Vali kenyere
  2022-06-11 13:24:15, szombat
 
  Mindennapi kenyerünk!!!

sütés előtti est
40 dkg liszt bl80
1 dkg élesztő
3 dl víz ebből galuska szerűen fakanállal összekeverni, letakarva én kelesztő tálba raktam, a konyha pulton hagyni másnapig...
másnap adok hozzá
60 dkg liszt bl80
2 dkg só
2 dkg élesztő
3 dl víz...összedagasztani én géppel de lehet kézzel... akkor jó ha elválik a dagasztó falától és egy gomboccá válik, ha szükséges lehet vizet adni hozzá, ez mindig liszt függő
kétszer 40 percig kelesztem, a második végénél begyújtottam a sütőt..
250 fokra tettem..megformázom a veknit...én úgy szoktam, hogy kilapogatom..jobbról behajtom a közepéig majd balról is a két végén háromszögbe is behajtom...aztán a végéről elkezdem feltekerni úgy, hogy minden tekerést lenyomkodok a kezemmel...
szép vekni lesz belőle...
mehet a jénaiba... itt még 20 percet kelesztem...
bemetszem kinek hogyan tetszik lehet hosszába keresztbe...egy zsilletpenge a legjobb rá, ezzel lehet szép bemetszést ejteni...
jó alaposan lespriccelni vízzel a jénai tetejét is.. mehet a sütőbe,
mikor szépen pirulgat leveszem a tetőt és még 15 percig sütöm...
a jénaiba tenni kell szilikonos sütőpapírt, hogy ne ragadjon bele
jó munkát sok sikert... üdv Vali

Boros Valéria







 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szentlélek rózsafüüzér
  2022-06-06 14:47:40, hétfő
 
  SZENTLÉLEK RÓZSAFÜZÉR (öttizedes)
Jézus ezt a rózsafüzért 1930-ban nyilatkoztatta ki Katherina Voglnak.
Ezeket a belső figyelmeztetéseket hallotta: "Az emberek csaknem elvesztették a lélek legfőbb javát, a Szentlélek Úristent. Nem ismerik, és ezért van a lelki sötétség és nyelvzavar a világban. Elűzték a Szentlelket és nélküle senki sem tud helyesen cselekedni. Általa és jegyese, Szűz Mária által a rózsafüzért imádkozva küzdhetünk a lelkekért. Igen kevesen imádják a Szentlelket. A Szűzanya ígérete szerint a Szentlélek rózsafüzér imádkozása által olyan vezetőket kaphatunk (világiakat is), akiket betölt a Szentlélek."
A Szentlélek hét ajándéka: bölcsesség, értelem, jó tanács, erősség, tudomány, jámborság, Istenfélelem.
A Szentlélek kegyelmének tizenkét gyümölcse: szeretet, öröm, béketűrés, türelem, kedvesség, szívesség, békesség, jóság, hűség, szelídség, szerénység, mértékletesség, önmegtartóztatás, önmegtagadás, lelki tisztaság.
Keresztvetés, Keresztre: 1 Hiszekegy
Bevezetés:
Nagy (önálló) szemre: 1 Miatyánk
1. kis szemre: 1 Üdvözlégy + titok: aki állhatatos imára tanítson
2. kis szemre: 1 Üdvözlégy + titok: aki a Lélek szerinti életre neveljen
3. kis szemre: 1 Üdvözlégy + titok: aki a Szentlélek tüzével töltsön el
Zárásra: 1 Dicsőség + fatimai fohász
Tizedekre (5): (Minden tizednek egyetlen titka van)
Nagy (önálló) szemre: 1 Miatyánk
Kis szemekre (10): 1 Üdvözlégy + titok
1. aki szívünket a Szentlélek kegyelmeire fogékonnyá tegye
2. aki számunkra a Szentlelket kérje és bennünk a három isteni erényt növelje
3. aki minket a Szentlélek által erősítsen, megvilágosítson, vezessen, irányítson és szentté tegyen
4. aki szívünket a Szentlélek szeretetével meggyújtsa és mély alázatossággal, szelídséggel, türelemmel és odaadással, erővel és szentséggel betöltse
5. aki számunkra a Szentlélek hét ajándékát és tizenkét gyümölcsét kiesdje, nekünk minden jót megadjon és tőlünk minden rosszat távol tartson
Zárásra:
1 Dicsőség + fatimai fohász + ima: Jézusom! Küldd el Lelkedet, hogy a Szentlélek erejével tudjuk megújítani hitünket nap mint nap.
Záró ima:
Könyörögjünk!
Te lélegezz bennem, Szentlélek Isten, hogy ami szent, azt gondoljam. Te parancsolj nekem, Szentlélek Isten, hogy ami szent, azt tegyem. Te hívogass engem, Szentlélek Isten, hogy ami szent, azt szeressem. Erősíts engem, Szentlélek Isten, hogy ami szent, azt hűséggel megvédjem. Te őrizz engem, Szentlélek Isten, hogy szent kegyelmedet el ne veszítsem. - Ámen.
(Szent Ágoston nyomán)
Keresztvetés
 
 
0 komment , kategória:  Rózsafűzér  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2022.05 2022. Június 2022.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 199 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1576
  • e Hét: 7266
  • e Hónap: 13638
  • e Év: 64429
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.