|
2013-09-18 13:54:55, szerda
|
|
|
|
|
|
5. rész
A fehérjék felépítése
A fehérjék általában 20-24 féle aminosavból épülnek fel.
Egyszerű példaként tekintsük ezeket az aminosavakat eltérő méretű és színű gyöngyszemeknek.
A különböző fehérjeféléket pedig tekintsük olyan gyöngysoroknak, amelyeket ezekből az aminosavaknak nevezett gyöngyszemekből fűztek fel.
Mindegyik fehérjeféleségnek sajátos, csak őrá jellemző aminosav sorrendje van, azaz a különféle gyöngyszemek meghatározott sorrendben követik egymást a láncban.
Az egyes fehérjefélék közötti különbség tehát abból adódik, hogy milyen fajta gyöngyszemekből - és főleg abból, hogy - milyen sorrendben lettek összefűzve.
Ez a sorrendbeli különbség eredményezi azt, hogy a különféle fehérjeféleségek nagyon eltérő módon viselkednek az élő szervezetben, és nagyon különböző feladatokat látnak el.
Általánosan jellemző, hogy a különböző fehérjefélékben megtalálható a 20-24-féle aminosav - gyöngyszem - többsége, még ha gyöngysorokként eltérő sorrendben is.
Ebből következik, hogy a legtöbb fehérjeféleség szempontjából az a táplálkozás tekinthető teljes értékűnek, amely folyamatosan felkínálja a kellő választékot mind a 20-24 féle gyöngyszemből.
Ezeket a fehérjeféléket nevezzük ,,teljes értékű" fehérjéknek.
6. rész
A kollagén nagyon különleges fehérje
Fontos tudni, hogy a kollagén nagyon különleges, speciális fehérjeféleség.
Nemcsak hogy nem tartalmazza az összes gyöngyszemféleséget, hanem kifejezetten kevésféléből épül fel.
Olyannyira, hogy minden harmadik gyöngyszemnek ugyanolyannak kell lennie (ezt glicinnek nevezik).
A teljes kollagénlánc (gyöngysor) közel 70%-ban csupán háromféle gyöngyszemből - a már említett glicinből és két másik gyöngyből (prolin és hidroxiprolin) - épül fel.
Nagyon különleges, szokatlanul egyedi összetétellel bíró fehérjeféleség.
Könnyen megérthető, hogy ilyen speciális, a kollagén előállítását nagymértékben támogató aminosav-kínálatot csak maga a táplálkozással elfogyasztott kollagén tud biztosítani. Erre egyetlen más fehérjeféle sem alkalmas.
Nem nehéz belátni, hogy a ,,gyöngyfűzőnek", esetünkben a szervezetnek csak akkor van könnyű dolga egy ilyen speciális gyöngysor - a kollagén - előállításakor, ha bőséggel biztosítjuk számára azokat a gyöngyszemtípusokat, amelyek a készítendő gyöngysor 70%-át képezik, és amelyeket mindenféle átalakítás nélkül azonnal kész lánccá tud összefűzni.
Ezt a feltételt azonban csak a kollagénben gazdag táplálkozás képes teljesíteni. Egyszerű, könnyen megérthető elvről van szó.
Az igaz, hogy a szervezet - kisebb-nagyobb ,,barkácsolással" - másféle gyöngyszemekből (azaz aminosavakból) is elő tudja állítani azokat a gyöngyszemféleségeket, amelyek a kollagén felépítéséhez szükségesek.
De vajon miért kényszerítenénk a szervezetet arra, hogy a megkívánttól eltérő nagyságú gyöngyszemeket csiszolgasson megfelelő méretűre, vagy a szükségestől eltérő színű gyöngyöket festegessen át olyanra, amilyet valójában fel kell használnia.
Ráadásul ez a fajta átalakítgatás rendkívül C-vitamin-igényes folyamat, márpedig az emberek túlnyomó többsége nem fogyaszt annyi C-vitamint, amennyire ezen összetett átalakítás zökkenőmentes, könnyed elvégzéséhez szüksége lenne.
Így aztán nem csoda, hogy csak sínylődünk és nyögünk a kollagénben szegény élet kíméletlen csapásai alatt. |
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
Címkék: fehérjeféleségek, fehérjefélékben, gyöngyszemekből, gyöngyszemeknek, gyöngysorokként, kényszerítenénk, gyöngysoroknak, fehérjeféléket, táplálkozással, fehérjeféleség, előállításakor, gyöngyszemeket, barkácsolással, nagymértékben, elfogyasztott, gyöngyfűzőnek, szempontjából, gyöngyszemnek, csiszolgasson, átalakítgatás, aminosavakból, ugyanolyannak, gyöngyszemből, zökkenőmentes, hidroxiprolin, összetétellel, meghatározott, aminosavaknak, felépítéséhez, előállítását, megtalálható, kifejezetten, aminosavakat, szervezetben, szervezetnek, fehérjefélék, fehérjék felépítése, fehérjék általában, aminosavakat eltérő, különböző fehérjeféléket, aminosavaknak nevezett, különféle gyöngyszemek, egyes fehérjefélék, sorrendbeli különbség, különféle fehérjeféleségek, különböző fehérjefélékben, legtöbb fehérjeféleség, kellő választékot, fehérjeféléket nevezzük, kollagén nagyon, teljes kollagénlánc, kollagén előállítását,
|
|
|
|
fehérjék felépítése, fehérjék általában, aminosavakat eltérő, különböző fehérjeféléket, aminosavaknak nevezett, különféle gyöngyszemek, egyes fehérjefélék, sorrendbeli különbség, különféle fehérjeféleségek, különböző fehérjefélékben, legtöbb fehérjeféleség, kellő választékot, fehérjeféléket nevezzük, kollagén nagyon, teljes kollagénlánc, kollagén előállítását, táplálkozással elfogyasztott, szervezetnek csak, ilyen speciális, kollagén –, készítendő gyöngysor, feltételt azonban, kollagénben gazdag, szervezet –, kollagén felépítéséhez, szervezetet arra, megkívánttól eltérő, szükségestől eltérő, fajta átalakítgatás, emberek túlnyomó, kollagénben szegény, fehérjeféleségek, fehérjefélékben, gyöngyszemekből, gyöngyszemeknek, gyöngysorokként, kényszerítenénk, gyöngysoroknak, fehérjeféléket, táplálkozással, fehérjeféleség, előállításakor, gyöngyszemeket, barkácsolással, nagymértékben, elfogyasztott, gyöngyfűzőnek, szempontjából, gyöngyszemnek, csiszolgasson, átalakítgatás, aminosavakból, ugyanolyannak, gyöngyszemből, zökkenőmentes, hidroxiprolin, összetétellel, meghatározott, aminosavaknak, felépítéséhez, előállítását, megtalálható, kifejezetten, aminosavakat, szervezetben, szervezetnek, fehérjefélék, kollagénlánc, gyöngyszemek, megkívánttól, folyamatosan, szükségestől, elvégzéséhez, kevésféléből, eredményezi, szervezetet, festegessen, szokatlanul, kollagénben, tartalmazza, viselkednek, sorrendbeli, szükségesek, általánosan, teljesíteni, táplálkozás, fehérjeféle, biztosítani, választékot, aminosavból, feladatokat, biztosítjuk, fehérjéknek, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
4 db bejegyzés |
e év: |
41 db bejegyzés |
Összes: |
8746 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 287
- e Hét: 5977
- e Hónap: 12349
- e Év: 63140
|
|
|