Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Itt van az újburgonya szezonja
  2014-06-28 12:11:05, szombat
 
   
  Itt van az újburgonya szezonja, így aktuális, hogyan ,,foglalkozzunk" az újkrumplival?
Néhány praktikát és egyszerű elkészítési módot érdemes megismerni.

Válasszunk minél frissebbet - olyat, ami feszes, a héja könnyen ledörzsölhető. Az újkrumpli nem olcsó, a piacon ezért általában megengedik, hogy válogassunk belőle. Legyen fényes és azonos nagyságú, a héja ép. Lehetőleg még a vásárlás napján készítsük el.
Az újkrumplinak igen magas a víztartalma, ezért testre szabott elkészítési módokat igényel.

Tepsiben, egyszerűen

A hámozott vagy héjas újburgonyát előmelegített tepsibe, előmelegített zsiradékra, a tepsit 180 fokos sütőbe tesszük 40-45 percre. A zsiradék lehet libazsír, olívaolaj, tisztított vaj vagy sertészsír.

Időről időre a tepsit megrázogatjuk, hogy a burgonya forogjon, minden oldala egyenletes színt kapjon. Félidőben végezzük el az első sózást. Elkészítés után még egyszer sózzuk, és gyorsan elfogyasztjuk, mert nagyon hamar veszít minőségéből.

Adhatunk hozzá finomra vágott rozmaringot és fokhagymát a tepsibe. Tálalhatjuk zöld spárgával és/vagy tükörtojással, vékony karikára vágott újhagymával, amúgy pedig bármivel.

Hámozás

Óvakodjunk az előre hámozott burgonyától: nem ritkán vegyszerrel marják le a héjat, és ez soha meg nem puhuló kérget eredményez, mely kéreg alatt a burgonya maga túlpuhul.
A hámozás egyik lehetséges módja: a folyóvízben lemosott újburgonyát ruhára terített nagyobb mennyiségű durva sóra tesszük. A ruhát ráhajtjuk, és a belecsomagolt burgonyáról előre-hátra mozgatással ledörzsöljük a héjat (tenyerünket rányomva olyan mozdulatokat végzünk, mintha tésztát nyújtanánk sodrófával). Amikor lejött a héja, ismét alaposan lemossuk (ha só marad rajta, az elpuhítja). Ruhával vagy papírral leszárítjuk. Az esetleges héjmaradékot kis késsel lekaparjuk.

Fedő alatt

Széles (lehetőleg alacsony falú) lábosban 2-3 mm magasan álló zsiradékot melegítünk, de ne túl forróra, hogy a krumpli ne égjen meg, de ne is ragadjon le. Az edényben a burgonya férjen el kényelmesen, egy rétegben, de legyen még egy kis mozgástere. Nem túl sűrűn mozgatva 2-3 percig körbesütjük, majd lefedjük, és közepes lángon pároljuk. A lábost időről időre megrázogatjuk, hogy a burgonyák ne ragadjanak le, és megforduljanak.
Mintegy 12-15 perc múlva, amikor a krumpli a saját gőzében már majdnem teljesen megpuhult, levesszük a fedőt. Friss vajat adunk hozzá, habzó vajon forgatva egyenletesen körbepirítjuk. Akkor kész, amikor a bőre aranybarna, kicsit ráncos, a belseje krémes. A legjobb megoldás az, ha még néhány perce langyos-középmeleg sütőbe tesszük kicsit “izzadni", a bőrét kicsit megszikkasztani.

,,Csúsztatott tálalás"

A burgonyát sós-köményes, vagy más módon (pl. fokhagymával, kaukkfűvel, babérlevéllel) aromatizált hideg vízben tesszük fel, héjastul. Felforraljuk, a lábost lefedjük, lehúzzuk a tűzről. A krumplit a vízben hagyjuk kihűlni, ha kihűlt leszűrjük. Így előkészítve megőrzi aromáját, feszes marad és még hűtőszekrényben is jól tárolható felhasználásig.
Ezt a módszert ajánlja Jean-Luc Rabanel Michelin-csillagos francia szakács bármilyen lisztes avagy keményre fővő burgonya előkészítésére. Azt mondja, hogy ez a “hővezetésen alapuló" technológia a legjobb előkészítés, a burgonya annyi hőt “vesz magához", amennyi neki kell. Tálaláskor sokféleképpen fejezhetjük be, meglehetősen gyorsan. Például tepsivel vagy nehéz lábossal kissé szétlapítjuk, majd serpenyőben, kevés zsiradékon, kis lángon mindkét oldalán 7-8 percig sütjük.

Burgonya pommes frites módra

Erősen sós vízben előfőzzük a burgonyát. Rabanel módszerével vagy sem, a lényeg az, hogy legyen puha, de még őrizze meg a formáját. Leszűrjük, leszárítjuk. 120-130 fokos bő olajban elősütjük, míg bőrszerűvé nem válik a külseje (6-8 perc). Kivesszük, lecsöpögtetjük. Ilyen állapotban néhány napig akár hűtőszekrényben is tárolhatjuk, vagy mélyhűthetjük hosszabb időre. Fontos, hogy hűtéskor egy rétegben kiterítve helyezkedjenek el a krumplidarabok.

Tálalás előtt 180-190 fokos bő zsiradékban 3-4 percig sütjük, pontosabban addig, míg kívül ropogós nem lesz.

Jean-Luc Rabanel ehhez is javasol egyéni megoldást: Rabanel-módon előfőzzük a krumplit, majd lecsöpögtetés után hámozzuk. A nagyobb burgonyát hasábra vágjuk, a kisebb újburgonyát egyben hagyjuk. (Készíthetjük egész újburgonyából vagy hasábra vágott idősebb burgonyából is.) Ezután 1-2 percig 180 fokos bő zsiradékban elősütjük, hogy aranyos színt és egy kis kérget kapjon. Ezt követően ismét csak 1-2 percre forró (200-230 fokos) sütőbe tesszük. Végül nedvszívó konyhapapírra terítjük. A burgonya sültes hasábburgonya jelleget kap és teljesen zsírmentes lesz. A jó előkészíthetőségen kívül további előny, hogy az előkészített burgonya nem vizezi fel a sütőzsiradékot, ezért az hosszabb ideig használható.

Forrás: gaultmillau.hu
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Címkék: megszikkasztani, hűtőszekrényben, lecsöpögtetjük, helyezkedjenek, felhasználásig, krumplidarabok, sütőzsiradékot, megforduljanak, előkészítésére, lecsöpögtetés, ledörzsölhető, előmelegített, belecsomagolt, hasábburgonya, sokféleképpen, körbepirítjuk, mélyhűthetjük, tükörtojással, konyhapapírra, foglalkozzunk, újburgonyából, elfogyasztjuk, megrázogatjuk, babérlevéllel, szétlapítjuk, előkészített, újkrumplinak, egyenletesen, felforraljuk, újkrumplival, meglehetősen, készíthetjük, mozdulatokat, ledörzsöljük, fokhagymával, héjmaradékot, újburgonya szezonja, héja könnyen, piacon ezért, vásárlás napján, újkrumplinak igen, hámozott vagy, zsiradék lehet, tepsit megrázogatjuk, burgonya forogjon, első sózást, előre hámozott, burgonya maga, hámozás egyik, folyóvízben lemosott, ruhát ráhajtjuk, belecsomagolt burgonyáról, Jean-Luc Rabanel Michelin-csillagos, Jean-Luc Rabanel,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Irgalom és ítélet  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Reggel van  Png nő  Nem méltó hozzád  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Hiányzik  A másik dolog,  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Az engedelmesség miért nem vál...  Alázat  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam Krisztinától  Akarat  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Akarat  Egy maradéktalanul uralt világ  Boldog születésnapot a ma ünne...  Radikális szeretet  A jó emberek mindig szépek mar...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Lóhere  Csak a fogyatkozás látható  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam Annuska bar...  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Png csokor  Png csokor  Akik bántanak téged  Mi lenne ha  Png csokor  Facebookon kaptam  Fehér virág  Png telefon  Akarat  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sors  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Reménység és erő Krisztustól e...  Neked tudnod kell  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  s immár én is felragyogva, ért...  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Nagyi telefonál  Kellemes délutánt kívánok  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Png rózsa csokor  A másik dolog,  Julian Brass gondolata  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Idő  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Éretlen vers  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Sose bánj semmit  Reggel van  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Éretlen vers  Bounty krémes  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
újburgonya szezonja, héja könnyen, piacon ezért, vásárlás napján, újkrumplinak igen, hámozott vagy, zsiradék lehet, tepsit megrázogatjuk, burgonya forogjon, első sózást, előre hámozott, burgonya maga, hámozás egyik, folyóvízben lemosott, ruhát ráhajtjuk, belecsomagolt burgonyáról, esetleges héjmaradékot, burgonya férjen, lábost időről, saját gőzében, bőre aranybarna, belseje krémes, legjobb megoldás, bőrét kicsit, burgonyát sós-köményes, lábost lefedjük, vízben hagyjuk, módszert ajánlja, legjobb előkészítés, burgonya annyi, rétegben kiterítve, nagyobb burgonyát, kisebb újburgonyát, burgonya sültes, előkészített burgonya, hosszabb ideig, megszikkasztani, hűtőszekrényben, lecsöpögtetjük, helyezkedjenek, felhasználásig, krumplidarabok, sütőzsiradékot, megforduljanak, előkészítésére, lecsöpögtetés, ledörzsölhető, előmelegített, belecsomagolt, hasábburgonya, sokféleképpen, körbepirítjuk, mélyhűthetjük, tükörtojással, konyhapapírra, foglalkozzunk, újburgonyából, elfogyasztjuk, megrázogatjuk, babérlevéllel, szétlapítjuk, előkészített, újkrumplinak, egyenletesen, felforraljuk, újkrumplival, meglehetősen, készíthetjük, mozdulatokat, ledörzsöljük, fokhagymával, héjmaradékot, víztartalma, technológia, előkészítés, elkészítési, körbesütjük, minőségéből, rozmaringot, módszerével, leszárítjuk, újburgonyát, burgonyából, kényelmesen, hővezetésen, tálalhatjuk, serpenyőben, zsiradékban, fejezhetjük, tenyerünket, csúsztatott, újhagymával, pontosabban, válogassunk, folyóvízben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 41 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 745
  • e Hét: 6435
  • e Hónap: 12807
  • e Év: 63598
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.