Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
2........Babba Mária
  2017-10-11 14:15:25, szerda
 
   
  4. Kosteleken az emberek, ha felfohászkodnak, nem annyira Istent emlegetik, mint inkább Babba Máriát.
Feltűnő, hogy különösen születésnél ő a fő segítő; mind az állatoknál, mind az embereknél ő szabadítja meg a vajúdót a terhétől. Ő a fő oltalma az állapotos asszonynak is, a magatehetetlen magzatnak is. A 74 éves Oláh Demeterné Bereczki Virággal így beszélgettem:
- Ha tehene borjúzás előtt állott, kérte a Babba Mária segítségét?
- Hát hogyne kértem volna! Mindenre az ő segítségét kértem, az áldottnak.
- Akkor is, amikor maga állott szülés előtt?
- Ó, hát hogyne kértem volna! Mind azt mondtam: segéljen meg a felséges Babba Mária! Szabadítson meg az áldott Babba Mária a nagy terütől.
- Még mire mondták: Babba Mária?
- Hát arra, hogy ő adta az ételt. És őt kértük, hogy rendelje ki mindennapra. Ha szép gúnyát kapott a gyermek, azt mondtuk: köszönd meg a Babba Máriának. Ó küldte a szép gúnyát. Imádkozzál és köszönd meg neki! A gyermekeknek váltig mondtuk a Babba Máriát. Ők kérdezték is: Hol van a Babba Mária? Mi azt mondtuk, az égben. De mindenütt is ott van a Babba Mária. Ő mindent lát, mindent tud, légy jó, hogy megsegéljen a Babba Mária.
Egyszer egy férfitól rnegkérdeztem:
Maga ismeri azt a szót, hogy Babba Mária?
- Ismerem és mondom is, hogy segéljen meg a Babba Mária.
- Mire kéri különösképpen a Babba Máriát?
- Tudja, mikor a tehén borjúzik, akkor mondom váltig, hogy szabadítsa meg hamar a Babba Mária.
Ez a nyilatkozat azért fontos, mert a kosteleki ember legfőbb gazdagsága az állat. Azért aggódik, imádkozik, imádkoztat a pappal. Időközönként korpát, kukoricalisztet, sót, fokhagymát áldat meg a pappal, és a megáldott ételből kever az állatok kóstjába, hogy ne érje betegség őket. Az állatokról való gondoskodást elébe helyezi sok egyéni érdekének is. Így érthető, hogy ez az ember is elsősorban a tehenére gondolt, amikor Babba Mária felől kérdeztem. Minden más ellő állatért is Babba Máriához fohászkodik.
Az állatokkal való kíméletes bánásmódra is Babba Máriával figyelmeztetik a gyermeket (Álmási Demeter, 56 éves):
- Az állatokat ne verjed, csak vékony vesszővel terelgesd, különben megharagszik Babba Mária.
Még az időjárást is Babba Mária rendezi.
- A Babba Mária ha megtartaná az üdőt, estig lefogyatnám ezt a darabot - mondta egy férfi.
Különösen vihar esetén menekülnek Babba Máriához. Gerczuly Miklósné Csilip Karolina (71) mondta:
- Nagy üdő esetín, amikor jő a fekete felhő, szembe vetünk vele [keresztet rajzol a levegőbe], és ezt mondjuk:
Babba Mária,
Vidd el a nagy üdőt,
Hol kutyák nem ugatnak,
Kakasak nem szólnak,
Kovásszal nem sütnek kenyeret.
- Mit jelent ez a mondás?
- Azt, hogy vigye el a Babba Mária ojan hejre a nagy üdőt, hol nem tehet kárt emberben és semmi emberi dologban. Ahol emberi lény nem lakik.
- Milyen az a hely?
- Háb ojan távoli magas hegy, nagy sziklákkal.
- Maga kitől tanulta ezt a mondást?
- Oláh Rozáliától, aki 1973-ban hót meg, 90 éves korában.
- Amikor dörög és villámlik, mit mondanak?
- Görgetéskor ezt mondjuk: Vessünk keresztet, mert haragszik a Babba Mária. Amikor pedig elment a vihar: A Babba Mária megadta, hogy az áldott nap felsütött még egyszer.
Nagy esőben, hosszú útról jöttek haza néhányan. Közben behúzódtak; egy fa alá kissé szusszanni. Egy 15 éves leány megázva, megfázva így kezdett esengeni:
- Drága Babba Mária, állítsd el az esőt! Áldott Babba Mária, csak addig ne essen, míg hazaérünk!
Gerczuly Demeter (41) tanúsága szerint az ártatlanul szenvedő ember is Babba Máriánál keres menedéket. Ő édesanyjától, Csilip Ilonától tanulta, hogy mit mondjon ilyenkor:
- Ha megbánt valaki és ártatlannak érzem magam, ezt mondom: a Babba Mária nem alszik, az áldott. Ó tudja és látja. Ha útra indult valaki otthonról, azt is Babba Máriával eresztették el.
Gerczuly Andrásné Timár Virág (48) emlékszik, hogy kicsi korában sokszor hallotta, amint az apja útra indult a szekérrel, s az anyja így búcsúzott tőle:
- Segéljen meg a Babba Mária! Térjél vissza szerencsésen.
A gyermekek jóra intésében szintén Babba Mária a fő pedagógiai érv:
- Légy jó, mert lát a Babba Mária! - Ne légy rossz, mert megver a Babba Mária! - Én most itthon hagylak egy kicsikét. Ne félj egyedül, mert veled van a Babba Mária! - Na ugye, rosszalkodtál. Elestél. Megütötted magad. Látod, megvert a Babba Mária. - Megijedtél a kutyától? Ugye nem harapott meg? Megvédett a Babba Mária. - Elvágtad az ujjacskádat! Mondtam, ne járj a késsel! Hadd el, na. Gyere, bekötöm, hogy gyógyítsa meg a Babba Mária. - Most kukulj le szépen és aludjál. Vigyáz rád a Babba Mária.
Ha reggel a gyerek mosdatlanul kezd enni, ezt mondják:
- Babba Mária haragszik, mosakodj meg!
Vagy tréfásabban:
- Babba Mária a válura szalasztotta a disznyót - mert a disznó is mosdatlanul áll neki a vályúnak.
Ha a leányka fésülködés után nem mosakszik meg, akkor is sír Babba Mária; így akarják tisztálkodásra nevelni, mire ő serényen megmosakszik.
Ha valamelyik leányka fütyül, sietve figyelmeztetik:
- Ne fütyülj, mert sír a Babba Mária.
Nem is hallottam Kosteleken soha nőt fütyülni.
Vagyis bölcsőtől a sírig az élet minden vonatkozásában, mindenütt és mindenkor Bábba Mária a fő oltalom, menedék és segítség.

Nagyon szépen köszönjük! DaczóÁrpád könyveiben ír erről. Segéljen minket is a Babba Mária!
 
 
0 komment , kategória:   Hit és vallás- versek,idézete  
Címkék: kukoricalisztet, felfohászkodnak, tisztálkodásra, figyelmeztetik, magatehetetlen, vonatkozásában, rosszalkodtál, rnegkérdeztem, különösképpen, gondoskodást, megmosakszik, időközönként, édesanyjától, beszélgettem, gyermekeknek, megharagszik, szerencsésen, szalasztotta, mosdatlanul, ártatlannak, tréfásabban, megsegéljen, ujjacskádat, mindennapra, fohászkodik, lefogyatnám, nyilatkozat, szabadítson, görgetéskor, eresztették, születésnél, bánásmódra, behúzódtak, menekülnek, daczóárpád, megütötted, állapotos asszonynak, magatehetetlen magzatnak, felséges Babba, áldott Babba, nagy terütől, szép gúnyát, gyermekeknek váltig, férfitól rnegkérdeztem, tehén borjúzik, nyilatkozat azért, kosteleki ember, megáldott ételből, állatok kóstjába, állatokról való, tehenére gondolt, állatokkal való, Babba Mária, Babba Máriát, Oláh Demeterné Bereczki Virággal, Babba Máriának, Babba Máriához, Babba Máriával, Álmási Demeter, Gerczuly Miklósné Csilip Karolina, Oláh Rozáliától, Drága Babba Mária, Áldott Babba Mária, Gerczuly Demeter, Babba Máriánál, Csilip Ilonától, Gerczuly Andrásné Timár Virág, Bábba Mária,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alázat  Elköszönt  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  A boldog családok mind hasonló...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kislány  Kerüld el az evangélium örömén...  Png férfi  A kételkedés kezelése  Kellemes délutánt kívánok  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A másik dolog,  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Nevem  Éretlen vers  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  A televizió nem a kultúrát kép...  Sose bánj semmit  Paul David Tripp Április 19  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Paul David Tripp Április 19  Png virág  A kételkedés kezelése  Adakozás  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Egy lelki imádság  Leonardo da Vinci gondolata  Fekete-erdő desszert  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Albert Einsteinről  Idő  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Szép napot kívánok  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Szép estét kedves látogatóimna...  Esti kép  Szép napot kívánok  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Éretlen vers  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Nevem  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Fekete-erdő desszert  Egy maradéktalanul uralt világ  Png fotel  Nevem  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam Krisztinától  Png lepke  Fehér virág  Facebookon kaptam  Akarat  képre írva  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Png rózsa csokor  Kerüld el az evangélium örömén...  Jó éjszakát  Nagyon különös  Miért nem menti meg Jézus a jó...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png csokor  Még csak most kezdődik a nap  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Sose bánj semmit  Gyökössy Endre - Virágok virág... 
Bejegyzés Címkék
állapotos asszonynak, magatehetetlen magzatnak, felséges Babba, áldott Babba, nagy terütől, szép gúnyát, gyermekeknek váltig, férfitól rnegkérdeztem, tehén borjúzik, nyilatkozat azért, kosteleki ember, megáldott ételből, állatok kóstjába, állatokról való, tehenére gondolt, állatokkal való, darabot &#8211, fekete felhő, nagy üdőt, ártatlanul szenvedő, apja útra, gyermekek jóra, gyerek mosdatlanul, válura szalasztotta, disznyót &#8211, leányka fésülködés, élet minden, kukoricalisztet, felfohászkodnak, tisztálkodásra, figyelmeztetik, magatehetetlen, vonatkozásában, rosszalkodtál, rnegkérdeztem, különösképpen, gondoskodást, megmosakszik, időközönként, édesanyjától, beszélgettem, gyermekeknek, megharagszik, szerencsésen, szalasztotta, mosdatlanul, ártatlannak, tréfásabban, megsegéljen, ujjacskádat, mindennapra, fohászkodik, lefogyatnám, nyilatkozat, szabadítson, görgetéskor, eresztették, születésnél, bánásmódra, behúzódtak, menekülnek, daczóárpád, megütötted, segítségét, szusszanni, szabadítsa, megijedtél, gazdagsága, valamelyik, imádkoztat, megtartaná, ártatlanul, pedagógiai, fokhagymát, imádkozzál, állatokkal, állatokról, asszonynak, állatoknál, rozáliától, embereknél, szabadítja, kosteleken, fésülködés, elsősorban, könyveiben, sziklákkal, emlegetik, mosakszik, otthonról, menedéket, érdekének, állatokat, mindenütt, emlékszik, villámlik, vesszővel, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 41 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1310
  • e Hét: 7000
  • e Hónap: 13372
  • e Év: 64163
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.