Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ételek, melyeket ne adjunk a kutyánknak
  2018-03-29 13:02:54, csütörtök
 
  Gazdiként fontos észben tartanunk, hogy a kutya nem eheti ugyanazt, mint mi

Nagyon sok gazdi nem tud ellenállni annak, hogy megossza kutyájával a saját ételét. Sajnos azonban számos emberi étel mérgező a számára - az alábbi ételeket éppen ezért inkább ne tálaljuk négylábú kedvencünknek!

Xilit
Egyre népszerűbb az édesítőszerek használata, melyek közül sokan választják a xilitet. Az otthon készített ételek mellett gyakori édesítője a cukorkáknak, a rágónak, a fogkrémeknek és a diétás élelmiszereknek is, de a kutya számára méreg: vércukorszintje nagy mértékben lecsökken tőle, és akár májkárosodást is szenvedhet. Ha a kutyának xilitmérgezése van, akkor olyan tünetek jelzik, mint a hányás, a nyomott hangulat és a koordinációs problémák, de rohamok is jelentkezhetnek nála.


Avokádó
Az avokádóban található egy persin nevű anyag, amely egyfajta gombaölő: ez az emberre teljesen veszélytelen, de a kutyák számára mérgező. Az anyag a kutyáknál súlyos hányást és hasmenést okozhat, amitől akár ki is száradhatnak.

Alkohol
Az alkohol ugyanolyan hatást gyakorol a kutyára, mint az emberre: károsíthatja az agyát és a máját is, de ehhez már sokkal kisebb mennyiség is elég lehet a számára. Egy kevés ital is okozhat a kutyánál hányást, hasmenést, légzés- és koordinációs problémákat, kómát vagy akár halált is az alkohol erősségének függvényében. Minél kisebb testű a kutya, annál kevesebb mennyiség is elég, hogy beteg legyen

Hagyma és fokhagyma
Nyersen, főzve, sütve, porítva - a hagymát és a fokhagymát érdemes minden formájában távol tartanunk a kutyától. A hagyma ugyanis elpusztíthatja a kutya vörösvérsejtjeit és anémiát (vashiányos vérzékenységet) okozhat. Nagyon kis mennyiségű hagymával még nincs gond, de egy komolyabb dózis mérgezést okozhat, amitől gyengeség, hányás és légzési problémák jelentkezhetnek.

Kávé, tea, koffein
A koffein kis mértékben is okozhat annyira súlyos mérgezést a kutyánál, amelybe bele is halhat. A kakaótól, az energiaitaltól, a kávétól és a teától érdemes ezért távol tartani kedvencünket, ahogy minden egyébtől is, amiben előfordulhat. Ha arra gyanakszunk, hogy a kutyának koffeinmérgezése van, akkor azonnal forduljunk vele állatorvoshoz!

Szőlő és mazsola
Már egy kis mennyiségű szőlőtől és mazsolától is rosszul lehet a kutya, ami hányással jelentkezik. Ha pedig gyakran kap a gyümölcsből, akár komoly veseelégtelenséget is okozhat nála, amelynek korai tünete, hogy lassabb lesz és nyomott hangulatú.



Tej és tejtermékek
A kutyák nem tudják tolerálni a laktózt, ezért a tej és a tejtermékek hasmenést, hányást és egyéb emésztési problémákat okozhatnak náluk. Ha gyakran kapnak tejtermékeket, akár ételallergiát is kiválthat náluk, amely bőrkiütést és viszketést okozhat.

Makadámia dió
Nem a leggyakrabban használt alapanyag, de néhány élelmiszerben előfordul a makadámia, amelyből nagyobb mennyiséget, nagyjából 6 diónak megfelelőt kell elfogyasztania a kutyának, hogy bajt okozzon. Az izomrángás, a hányás, a gyengeség és a láz lehetnek a tünetei a makadámia túladagolásnak. Ha csokoládé is van az ételben, akkor akár azonnali halált is okozhat a makadámiával együtt.

Csokoládé
A legtöbben szerencsére tudják, hogy a csokoládé rosszat tesz a kutyáknak. Ennek oka egy teobromin nevű anyag, amely a csokoládéban található, és amelyet a kutyák szervezete nagyon lassan tud lebontani. A teobromin nemcsak az ét- és tejcsokoládéban, de a fehércsokiban is megtalálható. Kevésbé súlyos esetben hányást és hasmenést okozhat, súlyosabban remegést, görcsöket, szívproblémát és halált is.

Datolya, barack és szilva
Ezekkel a gyümölcsökkel főként a magjuk miatt van gond, ezek ugyanis a kutya vékonybelében okozhatnak problémát, akár el is zárhatják. Plusz a gyümölcsök magjában cianid van, amely veszélyes a kutyára is, így ha a magot összerágja, még ez is okozhat nála mérgezést.

Nyers tojás és hús
A nyers tojás kérdése a mai napig vitatott, de sok állatorvos úgy gondolja, hogy nem tesz jót a kutya szervezetének, hiszen van esély tőle az ételmérgezésre, E. coli-, szalmonella- vagy más bakteriális fertőzésre. A nyers tojáshoz hasonlóan a nyers hús és hal is okozhat fertőzést, de akár paraziták is lehetnek bennük, amelyek átkerülhetnek a kutya szervezetébe. Ha a kutyának parazitafertőzése van, akkor arra a láz és a duzzadt nyirokcsomók figyelmeztethetnek.

Só és cukor
A túl sok só fogyasztása felborítja a kutya nátrium-anyagcseréjét, amitől könnyen kiszáradhat, és ha sok vizeletet ürít, akkor nátriummérgezést is kaphat. A hányás, a hasmenés és a nyomott hangulat lehetnek a tünetei, de remegés és láz is jelentkezhet, és akár halált is okozhat. A túl sok cukor pedig hasonlóan hat a kutyára, mint az emberre: túlsúlyos lehet tőle - és akár cukorbeteg is.

Nyers élesztő
Ahogy a tészta is megdagad az élesztőtől, a kutya gyomrában is hasonló gázok képződhetnek tőle, amelytől fájdalmai, gyomorgörcsei lehetnek. Az élesztőből a fermentálódás során alkohol is kiválhat, amely alkoholmérgezéses tüneteket okozhat a kutyánál.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: vörösvérsejtjeit, nátriummérgezést, koffeinmérgezése, vércukorszintje, jelentkezhetnek, tejcsokoládéban, élelmiszereknek, vérzékenységet, energiaitaltól, elpusztíthatja, xilitmérgezése, elfogyasztania, ételmérgezésre, túladagolásnak, ételallergiát, májkárosodást, leggyakrabban, tejtermékeket, kedvencünknek, szervezetének, anyagcseréjét, édesítőszerek, fehércsokiban, élelmiszerben, állatorvoshoz, fermentálódás, gyomorgörcsei, szívproblémát, gyümölcsökkel, vékonybelében, átkerülhetnek, fogkrémeknek, makadámiával, csokoládéban, szervezetébe, koordinációs, saját ételét, számára –, alábbi ételeket, édesítőszerek használata, otthon készített, diétás élelmiszereknek, kutya számára, kutyának xilitmérgezése, nyomott hangulat, koordinációs problémák, avokádóban található, persin nevű, emberre teljesen, kutyák számára, kutyáknál súlyos, alkohol ugyanolyan,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Akarat  Csak a fogyatkozás látható  Kerüld el az evangélium örömén...  Szép estét kedves látogatóimna...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lóhere  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Png cica  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Szép estét kedves látogatóimna...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png virág  Png virág  Png nő  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Egy lelki imádság  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Irgalom és ítélet  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Png lepke  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Akarat  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Egy lelki imádság  Kaffka_Margit  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam Krisztinától  Rátalálsz  Makszim Gorkij gondolata  Erdőn  Minden harmadik...  A Megváltó szolgálatában  Png ház  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Jó éjszakát  Albert Einsteinről  Adakozás  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Nagyi telefonál  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nagyi telefonál  Albert Einsteinről  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Hiányzik  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  A sors  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Akarat  A Megváltó szolgálatában 
Bejegyzés Címkék
saját ételét, számára &#8211, alábbi ételeket, édesítőszerek használata, otthon készített, diétás élelmiszereknek, kutya számára, kutyának xilitmérgezése, nyomott hangulat, koordinációs problémák, avokádóban található, persin nevű, emberre teljesen, kutyák számára, kutyáknál súlyos, alkohol ugyanolyan, kevés ital, kutyánál hányást, alkohol erősségének, fokhagymát érdemes, hagyma ugyanis, kutya vörösvérsejtjeit, komolyabb dózis, teától érdemes, kutyának koffeinmérgezése, tejtermékek hasmenést, leggyakrabban használt, makadámia túladagolásnak, makadámiával együtt, legtöbben szerencsére, csokoládé rosszat, teobromin nevű, csokoládéban található, kutyák szervezete, teobromin nemcsak, gyümölcsökkel főként, magjuk miatt, kutya vékonybelében, gyümölcsök magjában, magot összerágja, nyers tojás, kutya szervezetének, nyers tojáshoz, kutya szervezetébe, kutyának parazitafertőzése, duzzadt nyirokcsomók, kutya gyomrában, fermentálódás során, vörösvérsejtjeit, nátriummérgezést, koffeinmérgezése, vércukorszintje, jelentkezhetnek, tejcsokoládéban, élelmiszereknek, vérzékenységet, energiaitaltól, elpusztíthatja, xilitmérgezése, elfogyasztania, ételmérgezésre, túladagolásnak, ételallergiát, májkárosodást, leggyakrabban, tejtermékeket, kedvencünknek, szervezetének, anyagcseréjét, édesítőszerek, fehércsokiban, élelmiszerben, állatorvoshoz, fermentálódás, gyomorgörcsei, szívproblémát, gyümölcsökkel, vékonybelében, átkerülhetnek, fogkrémeknek, makadámiával, csokoládéban, szervezetébe, koordinációs, száradhatnak, nyirokcsomók, veszélytelen, függvényében, károsíthatja, kedvencünket, előfordulhat, képződhetnek, megtalálható, jelentkezhet, cukorkáknak, problémákat, mennyiséget, bakteriális, súlyosabban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 41 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 886
  • e Hét: 6576
  • e Hónap: 12948
  • e Év: 63739
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.