2022-09-08 23:01:11, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók a tésztához:
2 rúdhoz
50 dkg finomliszt
csipet só
20 dkg puha vaj (vagy 18 dkg zsír - esetleg vegyesen)
1 egész tojás
1 tojás sárgája
2 dkg friss élesztő
2 evőkanál kristálycukor
2 dl langyos tej
A töltelékhez:
kb. 1 kg szilva
2 evőkanál búzadara
3 evőkanál darált háztartási keksz
1 csapott teáskanál őrölt fahéj
kb. 15 dkg kristálycukor
fél citrom reszelt héja - kezeletlen (elhagyható)
+ a tetejére 1 kisebb tojás sárgája és pár csepp víz
Elkészítés:
A szilvát mossuk meg, magozzuk ki, vágjuk cikkekre, keverjük össze a cukorral és csepegtessük le.
Amíg a szilva lecsepeg, összeállítjuk a tésztát: az élesztőt 1 evőkanál cukorral a langyos tejben keverjük simára és futtassuk fel (kb. 10 perc).
A lisztet keverjük össze a csipet sóval, a maradék 1 evőkanál cukorral, morzsoljuk el benne a vajat/zsírt, adjuk hozzá az 1 egész tojást és az 1 tojássárgáját, végül a felfuttatott élesztőt és gyúrjuk össze. Lágy, kellemes tapintású, könnyen kezelhető, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Nem kell pihentetni.
A töltelékhez a lecsepegtetett cukros szilvát keverjük össze a többi hozzávalóval: a búzadarával, darált keksszel, őrölt fahéjjal, a citrom reszelt héjával.
A tésztát vegyük ketté: enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket kb. 4-5 mm vastag, téglalap alakúra. A hosszabbik részt tekintve, gondolatban 3 egyenlő részre osztjuk, majd a középső részen egyenletesen eloszlatjuk a szilvás töltelék felét (lásd az elkészítés alatti fotókon). A két szélső tésztarészt késsel felcsíkozzuk - ezeket ráhajtogatjuk váltakozva mindkét oldalról a töltelékre. Óvatosan alá nyúlunk és ráhelyezzük a sütőpapíros tepsire.
A másik tésztagombóccal is ugyanígy járunk el, így 2 rúd kígyórétest kapunk. Hagyjuk pihenni a tepsiben 10-15 percig.
A tojássárgáját pár csepp vízzel keverjük össze és kenjük le vele a rétesek tetejét.
Előmelegített, légkeveréses sütőben 170 fokon kb. 20 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
A tetejét meghintjük porcukorral és langyosan vagy kihűlve szélesebb szeletekre vágjuk. (Langyosan még kicsit lágy a tölteléktől, kihűlve viszont szépen szeletelhető.)
Tipp:
Miután összekevertük a töltelékhez valókat és túl folyósnak, lágynak érezzük a tölteléket még a lecsepegtetés után is, öntsük le alóla az esetleges levet. Valamint mielőtt ráhalmozzuk a tésztára, nyugodtan hintsük meg a tésztát 1 evőkanálnyi darált keksszel és erre helyezzük a szilvás tölteléket.
A megmaradt 2 db tojásfehérjét fagyasszuk le, gyűjtsük össze és készíthetünk belőle legközelebb olyan süteményt, amelyhez sok tojásfehérje kell.
Munkafolyamatok
Sütés után
GABRIELLA KONYHÁJA |
|
|
0 komment
, kategória: Olcsó, finom és házias recepte |
|
|
|