Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Kamilla Olaj
  2017-03-25 20:13:06, szombat
 
  A kamilla a becslések szerint az ötödik legkeresettebb gyógynövény a világon, és az egyik legfontosabb kozmetikai és gyógyszerészeti adalékanyag. Bár ez az adat egy amerikai egészséggel foglalkozó portálról származik nyugodtan mondhatom a kamilla nálunk is benne van az első ötbe.

A kamilla azonban nemcsak tea formájában ismert, a növényből vízgőzdesztillációval kivont illóolaj is kapható amely nagy koncentrációban tartalmazza az ismert jótékony vegyületeket.

Bár a növény hajtásai és a gyökerei is tartalmaznak-sokkal kisebb mennyiségben-illóolajat, ezekben a kivonatokban nem található meg a kamilla olaj két fő hatékony vegyülete a kamazulén és α-bisabolol.

Az illóolajat a virágfejekből vízgőzdesztillációval állítják elő. Összetétele nagyban függ a körülményektől, vagyis attól mikor szüretelték a virágfejeket, és milyen körülmények között tárolták azokat. A különböző hatóanyagok mennyisége a virágzás során változik, és a szárítás folyamata is befolyásolja azt. Az illóolaj tartalom a legalacsonyabb a pusztuló virágfejekben és a legmagasabb a virágba borulás első hetében. A szüretelés tehát a virágzás első hetében, a szárítás pedig árnyékos helyen ajánlott.

Magában a virágban több mint 120 kémiai összetevőt sikerült azonosítani, köztük 28 terpenoidot 36 flavonoidot, és 52 további vegyületet amelyek mindegyikének van farmakológiai aktivitása.

Néhány ismertebb vegyületet a sok közül: matricin és matricarin, apigenin és luteolin, kumarinok mint a herniarin és umbelliferone, fenolos savak és poliszaccharidok. A nagy számban jelen levő aktív anyag miatt olyan sokrétű a kamilla tea felhasználhatósága.

A virágokból vízgőzdesztillációval kivont mélykék színű illóolaj vizsgálatakor kicsit más összetételt kapunk. 75-90%-ban szeszkviterpének alkotják és ezek felelősek a szép kék színért is.

A fő összetevők pedig:

-azulének speciálisan a kamazulene

-(-)-alpha-bisabolol

-bisabolol oxidok (A és B)

-trans-β-farnesene (up to 45%)

-spiroethers

Az illóolajat alkotó anyagok közül kettő, az α-bisabolol és kamazulén hordozzák a fő hatást. Ez a két vegyület együtt alkotja az illóolaj mennyiségének kb. a felét. A dolog érdekessége hogy a kamazulén magában a virágban nincs is jelen. Az azulének -mint a kamazulén is- a vízgőzdesztilláció során alakulnak ki a virágban levő-és proazuléneknek nevezett-matricinből és matrikarinból.

Az illóolaj főbb hatásai: antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, sebgyógyulást elősegítő, fekélyellenes, görcsoldó, emésztőrendszeri tonizáló és nyugtató.

Felhasználásának legfontosabb területei: bőrgyulladások, bőrfekélyek, nehezen gyógyuló sebek, ekcéma; a szájüreg-, a garat- és az orrüreg gyulladásai; gyomor-és bélrendszeri fekélyek, aranyér; izom- és izületi gyulladások, valamint hüvelyfertőzések kezelése.

A kamilla illóolaját és az illóolaj összetevőkben gazdag szeszes-vizes kivonatát a szájüreg és a felső légutak megbetegedéseiben használható szájöblögetőkben, inhaláló- és légzéskönnyítő hatású készítményekben (pl. mellkasi bedörzsölők), valamint az orrüreg gyulladásainak kezelésére szánt kenőcsökben alkalmazzák. Az emésztőrendszer (elsősorban a gyomor- és a nyombél) gyulladásos folyamatainak és fekélyeinek kezelésére kamilla illóolajat, ill. annak főbb alkotórészeit tartalmazó készítményeket (emésztésjavító tablettákat, tinktúrákat és instant teákat) használnak.

Az illóolaj nagyon fontos alkalmazási területe a különféle bőrproblémák kezelése. A kamilla illóolajat gyulladáscsökkentő és bőrápoló tulajdonságai miatt gyakran alkalmazzák a babaápoló készítményekben. A kamilla illóolaj erős gyulladáscsökkentő hatóanyagainak köszönhetően az illóolaj és az illóolaj alkotórészeket tartalmazó szeszes kivonatok jó eredménnyel alkalmazhatók az izom- és izületi gyulladások kezelésére, részben borogatások és gyógyfürdők, részben gyulladáscsökkentő hatással (is) bíró készítmények (masszázsolajok, krémek, kenőcsök) alkotórészeként.
http://fitoterapiakalauz.hu/kamillaolaj/
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Gyümölcsoltó Boldogasszony rózsafüzére
  2017-03-25 15:08:40, szombat
 
  Gyümölcsoltó Boldogasszony rózsafüzére
(öttizedes)
FELÉPÍTÉSE:
Kereszt
Bevezetés (1+3 szem)
5 tized (5-ször 1+10 szem)
A RÓZSAFÜZÉR ELMONDÁSA:
(március 25-én)
Keresztvetés
Keresztre:
1 Hiszekegy
.
Bevezetés:
Nagy (önálló) szemre:
1 Miatyánk
1. kis szemre:
1 Üdvözlégy
+ titok: aki hitünket növelje
2. kis szemre:
1 Üdvözlégy
+ titok: aki reményünket erősítse
3. kis szemre:
1 Üdvözlégy
+ titok: aki szeretetünket tökéletesítse
Zárásra:
1 Dicsőség
+ fatimai fohász
Ó, Jézusom, bocsásd meg bűneinket,
ments meg minket a pokol tüzétől és vidd a mennybe a lelkeket,
különösen azokat, akik legjobban rászorulnak irgalmadra!
.
Tizedekre (5):
(Minden tizednek egyetlen titka van)
Nagy (önálló) szemre:
1 Miatyánk
Kis szemekre (10):
1 Üdvözlégy
+ Gyümölcsoltó Boldogasszony rózsafüzére titkok:
aki téged angyal által köszöntött
akit szűzen méhedbe fogadtál
akit az angyal a Magasságbeli fiának nevezett
aki eljön dicsőségben, és országának nem lesz vége
akinek szolgálójává lettél
Zárásra:
1 Dicsőség
+ fatimai fohász
.
Záró ima:
Imádkozzál értünk, Istennek Szent Anyja. - Hogy méltók lehessünk Krisztus ígéreteire.
Könyörögjünk.
Istenünk, a te egyszülött Fiad életével, halálával és föltámadásával megszerezte nekünk az örök élet jutalmát.
Add meg, kérünk, hogy miután a rózsafüzérrel e misztériumokról megemlékeztünk,
kövessük, amit tartalmaznak, és elnyerjük, amit ígérnek. Krisztus, a mi Urunk által.
- Ámen.
.
Keresztvetés
 
 
0 komment , kategória:  Rózsafűzér  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2017.02 2017. Március 2017.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 473 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 709
  • e Hét: 9354
  • e Hónap: 15726
  • e Év: 66517
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.