|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2022-12-01 17:48:45, csütörtök
|
|
|
Mai mézeseim, ajándékba készült, finom puha, sokáig eláll.
1 kg liszt, 50 dkg porcukor,20 dkg méz,6 tojás, egy citrom reszelt héja, egy kávéskanál őrölt fahéj,egy kávéskanál őrölt szegfűszeg,egy kávéskanál szódabikarbóna, gyurás után egy éjszaka pihenjen a hűtőben, sütés előtt felvert tojással kenjük, sütés 180 fokon 10 perc.
|
|
|
0 komment
, kategória: Dinus és Regi |
|
|
|
|
|
2022-12-01 17:40:49, csütörtök
|
|
|
PANETTONE (KARÁCSONYI KUGLÓF)
HOZZÁVALÓK
5 dkg kandírozott cseresznye
5 dkg kandírozott narancs
5dkg kandírozott citrom
2.25 dl tej
4.2 dkg friss élesztő
50 dkg liszt
1 tk sütőpor
12.5 dkg cukor
1 csom vaníliás cukor
1 db narancs
só
15 dkg vaj
2 db tojás
5 dkg mazsola
2.5 dkg mandulabél
20 dkg porcukor
2 ek citromlé
ELKÉSZÍTÉS
A kandírozott cseresznyéket félbevágjuk, a többi kandírozott gyümölcsöt pedig apró kockákra.
A pantonett tésztájához a tejet langyosra melegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
Közben a keverőtálba szitált lisztet elvegyítjük a sütőporral, a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a narancshéjjal, továbbá 1/2 tk sóval.
A közepébe vájt mélyedésbe öntjük az élesztős keveréket, azután hozzáadjuk a felkockázott, hideg vajat és tojásokat.
Robotgép gyúrópálcájával alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat, majd 1-1 tk kivételével forgassuk a tésztába a kandírozott cseresznyét, citromot és narancsot, valamint a megmosott, lecsepegtetett mazsolát és a szálasra vágott mandulát.
Meleg helyen, letakarva kb. 75 percig kelesztjük.
Közben kivajazunk egy 20 cm átmérőjű sütőtálat, és kibéleljük egy db kb. 25x75 cm-es sütőpapírral úgy, hogy 20 cm magas pereme legyen.
Egymásra hajtunk több réteg alufóliát, kibéleljük vele a sütőpapírból készített karimát, és a túllógó szélét visszahajtjuk.
A tésztát átgyúrjuk, majd az előkészített tálba tesszük, és további 30 percig kelesztjük.
Miután kereszt alakban bevágtuk a tészta tetejét, 175 fokra előmelegített sütő legalsó sínjére tesszük, és 75 percig sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Végül kivesszük, és hagyjuk kihűlni a panettonnét a tálban.
Közben mázt keverünk a porcukorból, a citromléből és 1 ek vízből. A sütemény tetejére kenjük, és hagyjuk lecsorogni az oldalán.
Végül megszórjuk a panettonét a félretett kandírozott gyümölcsökkel, mazsolával és mandulával.
|
|
|
0 komment
, kategória: Dinus és Regi |
|
|
|
|
|
2022-12-01 17:21:29, csütörtök
|
|
|
Grízes Mézes, ez a süti egyszerűen csodálatos! Fantasztikus!
Tészta:
70 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 tojás
6 ek méz
6 dkg olaj/zsír(zsírt használtam!)
1 ek szódabikarbóna
pici só
Krém:
1 I tej
12 ek gríz
2-3 cs vaníliás cukor
ízlés szerint porcukor és citromlé
Elkészítés:
A liszt KIVETELÉVEL az összes hozzávalót gőz felett egyneművé kavarom.
Ha ez megvan akkor teszem bele a lisztet, és egy jó könnyű tésztát kell hogy kapjak.
Ha szükséges lehet bele tenni még lisztet!
Ha meg van a tésztánk akkor 4 fele osztom!
20-25 percet pihentetem.
Lisztezett asztalon nyújtom a tepsim méretére(nekem 25×35)
A tepsihátulját kikenem zsírral és meglisztezem!
Utána teszem rá a tésztát előmelegített sütőben barnulásig sütöm!
A további 3 lapnál NEM kell zsírozni lisztezni a tepsit!
Ha a lapokkal megvagyunk megcsináljuk a krémet!
Hagyományos tejbegrízt készítek az adott mennyiségű alapanyagokból.
Vajat teszek bele kb 20 dkg t picit hogy krémesebb legyen!
Amikor kihűlt betöltöm a lapokat!
Lap + gríz + lap + lekvár(nekem most barackos epres vegyes változatban)
+lap és a csokimáz:
Nagy tábla csokit gőz felett megolvasztok egy kis tejel és zsírral
(fényes legyen) és rákenem a lap tetejére!
Sok sikert mindenkinek!
Recept: Erika Simondán |
|
|
0 komment
, kategória: Dinus és Regi |
|
|
|
|
|
2022-12-01 17:16:48, csütörtök
|
|
|
BARACKOS CHARLOTTE-TORTA
HOZZÁVALÓK
A piskótához:
3 db tojás
3 ek forró víz
9 dkg cukor
1 csom vaníliás cukor
7 dkg liszt
2 dkg étkezési keményítő
20 dkg baracklekvár
A krémhez:
1 doboz barackbefőtt
25 dkg túró
2.5 dl tejszín
25 dkg Mascarpone
15 dkg cukor
2 zacskó zselatin fix
A tálhoz:
olaj
ELKÉSZÍTÉS
A barackos charlotte-torta tésztájához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját krémesre keverjük a vízzel, a cukorral és a vaníliás cukorral, amjd összeforgatjuk a fehérjehabbal. Óvatosan hozzáadjuk a lisztet és az étkezési keményítőt, majd a tésztát egy tepsibe simítjuk. 200 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütjük.
Ha megsült, cukorral megszórt konyharuhára borítjuk azonnal, lehúzzuk róla a sütőpapírt, megkenjük a lekvárral és feltekerjük. Hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük.
A barackokat apróra vágjuk. A krémhez a túrót összekeverjük a tejszínnel, mascarponéval, cukorral és a zselatin fixszel, majd hozzákeverjük a barackokat is.
Egy kerek tálat vékonyan kikenünk olajjal, kibéleljük a piskótával, és beleöntjük a krémet. 4 órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy jól megdermedjen. |
|
|
0 komment
, kategória: Dinus és Regi |
|
|
|
|
|
2022-12-01 12:27:44, csütörtök
|
|
|
Advent 5. nap, december 1, csütörtök
,,Úr örökké megmaradó Szikla" (Iz 26,5) és ,,a bölcs ember, aki házát sziklára építette" (Mt 21,24)
Katolikus hitem nem csak az a szikla, amelyre építhetek, hanem az Úr az olyan erős szikla, melybe nyugodtan kapaszkodhatok. Három évvel ezelőtt egy hegymászás közben, rossz sziklát fogtam meg az Alpokban, hála Istennek, csak zuhanás, kéztörés és kéz kifordulás lett szerencsére a vége. A lelki életben hány olyan este fordul elő velünk, amikor az erős, az isteni alapokra épült, kipróbált katolikus hitbe kapaszkodunk, hanem olyan eszméket követünk, amelyek divatosabbnak tűnnek. Csak azt nem vesszük észre, hogy ezek az eszmék nem állják a próbát, amelyeket, mint mázsás súlyokat cipelünk. Szerencse, ha megússzuk egy-két bánatos nappal, és nem szenvedünk lelki károkat, nem kell nyugtatót szedünk, pszichológushoz járnunk ezek után.
Kutas Antal dombóvári plébános 5 évvel ezelőtt így nyilatkozott az ,,Új Ember" újságban az Istenbe kapaszkodásról:
A Lélek szavát megerősítő lelkivezetés, a csendből, a mélyből forrásozó lelkiség, a Jóistenbe kapaszkodás segíti a papi élet kihívásai között. Küzdelem ez az út, de a nehézségek mellett benne van az öröm és a lendület is.
Lelkiismeretvizsgálat:
El tudom mondani magamról, hogy mindig Istenbe kapaszkodva és mindig az Egyház közösségében élek? Vagy engedek a divatnak, mások elvárásainak?
Szentatyánk Ferenc pápa mondja:
Isten végtelenül irgalmas. Ezért bele kapaszkodva mindig talpra állhatunk. Isten nem fárad bele, hogy fölemeljen minket, amikor elbukunk.
Ima:
Ma Áprily Lajos istenes versével kapaszkodjunk a sziklába, az Úrba!
LASSÚ SZÁRNYON
Uram, a két szárnyam nehéz,
hozzád emelkedni ma nem mer.
Ne bilincselj meg és ne bánts
nagy súlyoddal, a félelemmel.
Te nagy völgyedben ne legyek
énekre béna, hitre gyáva.
Úgy kapaszkodjam, Kéz, beléd,
mint kicsi koromban anyámba.
Hívott erőseid dalos
lakomáján mindig ne késsem.
Kapudtól ne térítsen el
utat veszítő szédülésem.
Viharszeles mélyed felett
meredekedet bízva járjam,
sziklafalon hajnalmadár,
örömpiros legyen a szárnyam.
És hogyha mégis hullanék
sugaradban vagy sűrű hóban
sohasem látott arcodat
láthassam egyszer, zuhanóban.
|
|
|
0 komment
, kategória: Advent |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2022. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
44 db bejegyzés |
e év: |
199 db bejegyzés |
Összes: |
8746 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 287
- e Hét: 5977
- e Hónap: 12349
- e Év: 63140
|
|
|