Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Milyen kenyeret vásároljunk?
  2014-02-01 10:23:24, szombat
 
   
  fehér vagy fekete kenyeret vásároljunk? Mielőtt döntenénk a kérdésben, előbb olvassunk a csomagoláson, hogy milyen adalékanyagokat használtak a sütésnél, ugyanis sok esetben a fekete kenyér, nem mindig fekete. Lehet fehér lisztből készült, és színes adalékot adtak hozzá.

Corina Zugravu táplálkozási szakértő szerint a legjobb, ha a fekete és fehér kenyér közötti átmenetet választjuk, de mindenképp olvassuk el, hogy milyen összetevőket tartalmaz.

A szakember hozzátette: sok esetben attól lesz fekete színű a fekete kenyér, hogy ételszínezéket, például karamellt adnak hozzá a fehér liszthez, és a kenyérmassza egy gramm barna lisztet sem tartalmaz. A kenyér színe így 100 százalékban az ételszínezéknek köszönhető. Továbbá vannak olyan péksütemények, amelyek csíráztatott gabonából készült maláta lisztet tartalmaznak. Ez a liszt nagyon egészséges és számos vitamint tartalmaz.

A legtöbb termék esetében a durumbúzához kukorica- vagy rizslisztet is adnak. A szakértő szerint, amikor szeletelt kenyeret vásárolunk, figyelnünk kell a szeletek elrendezésére. Az a jó, ha látszik a korpa a szeleteken, a nagyon pórusos, lyukacsos kenyérbél pedig nem utal jó minőségű kenyérre.

EZÉRT TEGYÜK HŰVÖSRE A KENYERET!

Amikor 114 éve A. T. Marshall szabadalmaztatta a hűtőgépet, sejtelme sem volt arról, hogy ezzel akár életeket is menthet. Pedig egy egyszerű trükkel csökkenthetjük a rettegett rák kialakulásának esélyét: tároljuk hűtőben a kenyeret, figyelem, még a frisset is!

Jogosan merül a fel a kérdés: mi a szöszért tegyük hűvösre a puha, omlós kenyeret? A válasz egyszerű: egészségünk megóvása érdekében.

A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru ugyanis már 24 óra után a penész martalékává válik. Akkor is így van, ha nem látjuk és nem érezzük a szürkés-zöldes bolyhos foltokat. Sőt, ami igazán sokkoló, hogy már maga a liszt is szennyezett lehet, hiszen ha penészes a gabona, akkor őrléskor bizony ez is bekerül a kenyérsütéshez használt lisztbe.

Ha azt gondoljuk, hogy a forró kemence hipp-hopp elpusztítja a penészt okozó gombákat, óriásit tévedünk. Igaz, hogy a sütés kissé legyengíti őket, így kevésbé ártalmasak, de nagyjából 1 nap alatt képesek tökéletesen regenerálódni, ez pedig jelentős veszélyt jelent szervezetünkre.

A penészgombák egy része ugyanis komoly betegségek kialakulásához vezethet: a gondot az általuk termelt mérgező anyagok, az úgynevezett mikotoxinok okozzák. A mérgező penészek szinte mindenhol és folyamatosan leselkednek ránk. Napjainkig a tudósok közel 300 penészt azonosítottak, ebből kb. 20 veszélyes az emberi szervezetre. Az egyik, legnagyobb károkat okozó, penészgombából származó méreganyag az aflatoxin.

Mi az az aflatoxin?

A penészgombák által termelt rákkeltő gombamérgek közül a leghírhedtebb az aflatoxin és annak különböző fajtái. Nem új keletű méregről van szó, az aflatoxin már az egyik legnagyobb történelmi pillanatnál is jelen volt: Tutanchamon sírjának feltáróinak halálát a legnagyobb valószínűséggel azok a mérges aflatoxinok okozták, amelyek a sír felnyitásakor aktiválódtak.

A 2004-es fűszerpaprika-botrány főszereplője is ez az anyag volt. Mivel a gyártók nagy része gombaméreggel szennyezett paprikákat használt őrleményeiben, a fűszer forgalmazását az egész országban fel kellett függeszteni.

Az aflatoxin tehát az egyik leggyakoribb és legerősebb méreg. Szinte bárhol előfordulhat: kenyér- és tésztafélékben, földimogyoróban, diófélékben, szójában, rizsben, kölesben, kukoricában, babban, de aflatoxinnal szennyezett lehet a narancslé, a bor, az ecet, a paprika, sőt a tej is. Sokszor sejtelmünk sincs arról, hogy veszélyes méreggel szennyezett élelmiszert fogyasztunk, éppen ezért, ha már látható jelei is vannak, vagyis penészgyanús, penészes élelmiszer kerül a kezünkbe, annak elfogyasztása bizony az egészséggel való hazardírozás.

Ha az aflatoxinok a penészből egyszer már bekerültek az élelmiszerbe, eltávolítani azokat egyszerűen lehetetlen. Maga a penész persze egy mozdulattal kivágható az ételből, ám méreganyagai benne maradnak. Ha valaki megeszik egy 2 napos zsemlét, vagy egy penészpöttyös paradicsomot, amely aflatoxinokat tartalmaz, nem valószínű hogy azonnal baja lesz. De ha rendszeresen és nagyobb mennyiségben fogyasztunk ilyesmit, ártunk magunknak, sőt a rák kialakulásának esélyét is növeljük anélkül hogy azt észrevennénk. Az aflatoxinok súlyos, életveszélyes hatása ugyanis legtöbb esetben csak évekkel később mutatkozik meg.

Alattomos gyilkosok

A penészgombák méreganyagai korunk legalattomosabb gyilkosai. Nem hatnak rögtön és nem okoznak olyan heves mérgezést, mint amilyet például a szalmonella fertőzés. Ehelyett lassan és kitartóan mérgezik a testet. Az emberi szervezetben a penész nagyon sokáig jelen lehet, ám az általuk okozott károsodás legtöbb esetben csak évek múltán jelentkezik. Hosszan tartó, krónikus sőt akár halálos betegségeket okoznak. A gombamérgek legtöbb esetben:

rákkeltőek,

károsítják a vesét vagy a májat,

termékenységi zavarokat, vérzést, ödémákat váltanak ki,

gyengítik a szívet,

ideg- és immunrendszeri zavarokat okoznak .

Legveszélyesebb fajtái, az aflatoxinok egész egyszerűen megölik a máj bizonyos részeit. Ha nem túl erős a mérgezés, és időben kiderül az aflatoxin jelenléte, akkor a méreggel terhelt máj C-vitaminnal még helyrehozható.

Ezért is nagyon fontos az immunrendszer állandó erősítése, karbantartása. Az egészséges életvitel, a sok gyümölcs és zöldség, a magas rosttartalmú élelmiszerek, táplálékkiegészítők fogyasztása és a félévenkénti méregtelenítés nagyban hozzájárul a immunrendszerünk tökéletesítéseshez. Ha azonban védekező rendszerünk nem elég erős és éveken keresztül - tudtunkon kívül - aflatoxinnal mérgezzük szervezetünket, az akár végzetes is lehet. Az aflatoxin ugyanis bizonyítottan felelős bizonyos daganatos megbetegedések - pl. nyelőcsőrák, májrák - kialakulásáért.

A megelőzés egyik kulcsa azonban mostantól az Ön kezében is ott van: féken tarthatja a gyilkos méreg kialakulását, ha a kenyeret a hűtőbe teszi, hiszen a hűvös környezet lelassítja a penészgomba spóráinak szaporodását, ezáltal az aflatoxinok létrejöttét.

Forrás:meggyogyulsz.com

 
 
0 komment , kategória:  Jó ha tudod  
Címkék: immunrendszerünk, szabadalmaztatta, valószínűséggel, adalékanyagokat, ételszínezéknek, legveszélyesebb, földimogyoróban, legalattomosabb, penészgombából, immunrendszeri, kialakulásának, tésztafélékben, ételszínezéket, méregtelenítés, kialakulásáért, kenyérsütéshez, csökkenthetjük, kialakulásához, megbetegedések, szervezetünket, szervezetünkre, azonosítottak, penészpöttyös, aflatoxinokat, elrendezésére, életveszélyes, forgalmazását, őrleményeiben, fűszerpaprika, felnyitásakor, gombaméreggel, leghírhedtebb, péksütemények, regenerálódni, elfogyasztása, helyrehozható, fekete kenyér, szakember hozzátette, fehér liszthez, gramm barna, kenyér színe, ételszínezéknek köszönhető, liszt nagyon, legtöbb termék, durumbúzához kukorica-, szakértő szerint, szeletek elrendezésére, nagyon pórusos, egyszerű trükkel, szöszért tegyük, válasz egyszerű, penész martalékává, Corina Zugravu, EZÉRT TEGYÜK HŰVÖSRE KENYERET,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Png lepke  Régi emberek, akikre máig büsz...  Makszim Gorkij gondolata  Egy maradéktalanul uralt világ  Png lepke  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Alázat  képre írva  Esti kép  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  képre írva  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Nevem  Alvó cicák  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Akarat  Éretlen vers  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png csokor  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Nevem  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Nagyi telefonál  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png csokor  Szép estét kedves látogatóimna...  Png nő  Facebookon kaptam Annuska bar...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Szép álmokat!  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png telefon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Elköszönt  Reménység és erő Krisztustól e...  Tavaszi kép  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Bounty krémes  Az engedelmesség miért nem vál...  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Minden harmadik...  Őrizkednünk kell...  A jó emberek mindig szépek mar...  Png kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Leonardo da Vinci gondolata  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Tavaszi kép  Varga János Veniam - Fontos sz...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Reggel van  Facebookon kaptam  A sors  Kaffka_Margit 
Bejegyzés Címkék
fekete kenyér, szakember hozzátette, fehér liszthez, gramm barna, kenyér színe, ételszínezéknek köszönhető, liszt nagyon, legtöbb termék, durumbúzához kukorica-, szakértő szerint, szeletek elrendezésére, nagyon pórusos, egyszerű trükkel, szöszért tegyük, válasz egyszerű, penész martalékává, szürkés-zöldes bolyhos, kenyérsütéshez használt, forró kemence, penészt okozó, sütés kissé, része ugyanis, általuk termelt, úgynevezett mikotoxinok, mérgező penészek, tudósok közel, emberi szervezetre, penészgombák által, egyik legnagyobb, legnagyobb valószínűséggel, mérges aflatoxinok, anyag volt, gyártók nagy, fűszer forgalmazását, egész országban, aflatoxin tehát, egyik leggyakoribb, egészséggel való, penészből egyszer, penész persze, mozdulattal kivágható, penészpöttyös paradicsomot, aflatoxinok súlyos, penészgombák méreganyagai, szalmonella fertőzés, emberi szervezetben, penész nagyon, általuk okozott, gombamérgek legtöbb, vesét vagy, aflatoxinok egész, aflatoxin jelenléte, méreggel terhelt, immunrendszer állandó, egészséges életvitel, magas rosttartalmú, félévenkénti méregtelenítés, akár végzetes, aflatoxin ugyanis, megelőzés egyik, gyilkos méreg, hűtőbe teszi, hűvös környezet, penészgomba spóráinak, aflatoxinok létrejöttét, immunrendszerünk, szabadalmaztatta, valószínűséggel, adalékanyagokat, ételszínezéknek, legveszélyesebb, földimogyoróban, legalattomosabb, penészgombából, immunrendszeri, kialakulásának, tésztafélékben, ételszínezéket, méregtelenítés, kialakulásáért, kenyérsütéshez, csökkenthetjük, kialakulásához, megbetegedések, szervezetünket, szervezetünkre, azonosítottak, penészpöttyös, aflatoxinokat, elrendezésére, életveszélyes, forgalmazását, őrleményeiben, fűszerpaprika, felnyitásakor, gombaméreggel, leghírhedtebb, péksütemények, regenerálódni, elfogyasztása, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 42 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 138
  • e Hét: 8783
  • e Hónap: 15155
  • e Év: 65946
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.