|
2014-02-01 10:23:24, szombat
|
|
|
|
|
|
fehér vagy fekete kenyeret vásároljunk? Mielőtt döntenénk a kérdésben, előbb olvassunk a csomagoláson, hogy milyen adalékanyagokat használtak a sütésnél, ugyanis sok esetben a fekete kenyér, nem mindig fekete. Lehet fehér lisztből készült, és színes adalékot adtak hozzá.
Corina Zugravu táplálkozási szakértő szerint a legjobb, ha a fekete és fehér kenyér közötti átmenetet választjuk, de mindenképp olvassuk el, hogy milyen összetevőket tartalmaz.
A szakember hozzátette: sok esetben attól lesz fekete színű a fekete kenyér, hogy ételszínezéket, például karamellt adnak hozzá a fehér liszthez, és a kenyérmassza egy gramm barna lisztet sem tartalmaz. A kenyér színe így 100 százalékban az ételszínezéknek köszönhető. Továbbá vannak olyan péksütemények, amelyek csíráztatott gabonából készült maláta lisztet tartalmaznak. Ez a liszt nagyon egészséges és számos vitamint tartalmaz.
A legtöbb termék esetében a durumbúzához kukorica- vagy rizslisztet is adnak. A szakértő szerint, amikor szeletelt kenyeret vásárolunk, figyelnünk kell a szeletek elrendezésére. Az a jó, ha látszik a korpa a szeleteken, a nagyon pórusos, lyukacsos kenyérbél pedig nem utal jó minőségű kenyérre.
EZÉRT TEGYÜK HŰVÖSRE A KENYERET!
Amikor 114 éve A. T. Marshall szabadalmaztatta a hűtőgépet, sejtelme sem volt arról, hogy ezzel akár életeket is menthet. Pedig egy egyszerű trükkel csökkenthetjük a rettegett rák kialakulásának esélyét: tároljuk hűtőben a kenyeret, figyelem, még a frisset is!
Jogosan merül a fel a kérdés: mi a szöszért tegyük hűvösre a puha, omlós kenyeret? A válasz egyszerű: egészségünk megóvása érdekében.
A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru ugyanis már 24 óra után a penész martalékává válik. Akkor is így van, ha nem látjuk és nem érezzük a szürkés-zöldes bolyhos foltokat. Sőt, ami igazán sokkoló, hogy már maga a liszt is szennyezett lehet, hiszen ha penészes a gabona, akkor őrléskor bizony ez is bekerül a kenyérsütéshez használt lisztbe.
Ha azt gondoljuk, hogy a forró kemence hipp-hopp elpusztítja a penészt okozó gombákat, óriásit tévedünk. Igaz, hogy a sütés kissé legyengíti őket, így kevésbé ártalmasak, de nagyjából 1 nap alatt képesek tökéletesen regenerálódni, ez pedig jelentős veszélyt jelent szervezetünkre.
A penészgombák egy része ugyanis komoly betegségek kialakulásához vezethet: a gondot az általuk termelt mérgező anyagok, az úgynevezett mikotoxinok okozzák. A mérgező penészek szinte mindenhol és folyamatosan leselkednek ránk. Napjainkig a tudósok közel 300 penészt azonosítottak, ebből kb. 20 veszélyes az emberi szervezetre. Az egyik, legnagyobb károkat okozó, penészgombából származó méreganyag az aflatoxin.
Mi az az aflatoxin?
A penészgombák által termelt rákkeltő gombamérgek közül a leghírhedtebb az aflatoxin és annak különböző fajtái. Nem új keletű méregről van szó, az aflatoxin már az egyik legnagyobb történelmi pillanatnál is jelen volt: Tutanchamon sírjának feltáróinak halálát a legnagyobb valószínűséggel azok a mérges aflatoxinok okozták, amelyek a sír felnyitásakor aktiválódtak.
A 2004-es fűszerpaprika-botrány főszereplője is ez az anyag volt. Mivel a gyártók nagy része gombaméreggel szennyezett paprikákat használt őrleményeiben, a fűszer forgalmazását az egész országban fel kellett függeszteni.
Az aflatoxin tehát az egyik leggyakoribb és legerősebb méreg. Szinte bárhol előfordulhat: kenyér- és tésztafélékben, földimogyoróban, diófélékben, szójában, rizsben, kölesben, kukoricában, babban, de aflatoxinnal szennyezett lehet a narancslé, a bor, az ecet, a paprika, sőt a tej is. Sokszor sejtelmünk sincs arról, hogy veszélyes méreggel szennyezett élelmiszert fogyasztunk, éppen ezért, ha már látható jelei is vannak, vagyis penészgyanús, penészes élelmiszer kerül a kezünkbe, annak elfogyasztása bizony az egészséggel való hazardírozás.
Ha az aflatoxinok a penészből egyszer már bekerültek az élelmiszerbe, eltávolítani azokat egyszerűen lehetetlen. Maga a penész persze egy mozdulattal kivágható az ételből, ám méreganyagai benne maradnak. Ha valaki megeszik egy 2 napos zsemlét, vagy egy penészpöttyös paradicsomot, amely aflatoxinokat tartalmaz, nem valószínű hogy azonnal baja lesz. De ha rendszeresen és nagyobb mennyiségben fogyasztunk ilyesmit, ártunk magunknak, sőt a rák kialakulásának esélyét is növeljük anélkül hogy azt észrevennénk. Az aflatoxinok súlyos, életveszélyes hatása ugyanis legtöbb esetben csak évekkel később mutatkozik meg.
Alattomos gyilkosok
A penészgombák méreganyagai korunk legalattomosabb gyilkosai. Nem hatnak rögtön és nem okoznak olyan heves mérgezést, mint amilyet például a szalmonella fertőzés. Ehelyett lassan és kitartóan mérgezik a testet. Az emberi szervezetben a penész nagyon sokáig jelen lehet, ám az általuk okozott károsodás legtöbb esetben csak évek múltán jelentkezik. Hosszan tartó, krónikus sőt akár halálos betegségeket okoznak. A gombamérgek legtöbb esetben:
rákkeltőek,
károsítják a vesét vagy a májat,
termékenységi zavarokat, vérzést, ödémákat váltanak ki,
gyengítik a szívet,
ideg- és immunrendszeri zavarokat okoznak .
Legveszélyesebb fajtái, az aflatoxinok egész egyszerűen megölik a máj bizonyos részeit. Ha nem túl erős a mérgezés, és időben kiderül az aflatoxin jelenléte, akkor a méreggel terhelt máj C-vitaminnal még helyrehozható.
Ezért is nagyon fontos az immunrendszer állandó erősítése, karbantartása. Az egészséges életvitel, a sok gyümölcs és zöldség, a magas rosttartalmú élelmiszerek, táplálékkiegészítők fogyasztása és a félévenkénti méregtelenítés nagyban hozzájárul a immunrendszerünk tökéletesítéseshez. Ha azonban védekező rendszerünk nem elég erős és éveken keresztül - tudtunkon kívül - aflatoxinnal mérgezzük szervezetünket, az akár végzetes is lehet. Az aflatoxin ugyanis bizonyítottan felelős bizonyos daganatos megbetegedések - pl. nyelőcsőrák, májrák - kialakulásáért.
A megelőzés egyik kulcsa azonban mostantól az Ön kezében is ott van: féken tarthatja a gyilkos méreg kialakulását, ha a kenyeret a hűtőbe teszi, hiszen a hűvös környezet lelassítja a penészgomba spóráinak szaporodását, ezáltal az aflatoxinok létrejöttét.
Forrás:meggyogyulsz.com
|
|
|
0 komment
, kategória: Jó ha tudod |
|
Címkék: immunrendszerünk, szabadalmaztatta, valószínűséggel, adalékanyagokat, ételszínezéknek, legveszélyesebb, földimogyoróban, legalattomosabb, penészgombából, immunrendszeri, kialakulásának, tésztafélékben, ételszínezéket, méregtelenítés, kialakulásáért, kenyérsütéshez, csökkenthetjük, kialakulásához, megbetegedések, szervezetünket, szervezetünkre, azonosítottak, penészpöttyös, aflatoxinokat, elrendezésére, életveszélyes, forgalmazását, őrleményeiben, fűszerpaprika, felnyitásakor, gombaméreggel, leghírhedtebb, péksütemények, regenerálódni, elfogyasztása, helyrehozható, fekete kenyér, szakember hozzátette, fehér liszthez, gramm barna, kenyér színe, ételszínezéknek köszönhető, liszt nagyon, legtöbb termék, durumbúzához kukorica-, szakértő szerint, szeletek elrendezésére, nagyon pórusos, egyszerű trükkel, szöszért tegyük, válasz egyszerű, penész martalékává, Corina Zugravu, EZÉRT TEGYÜK HŰVÖSRE KENYERET,
|
|
|
|
Varga János Veniam - Fontos sz... Facebookon kaptam Png lepke Régi emberek, akikre máig büsz... Makszim Gorkij gondolata Egy maradéktalanul uralt világ Png lepke Facebookon kaptam Jó reggelt, jó napot mindenkin... Facebookon kaptam Alázat képre írva Esti kép Facebookon kaptam Az engedelmesség miért nem vál... Szívem tiéd Facebookon kaptam Minden harmadik... képre írva Jó reggelt, jó napot mindenkin... Amikor Jézus rátapos a lábadra Nevem Alvó cicák A kételkedés kezelése Facebookon kaptam Paul David Tripp Április 21 Facebookon kaptam Cs Ildikótó... Facebookon kaptam Akarat Éretlen vers Éretlen vers Facebookon kaptam Áprily Lajos - Gyümölcsoltó Weöres Sándor - A hársfa mind ... Facebookon kaptam s immár én is felragyogva, ért... Gyerekként sokat küzdöttünk az... Png csokor Facebookon kaptam Popper Péter szavai Nevem Facebookon kaptam Rátalálsz Nagyi telefonál Amikor Jézus rátapos a lábadra Jó éjszakát Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam A televizió nem a kultúrát kép... A tömeg, a Mester, a módszer, ... Png csokor Szép estét kedves látogatóimna... Png nő Facebookon kaptam Annuska bar... Régi emberek, akikre máig büsz... Szép álmokat! Éretlen vers Facebookon kaptam Facebookon kaptam Png telefon Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Annuska bar... Facebookon kaptam képre írva Facebookon kaptam Cs Ildikótól A Megváltó szolgálatában Facebookon kaptam Elköszönt Reménység és erő Krisztustól e... Tavaszi kép Áprily Lajos - Gyümölcsoltó Bounty krémes Az engedelmesség miért nem vál... Png csokor Facebookon kaptam Facebookon kaptam Fehér virág Facebookon kaptam Krisztinától Facebookon kaptam A nemzeti hovatartozás kulturá... Mit beszél, nem értem, hogy m... Amikor Jézus rátapos a lábadra Minden harmadik... Őrizkednünk kell... A jó emberek mindig szépek mar... Png kutya Facebookon kaptam Facebookon kaptam Krisztinától Leonardo da Vinci gondolata Áprily Lajos - Gyümölcsoltó Tavaszi kép Varga János Veniam - Fontos sz... Egy bizonyos határt Facebookon kaptam Cs Ildikótó... Reggel van Facebookon kaptam A sors Kaffka_Margit
|
|
|
|
fekete kenyér, szakember hozzátette, fehér liszthez, gramm barna, kenyér színe, ételszínezéknek köszönhető, liszt nagyon, legtöbb termék, durumbúzához kukorica-, szakértő szerint, szeletek elrendezésére, nagyon pórusos, egyszerű trükkel, szöszért tegyük, válasz egyszerű, penész martalékává, szürkés-zöldes bolyhos, kenyérsütéshez használt, forró kemence, penészt okozó, sütés kissé, része ugyanis, általuk termelt, úgynevezett mikotoxinok, mérgező penészek, tudósok közel, emberi szervezetre, penészgombák által, egyik legnagyobb, legnagyobb valószínűséggel, mérges aflatoxinok, anyag volt, gyártók nagy, fűszer forgalmazását, egész országban, aflatoxin tehát, egyik leggyakoribb, egészséggel való, penészből egyszer, penész persze, mozdulattal kivágható, penészpöttyös paradicsomot, aflatoxinok súlyos, penészgombák méreganyagai, szalmonella fertőzés, emberi szervezetben, penész nagyon, általuk okozott, gombamérgek legtöbb, vesét vagy, aflatoxinok egész, aflatoxin jelenléte, méreggel terhelt, immunrendszer állandó, egészséges életvitel, magas rosttartalmú, félévenkénti méregtelenítés, akár végzetes, aflatoxin ugyanis, megelőzés egyik, gyilkos méreg, hűtőbe teszi, hűvös környezet, penészgomba spóráinak, aflatoxinok létrejöttét, immunrendszerünk, szabadalmaztatta, valószínűséggel, adalékanyagokat, ételszínezéknek, legveszélyesebb, földimogyoróban, legalattomosabb, penészgombából, immunrendszeri, kialakulásának, tésztafélékben, ételszínezéket, méregtelenítés, kialakulásáért, kenyérsütéshez, csökkenthetjük, kialakulásához, megbetegedések, szervezetünket, szervezetünkre, azonosítottak, penészpöttyös, aflatoxinokat, elrendezésére, életveszélyes, forgalmazását, őrleményeiben, fűszerpaprika, felnyitásakor, gombaméreggel, leghírhedtebb, péksütemények, regenerálódni, elfogyasztása, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
5 db bejegyzés |
e év: |
42 db bejegyzés |
Összes: |
8747 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (639)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 138
- e Hét: 8783
- e Hónap: 15155
- e Év: 65946
|
|
|