|
2014-09-30 14:15:42, kedd
|
|
|
|
|
|
Aki még csak nyersen kóstolta a birsalmát, nem éppen a kedvenc gyümölcsei között fogja számon tartani. Fanyar és savanykás íze miatt bármilyen formában készítjük el, bőven kell hozzá cukrot adni. Természetesen a cukor mennyiséget váltsuk ki valamilyen alternatív édesítőszerre.
Birsalmasajt
Az érett birsalmákat alaposan mossuk meg, vágjuk negyedekre, és forró vízben főzzük puhára (kuktában gyorsabb), majd a leszűrt gyümölcsöt törjük össze burgonyapüré állagúra. (A főzővizet ne öntsük ki, mert a zselé készítéséhez fel tudjuk használni.) Minden kilogramm tört gyümölcshöz kb.80 dkg nyírfacukrot keverünk (lehet kevesebb is) és további 10-15 percig kavargatjuk. Ha túl kevés ideig főzzük, fennáll a veszélye, hogy a készítmény idő előtt megpenészesedik a magas víztartalom miatt. Ízesíthetjük egy citrom vagy narancsa facsar levével, de akár gyömbérrel is.
Ízlés szerint keverhetünk bele diót, mandulát, mogyorót, pisztáciát, kesudiót vagy mazsolát. Öntsük például őzgerincformába, de bármilyen desszertes, bonbonos forma is alkalmas rá. Amikor megdermedt, borítsuk ki a formából és száraz, szobahőmérsékletű helyen, időnként forgatva szárítsuk néhány hétig. Fogyasztásig celofánba csomagolva tárolhatjuk.
Birsalmakocsonya
A gyümölcs héjából és magházából készül a kocsonya, mely pektin-tartalmának köszönhetően válik majd zseléssé. Ezeket az egyébként melléktermékeket annyi vízben kezdjük el főzni, amennyi ellepi. Amikor a lé pirosassá kezd válni, levesszük a tűzről, és szűrőben lecsepegtetjük. Amennyi deciliter lé csepegett le, annyi dkg nyírfacukrot keverjünk hozzá, két citrom kifacsart levét és kb.3 dkg agar-agart, és lassú tűzön főzzük tovább, amíg besűrűsödik. Tortaformába töltjük , esetleg kis tálkákba adagolhatjuk, de befőttes üvegbe is tölthetjük.
Birsalmapüré
Hozzávalók: 1 kg birsalma, 10 dkg nyírfacukor, ízlés szerint egy csipet fahéj, csillagánizs, vanília, szegfűszeg, szerecsendió.
A birsalmákat egyenként alufóliába csomagoljuk és puhára sütjük. Kis fogpiszkálóval szúrópróbát tehetünk. A puhára sült és lehűtött birsalmákat kicsomagolás után átpasszírozzuk és hozzáadjuk a nyírfacukrot, ízlés szerint fűszerezzük a fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával, szerecsendióval. Néhány szem csillagánizst is dobhatunk hozzá. Folyamatos keverés mellett felforraljuk. Egy kilogramm birsalmából kb. 500 g illatos püré lesz. Kiforralt üvegekben, tartósítószer nélkül, hűtőben tárolva két hétig áll el.
Természetes Egészség" - ,,Egészség Természetesen" |
|
|
0 komment
, kategória: lekvárok-befőzése,szörpök |
|
Címkék: melléktermékeket, birsalmakocsonya, megpenészesedik, szerecsendióval, őzgerincformába, fogpiszkálóval, átpasszírozzuk, lecsepegtetjük, szegfűszeggel, csillagánizst, édesítőszerre, tartósítószer, természetesen, nyírfacukrot, adagolhatjuk, készítéséhez, csillagánizs, birsalmasajt, szerecsendió, köszönhetően, felforraljuk, burgonyapüré, ízesíthetjük, fogyasztásig, birsalmapüré, kicsomagolás, tortaformába, tartalmának, besűrűsödik, tárolhatjuk, birsalmákat, víztartalom, keverhetünk, gyümölcshöz, birsalmából, természetes, kedvenc gyümölcsei, cukor mennyiséget, érett birsalmákat, leszűrt gyümölcsöt, zselé készítéséhez, magas víztartalom, citrom vagy, gyümölcs héjából, egyébként melléktermékeket, csipet fahéj, birsalmákat egyenként, puhára sült, kilogramm birsalmából, Természetes Egészség”, Egészség Természetesen”,
|
|
|
|
Facebookon kaptam Cs Ildikótó... Facebookon kaptam Nagyi telefonál Png csokor Jó reggelt, jó napot mindenkin... Facebookon kaptam Akarat Örülök, hogy látlak! Akarat Ágai Ágnes – Csendélet Jónás Tamás – Végtelen b... 69 éve hunyt el Albert Einstei... Mi lenne ha Minden harmadik... Lóhere Facebookon kaptam Tóth Ágnes - Szervusz pad A tömeg, a Mester, a módszer, ... Szabolcska Mihály – Ákác... Png virág Facebookon kaptam Png fotel Facebookon kaptam Facebookon kaptam Krisztinától Png csokor Kaffka_Margit Facebookon kaptam 69 éve hunyt el Albert Einstei... Facebookon kaptam Julian Brass gondolata Akarat Próbálj meg ... 210 éve született a SZÓZAT meg... Nevem Facebookon kaptam Jó éjszakát A kételkedés kezelése Tanuld meg ezt a versemet Facebookon kaptam Facebookon kaptam Boldog születésnapot a ma ünne... A boldog családok mind hasonló... Facebookon kaptam Szabolcska Mihály – Ákác... Png lepke Segítsük barátainkat, hogy meg... Akarat Facebookon kaptam Albert Einsteinről Facebookon kaptam A nemzeti hovatartozás kulturá... Tanuld meg ezt a versemet Amikor Jézus rátapos a lábadra Albert Einsteinről Kiss Éva - Amerre a ház lelke ... Őrizkednünk kell... Facebookon kaptam Szép álmokat! A tömeg, a Mester, a módszer, ... Erdőn Egy bizonyos határt Mit beszél, nem értem, hogy m... Facebookon kaptam Mit beszél, nem értem, hogy m... Ne kapaszkodj magasabbra, Tanuld meg ezt a versemet Facebookon kaptam Radikális szeretet Facebookon kaptam Ágai Ágnes – Csendélet A másik dolog, Akarat Nevem Facebookon kaptam Fehér virág Facebookon kaptam A Megváltó szolgálatában Leonardo da Vinci gondolata Mai harmónia kártyám Sose bánj semmit Paul David Tripp Április 21 Png telefon Fehér virág Akarat Szívem tiéd Akarat Facebookon kaptam Hogyan éljünk boldogan, amíg m... Reménység és erő Krisztustól e... Facebookon kaptam Annuska bar... George Gordon Lord Byron: Inez... Facebookon kaptam Nem számIt Leonardo da Vinci gondolata Akarat Irgalom és ítélet Segítsük barátainkat, hogy meg... Jónás Tamás – Végtelen b... Julian Brass gondolata Facebookon kaptam
|
|
|
|
kedvenc gyümölcsei, cukor mennyiséget, érett birsalmákat, leszűrt gyümölcsöt, zselé készítéséhez, magas víztartalom, citrom vagy, gyümölcs héjából, egyébként melléktermékeket, csipet fahéj, birsalmákat egyenként, puhára sült, kilogramm birsalmából, melléktermékeket, birsalmakocsonya, megpenészesedik, szerecsendióval, őzgerincformába, fogpiszkálóval, átpasszírozzuk, lecsepegtetjük, szegfűszeggel, csillagánizst, édesítőszerre, tartósítószer, természetesen, nyírfacukrot, adagolhatjuk, készítéséhez, csillagánizs, birsalmasajt, szerecsendió, köszönhetően, felforraljuk, burgonyapüré, ízesíthetjük, fogyasztásig, birsalmapüré, kicsomagolás, tortaformába, tartalmának, besűrűsödik, tárolhatjuk, birsalmákat, víztartalom, keverhetünk, gyümölcshöz, birsalmából, természetes, kavargatjuk, fűszerezzük, szúrópróbát, mennyiséget, nyírfacukor, csomagoljuk, gyümölcsöt, desszertes, magházából, pisztáciát, megdermedt, csomagolva, gyömbérrel, készítmény, tölthetjük, alufóliába, szegfűszeg, valamilyen, hozzáadjuk, vaníliával, folyamatos, gyümölcsei, alternatív, hozzávalók, negyedekre, dobhatunk, levesszük, pirosassá, kilogramm, üvegekben, kiforralt, deciliter, csepegett, egyébként, kifacsart, bármilyen, keverjünk, egyenként, szárítsuk, celofánba, savanykás, főzővizet, birsalmát, használni, készítjük, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
5 db bejegyzés |
e év: |
42 db bejegyzés |
Összes: |
8747 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (639)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 542
- e Hét: 9187
- e Hónap: 15559
- e Év: 66350
|
|
|