Regisztráció  Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/31 oldal   Bejegyzések száma: 308 
Fekete retek az igazi egészségbomba
  2018-02-16 08:52:47, péntek
 
  Receptekkel

Fehérjében és szénhidrátban igen gazdag növény, amely tartalmaz illóolajokat, C-vitamint, kalciumot és vasat. Rengeteg betegség kezelésére felhasználható, azonban fontos, hogy ha csak azt szeretnénk, hogy táplálkozásunk része legyen, akkor heti egyszer fogyasszuk!
Jótékony Hatásai :
Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, B-, C- és E-vitaminokat, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, cinket, mangánt, ként, szelént és egyéb nyomelemeket.



A fekete retek rendkívül jó hatással van az egészségünkre, elsősorban az emésztésre, illetve a májra. Stimulálja és erősíti a májat, hozzájárul a májsejtek megfelelő működéséhez, regenerációjához. Az epehólyag működését is serkenti, fokozza az epe kiválasztását, ennek a tulajdonságának köszönhetően megakadályozza az epekövek kialakulását. Népgyógyászati ismeretek szerint a fekete retek leve az egyetlen, amely képes “elmorzsolni" és feloldani az epekövet.



Természetes növényi vízhajtó így mérgeteleníti a szervezetet támogatja a húgyutak egészséges működését.

Fekete retek stímulája a gyomornedvek elválasztását ,a szükséges a megfelelő emésztéshez, jó anyagcseréhez. Antibakteriális hatású segít a kórokozókat elpusztítani az emésztő rendszerben , így nagyon hatásos az emésztési zavarok, puffadás , savas reflux kezelésében.

A fekete retek nagyon egészséges mivel sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz ami a téli -őszi időszakban a fertőzések és szabad gyökök elleni nagyon hatásos. Vírus ellenes hatása van így segít leküzdeni az influenzát.

Található benne egy raphanin nevü vegyület ami segít egyensúlyban tartani a palyzsmirigyet , segíthet a pajzsmirigy túlműködés esetén.

Mire figyeljünk vásárlás során:

Az egészséges fekete retek kemény tapintású sötét fekete színe van,héja pedig nagyon vastag. Csak karcolás menteset vegyünk, ütödötett ,puhát ,foltosat ne.

Felhasználása:

Mézes fekete retek: ez minden köhögés elleni gyógyszernél, szirupnál hatásosabb. Tisztítsunk meg egy fekete retket, vágjuk félbe, majd szép vékonyra szeleteljük fel. Helyezzük egy edénybe, majd jó sok mézet csorgassunk rá. Hagyjuk állni 24 órát, ezután mindennap, 3 alkalommal egy kanállal vegyünk be, amely nagyszerűen enyhíti a csúnya köhögést, de a növekedésproblémákkal küzdő gyerekeknek is remek kúra.

Retek lé: Tisztítsunk meg egy fej fekete retket, vágjuk fel kockákra, majd facsarjuk ki a levét egy gyümölcsprés segítségével. Melléje még préseljünk sárgarépát, zellert és petrezselymet, ezek levét keverjük össze a retek levével, és mindennap pár pohárral igyunk meg ebből az egészséges gyógyitalból. Jót tesz, azoknak, akik asztmában szenvednek, vagy az allergia nehezíti az életüket, vagy éppen az epéjük rakoncátlankodik.

Nyers fekete retek: Hántsuk meg a retket, majd szép vékony szeletekre vágjuk fel, enyhén sózzuk meg, hagyjuk 10-20 percig állni, ekkora már egy kis levet is enged. Öntsünk rá olíva olajat és pár csepp almaecetet. Nagyon egészséges és finom harapnivalót kapunk.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vörösboros szarvaspörkölt áfonyával, erdei gombával és dödöl
  2018-02-15 17:15:34, csütörtök
 
  Vörösboros szarvaspörkölt áfonyával, erdei gombával és dödölével

A vadétel igazi csemege, az év bármely szakában. Sőt, ha ügyesek a vásárlásnál, akkor nem is kell feltétlenül lényegesen többet fizetnünk egy szarvas apróhúsért:)

Hozzávalók
80 dkg szarvascomb,
20 dkg hagyma,
5 dkg szalonna (füstölt),
só, bors, 1 dkg kakukkfű,
1 db babérlevél,
2 dkg fokhagyma,
1 dkg borsikafű,
1 dkg pirospaprika,
1 dkg petrezselyem,
10 dkg gomba (erdei),
bor (vörös), olaj

Először is az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a szintén apróra vágott szalonnát, majd az egészet kipirítjuk, közben kakukkfûvel borsikafűvel, fokhagymával, petrezselyemzölddel ízesítjük.

Figyelem: a vadételnél fontos, hogy a fűszereket le kell pirítani! A végén tesszük hozzá a pirospaprikát.

A szarvascombot kockára daraboljuk, beletesszük a pörköltbe. Sózzuk, borsozzuk, majd alaplével felöntjük. Amikor a hús megpuhult, akkor jöhet hozzá az erdei gomba.

Én nagyon szívesen használok vargányát, de előfordul, hogy magasabb ára miatt erdei gombával készül nálam is a szarvaspörkölt. Az igaz, hogy a vargányával egészen különleges ízt kapunk, de erdei gombával is felejthetetlen ez a gasztronómiai élmény.

Ezután tesszük hozzá az áfonyát, és figyeljünk arra, hogy a vörösbor a legvégén kerüljön bele a pörköltbe.

Egy igazi zalai ételt adunk hozzá köretnek, mégpedig dödölét. A még forró, főtt burgonyát nagyvonalúan leszûrjük, ami azt jelenti, hogy maradjon alatta egy kis víz, ezután áttörjük, hozzáadjuk a lisztet, majd fűszerezzük: sóval, egy kevés borssal, nem sokkal. Összekeverjük.

Az apróra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, majd a burgonyás alapot erre szaggatjuk rá. Tejföllel tálaljuk, ízlés szerint zöldfűszerrel díszítjük.

Jó étvágyat kívánunk!



Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Aki szereti a gesztenyepürét annak ajánlom: Gesztenyemasszás
  2018-01-27 20:14:23, szombat
 
  Aki szereti a gesztenyepürét annak ajánlom: Gesztenyemasszás süti (sütés nélkül)

Könnyedén elkészíthető és nagyon fincsi! Ez az édesség mindenkit elvarázsol, mert nagyon krémes és nagyon finom. Ünnepi alkalmakra is remek választás!

Hozzávalók
Alap:

2 csomag gesztenye massza
25 dkg darált keksz
rumaroma
15 dkg porcukor
kevés tej
Elkeverjük. Egyenletesen a tepsi aljára nyomkodjuk.

9 dl tej
3 csomag vaníliás puding
25 dkg porcukor
Ezt a három dolgot felfőzzük, majd ha kihűlt, belekeverünk 25 dkg hideg margarint.

A krém egy részét a masszára kenjük.

Következő réteg: 2 csomag babapiskóta, rumos tejbe áztatva. Erre a krém másik felét kenjük. Tetejére 2,5 dl Hulalát habbá verünk. Csokireszelékkel megszórjuk.

Laja Ilona‎ receptje!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Te tudod, mikor kell sütőpor és mikor szódabikarbóna a sütib
  2018-01-27 19:50:41, szombat
 
  Te tudod, mikor kell sütőpor és mikor szódabikarbóna a sütibe?
Íme a magyarázat, amit neked is ismerned kell!

Legtöbbször akkor jön elő ez a probléma, ha fejből sütünk, de sokszor még a profi receptek sem mindig helytállóak. Eláruljuk, mikor, melyiket és hogyan alkalmazd, hogy magas legyen a sütid.

Mindkét szer csodás térfogatnövelő, e nem mindegy, mikor és mibe keverjük.

A szódabikarbónától szép magasra nő a sütemény - lúgos kémhatású vegyület, a meleg hatására szén-dioxid (légbuborékok) keletkezik, ezáltal a süti magasabbra nő.

Mihez adjuk? Olyan recepteknél használjuk, ahol adott a savas kémhatás, azaz citrom, tejföl, ecet, méz vagy egyéb más savas anyag van még a tésztában.

De a szódabikarbónával készült sütiket soha ne tároljuk szabadon a hűtőben, mert magába szívja a kellemetlen szagokat.

Sütőpor

A legfontosabb, hogy a sütőporral készítet sütik tésztáját mindig csak közvetlenül a sütőbe tevés előtt készítsük el.

Ha ezt nem tartjuk be, akkor gyorsan összeesik a süti és szalonnásra sül.

Ne tegyünk bele többet, mint amennyit a recept ír, mert ez esetben túlságosan felfújódik a sütemény (és utána összeesik).

(twice.hu)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
60 FILMAJÁNDÉK a 60 éves Filmarchívumtól
  2018-01-02 14:31:03, kedd
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Általános  
12 majonézes krumplisaláta az ünnepi sült mellé
  2017-12-17 19:19:10, vasárnap
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kevert kuglóf aszalt gyümölcsökkel!
  2017-11-28 18:47:00, kedd
 
  Kevert kuglóf aszalt gyümölcsökkel!
5 tojás sárgáját kikeverünk 35 deka cukorral,
18 deka margarinnal habosra,egy csipet sóval,burbon vanilia aromával.
35 deka lisztet összekeverünk egy sütőporral,
majd lassan adagolva belekeverjük a tojásba,
felváltva 1.5 deci hideg tejjel.
Végül a felvert tojásfehérjét is beleforgatjuk,hogy ne törjön össze,
ketté vesszük a masszát és felébe keverünk egy evőkanál kakaót,amit fél deci kávéba kevertünk.kiolajozott és lisztezett kuglóf formába öntjük előbb a sárga,majd rá csorgatjuk a barna keveréket,megszórjuk aszalványokkal,dióval mazsolával,mivel akarjuk.
Előmelegitett s ütőben ,kb 50 percig sütjük.
Tűpróbát végezzünk.Megszórjuk porcukorral,vagy lecsorgatjuk csokival.


Másik

Remélem meg időben hoztam a délutáni kávéhoz? Narancsos-citromos-gyömbéres kuglóf. :) Recept: 25 dkg vajat habosra kavartam 16 dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral, csipet sóval, egyenként hozzáadtam 4 db tojást és tovább kevertem. Került hozzá 1 naracs héja, leve, egy citrom héja, félnek a leve, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér (elhagyható) 30 dkg liszt, amiben elkevertem 1 kávéskanál szódabikarbónát, alaposan kidolgoztam, majd formába kanalaztam. Légkeveréssel 160-170 fokon kb 55 percig sült.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
az alábbi e-mailt kaptam, szerintem tanulságos: "
  2017-11-25 22:12:14, szombat
 
  Kedves Kortársaim!
Ha lehet kerüljétek az orvosokat, fogorvosokat, reumatológusokat, kardiológusokat,
urológusokat, de legjobban a patológusokat!

TUDNI KELL SZÉPEN IDŐSÖDNI

Soha ne add fel!
Ha nem megy valami így, hát majd megy úgy. Ha nem megy ma, hát majd megy holnap.
Ha már nem tudsz magasra ugrani, nem baj. Mondd azt, hopp, és lépj fel a járdára.

Az ember apránként hal meg. Amivel felhagysz, azzal egy darabot odavetettél magadból az enyészetnek.

Soha ne felejts el nevetni!
A nevetés a legjobb megelőzés minden betegség ellen (kivéve a köhögést).

Ne felejts el nevetni - önmagadon.
Az ember néha ügyetlen, és hülyeségeket csinál. Kész egyszemélyes kabaré. Ingyen röhöghetsz magadon.

Soha ne fényezd magad!

Főként a rokonaid, a szomszédaid és az ismerőseid előtt.
Bennük már úgyis él egy kép rólad, és ezt megváltoztatni nincs időd.
Meg aztán minek?

Soha ne mondj le semmiről!

Engedd át magad az örömöknek. Ha kívánsz valamit, szerezd meg.
Pénzbe kerül? Na és? Spóroltál eleget életedben, a vágyad meg már úgysem egy luxusjacht. Azt a fél kiló epret vagy azt az üveg jó bort tedd magadévá lelkiismeret furdalás nélkül!

Soha ne hagy magad fosztogatni!
Gyermekeid, unokáid, rokonaid nélküled is meg fognak élni. Az ő igényeik miatt ne mondj le a magadéról.

Küzdjenek ők is, ahogyan te tetted hajdan.

Soha semmihez nem vagy öreg!
Ne szégyelld, ha szerelmes lettél valakibe, ha most ismerkedsz a számítógéppel, ha megveszel egy szokatlan fazonú ruhát. Azért persze viselkedj a korodnak megfelelően, mert ha nagyon viháncolsz, a társadalom kivet magából. A társadalom ugyanis öregebb és házsártosabb, mint te vagy.

Soha ne csak a holnapra tervezz!

Legyenek hosszú távú terveid. Ez nem pénzkérdés.

Írd meg az emlékirataidat (vagy mondd hangrögzítőre), és ne törődj vele, ha az első mondataid ügyetlenek, mert a történeted kihozza belőled a teljesítményt.
Nyaralj ott, ahol élsz. Vagyonokat fizetnek emberek azért, hogy a turista szemével nézzék a városodat. Nézd meg te is, neked ez szinte ingyen van.
Használd ki a lehetőségeidet, és vonatozz egyet évente. Ne feledd, mindig találhatsz új dolgokat.

Ha ateista vagy, hallgass meg egy misét, ha keresztény vagy, menj el egy zsinagógába, ha pedig zsidó vagy, hát nézz körül a Bazilikában.

Soha ne gondold, hogy az élet igazságtalan!

Ne hidd, hogy neked több járt volna, ám ha mégis, akkor ma már nem mindegy? Ezt dobta ki a gép. Vond meg a vállad és szedd össze a szép perceket, a lélekemelő pillanatokat, és emlékezz azokra, akiket szerettél. Szeresd az életet, mert csak így távozhatsz nyugodt méltósággal egyszer, a remélhetőleg távoli jövőben.

Aztán újjászületünk!

Remélhetőleg nem hangyának, mert az strapás. Én a lajhárt preferálom...... ........... ........... ........... ........... ........... ........... ...... ...... .........Nemes N Ágnes
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vágott diós
  2017-11-13 20:57:55, hétfő
 
  Hozzávalók:
Tésztához:
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
25 dkg liszt
4 tojássárgája
1 csomag sütőpor
1/2 citrom héja
csipet só
Tetejére:
5-6 evőkanál baracklekvár
4 tojás fehérje
20 dkg kristálycukor
15 dkg darált dió
5 dkg darabosra vágott dió

A vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzá keverjük a tojások sárgáját, majd beletesszük a lisztet, a sütőport, a reszelt citromhéjat, a csipetnyi sót és rugalmas tésztát gyúrunk belőle.
Egy 22x33 cm-es tepsit alaposan kikenünk zsírral és beletesszük a kinyújtott tészta lapot. A sütőt 160 fokra előmelegítjük, és elősütjük a tésztát, amíg elkészítjük a habot.
A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd hozzá adjuk a kristály cukrot, és addig keverjük, amíg a cukor el nem olvad. Ekkor beleszórjuk a diót és elkeverjük benne.
A tésztát kivesszük a sütőből, jó vastagon megkenjük baracklekvárral és rásimítjuk a diós habot. A maradék diót szálasra vágjuk és a hab tetejére szórjuk.
Visszatesszük a sütőbe és kb. 35-40 perc alatt készre sütjük a süteményt.

Nagyon jó sütést és jó étvágyat kívánok ehhez a finom süteményhez!
Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csíki hájas süt
  2017-09-26 21:00:16, kedd
 
  Ma hájast sütöttem, diós és lekváros változatban.
A leeső szélekből néhány sajtos rúd is született.
😋

Ezeréves családi recept.
1kg liszt, 3 tojássárgája, 3dl tejföl (házi, saját), 1 kk.só, 3 kanál 10%-os ecet és langyos víz, -szükség szerint (kb. 3dl). Kellemes tapintású nem túl lágy tésztát dolgozunk ki a fent írt hozzávalókból. ALAPOS munka legyen, nem szabad sajnálni az időt és energiát! 2 cipóba osztom, pihentetem, amíg a hájat kidolgozom.
60dkg hártyájától megtisztított disznóhájat ledaráltam, adtam hozzá 3 csapott kanál lisztet és 2 kanál 10%-os ecetet. Kézzel jól kidolgoztam.
Eztán jön a nyújtás, kenés, hajtogatás. 3x
kb.50x40cm (1-2cm nem számít) téglalappá nyújtom az egyik tésztát, megkenem a kidolgozott hájjal, szemre 3 részre osztom és jobbról, majd balról behajtom. Ismét megkenem, majd ezt is három részre osztva, felülről, aztán alulról behajtom. Fontos a hajtogatás mikéntje, anyu szerint. :D Ő mondja... :D Ugyan így járunk el a másik tésztával is. 2 óra pihentetés után, a nyújtást, kenést, hajtogatást megismételtem. Pihi köv. és újra nyújt, ken, hajt, pihi. (Össz.3x!)
A kész tésztát 3mm vékonyra nyújtani és felforrósított, tüzes késsel elvagdosni. Tölteni dióval, lekvárral, mákkal. Késsel alányúlva a szélét ráhajtani, mintha egy könyvet csuknánk be. Széléhez kézzel nem nyúlni, mert ott nem nyílik ki! Jó meleg sütőbe kell sütni, világosra. Ja! A tészta hajtása kifelé nézzen a sütőből. Ezek mind anyu tanácsai, vagy babonái. :)
200 C°-on sütöttem légkeveréssel 20percig.

‎Annamária Csíki‎ receptje
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/31 oldal   Bejegyzések száma: 308 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 4 db bejegyzés
e hónap: 63 db bejegyzés
e év: 123 db bejegyzés
Összes: 7089 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1826
  • e Hét: 6010
  • e Hónap: 31086
  • e Év: 78751
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.