Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Finom reggeli
  2017-08-20 21:57:09, vasárnap
 
  Ha az uborkáról csak az uborkasaláta ugrik be, akkor most hozunk Neked egy teljesen más receptet. :)

Hozzávalók (4 személyre):
1 nagy kígyóuborka, 2 evőkanál durva szemű só, 15 dkg sonka, 1 kis édes fehérhagyma, 1 kis csokor petrezselyem, 15 dkg túró, 2 evőkanál majonéz, 1 csipet őrölt fehér bors.

Elkészítése:
Az uborkát alaposan megmossuk, és szárazra töröljük. Zöldséghámozóval hosszában csíkozva megtisztítjuk, azaz egy csíkot lehúzunk, majd a következő csíkot rajta hagyjuk. A nagy szemű sót alufóliára szórjuk, és az uborkát meghempergetjük, majd 20 percig állni hagyjuk benne. A sonkát kis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, a petrezselymet megmossuk, lecsepegtetjük, és mindkettőt finomra aprítjuk. Az uborkát hideg vízzel leöblítjük, megtöröljük, és 8, egyenként 4 centi hosszú hengert vágunk belőle. Karalábévájóval a magos részt mindegyikből kikaparjuk, hogy legyen hely a tölteléknek. A túrót villával jól összetörjük, majd a sonkával, a hagymával, a majonézzel, a petrezselyemmel és egy csipet borssal alaposan összekeverjük. Az uborkadarabokat tálalótálra állítgatjuk, és a túrós masszával megtöltjük, majd kb. fél órára hűtőbe tesszük.
Paradicsommal és főtt tojással díszítve kínáljuk.
 
 
0 komment , kategória:  vacsorára reggelire  
Fokhagymás-petrezselymes zsemle
  2017-08-20 21:34:23, vasárnap
 
 
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
1,5 dl tej
1,5 dl víz
5 evőkanál olvasztott vaj
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
Valamint:
3 gerezd fokhagyma
1/2 csokor petrezselyem
5 evőkanál olvasztott vaj
1 teáskanál nagy szemű só
Elkészítés: A tejet és a lisztet összeöntjük, meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, 10 perc alatt hagyjuk felfutni. Közben a lisztet keverőtálba tesszük, elkeverjük a sóval, hozzákanalazzuk az olajat, hozzáöntjük az élesztős folyadékot, és konyhai robotgép dagasztóspiráljával sima tésztává dagasztjuk. Cipóvá formázzuk, letakarjuk, és langyos helyen 45 percet kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kicsit átdolgozzuk, és 12 részre osztjuk, egyenként kis cipókká formázzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, egymástól kicsit távolabb. Letakarjuk, és még 20 percet pihentetjük, közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra, illetve elkészítjük a fokhagymás-petrezselymes keveréket.
A petrezselymet finomra vágjuk, a fokhagymát megpucoljuk, összezúzzuk, a petrezselyemhez adjuk az olvasztott vajjal együtt, elkeverjük, majd a pihentetett zsemlék tetejét lekenjük egyenletesen a fűszeres vajjal, majd ízlés szerint megszórjuk nagy szemű sóval.
A tepsit betoljuk a sütőbe, és 20-25 perc alatt megsütjük a fűszeres zsemléket.
cookta
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Búza a templom mellett
  2017-08-20 19:29:41, vasárnap
 
  Van egy település Magyarországon, amelyen kicsit mást, talán kicsit többet is jelent augusztus 20., mint máshol. Itt is hálát adnak azért, hogy István király keresztyén államot alapított, hálát adnak Istennek azért is, hogy adott termést, amelyből elkészülhet az új kenyér, de Szentkirályon az emberek azért is hálát adnak, hogy az államalapítóról elnevezett településen élhetnek, hiszen évtizedeken keresztül megfosztották őket ettől a névtől. A pártállam szemét ugyanis szúrta a szent és a király is: így keresztelték át - az anekdota szerint - a tanácselnökről a települést Lászlófalvára. A Bács-Kiskun megyei Szentkirályon jártunk, ahol gazdálkodó református embereket kerestünk fel, hogy megtudjuk, mit jelent a vidéki magyar reformátusoknak a búza, a kenyér és augusztus 20.

Szentkirályról az első írásos emlékek ugyan csak 1354-ből lelhetők fel, a régészeti leletekből viszont egyértelműen kiderül, hogy sokkal régebbi településről van szó. Már az Árpád-korban lakták, és templomot is emeltek itt a keresztyének, vélhetőleg épp az István király által elrendelt ,,minden tíz falu építsen egy templomot" elvének köszönhetően. Ez a régi istenháza már nincs meg, azonban az 1901-ben épült református templom ennek az alapjaira és néhány megmaradt falára épült rá. A pusztatemplom egy dombon áll, a jelenlegi falu határában, körülötte művelés alatt álló földekkel. Az egyik ilyen földdarab ma is a Szentkirályi Református Egyházközség tulajdona.

Búza a templom mellett

A földet az egyik presbiter, Halasi Ernő műveli, idén búzát vetett, majd aratott a templom szomszédságában. - Évek óta látjuk, hogy a templom körül valahogy jobb a minősége a terményeknek, főleg a kalászosoknak. Biztos, hogy az Úr Isten máshogy tekint erre a búzára - mondja a presbiter, és hozzáteszi: ezt ugyan sosem mérték, de szemmel láthatóan jobb minőségű vagy nagyobb hozamú az ottani termés. Idén takarmánybúzát arattak, hektáronkénti hét tonna hozammal - ez pedig jónak számít a szentkirályi, nem éppen zsíros fekete földtől. Beszélgetésünk közben születik az ötlet: jó lenne a templom melletti búzából lisztet őrölni, és legalább egy cipót süttetni, amelyből az újkenyéri hálaadó istentiszteleten lehetne úrvacsorázni. Sőt - ötletel tovább Halasi Ernő -, a szentkirályi református gazdák összeadhatnának egy-egy marék búzát a termésükből, és a Magyarok kenyere-program mintájára elkészülhetne a szentkirályi reformátusok kenyere, amelyből szintén lehetne úrvacsorázni. - Talán jövőre meg is csináljuk - mondja lelkesen a presbiter. Az idei búzát szemes takarmányként értékesítik. Halasi Ernő a templom melletti termésből származó bevételét adományként felajánlja a gyülekezetnek. Természetesen nemcsak itt gazdálkodik, hanem további hetvenkét hektáron termel búzát családi gazdaságában, amely mellett kukoricája is van.

A gondnoknak otthon is van egy pusztatemploma

A szentkirályi református gyülekezet gondnokával, Darányi Józseffel otthonában beszélgetünk. Amikor belépünk a nappaliba, azonnal szembetűnik, hogy a falon a szentkirályi pusztatemplomról készült festmény lóg. Erről azt mondja a gondnok: a gyülekezettől kapta, amikor a húszéves gondnoki szolgálatáért adtak hálát. Az ajándék szíven találta, hiszen saját bevallása szerint nem telik el nap, hogy ne menne ki a templomhoz. Akár azért, mert egyeztet a gyülekezet lelkészével, Balázs Hajnalkával, akár azért, mert a templom mellett bérelt földjén dolgozik, ahol napraforgót termel. A családi gazdálkodásban összesen hetven hektár földet művel, ebből huszonöt a sajátja. A napraforgó mellett foglalkozik őszi árpával, tritikáléval, kukoricával, paradicsommal, fűszerpaprikával és bébitökkel is. Búzával már nem - teszi hozzá. - Pedig a búza fontos, tudom, ebből lesz a mindennapi kenyerünk is, és később ez kerülhet az úrasztalára is, az új kenyér ünnepén és az év további úrvacsorás alkalmain is - mondja a gondnok, aki azonban néhány éve felhagyott a búzatermeléssel. Egyre nagyobb gondot jelent ugyanis az aszály, a kalászos szenved a víznélküli, tikkasztó hőségben. - Korábban könnyebb volt a búzával, elég volt elvetni, tápanyagot adni neki, majd learatni. Ma ez már nem megy, drága a vetőmag, és növényvédelemre is szükség van - magyarázza. A szentkirályi homokos talaj sem a legjobb, itt tíz aranykorona vagy annál gyengébb földeken dolgoznak. A búza tisztelete azért a családi hajlékban is megjelenik: egy kaspóban néhány tucat szál megszárított búza díszeleg. Darányi József jelenleg unokaöccsével gazdálkodik, de hamarosan szeretné fiának átadni a gazdaság ráeső részét.

Államalapítót cseréltek tanácselnökre

Szentkirály kalandos történetét talán leginkább a település hatvanhárom évvel ezelőtti névváltoztatása mutatja meg. A falunak - miután túl volt tatáron és törökön, többszöri elnéptelenedésen és újjáéledésen - 1952-ben meg kellett élnie a kommunizmus történelemhamisító mivoltát: a pártállami rendszernek ugyanis szúrta a szemét István király öröksége. Kecskemét Alsószentkirály és Felsőszentkirály nevű külső részeiből ezért megalapították az önálló Lászlófalvát. A településen a mai napig tartja magát az anekdota, amely szerint Palásti László akkori tanácselnöknek és Dalmadi László pártvezér iskolaigazgatónak kedveskedtek a névválasztással.

Szentkirály környéke négyezer-ötszáz éve lakott, de a nevét először Nagy Lajos korában, 1354-ben írták le. Az államalapító I. István királyról elnevezett birtok a tatárjárás alatt lakatlanná vált, templomát lerombolták. Az 1300-as években újjáépítették, falait támpillérekkel megerősítették. A középkori templom százhúsz centiméteres falvastagságú volt, hossza tizennégy-tizenöt méter, kereszthajója hét méter lehetett. Pálóczi Horváth András régész feltárásainak köszönhetően tudjuk, hogy az ezeréves és az 1300-as években újjáépített Árpád-kori templomrészek maradványai - a délnyugati támpillérek és a közöttük húzódó fal - beépültek az 1901-ben emelt és ma is álló református templomba. Később, a török időkben a falu urai elmenekültek, de a lakosság tovább gyarapodott. 1590-ben már mintegy négyszázan éltek Szentkirályon. A tizenöt éves háború alatt a lakosság elszegényedett, az 1600-as években fokozatosan Kecskemétre települt, így Szentkirály elnéptelenedett, a középkori templom pedig egyre inkább pusztult. A Kecskeméti Református Egyházközség 1899-ben határozott arról, hogy az akkor már kétezer lelket számláló Szentkirály melletti pusztán álló maradványokon új templomot emel. 1901. május 8-án 19 555 koronában megállapították az építkezés költségvetését, július 4-én pedig Győrffy Balázs egyházközségi főgondnok lerakta az alapkövet. Az egytornyos, egyhajós, huszonnyolc méter hosszú és tíz méter széles templom alig fél év alatt, december 21-re elkészült Kerekes Ferenc kecskeméti főmérnök irányításával. A felszentelő istentiszteletet 1902. június 1-jén tartották. A település ma leginkább a falu nevét viselő ásványvízről ismert. A Szentkirályi ásványvíz kútja ugyanis a településen található, itt is palackozzák azt.

A település régi nevét még az előző rendszerben, lakossági kezdeményezésre tudta visszavenni. 1987. augusztus 20-tól hívják újra Szentkirálynak a települést. Ekkor egy fából készült István király-szobrot is emeltek a faluban, közadakozásból. Mindez jól mutatja, hogy a rendszer ekkor már puhult, hiszen a névváltoztatást és a szoborállítást is segítette a térség akkori országgyűlési képviselője, Miskó István, a szomszédos Tiszakécske akkori tanácselnöke is. A szobor tövében tábla őrzi, kik adakoztak azért, hogy a település névadójának így is emléket állítsanak: ezek között megtaláljuk a helyi református gyülekezetet is.
A pártállami idő a faluképet tudatosan befolyásolta: az utcák vonalát a templomoktól távolodó módon alakították ki, így látható ma is a falu határában a református pusztatemplom, a szomszédságában pedig a római katolikus istenháza. Egy, a rendszerváltás utáni helyi rendelet ezt a településképet már védettnek nyilvánította, így a templomok közelében nem szabad építkezni.

Szentkirályon - érthető módon - a mai napig az egyik legfontosabb ünnep augusztus 20., amely a helyieknek nemcsak az államalapítást és az új kenyeret jelenti, hanem saját falujuk ünnepévé is vált. Ekkor sok elszármazott szentkirályi is hazatér, hogy együtt ünnepeljen az otthoniakkal. Ekkor még az újkenyéri hálaadó istentisztelet és a katolikus szentmise időpontját is összehangolják, hogy a hazaérkezők el tudjanak menni saját felekezetük alkalmára.

Hegedűs Márk / Cservenák Zoltán

A cikk megjelent a Reformátusok Lapja 2015. augusztus 23-i számában.
 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
Bütykös kalács vagy fityisz
  2017-08-20 19:24:07, vasárnap
 
  A tetejére tökéletes a mák, de meghinthetjük szezámmal, fekete szezámmal, de akár ízlés szerint jégcukorral, lenmaggal vagy aprított dióval, mogyoróval is - mindenképpen isteni, érdemes kipróbálni!
Bütykös kalács vagy fityisz
Hozzávalók:
30 dkg liszt
25 dkg rétesliszt
2,5 dkg friss élesztő
2,5-3 dl tej
4 dkg vaj
1 evőkanál cukor
1/2 teáskanál só
1 tojás
egész mák és/vagy szezámmag, fekete szezám
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, a felében elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. A vajat felolvasztjuk.
A szoba-hőmérsékletű liszteket egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a felfutott élesztőt és a vajat, elkezdjük összedolgozni kézzel vagy konyhai robotgép dagasztós spiráljával, a maradék tejből apránként annyit adagolunk hozzá, hogy rugalmas tésztává összeálljon. Ha ezzel megvagyunk, pici liszttel meghintjük, és konyharuhával letakarva 30 percet langyos helyen kelesztjük.
Lisztezett munkafelületre borítjuk, kicsit átgyúrjuk, majd kettéosztjuk, egyenként vékony körlappá nyújtjuk. 8 cikkbe vágjuk, mintha kiflit készítenénk, egyenként felcsavarjuk a szélesebb végüknél kezdve, addig sodorjuk, míg 12-15 centis hengereket kapunk, majd a tésztát önmagában megcsomózzuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk egymástól kicsit távolabb, majd letakarva 15-20 percet kelesztjük.
Ezután lekenjük a felvert tojással, megszórjuk őket szemes mákkal vagy szezámmal, fekete szezámmal, és 175 fokos sütőbe toljuk. 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Kihűlés után vajjal, dzsemmel, mézzel, de akár sós szendvicskrémmel is kínálhatjuk.
cookta
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Lisztem, lisztem, mondd meg nékem, mit készítsek én belőled?
  2017-08-20 19:19:42, vasárnap
 
 
2017. augusztus 20.

Valamikor volt a finomliszt, a darás vagy fogós liszt és a rozsliszt, majd jött a durum, a tönköly, a teljes kiőrlésű, bővült a sor a kenyérliszttel, süteményliszttel, ma pedig már se szeri, se száma a különféle gabonaliszteknek - és a gluténérzékenység elterjedésével a nem gabonából készülő finom lisztőrleményeknek. Csakhogy ezek nem egyformán működnek - érdemes őket megismerni, kitapasztalni.

Rizs, tápióka, kukorica, zabpehely, köles, hajdina, kókusz, csicseriborsó, gesztenye - a közös bennük, hogy mindből készül liszt, csakhogy ezekben nincs sikér, glutént nem tartalmaznak, és bár sok ételben nagyszerűen kiváltják a klasszikus liszteket, bizonyos esetekben - például kelt tészták, kenyérfélék, péksütemények esetén - ezekkel nagyon nehéz a dolgunk.

Ha piskótát, linzert vagy palacsintát készítünk, tökéletesen helyettesíthetik az alternatív lisztek, de akár a finomra őrölt olajos magok is a lisztet, az állagot és ízeket is könnyedén beállíthatjuk még a sütés előtt. Ugyanígy sűrítésre is alkalmasak a magas keményítőtartalmú lisztek, mint amilyen a rizs- vagy tápiókaliszt, a kukoricából vagy burgonyából kivont keményítő, így főzelékféléknél, pudingoknál remekül beválnak egészségesebb és gluténmentes alternatívaként.

Finomra darált mákkal vagy mandulával, kókuszreszelékkel vagy dióval, pörkölt mogyoróval például nagyon könnyed és finom piskóta süthető, linzertésztába is kellemesen kombinálhatóak ezek az aromás magőrlemények például zabliszttel, de élesztővel nem működnek: a kelt tésztának kell a sikér, sőt sokszor a gabonalisztekhez még külön sikért is adnak, hogy még tökéletesebb legyen a kenyér, a péksütemények állaga.

Tudod, mit jelentenek a rövidítések a liszten?
A Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint a csomagoláson az első betű jelentése:
búza (B)
rozs (R)
durumbúza (D)
graham (G)
tönkölybúza (TB)
A második betű a szemcseméretet jelöli:
L (liszt - apró szemcséjű finomliszt)
F (fogós)
FF (kétszer-fogós - durva szemcseméretű pl. rétesliszt)
D (dara)
A szám pedig a hamutartalmat, vagyis a korpa, rost mennyiségét jelzi a lisztben:
BL-55 - búzafinomliszt
BL-80 - búzakenyérliszt, fehér
BL-112 - búzakenyérliszt, félfehér
BF - félfogós búzaliszt
BFF-55 - búzarétesliszt
RL-60 - fehér rozsliszt (rozsláng)
RL-90 - világos rozsliszt
RL-125 - sötét rozsliszt
RL-190 - teljes kiőrlésű rozsliszt
TL-50 - tönkölybúzaliszt
GL - Graham búzaliszt
A szakember szerint lehet kísérletezni, de ha biztosra akarunk menni, akkor kelt tésztához mindenképpen búzaliszt az alap, és ha szempont a mentesség, akkor ebből a gluténmentes változatot érdemes választani. De persze lehet élesztő nélkül is kenyeret sütni, például ír szódás kenyeret, és a mindenmentes zsemle sem lehetetlen, de ezekhez kísérletezni kell!
Cookta
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Magányos fohász...
  2017-08-20 15:58:41, vasárnap
 
 
Uram!
Adjál nekem
Erőt és egészséget,
Hogy a megfáradt lábak
Még elbírjanak engem.
Adj a lelkemnek erőt,
Hogy minden terhet viseljek,
Táplálj édes testeddel,
Hogy veled egyesüljek.
Amikor szomjazom,
A Te kutadból iszom,
Te lettél az életem,
Kegyes, Drága Jézusom.
Szeretetre éhezőt,
Úgy fohászkodom hozzád,
Fordítsd felém, Jézusom,
A Te édes orcád.
Házad nékem otthonom,
Mert ahol Te vagy, Uram,
Én lélekben ott lakom.
Te lettél a vezetőm,
Édes Drága Jézusom,
Áraszd reám kegyelmed,
Hogy végigmenjek utamon.
Ámen!
 
 
0 komment , kategória:  Imádságok,áldások.   
Isten adjon Jó Reggelt, áldott ünnepet mindenkinek !
  2017-08-20 14:12:51, vasárnap
 
 
Uram, add kegyelmedet,
hogy szabad legyen a lelkem.
Tisztítsd meg szívemet,
hogy örvendezve éljek szeretetedben.
 
 
0 komment , kategória:  Jó reggelt   
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2017.07 2017. Augusztus 2017.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 41 db bejegyzés
e év: 473 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1576
  • e Hét: 7266
  • e Hónap: 13638
  • e Év: 64429
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.