Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Grízes-mézes
  2020-12-07 14:52:32, hétfő
 
  Hozzávalók

A tésztához
50 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
6 dkg vaj (puha)
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 db tojás
4 ek tejföl
2 ek méz

A krémhez
25 dkg porcukor
20 dkg vaj
6 dl tej
5 evőkanál búzadara
5 ek lekvár/ dzsem (ízlés szerinti mennyiségű és ízű)
10 dkg tortabevonó (a csokimázhoz)

Elkészítés
A tésztához
Lassú tűz mellett megfőzzük a grízt a tejjel, majd hűlni hagyjuk.
Ez idő alatt, elkészítjük a tésztát: a tészta összes hozzávalóját összegyúrjuk, majd 4 részre osztva, lemeztepsi nagyságúra nyújtjuk őket.

A lemeztepsik hátát vajjal és liszttel vékonyan kenjük, és hintjük, majd a tésztát óvatosan ráhelyezzük.

Előmelegített sütőben addig sütjük, míg azt nem látjuk, hogy már szép barnás a színe.
A porcukrot és a vajat összedolgozzuk, majd hozzáadva a grízt, robotgéppel krémessé keverjük.
Az első lapot tálcára helyezzük, majd a krém felével megtöltjük, a második lapot lekvárral töltjük meg, a harmadik lapot a krém másik felével.

Ráhelyezzük óvatosan a negyedik lapot, és erre kerül a csokimáz.
Kb. 1 napig pihentetjük, hogy jól megpuhuljon. Ízlés szerint szeleteljük.




 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Mézes krémes
  2020-12-07 14:48:09, hétfő
 
  Hozzávalók

A tésztához
60 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
9 dkg mangalica zsír
2 db tojás
4 ek méz
4 ek tej
1 tk szódabikarbóna
3 ek mangalica zsír (a tepsi kikenéséhez)

A töltelékhez
6 dl tej
3 db tojássárgája
4 púpozott ek finomliszt
10 dkg porcukor (a pudingkrémhez)
2 csomag vaníliás cukor
25 dkg margarin
20 dkg porcukor (a vajas krémhez)
3 db tojásfehérje

Elkészítés
A tésztához
A tésztához a mézet felolvasztjuk, és hagyjuk hűlni.
A lisztet összekeverjük a porcukorral, szódabikarbónával, majd a zsírt elmorzsoljuk benne.
Kis fészket csinálunk, a tojást, tejet, és a kihűlt mézet a közepébe tesszük, és puha tésztát gyúrunk belőle.

4 részre osztjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és zsírozott tepsi hátulján előmelegített sütőben, 190 fokon mind a 4 lapot kisütjük egymás után.
A lapokat akkorára nyújtsuk ki, mint amekkora a tepsi hátulja. Ha nagyobbra sikerül, akkor vágjuk le a szélét sütés előtt, mert akkor könnyebb lesz lecsúsztatni a tepsi hátuljáról a megsült tésztát. (Késsel alá szoktam nyúlni, és szépen lecsúszik a tepsiről.)
A krémhez a tojássárgáját a porcukorral, vaníliás cukorral és a liszttel csomómentesre keverjük.
A tejet feltesszük melegedni, belekeverjük a tojásos masszánkat, és sűrű pudingot főzünk belőle.

Hagyjuk hűlni.
A margarint és a porcukrot habosra keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
Amikor a pudingunk kihűlt, először a vajas krémmel jól összekeverjük, majd a habot óvatosan belekeverjük.

Ezzel a krémmel töltjük meg a lapokat.
Egy éjszakát áll és másnap megpuhul a krémtől a tészta, és lehet tetszőlegesen szeletelni és fogyasztani



 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Tökéletes és elronthatatlan mézeskalács
  2020-12-07 14:44:55, hétfő
 
  Hozzávalók

76 dkg finomliszt
34 dkg porcukor
0.5 ek szódabikarbóna
0.5 ek fahéj
13 g mézeskalács fűszerkeverék
5 dkg margarin
4 db tojás
5 ek méz
0.5 dl tej (szükség szerint)
1 db tojás (a kenéshez)

Elkészítés

Lisztet összekeverjük a porcukorral, szódabikarbónával, fűszerekkel.
Hozzáadjuk a picit megolvasztott margarint (nem kell folynia).
Majd a 4 tojást és a mézet is belekeverjük. Ha nem állna össze a tészta, egy pici tejet tegyünk hozzá.)

A tésztát alufóliába csomagolva, fél órát pihentessük.
3 mm vastagra nyújtjuk (lehet jó vékonyra, nekem úgyis elég vastagak lettek sütés után), és kiszaggatjuk.
Felvert tojással megkenjük, és világosbarnára sütjük.



 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Hagyományos zserbó
  2020-12-07 14:29:42, hétfő
 
  Hozzávalók

A tésztához
500 g finomliszt
250 g vaj
20 g élesztő
100 ml tej
0.5 teáskanál cukor
4 db tojássárgája
1 csipet só

A töltelékhez
800 g sárgabaracklekvár
350 g dió
250 g porcukor
2 ek vaníliás cukor

A tetejére
5 ek cukrozatlan kakaópor
5 ek porcukor
7.5 ek víz
80 g vaj
1.5 ek citromlé

Elkészítés
A tésztához
A tészta elkészítéséhez az élesztőhöz adjuk az 1 mk cukrot, és a meleg tejben felfuttatjuk.
A lisztbe szórunk 1 csipet sót, kissé elvegyítjük, majd a puha vajat elmorzsoljuk benne.
Hozzátesszük a tojások sárgáit, a felfutott élesztőt, és alaposan összegyúrjuk.
Lemérjük, és 4 db egyenlő részre osztjuk. Egyesével kis gombócokat formálunk belőlük, tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A diót megdaráljuk,hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot,keverjük össze, és osszuk el egyenlően 3 részre.

A lekvárt is is osszuk el 3 részre.
A tésztagolyókból egyet lisztezett felületen kinyújtunk a tepsi méretére: 35 x 25 cm.Igyekezzünk pontosan, sarkosan nyújtani, és sütőpapírral borított tepsibe fektetjük az első lapot.
Megkenjük az első adag lekvárral, meghintjük az első adag cukros dióval,és folytatjuk ugyanígy még kétszer (tészta, lekvár, cukros dió).

A tetejére jön a 4. tésztalap, ezzel fedjük be. Egy villával több helyen egészen a tepsiig beleszúrunk.
Előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ha megsült, kivesszük a sütőből, pár percet hagyjuk hűlni, majd megfordítva egy tiszta, "illatmentes" deszkára ( nem műanyag, üveg, stb. ) borítjuk, levesszük a sütőpapírt, és így hagyjuk teljesen kihűlni.

A csokihoz összekeverjük a hozzávalókat a citromlé kivételével,forró vízgőz felett összemelegítjük, hozzáadjuk a frissen facsart citromlevet, elkeverjük, és a sütire simítjuk a csokit.
Hagyjuk alaposan kihűlni, majd forró vízbe mártott, letörölt, éles, vékony pengéjű késsel szépen felszeleteljük.



 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Diós és lekváros hókiflik
  2020-12-07 11:23:36, hétfő
 
  Hozzávalók
50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
1 dl tejföl (vagy amennyit felvesz, hogy puha, gyúrható legyen a tészta)
10 dkg dió
10 dkg cukor
0.5 citromból nyert citromhéj
5 dkg eperlekvár (saját készítésű)
10 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 db tojássárgája

Elkészítés
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy puha tésztát kapjunk.
Kb 2 mm vastagra nyújtjuk, és egy 6 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk.

A darált diót a reszelt citromhéjjal, a cukorral és 2-3 evőkanál tejföllel (vagy tejjel) elkeverjük.
A körök egyik felére kanalazzuk a tölteléket (diósat és lekvárosat), majd a körök másik felét ráhajtjuk, és a széleket összenyomkodjuk. Erre a célra tökéletesen megfelel egy villa.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kifliket, és 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk 20-22 percre.
Ha megsült, még forrón a vaníliás cukorral elkevert porcukorba forgatjuk őket.



 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Diós-vaníliás hókifli
  2020-12-07 11:19:59, hétfő
 
  Hozzávalók

330 g finomliszt
85 g porcukor
250 g vaj
120 g dió

A tetejére
20 g porcukor
0.5 db vanília

Elkészítés

A lisztet elkeverjük a porcukorral, majd átszitáljuk.
A diót összevágjuk, mozsárban megtörjük, majd hozzáborítjuk a lisztes keverékhez. (Szerintem jobb így, mint darálni, mert marad benne egy-két nagyobb darab, amitől sokkal jobb lesz a kiflik textúrája.)
Mehet bele még egy csipet só, aztán a kockára vágott hideg vaj.
Innentől következhet a kézimunka: szépen morzsoljuk el a hozzávalókat, aztán gyúrjuk össze az egészet egy nagy tésztává.

Az elkészült tésztát folpackba tekerjük, kicsit lapítsuk is ki, mert így gyorsabban hűl, aztán mehet fél órára pihenni a hűtőbe.
A hideg tésztát kicsomagoljuk és nagyjából 20 g-os gombócokat csipkedünk belőle. (Jó, én egyenként lemértem mindent, de nem kell ilyen alaposan lenni, mehet érzésre.) A két tenyerünk között kicsit meghengergetjük, majd az így kapott kígyót kifli alakúra pofozzuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a sütőt pedig 175 fokra előmelegítjük.
12-15 perc alatt meg is sül. Vigyázat, ne hagyjuk tovább bent, mert akkor nagyon kiszárad!

A tetejére
A fél vaníliarúd magjait kikaparjuk és hozzáadjuk a porcukorhoz és kiskanállal alaposan eldolgozzuk benne. Az elején nehezebben megy, de ne adjuk fel, szépen elvegyül majd.
Még langyosan megszórjuk a kifliket a vaníliás porcukorral.



 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Karácsonyi kaszinótojás
  2020-12-07 11:09:11, hétfő
 
  Hozzávalók

majonézes saláta alaphoz
3 közepes db burgonya
1 nagy db alma (jonatán)
1 dl tejföl
3 ek majonéz
1 teáskanál mustár
2 késhegynyi só
3 késhegynyi fekete bors
4 késhegynyi cukor (vagy ízlés szerint)
1 kis db lila hagyma

kaszinótojáshoz
4 db főtt tojás
3 közepes db burgonya
1 ek

majonéz
1 teáskanál mustár
só ízlés szerint
2 csipet bors
0.5 ek tejföl

díszítéshez
1 közepes db burgonya
2 g margarin (1 mokkáskanálnyi)
2 késhegynyi szerecsendió (vagy ízlés szerint)
8 késhegynyi paprikakrém
1 csipet só
1 közepes db kivi
1 közepes db narancs


Elkészítés

majonézes saláta alaphoz

A burgonyát héjában megfőzzük. Amikor kihűlt, megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. Egy nagyobb tálba tesszük.
Az almát mosás után, héjával együtt négy gerezdre vágjuk. Ezután kisebb darabokra vágjuk, és rátesszük a burgonyára.

A lila hagymát félbevágjuk, és nagyon vékonyan felszeleteljük, majd a salátára tesszük.
Egy pohárban összekeverjük a tejfölt, a mustárt, a majonézt, a sót, cukrot, borsot.
Az öntetet ráöntjük a burgonyás-almás salátára. Óvatosan összekeverjük, és hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tojásokat.

kaszinótojáshoz

A tojásokat főzés után jól kihűtjük. Tisztítás után félbevágjuk, és a sárgájukat kiszedjük. Egy nagyobb tálba tesszük.
A még meleg főtt burgonyát megtisztítjuk, és a tojások sárgájához tesszük.
Kézi krumplitörővel jól összedolgozzuk. Ezután belekeverjük a mustárt, a majonézt, a tejfölt, sót és a borsot.

A hűtőből kivesszük az almás krumplisalátát, és egy tálcára borítjuk. Ezen egyenletesen elosztjuk.
A tojásokba belehalmozzuk a tölteléket, és a saláta alapra tesszük tetszőleges alakzatban.
díszítéshez
A meleg burgonyát tisztítás után pépesre törjük. Lazítjuk a margarinnal. Sózzuk, beletesszük a szerecsendiót.

Kiskanállal egy kicsi darabot a tenyerünk közé teszünk, és golyócskákat formálunk belőle. Egy-egy golyócskát a tojások tetejére teszünk, majd a kiskanál nyelével mélyedéseket nyomunk rá. Ebbe tesszük a paprikakrémet. Hűtőben jól kihűtjük.
Tálalás előtt díszítjük a gyümölcsökkel, és így tesszük az asztalra.



 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Rumos zserbógolyó
  2020-12-07 10:47:07, hétfő
 
  Hozzávalók

A golyókhoz

20 dkg aszalt sárgabarack
20 dkg dió
2 ek rum
10 ml rumaroma
1 csomag vaníliás cukor
3 ek sárgabaracklekvár
1 ek porcukor (ízlés szerint)

A bevonáshoz

15 dkg tortabevonó
2 ek napraforgó olaj

Elkészítés

A golyókhoz

A barackot késes robotgéppel felaprítjuk, majd leöntjük a kicsit megmelegített rummal és aromával, puhulni hagyjuk.
Ezután összedolgozzuk a többi hozzávalóval, apró diónyi gombócokat formálunk.
Egy sütőpapírral bélelt tálcára rakjuk, és egy kis időre betesszük a mélyhűtőbe, hogy megdermedjen.
Közben gőz felett felolvasztjuk a kockákra tördelt csokoládét az olajjal együtt (célszerű minél kisebb edényt használni).
A dermedt golyókba fogpiszkálót szúrunk, és az olvadt csokiba mártjuk úgy, hogy befedje, majd egy habszivacsba szúrjuk száradni.



 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Csokis gesztenyerolád
  2020-12-07 10:30:13, hétfő
 
  Hozzávalók

Piskóta
6 db tojás
6 ek cukor
6 evőkanál finomliszt
1 csipet só
1 késhegynyi sütőpor

Krém
25 dkg gesztenyemassza
10 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 tasak vaníliás pudingpor
4 dl tej
1 teáskanál rum

Töltelék
35 dkg gesztenyemassza

Tetejére
20 dkg étcsokoládé
1 teáskanál napraforgó olaj

Elkészítés
Piskóta
A tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig verjük. A fehérjét a maradék cukorral és a csipet sóval kemény habbá verjük. A cukrot fokozatosan adagoljuk hozzá.
Ezután egy fakanállal a kétféle habot lazán egymásba forgatjuk, közben kanalanként beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Vigyázzunk, a habot ne törjük össze!
A kész, habos masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe téve kb. 15-18 percig, tűpróbáig sütjük.
A sütőből kivéve egy porcukorral meghintett konyharuhára borítjuk, eltávolítjuk róla a papírt, ezután óvatosan feltekerjük, és egy rácsra téve hűlni hagyjuk.

Krém
A pudingot felfőzzük a tejjel, celofánnal lefedjük, hideg vízbe állítjuk, és hűlni hagyjuk.
Közben a puha margarint habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a gesztenyemasszát, eldolgozzuk benne, végül mehet bele a puding és ízlés szerint a rum, ezzel is csomómentesre keverjük.

Töltelék
A maradék gesztenyemasszából rudat sodrunk.
A kihűlt piskótát kitekerjük, megkenjük a krémmel, a felénk eső részre helyezzük a gesztenyerudat, majd feltekerjük, és hidegre tesszük.
Gőz felet megolvasztjuk a csokoládét az olajjal, majd bevonjuk vele a jól lehűlt roládot.
Ezután fogyasztásig ismét hidegre tesszük.



 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Baconszeletekbe göngyölt töltött csirkemell
  2020-12-07 10:25:42, hétfő
 
  Hozzávalók
2 db csirkemell filé
40 dkg bacon
25 dkg parmezán sajt (reszelve)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
50 dkg csiperkegomba
2 közepes db vöröshagyma
szárnyas fűszerkeverék ízlés szerint
1 dl napraforgó olaj (a tepsi aljára)
1 csokor petrezselyem (felaprítva)
2 ek sertészsír (a gombás töltelékhez)

Elkészítés

Először a tepsit beolajozzuk.
Egy serpenyőbe kevés zsírt teszünk, felhevítjük, erre öntjük a tisztított, vékonyra szeletelt hagymákat, majd a tisztított, szeletelt gombát.
Ételízesítővel, borssal megszórjuk, s puhára pároljuk a hagymával a gombát. Ha puha, félretesszük hűlni.

A húst megmossuk, felszeleteljük, kissé kiklopfoljuk - zacskóban, hogy ne fröcsögjön szét a hús és a leve -, beszórjuk a fűszerkeverékkel.
Ekkorra a hagymás gomba már kihűlt. A gombás töltelékhez szórjuk a reszelt sajtot, az aprított petrezselyemzöldet, összekeverjük, s annyi részre széttologatjuk (szétosztjuk), ahány szelet húsunk van.

Mindegyik hússzeletre kenünk a masszából, folyamatosan mindegyiket összetekerjük, két-két bacon szelettel "bebugyoláljuk", sorba helyezzük a kiolajozott tepsibe.
Fóliával lefedve sütőbe tesszük, amíg sercegni nem kezd, 200 fokon sütjük, majd 150 fokra levesszük a hőmérsékletet - redukáljuk:) -, 60 percig így sütjük, majd levesszük a fóliát, meglocsoljuk a saját zsiradékával, s légkeveréssel kissé megpirítjuk.

Ha készen van, mindenki ízlésének, elképzelésének megfelelő körettel tálalhatja.:) Hidegen is nagyon finom, ha marad, hűtőben tároljuk. Ünnepi alkalmakra is remek étek lehet. :) Hidegen, ferdén szeletelve is nagyon guszta, így hidegtálakhoz is kiváló kiegészítő lehet - franciasalátával, klasszikus burgonyasalátával.



 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2020.11 2020. December 2021.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 27 db bejegyzés
e év: 137 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2819
  • e Hét: 8509
  • e Hónap: 14881
  • e Év: 65672
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.