|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 11
|
|
|
|
2020-12-07 14:52:32, hétfő
|
|
|
Hozzávalók
A tésztához
50 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
6 dkg vaj (puha)
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 db tojás
4 ek tejföl
2 ek méz
A krémhez
25 dkg porcukor
20 dkg vaj
6 dl tej
5 evőkanál búzadara
5 ek lekvár/ dzsem (ízlés szerinti mennyiségű és ízű)
10 dkg tortabevonó (a csokimázhoz)
Elkészítés
A tésztához
Lassú tűz mellett megfőzzük a grízt a tejjel, majd hűlni hagyjuk.
Ez idő alatt, elkészítjük a tésztát: a tészta összes hozzávalóját összegyúrjuk, majd 4 részre osztva, lemeztepsi nagyságúra nyújtjuk őket.
A lemeztepsik hátát vajjal és liszttel vékonyan kenjük, és hintjük, majd a tésztát óvatosan ráhelyezzük.
Előmelegített sütőben addig sütjük, míg azt nem látjuk, hogy már szép barnás a színe.
A porcukrot és a vajat összedolgozzuk, majd hozzáadva a grízt, robotgéppel krémessé keverjük.
Az első lapot tálcára helyezzük, majd a krém felével megtöltjük, a második lapot lekvárral töltjük meg, a harmadik lapot a krém másik felével.
Ráhelyezzük óvatosan a negyedik lapot, és erre kerül a csokimáz.
Kb. 1 napig pihentetjük, hogy jól megpuhuljon. Ízlés szerint szeleteljük.
|
|
|
0 komment
, kategória: Karácsonyi ételek |
|
|
|
|
|
2020-12-07 14:48:09, hétfő
|
|
|
Hozzávalók
A tésztához
60 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
9 dkg mangalica zsír
2 db tojás
4 ek méz
4 ek tej
1 tk szódabikarbóna
3 ek mangalica zsír (a tepsi kikenéséhez)
A töltelékhez
6 dl tej
3 db tojássárgája
4 púpozott ek finomliszt
10 dkg porcukor (a pudingkrémhez)
2 csomag vaníliás cukor
25 dkg margarin
20 dkg porcukor (a vajas krémhez)
3 db tojásfehérje
Elkészítés
A tésztához
A tésztához a mézet felolvasztjuk, és hagyjuk hűlni.
A lisztet összekeverjük a porcukorral, szódabikarbónával, majd a zsírt elmorzsoljuk benne.
Kis fészket csinálunk, a tojást, tejet, és a kihűlt mézet a közepébe tesszük, és puha tésztát gyúrunk belőle.
4 részre osztjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és zsírozott tepsi hátulján előmelegített sütőben, 190 fokon mind a 4 lapot kisütjük egymás után.
A lapokat akkorára nyújtsuk ki, mint amekkora a tepsi hátulja. Ha nagyobbra sikerül, akkor vágjuk le a szélét sütés előtt, mert akkor könnyebb lesz lecsúsztatni a tepsi hátuljáról a megsült tésztát. (Késsel alá szoktam nyúlni, és szépen lecsúszik a tepsiről.)
A krémhez a tojássárgáját a porcukorral, vaníliás cukorral és a liszttel csomómentesre keverjük.
A tejet feltesszük melegedni, belekeverjük a tojásos masszánkat, és sűrű pudingot főzünk belőle.
Hagyjuk hűlni.
A margarint és a porcukrot habosra keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
Amikor a pudingunk kihűlt, először a vajas krémmel jól összekeverjük, majd a habot óvatosan belekeverjük.
Ezzel a krémmel töltjük meg a lapokat.
Egy éjszakát áll és másnap megpuhul a krémtől a tészta, és lehet tetszőlegesen szeletelni és fogyasztani
|
|
|
0 komment
, kategória: Karácsonyi ételek |
|
|
|
|
|
2020-12-07 14:44:55, hétfő
|
|
|
Hozzávalók
76 dkg finomliszt
34 dkg porcukor
0.5 ek szódabikarbóna
0.5 ek fahéj
13 g mézeskalács fűszerkeverék
5 dkg margarin
4 db tojás
5 ek méz
0.5 dl tej (szükség szerint)
1 db tojás (a kenéshez)
Elkészítés
Lisztet összekeverjük a porcukorral, szódabikarbónával, fűszerekkel.
Hozzáadjuk a picit megolvasztott margarint (nem kell folynia).
Majd a 4 tojást és a mézet is belekeverjük. Ha nem állna össze a tészta, egy pici tejet tegyünk hozzá.)
A tésztát alufóliába csomagolva, fél órát pihentessük.
3 mm vastagra nyújtjuk (lehet jó vékonyra, nekem úgyis elég vastagak lettek sütés után), és kiszaggatjuk.
Felvert tojással megkenjük, és világosbarnára sütjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: Karácsonyi ételek |
|
|
|
|
|
2020-12-07 14:29:42, hétfő
|
|
|
Hozzávalók
A tésztához
500 g finomliszt
250 g vaj
20 g élesztő
100 ml tej
0.5 teáskanál cukor
4 db tojássárgája
1 csipet só
A töltelékhez
800 g sárgabaracklekvár
350 g dió
250 g porcukor
2 ek vaníliás cukor
A tetejére
5 ek cukrozatlan kakaópor
5 ek porcukor
7.5 ek víz
80 g vaj
1.5 ek citromlé
Elkészítés
A tésztához
A tészta elkészítéséhez az élesztőhöz adjuk az 1 mk cukrot, és a meleg tejben felfuttatjuk.
A lisztbe szórunk 1 csipet sót, kissé elvegyítjük, majd a puha vajat elmorzsoljuk benne.
Hozzátesszük a tojások sárgáit, a felfutott élesztőt, és alaposan összegyúrjuk.
Lemérjük, és 4 db egyenlő részre osztjuk. Egyesével kis gombócokat formálunk belőlük, tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A diót megdaráljuk,hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot,keverjük össze, és osszuk el egyenlően 3 részre.
A lekvárt is is osszuk el 3 részre.
A tésztagolyókból egyet lisztezett felületen kinyújtunk a tepsi méretére: 35 x 25 cm.Igyekezzünk pontosan, sarkosan nyújtani, és sütőpapírral borított tepsibe fektetjük az első lapot.
Megkenjük az első adag lekvárral, meghintjük az első adag cukros dióval,és folytatjuk ugyanígy még kétszer (tészta, lekvár, cukros dió).
A tetejére jön a 4. tésztalap, ezzel fedjük be. Egy villával több helyen egészen a tepsiig beleszúrunk.
Előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ha megsült, kivesszük a sütőből, pár percet hagyjuk hűlni, majd megfordítva egy tiszta, "illatmentes" deszkára ( nem műanyag, üveg, stb. ) borítjuk, levesszük a sütőpapírt, és így hagyjuk teljesen kihűlni.
A csokihoz összekeverjük a hozzávalókat a citromlé kivételével,forró vízgőz felett összemelegítjük, hozzáadjuk a frissen facsart citromlevet, elkeverjük, és a sütire simítjuk a csokit.
Hagyjuk alaposan kihűlni, majd forró vízbe mártott, letörölt, éles, vékony pengéjű késsel szépen felszeleteljük.
|
|
|
0 komment
, kategória: Karácsonyi ételek |
|
|
|
|
|
2020-12-07 11:23:36, hétfő
|
|
|
Hozzávalók
50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
1 dl tejföl (vagy amennyit felvesz, hogy puha, gyúrható legyen a tészta)
10 dkg dió
10 dkg cukor
0.5 citromból nyert citromhéj
5 dkg eperlekvár (saját készítésű)
10 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 db tojássárgája
Elkészítés
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy puha tésztát kapjunk.
Kb 2 mm vastagra nyújtjuk, és egy 6 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk.
A darált diót a reszelt citromhéjjal, a cukorral és 2-3 evőkanál tejföllel (vagy tejjel) elkeverjük.
A körök egyik felére kanalazzuk a tölteléket (diósat és lekvárosat), majd a körök másik felét ráhajtjuk, és a széleket összenyomkodjuk. Erre a célra tökéletesen megfelel egy villa.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kifliket, és 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk 20-22 percre.
Ha megsült, még forrón a vaníliás cukorral elkevert porcukorba forgatjuk őket.
|
|
|
0 komment
, kategória: Karácsonyi ételek |
|
|
|
|
|
2020-12-07 11:19:59, hétfő
|
|
|
Hozzávalók
330 g finomliszt
85 g porcukor
250 g vaj
120 g dió
A tetejére
20 g porcukor
0.5 db vanília
Elkészítés
A lisztet elkeverjük a porcukorral, majd átszitáljuk.
A diót összevágjuk, mozsárban megtörjük, majd hozzáborítjuk a lisztes keverékhez. (Szerintem jobb így, mint darálni, mert marad benne egy-két nagyobb darab, amitől sokkal jobb lesz a kiflik textúrája.)
Mehet bele még egy csipet só, aztán a kockára vágott hideg vaj.
Innentől következhet a kézimunka: szépen morzsoljuk el a hozzávalókat, aztán gyúrjuk össze az egészet egy nagy tésztává.
Az elkészült tésztát folpackba tekerjük, kicsit lapítsuk is ki, mert így gyorsabban hűl, aztán mehet fél órára pihenni a hűtőbe.
A hideg tésztát kicsomagoljuk és nagyjából 20 g-os gombócokat csipkedünk belőle. (Jó, én egyenként lemértem mindent, de nem kell ilyen alaposan lenni, mehet érzésre.) A két tenyerünk között kicsit meghengergetjük, majd az így kapott kígyót kifli alakúra pofozzuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a sütőt pedig 175 fokra előmelegítjük.
12-15 perc alatt meg is sül. Vigyázat, ne hagyjuk tovább bent, mert akkor nagyon kiszárad!
A tetejére
A fél vaníliarúd magjait kikaparjuk és hozzáadjuk a porcukorhoz és kiskanállal alaposan eldolgozzuk benne. Az elején nehezebben megy, de ne adjuk fel, szépen elvegyül majd.
Még langyosan megszórjuk a kifliket a vaníliás porcukorral.
|
|
|
0 komment
, kategória: Karácsonyi ételek |
|
|
|
|
|
2020-12-07 11:09:11, hétfő
|
|
|
Hozzávalók
majonézes saláta alaphoz
3 közepes db burgonya
1 nagy db alma (jonatán)
1 dl tejföl
3 ek majonéz
1 teáskanál mustár
2 késhegynyi só
3 késhegynyi fekete bors
4 késhegynyi cukor (vagy ízlés szerint)
1 kis db lila hagyma
kaszinótojáshoz
4 db főtt tojás
3 közepes db burgonya
1 ek
majonéz
1 teáskanál mustár
só ízlés szerint
2 csipet bors
0.5 ek tejföl
díszítéshez
1 közepes db burgonya
2 g margarin (1 mokkáskanálnyi)
2 késhegynyi szerecsendió (vagy ízlés szerint)
8 késhegynyi paprikakrém
1 csipet só
1 közepes db kivi
1 közepes db narancs
Elkészítés
majonézes saláta alaphoz
A burgonyát héjában megfőzzük. Amikor kihűlt, megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. Egy nagyobb tálba tesszük.
Az almát mosás után, héjával együtt négy gerezdre vágjuk. Ezután kisebb darabokra vágjuk, és rátesszük a burgonyára.
A lila hagymát félbevágjuk, és nagyon vékonyan felszeleteljük, majd a salátára tesszük.
Egy pohárban összekeverjük a tejfölt, a mustárt, a majonézt, a sót, cukrot, borsot.
Az öntetet ráöntjük a burgonyás-almás salátára. Óvatosan összekeverjük, és hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tojásokat.
kaszinótojáshoz
A tojásokat főzés után jól kihűtjük. Tisztítás után félbevágjuk, és a sárgájukat kiszedjük. Egy nagyobb tálba tesszük.
A még meleg főtt burgonyát megtisztítjuk, és a tojások sárgájához tesszük.
Kézi krumplitörővel jól összedolgozzuk. Ezután belekeverjük a mustárt, a majonézt, a tejfölt, sót és a borsot.
A hűtőből kivesszük az almás krumplisalátát, és egy tálcára borítjuk. Ezen egyenletesen elosztjuk.
A tojásokba belehalmozzuk a tölteléket, és a saláta alapra tesszük tetszőleges alakzatban.
díszítéshez
A meleg burgonyát tisztítás után pépesre törjük. Lazítjuk a margarinnal. Sózzuk, beletesszük a szerecsendiót.
Kiskanállal egy kicsi darabot a tenyerünk közé teszünk, és golyócskákat formálunk belőle. Egy-egy golyócskát a tojások tetejére teszünk, majd a kiskanál nyelével mélyedéseket nyomunk rá. Ebbe tesszük a paprikakrémet. Hűtőben jól kihűtjük.
Tálalás előtt díszítjük a gyümölcsökkel, és így tesszük az asztalra.
|
|
|
0 komment
, kategória: Karácsonyi ételek |
|
|
|
|
|
2020-12-07 10:47:07, hétfő
|
|
|
Hozzávalók
A golyókhoz
20 dkg aszalt sárgabarack
20 dkg dió
2 ek rum
10 ml rumaroma
1 csomag vaníliás cukor
3 ek sárgabaracklekvár
1 ek porcukor (ízlés szerint)
A bevonáshoz
15 dkg tortabevonó
2 ek napraforgó olaj
Elkészítés
A golyókhoz
A barackot késes robotgéppel felaprítjuk, majd leöntjük a kicsit megmelegített rummal és aromával, puhulni hagyjuk.
Ezután összedolgozzuk a többi hozzávalóval, apró diónyi gombócokat formálunk.
Egy sütőpapírral bélelt tálcára rakjuk, és egy kis időre betesszük a mélyhűtőbe, hogy megdermedjen.
Közben gőz felett felolvasztjuk a kockákra tördelt csokoládét az olajjal együtt (célszerű minél kisebb edényt használni).
A dermedt golyókba fogpiszkálót szúrunk, és az olvadt csokiba mártjuk úgy, hogy befedje, majd egy habszivacsba szúrjuk száradni.
|
|
|
0 komment
, kategória: Karácsonyi ételek |
|
|
|
|
|
2020-12-07 10:30:13, hétfő
|
|
|
Hozzávalók
Piskóta
6 db tojás
6 ek cukor
6 evőkanál finomliszt
1 csipet só
1 késhegynyi sütőpor
Krém
25 dkg gesztenyemassza
10 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 tasak vaníliás pudingpor
4 dl tej
1 teáskanál rum
Töltelék
35 dkg gesztenyemassza
Tetejére
20 dkg étcsokoládé
1 teáskanál napraforgó olaj
Elkészítés
Piskóta
A tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig verjük. A fehérjét a maradék cukorral és a csipet sóval kemény habbá verjük. A cukrot fokozatosan adagoljuk hozzá.
Ezután egy fakanállal a kétféle habot lazán egymásba forgatjuk, közben kanalanként beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Vigyázzunk, a habot ne törjük össze!
A kész, habos masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe téve kb. 15-18 percig, tűpróbáig sütjük.
A sütőből kivéve egy porcukorral meghintett konyharuhára borítjuk, eltávolítjuk róla a papírt, ezután óvatosan feltekerjük, és egy rácsra téve hűlni hagyjuk.
Krém
A pudingot felfőzzük a tejjel, celofánnal lefedjük, hideg vízbe állítjuk, és hűlni hagyjuk.
Közben a puha margarint habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a gesztenyemasszát, eldolgozzuk benne, végül mehet bele a puding és ízlés szerint a rum, ezzel is csomómentesre keverjük.
Töltelék
A maradék gesztenyemasszából rudat sodrunk.
A kihűlt piskótát kitekerjük, megkenjük a krémmel, a felénk eső részre helyezzük a gesztenyerudat, majd feltekerjük, és hidegre tesszük.
Gőz felet megolvasztjuk a csokoládét az olajjal, majd bevonjuk vele a jól lehűlt roládot.
Ezután fogyasztásig ismét hidegre tesszük.
|
|
|
0 komment
, kategória: Karácsonyi ételek |
|
|
|
|
|
2020-12-07 10:25:42, hétfő
|
|
|
Hozzávalók
2 db csirkemell filé
40 dkg bacon
25 dkg parmezán sajt (reszelve)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
50 dkg csiperkegomba
2 közepes db vöröshagyma
szárnyas fűszerkeverék ízlés szerint
1 dl napraforgó olaj (a tepsi aljára)
1 csokor petrezselyem (felaprítva)
2 ek sertészsír (a gombás töltelékhez)
Elkészítés
Először a tepsit beolajozzuk.
Egy serpenyőbe kevés zsírt teszünk, felhevítjük, erre öntjük a tisztított, vékonyra szeletelt hagymákat, majd a tisztított, szeletelt gombát.
Ételízesítővel, borssal megszórjuk, s puhára pároljuk a hagymával a gombát. Ha puha, félretesszük hűlni.
A húst megmossuk, felszeleteljük, kissé kiklopfoljuk - zacskóban, hogy ne fröcsögjön szét a hús és a leve -, beszórjuk a fűszerkeverékkel.
Ekkorra a hagymás gomba már kihűlt. A gombás töltelékhez szórjuk a reszelt sajtot, az aprított petrezselyemzöldet, összekeverjük, s annyi részre széttologatjuk (szétosztjuk), ahány szelet húsunk van.
Mindegyik hússzeletre kenünk a masszából, folyamatosan mindegyiket összetekerjük, két-két bacon szelettel "bebugyoláljuk", sorba helyezzük a kiolajozott tepsibe.
Fóliával lefedve sütőbe tesszük, amíg sercegni nem kezd, 200 fokon sütjük, majd 150 fokra levesszük a hőmérsékletet - redukáljuk:) -, 60 percig így sütjük, majd levesszük a fóliát, meglocsoljuk a saját zsiradékával, s légkeveréssel kissé megpirítjuk.
Ha készen van, mindenki ízlésének, elképzelésének megfelelő körettel tálalhatja.:) Hidegen is nagyon finom, ha marad, hűtőben tároljuk. Ünnepi alkalmakra is remek étek lehet. :) Hidegen, ferdén szeletelve is nagyon guszta, így hidegtálakhoz is kiváló kiegészítő lehet - franciasalátával, klasszikus burgonyasalátával.
|
|
|
0 komment
, kategória: Karácsonyi ételek |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 11
|
|
|
|
2020. December
| | |
|
|
ma: |
1 db bejegyzés |
e hónap: |
27 db bejegyzés |
e év: |
137 db bejegyzés |
Összes: |
8747 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 2819
- e Hét: 8509
- e Hónap: 14881
- e Év: 65672
|
|
|