|
2019-04-23 20:36:32, kedd
|
|
|
|
|
|
Semmi különlegességet nem takar a neve, egyszerű vaníliás csigák, DE az az ellenállhatatlanul finom fajta. :) Sok kelt tésztát készítettem már, de nyugodt lelkiismerettel mondhatom, hogy ez lett az egyik legfinomabb, és a tejszínnek köszönhetően a tésztája puha és zaftos.
Ajánlom mindenkinek kipróbálásra, biztos vagyok benne, hogy nem fog csalódást okozni senkinek. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 2 ek cukor
- csipetnyi só
- 3 tojássárga
- 5 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 cs vanília cukor
Hozzávalók a locsoláshoz:
- 2 dl tejszín
- 1 cs vanília cukor
+ vaj az edény kikenéséhez
+ cukor az edény szórásához
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a gépet. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd duplájára kelesztjük.
Ha kézzel dagasztjuk a tésztát, akkor a langyos tejben elkavarunk 1 tk cukrot majd belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük és meleg helyre tesszük.
A lisztet dagasztótálba szitáljuk, közepébe fészket alakítunk ki és beletesszük a tojássárgákat, majd a felfutott élesztőt és többi hozzávalóval együtt alaposan kidagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.
Egy 24 cm-es átmérőjű edényt (vagy tepsit) vajjal jól kikenünk és cukorral vastagon behintjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd ujjnyis vastag téglalapra (kb.35x45 cm) nyújtjuk. Megkenjük a porcukorral elkevert vajjal és szorosan feltekerjük, csak úgy mint a bejglit.
Az így kapott rudat 11 egyforma szeletre vágjuk (kb. 4 cm vastagságú szeletek lesznek), és a jól kivajazott, cukrozott edénybe tesszük őket nem túl szorosan egymáshoz.
Letakarjuk és 20 percet pihentetjük.
Ezután 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd meglocsoljuk a meglangyosított tejszín felével. Vissza tesszük a sütőben és sütjük tovább még 10 percig, aztán meglocsoljuk a tejszín másik felével is és sütjük még kb. 10-15 percig.
Itt megjegyezném, ha valaki édesebben szereti, akkor a tejszínbe tehet 2-3 ek cukrot, és úgy locsolja meg a kalácsot.
A sütőből kivéve, pár perc után egy tálra borítjuk, különben a cukor megkeményedik és elég nehézkes lenne kivenni a kalácsot az edényből.
http://abroszra-valo.blogspot.com |
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
Címkék: meglangyosított, lelkiismerettel, különlegességet, belemorzsoljuk, konyharuhával, dagasztótálba, kenyérsütőgép, megkeményedik, tojássárgákat, előmelegített, kipróbálásra, beledolgozza, köszönhetően, hozzávalóval, meglocsoljuk, megjegyezném, kidagasztjuk, locsoláshoz, mindenkinek, kikenéséhez, töltelékhez, hozzávalóit, porcukorral, feltekerjük, pihentetjük, kivételével, legfinomabb, beletesszük, készítettem, részletben, hozzáadjuk, olvasztott, elindítjuk, szórásához, tojássárga, hozzávalók, egyik legfinomabb, tejszínnek köszönhetően, tésztája puha, edény kikenéséhez, edény szórásához, tészta hozzávalóit, kenyérsütőgép üstjébe, tészta összeállt, olvasztott vajat, előzőt beledolgozza, langyos tejben, lisztet dagasztótálba, felfutott élesztőt, megkelt tésztát, porcukorral elkevert, meglangyosított tejszín,
|
|
|
|
Nagyi telefonál Facebookon kaptam Akarat Png csokor Nem számIt Png csokor Facebookon kaptam Fehér virág Sose bánj semmit Éretlen vers Akarat Facebookon kaptam Hogyan éljünk boldogan, amíg m... Ágai Ágnes – Csendélet A tömeg, a Mester, a módszer, ... Aki nem dolgozik, ne is egyék Az a nap, amelyik nevetés nélk... Facebookon kaptam Facebookon kaptam A televizió nem a kultúrát kép... Facebookon kaptam Kiss Éva - Amerre a ház lelke ... Hogy lehet megtartani Esti kép Akarat Paul David Tripp Április 19 Egy maradéktalanul uralt világ Radikális szeretet Kellemes délutánt kívánok Paul David Tripp Április 21 Facebookon kaptam Png lepke Akarat Facebookon kaptam A sors Tanuld meg ezt a versemet Facebookon kaptam Facebookon kaptam Egy maradéktalanul uralt világ Facebookon kaptam Facebookon kaptam Akarat Facebookon kaptam Szívem Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Idő Miért kiabálunk amikor dühösek... A jó emberek mindig szépek mar... Jónás Tamás – Végtelen b... Mindig jusson idő nevetni Jó éjszakát Facebookon kaptam Png ház Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Mit beszél, nem értem, hogy m... Png ház Miért nem menti meg Jézus a jó... Akarat Gyerekként sokat küzdöttünk az... Png nő Bounty krémes Az a nap, amelyik nevetés nélk... A Megváltó szolgálatában Az a nap, amelyik nevetés nélk... Paul David Tripp Április 19 George Gordon Lord Byron: Inez... Weöres Sándor - A hársfa mind ... Szívem tiéd Png csokor Garai Gábor - Takarítás Png telefon Makszim Gorkij gondolata Facebookon kaptam A televizió nem a kultúrát kép... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Paul David Tripp Április 20 Weöres Sándor - A hársfa mind ... Szép estét Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Minden harmadik... Hogyan lehet Jézust szenvedély... Facebookon kaptam Krisztinától Az igazi szeretetért rendszeri... A Megváltó szolgálatában Facebookon kaptam Mit beszél, nem értem, hogy m... Egy hatékony szolga Régi emberek, akikre máig büsz... Png nő A nemzeti hovatartozás kulturá... Soha ne kedvezz... 69 éve hunyt el Albert Einstei... Facebookon kaptam
|
|
|
|
egyik legfinomabb, tejszínnek köszönhetően, tésztája puha, edény kikenéséhez, edény szórásához, tészta hozzávalóit, kenyérsütőgép üstjébe, tészta összeállt, olvasztott vajat, előzőt beledolgozza, langyos tejben, lisztet dagasztótálba, felfutott élesztőt, megkelt tésztát, porcukorral elkevert, meglangyosított tejszín, tejszín másik, tejszínbe tehet, sütőből kivéve, tálra borítjuk, cukor megkeményedik, meglangyosított, lelkiismerettel, különlegességet, belemorzsoljuk, konyharuhával, dagasztótálba, kenyérsütőgép, megkeményedik, tojássárgákat, előmelegített, kipróbálásra, beledolgozza, köszönhetően, hozzávalóval, meglocsoljuk, megjegyezném, kidagasztjuk, locsoláshoz, mindenkinek, kikenéséhez, töltelékhez, hozzávalóit, porcukorral, feltekerjük, pihentetjük, kivételével, legfinomabb, beletesszük, készítettem, részletben, hozzáadjuk, olvasztott, elindítjuk, szórásához, tojássárga, hozzávalók, elkészítés, kelesztjük, vastagságú, kivajazott, letakarjuk, téglalapra, lisztezett, dagasztjuk, elkavarunk, tejszínnek, édesebben, csipetnyi, cukrozott, dagasztás, behintjük, tejszínbe, csalódást, alakítunk, felfutott, duplájára, átgyúrjuk, megkenjük, tésztához, összeállt, egymáshoz, szitáljuk, mondhatom, cukorral, vastagon, szeletek, deszkára, borítjuk, szorosan, megvárva, tésztája, nyújtjuk, lezárjuk, kikenünk, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
5 db bejegyzés |
e év: |
42 db bejegyzés |
Összes: |
8747 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (639)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 138
- e Hét: 8783
- e Hónap: 15155
- e Év: 65946
|
|
|