2014-01-02 14:35:12, csütörtök
|
|
|
|
|
|
1-Cukkínis lecsó recept
Hozzávalók: cukkíni, paradicsom, vöröshagyma, só
A paradicsomról eltávolítjuk a héját. A cukkínit megpucoljuk, ha nagyobb méretű, akkor a magjait is eltávolítjuk. A hozzávalókat apró kockákra vágjuk, a hagymát üvegesre pirítjuk, majd a lecsóhoz hasonlóan megpároljuk. Ízlés szerint sózzuk. A cukkínis lecsót puhára főtt rizzsel kínáljuk.
A maradékot cukkíni-hajóban tovább süthetjük saját magunk részére.
2-Rakott karfiol bébiétel recept
Hozzávalók:
egy karfiol, 15 dkg trappista sajt, 2 dl tejföl, rizs, darált hús, fokhagyma, piros paprika, só
A karfiolt rózsáira szedjük, és alaposan megtisztítjuk, majd puhára pároljuk. Ízlés szerint sózzuk.
A rizst puhára pároljuk. A darált húst olajon fokhagymával megpároljuk, ízlés szerint paprikázzuk. Egy tűzálló tálat kikenünk margarinnal és rászedjük először a rizst, majd a húst, végül a karfiolt.
A sajtot lereszeljük, összekeverjük a tejföllel. A sajtos masszával bevonjuk az ételt, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Ezt az ételt más zöldségekkel is elkészíthetjük, például kelkáposztával, zsenge vajbabbal.
3-Vadas zsemlegombóccal
Hozzávalók:
a marhahúslevesben megfőtt hús és zöldségek, tejföl, citrom, cukor, só, bors.
A gombóchoz pirított zsemlekockák, liszt, 1 tojás, tej
A megfőtt marhát ledaráljuk. A levesben megfőtt zöldségeket közben finomra turmixoljuk, majd vajon felforraljuk, sóval, borssal, egy kis cukorral és citrom levével ízesítjük. A gombóchoz tepsiben megpirítjuk a zsemlekockákat, majd a liszttel, a tojással és a tejjel nokedli állagú tésztát keverünk.
A tésztából kanállal galuskákat szaggatunk, és forró vízben gombócokat főzünk.
4-Cukkínis tócsni
Hozzávalók:
4-5 db közepes méretű burgonya, 1 közepes méretű cukkíni, 2 tojás, só, ízlés szerint, liszt, amennyit a massza felvesz (ált. 3 púpos evőkanál), tejföl
A cukkínit, és a burgonyákat meghámozzuk, és almareszelőn lereszeljük (ha szép a cukkíni héja, akkor azzal együtt. Ha nagyobb méretű a cukkíni, akkor a közepét a magokkal ki kell vágni. ) Hozzáadjuk a tojásokat és ízesítjük. A sótól levet engednek a zöldségek ezért, ezért lisztet adunk hozzá. Olajat forrósítunk, és evőkanállal kis adagokat a forró olajba teszünk, és arany barnára sütjük. Tejföllel, fokhagymás tejföllel kínáljuk.
5-Sajtos karfiol
Hozzávalók: egy karfiol, 15 dkg trappista sajt, 2 dl tejföl, só
A karfiolt rózsáira szedjük, és alaposan megtisztítjuk, majd puhára pároljuk. Ízlés szerint sózzuk. Egy tűzálló tálat kikenünk margarinnal, rászedjük a karfiolt. A sajtot lereszeljük, összekeverjük a tejföllel. A sajtos masszával bevonjuk a karfiolt, előmelegített sütőben, aranybarnára sütjük.
6-Spenótos tészta
Hozzávalók:
friss, leveles spenót, 1 gerezd fokhagyma, tej, keményítő vagy finomliszt a sűrítéshez, orsó tészta, 15 dkg trappista sajt, olaj, só
A megtisztított spenótot bő, forró vízben előfőzzük. Közben a fokhagymát az olajon megpirítjuk. Rászedjük az olajra a spenótot, fakanállal összedaraboljuk, majd a saját levében további 10-15 percig pároljuk. Végül leszórjuk liszttel vagy keményítővel, majd tejjel felöntjük. Addig keverjük, amíg csomómentes és sűrű állagú nem lesz. Közben a tésztát puhára főzzük. A leszűrt tésztát összekeverjük a spenóttal, a lereszelt sajttal, és előmelegített sütőben további 15 percig sütjük.
7-Kelkáposzta főzelék recept kisbabáknak
Hozzávalók: zsenge kelkáposzta, burgonya, só, babérlevél, friss tárkony, ecet, a habaráshoz liszt vagy keményítő
A burgonyát és a kelkáposztát apró kockákra vágjuk, és a fűszerekkel puhára pároljuk alacsony hőfokon.
Végül behabarjuk, és kevés ecettel ízesítjük.
Ez a főzelék segít, hogy a baba a savanykás ízeket is könnyen megszokja.
Ha nincsen kelkáposztád, akkor csak a burgonyát készítsd el főzeléknek.
TIPP: Hasonló főzelék készíthető kínai kelből is. Ha abból készítjük, kevésbé fújja fel a kisgyereket a kész étel.
Ha hasfájós a baba, akkor a kelkáposztát két vízben főzd meg. Az első vizet öntsd le róla, és újabb vízben főzd készre.
8-Zöldborsó főzelék
Hozzávalók: zsenge zöldborsó (mirelit is jó), só, pirospaprika, tejföl, a habaráshoz liszt vagy keményítő
A borsót annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Sóval ízesítjük. A végén paprikás habarással sűrítjük.
A kemény, kesernyés ízű borsót nem valószínű, hogy megeszi a baba, ezért vásárláskor feltétlenül ellenőrizd, hogy milyet vásárolsz. Például mirelitben válaszd a drágábbat, de zsengébbet.
TIPP: A főzeléket kukoricaliszttel, vagy hajdina liszttel is be lehet sűríteni.
9-Joghurtos tökfőzelék
Hozzávalók: egy kisebb tök, kis darab hagyma, kapor, joghurt, keményítő, olaj, só
A tököt megtisztítjuk és legyaluljuk. Kis olajon megdinsztelünk egy kis darab hagymát, majd rászedjük a tököt. Sózzuk, majd pároljuk a saját levében addig, amíg puha nem lesz. Kaporral ízesítjük. A végén keverjünk 2 dl joghurtba (vagy tejfölbe) egy evőkanál keményítőt, és habarjuk be a főzeléket.
10-Vörös lencse főzelék
Hozzávalók: egy pohár vörös lencse, vöröshagyma, joghurt, só
A lencsét áztassuk be egy-két órára, majd egy gerezd hagymával tegyük fel főni. A vörös lencse gyorsan megfő, ezért figyeljünk oda, hogy ne párologjon el alóla a víz. Sózzuk, és addig főzzük, amíg a lencseszemek teljesen szét nem főnek. A végén pürésítsük, és joghurttal dúsítsuk.
11-Burgonyapüré fokhagymás csirkehússal
Hozzávalók: 2-3 burgonya, kevés vaj, kevés tej, kicsontozott csirke, egy csipetnyi só, kevés fokhagyma
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és megfőzzük. Amikor már puhára főtt, áttörjük villával, majd kevés vajjal elkeverjük. A tejet felforraljuk, adagolva hozzá adjuk, és addig keverjük, amíg finom pépes állaga nem lesz.
A csirkehúst csipetnyi sóval megszórjuk,a fokhagymát megpucoljuk és széttörjük majd rászórjuk a csirke hús tetejére. Csak kevés fokhagymát szabad rárakni! Sütőben puhára sütjük.
Ha készen van apróra megvágjuk és hozzákeverjük a burgonyapüréhez.
12-Vajbab főzelék
Hozzávalók: zsenge vajbab, só, pirospaprika, tejföl, a habaráshoz liszt vagy keményítő
A babot nagyon apróra vágjuk, majd annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Sóval ízesítjük.
A végén paprikás habarással sűrítjük.
A fás-szálkás babot nem valószínű, hogy megeszi a baba, ezért vásárláskor feltétlenül ellenőrizd, hogy milyet vásárolsz.
13-Spenót recept babáknak
Hozzávalók: friss, leveles spenót, 1 gerezd fokhagyma, tej, keményítő, vagy rizsliszt a sűrítéshez, olaj (dió, mogyoró, olíva), só, tej
A megtisztított spenótot bő, forró vízben 1-2 perc alatt blansírozzuk.
Közben a fokhagymát az olajon megpirítjuk.
Rászedjük az olajra a spenótot, fakanállal összedaraboljuk, majd a saját levében további 10-15 percig pároljuk alacsony hőfokon.
Végül leszórjuk liszttel vagy keményítővel, majd tejjel felöntjük.
Addig keverjük, amíg csomómentes, és sűrű állagú nem lesz.
14-Finomfőzelék
Hozzávalók: borsó, burgonya, sárgarépa, karalábé, a habaráshoz tejföl és keményítő
(vagy teljes kiőrlésű liszt), egy csipet só
A zöldségeket apró kockákra vágjuk és egy edényben, kevés sóval ízesítve, alacsony hőfokon puhára pároljuk.
TIPP: Pároló edényben készítve több vitamint tartanak magukban a zöldségek.
A megfőtt zöldségeket, keményítővel vagy teljes őrlésű liszttel elkevert tejföllel behabarjuk.
Kínálhatunk hozzá fasírozottat, tükörtojást.
15-Halgombóc
Hozzávalók: hal, zabpehely, tojássárgája, petrezselyem, joghurt, só, bors
20 dkg halhúst (lehet bármilyen) kiszálkázunk, felaprítjuk, összekeverjük 2 evőkanál zabpehellyel,
1 tojássárgájával, 0,5 dl natúr joghurttal. Sóval, borssal, felaprított petrezselyemmel fűszerezzük, majd kb. 1/2 órán keresztül pihentetjük, hogy a pehely megduzzadjon. Nedves kézzel kis gombócokat formázunk, majd forrásban lévő sós vízben puhára főzzük. Ügyeljünk arra, hogy a víz gyöngyözve forrjon. Ha kész, leszűrjük, lecsöpögtetjük, ás főzelékkel tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
Címkék: kukoricaliszttel, marhahúslevesben, zsemlegombóccal, összedaraboljuk, petrezselyemmel, tojássárgájával, burgonyapüréhez, kelkáposztával, megdinsztelünk, elkészíthetjük, zsemlekockákat, lecsöpögtetjük, előmelegített, megtisztítjuk, megtisztított, összekeverjük, paradicsomról, hozzákeverjük, zöldségekkel, pirospaprika, almareszelőn, kelkáposztát, kelkáposztád, finomfőzelék, keményítővel, kicsontozott, felkockázzuk, aranybarnára, felforraljuk, csirkehússal, burgonyapüré, fokhagymával, lencseszemek, zsemlekockák, blansírozzuk, zabpehellyel, paradicsomról eltávolítjuk, cukkínit megpucoljuk, hozzávalókat apró, hagymát üvegesre, lecsóhoz hasonlóan, cukkínis lecsót, maradékot cukkíni-hajóban, karfiolt rózsáira, rizst puhára, darált húst, tűzálló tálat, sajtot lereszeljük, sajtos masszával, marhahúslevesben megfőtt, gombóchoz pirított, megfőtt marhát,
|
|