Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 38 
Kohut Katalin: Varázslásod orvosság
  2015-03-25 10:43:56, szerda
 
  Kohut Katalin: Varázslásod orvosság

Olyan varázsló nekem a szeszélyes élet,
mint a titokzatos Oz, a csodák csodája,
nagy-nagy hitető, de megtaláltalak Téged,
Te jellem-gerincemnek megtartó bokája.

Oz, hát teljesítsd állandó kívánságaim!
Megtaláljon örök szerelem, s az egészség,
járjam utam boldogan, zengjenek dalaim,
soha ne szökjön el messzire a reménység!

A végén majd az igazságra égfény vetül,
- bennem volt az erő, bátorság, s szerető szív,-
jutalmad átadod, okleveled spam-jelül,
varázslásod orvosság és bátorságra hív.

2015. március 25.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Kohut Katalin: Megnyugvás
  2015-03-23 17:21:37, hétfő
 
  Kohut Katalin: Megnyugvás

Májusban, amikor nyílnak az orgonák,
új érzés átölel, bizsereg a vérem,
szerelmes szerenádot suttognak a fák,
erőm illatozó szirom, ős reményem.

Mikor elér a mindent hozó boldogság,
lelkem forró kedve egekbe repül
és csak páran tudjuk, jó a hóbortosság,
egy szerető szív megnyugszik ott legbelül.

2015. március 23.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Kohut Katalin: Kölesköret csirkemájjal, céklával
  2015-03-22 07:35:37, vasárnap
 
  Kölesköret csirkemájjal, céklával


A szépítő gabona fényessé teszi a hajat, erősíti a körmöket, véd a fogszuvasodástól, biztosítja a szép arcbőrt, s késlelteti az öregedést. A kovasav a fluorral együtt hatva gondoskodik az egészséges fogakról és szilárd körmökről. További kovasavat tartalmazó alapanyagok a zab, az árpa, a burgonya és a mezei zsurló.
Kovasav tartalma adja meg a kötőszövetek (csontváz, kötőhártya - a szervezet legősibb szövetei) szilárdságát is.
Sok ember szenved különböző tartási hibáktól. A köles ebben is sokat segíthet, valamint a tüdő különböző betegségeiben, mint hörgőgyulladás, asztma, mert ellenállóvá teszi a szöveteket és síkossá a nyálkahártyát. Növeli a szövetek rugalmasságát és ellenálló erejét.
A köles táplálkozási hiányállapotok esetén is javulást hozat. Csonttörések esetében naponta kellene fogyasztani. Tapasztalatok szerint a gyulladásos állapotok köles étrend mellett általában gyorsabban gyógyulnak. A mai étrend nagyon kevés kovasav tartalommal rendelkeznek, így a szokásos étrend nem fedezi a szükségletet.
Az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken a szövetek kovasav tartalma. Ez a bőr ráncosodásában, a kötőszövetek gyengeségében, visszerességben, aranyérben, porckorong sérülésekben, tartási problémákban, vérellátási zavarokban, szédülésben, fáradtságban, ekcémában, fogsérülésekben, ízületi sérülésekben, ízületi gyulladásokban, a körmök törékenységében, az értelem és az idegrendszer gyengülésében és allergiás jelenségekben nyilvánulhat meg. A kovasav a megfelelő B-vitamin tartalma miatt jó hatással rendelkezik az idegrendszerre.
Pontosan a kölesben gazdagon előforduló kovasavnak köszönhető, hogy megakadályozza az érelmeszesedést és visszaadja az elváltozott erek rugalmasságát, javítja ezzel a vérellátást és normalizálja a magas vérnyomást. Egyúttal a kovasav megállítja az erek további meszesedését.

Felsorolhatatlan a köles élettani jótékony hatása. Sokan kására gondolnak, holott köretnek és édességnek is kiváló.
Az alábbiak szerint köretként készítettem el a hántolt kölest (gyógynövény boltokban, Herbáriákban kapható) csirkemájhoz.

Hozzávalók: 

1 bögre hántolt köles
1 kis fej vöröshagyma
1 csipet őrölt zöldbors
1 evőkanál olaj
kis só

Elkészítés: 

Pirítsd meg a hagymát az olajon, forgasd át rajta a megmosott, leszűrt kölest, majd engedd fel háromszoros mennyiségű vízzel, és 20 perc alatt főzd készre. A sót a végén tedd hozzá.
Ajánlott fűszerek hozzá: gyömbér, bazsalikom, majoranna, koriander

Csirkemájhoz:
1 fej vöröshagyma, pirospaprika, só, 1/2 kg csirkemáj, olaj

Elkészítés:

Fonnyaszd meg a hagymát kevés olajon, pirospaprikával szórd meg, tedd bele a jól megmosott csirkemájat, majd kevés vízzel engedd fel, sózd meg ízlés szerint. Hamar megpuhul a máj folytonos kevergetés mellett, időnként utána lehet önteni kevés vízzel.

Cékla hozzávalói:

1 kg cékla
ízlés szerinti ecet
ízlés szerinti cukor
kevés reszelt torma
víz

Elkészítés:

A céklákat héjastól főzd meg egy fazékban. Mikor megpuhult, s lehűlt, hámozd meg a héjától, majd cékla szeletelővel vágd fel őket egyesével. Teheted is bele befőttes üvegbe, vagy tálba. Az ecetet, cukrot, reszelt tormát - de ez el is maradhat - annyi vízzel felforraljuk, amennyi levet kívánunk készíteni. Ha nagyobb mennyiségben veszünk céklát, sem kell nagyon sok lé, mert egy üvegbe sem fér sok belőle. Forrón öntsd a céklára a salátalevet, vagy az üvegekbe. Legalább egy napig érleld tálalás előtt az ízeket.

A kölest formázó kanállal szedd tányérra, helyezd mellé a csirkemájat, céklával tálalhatod!

Jó étvágyat kívánok hozzá!

2015. március 20.






 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Sráckor (2014) – Filmajánló
  2015-03-21 00:22:21, szombat
 
  Sráckor (2014) - Filmajánló

Amerikai színes, szinkronizált dráma - 165 perces
Rendező(k):
Richard Linklater
forgatókönyvíró:Richard Linklater
operatőr:Lee Daniel, Shane F. Kelly
producer:Richard Linklater, Anne Walker-McBay
vágó:Sandra Adair

Színészek:
Ellar Coltrane (Mason)
Patricia Arquette (Olivia)
Ethan Hawke (Mason Sr.)
Nick Krause (Charlie)
Sam Dillon (Nick)
Tom McTigue (Mr. Turlington)
Zoe Graham (Sheena)


Az éven Oscar-díj jelöltségre sokáig befutónak látszott ez a film, melyet 2002-től 2013-ig forgattak.
Mason éppen elsős, amikor a történet elkezdődik, s egyetemistává válik, amikor befejeződik. Nagyon szép kisfiút választottak ki főszereplőnek, várható volt a helyes arc ifjúkora kezdetére is.
Bevallom őszintén, engem annak ellenére, hogy elismerem a hatalmas munkát és hosszú éveket, melyek a film forgatását jelentették, nem elégít ki a film mondanivalója. Egy felgyorsult életet láthatunk, bár jóléti társadalomban, ahol minden adva van a haladáshoz, a tovább tanuláshoz. Sőt, egyenesen égő lenne, ha valakinek nem lenne legalább egy diplomája és autója. Az apát alakító Mason mutatja igazán örökmozgóként azt a ,,rossznézni" is, tőlem ismeretlen ember típust, aki nyugtalansággal töltött el. Mason időnként úgy tűnik, kívülállóként figyeli a vele történteket, bár maga is a tiniknek divatos szlenget használja, belül egy komoly fiú látszatát kelti, akinek megvan mindenről a maga véleménye. Ez egyetlen egyszer válik világossá a filmben, amikor Shila barátnőjének mesél arról, hogy egy tökéletes világban szeretne élni. Barátnője furának gondolja Masont, mert a beszélgetés nem divatos, ezt igazi barátság váltja ki legtöbbször. Az anya figyel a gyerekekre, törődik velük, gondoskodik róluk, miközben maga is építi karrierjét, hogy komoly pedagógiai munkát végezhessen, de még sincs elég idő beszélgetni egymással. Az apa felbukkanása Alaszkából és végig megmaradása két hetenként a gyerekek életében jó fényt vet a szülőkre, akik felelősség teljesen gondoskodtak róluk. A nevelőapák rossz példája magába fordulóvá teszi kissé a fiút, de szerencsére történnek pozitív dolgok is vele, mint a nyári munkája. Nem is tudom, hogy hogyan lehetne összefoglalni ezt a sodródást az Idővel, amiből az apa szerint valamivel mindenképpen ki kell tűnni. A fiúnak ott van a hobbija, a fotózás. Unalom lenne a jólétben élni? Nincsen igazi emberi példa, hiányzik az embereknek szóló tanítás, az igazi mondanivaló, hacsak nem az, hogy a szürke évek gyorsan követik egymást, s csak történnek maguktól a legjobb dolgok velük, olyanok, melyekről más ország lakói álmodni sem mernek. Az anya is azt hiszi a végén, hogy azzal, hogy Mason elköltözik egyetemre, neki befejeződik az élete, megtette kötelességét. Azt hiszem, minden felnövő gyerek átesik a net világában és az életben is olyan változásokon, melyeket állítólag illik kipróbálni,megtapasztalni, vagy legalábbis beszélni róla mások előtt. Különösebb törések Masont nem érik, hacsak nem az, hogy mostohaapja leborotváltatta a haját egyszer, ezzel belegázolt érzéseibe, önálló akaratába. Azt hiszem, realista ábrázolásnak a film tökéletesen megfelel, sőt lehetne szembesülni ettől rosszabb példákkal. Lényegében Mason végig elég egyenes jellemnek mutatkozik, aki átvészeli a korokat, hiszen a dolgok történnek vele, ő maga alig tesz értük valamit. Készen kapott világot látunk, ahol meg kell tanulni élni, hogy a létezés időszakait a legjobban kitöltsék. Sokszor, amikor hallottam a közönséges, sivár beszédeket olyan érzésem volt, hogy a modern technikához, a mobilhoz és internethez igazából nem nőttek fel, nem nekik való, csak beleszülettek.
Megtanultak tisztálkodni, természetes nekik a szép ruha, a fogselyem használata, a finom ételek, szép házak, a modern iskolák, de igazi érzéseket, beszédeket nem közvetít ez a film. Mégis fantasztikus látvány végig kísérni egy fiú felnőtté válását az Időben.

A filmet itt tekinthetik meg:

http://filmbirodalom.com/watch-embed-284260-20149

2015. március 20.

Kohut Katalin
 
 
0 komment , kategória:  Filmajánló  
Kohut Katalin: Boldogság
  2015-03-20 19:27:09, péntek
 
  Ma van a boldogság világnapja. Mit jelent a boldogság? Másoknak áron adták, ami felfoghatatlan és érthetetlen, csak úgy osztogatták, de nem ingyen. Még soha nem voltam felhőtlenül boldog, mindig ott voltak a sötétek és veszedelem minden örömömben. Nekem a boldogság álom, mint ahogyan álomban éltem egész életem hatalmas erők fogságában. Megfogalmazni nem lehet, szavakba önteni nehéz, már túl késő lenne akkor is, ha ebben a pillanatban megszabadulnék.

Kohut Katalin: Boldogság

Miután reményem teljesül,
s végleg szabad leszek,
temetik építő kezek múltamat,
első utam hozzád vezet.
Ajándékom az örök-boldogság,
állandó lebegés a gyönyörben,
végtelenség a múló Időben.

2015. március 20.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Kohut Katalin: Magyar Vitéz
  2015-03-19 18:39:33, csütörtök
 
  Kohut Katalin: Magyar Vitéz
Pasticcio

,,Tüzesen süt le a nyári nap sugára
Az ég tetejéről" a kedves arára.
Szívében az érzés nem hagyja aludni,
aggódik szüntelen, nem tud megnyugodni.

Távol jár a kedves, nagy a veszedelem,
népe sebe vérzik, gyógyszer erős jellem.
Mondatokat ácsol nagy-nagy feszületnek,
vége bitangoknak, egyszer tán rettegnek.

Horda klán fertelem tort ül itt már régen,
győztek a bitangok, temetnek a végen
legnagyobb titokban, s nevetnek szüntelen,
ki szól itt igazat a fekete ünnepen?

Elégeti tűzben a sötétlő sereget,
embereket megment áldozó szeretet.
S mert a nagyvilágon másutt nincsen helyük,
adassék szabadság örökké a nevük.

Bátor Magyar Vitéz földre leborula,
szentség és jegyesség szövetsége ura.
Két hites feleség jövője békesség,
otthon és arája szívében fényesség.

2015. március 19.


Idézet: Petőfi Sándor János Vitéz
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Kohut Katalin: Értelem nélkül
  2015-03-17 08:17:16, kedd
 
  Kohut Katalin: Értelem nélkül

"Vagy ők a valóság, vagy én és a történetem: a kettő kizárja egymást."
(Szántó T. Gábor)

Valóságos történelmük van?
Rajzok, meseszereplők, regényhősök,
elfelejtette őket fiókba zárni a Teremtőjük.
Járnak, házasodnak, testük aránytalan.
Bábok, mozgatójuk fertelmes kéz,
hahotázó tor az emberek felett.

Csodálatos árnyékok káprázata
fertőzi Európát,
alantas az erkölcsi mélység,
szándék és akarat megmérgez.
Sorsuk és karmájuk
igazi embernél különb utat járt,
megváltottak serege ünnepel.

Valóságos történelmük van,
vagy én sohasem voltam és leszek?
A szerepek rám ragadtak,
mint szigetelőszalag a vezetékre,
testem betekerve szorosan,
levegőért kiált a fúló tüdő.
Elirigyelt hang megrekedt
a mélységben tehetetlenül.
Sötétek a fejedelmek,
megmentett apokalipszis,
sehonnai a segítség.

Nincs vezeklő teher,
emberi szív megértőn,
a Játékuk végtelen.

2015. március 17.


 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Kohut Katalin: Kikelet ünnepe
  2015-03-16 19:50:33, hétfő
 
  Kohut Katalin: Kikelet ünnepe

Tavasz tündér a napéjegyenlőség napján végig nézett a kopár erdőkön, mezőkön, s amerre elhaladt, zöldbe borultak a fák, bokrok, rétek.
Az erdő szélén éldegélt három jó barát.
A kék cinege meglátta a Tavasz újjászületését, gondolt egyet és elindult a fekete rigóhoz, meg a mókushoz, hogy együtt gyönyörködjenek a természetben.
Odaért a fekete rigóhoz és hangosan csipogta:

Drága kedves, jó barátom,
megérkezett tavasz-álom,
gyere velem ünnepelni,
az erdőbe énekelni!

A fekete rigó kidugta fejét a fészekből és csodálatos fuvolahangján válaszolt:

Megyek Veled kedves pajtás,
kizöldült már minden hajtás,
égi-földi lakodalom,
jó lesz ez a nagy vigalom.

Ketten továbbrepültek, egyenesen a hosszú farkú vörös mókus odva elé.
Ott ketten hívogatták:

Tavasz tündér megérkezett
megtartotta Ígéretet,
tarts velünk a zöld-lagziban,
táncolj velünk szép lajmiban!

A mókus kidugta fejét az odúból, örvendezett a Tavasz megérkezésén, a csodálatos zöld levelek láttán megjött a kedve az ünnepléshez, s vígan felelte:

Megyek máris hű barátok,
ez a sok dió már átok,
sok friss hajtás, amit látok,
ősztől már csak erre várok.

A Tavasz tündér felülről nézte a jóbarátok örvendezését, s még megajándékozta őket barack és rózsaszín virágokkal a fákon és bokrokon. Csak úgy ragyogott a Nap sárga fényében, a kék ég és hófehér bárányfelhők hátterével a színek menyegzője. Tort ültek valamennyien a kietlen és sivár tél temetésén. Énekével köszöntötte a vándorokat:

Jóbarátok, gyertek velem,
asztalomat megterítem,
minden öröm majd meglegyen,
mindegyikőtök vendégem!

Egy erdei asztalkára helyezte ekkor a vendégek étkeit: aranykehelyben mennyei nedűt, hajnali nektárt. A mókusnak tálkában fakérget, gombákat, zöld hajtásokat, madártojást, a cinegének és fekete rigónak rovarokat, mazsolát, tavaszi rügyeket. Együtt hörpintették ki az éltető tavasz nektárt és koccintottak a Tavasz ünnepre. Jókedvűen telt el a nap és együtt énekelték a búcsúdalt:

Halihó, halihó, csudijó,
Tavasz szerelem, titok-tó,
szívünkbe áhítat került,
kikelet ünnepén együtt

örülünk és kacarászunk,
vígan vagyunk, nem vitázunk.
Az új jövő színes világ,
kedvünk jó, az égbe kiált.

2015. március 16.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Kohut Katalin: A keleti szél kötése
  2015-03-16 06:46:32, hétfő
 
  Kohut Katalin: A keleti szél kötése

A hatalmas keleti szél üldözött,
csontvelőmig hatolt meghajolt fája,
mintha dobpergés lenne muzsikája,
mely a testemre gyalázatot kötött.

2015. március 16.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Kohut Katalin: Pillangó voltam
  2015-03-15 10:34:57, vasárnap
 
  Kohut Katalin: Pillangó voltam

Pillangóként menekültem húsz éve, mint te drága,
reményem, s végső küzdelmem a szabadságnak ára.
Később elhittem, az embernek itt szebb élet dukál.
Hol van az otthon, jóság, derű, a sírnak szalutál?

2015. március 15.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 38 
2015.02 2015. Március 2015.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 38 db bejegyzés
e év: 656 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1018
  • e Hét: 5882
  • e Hónap: 12123
  • e Év: 64389
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.