Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 36 
Kohut Katalin: Gyász
  2016-04-27 20:27:48, szerda
 
  Kohut Katalin: Gyász

elemészt
veszteségemen sopánkodik az élet
sohasem üdvözölt
az összhang sötét és károg
a tünet hosszú halódás
könnyedén nyújtom feszülő kezeim
arcomon konok büszkeség
nem kértél szerelmet
a gyászom riasztott
nem ölelhettél csontkezű halált
menedék-lakod bezártad
nagy a különbség köztünk
te szabad vagy
én örök-cellámban
fojtogat a vég

2016. április 27.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
A kék blézer titka
  2016-04-25 09:53:17, hétfő
 
 

Egyik ismerősöm azt kérdezte, hogy van-e olyan ruhadarab, ami szerintem minden nő ruhatárában ott kell, hogy legyen.

Nos, a ,,kell" számomra az öltözködésben (is) nehezen értelmezhető, bár a dress code-ok, formaruhák létjogosultságát én is elismerem, de nem szeretem, mert nem veszi (veheti) figyelembe az egyéni különbségeket, gondolok itt elsősorban a különböző színtípusokra és alkattípusokra.

Ha azonban a kérdés úgy szól, hogy van-e olyan ruhadarab, melyet minden nő az alapruhatára hasznos darabjának fog tartani, az a KLASSZIKUS SÖTÉTKÉK BLÉZER.Persze jó, ha már az elején tisztázzuk, hogy most nem egy bizonyos blézerről beszélünk, hiszen sokféle sötétkék létezik, mint ahogy a klasszikus blézerek szabásvonala is számtalan.
Mindenki választhat a testalkatának és a színtípusának megfelelő változatot. Kezdjük is ezzel!

Létezik olyan kék szín, mely minden színtípusnak jól áll?

A tengerészkék világosabb, vagy sötétebb formában minden színtípus palettáján megtalálható.

A sötét (tél, ősz) és a hideg (tél, nyár) színtípusba tartozók viselhetnek sötét tengerészkéket, esetleg zafírkéket.

A meleg (ősz, tavasz) és a világos (tavasz, nyár) színtípusba tartozók egy közepes telítettségű tengerészkék árnyalatot válasszanak.

Az élénk színtípusba tartozók (tél, tavasz) is választhatnak sötét tengerészkék blézert, de az élénkebb áfonya kék, vagy a királykék is jó választás

Végül a lágy típusba tartozók (nyár, ősz) számára a kicsit pasztelebb tengerészkéket, vagy a zafírkéket ajánlom.

Mivel viseljük?

A tengerészkék tehát semleges színnek mondható, mindenki viselheti, de oda kell figyelni arra, hogy milyen színekkel párosítjuk.

A hideg, élénk, sötét színeket magában foglaló tél színtípus csoport számára a sötét tengerészkék mellé a kontrasztos és/vagy élénk hideg színek jöhetnek számításba. Emellett a sötét színekkel
(például önmaga, fekete, sötétlila) érdemes kombinálni.A meleg, világos, élénk színeket alkotó tavasz színtípus csoport számára ezzel szemben az élénk, meleg és a tengerészkékkel kontrasztot alkotó színek javasoltak.A lágy, világos és hideg színeket magában foglaló nyár színtípus család számára a kevéssé kontrasztos hideg árnyalatok a megfelelőek a tengerészkékhez (is).A meleg, lágy, sötét színvilágot alkotó ősz színtípus család számára szintén a kevésbé kontrasztos megoldásokat javaslom meleg és pasztell színekkel. Sötétebb színekkel is lehet próbálkozni, például barnákkal khakivel, vagy terrakottával.Milyen szabásvonalakat válasszunk?

A klasszikus angol szabású blézer elvileg minden testalkat számára viselhető lehet, feltéve, hogy méretre szabott, vagy viselőjének tökéletes konfekció méretei vannak. Ez a legritkább eset.

A blézervásárlásnál nem csak arra kell ügyelnünk, hogy begombolva sem szűk, sem bő ne legyen.
Ennél lényegesen több szempontot kell figyelembe venni.

Ha begombolod, a blézer pontosan illeszkedjen a válladhoz. (Ne lógjon túl rajta, ne legyen nagyon feszes, szűk). Ha A alkat vagy előfordulhat, hogy a válladhoz tökéletesen idomuló blézer a csípődön szűk. Ha ezt tapasztalod, keress másik fazont, vagy ha végképp nem találsz olyan szabást, mely mindenhol illeszkedik a testedhez, inkább hordd kigombolva, vagy válassz gomb nélküli, nyitott szabású megoldást, de semmiképpen ne válassz olyan blézert, melynek vállvonala túlnyúlik a válladon! Természetesen mindez csak a bevarrt ujjú szabásvonalakra vonatkozik.
Az ejtett vállú, raglán fazonoknál nincs vállvonal.A blézer gallérja ne álljon el a nyaktól, simuljon szépen a hátadra és a tarkód alatt a nyakadra.
Az sem szép, ha szűk a blézer háta és ezért ráncot vet a gallér, vagy a vállak alatt.
Ez a hiba gyakori a V alkatúaknál, mert széles a válluk.

Vess egy pillantást a blézer ujjára is. Ha oldalról nézed a tested, a blézer ujjának szépen ki kell simulnia, nem lehet ráncos, vagy bő. Az ujj hossza is fontos. A klasszikus hosszú ujjú kiskabát a tenyér közepéig érhet. Vannak azonban háromnegyedes ujjú fazonok is.

A vékony I testalkatnál az a célunk, hogy a mell és a csípő méretét optikailag kissé megnöveljük. Legjobb derékban testhez simuló, karcsúsított fazont választani, amely a mell és a csípő vonalában redőzött, rakott. A súlyosabb, vastagabb anyagok, mint például a vászon, vagy a bársony jó tartást és formát ad. Az I alkatúaknak jól állnak a sokgombos blézer megoldások is. Ha rövid blézert választunk, a nadrág, vagy a szoknya semmiképpen ne legyen szűk fazonú.

A H alkat is egyenes, vagyis a mell és a csípő nem sokkal nagyobb körméretű, mint a derék.
Itt azonban nem feltétlenül vékony a test, kicsit lágyabb vonalakat ad, mint az I alkat.
Az egyenes fazonú blézereket, a derékban enyhén karcsúsított, vagy enyhén "A" vonalú kiskabátokat javaslom ehhez a testformához. A lágyabb, könnyebb anyagok itt előnyt élveznek a merev, nehéz szövetekkel szemben.

Az X testalkatra mondják, hogy szuper nőies. Vékony derék, széles csípő és nagy mellek jellemzik.
Aki ebbe a testalkat típusba tartozik bátran válogathat a fazonok közül. Egy dolgot kell csupán szem előtt tartania: a derekat mindig hangsúlyozni kell, ha ugyanis bő szabású ruhák, blézerek mögé rejti a derekát, garantáltan 2 mérettel nagyobbnak fog hatni.

Az O testalkat számára a derék tájon bővebb, egyenes, vagy "A" szabású blézerek a legmegfelelőbbek. Jó megoldás a gomb nélküli fazonok közül választani. Mindenképpen lágyabb, könnyebb anyagból készült blézert válassz, ha ebbe a testalkat típusba tartozol. A blézer hossza lehet bármilyen, de a sok keresztirányú osztást kerülni javaslom. A blézer ne záródjon magasan, az O testalkatúakon a mélyebben dekoltált szabásvonalak például a sálfazonok állnak szépen.

Az A alkatúak széles csípővel és kisebb mellekkel, esetleg keskenyebb vállakkal rendelkeznek.
Cél, hogy a csípő-mell arányt kiegyensúlyozzuk az öltözetünkkel. Ennek érdekében a dúsabb gallérú blézerek kerülnek előtérbe, melyek a mell felett redőzöttek, rakottak. A keskeny vállakra váll-lapos blézert, vagy kisebb válltömést javaslok. A blézer alól kilátszó fodros blúz is remek megoldás.

Végül, de nem utolsó sorban a V testalkathoz választunk blézert. Itt a széles váll, vagy a nagy mell és a viszonylag keskeny csípő egyensúlyát igyekszünk megteremteni. A hosszabb blézerek mindig legyenek karcsúsítottak, deréktól "A" vonalúak. A rövid szabású szpenszerek lehetnek egyenes vonalúak is. A rövid blézerekhez válasszunk bővebb, "A" vonalú-, vagy hordószoknyát, bő szárú nadrágot. Jó, ha a blézer anyaga könnyű, lágy esésű.

Remélem sikerült kedvet csinálnom a klasszikus tengerészkék blézerhez, melyet szinte minden alkalomra és minden évszakban bátran viselhetünk, különösen tavasszal...ami hamarosan újra beköszönt. :)

Forrás: kommunikacio-stilus.hu
 
 
0 komment , kategória:  Szépség, fitness  
baleset
  2016-04-22 13:19:27, péntek
 
  tegnap felvívott telefonon az egyik csípőprotézises ismerősöm, hogy leesett a szobában, nem tudja elvinni az ebédjét, elvittem én neki, s meglepődtem, hogy ott volt a barátja. visszaúton megbotlottam a villamos sínben, elvágódtam az úttesten, ráestem teljes súlyommal a bal mellemre, vállamra és térdemre. olyan volt, mintha ömlene a vér a mellemből. bevonszoltam magam a kata kocsmába, mert nem tudtam járni. az unokám átöltöztetett, mert nem tudtam a bal kezemet mozgatni, elkísért a megyei kórházba a traumotológiára. több órás várakozás. röntgen, majd ismételt várakozás után kiderült, hogy eltört a bal vállam. nem tudok öltözködni, fésülködni, mosni, főzni. le kellett mondanom a tüdőgondozói kontroll vizsgálatot, hétfőn sem tudok elmenni uh-ra.
a járásom teljesen bizonytalan, nagyfokú egyensúlyzavarom van sima úton is.

elromlott a számítógépem, portalanítani kell és egyáltalán nincs hely a gépen. félek, hogy ismét megsemmisülnek az anyagaim.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Márai Sándor: Mikrofon
  2016-04-20 20:03:46, szerda
 
 

Krákogtam, torkom köszörültem, s aztán - egyedül a rádió párnázott fülkéjében - beszélni kezdtem. Kis, piros üveggömb égett előttem az asztalon, jelezte, hogy hangom bekapcsolták a nagy adóba, s most bizonyos hullámhosszon terjeng a világmindenségben, valahol Ausztrália és a pesti Sándor utca között.
Hangom időnként megbicsaklott, elszorult. Riadtan gondoltam, olvasás közben: ,,Aki ezt megszokja, nem ember. A déltengeren megy egy hajó e pillanatban, vasárnap este, megrakva magyar kivándorlókkal, s az egyik, unalmában, felcsavarja a rádiót és hangom hallgatja. Grönlandban játszik valaki a rádióval, s egy villanásra felzúg a hangom egy jéghegy fölött. Olyan hatalmas vagyok e pillanatban, amilyen nem volt soha ember, Attila sem, Oroszlánszívű Richárd sem. Enyém a világ. Mit mondjak neki? ... Nagy pápák, nagy királyok álmodtak a középkorban arról, hogy egyszer így szólnak majd a világhoz, ilyen közvetlenül, mintegy tegezve a világmindenséget. Lehet megszokni a hatalmat? Soha nem volt ilyen hatalmas, ilyen végtelen az ember."
Tovább olvastam. A világgal beszéltem, s nem mondhattam neki semmit arról, amit szívem fájlalt. A végtelennel való társalgásnak is van illemtana.
Soha nem volt ilyen tehetetlen az ember - gondoltam a mikrofon előtt, s nyeltem egyet.
Talán ezt a nyelést is meghallották, s megértették Grönlandban.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Ha igazad van...
  2016-04-20 12:59:09, szerda
 
  Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. (Mahatma Gandhi)  
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Márai Sándor: Diéta
  2016-04-19 17:54:39, kedd
 
 

Első látásra, de még később is, társalgás, kacér szóváltás közben egészen olyan volt, mint egy igazi nő. De később, mikor mintegy testével kellett hitelesíteni mindazt, amit mondott, mindenki észrevette, hogy nem igazi nő, csak afféle diétás. Ez a meglepetés többeket elriasztott.
Diétás szája volt, diétás mellett és így tovább. Egészen olyan, mint az igazi nők szája és melle: formás, nemes anyagból való, tetszetős, néhol hibátlan. Csak éppen nem volt íze semminek, amit nyújtott. Csókja diétás volt, gyógycsók, olyasféle, mint a gyógysonka. S a szenvedély pillanataiban amolyan diétás szavakat mondott; a kacér felhívás is úgy hangzott el ajkai közül, mintha ezt mondaná: ,,Jöjjön, nem lát senki, csapunk egy kis Oertel-sétát."
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Mindenért én vagyok a hibás
  2016-04-19 08:27:13, kedd
 
  A családom egy tagja kitámadott engem, hogy emiatt "kezeltek" az orvosok, hogy azt képzelem, hogy ember-áldozás történik, s hogy ez nálunk örökletes dolog, tőlem örökölnek a gyerekek is pszichés terheléseket. (annyit mondtam 1997-ben a mentősnek, mikor befulladtam, mert éppen Szenes Andrea horkolása miatt gyilkoltak le csapással, hogy az orvosok Íziszesdit játszanak, s ekkor bevitt a mentő dr. M. osztálya helyett máshová, a II-es Pszichiátriára a cigányság közé az elfekvőbe, Somlyai beadott egy injekciót és többé nem tudtam magamról, többet egy szót sem szóltam mostanáig arról, mi történt velem). A Kiss Tábornok utcai szomszédok szerint is tőlem örökölnek, azok szerint, akik sorsát 1961. óta árnyékokként hajtják végre, folyamatosan ismételve. 1961-ben az énekes nagyapa tüdőrákja volt a kezdete a miskolci Kata kocsmás Rákóczi tér helyetti ember-áldozásnak.

A bal szemem már kimegy oldalra a II-es elméről Szelep Rákóczi terének rontásaként, s megáll, mert ő az Időjelek született tompalátása. Iszonyatosan nézek ki és nem látok kiutat ebből a helyzetből, míg a gyerekeim azt hajtogatják, amit dr. Tűzkő Judit mondott nekil. Dr. M. behívatta 1995-ben a két gyereket és megkérdezte, mióta tart már ez az állapot nálam, mármint a hipnózis, de a gyerekeim mindebből semmit sem vettek észre, mert hatalmas erővel szolgáltam mindig őket. Huszonegy éve tart ismétlésben a Kiss Tábornok utcaiak sorsa, neveiken egyesével megy végig az elmeosztály. Lázár politikus emelésével kezdték 1961-et a kommunista utcában. Én bábu lettem, mert valamennyien bábok, akár a bábkirályok.

Nem bírom tovább ilyen külsővel és vádaskodásával a megváltottaknak. Szóval én tehetek arról, hogy Magyarország megáldozott minket maga helyett, s ez már 59. éve tart.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kohut Katalin: Bátorság (Vilma-Béla párbeszéd)
  2016-04-18 22:08:20, hétfő
 
 

- Béééla! Félek a holnapi rendeléstől!
- Miért, Vilma?
- Mert néha olyan furcsákat mond az orvos. Mindig talál valamilyen támadnivalót.
- Drága Vilma, tudod, mi a bátorság?
- Igen, hogy ha megsértenek, megmondom a véleményemet akkor is, ha mást orvost kell keresnem.
- És ez minden helyzetre vonatkozik. Ugyanúgy a munkahelyen is, amikor a főnök játszva a kiskirályt felemeli a hangját, amikor Te szorgalmasan és lelkiismeretesen végzed a munkádat.
- Tudod, hogy nem könnyű, inkább tűr az ember, minthogy kövesse a vélemény, mint a pártidőben, aztán ne vegyék fel sehová sem dolgozni.
- Már régóta tart az a tendencia, hogy jellemtelenek uralkodnak másokon rossz természetükkel, tisztelet a ritka kivételnek. Pedig a fejétől bűzlik a hal, szokták mondani, amilyen egy vezető, olyan az egész kollektíva, aki meg nem tud megszokni, az megszökik.
- Olyan ez, mint egy rossz házasság, hiszen a munkahely a második otthon lenne.
- Így van, drága Vilma, de ahelyett, hogy hazavinnéd a gondjaidat, vagy cipelnéd belül magaddal, bátran ki kell állnod magad mellett.
- A halk érveket legtöbbször túlharsogják, mára már nem igazak a régi bölcsességek, Bélám!
- A bátorság lényege, hogy az ember egyetlen helyzetben sem veszítse el önmagát és önuralmát. Nem szabad megengedni, hogy túlcsorduljon az a bizonyos pohár...
- De mit tehetek, amikor néha kihozzák belőlem a legrosszabbat, s ilyenkor dühössé válok. Régen én is úgy cselekedtem, ahogyan mondtad, de annyi megalázó helyzettel találkoztam, hogy egyszerűen képtelen volt mindegyiket megoldanom. Meg olyan is volt, hogy a csendes igazságaimat egyszerűen kinevették.
- Ez már megfelel egy becsületbe gázolásnak. Az akarati, érzelmi és gondolati megnyilvánulásokat minden körülmények között uralni kellene, de tudom, hogy könnyű ezt mondani...
- Igen, vannak helyzetek, melyekkel szemben tehetetlen az ember, bár mondják, hogy nincsen lehetetlen, mert mindenre van valamiféle megoldás. Ez éppen olyan, mint az, hogy ami egyszer elkezdődött, annak lesz vége is. Mint az egyszeri élet. Születésünktől a halál felé utazunk. Először kijövünk a biztonságos burokból a fényre, melyet még homályosan érzékelünk. Aztán rácsodálkozunk a szűkebb környezetünkre, s ha megfelel igényeinknek, lubickolunk a boldogságtól.
- Aztán jön az ismerős személyvonat a rengeteg állomással, mint az óvoda, iskola, gimnázium, egyetem. Sok új arc, rengeteg ismerős, akik különféle jellemmel rendelkeznek. Végig kísér minket az alap, amit otthon megkaptunk bátorságból is, segítenek a döntéseinkben. Ahol szeretet az uralkodó, ott bárki megmondja a véleményét, ha nem tetszik neki valami. Ez nagyon egészséges és őszinte.
- A tehervonatot inkább kihagynám, bár vannak sorsok, melyeket nehezen cipelnek egy életen keresztül, Vilma. A család alapítás intellektuális alapon kell, hogy köttessék, ez már megfelel a leghalkabb és szárnyalóbb szupervonatnak. Mi választunk szülőtársat születendő gyermekeinknek, ugyanúgy kötünk igazi barátságokat.
- Igazi bátorságra vall, Bélám, hogy felvállaljuk egymást felelősségteljesen, majd az egész családunkat. A gyáva képtelen gondoskodásra, boldogságra.
- Igen, sokan pánikba esnek, ha sérülést szenvednek valamiben, vagy megalázzák őket. Érdemes gyakorolni a tudatosan a bátorságot, ha munkahelyet, vagy új barátot nem is lelünk, de a méltóságunknak, fejlődésünknek mindenképpen jót tesz, hogy kiálltunk magunk mellett.
- A félelem és aggodalom a bátorság ellenfelei?
- Igen, a félelem megbénítja az embert, hatalmas gát, melyet fel kell tölteni képzeletben földdel, vagyis tiszta érzelmekkel, jó gondolatokkal, akarattal, hogy utunk járható és egyenletes legyen.
- Ha valóságos félelemre adó helyzettel találkozik valaki, Bélám, mert mondjuk megtámadja valaki, hová lesz a bátorsága?
- Jó kérdés, drága Vilma. Traumát szenved el, melynek feldolgozása időigényes, belé rögzülnek örökké az átéltek. Legszívesebben azt mondanám, hogy a nyugodt élet feltételei közé tartozik az olyan tágabb közösség, mint város, amelyben biztonságosan él.
- Ha olyat él át valaki, amit ésszel alig lehet felfogni, s elmagyarázni, hogyan győzze le a félelmét?
- Mindenképpen megbeszélés tárgya, ami a legnehezebb minden időben, találni egy olyan megbízható egyént, aki előtt bátran feltárhatja a valóságot.
- A bizalommal is lehet fejlődni, feltétel nélküli és elfogadáshoz vezet.
- Igen, drága Vilma, bizalommal indul az életünk és bátorsággal zárul.


2016. április 18.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
A HIT gyülekezetről
  2016-04-18 09:30:17, hétfő
 
  Az alábbiak valószínűleg igazak, mert több - sikeresen kilépett - volt Hit Gyülekezetes kedves ismerősöm hasonló dolgokról számolt be, s ma ők is nehezen élnek, mióta kiléptek onnan.

Az alábbiakban egy tengerentúli magyar nyelvű újságban megjelent interjút olvashatnak.

riporter: -Hány éves voltál, amikor kapcsolatba kerültél a Hit Gyülekezetével? volt Hit Gyülekezete tag: - Huszonegy, és hat évet töltöttem a gyülekezetben.

riporter: -Egyáltalán hogyan kerül valaki kapcsolatba a Hit Gyülekezetével?

volt Hit Gyülekezete tag: - Barátok, ismerősök révén. De a szekta tagjai utcai evangelizációkat is tartanak. Engem barátok hívtak, mondták: gyere, jó zene van, sokan járnak. Megkapó a hangulat, az istentisztelet modernsége. Az Istent dicsérő dalok diszkó, country, rock vagy rap stílusban vannak előadva. És ez az újszerűség, fiatalos hangulat magával ragadja az embert. Az biztos, hogy a szekták tudnak a fiatalok nyelvén szólni. És a végén az ember úgy belegabalyodik a szektába, mint a macska a fonálba...Heti három alkalommal van összejövetele a gyülekezetnek, minden alkalommal 5-6 ezren jönnek össze. Sok a fiatal, de vannak idősek is, láttam rendőröket, dandártábornokokat, ügyvédeket, tanárokat, orvosokat. Sok prominens politikai személyiség tagja a Hit Gyülekezetének, például Hack Péter az SZDSZ-ből, aki presbiter a Hit Gyülekezetében. De meglátogatták a gyülekezetet milliomos amerikaiak is.

riporter: - Az ember elkezdi látogatni a gyülekezetet, mert megkapja őt a fiatalos légkör. Hogyan tovább?

volt Hit Gyülekezete tag: - Mikor látják, hogy gyakrabban van ott az ember, akkor ajánlatot tesznek, hogy járjon házi csoportba, házi tanulmányozásra. Egy-két kérdéssel finoman kiszimatolják az anyagi hátteredet is. Például alámerítkezéskor - mert az is van - felírják az egyén nevét, címét telefonszámát és a foglalkozását. Szóval időközben az ember szert tesz rengeteg új barátra, akik meg vannak fanatizálva, és rád szállnak. A szülők ellen is fordítják az embereket. Mert ugye ha az anyád nem “hites", akkor az ördögtől van, és akkor mi közöd hozzá? Nősülni, házasodni a “világiak" közül nem lehet, mert akkor engedetlen, lázadó vagy. Világival házasodni sötét pontot jelent. Amit a vezető lelkész mond, az az Úrtól van, és amit ő mond, azt el kell fogadni. A gyülekezet elöljárója Németh Sándor, és ha az ő beszédei ellen vagy, akkor a kenetes szolga ellen, vagy az Isten kiválasztott embere ellen vagy, aki fel van ruházva hatalommal. Arról lehet felismerni, hogy az Úr útján jársz-e, hogy hogyan viszonyulsz Németh Sándor személyéhez.

riporter: - Hallottam, hogy szoros összefonódás van az SZDSZ és a Hit Gyülekezete között. És a választások idején a gyülekezet imádkozott az SZDSZ ellenségeinek a vesztéért.

volt Hit Gyülekezete tag: - Amerikai karizmatikus hittérítőkkel is kapcsolatban van a Hit Gyülekezete. A Hit Gyülekezete tulajdonképpen amerikai modell. Az SZDSZ-szel tudvalevőleg szoros az összefonódás. Választások idején meg kellett átkozni azon politikai pártok tevékenységét, amelyek nem az SZDSZ-szel vannak. Például a Fidesz székházat az “imakommandó" órákon keresztül átkozza.


riporter: - Imakommandó?

volt Hit Gyülekezete tag: - Igen. Amikor például Németh Sándornak jelenése volt a tévében, ahol a Hit Gyülekezete kétes dolgairól kérdezték őt, akkor az imakommandónak előtte három napig Németh Sándor padlásán kellett űzni a tévéből jövő démonokat, amik majd rá akarnak telepedni, amikor elmegy a tévébe.

riporter: - A Fidesz-re mondott átok miről szól?

volt Hit Gyülekezete tag: - “A Fidesz-nek minden tevékenysége legyen átkozott, sikertelen, szerencsétlen, érje utol romlás, halál és pusztulás kezük minden munkáját." És amikor egy személy ellen szól az átok, akkor a 109-es zsoltárt mondják ellene, behelyettesítve az átkozott nevét.

riporter: - Hány tagja van a Hit Gyülekezetének?

volt Hit Gyülekezete tag: - Hatvanezer. A fő bázis Budapesten van, de természetesen vannak vidéki gyülekezetek is. A Hit Gyülekezetének van óvodája, bölcsődéje, általános iskolája, gimnáziuma, és hittudományi akadémiát is működtet.

riporter: - Értem. Szóval a nyolcvanas évektől 2000-ig, a Hit Gyülekezete ezerről hatvanezerre nőtt lélekszámban, anyagi befolyása pedig óriási lett. Ez mivel magyarázható?

volt Hit Gyülekezete tag: - A fizetés 10 százalékát le kell adni. Mivel egyrészt a “nagykenetű testvér" mondta, a másik ok pedig, hogy az Ószövetségben meg van említve a tized. Ennek a mintájára. Ezen kívül állandóan hangsúlyozzák azt a gondolatot, hogy aki ad Isten munkájára, az gazdag lesz, aki nem ad, az szegénységben fog tengődni. Úgyhogy a hívők minden fizetés után beleteszik egy borítékba a fizetésük egy tizedét, és ráírnak a borítékra egy “T" betűt, ami a tized megfelelője. Azért jelölik meg, mert a tizeden kívül adományokat is illik adni a gyülekezet számára. Az adományt tartalmazó borítékot nem kell megjelölni, csak bedobnia ládába. Sokat emlegetett szabály az is, hogy ha két összeg van nálad, akkor a nagyobbikat kell adományoznod, mert az van az Úrtól. Szóval, ha egyik zsebedben van egy ötszázas, a másikban pedig egy ezres, akkor az ezrest adományozod, mert az van az Úrtól.

riporter: - Hová mennek ezek az összegek?

volt Hit Gyülekezete tag: - A Hit Gyülekezetének van egy bankszámlája. A tizedet azonnal nyomják rá a számlára, a vidéki gyülekezetek is, tehát az meg egyenesen Pestre érkezik, utána a pénz sorsa ismeretlen. Az adományok egy részét arra használja a gyülekezet, hogy fizesse a bérleményt, de mondjuk, azt sem kell mindenhol, mivel egyre több gyülekezetnek saját épülete van már, amelyeket a hívők pénzén építenek föl, de az épület a Hit Gyülekezetének a tulajdonát képezi. Így az adományok szintén mennek Pestre, a főbázisba. Aztán vannak húzások időről időre, mint például mikor az egyik gyülekezet pásztora azt mondta nekünk nagy lelkesedéssel: “Tudjátok mit, dobjunk össze a Németh Sándornak 150 ezer forintot!" És mi összedobtuk neki a 150 ezer forintot hat istentisztelet folyamán. Beletettük egy borítékba a pénzt, és a pásztor elvitte neki. Németh Sándortól néhány nap múlva kaptunk egy faxot, hogy köszöni szépen a -i gyülekezet kedvességét. Ennyi. Ezzel lehetett minket etetni.

riporter: - Van valami elszámolás a vezetőség részéről azzal kapcsolatban, hogy mire fordította a befolyt pénzösszeget? Vagy csak vakon kell bízni abban, hogy a felkentek Isten akarata szerint a gyülekezet érdekében költik el a pénzt?

volt Hit Gyülekezete tag: - Soha nem volt még olyasmi, hogy valaki kiállt volna a Hit Gyülekezetében, és beszámolt volna a gyülekezet anyagi helyzetéről. Sőt, azt mondták, hogyha kíváncsi vagy az anyagi dolgokra, akkor az már lázadás, akkor te a szívedben azt feltételezed, hogy a nagykenetű szolgáló sikkaszt. Tehát vizsgáld meg magad, és tarts bűnbánatot. Azt is volt időm megfigyelni, hogyan viszonyulnak a szegényekhez, a szerencsétlenekhez a Hit Gyülekezetének pásztorai. A pénzt ugye piszkosul kérik, de ha valaki egy nevetséges összeget, mondjuk, 500 forintot kér a gyülekezetből ennivalóra, akkor az a válasz, hogy: “Imádkozzál, majd az Úr ad."

riporter: - Mi van akkor, ha egy egyszerű kis “hites" meggondolja magát és azt mondja, hogy én ebből kiszállok?

volt Hit Gyülekezete tag: - Ha rövid ideje van ott, és nem jár a szája, tehát nem a gyülekezeten belül akar reformálni, és ha nincs jelentős anyagi bázisa, akkor szép csendben kiléphet, a kutya sem fogja keresni. De ha valaki régóta ott van, esetleg már valamilyen beosztása is van, tehát már belelát a dolgokba, vagy anyagilag befolyásos ember, akkor először szép szóval próbálják őt rávenni, hogy vissza kéne jönni. Ha az illető nem jön vissza, akkor a gyülekezet fel van szólítva, hogy átkozza meg ezeket az egyéneket. Az ott maradottaknak pedig átok terhe mellett el kell mondaniuk egy esküt, hogy ők maradnak a gyülekezettel. A hívőket abban a félelemben tartják, hogy az átkok fognak. Tudják, hogyha kilépnek, akkor az egész gyülekezet hónapokig átkozza majd őket. Voltak, akik évek után nem bírták tovább, gyomorfekélyt kaptak, idegileg tönkrementek, egy kedves ismerősöm gyomorrákban meghalt, többen öngyilkossági kísérletet hajtottak végre, valaki a Dunába ugrott. Egyik ismerősöm a pszichiátriára került, miután sikerült elszakadnia a gyülekezettől, de hónapokig kínzó fejfájás gyötörte, mert tudta, hogy őt most állandóan átkozzák.

riporter: - A te kálváriád hogyan kezdődött? Boldog, hívő ember voltál, eljártál a gyülekezetbe, sírtál, énekeltél a többiekkel, egyszer csak valami beárnyékolta ezt az állapotot. Mi volt az?

volt Hit Gyülekezete tag: - Én ferencesek között érettségiztem és katolikus papi hátterem is van. Amikor elkezdtem látogatni a Hit Gyülekezetét, a korombeli fiatalok úgy ösztönösen körém csoportosultak, gyülekezet után odajöttek hozzám beszélgetni. A pásztorok is látták, hogy hatással vagyok az emberekre, ráadásul komolyan veszem a dolgokat, így egy idő után csoportvezető lettem, és az otthonomban tanulmányozást folytattam a rám bízott “házi csoporttal". Vagyis akkor már az otthonomban, mert időközben megnősültem, feleségül vettem egy lányt, aki szintén a Hit Gyülekezetébe járt. Minden szépnek és magasztosnak tűnt, rendszeresen jártunk a gyülekezetbe, ahol eufórikus hangulat uralkodott, az emberek nyelveken beszéltek, elájultak, amikor a nagykenetű testvér megérintette őket, és mi szentül hittük, hogy a szent szellem munkálkodik a gyülekezetben. Boldogok voltunk Én abban az időben egy kiadóvállalatnál dolgoztam, amelyet a Hit Gyülekezete működtetetett, és irodai munkám során észrevettem néhány húzást, pontosabban pénzzel való visszaélést. Egyszer bent maradtam az irodában, átnéztem a számlákat, kijött, hogy több millió forinttal nincs elszámolva.

riporter: - Ennek mi köze a Hit Gyülekezetéhez?

volt Hit Gyülekezete tag: - Csak annyi, hogy a kiadót működtető főnökeim presbiterek voltak a Hit Gyülekezetében. Akkor döbbentem rá, hogy mi kis naiv emberkék vagyunk, akiket az orrunknál fogva vezetnek, és azt hazudnak össze, amit csak akarnak. Felhívtam az egyik nagykenetű testvért, mert tanácsot akartam tőle kérni, és bizalmasan elmondtam neki, hogy mit vettem észre a pénzügyekben, de kértem őt, hogy ne mondja el senkinek. Azt mondta, nyugodjak meg, nem szól senkinek. A következő gyülekezeti összejövetelre azonban lejöttek hozzám Pestről a nagykenetű testvérek és a házi csoportom meg a feleségem előtt elkezdték felsorolni a “bűneimet", amit szerintük a hat év alatt elkövettem ennyit a nagykenetű titoktartásáról. Ott helyben leváltottak, mint csoportvezetőt, és a munkahelyemről is azonnali hatállyal elbocsátottak. Aztán, mint akik jól végezték dolgukat, elmentek. Én csak azon gondolkoztam a “vádak" felolvasása alatt, hogy honnan van ez a rettenetes gonoszság bennük, hiszen semmi nem volt igaz a vádakból. Az egész olyan volt, mint egy koncepciós per. Nem tudtam, hogy még csak most kezdődik a hadjárat ellenem. A tetvek pletykákat, rágalmakat kezdtek terjeszteni rólam a pesti gyülekezetben is, így mindenki felvette ellenem a védekező állást, és kezdték rám mantrázni az átok-zsoltárt. A gyülekezet testvérnői pedig hívogatni kezdték a feleségemet először titokban, majd teljesen nyíltan azzal a sürgetéssel, hogy váljon el tőlem, mivel én az ördögtől vagyok, és ilyen emberrel nem lehet együtt élni, és a nagykenetű testvér ilyen esetben megengedi a válást. Néhány nap múlva betörtek hozzánk, testileg bántalmaztak, keresték a számlákat. Én fenyegettem őket, hogy feljelentést teszek a rendőrségen. és mindent kitálalok.

riporter: - Ez azért merész dolog, nyíltan meg fenyegetni valakit, akinek ráadásul takargatnivalója van.

volt Hit Gyülekezete tag: - Meg is tettem a feljelentést, be is vitték az érintetteket a fogdába. Csakhogy a rendőrségen ők is tettek ellenem feljelentést, méghozzá azt, hogy azért keresték nálam a számlákat, mert a sikkasztást én követtem el a cégnél, és azért meg akarták szerezni tőlem az iratokat. Akkor ott a rendőrségen még egyszer behúztak a csőbe, elkezdtek könyörögni és fenyegetőzni, hogy enyhítsek a feljelentésen, mondjam azt, hogy nyitva volt az ajtó, tehát nem betörés volt. Azt ígérték, hogy ha ezt megteszem, akkor ők visszavonják az ellenem tett feljelentést. Én megváltoztattam a feljelentést, így kiengedték őket, ők viszont nem vonták vissza az ellenem tett feljelentést. Itt nagyon ráfáztam. Nekem ekkor nem volt munkám, eléggé le voltam rongyolódva, gondoltam, új életet kezdek. Elhatároztam, hogy beállok rendőrnek és lesz belőlem egy becsületes rendőr. Mikor elmentem bejelentkezni a rendőrségen, akkor tudatták velem, hogy pszichológiai tesztnek is alá kell vetni magam, hogy lássák: megfelelek-e rendőrnek. Mondtam, semmi akadálya. A pszichológiai tesztet szakorvosnak kellett elvégeznie. Elmentem a szakorvoshoz, aki felajánlotta, hogy bead nekem egy nyugtató injekciót, egy idegerősítőt csak egy nagyon gyengét -, hogy megnyugodjak. Beleegyeztem, mert valóban eléggé megviseltek a történtek. Eszembe se jutott, hogy Haloperidolt kapok.

riporter: - Mi az a Haloperidol?

volt Hit Gyülekezete tag: - A Haloperidol injekción keresztül beadott elektrosokk. Szóval beadta. Mikor mentem haza a vonattal, már az úton éreztem, hogy valami nagyon nincs rendben. A nyelvem összecsavarodott, a végtagjaim kicsavarodtak, csurgott a nyálam, szóval nem voltam a magam ura. Mikor hazaértem, a feleségem látta, hogy baj van, kihívta az orvost, de az tanácstalan volt, mert nem tudta, hogy mit kaptam, mi ellen adja be az ellenszert Azt hittem, hogy egy-két nap alatt átmegy rajtam. Három hét múlva mikor már tovább nem bírtam, szóltam az egyik barátomnak, hogy vigyen vissza a pszichiáterhez. Egy vasárnapi napon történt. Odaálltam elé, csak annyit mondtam, hogy “Ez van". Ő erre azt felelte, hogy ilyen apróságokkal ne zavarjam a hétvégi ügyeletét. Rendben, mondom azzal is megzavarhatom az ügyeletet, hogy elugrok a rendőrségre, és feljelentem. Erre aztán megnézte a kórlapomat, majd egyszerűen csak annyit mondott, hogy tévedésből mást adott be nekem a nyugtató helyett, de ebből ne csináljak nagy ügyet, ez bárkivel megeshet. Azután beadta az ellenszert, és én nem jelentettem fel. Mikor hazaértem a kórházból, a feleségem addigra összecsomagolta a holmiját, és kijelentette, hogy ezt ő tovább nem bírja, elválik tőlem. Beadta a válópert, meg sem kellett jelennem a tárgyaláson, elválasztottak. És ez sajnos így van Magyarországon, úgyhogy akaratom ellenére felbontották a házasságunkat.

riporter: - Jártál még ekkor a Hit Gyülekezetébe?

volt Hit Gyülekezete tag: - Nem. Otthon olvasgattam a Bibliát, és töprengtem, hogyan legyen tovább. Elhatároztam, hogy felhívom a Magyar Fórum szerkesztőségét, hátha érdekli őket az esetem. Érdekelte őket, ki is jöttek hozzám a lakásomra felvenni a riportot, és ment volna nyomtatásba. Ők nyugtattak, hogy a nyilvánosság védelmet nyújt majd. Arról is szó volt, hogy a tévében is riport készülhetne velem. Ezt én jó ötletnek tartottam. Csakhogy a szekta tudomást szerzett a készülő riportról, és akkor jött az utolsó poén: biciklin tekertem hazafelé, amikor hirtelen megállt mellettem egy rendszámtábla nélküli furgon. Berántottak az autóba, megfenyegettek, hogy esténként ne merészkedjek az utcára és készüljek el mindenre, mert amit a gyülekezet ellen vétek, az már a legsúlyosabb bűn, majd meztelenül kidobtak a város egyik forgalmas utcájára, fényes nappal. (Ezek az emberek a Krisztus nevében a helyes dolgot cselekedték: Ez a fanatizmus hatalma.) A járókelők adtak rám ruhát, mert látták, hogy baj van. Azonnal elmentem a rendőrségre feljelentést tenni, de nem tudtam semmit bizonyítani, mert rendszámtábla nem volt a kocsin, a tetteseknek pedig lett volna alibijük, ha akarták volna, az egész gyülekezet egybehangzóan állította volna, hogy az adott időpontban csoport-tanuláson vettek részt, vagy hasonló. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy elmegyek az országból. Ennyi a történet.

riporter: - Magyarországon többen is lehetnek ebben a helyzetben, hogy bekapcsolódtak egy szektába és nem tudták otthagyni?

volt Hit Gyülekezete tag: - Ismerek embereket, akik kiléptek a gyülekezetből, és most nagyon rossz életük van. A rengeteg szekta, romboló, pusztító, destruktív hatással van az emberekre, a társadalomra.

riporter: - A Hit Gyülekezetét Nyugatról is támogatják?

volt Hit Gyülekezete tag: - Ez teljesen biztos. Amerikából mennek pénzek a Hit Gyülekezetébe és vissza. Minden istentiszteleten három zászló függ a színpad fölött. Nem találnád ki, melyek ezek: az amerikai, a magyar és az izraeli. Ráadásul, mivel a Hit Gyülekezete elismert, bejegyzett egyház, nem adózik a bevételei után, sőt állami támogatásban részesül.FORRÁSGONDOLATJELEK.WORDPRESS.COM
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Márai Sándor: A fák
  2016-04-17 22:11:59, vasárnap
 
 

A fák még kopárak. Csak az ágak hegyén fénylik a rügy, mint megannyi lándzsahegy, mellyel harcra készülődnek.
A téli fű a Vérmezőn már visszakapta kemény, üde színét, mint a nagybeteg, ki az első napsugárra mérgesen és dacosan meggyógyult.
Az utcai telefonfülkében tavasz kabátos emberek hosszan, nyilvánosan telefonálnak. Mosolyogva telefonálnak az utcai zajban, sürgősen. Arckifejezésük félreérthetetlen. A szerelemről beszélnek, az utcai telefonba; a szerelemről, e mozival és cukrászdával kevert ősködről és csillaghullásról.
A víz zavaros; mintha a vascsövekben is áradna a tavasz.
Éjjel már hallani néha a vonatfüttyöt a Déli vasút felül.
A fák, hegyes lándzsáikkal, harciasan kémlelnek az éjszakába, neszelik e jeleket. A tavasz dühös évszak.
Ablakom előtt áll egy öreg gesztenyefa. Egész éjjel nyög és morog. Ezt mondja, mint egy eszelős, halálig: ,,Azért is, azért is."
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 36 
2016.03 2016. április 2016.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 36 db bejegyzés
e év: 832 db bejegyzés
Összes: 7222 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 58
  • e Hét: 288
  • e Hónap: 658
  • e Év: 39659
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.