Regisztráció  Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Jó, ha tudjuk: ez a titka az eredeti extra szűz olívaolajnak
  2018-01-06 16:21:42, szombat
 
  Nem mindegy, hogy milyen olajat választunk. Vásároljunk minőségi olívát!


Nagyrészt Olaszországból származó, hamis olívaolaj tart a brit szupermarketek polcai felé - írta a Telegraph. A hamisítás elharapódzásának fő oka, hogy az olívaolaj termelési költsége mintegy 40 százalékkal megnőtt a rossz termésátlag miatt.
Tavaly augusztusban a brit vidékfejlesztési ügynökség 131 olívaolaj-mintát vizsgált, amelyek közül 43 tétel ,,nem kielégítő minőségű", vagy konkrétan hamisított. A kifogásolt tételek nyilvánvalóan nem feleltek meg az extra szűz olívaolajra vonatkozó minőségi kritériumoknak, mert oxidáltak vagy ízesítettek voltak.

Az olaszországi szupermarketek polcán található extra szűz olívaolajak több mint fele csak nevében az, a termelők emiatt a túlélésükért küzdenek. A csalás nagyjából megfelel annak, ahogyan a magyarországi mézekkel trükköznek, vagyis keverik, hígítják.

Miért drága az igazi extra szűz olívaolaj?

Az egyetlen olyan olajfajta, amelyet friss gyümölcsből készítenek, a mag felhasználása nélkül.
A szüretelés kézzel történik, rázással, veregetéssel a fák alá kifeszített hálókba.
Az egészséges olívabogyók hamar erjedésnek indulnának, ezért a szedést követő 24 órán belül feldolgozzák.
Az olaj kinyerését hidegsajtolással végzik, hőkezelési vagy vegyi eljárások alkalmazása nélkül.
A klasszikus technológia megőrzése mellett, a feldolgozás a legmodernebb saválló gépeken történik.
A gyártási folyamat során csak ülepítést alkalmaznak, szűrést nem. Ennek következtében az igazi extra szűz olívaolajnak mindig keletkezik az üveg alján egy kevés üledék. Ez nem jelent minőséghibát.

Fotó: pixabay.com
Mi a különbség?

Extra szűz olivalolaj
a frissen szedett olívabogyó első préseléséből hidegsajtolással készül
friss, illatos, aromadús
megőrzi antioxidáns- és vitamintartalmát
adalékanyagot nem tartalmaz, szűretlen
Szűz olivaolaj
gyengébb minőségű fajták préseléséből készül
kevésbé aromadús
a hőkezelés miatt az aroma- és vitamintartalom elvész
Sanza (pomace)
a sajtolás után visszamaradt masszából, magból vegyi úton, oldószerrel nyerhető ki
nem minősül olívaolajnak
a mediterrán országokban vagy nem hozható forgalomba, vagy csak lámpaolajként

Fotó: pixabay.com
Hogyan ismerhetjük fel a jó minőséget?

Nézzük meg az olívaolaj savasságát. Az olaj egy PDO vagy egy PGI eredetiség jelzéssel van ellátva. Ezek igazolják, hogy az olaj eredeti, minőségi.
Nézzük meg a címkén az olaj savasságát jelző számot is, ez nem lehet több, mint 0,8. Minél kisebb ez a szám, annál lágyabb az olaj.
Tegyük be az olívaolajat legalább 1-2 órára a hűtőszekrénybe. Ha kissé megszilárdul, akkor azt jelenti, hogy eredeti olívaolajjal van dolgunk. Ha folyékony marad, akkor valószínű, hogy más olajokkal keverték.
Egy fél liter hidegen préselt, eredeti extra szűz olaj nem lehet olcsóbb 1 600- 1 700 forintnál. Ami kevesebbe kerül, az már gyanús lehet.
Tudtad?
A 2009-es adatok szerint Spanyolország a világ legnagyobb olívaolaj‑termelőjeként, több mint 300 millió olajfájával a Föld éves olívaolaj-mennyiségének több mint 40%-át adja; ez átlagosan hét-nyolcszázezer tonna, jó években azonban megközelíti az egymillió-kétszázezer tonnát is. Nemzetközi összehasonlításban Olaszország 20%‑kal a második helyen jár, Görögország 11%-kal a harmadik, míg Portugália nyolcadikként a világ össztermelésének közel 2%-át tudja adni.

Javasolt felhasználás:

Salátákhoz, főzéshez, kiflivel vagy pirítóssal mártogatva, sózva, paprikával, sajttal, fokhagymával, előételként, étvágygerjesztőként. Az olívaolaj sütéshez is ajánlott. Csak 210 fokon kezd égni, míg a napraforgóolaj 170 C-on , így lényegesen tovább használható, ami némileg ellensúlyozza a magasabb árát.
Szavatossági ideje a gyártástól számított másfél év, ajánlott tárolási hőmérséklet +5-20 C.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Megunhatatlanul finom: régimódi diótorta
  2018-01-06 16:13:08, szombat
 
  OTTHON KÉSZÜLT

Házi diótorta: a piskóta csak 6 tojásból, hogy ne legyen túl vastag a tészta, sok diós krém, de ne legyen émelyítő. Régimódi és megunhatatlan!
Ezt a régimódi diótortát 6-8 személyre ,,ügyesen" elkészíthetjük. Köszönet érte Myreillenek és a Mokshanak.

Hozzávalók
40 dkg dió
6 tojás
6 evőkanál + 2 evőkanál + 8 dkg cukor
4 evőkanál+3 evőkanál liszt
1/4 teáskanál sütőpor
10 dkg vaj
6 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
2 teáskanál rumaroma
csipet só
Első lépésben megdaráljuk a diót.

A diós piskóta elkészítése
4 evőkanál lisztet összekeverünk 4 evőkanál darált dióval és 1/4 teáskanál sütőporral. Kimérünk 6 evőkanál (12 dkg) kristálycukrot. 6 tojást egyesével különválasztunk. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és egy 40×30 centis tepsit sütőpapírral kibélelünk.

Egy nagy tálba teszem a fehérjéket és csipet sóval kicsit felverjük, majd folyamatosan beleszórjuk a 6 evőkanál cukrot és kemény habbá verjük. Szép fényesnek kell lennie és nagyon keménynek. Ezután kisebb fokozatra állítjuk a habverőt, a felvert habhoz keverjük a tojássárgákat, majd amikor jól elkeveredett, beletesszük a lisztes-diós keveréket is. Átkeverjük és a sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Betesszük az előmelegített sütőbe és kb. 20 perc alatt megsütjük. Szép piros legyen a teteje, de ne égjen meg. 1 perc után kifordítjuk a piskótát egy fa vágódeszkára és hagyjuk kihűlni.

A diós krém elkészítése
Amíg sül a piskóta egy kisebb lábasban 3 evőkanál lisztet simára keverünk 6 dl tejjel és 2 evőkanál cukorral. Feltesszük a tűzre és felforraljuk, ezalatt be is sűrűsödik, mint egy puding. Legalább 1 percig érdemes főzni, hogy ne legyen lisztíze. Amíg a lisztes pép kihűl, addig a piskóta is.

10 dkg vajat habosra keverünk 8 dkg cukorral. Beleteszünk 1 csomag vaníliás cukrot és 2 teáskanál rumaromát. Ezután evőkanalanként hozzákeverjük a felfőzött, kihűlt lisztes pépet és alaposan elkeverjük. Végül hozzáadjuk a darált diót 2 evőkanálnyi kivételével.

torta ,,összeszerelése"
A diós piskótát - keresztben - három egyenlő részre vágjuk, majd egy szép tálcára tesszük a középső lapot. Megkenjük 4 evőkanál krémmel, majd mehet a következő piskótalap fenekével felfelé, újabb 4 evőkanál kém, végül az utolsó lap piskóta, szintén fenékkel felfelé, de úgy, hogy a vastagabb pereme ellentétes oldalra kerüljön az előző laphoz képest.

Azért érdemes trükközni a piskótával, hogy a torta ne dőljön se jobbra, se balra és a torta teteje is egyenes legyen, így könnyebb dolgozni.

A maradék diós krémmel megkenjük a torta tetejét és oldalait. A 2 evőkanálnyi darált dióval megszórjuk a torta tetejét. Hűtőbe tesszük. Hűtőben a krém 1-2 óra alatt szilárdabbá válik. A krém így nem túl vajas, de nem is túl pudingos, nem túl édes, jól érződik benne a dió és a rum és jó a piskóta-krém aránya is tökéletes. Lehet szeletelni és nem lehet megunni.

Link
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Egy szuper egyszerű alaptészta, amiből változatos finomságok
  2018-01-06 16:03:29, szombat
 
  Minden háziasszony álma: egy recept és sok-sok süti!

A túróval készült tészta kreatívan felhasználgató, hiszen sok sütis finomságot készíthetünk belőle. Megtölthetjük házi készítésű lekvárral, dióval, mákkal, de készíthetünk belőle kakaós csigát, simán kekszet, töltött kiflit is. Sós változatban is kiváló lehet pogácsának vagy sajtos rúdnak.

Hozzávalók

30 dkg tehéntúró,
30 dkg liszt,
20 dkg vaj,
1 kiskanál sütőpor vagy szódabikarbóna
2 csomag vaníliás cukor ( sós sütikbe ezt nem teszünk)

Elkészítés

A tehéntúrót törjük át robotgéppel és adjuk hozzá a megolvasztott vajat, a sót, ízesítsük vaníliás cukorral és dolgozzuk jól össze. Adjuk hozzá a lisztet és a sütőport vagy szódabikarbónát, és gyúrjuk össze. Egy puha tésztát kapunk. Takarjuk le fóliával és tegyük hűtőbe 40-50 percre, majd ezt követően kivéve a tésztát tetszés szerint formázzuk, vágjuk. Készítsünk belőle kiflit, kekszet, vagy bármilyen más formára szaggatott süteményt. Megtölthetjük, ahogyan a hagyományos tésztát is, például batyuként. 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt elkészül.

A receptért köszönet a ketkes.com oldalnak. Link
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Látványában és ízében is csábító a mákkrémes túrótorta
  2018-01-06 15:57:57, szombat
 
  Egyszerű, nagyszerű és fenséges ízvilágú.

Könnyen elkészíthető és nagyon ízletes. Ha szeretjük a citrusos ízt, reszelt citromhéjat is keverhetünk a mákos krémhez. A Ketkes receptje bizonyára sokakat elcsábít.

Hozzávalók a tésztához
1 tojás, 100 g vaj, 50 g cukor, 200 g liszt, 1 teáskanál sütőpor

Hozzávalók a töltelékhez
2 tojás, 500 g tehéntúró, 100 ml tejföl, 2 evőkanál étkezési keményítő, 150 g cukor, 130 g darált mák, vanília aroma

Elkészítése
A tojást keverjük össze 50 g cukorral, adjuk hozzá a kihűtött, olvasztott vajat. A lisztet keverjük össze a sütőporral és szitáljuk a tojásos keverékhez, a masszát gyúrjuk össze. Egy 22 cm átmérőjű tortaformát béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk bele a tésztát úgy, hogy pereme is legyen, majd tegyük hűtőbe 30 percre.

Közben elkészítjük a tölteléket! A mákot egy tálba tesszük és forró vizet öntünk rá, annyit amennyi ellepi. 20 percig hagyjuk állni, majd leszűrjük. A túrót, a tejfölt, a tojásokat, a keményítőt, a cukrot és a vaníliaaromát egy tálba tesszük és robotgéppel összedolgozzuk. A masszát egy nagyobb és egy kisebb részre osztjuk. A kisebb adaghoz keverjük a mákot.

A tésztát kivesszük a hűtőből, a közepére egy nagy kanál túrókrémet teszünk, majd erre egy kanál mákkrémet. A krémek elég folyékonyak, ezért gyönyörűen el fognak terülni, ettől lesz mintás a torta. Addig kanalazzuk a krémeket, amíg el nem fogynak. Utána egy fogpiszkálóval a torta közepétől kiindulva csíkokat húzunk, egészen a széléig.

180 fokos sütőben nagyjából 50 perc alatt megsütjük, majd amikor kihűlt, lekapcsoljuk a sütőforma oldalát és szeleteljük.

Link
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Adjon Isten jó reggelt mindenkinek !
  2018-01-06 10:47:40, szombat
 
  F. Farkas Rozália
Áldott légy a biztatásért!

Uram, köszönöm, hogy nem
tartod számon bűnömet,
hogy szent Fiadban nézel engemet...

Ha számon tartanád bűneinket,
ugyan ki állhatna meg Előtted?
Ha mérlegre kerülnének azok,
vajon nyerhetnénk-e bocsánatot?

Milyen jó, hogy szent Igédből
ismerhetjük meg akaratod, szavad,
azokat hallgatva az ember lelke
tiszta lesz és szabad...

Áldott légy a biztatásért,
az örömökért, az áldásokért,
taníts kérlek alázatra,
és köszönetet mondani mindenért!

Bocsásd meg bűneimet,
tévedéseim, hibáim, vétkemet!
Köszönöm, hogy jöhetek Hozzád,
hogy Te vársz mindig rám,
hogy leveszed rólam szennyes ruhám!
 
 
0 komment , kategória:  Jó reggelt   
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 60 db bejegyzés
e év: 441 db bejegyzés
Összes: 7407 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 240
  • e Hét: 821
  • e Hónap: 20164
  • e Év: 285021
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.