Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Az egyház első vezetője - Szent Péter apostol székfoglalása
  2022-02-28 21:30:02, hétfő
 
 







AZ EGYHÁZ ELSŐ VEZETŐJE - SZENT PÉTER APOSTOL SZÉKFOGLALÁSA



A keresztények tisztelik Szent Pétert, Jézus tanítványát, apostolát. A katolikusok számára február 22. fontos ünnepnap, ekkor emlékeznek meg arról, hogy Jézus Pétert tette meg a keresztény egyház fejévé. Ő volt az a szikla, amire a Megváltó felépítette az egyházát.

Nero császár idején nehéz idők jártak a korai keresztényekre. Az uralkodó üldözte az új vallás híveit. Amikor egy éjszaka fellobbant a láng Rómában, és a tűz egész városrészeket pusztított el, a lakosság egy része úgy vélte, hogy maga a zsarnok próbálta a halálba küldeni őket. Nero azzal próbálta meg elterelni a rá irányuló haragot, hogy egy ártatlan áldozatot vetett oda a bosszúszomjas csőcselék elé. A választása egy akkoriban még kis létszámú keleti közösségre, a keresztényekre esett. Ekkor halt mártírhalált Szent Péter apostol is.







Az emberek halásza

Krisztus egyik legfontosabb tanítványát eredetileg Simonnak hívták, és azért nevezik a lelkek halászának, mert eredetileg a Genezáreti-tavon volt halász. Jézus innen hívta el a testvérével együtt, hogy a tanítványa legyen.

Az Újszövetségből sokat megtudhatunk az első egyházfő jelleméből. Péter kezdetben nem mindig értette egyből meg Jézus szándékait, de elfogadta a Megváltó cselekedeteit, mert szilárdan hitt benne.

Bátran és elszántan védelmezte, szembeszállt miatta az adószedőkkel, a katonákkal és a főpap szolgájával. Jézus pedig az egyik legmegbízhatóbb tanítványának tartotta. Péterre, Jakabra és Jánosra bízta az utolsó vacsora előkészítését is. Az Újszövetség egyik legmegrázóbb jelenete az, ahogy valóra válik Krisztus jóslata, és Péter háromszor is letagadja, hogy a Megváltó tanítványai közé tartozna.

A tanítvány azonban később jóvátette ezt a vétkét, és tanúbizonyságot tett töretlen hűségének. Ellentétben az áruló Júdással, Péter nem zárta el önmaga elől az üdvösség felé vezető utat.







A kulcsok őre

Rómában a Sixtus-kápolnában tekinthetjük meg Pietro Perugino freskóját, amelyik A kulcsok átadása Péternek címet viseli. Ez a kép is jól mutatja, hogy a Szent Péterhez kötődő hagyományok milyen erősen élnek, majdnem másfél évezreddel a halála után is. A képen látható kulcsok ugyanis a mennyország kapuit nyitják ki.

Krisztus megfeszíttetése és feltámadása után a korai keresztények nehéz helyzetben találták magukat. Péter óriási lelkesedéssel és elszántsággal váltotta valóra a Krisztustól kapott feladatot. Megszervezte és megvédte a keresztények közösségét. A környezetük ellenségesen reagált az új hit elterjedésére, ám az egykori halászból nagyszerű szónok lett. Szembeszállt a nagyváros vezetőivel, és érvelésével elérte, hogy szabadon engedjék a letartóztatott keresztényeket. Nem rettent meg Heródes királytól sem. A hagyományok szerint képessé vált meggyógyítani a betegeket, és legalább ötezer ember Péter miatt vette magára Jézus jelét.







A hit terjesztője

Fontos szerepet játszott abban is, hogy a kereszténység elterjedhetett a Római Birodalom más területén is. Életének fontos eseményeiről, megpróbáltatásairól a későbbi évszázadok során jó néhány festmény készült. A kereszténység első évszázadát meghatározta, hogy ekkor a birodalom legnagyobb városában egy zsarnok uralkodott. Tacitus római történetíró feljegyezte, hogy Nero császár a keresztényeket vádolta a tűzvészért.

Péter vértanúságáról részletesen szólnak a legendák és a hagyományok. Ezek szerint Péter el akart menekülni a fővárosból, és már kifelé tartott a Via Appián, amikor látta, hogy az úton Jézus jön szembe vele. Ekkor hangzott el a korai kereszténység történetének talán legmegrázóbb kérdése: Quo vadis, Domine? Péter tudni szerette volna, hogy Jézus hová megy. A Megváltó tudtára adta, hogy mire készül: visszamegy Rómába, hogy ott ismét megfeszítsék. Péter ezt nem hagyhatta, megfordult és elindult vissza, mégpedig a vértanúságot felvállalva, a biztos halálba.

A katolikus hagyományok szerint az apostol Kr. u. 42-ben alapította meg a birodalom fővárosában a római egyházmegyét, amelynek ő lett az első püspöke. Mivel a nagy tűzvészre a hatvanas évek közepén került sor, Péternek két évtizede is volt a térítésre és az itáliai kereszténység magvainak elültetésére. Munkabírását jól mutatja, hogy ezt követően Antiochiában is létrehozta a püspökséget.







Elterjed az ünnep

Háromszáz évvel később az egyház iratai már megemlítették ,,Péter tanítószékének" ünnepét. Kihangsúlyozták, hogy mennyire fontos az egyház egysége szempontjából. A korai egyházfők döntése nem véletlenül esett február 22-ére. A pogányok a Római Birodalom jó néhány tartományában akkor emlékeztek meg az ősökről és a családról. A kereszténység népszerűsítése érdekében észszerű volt a népünnep forgatagát összekötni Szent Péter emlékével. Bár az apostolt az ortodox keresztények is nagyon tisztelik, ők nem hajlandók elfogadni, hogy Péter utódai lennének az egyetemes kereszténység vezetői. 1960-ig külön napja volt az apostol római és antiochiai székfoglalásának.

Akkor azonban XXIII. János pápa úgy döntött, hogy összevonja a két ünnepet, és Péter székfoglalásáról február 22-én emlékeznek meg a hívők. Az ünnep gyorsan elterjedt Európában. Nem volt ritka, hogy ezen a napon - egybemosva az ősi pogány hagyományokat a keresztény tradíciókkal - máglyákat gyújtottak vagy szalmából készült bábokat égettek el.

A katolikus egyház Krisztus szavaiból vezeti le azt, hogy Péter, és rajta keresztül az utódai, a pápák a kereszténység vezetői. A katolikusok őt tartják a pápák és Róma, valamint a halászok védőszentjének. Az, hogy Szent Péter volt Róma első keresztény püspöke, nagyon fontos a katolikus egyház számára. Róma püspöke ugyanis a mindenkori pápa, aki azt a feladatot hajtja végre, amit az apostol magától Jézustól kapott.


Link












 
 
0 komment , kategória:  Vallás  
Magyar érdek
  2022-02-25 20:15:38, péntek
 
 







MAGYAR ÉRDEK
Sitkei Levente


Háború van. Az egész világ beleborzong a hírbe, hogy orosz harckocsik lánctalpai dübörögnek az ukrajnai városok körül, hamar visszarepül gondolatban mindenki a világháború idejére, meg '56-ba, meg '68-ba, párhuzamot von az akkori és a mostani helyzetek között. Pedig teljesen értelmetlen. A mai Oroszország és az akkori Szovjetunió nem ugyanaz az entitás. Mások a céljai és mások az érdekei, mások vezetik, s máshogy is harcolnak. Mert elmúlt hetven év a világháború óta, átalakult a harcászat is.

Persze a háború az háború. Attól mindenki retteg, minél közelebb van hozzánk, annál veszélyesebb. A háború forgataga úgy szívja be a hozzá közel kerülőket, mint az örvény, ezért roppant óvatosan kell megtenni az összes lépésünket. Nekünk, magyaroknak különösen, hiszen ott vannak a magyarok Kárpátalján, ukrán állampolgárok, de véreink, alkotmányosan védett, védendő státusban. Budapestről nézve egyáltalán nem mindegy, mi történik a határon túl, a zűrzavar hová vezet, az ukrán állam miként reagál az orosz lépésekre. De beleavatkozni valaki más háborújába egyszerűen botrányosan buta lépés. A modern korban persze minden a Facebookon zajlik, tehát fel lehet tenni a profilkép alá az ukrán zászlót, s ezáltal megtenni azt a gesztust, amely fotelből működik, s nem igényel különösebben nagy erőfeszítést. Ezt össze lehet téveszteni a diplomáciával és a politikával, ha nagyon akarjuk, esetleg nagyon képzetlenek vagyunk vagy buták. Esetleg rosszindulatúak.

Nagyjából az orosz tankok elindulásakor már arról beszélt a baloldal krémje, hogy mi, magyarok miként intézzük el az orosz-ukrán konfliktust, mi módon segítsük meg Ukrajnát, hogy szembeszálljanak az orosz agresszióval. Fegyvert és katonát küldjünk oda, lám, ilyenkor nem számítanak a költségek nekik, de az emberélet sem. A lényeg az, hogy megnyilatkozzon a kampány hevében izzó politikus, legyen egy nagyon markáns és a kormányzatéval nem egybevágó véleménye, lehülyézhesse a miniszterelnököt, a külügyminisztert, a Magyar Honvédséget és a magyar diplomáciát, bemutatva, hogy ő ezt a problémát egyetlen jó döntésével megoldaná. Itt válik el egymástól a vezető és a politikai pojáca. A baloldali megmondóemberek és önjelölt messiások teljesen gondtalanul szurkálhatják a ködöt. Semmiféle hatása nincs szavaiknak az eseményekre, nem tényezők, az online világban kapnak lájkot a követőiktől. Ezeket a lájkokat akarják szavazatokra váltani április harmadikán, hátha lesz valami alternatív akció, a Facebook pedig beszámítja ezeket a töredékszavazatok közé.

A vezető azonban tudja, hogy ez a háború súlyos konfliktus, és ebben a helyzetben egyszerűen tilos hőzöngeni. Emberéletekről van szó, stratégiai lépéseket kell tenni, hogy minimálisra csökkenthessük a veszélyt, amely Magyarországra leselkedik. Uniós lépéseket, a NATO döntéseit is figyelembe kell venni, amikor a szomszédos ország háborújával kapcsolatban eljár Magyarország, olyan közösségekét, amelyek egyáltalán nem törődnek azzal, hogy százötvenezer magyar is él Kárpátalján. Akiknek az ott Ukrajna része, történelmi kapcsolatok híján. Mert nekik térkép az a táj, nem is lehet más. A nagy közösségnek pedig nekünk kell megmutatnunk, mire érdemes figyelni, tanácsokat kell adnunk és segítenünk szövetségeseinket, hogy a vészterhes időkben jó döntéseket hozhassunk közösen. Ezért kellett összehívni a nemzetbiztonsági operatív törzset, a tárgyalás részleteit pedig nem teregették ki a közösségi hálózatokon, ugyanis ez a konfliktushelyzet egyszerűen nem a kampány része. Rettentően sajnálatos, hogy ezt az egész baloldal elfelejti, és szemernyi felelősségérzet sincs az ottani, önmagukat felelősnek érző politikusokban. Történelmi eseményeket látunk, egyelőre nem tudjuk, mi vár ránk. Menekültek érkezhetnek hozzánk, nem migránsok, nem a távoli világok háborúiról regélnek s várnak együttérzést, hanem konkrétan életveszélyben levő családok, innen, a szomszédból, akik egy cseppet se hatódnak meg attól, ha ukrán zászló díszeleg valakinek a profilképén. Velük is foglalkoznunk kell, ez egy gigászi munka, óriási felelősség, amelynek során nem lehet hibázni. Ezért történelmi bűnt követ el, aki ilyenkor is a lájkbajnokságot vívja, és nem tud felülemelkedni a legalantasabb politikai haszonszerző ösztönein.

Feltehetően Magyarország látja ezt a kettősséget. A háborútól meg kell védeni Magyarországot, ez az elsőrendű feladat, ez a legfőbb magyar érdek. Minden egyéb csak ezután jöhet, és egyértelmű, hogy ez kizárólag minket, magyarokat érdekel úgy igazán. Minden ország csak saját magával foglalkozik, s minden ország csak azért törődik a másik hogylétével, mert az hatással lehet őrá is. A különböző országok mindenféle testületeket tartanak fenn, hogy a többiek titkait kifürkésszék, s hadseregeket, hogy a határokat megvédjék. A történelem itt hullámzik körülöttünk, a mi feladatunk pedig nem az, hogy ebben a helyzetben szablyával előre politikai síkra tereljük az ügyet, hanem, hogy a mi kicsi hajónkat igyekezzünk biztonságban megtartani.

Mindenkinek szíve joga tüntetni az orosz nagykövetség előtt, még Márki-Zay Péter is azt mond, amit akar, amikor elvtársaival felsorakozik a külképviselet előtt. De miközben a szavai gyakorlatilag súlytalanok, politikusként elvárható, hogy erkölcsösen viselkedjen, magyarként viselkedjen. Amolyan teszt ez, amelyen folyamatosan, minden lehetséges alkalommal elbukik az aktuális baloldali messiás. Most is.


Link



Megkezdődött az Ukrajna elleni orosz invázió

Link



Oroszország megbénította az ukrán hadsereget - csak katonai célpontokat támadnak

Link



Heves harcok folynak több ukrán területen

Link



Most indulhat be igazán az orosz támadás, közeleg az ukrán főváros ostroma

Link



Számunkra a magyar emberek biztonsága a legfontosabb

Link



Már a keleti országrészben vannak a magyar katonák, hogy megvédjék Magyarország biztonságát

Link

















Link
 
 
0 komment , kategória:  Hazánk - otthonunk  
Top 10 legkülönlegesebb tengerpart
  2022-02-24 21:45:27, csütörtök
 
 




TOP 10 LEGKÜLÖNLEGESEBB TENGERPART


Legyen akár kora reggel napfelkelte idején, vagy késő délután a naplementében, esetleg az esti sötétségben a csillagok alatt, sétálni a tengerparton hatalmas élmény.

Olyan, amit mindenkinek legalább egyszer át kell élnie az életben. Top 10-es válogatásunkban olyan különleges partokat mutatunk be, ahol mindenki szívesen sétálna, vagy mártózna egyet. Ezekről a helyekről örökre magunkkal visszük az érzést, amint a talpunk belesüpped a lágy homokba, ahogy a selymes hullámok simogatják a lábfejünket, és a finom, sós illatú szél borzolja a hajunkat.


Világító tengerpart - Maldív szigetek
A fénylő part





A Maldív szigeteken található tengerpart nappal csak egy átlagos strand. Persze akkor is gyönyörű, de igazi különleges szépségét csak éjszaka fedi fel. Ekkor válik ugyanis láthatóvá a fitoplanktonok által kibocsátott élénk kék szín, ami mágikussá varázsolja a vizet. Ezek a kis egysejtűek akkor világítanak, ha mechanikai stressz éri őket. A vizet ért legkisebb zavar is kiválthatja ezt a különleges fényhatást. Általában a csónakok közelében, vagy az úszó emberek körül felkavart vízben világítanak, de megesik, hogy még a homokban hagyott lábnyomunk is élénk kékben pompázik majd.


Rózsaszín tengerpart - Bahamák - Pink Sands Beach





Ez az 5 kilométer hosszú partszakasz a foraminiferának köszönheti világos rózsaszín színét. Ezeket az érdekes nevű, kagylóhéjjal borított, szabad szemmel nem látható élőlényeket a hullámzás mossa partra, így változtatják az egyébként hófehér homokot rózsaszínre.


Glass Beach - Kalifornia





Ezt az igazán különleges tengerpartot a szemét tette széppé. Fort Bragg lakosai a 20. század elején a pari sziklákon túl rakták le a háztartási szemetet. Később a hullámverés csiszolta az eldobott üveg holmikat, ezer színben pompázó, sima kis üvegkavicsokká. Persze azóta, egy 5 éves folyamat során megtisztították az egyéb hulladékoktól a strandot, a kavicsokat azonban megtartották. Mielőtt az érdekes part eltűnt volna, védetté nyilvánították, ugyanis a turisták előszeretettel távoztak kavicsokkal megrakodott zsebbel.


Papakolea zöld homokos tengerpartja - Hawaii - Papakolea Green Sand Beach





Hawaii és egyben az USA legdélebbi pontján fekszik az a part, amelynek már megközelítése sem egyszerű, hiszen kilométereket kell gyalogolni a melegben, a meredek sziklák között, hogy megcsodálhassuk. Az erőfeszítés azonban kifizetődik, amint megpillantjuk az apró olivine kristályok által alkotta part élénk zöld színét. Az érdekes árnyalatú kőzet, több mint tízezer évvel ezelőtt, egy vulkánkitörés során jutott a felszínre, több tonna másféle ásványi anyaggal együtt.


Barlang strand - Portugália - Bengali tengeri barlang





Algarve hosszan elnyúló partja, hol homokos, hol sziklákkal tarkított. A Benagil Beach közelében található az a hatalmas barlang, amely egy fedett uszoda érzetét kelti. A türkizkék vízből éles fegyverként meredező sziklákat az évszázadok során tornyokká, sziklakúpokká, majd barlanglabirintusokká formálta a tenger. Így jöhetett létre ez a páratlan természeti csoda.


Pfeiffer Beach - Kalifornia - Pfeiffer Beach





Erről a misztikus, lila színben pompázó tengerpartról nem sokat tudnak a kutatók. Úgy hiszik, hogy a 800 méteres tengerpart a színét, az óceán közelében fekvő sziklákból származó mangánnak köszönheti.


Hidden Beach (Rejtett part) - Mexikó - Hidden Beach





A Marieta szigeten található, rejtett, vagy magányos jelzővel illetett strand, egyáltalán nem elhagyatott, ugyanis ez Mexikó egyik legnépszerűbb fürdőhelye. Hidden Beach tulajdonképpen egy félig vízzel teli lyuk, mely érintkezik a homokos tengerparttal. A szigeten történt katonai robbantások a felelősek azért, hogy létrejött ez a különleges szépségű beszakadt lyuk. A titkos öböl csak apály idején, egy szűk alagúton keresztül, úszva közelíthető meg.


Black Sand Beach - Hawaii - Black Sand Beach





Hawaii szigetcsoport legnagyobb szigetén, Big Island-en nem ritkák a fekete homokos partok. A mai napig szüntelenül működő vulkánok, és az azokból származó hamunak illetve lávának köszönhetően vált koromfeketévé ez a gyönyörű strand, amely egyébként a tengeri teknősök kedvenc napozóhelye.


Az Óriások útja - Észak-Írország - Giants Causeway





Ez a szintén vulkáni tevékenység eredményeként létrejött partszakasz, Antrim megyében, Bushmills városától 3 kilométerre található. A körülbelül 40 000 bazaltoszlopból álló terület, 1986 óta az UNESCO világörökség része. Az egymáshoz szorosan illeszkedő oszlopok többsége 6 szögletű. A legmagasabbak kb. 12 méteresek, de a megszilárdult láva vastagsága helyenként a 28 métert is eléri. A legenda szerint egy ír óriás építette magának az utat tengerparti otthonától, az atlanti vizeken át, ellensége a skót óriás erődjéig.


Shell Beach - Ausztrália - Shell Beach





Ausztrália nyugati részén, Denham városától 45 kilométerre található Shell Beach, egy 110 km hosszú partszakasz. Ezt a gyönyörű, hófehér strandot milliónyi kagyló borítja. Kialakulását a víz magas sótartalma tette lehetővé, mivel a ragadozók számára ez nem megfelelő környezet, így a kagylók elszaporodtak. Miután a kagylók természetes úton elpusztulnak, a héjukat a víz kimossa a partra. Ez a folyamat már több ezer éve zajlik.


Link












 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Szabolcska Mihály: Krisztus keresztjénél
  2022-02-19 22:00:02, szombat
 
 




Szabolcska Mihály: KRISZTUS KERESZTJÉNÉL


Ha ránehezednék lelkedre a bánat,
Hited, önbizalmad magadra hagynának,
Reményed légvárát látnád omladozni,
Krisztus keresztjénél tanult meg,
Tanulj meg tűrni, imádkozni!

Ha csalódnál abban, akiben reméltél,
S most látnád be későn, hogy hiába éltél,
Óh ne siess senkit átokkal dobálni,
Krisztus keresztjénél tanulj meg,
Tanulj meg másnak megbocsátani!

Jóságodért hogyha gonosszal fizetnek,
S rosszaságát látod csak az embereknek,
Ne siess hozzájuk hasonlóvá lenni,
Krisztus keresztjénél tanulj meg,
Tanulj meg végnélkül szeretni!

Vég nélkül szeretni, vég nélkül remélni,
Lelket gazdagító eszményeknek élni...
S megállni mellettük életre, halálra,
Krisztus keresztjénél tanulj meg,
Hinni egy magasabb világba























 
 
0 komment , kategória:  Vallás  
Azok a régi szép idők - képekben
  2022-02-16 22:45:26, szerda
 
 










AZOK A RÉGI SZÉP IDŐK - KÉPEKBEN




Mottó

"Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország,
Gyönyörűbb, mint a nagyvilág!
Ha zeng a zeneszó, látom ragyogó, szép orcád."



A korabeli Pest-Budán a XIX században az emberek ugyanúgy boldogságra törekedtek, mint a mai emberek. Mindazok az idegenek, akik a 30-as években, e két városban megfordulnak, egyformán elismerik, és nem győzik eléggé dicsérni szépségüket.

Becsüljük meg a múltunkat, csak így lehetünk boldogok teljességgel a jelenben és reményteliek a jövőt illetően.


A magyar vidék és Pest

Link



Vibráló hétköznapok jellemezték a reformkor világát

Link










































































 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
Pásztor Piroska: Évszakok
  2022-02-14 22:15:57, hétfő
 
 











Pásztor Piroska: ÉVSZAKOK




Olvad a hó és olvad az álom,
eltűnik már a langy puhaság,
napsugár táncol, siklik az ágon,
enged a fagy, a tél tova száll.

Hóvirág kelyhe hófehér csengő,
virít a földön a zöld üdeség,


pattan a rügy, most jöhet a mámor,
szép tavasz váltja a tél hidegét.

Virágsziromban méhecske zümmög,
gyűjti a nektárt sok pici száj,
szilvafa ágán hófehér bársony
érleli gyümölcs friss zamatát.

*

Libbenő szélben lebben a szoknya,
fiúk ajkáról vágy dala száll,
nyílik a szív is, csók szava csattan,
zeng az egekbe a sok kacagás.

Szikkad a széna, érik a búza,
elkezdődik a víg aratás,


perzsel nap heve, izzik a róna,
szárad a föld és tikkad a nyáj.

Érik a körte, dús leve csurran,
mézízű dinnyén nagy hasadás,
zsendül a szőlő, zeng a hegyoldal,
égő tüzében tombol a nyár.

*

Ősszel az erdő rozsdavörösben,
hullik a fáról a barna levél,
érik a csipke, szép szeme izzik,
tölgyfa leszórja a makk csemetét.

Bús szavú szél fúj, rázza a fákat,
kerget egy felhőt az ég peremén,


érett a szőlő, hegy leve csurran,
forralja borának vérvörösét.

Hűvös a reggel, csípős az éjjel,
kövérre hízva a medve család,
száraz avarban kis nyuszi zizzen,
télire ássa a mély odúját.

*

Fázik az erdő, jég a patakban,
hó ölel mindent, dér a virág,


támad a szél is, hízik a jégcsap,
fagy tömlöcében dermed a nád.

Tó jege duzzad parttól a partig,
korcsolya siklik, reppen a szán,
jég a tükör most, nap szeme fénylik,
szórja a szikrát a hűs puhaság.

Benn a szobában tűz fénye lobban,
pattog a szikra, éled a láng,
füstje elillan, illata itt van
halkan duruzsol a szamovár.







Balázs Fecó - Évszakok

Link



Balatoni Blázsi Marika - Évszakok

Link



Vivaldi - Négy évszak


Vivaldi - Tavasz

Link



VIVALDI - NÉGY ÉVSZAK - NYÁR

Link



Vivaldi: Négy évszak - Ősz

Link



Vivaldi - Tél

Link













 
 
0 komment , kategória:  Évszakok  
Posztós Lenke: Évszakok
  2022-02-13 21:15:11, vasárnap
 
 










Posztós Lenke: ÉVSZAKOK




Úgy szeretném össze szedni
szép szavakba septiben,
mit nem mondott az életről el
soha eddig senki sem.

Gyönyörű az élet hidd el,
ha vezérli a SZERETET!
Reménykedve élni s hinni,
hogy tél után jön kikelet!

Oly sok panasz van a földön!
Az élet nemcsak rózsás kert!
De, a végén minden ember,
azt arassa, amit vet!

Csodálatos minden évszak,
de sorra elszáll, mint a füst.
S ha szépségeit felfedezed,
Isten reád áldást küld.

Szívből vallja minden ember,
hogy a tavasz gyönyörű!


Csupa illat, csupa öröm,
- Vidáman nő fel a fű.

Aztán jön a nyárnak tüze,
s a munkának ideje:


Napkelettől, napnyugatig
fáradsággal van tele.

Amikor az ősz is beáll,
mint ezüsthajú meseszép,


áldásait önzetlenül,
szeretettel osztja szét!

Áldás hát az időskor, de,
nem épp könnyű nagykabát!
Súlya alatt görnyedeznek;
szülők, mamák, nagytaták...

Mintha minden ősz más lenne
egy-egy lomb hull lassúan..
De, lelkedben a fény örökre
ott csillog, hisz benne van.

Tél váltja fel majd az őszt is,
de követi a kikelet!


Isten az Úr mindeneken,
és az életünk felett!

Ha jól figyelsz az égiekre,
s Isten hangja szól hozzád;
megérted, hogy több az élet,
mint zarándokként amit jársz.

Osszál mosolyt, tegyél hát jót,
mert számot adsz a legvégén;
mire szántad életedet,
mit tettél e Földtekén?!

A jó Istent én arra kérem,
Hallgassa meg hő imám:
Legyen boldog minden ember,
az őszbe fordult évszakán!

Adjon áldást mindenkire,
s meghallgatást imánknak,
hogy még soká örülhessünk
szeretetben egymásnak!









 
 
0 komment , kategória:  Évszakok  
Farsangi népszokások
  2022-02-12 21:00:03, szombat
 
 







FARSANGI NÉPSZOKÁSOK




Farsang idején a mezőgazdasági munkák még szüneteltek. A falusi közösségek számára ez az egyik leggazdagabb, hagyományokkal, szórakozási szokásokkal teli időszak volt: disznótorok, lakodalmak, evés, ivás, jelmezes felvonulások. Különösen az utolsó három nap: farsang farka (farsangvasárnap, farsanghétfő és húshagyókedd) volt a vidám szórakozások ideje. A társadalom minden rétege kivette a részét ebből a vidám időszakból.


Farsang a vidámság, a mulatozás, a bálok és a lakomák időszaka.

A farsang hossza és naptári zárónapja minden évben más és más. Ezért is soroljuk a mozgó dátumú ünnepek csoportjába. Ennek az az oka, hogy bár a farsang világi ünnep és ősi hagyományai a pogány ókorba nyúlnak, mégis keresztény egyházi ünnepekkel van szoros összefüggésben.

Két egyházi ünnep közé ékelődik és azokhoz szorosan kötődik. Ennek megfelelően a kezdete mindig ugyanakkor, vízkeresztkor, január 6-án van. A hagyományok szerint ekkor szedjük le a karácsonyfát és ettől a naptól számoljuk farsang időszakát és a hamvazószerdával zárjuk.







Amikor kezdetét veszi a farsang: vízkereszti népszokások, hiedelmek

Január 6-ával zárulnak a karácsonyi ünnepek és kezdődik el a farsang ideje.

A farsang hosszú is lehet és rövid is, attól függően, hogy mikor van húsvétvasárnap. Húsvét vasárnaptól vissza kell számolni negyven hétköznapot és szombatot (összesen a vasárnapokkal együtt 46 napot), így megkapjuk a nagyböjt időszakának kezdetét, hamvazószerdát.

A farsangi időszak 2022-ben január 6-tól március 2-ig tart.


A farsang nevének eredete és jelentése

A farsang német nyelvterülethez köthető, osztrák-bajor eredetű szó, amelynek első írásos megjelenését többféle dátumhoz is kapcsolják. A Magyar Néprajzi Lexikon - pontos hivatkozás megnevezése nélkül - 1283-at adja meg első megjelenésként, de van olyan szakmai oldal, amely ezt jóval későbbre, a 14. század közepére teszi.

A farsangi szokások a magyar hagyományban a nemesség körében olasz - a királyi udvarba Itáliából hoztak álarcokat, jelmezeket -, a polgárok körében német eredetűek voltak.

A farsang lényege a párválasztáson és a gonosz szellemek elűzésén kívül a szabályok felrúgása és kigúnyolása, melyet jól mutatnak a színes és díszes, helyenként ijesztő maszkok és a következmény nélküli szórakozás. A névtelenség, az ,,arctalanság" biztosította a szabad vélemény nyilvánítást.



Farsangi szokások és hagyományok

A magyar farsangi szokások a középkorban honosodtak meg. A farsangi szokások - többnyire február hónapban - farsang végére, farsang farkára összpontosultak.

Farsangfarka

A farsang utolsó szombatjától húshagyókedd éjfélig tartó időszakot nevezzük farsangfarkának.

A farsang három utolsó napjához kapcsolódott a legtöbb szokás: farsangvasárnaphoz, farsang hétfőhöz és húshagyókeddhez. A farsang utolsó napját jelölő húshagyó elnevezés a böjt, a böjti étkezés kezdetét jelenti. A hét hátralévő részét csonkahétnek hívjuk.Farsangi szokások és hagyományok

A magyar farsangi szokások a középkorban honosodtak meg. A farsangi szokások - többnyire február hónapban - farsang végére, farsang farkára összpontosultak.


A démonok hatalma

A farsang egy zajos nevetéssel teli mulatság amelyet ősi hiedelmek, babonák hívtak életre.

A középkori hiedelmek szerint a tél utolsó napjaiban, amikor a nappalok egyre rövidebbek, azt hitték, hogy a Nap elgyengül, és a gonosz szellemek ez által életre kelnek.

Ezért vigadalommal, felvonulással beöltözéssel és boszorkánybábú égetéssel akarták ezeket a gonosz szellemeket elűzni. Ezért a régi jelmezek, mind ijesztőek voltak, hogy elűzzék a halált és a hideget. Egyes helyeken tüzes kerekeket görgettek, mert azt re­mélték, hogy a tűz majd újra lángra lobbantja a napot, és a meleg elkergeti a hideget.







Álarcos bálok és mulatságok



Legkorábbi hazai említése már Mátyás király idejében is feltűnik. Mai tipikus képviselői között található például a bécsi és a pesti operabál.


Bécsi operabál

Az Operabál a farsang legkiemelkedőbb társadalmi eseménye Bécsben. A bécsi életkultúrát és a báli hagyományokat mutatja be. Az Operaház nézőterét bálteremmé alakítják át. A bált 180 első bálozó pár nyitja meg.

A megnyitóról készült képeket átveszi a világsajtó. A közelmúltban művészbállá alakult, az Operaház zenekarát híres karmesterek dirigálják, világhírű operaénekesek, balettművészek emelik a rendezvény színvonalát.


Pesti operabál

A budapesti Operaházban a századforduló idején szinte havonta tartottak Operabált, minden esetben jótékonysági céllal.

Bécsi mintára először az első világháborút követően, 1934-ben szervezett Operabált az akkori Budapesti Operabarátok Egyesülete. 62 év szünet után 1996. február 17-én újra megrendezésre került a Budapesti Operabál. A korábbi tradíciókhoz hűen azóta is évről évre, a báli szezon utolsó szombatján az Operaház színpada és nézőtere Magyarország legnagyobb és legimpozánsabb báltermévé alakul át. A külföldi művészeken kívül évről évre a legnevesebb magyar operaénekesek is részt vesznek a műsorok sikerében.

Sajnálatos módon a pandémia az idei évben is rányomja a bélyegét a báli szezonra, várhatóan üresek maradnak a báltermek.







Felvonulások

A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén ,,a farsang farka".
A tél vége és tavasz kezdete, a termékenység és bőség időszakának kezdete az ókori népek mindegyikénél jeles ünnep volt, amit képletes díszítéssel, különféle maszkokba és jelmezekbe bújva ünnepeltek.

A farsangi ünnepkör leglátványosabb elemei a jelmezes felvonulások. A világ sok országában zajló vidám felvonulások közös jellemzője, hogy az utolsó farsangi hétvégére esnek, illetve a hosszabb ideig tartóknak ekkor van a csúcspontjuk.

Az alakoskodó szokásban a főszerep a famaszkot viselő busóké, de nyomukban járnak a jankelék, akik hamuval kenik a lányokat és a ma már nagyszámú közönséget. A telet szimbolizáló koporsó elégetése, a busóavatás, az ijesztgetés és a tánc a télűző szokás kiemelt eseményei.


A farsangi időszakhoz tartozik a kormozás, busójárás, téltemetés szokásai, melyek mind a tél elűzését jelképezték. A telet leváltó tavasz küzdelmét jelmezekbe bújt emberek játszották el. A végeredmény minden esetben a tavasz győzelme volt.


Farsangtemetés

A farsangtemetés egy vidám mulatság volt, melynek bonyolítása a férfiak dolgának számított.

A központi figura ilyenkor a felöltöztetett szalmabábu volt, mely a telet jelképezte.

A bábot előbb a temetési menetek mintájára körbehordozták a faluban, majd tájegységtől függően eltemették vagy elégették. A menetben siratóasszonyoknak öltözött férfiak óbégattak, sőt nem egyszer pap is tartott velük, aki feladta az utolsó kenetet.







Busójárás

Magyarországon a legismertebb farsangi népszokás a mohácsi busójárás. A népszokás megjelenéséről a XVIII. század végéről vannak az első adatok.

A mohácsi sokácok jól ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg, akár csak a húsvétét. Régen farsangvasárnap reggelétől húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság.

Az első és legelterjedtebb magyarázat szerint a mohácsi busójárás célja a téltemetés, a télűzés volt: az emberek ijesztő ruhákba bújva azt remélték, hogy a tél megijed tőlük, és elszalad.

A busóruházat általában szőrével kifordított birkabőrből, bocskorból vagy csizmából, fehér vászongatyából és faálarcból áll. Régebben a vászongatyát szalmával tömték ki, hogy a busó erősebbnek nézzen ki. A bundát derékban kötéllel vagy lánccal fogták össze és erre egy vagy több kolompot fűztek. A kereplő, a buzogány, a favilla, és a vízhordófa sem hiányozhat a busók kelléktárából.

A mohácsi busójárás 2009-óta szerepel az UNESCO Emberiség Szellemi Kulturális Örökség reprezentatív listáján.


Asszonyfarsang

Az asszonyok mulatsága farsang alkalmával. A Dunántúlon elterjedt asszonyfarsang régen az asszonyok egyetlen olyan napja volt, amikor ház körüli teendőik és kötött életmódjuk kötelékeiből kiszabadultak, és lényegében férfiként mulathattak.

Az összejövetel színhelye rendszerint valakinek a háza, pincéje, a fonóház, esetleg a kocsma volt. Az asszonyfarsang legtovább a Mátra északi lejtőjén fekvő, elsősorban szlovák, morva településű falvakban maradt fenn.


Mátrai borotválós asszonyfarsang - Parádsasvár

Parádsasvár és vele együtt a Borotválós Asszonyfarsang, a mintegy 300 éves múltra visszatekintő üveggyártásnak köszönheti létét. 300 évvel ezelőtt az üvegfúvó mesterek zömmel külhonból, elsősorban szlovák területről érkeztek ide, magukkal hozva színes népszokásaikat, közöttük az asszonyfarsangot is.

A népszokás szerint ezen a napon az asszonyok az esti bálra valót a férfiak jelképes megborotválásával gyűjtötték össze.


Velencei karnevál

A velencei karnevál világszerte ismert, ősi hagyományokra épül, a gondolák és a lagúnák városában. Hamvazószerda előtt két héttel kezdődik, és hamvazószerda előtti napon, húshagyókedden ér véget.
Az ünnepség központja a Szent Márk tér, ahol álarcos látogatók serege hömpölyög. Maszkokat egyébként azért kezdtek el egykor hordani, hogy senki se legyen felismerhető, így ugyanis minden társadalmi osztály szabadon, együtt mulathatott.


Farsangi hiedelmek, tilalmak

A farsangi napok nemcsak az evés-ivásról, mulatozásról szóltak, egyben gonoszűző, termésvarázsló, időjósló és bizonyos munkákat tiltó napok is voltak.

A farsang végéhez több hiedelem kapcsolódik. A farsang végén elégetik a telet jelképező rongybábut, ezzel űzve el a telet, illetve köszöntve a tavasz érkezését.







Vénlánycsúfolás, legényavatás, asszonyfarsang - érdekes farsangi népszokások

Link



Amikor kezdetét veszi a farsang: vízkereszti népszokások, hiedelmek

Link
















 
 
0 komment , kategória:  Nőnapra & Farsang  
Victor Hugo bölcs idézetei az életről és a szerelemről
  2022-02-05 21:30:19, szombat
 
 










VICTOR HUGO BÖLCS IDÉZETEI AZ ÉLETRŐL ÉS A SZERELEMRŐL


Victor-Marie Hugo (1802. február 26. - 1885. május 22.) - francia író, költő, dramaturg. ,,A nyomorultak", ,,A párizsi Notre-Dame", ,,A nevető ember", az ,,Egy halálraítélt utolsó napja", a ,,Kilencvenhárom", a ,,Cosette", ,,A tenger munkásai", a ,,Gavroche", a ,,Claude Gueux" a ,,Hernani" és még lehetne folytatni azokat az alkotásait, amelyek a világirodalom remekei, melyekkel a francia irodalom eme zsenije halhatatlanná vált.







Az anyák karjából gyengédség árad, amiben a gyermekek édesen pihenhetnek.

Ahol a nőket nagyra becsülik, az istenek örülnek; ahol a nőket megvetik, nincs értelme az istenségek segítségét kérni.

Aki minden reggel megtervezi a napját, és követi is ezt a tervet, egy olyan fonalat tart a kezében, amely végigvezeti őt a megfeszített élet labirintusán.

Aki nem sír, az nem lát.
/Nyomorultak/







Akinek adóssága van, annak már van valamije.
/A nevető ember/

Amikor egy embert elfog egy gondolat, mindenben csak ezt fogja megtalálni.

Azon a napon, amikor olyan nő kerül az utadba, akiből a fényesség árad, amint elhalad: véged van, szerelmes lettél. Már csak egy a dolgod: oly makacsul gondolni rá, hogy ő is kénytelen legyen rád gondolni.

Bizonyos gondolatok olyanok, mint az imádság. Vannak pillanatok,
amelyekben - akármilyen a testtartásunk - a lélek térdre borul.







Boldog, ki elmereng az örök dolgokon.
/Boldog, ki elmereng az örök dolgokon c. vers/







Bűntelennek lenni, ez az angyalok álma.

Egyetlen dolgom e földön a szeretet.
/Kézen fogva a két kicsit c. vers utolsó sor/







Egy életnek azok a legszebb évei, amelyeket még nem élt meg az ember.







Az elme gazdagsága abból származik, amit kap. A szívé viszont abból, amit ad.

Az emberekből általában nem az erő hiányzik, hanem az akarat.







Az embernek érzelmekre is szüsége van, mert gyengédség és szeretet nélkül
az élet csupán afféle lélektelen gépezet.







Az életben a legnagyobb boldogság az a bizalom, hogy szeretnek bennünket, szeretnek bennünket azért, mert és amilyenek vagyunk, vagy annak ellenére, hogy milyenek vagyunk.
/idézi: Gyökössy Endre - Házasságápolás/







A felhő mögött, mely ránk veti árnyékát, ott a csillag, mely ránk veti fényét.
/Kilencvenhárom 3. rész, 6. könyv, 2. fejezet, 386. oldal/







A gazdagok paradicsoma a szegények poklából jön létre...

Ha egy ember, akit kimerít egy kegyetlen szellemi vihar, és kétségbeesetten védekezik a váratlan csapások ellen, és már nem tudja, hogy él-e vagy halott-e, még ilyen helyzetben is képes gondoskodni a szeretteiről. Ez nem más, mint az igazán hű szív biztos jele.

Ha valaha fájni fog az élet
A szemedben bánat könnye ül ,
Ne feledd, hogy a legszebb emlék
Mindig az, ami sosem teljesül:

Ha valaki szeret vagy szeretett, érje be vele.
Többet ne is kívánjon magának.
Más gyöngyszemet hiába is kívánna magának az élet sötét redői közt.
Szeretni annyi, mint tökéletessé válni.







A házasság valódi egyenlőtlensége a lelkek egyenlőtlensége.

A jövőnek sok neve van: a gyenge úgy hívja, elérhetetlen, a gyáva úgy, ismeretlen, a bátor lehetőségnek nevezi.
Angol nyelven: "The future has many names: For the weak, it means the unattainable. For the fearful, it means the unknown. For the courageous, it means opportunity."







Könnyűnek és elérhetetlennek tűnni a művészet csúcspontja.

A könyvek hideg, de biztos barátok.
/Nyomorultak/







Közömbösen tűrhetjük az ellenség bármilyen erejű ütését, de a szeretett ember által nekünk állított kelepce nagyon fájdalmas...

A legnagyobb boldogság az életben, ha szeretnek minket...
Szeretnek azért, amik vagyunk, vagy éppen annak ellenére.







A lehető legkevesebbszer bűnt elkövetni, ez az ember számára a törvény.

Légy hasonló az égen szálló madárhoz aki a törékeny gallyon megpihenve átéli az alatta tátongó mélységet, mégis vígan énekel, mert bízik szárnyai erejében.
Angol nyelven:
"Be like the bird, who
Halting in his flight
On limb too slight
Feels it give way beneath him,
Yet sings
Knowing he hath wings."







A lélek segíti a testet, és bizonyos pillanatokban fölemeli. Ez az egyetlen madár, amely fölemeli a maga kalitkáját.
/A nyomorultak/







Meghalni semmiség; sokkal szörnyűbb, amikor nem lehet élni.

Mennél elvakultabb (...) a szenvedély, annál időtállóbb. És akkor a legszívósabb, amikor a legkevesebb benne az értelem.
/A párizsi Notre-Dame/







A mosoly helyeslést jelent, a nevetés gyakran kereken visszautasít...

A negyven éves kor a fiatalkor öregsége; az ötven az öregkor fiatalsága.

Néhány szikla nem állítja meg a folyót. Az emberi ellenállások közt az események tovább folynak, és nem fordulnak vissza.

Olyan a szerelem, mint a gyöngyszemű harmat,
amelytől fénylik a szirom,
amelyből felszökik, kévéjében a napnak,
szivárvány-szikra, miliom.
/Olyan a szerelem c. vers/







Próbálj meg úgy élni, hogy ne vegyék észre, ott ahol vagy, de nagyon hiányozzál onnan,
ahonnan elmentél.







A rossz gondolat a lélek öngyilkossága.

A sárban a gyémántok nem olvadnak el.

Semmi, még a világ összes hadserege sem képes megállítani egy eszmét, amelynek eljött az ideje.
/Egy bűn története/







Senki sem követi annyira féltékenyen mások cselekedeteit, mint azok, akikre ezek a cselekedetek a legkevésbé sem tartoznak.

Sírunk, amikor megszületünk, nyögdécselünk, amikor meghalunk, így hát nincs más hátra, nevetve kell élnünk!







A sors soha nem nyit meg egy ajtót anélkül, hogy korábban egy másikat be ne csapott volna.

Sose haragudj meg arra,
Ki durva szóval megsebez.
Tudom jól, hogy fáj a sértés,
Valld be, a fontos mégsem ez.
Hidd el nekem, senki nem rossz,
Hidd el, jók az emberek,
Valakiért mindenki harcol,
Valakit mindenki szeret.
Valakit mindenki szeret.







Szentnek lenni kivétel; igazságosnak lenni helyes. Kövess el bár hibákat, bukj el, légy bűnös, de légy igazságos.

A szerencsétlenségben nem engedhetjük meg magunknak a pánikot, a szerencsétlenségnek egyenesen az arcába kell nézni; ez mindenki kötelessége, kivéve azé, aki bolond.

A szerető férfi lelkiismerete az általa szeretett asszony őrangyala.













-










 
 
0 komment , kategória:  V. Hugó  
A Föld a miénk; Az Ember alanyi joga és kötelességei
  2022-02-03 20:15:22, csütörtök
 
 







A FÖLD A MIÉNK; AZ EMBER ALANYI JOGA ÉS KÖTELESSÉGEI


Jár az embernek alanyi jogon az egészség, a tanulás, a fejlődés, az élelmiszer, a föld természeti kincsei és felfedezésének élménye, vagy ezek a jogok csak elérhetőek némi munkával (mert a munkához való jog szintén megadatott, ha nem is alanyi jogon), szorgalommal, egy csipetnyi eltiprással?

Egy kormány, vagy választott hatalom sem fogja tudni megadni az Embernek azt, ami jár, ha a tudat és a viselkedés forradalma nem következik be előbb...

Ki lehetsz attól még békülve a világgal, és a saját, privát világodban attól még boldog is lehetsz, hogy vannak gondolataid a világ és az együttélésünk, vagy inkább egyelőre az egymás mellett éldegélésünk igazságosabbá tételével kapcsolatban.

Bár ez a szó, hogy igazság, egy cseppet mihaszna.

Az igazságunk megteremtése és kiharcolása gyakran a legnagyobb igazságtalanság megélése valaki másnak. Mi több, a ma világviszonylatban fennálló rendszer is azért alakult így és azért tartjuk fenn, mert annak, akinek hangosabb szava van a rendszerünkben, mint igazságról gondolkodik róla.

Mindazonáltal talán mindenki életében vannak pillanatok, amikor lehunyja a szemét és elgondolkozik az élet értelméről. Ebben a több ízben bürokratikus, hierarchikus, egyenlőtlen és egymás előtt megszeppenve, félve és ítélkezve álló szürke taposómalomban, valamint lélekfacsaró szélmalomharcban, olykor felszínre tör belőlünk az értelem utáni keresgélés, vagy a hogyan is kéne lennie, hogy mindez értelmet kapjon gondolatfonákja.

Azt gondolhatják sokan, hogy boldogtalanság kell egy ilyenfajta gondolat durrogtatáshoz, s mint egy sorozatlövés az éterbe puffogtatom elégedetlenségem és megkeseredettségem nyavalyáit, hogy fekély legyen e sorok olvasóinak elképzelésein.

Pedig nem.

Pedig én boldog vagyok.

Mert mindent meg lehet szokni, és ha van benned adottság, hogy mindabból, ami van, kihozd a legtöbbet és a legjobbat, akkor ki fogod belőlük hozni, akármi van.

De mi van?

Úgy értem, mi jár az embernek alanyi jogon?

Jár az embernek alanyi jogon az egészség, a tanulás, a fejlődés, az élelmiszer, a föld természeti kincsei és felfedezésének élménye, vagy ezek a jogok csak elérhetőek némi munkával (mert a munkához való jog szintén megadatott, ha nem is alanyi jogon), szorgalommal, egy csipetnyi eltiprással?







Vannak világméretű problémáink. Nevezzük őket most csak problémáknak. Mert ha valamit problémának hívunk, az azt jelöli, hogy valamit kifogásolunk az igazságból. Legyen az az igazság akárkié is. (Ember, Gondviselés, Sors, és a többi...)

Ezek között vannak olyanok, melyekről sokat beszélünk, úgymond beleivódtak a köztudatba, mint valami leányálom, és vannak olyanok, melyekről szinte semmit sem.

Sokat beszélünk a legfontosabbakról; az egészségügy gerincességéről és derekasságáról, vagyis ennek hiányáról. Arról, hogy ne kelljen vagyonokat kiadnunk gyógyszerekre, ha életben akarunk maradni. Hogy az egészség és az élet mindenkinek alanyi jogon járjon, aki életben szeretne közülünk maradni. És ne csupán ingyenessé tegyük ezeket a gyógyszereket, hanem azt is érjük el, hogy ha már valamilyen betegségben szenvedünk, ne kelljen hosszú hónapokig várni arra, amíg egy szakember foglalkozik a felépülésünkkel és enyhíti a fájdalmainkat.

Az egészségügynek nem csupán állampolgároknak járó alanyi jognak, de állampolgári kötelességnek is kéne lennie. Így azt nem csupán, hogy ingyenessé kéne tenni, úgy világviszonylatban, de jóval gyorsabbá is. Mindehhez persze olyan kórházak is szükségesek lennének, melyek megfelelő felszereltségűek, és ha nem is viselik falaik között az otthon meghittségét, azért jóval összkomfortosabbak a ma fennálló valamennyinél. És nem utolsó sorban olyan szakemberek is kellenének az egészségügybe, akiknek a gyógyítás és a másik ember fájdalmának enyhítése, életben tartása, nem megélhetési kérdés, hanem hivatás.

A tanárokkal és az oktatásüggyel nagyjából ugyanez a helyzet. Miért a tankönyvek, a szakkönyvek a legdrágábbak? Ha a szülők minimálbérből élnek, jelenleg aligha tudják megfizetni a képzéssel együtt járó költségeket. Így a gyermek örökségként megkapja e hátrányos helyzetből való előlubickolási jogot. Pontosabban az ehhez a csatához vívott jogot.

Persze, ott vannak az államilag finanszírozott képzések, melyeken a szorgalom és az egyén elhivatottsága, jó képessége, ingyen biztosítja a tudást. A könyveket viszont ebben az esetben is meg kell vásárolni, és elég elgondolkoztató, hogy az egészséget és a tudományt milyen drágán adjuk mi emberek egymásnak. Arról nem is beszélve, hogy képtelenek vagyunk kitalálni egy rendszert, amelyben úgy neveljük a felnövekvő generációt, hogy az egészségügy és az oktatásügy hivatások legyenek, és tényleg csak azok álljanak orvosnak, tanárnak, akik nem csak értenek ahhoz, amit csinálnak, de morálisan kiemelkedő jelenlétet is biztosítanak azoknak, akikkel találkoznak.

Végül, de megközelítőleg sem utolsó sorban, világméretűen tartom fontosnak rendezni az élelmiszer egyenlő elosztásának elvét. Tarthatunk egy olyan rendszert, melyben a szorgalmasabb, kitartóbb, többet a köz érdekében tevő valami pluszhoz jusson, de akkor valóban azok jussanak ehhez az úgynevezett pluszhoz, akik többet tesznek a közért morális és erkölcsi kérdésekben. Ne az élelmiszer, az egészség és az oktatás, mint alanyi emberi jogok csorbuljanak. Vegyünk el mondjuk a szórakozás lehetőségéből, ha már valamiből olyan nagyon el akarunk venni az igazságunk szolgáltatása érdekében. És ezt a hármat adjuk oda mindenkinek alanyi jogon ingyen és érdemileg. Tehát magas színvonalon.







Az ember, ha erre az életre való, sok mindent megszokik, és sok mindenhez alkalmazkodik. Mint egy kis hörcsög, ráhasal a kerékre és fut vele körbe és körbe. Mi olyanná tettük magunkat, mint a hörcsögök. Azt hisszük, hogy az élet az, hogy szaladgálunk a kerekünkön, ami nekünk a világ, és közben annyira lefáradunk, hogy észre sem vesszük, hogy a kereken túl, ott van a rács, a rácson túl ott van a szoba, a szobán túl a város pompái, a városon túl az országunk határai, azon túl az egész kontinensünk sokfélesége, s azon is túl az egész földünk, még megannyi kontinenssel, hozzánk hasonló hörcsögökkel, és bizony sok, tőlünk eltérővel is.

Saját világunk van már, mindennapi robottal, kötelességekkel, problémákkal. Hogy valaki rákerült a kerekünkre, aki nem odavaló, hogy nem forog eléggé a kerekünk, vagy kicsi, hogy belebetegedtünk a sok rohangálásba...







Ez a rendszer lebutítja, szűk látókörűvé, beteggé teszi az embert. Ezzel a rendszerrel lebutítjuk, szűk látókörűvé tesszük és megbetegítjük egymást. Ember az Embert.

És sok Embertársunkat hagyjuk bizony meghalni is. Olyanokat, akik még élni szerettek volna köztünk. Élni a keréken. Még ha kevesen is látnak át azon, hogy a nagybetűs Élet ezen a bizonyos keréken jóval túl van.

Miért látnak ezen túl kevesen? Mert Ember az Ember elől bizony eltakarja ennek látványát.







Még egy dolgot kéretek felvenni az Ember alanyi jogon járó jogai és kötelességei közé.

Ha majd megoldottuk az egészségügyet; hogy a beteg embereknek ne kelljen kész vagyont fizetni azért, hogy meggyógyuljanak, és ne kelljen sokszor több hónapot várni sem, hogy foglalkozzanak velük, ha majd megtanultuk kiválogatni a tanári, orvosi, mint hivatási vénát és megfelelően honorálni azt, ha majd nem vesszük el egymástól a tudás megszerzésének lehetőségét, ha majd elintéztük, hogy az élelmiszer alanyi jogon mindenkinek járjon, akkor...az utazás, mint jog, kerüljön be az állampolgári kötelességek közé.

Vannak érvek az országhatárok megőrzése mellett. Például az egyes kultúrák, hagyományok és az emberi faj mindennemű különbözőségeinek megőrzése. Ezt most nem kívánom vitatni. Mindössze az utazás költséghatékonyabbá tételéről vagy költségének eltörléséről fantáziálok.

A legtöbben egész életükben egy adott város töredékét látják újra és újra. A szerencsések, felszínesen szemügyre vesznek egy-egy 'idegen' országot, szabadidejük és pénztárcájuk függvényében. De sokan vannak, akik egy vidéki kis faluból nehezen jutnak el a Balatonig meg vissza, holott, még Magyarország és Afrika között is olyan könnyen kéne járnia minden halandónak, mint ahogyan a fantasztikus filmekben járnak a csillagközi utazók a Föld és a Mars között. Legalább a világörökség részeit látnia kéne mindenkinek ingyen és bérmentve, ha már a többi természeti kincset el is rejtjük, ha már vámokkal, igazolványokkal és anyagi javak felhalmozásával váltatjuk is meg a jegyet egymás számára azon a földön, ami elvileg mindenkié. Még ha honfoglalósdit is játszottunk már a viszonylag korai szakaszban egymás orra előtt, attól még, hogy a valami miatt együtt mozgó csoportok otthont választottak maguknak, nem kéne azt a bizonyos földrészt ennyire kizárólagossá megtenni, még ha privilégium is.

Ezen bolygó kiterjedtségének, sokféleségének és káprázatosságának látványa, tudatosítása, az emberi tudatot és gondolkodást tágítaná, ami kihatna az együttműködésünkre és a kreatív energiáinkra is. Ez pedig szükséges lenne mindenféle rendszer tökéletesítéséhez vagy megálmodásához.

Szűk látótérből csak szűkös boldogulások, elképzelések, szabályok és rendszerek születhetnek. Olyanok, melyek csak szűkösen mondhatók igazságosnak. Így lesz ez a szó még használhatatlanabb a mihasznaságán.





A honfoglaláson, a nagy hódítások korán, az első világháborún túl, amikor az Ember azért a földért harcolt, amit senki nem osztott számára el - pontosan azért, mert aki teremtette, mindenkinek alanyi jogon szánta -, az Ember birtoklási vágya eltulajdonított és ellehetetlenített még számos egyebet is az Embertől. Senki nem vette el ezeket tőlünk, az igazságtalanságot sem más tartja fenn, s még a háborúkat se más indította el, mindössze az Ember.

Az emberi ego; az elveszem, enyém, akarom, megszerzem, ráerőltetem, eltörlöm...erőszakot gyakorolnak a természeti kincseink felett. És a természeti kincsünk nem csupán a földön őrizendő. Hanem a különbözőségeinkben is.





Azt hiszem, akármelyik korban élünk is, onnan tudjuk, hogy a rendszerünkben még van még mit tökéletesíteni és a politikánk olyan, akárcsak az igazságunk; hasznavehetetlen, egymás ellen romboló tudomány, hogy az egészségügy, az oktatás, az élelmiszer és e bolygó kincseinek felfedezése nincs még világméretűen belevésve az alkotmányba alapvető ingyenes minőségi emberi jogként és kötelességként.

Végül, de korántsem utolsósorban, még valami. Mert mi lehet annál nemesebb, mint kiállni a szűkölködésben bővelkedő lelkek jogos illetményének ellátottsága mellett? Ha nem is nemesebbnek, de ezzel egyenértékűnek tartom, hogy szót emeljek az Ember önpusztításának joga ellen. Mert amennyiben egy Ember élni szeretne köztünk, mellettünk, az éppen aktuálisan érvényben lévő rendszerben, akkor vannak bizonyos kötelezettségek, melyek nélkül fontos tudni, hogy soha nem lesz az Emberé az, ami alanyi jogon járna. Egy kormány, vagy választott hatalom sem fogja tudni megadni az Embernek azt, ami jár, ha a tudat és a viselkedés forradalma nem következik be előbb.

Mire gondolok?

A tudat és a viselkedés forradalmának kell eljönnie ahhoz, hogy magunktól, önszántunkból legyünk korrekt csapat játékosok egymás közt, hogy valaha is eljöhessen a fentebb jegyezett rendszer, amiről sokunk álmodozik. Ha nem tartjuk be a korrektséget magunkkal és egymással szemben önmagunkból eredően motiváltan, akkor sajnos nincs az a Gondviselés, büntetőjogi eljárás vagy szervezet, aki be tudná azt tartatni velünk úgy, hogy az relevánsan előmozdítsa a társadalmunkat. Amíg az Ember nem érti az egészség, a tudás, a kulturált fogyasztás és a felfedezés misztériumának igazi jelentését, amíg önmagát rombolja, amíg sokan kijátsszák a fennálló rendszert, amíg nem adja bele mindenki a rendszerbe a tudásának és szorgalmának megfelelő legkiválóbbat, addig folyton és újfent visszahuppanunk majd a kerekünkre. És nincs az a Gondunkat viselés mely kiváltana bennünket abból a gondból, amit mi magunk kollektíven, minden részünk vonatkozásában nem veszünk észre.

Rajtunk múlik. Az emberi összefogáson. Az összes létező tudat felébredésén és a viselkedésünk önregulázásán.

A rendszer minden korban, a köztünk, Emberek között lévő kapcsolat és a saját magunkhoz viszonyulás gondosságának tükörképe.


Link



SZÉP ESTÉT ÉS JÓ ÉJSZAKÁT MINDENKINEK!



 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2022.01 2022. Február 2022.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 11 db bejegyzés
e év: 227 db bejegyzés
Összes: 4824 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 611
  • e Hét: 2107
  • e Hónap: 19251
  • e Év: 156623
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.