Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
Oly távol messze van hazám
  2012-04-26 08:50:19, csütörtök
 
 







OLY TÁVOL MESSZE VAN HAZÁM


Hungarian music video...magyar
Gommermann István dala


Ember ezrek élnek a nagyvilágon szerte, kik örök lázadással jobb sorsot keresve sodródtak el hazájuktól messze. Van aki gazdag lett, van aki szegény maradt, van aki palotában lakik, van aki a hidak alatt, de még ha szebbet és jobbat is nyújt nekik az új idegen ismeretlen ország, mégis mindig hazavágynak, hazahívja őket a honvágy. Az otthoni hír, az otthoni emlék szemükbe könnyeket csal és szívük mélyén fájó-vágyó himnusz lesz ez a nagyon szép dal:


Oly távol messze van hazám,
Csak még, még egyszer láthatnám,
Az égbolt, felhők, vén hold, szellők,
Mind róla mond mesét csupán.

Holdfényes májusok, muskátlis ablakok,
Hozzátok száll minden álmom,
Ott ahol él anyám, ott van az én hazám,
S ott lennék boldog csupán.

A sorsom jó vagy rossz nekem,
Itt minden, minden idegen,
Más föld, más ég, más táj, más nép,
Óh bár csak otthon lehetnék.

Holdfényes májusok, muskátlis ablakok,
Hozzátok száll minden álmom,
Ott ahol él anyám, ott van az én hazám,
S ott lennék boldog csupán.







Sokan éneklik szépen, nagyon sok feldolgozása ismert, de nekem mégis Boros Ida előadásában az eredeti tetszik a legjobban. Korábban volt hallható a tévében a dal felvételének körülményei - ha nem akkor van a stúdió felvétel, csak másnap - akkor biztos nem lett volna belőle honvágy dal.

Minden magyart szíven üt ez a dal
a nemzet tragédiája
nekem ez a legkedvesebb változat
igazi 56-os hangulata van

Köszönjük


BOROS IDA - OLY TÁVOL MESSZE VAN HAZÁM - Honvágydal
/...és amire olyan sokan emlékszünk: 56 után ezt a dalt hallgatta az egész ország/

Link


Ez a videó már nem érhető el - Sajnálom!
Helyette az alábbi Link:


Link



Kovács Kati - Oly távol messze van hazám

Link


Link



Balatoni Blázsi Marika - Oly távol messze van hazám

Link










 
 
0 komment , kategória:  Zene, zene, zene...  
Szögek a kerítésben
  2012-04-24 21:00:44, kedd
 
 




SZÖGEK A KERÍTÉSBEN


Tanulságos történet...


Volt egyszer egy nagyon rossz természettel megáldott fiú. Az apja adott neki egy zsák szöget, és azt mondta neki, verjen be egyet a kert kerítésébe minden alkalommal, mikor elveszti a türelmét, és összeveszik valakivel. Az első nap 37 szöget vert be a kerítésbe. A kövekező hetekben megtanult uralkodni az indulatain, és a bevert szögek száma napról napra csökkent. Rájött arra, hogy sokkal egyszerűbb volt uralkodni az indulatain, mint beverni a szögeket a kerítésbe.

Végre elérkezett az a nap is, mikor a fiúnak egy szöget sem kellett bevernie a kerítésbe. Ekkor odament az apjához, és elújságolta neki, hogy aznap egy árva szöget sem vert be a kerítésbe. Az apja azt mondta neki, húzzon ki egy szöget minden egyes nap, mikor nem vesztette el a türelmét, és nem veszekedett senkivel sem.

Teltek a napok, s a fiú végre azt mondhatta az apjának, hogy kihúzta az összes szöget a kerítésből. Az apa ekkor odavitte a fiát a kerítéshez, és ezt mondta neki:

- Fiam, szépen viselkedtél, de nézd csak, mennyi lyuk van a kerítésben; soha többet nem lesz már olyan, mint régen volt. Ha veszekszel, összeveszel valakivel, és valami csúnyát mondasz neki, megsebzed; egy ugyanolyan sebet hagysz benne, mint ezek a lyukak itt. Hátba szúrhatsz egy embert, majd kihúzhatod a kést a hátából, az örökre seb marad. Akárhány alkalommal is kérsz bocsánatot, a seb ott marad örökre. A szóbeli, verbális sértés ugyanakkora fájdalmat okozhat, mint a testi, fizikai.

A barátok ritka ékszerek, akik megnevettetnek, bátorítanak. Készek meghallgatni, mikor szükséged van rá, támogatnak, és feltárják számodra a szívüket. Te a barátom vagy, és ezért megtisztelve érzem magam. Ha tudod, bocsásd meg nekem azokat a lyukakat, amiket a kerítésedben hagytam!










 
 
0 komment , kategória:  Bölcsességek és gondolatok.   
A Károlyi család nem felejt
  2012-04-24 18:25:25, kedd
 
 




A KÁROLYI CSALÁD NEM FELEJT


Egyetért a vörös gróf szobrának eltávolításával rokona, Károlyi László

Károlyi László otthonában, a család egykori fóti kastélyában, ahol a kárpótlás furcsaságai miatt ma csak ,,albérletben" lakhat a feleségével (Fotó: Horváth Péter Gyula)





,,Nem tagadom meg! Nem felejtem el! De sohasem fogok neki megbocsátani!" Ezt Károlyi László mondta tegnap a Magyar Hírlapnak rokonáról, Károlyi Mihályról. Mindebből egyenesen következik, hogy Károlyi Lászlónak mint a Ká­rolyi család tagjának esze ágában sincs tiltakozni a Fővárosi Közgyűlés minapi határozata ellen, amelyben a grémium Károlyi Mihály szobrának eltávolításáról rendelkezett. Sőt! Károlyi László egyenesen abszurdnak érzi, hogy Ká­rolyi Mihály szobra az ezeréves magyar államiságot jelképező Parlament szomszédságába került annak idején. ,,Na ott végképp nincs helye, miután súlyos felelősség terheli a történelmi Magyarország szétdarabolásáért! - tette hozzá a most nyolcvanegy éves férfi. Károlyi Mihály Károlyi László édesapjának első unokatestvére volt. Rokon. Ám különös rokon. Károlyi László szerint a család tagjai sohasem lelkesedtek a politikus Károlyi Mihályért, hiszen amit tett, s az a szerep, amelyet vállalt, szemben állt a Károlyiak gazdag, hazát és nemzetet szerető hagyományaival.

Károlyi Lászlónak egyébként nem ez az első markáns fellépése Károlyi Mihály mesterségesen bearanyozott emlékével szemben. A férfi és felesége, Erzsébet asszony 1995-ben települt haza Magyarországra a Nyugatról, s úgy döntöttek, hogy a család egykori fóti kastélyában rendezkednek be. Meglepve látták azonban, hogy e kastély falát egy Károlyi Mihály tiszteletére avatott dombormű díszíti. Rögtön eldöntötték, hogy ez semmiképpen sem maradhat a helyén. Még akkor sem, ha a Károlyi- szoborhoz hasonlóan ezt is szép művészi munkának tartotta Ká­rolyi László. Nem ment olyan egyszerűen azonban a dombormű levétele. Tizenkét éven át harcolt az engedélyező hatóságokkal és különféle szervekkel, hivatalokkal a férfi és felesége. Szavaikból kitűnik, hogy az ellenállást a pártállami rendszer örökségének tekintik, hiszen a szocializmus messzemenően felértékelte Károlyi Mihály, a földjét osztó vörös gróf, az első magyar (nép)köztársasági elnök személyét és szerepét. Károlyi Mihály a szocialista történetírás szerint az úri Magyarországgal való végső leszámolás és a polgári átalakulás emblematikus figurája volt. Modern gondolkodású politikus, aki arisztokrata létére a baloldal felé orientálódott, megértette a baloldaliság lényegét, ennek következtében tehát messze kora előtt járt.

Károlyi László azonban úgy véli, hogy a család sokkal árnyaltabb képet őrzött a híres rokonról. Sohasem feledve például, hogy Károlyi Mihálynak esze ágában sem volt lemondani párizsi nagyköveti posztjáról akkor, amikor a Rákosi-rendszer koncepciós perbe fogta Mindszenty József hercegprímást. Pedig a Károlyiak mindig is a kereszténység és a magyarság szellemi gömbjében éltek. A kommunista Rajk László letartóztatásának hírére azonban rögtön lemondott Károlyi Mihály!

Azt a bizonyos fóti domborművet egyébként egy másik Károlyi, történetesen Károlyi István domborművére cserélték 2007. augusztus 20-án. Károlyi Istvánról nyilván elegendő lesz annyit mondani, hogy majdnem ő lett a magyar szabadságharc tizennegyedik aradi vértanúja... Tehát minden tekintetben a későbbi rokon, Károlyi Mihály felett állt. Az új dombormű avatásán egyébként kemény beszéddel lepte meg hallgatóságát Károlyi László a Fóti Károlyiak Alapítványának nevében. ,,Határozottan elítéljük cselekedeteit mint államfőnek, hisz hozzájárult ezeréves hazánk széteséséhez, majd a rákövetkező ötven év véres történetéhez. Szégyelljük sajnálatos magatartását az emigrációban, majd undorító szerepét a népköztársaságban."

Károlyi László természetesen pontosan tudja, hogy többről van itt szó, mint Károlyi Mihály szobráról. A szobor ügyét csak egy régóta húzódó politikai - ha úgy tetszik, világnézeti - harc újabb megnyilvánulásának tartja. Ahogy annak tartotta a tizenkét évig húzódó domborműcsere engedélyezési procedúráját is. Épp ennek fényében mondja azt, hogy vigyék onnan Károlyi Mihály szobrát, ahová akarják, de semmiképpen se maradjon a magyar Parlament közelében.
Sinkovics Ferenc


Link





 
 
0 komment , kategória:  Média  
A mákról
  2012-04-20 13:30:34, péntek
 
 




A MÁKRÓL


Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére. Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő.

Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása. A további tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma volt a "felelős" a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba beépüléséért. A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20 fős csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak. Az egyik csoport hagyományos kezelést apott, míg a másik napi 1-1 = mokkáskanálnyi mákolajat szedett. Az eredmény mindenkit meggyőzött! A mákolajjal "kezelt" csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést követően.

Tanácsom tehát: hetente 3-szor fogyasszon mákos ételeket, vagy rendszeresen alkalmazza a gyógynövény szaküzletekben is kapható mák-olajat. Vigyázat! Levegővel érintkezve gyorsan avasodik, ezért mihamarabb zárja vissza a kupakot, és tegye hűtőbe! A csontritkulás megelőzésére vagy az állapot javítására ugyancsak kedvező hatású a gyógynövényboltokban kapható medvehagyma alkoholos kivonatának tartós szedése. (Bálint János) és az Amarant

Link:
http://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/mak.htm l

És egy másik ugyanerről a témáról: Schirilla Györgyöt és Oláh Andort hosszú évekkel ezelőtt egy régész ismerősük elhívta egy XIX. század eleji csallóközi temető feltárására, mivel a kétszáz éves csontvázak egyike sem volt csont-ritkulásos (nem voltak meggörbült hátú anyókák, stb.!). A két természetgyógyászra várt a feladat, hogy kiderítsék, mi lehetett az oka. Ők a választ az akkori emberek életmódjában találták meg. Nem édesítettek semmit cukorral, csak mézzel, nem ettek annyi vöröshúst mit mi, mangalicát tartottak, ami jóval egészségesebb. És, ez volt a legfőbb: rengeteg mákot ettek.

Schirilla György 58-féle mákos étel receptjét gyűjtötte össze. Az volt a szokás, hogy a vendéget mákos kaláccsal, bejglivel kínálták, a mákos süteménynek ki kellett tartania ünneptől ünepig. Márpedig a mák nagyon egészséges. Fantasztikusan nagy mennyiségben tartalmazza azokat az anyagokat, amelyek az egészséges táplálkozáshoz és a csont megtartásához szükségesek: ilyen a kalcium, a vas (a nagy vastartalomtól fekete), de tartalmaz folsavat (!) is, ami megkönnyíti ezek felszívódását.

Schirilla György természetgyógyászként egy maga által kreált mákreceptet ajánlott csontritkulásra, ami egyszerűen elkészíthető, és még finom is:
25 dkg mákot le kell darálni, kevés vizet kell hozzáadni, és annyi mézzel édesíteni, amennyitől kellemesen édes lesz. Ezt össze kell forralni, de éppen csak az első "puttyanásig", mert különben a mák megkeseredik. Az elkészített mákot, ami tulajdonképpen olyan, mint a bejgli töltelék, be kell tenni egy befőttesüvegbe, és hűtőben tartani.

Lényeg, hogy minden nap kell belőle enni legalább egy evőkanállal. Legjobb reggelire enni. Többet lehet, kevesebbet nem. Ha elfogyott, akkor újat készítünk. Az epebetegek keverhetnek hozzá reszelt almát, a cukorbetegek pedig használhatnak cukorpótlót és kicsit több vizet.

Fontos, hogy ne cukorral édesítsék, mert a cukor kivonja a csontból a kalciumot. Jót tesz, ha utána például iszunk hozzá egy kis citromos vizet, mert a C-vitamin megkönnyíti a mákban levő anyagok felszívódását, beépülését. Mivel ez nem gyógyszer, csak egészséges táplálék, a hatását nem máról holnapra, hanem hosszabb távon fejti ki.
.
Egyébként is arra is oda kell figyelni, hogy a mindennapi táplálkozásban cukor helyett mézet használjunk, húsból is kevesebbet, és akkor is inkább baromfit vagy mangalicát együnk.
Nem tesznek jót a szénsavas üdítőitalok sem, mert a bennük levő foszforsav kivonja a csontból a kalciumot a szénsav a gyomorba jutva a meleg hatására széndioxiddá alakul és leköti a vér hemoglobinjét és így kevesebb oxigént képes felvenni.


Receptek:






MÁKOSGUBA VANÍLIAPUDINGGAL

Hozzávalók:

4-6 db kifli
1 csomag
vanília puding,
7 dl tej,
1/2 csomag mazsola,
1 evőkanál cukor,
5 dkg mák

Elkészítése:

Elkészítjük a vaníliapudingot a tasakon található leírás alapján, azzal a módosítással, hogy 7 dl tejet használunk hozzá és még egy evőkanál cukorral édesítjük. A kifliket karikára vágjuk, és lapos tálakra simítjuk egy rétegben. Ráöntjük a pudingot és jól összerázzuk (nem keverjük!) vele. A mákot megdaráljuk és rászórjuk. Ezzel is megrázogatjuk egy kicsit. Mazsolával díszítjük, és hidegen fogyasztjuk.







CSACSIFÜLE

Hozzávalók:

50 dkg rétesliszt,
25 dkg zsír,
2 dkg élesztő,
1,5 dl tejföl,
1 evőkanál
porcukor,
csipetnyi só,
Töltelékhez:
kakaó,
mák,
dió;
vaníliás cukor

Elkészítés:

A zsírt egy fél óráig keverjük (géppel 3 percig verjük), majd az élesztőt belemorzsoljuk. A lisztet, tejfölt, cukrot meg sót beletesszük és egy éjszakán át pihentetjük. Másnap 1 mm vastagra nyújtjuk, nagy fánkszaggatóval kiszúrjuk, mindegyikre rakunk egy kanál tölteléket, félbehajtjuk és szép világosra sütjük.
Még melegen vaníliás cukorba forgatjuk.






MÁKOS KUPOLA

Hozzávalók (8-10 darabhoz):

5 tojás,
kb. 10 dkg méz,
10 dkg porcukor,
1 evőkanál rum,
1 evőkanál citromlé,
3 evőkanál teljes őrlésű búzaliszt,
1 teáskanál sütőpor,
20 dkg darált mák,
Lekváros töltelékhez:
4 evőkanál szilvalekvár,
4 evőkanál rum
,Tejszínes töltetékhez:
2,5 dl tejszín,
3 evőkanál rum,
1 csomag habfixáló
Mázhoz:
1,5 dl tejszín,
13 dkg tejcsokoládé,
sütőpapír

Előkészítés:

A sütőt 200 fokra előmelegítjük; a tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A sárgáját 10 dkg mézzel, rummal és citromlével habosra keverjük; a fehérjéből kemény habot verünk, majd apránként beleteszünk 10 dkg porcukrot. A fehérjehabot óvatosan belevegyítjük; a lisztet, a sütőport és a mákot összekeverjük, majd szintén belekeverjük a krémbe. A masszát sütőpapírral kibélelt sütőbe öntjük (kb. 1,5 cm magasan), a tetejét elsimítjuk, és kb. 12 perc alatt megsütjük.






MÁKOS ROLÁD MANDARIN KRÉMMEL

Hozzávalók (12 szelethez):

4 tojás,
4 evőkanál víz,
15 dkg porcukor,
1 teáskanál vaníliás cukor,
csipetnyi só,
10 dkg teljes őrlésű liszt,
1 teáskanál sütőpor,
10 dkg darált mák,
1 csomag habfixáló,
5-6 db mandarin,
5 dl tejszín,
25 dkg sovány túró,
6 dkg méz,
2 dl joghurt,
porcukor meghinteni,
sütőpapír

Előkészítés:
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral; a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A piskótához a tojást és a vizet robotgéppel kb. 5 perc alatt habosra keverjük; beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. Összeszitáljuk a lisztet és a sütőport, majd hozzáadjuk a mákot, majd az egészet belekeverjük a tojásos krémbe. A masszát egyenletesen rákenjük a sütőpapírra (felső Kép), majd kb. 12 perc alatt megsütjük. A piskótát cukorral beszórt konyharuhára borítjuk, óvatosan lehúzzuk róla a papírt, megszórjuk kristálycukorral és a konyharuhával együtt roláddá csavarjuk, majd kb. 1 órán áthűlni hagyjuk.






MÁKOSMEGGYES

Hozzávalók:

2 bögre darás liszt,
2 bögre cukor,
2 bögre darált mák,
2 tojás,
2 bögre tej,
citrom reszelt héja,
1 csomag sütőpor,
1 üveg meggybefőtt vagy 1 kg fejtett meggy
(A bögre 3 dl-es)

Elkészítése:

1.a cukrot a tojással habosra keverjük 2.hozzáadjuk a tejet 3.a sütőport belekeverjük a lisztbe 4.belekeverjük a lisztet és a mákot a masszába 5.a citromhéj reszeléket is hozzáadjuk. 6.Jól elkeverjük 7.kizsírozunk-lisztezünk egy 37x22 cm-es mély tepsit 8.beleöntjük a tésztát 9.a meggyet lecsepegtetjük a levétől, majd kevés lisztben meghempergetjük, hogy a tésztát ne áztassa el 10.a tészta tetején egyenletesen elosztjuk a meggyszemeket 11.előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük 150 C-fokon.






PIKÁNS ÍZŰ SAJTOS LÁNGOS

Hozzávalók:

40 dkg átszitált liszt
1 evőkanál só
1 evőkanál sütőpor
12,5 dkg reszelt Cheddar jellegű sajt
1 tojás
1 evőkanál olaj
1 evőkanál mák
2,5 dl tej 6 szelet füstölt sonka hagymás sajt

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat összekeverjük a sajttal. A tejet, olajat és felvert tojást hozzáadjuk. Kilisztezett deszkán gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, 2- 3 cm vastagságúra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval 6db 6 cm átmérőjű kört vágunk ki. Sütőlapra helyezzük, tejjel kenegetjük, megszórjuk mákkal. 220 fokon aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, majd kettévágjuk, és a közepét sonkával és sajttal töltjük.






 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
Wass Albert művei: versek - próza
  2012-04-18 11:49:07, szerda
 
 










WASS ALBER MŰVEI: VERSEK - PRÓZA


Wass Albert (Válaszút, 1908. január 8. - Astor, Florida, 1998. február 17.) erdélyi magyar író és költő.


Wass Albertet Magyarországon csak halála után fedezték fel, mint az erdélyi magyar irodalom nagy alakját. Ő a magyar irodalom ellentmondásos figurája, a hivatalos irodalomtörténet mintha tudomást sem venne róla, miközben vannak, akik a legnagyobbak között emlegetik, és masszív, politikai felhangoktól sem mentes kultusz alakult ki körülötte mind Erdélyben, mind Magyarországon.

Műveit Magyarországon a rendszerváltás óta jelentetik meg, korábban itt szinte ismeretlen volt.
Népszerűsége az 1990-es évek végétől az erdélyi olvasók mellett a magyarországi olvasóközönség körében is folyamatosan növekszik.

A magyar sajtóban évekig tartotta magát az a vélekedés, hogy Wass Albert magyar állampolgárságát, többszöri kérvényezése ellenére, haláláig sem kapta vissza, s állampolgársági kérelmét a magyar állam rendre elutasította, arra hivatkozva, hogy a párizsi békeszerződés szerint újra automatikusan román állampolgár lett. 2007-ben Simicskó István KDNP-s és Babák Mihály fideszes képviselő arra kérte Sólyom László köztársasági elnököt, hogy adjon posztumusz állampolgárságot Wass Albertnek. Az elnöktől azt a választ kapták, hogy ez több okból nem lehetséges, amelyek közül a legfontosabb, hogy Wass 1997-ben már megkapta a magyar állampolgárságot - az író magyar állampolgárként halt meg. Ugyanakkor az állampolgárságot igazoló okirat csupán egy éves időtartamra szólt, amit az író sérelmesnek tartott, s nem is élt vele.

Irodalmi munkássága

A fiatal gróf számára az irodalmi sikert az 1934-ben megjelent A farkasverem című regénye hozta meg, aminek köszönhetően Baumgarten-díjban részesült (ezt a díjat 1940-ben is megkapta) és több irodalmi társaság is tagjává fogadta. Molter Károly az 1941-ben megjelent Erdélyi elbeszélők című antológiában így méltatta:

,,Természetérzéke, tájmegidéző képessége csodálatos. Művei szélesen hömpölygő, robbanó erejű, nagyvonalú alkotások. A fiatal erdélyi prózaírók közül kiválik egyéni hangjával, látásmódjával; izgalmas történetei úgy áradnak belénk, mint egy forró vérhullám."







MŰVEI


Regények, novellák, elbeszélések

1934 Farkasverem [3]
1940 Csaba [4]
1940 Mire a fák megnőnek [5]
1940 Jönnek! [6]
1941 A titokzatos őzbak (novellák)
1941 Csalódás (Az ÜNNEP 1941. augusztus 15-ei számában)
1943 A kastély árnyékában [7]
1943 Egyedül a világ ellen
1943 Vérben és viharban
1944 Tavaszi szél és más színművek
1945 Valaki tévedett (novellák 1945-49-ből) [8]
1945 A költő és a macska (elbeszélések) [9]
1947 A rézkígyó
1949 Zsoltár és trombitaszó - Örökösök (novellák, karcolatok, levelek - posztumusz kisregény 1949-ből)
1949 Adjátok vissza a hegyeimet! [10]
1951 Ember az országút szélén [11]
1952 Elvész a nyom [12]
1953 Tizenhárom almafa
1958 Az Antikrisztus és a pásztorok
1959 A funtineli boszorkány [13]


" Isten széke
Ott áll az Istenszéke magosan a Maros fölött. Egyik oldalán a sokágú Galonya, másik oldalán a Bisztra-patak, s mögötte a Kelemen csúcsai. Persze, ma már ott sem olyan a világ, mint akkor volt, midőn az Isten pihenni leült volt a hegyek közé."
/ Wass Albert: A Funtineli boszorkány - regényrészlet/

1964 Átoksori kísértetek
1965 Elvásik a veres csillag
1967 Magukrahagyottak
1974 Kard és kasza [14]
1975 Magyar örökségünk (Tanulmányok, hátrahagyott novellák, írások, interjúk) [15]
1978 Halálos köd Holtember partján [16]
1985 Hagyaték [17]
1989 Te és a világ (novellák)

Eliza (angolul íródott)
Igazságot Erdélynek!
Józan magyar szemmel I-II. (publicisztikák)
Karácsonyi üzenetek - A temető megindul
Magyar pólus (Újabban fölkutatott versek, novellák, tárcák, közéleti írások, interjúk és levelek)
Népirtás Erdélyben

Hűség bilincsében
Hanky tanár úr
Se szentek, se hősök
A szikla alatti férfi
A sólyom hangja
Csillag az éjszakában
Black Hammock
Magyar Számadás
Nem nyugaton kel fel a nap
Voltam
Patkányok honfoglalása


Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet! /Selmeczi Roland/

Link








Versek, mesék

1927 Virágtemetés (vers)
1942 Tavak könyve (mese)

Tókirály és szile (Tavak könyve mesesorozat 1.)
A bölcs bölömbika (Tavak könyve mesesorozat 2.)
Évszakok teremtése (Tavak könyve mesesorozat 2.)
Csupafej, a jégmadár (Tavak könyve mesesorozat 4.)
Csámpás, a kis ruca (Tavak könyve mesesorozat 5.)

1947 A láthatatlan lobogó (vers)

A bujdosó imája

1946 Erdők könyve (mese)

Mese az erdőről (Erdők könyve sorozat 1.)
Bulámbuk (Erdők könyve sorozat 2.)
A vén gombacsináló (Erdők könyve sorozat 3.)
Éjjeli pávaszem (Erdők könyve sorozat 4.)
A kis szürke nyúl (Erdők könyve sorozat 5.)
A mátyás és az őz meséje (Erdők könyve sorozat 6.)

1971 Válogatott magyar mondák és népmesék [18]

A hunok útra kelnek (Hun mondák könyve sorozat 1.)
Isten kardja (Hun mondák könyve sorozat 2.)
Emese álma (Magyar mondák könyve sorozat 1.)
Vérszerződés (Magyar mondák könyve sorozat 2.)
Szerencsés Pista (Válogatott magyar népmesék sorozat 1.)
A zenélő ezüst kecske (Válogatott magyar népmesék sorozat 2.)
A legkisebbik királyfi és a táltos paripa (Magyar népmesék sorozat 3.)
A zöldszakállú király fia (Magyar népmesék sorozat 4.)
Okos Kata (Magyar népmesék sorozat 5.)
A hét holló (Magyar népmesék sorozat 6.)
A repülő kastély


Wass Albert - Hontalanság hitvallása

Link



Wass Albert versgyüjtemény 3

Link



Wass Albert minden verse

Link



Wass Albert (1. rész) Csillag-ösvényen hazatérek újra
/Wass Albert életét mutatja be ez a dokumentumfilm, sok riporttal és több vers részlettel.
Folyt. lásd jobb oldali videók/

Link



Minden Wass Albertről

Link

Link


Wass Albert szobra Baján



Baróthi Ádám és Baróthi Zsombor: Wass Albert szobra Harkányban









Wass Albert emlékműve Szendrő főterén



Wass Albert sírja Marosvécsen



Cege, a Wass-kúria.




 
 
1 komment , kategória:  Wass Albert  
OPERA OPERE – spectacole complete
  2012-04-17 16:10:36, kedd
 
 







OPERA
OPERE - spectacole complete


Verdi - La Traviata (1988) - Complete opera

Link



Verdi. Traviata (Cotrubas, Domingo, MacNeil) Met 1981.avi

Link



Rigoletto - Rome 1991

Link



Nabucco - Giuseppe Verdi - 2007

Link



Verdi: Nabucco /részlet/ - Washington National Opera - Spring 2012

Link



Verdi: Nabucco with Deutekom & Nimsgern & Muti (The whole opera)

Link



Il Barbiere Di Siviglia - G.Rossini - Scala - 1999

Link



La Boheme - Giacomo Puccini - 2005

Link



Puccini - Madama Butterfly (Maazel).
/Ez a videó már nem érhető el - Sajnálom!/

Link



Puccini: Pillangókisasszony / Madama Butterfly - Un bel di vedremo - Katalin Pitti

Link



Best Tosca Ever - Kabaivanska Domingo Milnes - Full Movie

Link



Verdi: Aida with Freni, Domingo, Wixell. Houston 1987

Link



Roberto Alagna, Angela Gheorghiu, Rene Pape - Romeo & Juliette - Orange 2002

Link



Carmen - Georges Bizet - 2009

Link



Bizet - Carmen (von Karajan).

Link



The Magic Flute (Die Zauberflöte) - English Subtitles

Link



Wolfgang Amadeus Mozart Le Nozze di Figaro KV 492

Link



"The Marriage of Figaro"

Link



Mozart - Don Giovanni - Furtwangler, Siepi, Grummer, Edelmann ( Salzburg Festival 1954)

Link



Rossini - La Cenerentola (1981) - Complete opera

Link



Rossini - La Cenerentola (Summers, Liceu)

Link



Don Pasquale - Gaetano Donizetti - 2010

Link



Lucia di Lammermoor - Gaetano Donizetti - 1982

Link



Giuseppe Verdi Il TROVATORE

Link








Opera130: A Sugár úti palota

Link

Link











 
 
0 komment , kategória:  Zene, zene, zene...  
Lermontov: Most a szív
  2012-04-16 20:50:11, hétfő
 
 




Lermontov: MOST A SZÍV


Most a szív nyugodni vágyik,
Szenvedélye ellobog,
Mert belátja, hogy a másik
Szív érette nem dobog;
Ám ha fojtott izgalomban
Még remegne, az se baj;
A víz sem csitul le nyomban,
Bár elült a vad vihar!

Jött az óra, válni kellett;
Észre sem vetted vajon,
Bár szemed láttára pergett,
Forró könnyem
arcomon?


Kikacagtad leplezetlen
Önfeláldozásomat.
Féltél, hogy ha szánsz, szívedben
Újra szítod lángodat.

Ám hiába igyekeznél
Szenvedésed rejteni,
Mert szerettelek, szerettél,
S nem tudunk felejteni.
Villámot lövellt a mennybolt,
Nézd a parton azt a két
Sziklát, mely hajdanta egy volt
S állta a vihar dühét;

Látod, a két tört vonal hogy
Összeillik? Van, amit
A természet egynek alkot,
És a sors kettészakít.

Fordította: Kálnoky László















 
 
0 komment , kategória:  Lelkem szirmai  
Búcsú - Utolsó napok
  2012-04-16 20:35:24, hétfő
 
 




BÚCSÚ


Elérkezett az idő, melyet nem is vártam,
Melyről hosszú éjszakákon soha sem álmodtam.
Fájó szívvel kelett megfognom a tollat,
Hogy kopott hegyével bús levelet írjak.

Ne gondold kedvesem, hogy azért írom ezt,
Hogy megsajnálj, s elfeledjem nevedet.
Nem, azt ne tedd, hisz úgysem lenne jobb,
Enged meg, hogy kívánjam, mással légy boldog.

Nem vetem szemedre, csak most utoljára,
Ez már a végső, hisz nem kelek számodra.
Búval kell, hogy töltsem fiatal életem,
Mert akit én szeretek, nem szeret az engem.

Ha valaki szeretet, én szerettelek Téged,
Ha valaki szenvedett, én szenvedtem érted.
Mert, hát a szerelem, tudod, nem játék,
Ha nem szeretnélek, talán jobban járnék.

Ne hidd, ne hidd, hogy eltudlak feledni,
Rajtad kívül mást is oly nagyon szeretni.
Majd, ha a síron túl lesz az életem,
Ott sem fogok mást szeretni, csak Téged.

Boldogságod egét felhő ne takarja,
Gondolj néha arra, ki e pár sort írta.
Viseld el a napot, melyen kelett vállni,
Felejts el engemet, neked nem fog fájni.







Víg Éva: BÚCSÚ


Csak simíts végig
a két kezemen,
hogy tudjam, itt vagy
még mindig velem.

Ne engedd, hogy lássak
bánatot szemeden,
mert akkor örökre
itt ég a lelkemen.

Ezek csendes percek,
nincs szükségünk szókra,
csak egy ölelésre,
s végső búcsúcsókra.

Már máshol jársz te is,
s én is elindultam,
de hűlő kezemmel,
még kezedet fogtam.







UTOLSÓ NAPOK!


Forró könnycseppjeid hullnak kezébe,
Nem tehet róla, de elmegy örökre.
Nem tudod még, mint lesz s hogyan,
Ha nélküle kell tovább élned, boldogan.

Amióta ismered, ő volt a reggel,
Az élet nélküle neked nem kell.
Holnap véget ér az álom,
De a legszebb álomnak is ez a sorsa.

Hisz minden tündérmeseének van vége,
Már, semmit nem tehetsz érte.
Csak mellette töltheted a fájó napokat,
Adhatsz neki ezerszer búcsúcsókokat.

Senki sem fog rossz szemmel nézni rátok,
Most nem érdeklitek a világot.
Mindenki tudja, hogy egyszer eljön az a reggel,
Amikor egyikőtök többet nem kel fel.

Hajnalodik, az ég pipacs piros,
Kezedben ott egy papiros.
Csak egy szó van rajta: szeretlek,
S meleg, sós vércseppek.

Kezedben már megalvadt a vér,
A lelkedben a remény még él.
De tudod, hogy nincs több esély,
Ez a történet már véget ért.

Tegnap este odabújtál hozzá,
Kért, hogy egy lapot hozzál.
Tinta nem volt, csak egy cetli.
Amit könnyezve adtál át neki.

,,Ne sírj édes, én boldog vagyok
Jussanak eszedbe a boldog napok.
Emlékezz rájuk úgy, mint én,
E fájó pillanatban is nevetve. ,,

S miközben hallott csengő nevetése,
Bugyborékolva tört elő forró vére
Ezzel a drága tintával, remegő kézzel
Írta: Szeretlek, de itt a vége!












 
 
0 komment , kategória:  Lelkem szirmai  
Némethné Mohácsi Bernadett: Mindig kell!
  2012-04-16 20:30:01, hétfő
 
 








Némethné Mohácsi Bernadett: MINDIG KELL!


Kell, hogy legyen egy barátod,
hogy másképpen lásd a világot!
Mindig kell, hogy legyen valaki,
ki átölel és szívét tárja ki.

Kinek elmondhatod féltve őrzött titkaid,
ki vigyázva félt, s óvja lépteid,
kinek megnyugtat minden egyes szava,
ki megbántani nem fog téged soha!

Kell, hogy legyen egy barátod,
ki megmutatja neked a világot!
Néha fáj egy-egy odamondott szava,
hidd el, azt csakis jó szándékkal mondja!

Ne haragudj rá, hisz tudod jól, hogy szeret,
az egyetlen, ki igazán őszinte veled,
kinek ugyanazon a helyen vagy te a szívében,
mint ahol ő van, mélyen bent a tiédben!


Forrás: Poet.hu







S.Nagy István & Zalatnay Sarolta: Mindig kell egy barát

Dalszöveg
Mindig kell egy barát, mindig kell egy barát,
aki sokszor elkísér.
Mindig kell egy barát, mindig kell egy barát,
aki mindent elmesél.

Mindig kell egy barát, mindig kell egy barát,
aki bátorít hogyha félsz.
Mindig kell egy barát, mindig kell egy barát,
kinek mindent elmesélsz.

Mindig kell egy barát, mindig kell egy barát,
ki a mélyből felrepít.
Mindig kell egy barát, mindig kell egy barát,
ki a bajban megsegít.

Csodát látni, jobbá válni,
barát nélkül, nem lehet.
Emlékezni, tervet szőni,
barát nélkül, nem lehet.

Mindig kell egy barát, mindig kell egy barát,
aki vigaszt nyújt neked
Mindig kell egy barát, mindig kell egy barát,
ki csak érted van veled. x3


Zalatnai Sarolta - Mindig kell egy barát ...

Link

Link


Attila - Mindig más kell

Link



















 
 
1 komment , kategória:  Lelkem szirmai  
Titanic - Szerelem a katasztrófa árnyékában
  2012-04-14 07:50:08, szombat
 
 







Titanic - Szerelem a katasztrófa árnyékában

Belfastban 1909-ben kezdték építeni a világ legnagyobb hajóját, amelynek hossza nagyobb volt, mint kora legmagasabb New Yorki felhőkarcolója. Az elsüllyeszthetetlennek nyilvánított luxusgőzös 1912.április 10-én, egy szerdai napon, déltájban hagyja el el Southampton kikötőjét és elindult New York irányába. Bár útja során számos figyelmeztető jelzést kapott más hajóktól, amelyek a jéghegyek közelségére figyelmeztették, április 14-én este 11 óra 40 perckor mégis nekiütközött az egyiknek. Alig két és fél órával a végzetes baleset után pedig már az Atlanti óceán fenekén pihent.

A 90-es évek filmtermésének egyik nagy sikere volt James Cameron alkotása, melynek népszerűsége és ismertsége a Ben_húr egykori diadalmenetéhez fogható. A párhuzam első pillanatban talán furcsának tűnik, de ha figyelembe vesszük a bemutatót követő díjesőt és a két produkció monumentalitását, az összevetés már nem is olyan erőltetett.

A 90-es évek "Ben.Hur"-ja méreteit és költségeit tekintve nem marad el híres elődjétől. A gigaprodukció a létező legjobb technikai feltételekkel készült, több éves lelkiismeretes kutatómunkát követően. Ez elengedhetetlen, bár korántsem egyedüli feltétele volt a világraszóló sikernek. A legendás luxushajó katasztrófáját filmre vinni nem is lehetett másképp az új évezred küszöbén. A nézők élethű változatban akarták látni, mi történt, a felismerhető díszletek vagy a nyilvánvaló illúzió csalódást okozott volna. Megkapták, amire vágytak, sőt ennél többet is. Akciódús, látványos mozit, melyben a gondos felkészülésnek hála miden részlet a helyén van. Távol áll tőle az illusztrált ismeretterjesztés - egyéni történeteket látunk, sorsokat és döntéseket, legfőképpen pedig nagy érzelmeket.

1912-ben indul útjára a világ legnagyobb, legelegánsabb, legbiztonságosabbnak vélt óceánjárója, a Titanic. A csodálatos hajón sokféle ember utazik, köztük Jack (Leonardo DiCaprio) és Rose (Kate Winslet), akik két teljesen különböző világból érkeztek, de mégis összehozza őket a sors. Amikor a vesztébe száguldó hajó jéghegynek ütközik, már nem csak szerelmükért, hanem az életben maradásukért is meg kell küzdeniük.

A két hamvas fiatal romantikus egymásra találása a tragédia árnyékában a legkérgesebb szívű nézőt is megérinti. Nyúlunk a zsebkendő után, hogy megkönnyezzük ezt a szép románcot és százak halálát.


Celine Dion - Titanic (LIVE)

Link


Ez a videó már nem érhető el - Sajnálom!
Helyette az alábbi Link:


Link

Link

Titanic magyar változat a szívem visz tovább

Link



Titanic (1997) Filmrészlet

Link



Titanic 1.2. - magyar szinkronnal (1996) - A Film

Link

Link


Titanic 1958 full movie

Link






Titanic



A Titanic útvonala









 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
2012.03 2012. április 2012.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 25 db bejegyzés
e év: 340 db bejegyzés
Összes: 4824 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 156
  • e Hét: 1652
  • e Hónap: 18796
  • e Év: 156168
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.