Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
Petőfi versek - CSUPA E-VEL
  2012-02-29 22:49:16, szerda
 
 




NYELVÜNK SZÉPSÉGE


FALU VÉGÉN KURTA KOCSMA - csupa e-vel


Petőfi Sándor: TELEPSZEGLETEN SZESZELDE


Telepszegleten szeszelde
csermely mellett elhelyezve,
benne kedve tetszelegne,
teszem fel, nem esteledne.

Egek rendre estelednek,
erek, berkek csendesednek.
Dereglye sem megy keresztbe,
hever e fekete csendbe.

Szeszelde bezzeg nem csendes,
zeng-peng benne zene rendes.
Szesz ereje szerteterjed,
embereknek kedve gerjed.

Hej, menyecske, kedves lelkem,
erjedt hegylevet kell nyelnem!
Legyen hetven esztendeje,
de meg heves szesz ereje!

Zenemester, sebesebben!
Kerekedett fene kedvem.
Keresetem szerteverem,
lelkemet meg eltemetem.

Megjelennek rendelettel:
csendesebben kedvetekkel!
Telep feje heveredne,
esetleg elszenderedne!

Legyen vele beste lelke,
te meg eredj fene helyre!
Zene zengjen, szedte-vedte,
pendelyemnek lehet veszte!

Esmeg mennek, reteszt vernek:
Legyenek csendesek kendtek!
Szentek lelke legyen velek,
kedves egyetlenem beteg.

Feleletet egy meg nem tett,
berekesztnek szesznyeletet.
Zene menten befejezve,
s szertemennek csendesedve







Talpra magyar - Eszeprente


KELJ FEL NEMZET!


Kedves felem ne tespedj, nemzetednek kellesz!
E perc megfelel, lehet remekebb helyzet nem lesz!
Nemzet legyen elrekesztve, esetleg ne?
Felelj sebesen erre!
Szent Szellemnek jelentem,
Fegyenc nem leszek egyszer sem!

Fejedelem nemzetet elrekesztett,
Nem lett szerencse embereknek, melyek nemzettek,
Ezek felett nem rendelkezhettek,
Jelenleg kellemesen nem szendereghetnek.
Szent Szellemnek jelentem,
Fegyenc nem leszek egyszer sem!

Rettenet fertelmes ember,
Meg kell gebedjen, de nem mer,
Ennek nemzete helyett,
Beste enlelke kedvesebb.
Szent Szellemnek jelentem,
Fegyenc nem leszek egyszer sem!

Testedre nehezedett tekercset nyesd le,
Hegyes szerkezet szebb lesz helyette!
Kell neked, mely kezedet nem engedte?
Ezer esztendejes fegyver, gyere!
Szent Szellemnek jelentem,
Fegyenc nem leszek egyszer sem!

Nemzet neve lesz zengzetes,
Leendett egyszer szerfelett becses.
Szennyet, melyet erre kentek,
Ezennel lekezelnek!
Szent Szellemnek jelentem,
Fegyenc nem leszek egyszer sem!

Merre emberek, melyek nemzettek,
Eltemetve szenderegnek,
Gyermekem nem emel fejet,
Felettes Szellemhez esengve rebeg szent neveket.
Szent Szellemnek jelentem,
Fegyenc nem leszek egyszer sem!


Kérdés: Vajon ezt melyik más élő nyelven lehet így elmesélni, 2012-ben?







Petőfi japánul

Link


Link










 
 
0 komment , kategória:  Petőfi Sándor  
Magyarország ügye ma Európa ügye-Lengyel kiállás
  2012-02-29 21:18:32, szerda
 
 




,,MAGYARORSZÁG ÜGYE MA EURÓPA ÜGYE" - Nyílt levél Orbán Viktorhoz


Csere Zsuzsa


Az egyik legnagyobb példányszámú lengyel katolikus hetilap, a Niedziela internetes oldalán csatlakozhatnak az egyetértők a magyar miniszterelnökhöz címzett levélhez.

A levél kezdeményezője Jerzy Robert Nowak történész professzor, aki a hazafias jobboldal egyik ikonja, rendszeresen publikál jobboldali orgánumokban, de a Radio Maryja egyik vezető kommentátora is. Több magyar vonatkozású könyve jelent meg, elsősorban a rendszerváltozás előtt. Általában mély rokonszenvvel kíséri Magyarországot, az ottani eseményeket, tud is magyarul.

A ,,Magyarország ügye ma Európa ügye" című íráshoz az azzal egyetértők a lap internetes oldalán csatlakozhatnak aláírásukkal. A www.niedziela.pl weboldalon Orbán Viktor portréjával és magyar nemzeti színekkel külön lapot nyitottak erre a célra.

A csatlakozók száma gyorsan emelkedik. Mindjárt a második helyen Andrzej Nowak történész professzor szerepel, a krakkói Jagello Egyetem Történettudományi Intézetének helyettes vezetője, az egyik legjobb külpolitikai (keleti politikai) elemző az országban, az Arcana című igen rangos politikai-történelmi publicisztikai havilap főszerkesztője. De ott van az aláírók között számos egyetemi rektor és docens, tudományos kutatók sora, jó néhány jobboldali véleményformáló szerző, számos katolikus pap, katolikus oktatási intézmények vezetői - rangos értelmiségi társaság gyűlt össze.

A levél gyorsfordítása:

,,Orbán Viktor Úrnak, Magyarország miniszterelnökének

Mélyen Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A magyarok számára drámai időkben, amikor szégyenletes külföldi hajtóvadászat folyik az Ön kormánya és hazája ellen, ezúton is ki szeretnénk fejezni mély azonosulásunkat az Ön reformintézkedéseivel, minden hazafias érzésű lengyel ember teljes szívből jövő szolidaritását. Csodáljuk az Ön kormányának bátorságát, amellyel a külföldi tőke igája és az Európai Unió nagy országainak dominanciája alól próbál kiszabadulni, kiállva a magyar vállalkozások és az összmagyar nemzeti érdekek mellett. Irigyeljük az őszinte hazaszeretetet és a vallásos értékek tiszteletét sugárzó új magyar alkotmányt. Ugyancsak csodálattal adózunk mindannak, amit Miniszterelnök Úr személyes szerepvállalásával tett a magyar patriotizmus újjáépítése és a magyar nemzeti méltóság újjáteremtése érdekében, s annak a rendíthetetlen elkötelezettségnek, amellyel Ön következetesen megvédi Hazáját különböző nemzetközi fórumokon. Az elmúlt két évtized szégyenletes lengyel mulasztásainak tükrében annál inkább lenyűgöz bennünket a lendület, amellyel az Ön kormánya hozzákezdett a kommunisták bűntetteinek elítéléséhez, és mai örököseik nemzetellenes viselkedésének leleplezéséhez. Az önök programja és tevékenysége valóságos és követendő útmutatást jelent Lengyelország számára is annak érdekében, hogy esélye legyen kijutni abból a mocsárból, amelybe a posztkommunista Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD), valamint az olyan liberális formációk, mint a Demokrata Unió (UD), a Szabadságunió (UD) és a Polgári Platform (PO) juttatták.

Itt és most nincs helyünk ara, hogy felsoroljuk az Ön kormányának mindazokat a sokrétű eredményeit, amelyeket elért a kommunizmus maradványainak felszámolásában és az idegen érdekeket szolgáló baloldali liberalizmus visszaszorításában. Legjobb publicistáink és megfigyelőink ugyancsak mély elismerésüket fejezik ki a magyarországi változások iránt, és csodálattal adóznak azért, amit az Ön kormánya alig másfél év leforgása alatt cselekedett, a nemzeti érdekek védelmétől kezdve, a keresztény értékek tiszteletén és a hazafiasság erősítésén át a családpolitikáig, a kommunizmus zárványainak felszámolásáig. Mindebből eredően elismerésünket kívánjuk kifejezni, s közvetíteni Önnek a hazafias gondolkodású lengyelek lelkesedését az Ön kormányának tevékenysége iránt, és személyesen Önnek is, mint egész Közép-Európa reformjainak utat mutató vezetőnek, egy nagy formátumú államférfinak, akikből talán egy, ha megjelenik évszázadonként. A mintegy kétszáz éve született lengyel nemzeti himnusz többek között azt mondja ,,Példát adott Bonaparte, miként győzhetünk". Most akár úgy is szólhatnánk, hogy ,,Példát adott Orbán Viktor, miként győzhetünk". A magyarországi változások sikere számunkra a remény és a lelkesedés forrásává vált.

Miniszterelnök Úr, az Ön személyében olyan embert látunk, aki egyesíti magában a magyar történelem legnemesebb hagyományait: II. Rákóczi Ferenc kuruc felkelőinek kockázatvállaló hősiességét, az 1848-49-es szabadságharc áldozatkész nemzeti fellángolását, ugyanakkor magévá téve a ,,legnagyobb magyar", gróf Széchenyi István realizmusát, józan és pozitív gondolkodását. Úgy ismerjük Önt, Miniszterelnök Úr, mint Lengyelország következetesen közeli barátját, melyet már korai munkájában is kifejezett, amikor a Szolidaritás mozgalmáról értekezett. Támogatásunk és együttérzésünk kifejezésekor ezért még fokozottabban ki kívánjuk emelni bátorságát és elszántságát a szükséges reformok megvalósításában, mindazt a számtalan fontos kapcsolatot figyelembe véve, amelyek közös történelmünk során egybefonták Magyarország és Lengyelország sorsát. Hivatkozni kívánunk azokra a történelmi pillanatokra is, amikor e nem mindennapian erős hagyományos kapcsolataink együttes fellépésre késztették nemzeteinket az idegen agresszió ellen. Jó emlékezetünkben őrizzük a II. Rákóczi Ferencnek és kurucainak nyújtott lengyel segítséget, azoknak a lengyel önkénteseknek az emlékét, akik 1848-49-ben a magyar szabadságharc oldalán fogtak fegyvert, köztük Bem József tábornokét, aki szoros barátságba került a legnagyobb magyar költők egyikével, Petőfi Sándorral. Nem felejtjük azt sem, hogy 1920-ban, a lengyel-bolsevik háborúban Magyarországról önkéntesek akartak jönni a megsegítésünkre, s bár a csehek ellenállása ezt meghiúsította, a sorsdöntő Varsói Csatára mégis megérkeztek a létfontosságú magyar lőszerszállítmányok, amelyek nélkül a lengyel győzelem nem lett volna lehetséges. Emlékszünk Teleki Pál miniszterelnök rendíthetetlen álláspontjára, amikor 1939 szeptemberében megtagadta a német csapatok felvonulását magyar területeken át Lengyelország felé, s arra, hogy a világháború alatt mintegy 140 ezer lengyel katonai és polgári menekült meleg vendégszeretetre talált Magyarországon. Emlékezünk arra is, hogy 1956. október 23-án a lengyelországi események kapcsán kifejezett magyar szolidaritás felvonulása jelentette a kezdetét a magyarországi szovjetellenes felkelésnek. A fülünkben cseng a budapesti Bem-szoborhoz áradó 300 ezres tömeg skandálása, mely szerint ,,Lengyelország utat mutat, kövessük a lengyel utat!" Napjaink Lengyelországában egyre többen formálják időszerűvé ezt a jelmondatot a következőképpen: ,,Magyarország utat mutat, kövessük a magyar utat!" Mindez csak tovább lelkesít bennünket arra, hogy az Ön kormányának hatalmas reformjait támogató hangok sorában különös erővel zendüljön fel a lengyel társadalom hazafias rétegeinek szava.

A magyar függetlenség nagy harcosa, Kossuth Lajos 1831. június 23-án a Zemplén-megyei közgyűlésen kijelentette: ,,Lengyelország ügye Európa ügye!" Aktualizálva a híres magyar szavait, mi most azt mondjuk: ,,Magyarország ügye Európa ügye!" A mai Magyarország a legbátrabban és messze hangzóan lép fel a kis és közepes európai nemzetek önrendelkezése védelmének ügyében a nagy államok, a multinacionális konszernek és pénzintézetek diktátumaival szemben. Európa minden nonkonformista, szabadságszerető társadalmi csoportjának megértését és szolidaritását kell, hogy kiváltsa ezzel. Ismételten hangsúlyozni kívánjuk csodálatunkat és elismerésünket mindazért, amit az Ön kormánya tesz annak érdekében, hogy megszabadítsa Hazáját az idegen függőségtől, és egyre növekvő felháborodással fogadjuk a külföldi pénzügyi körök, valamint a David Cohn-Bendit és Adam Michnik-féle baloldali és liberális formációk hajszáját Magyarország ellen. Hiszünk abban, hogy az Ön kormánya a magyar nemzet túlnyomó része odaadásának és bizalmának köszönhetően átvészel minden vihart. Ennek jelképes megnyilvánulása volt a hatalmas, félmilliós tüntetés 2012. január 21-én Budapesten, s az Országház előtt.

Szolidaritást vállalva az Ön kormányának és egész nemzetének erőfeszítéseivel kívánjuk, hogy Miniszterelnök Úr győzedelmesen kitartson mindvégig az aljasság és a tespedés elleni harcban.

Varsó, 2012. január 22.








 
 
0 komment , kategória:  Hazánk - otthonunk  
Magyar szál az uniós szankcióban
  2012-02-26 19:45:49, vasárnap
 
 




MAGYAR SZÁL AZ UNIÓS SZANKCIÓBAN


Megkezdtük a Gyurcsány-kormány által felvett IMF-hitel törlesztését, az első negyedév végéig 619 millió euróra rúg a számla

A kohéziós pénzek befagyasztásának konstrukcióját Kármán András vezetésével dolgozták ki a tagállamokat tömörítő Európai Tanácsban. Kármán akkor még a gazdasági tárca államtitkára volt, most az EBRD-nél dolgozik. Közben kiderült, Magyarországnak már az idei első negyedévben el kell kezdenie a Gyurcsány-kormány által 2008-ban felvett IMF-hitel törlesztését.

Kiderült, kinek a nevéhez fűződik az európai uniós szankció bevezetésének ötlete. Kármán Andráséhoz, aki akkor még a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára volt, s most az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) helyettes igazgatója - számolt be róla a Hvg.hu. Kármán 2010-ben a jegybankból érkezett az NGM-be, s a Fidesz-frakcióban felháborodást keltett az államtitkár személye, miután ,,túl liberális" közgazdásznak találták a jobboldalon. A Hvg.hu szóban forgó összeállításában kitért rá: Kármán vezetésével dolgozták ki a tagállamokat tömörítő Európai Tanácsban a hatos gazdasági csomagot. Ennek tavaly év végi életbe lépése előtt is létezett ugyan a kohéziós pénzek befagyasztásának lehetősége - soha nem alkalmazták, mivel az eurózónában nem voltak határozott, a kiszámítható és szabályszerű költségvetési politikát kikényszeríteni képes szankciók. Márpedig Brüsszelben is világosan látták, nehezen védhető, hogy az amúgy is gazdasági nehézségekkel küszködő újonnan csatlakozott tagállamokat büntessék a szabályok be nem tartása miatt, miközben ugyanezt az eurózónában nem tudják megtenni.

Eközben a magyar állam elkezdte törleszteni a Gyurcsány-kormány által felvett IMF-hitelt. A rendelkezésre álló adatok szerint az első negyedév végéig 619 millió euró a valutaalap felé fennálló fizetési kötelezettség. Ennek kapcsán Banai Péter, az NGM helyettes államtitkára a tárca online tájékoztatóján közölte: az IMF részére már február közepén teljesítettünk visszafizetést; ez az Államadósság-kezelő Központ szokásos eljárásával, a forintforrások felhasználásával, így a nemzeti banknál lévő devizatartalékok csökkentése nélkül történt. Banai azt is hangsúlyozta, hogy ,,a kormány határozott szándéka az IMF-fel és az Európai Bizottsággal történő mielőbbi megállapodás".

Tegnap 2012-es mélypontjára süllyedt a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása a londoni kereskedésben, tükrözve a piac derűlátását a görög adósságátrendezési tervekkel és az azonnali görög államcsőd elkerülhetőségével kapcsolatban. A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision elemzőinek kimutatása szerint a magyar kormánykötvény-kötelezettségek törlesztési leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek középárfolyama a pénteki londoni jegyzésben 518 bázispont környékén mozgott az előző esti 525 bázispontos záró után - tudósított a távirati iroda. A magyar CDS-árfolyamok az idei év első kereskedési hetében még 750 bázispont, tízmillió euró magyar kötvényadósságra évi 750 ezer euró feletti rekordokon jártak, vagyis az év eleje óta több mint 230 ezer euróval lett olcsóbb az irányadó futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számolt törlesztésbiztosítási díja a londoni piacon.
Szajlai Csaba


A nemzetközi hitelcsomag lehívott, 12,8 milliárd eurós részletéből az Európai Bizottság által biztosított összeg törlesztését 2011-ben, a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) származót azonban csak 2012-től kell megkezdenie Magyarországnak - derül ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) korábbi közleményéből.

Emlékeztetnek arra: az IMF a válságra tekintettel még márciusban négyről öt évre hosszabbította hiteleinek átlagos futamidejét és a törlesztés megkezdését is 2-ről 3 évre növelte, valamennyi érintett ország esetében.

Magyarországnak 2011 negyedik negyedévben az EB-től származó 5,5 milliárd euróból 2 milliárdot, több mint 537 milliárd forintot kellett visszafizetnie.

A következő évben, 2012-ben az IMF-től származó, több mint 7,3 milliárd euróból az első negyedévben 614 millió, a másodikban és harmadikban 906-906 millió, a negyedikben pedig 913 millió eurót kell törleszteni. Forintban kifejezve az egyes negyedévekben így rendre: 151,6 milliárd, 227,3 milliárd, 227,3 milliárd és 229,1 milliárdos fizetési kötelezettsége lesz az országnak.

2013-ban negyedévente 913 millió eurót, 229,1 milliárd forintot kell visszafizetni. 2014 első negyedévében pedig 299 millió eurót, majd a második és harmadik negyedévben 7-7 millió eurót.

Az EB-től származó összeg fennmaradó részéből 2 milliárd eurót kell visszafizetni 2014 negyedik negyedévében, a rákövetkező második évben, 2016-ban pedig a maradék 1,5 milliárdot.

A 2012 évi 537 milliárdot meghaladó törlesztési kötelezettség után, 2012-ben összesen több mint 835 milliárd forintot, 2013-ben pedig 916,5 milliárd forintot kell törleszteni. 2014-ben a visszafizetési kötelezettség 618,6 milliárd forintra csökken.











 
 
0 komment , kategória:  Hazánk - otthonunk  
Menj el, menj szegény magyar...
  2012-02-22 20:53:55, szerda
 
 




MENJ EL, MENJ SZEGÉNY MAGYAR

/A háború a nemzet ellen c. filmben hallható népzene/


Dalszöveg:

Menj el, menj szegény magyar, a kétség partjára,
Tekints az ingadozó reménység polcára,
S te, aki tűztűl, vastúl nem tudsz megborzadni,
Borzadj, mikor a vég-sors hideg jelt fog adni!

Vezettessed magadat szem-bekötve, vakon,
Elfajult testvéridtől csinált ál-utakon!
Kik őseink hamvait rútul megtapodták,
Arany szabadságunkat aranyon eladták.

Menj, add egy olyan kézbe, szabadságod fékit,
Mely egyszer úgy betöltse a balsors mértékit,
Hogy megérezd, amit még sokan nem éreznek:
A szabadság s a rabság, miben különböznek!


Menj el, menj szegény magyar, a kétség partjára

Link



László Andrea - Menj el, menj szegény magyar

Link









Az Erdélyben fennmaradt dallam Pálóczi Horváth Ádám "Ötödfélszáz énekek" című 1813-ból származó gyűjteményének első darabja. Itt Pálóczi - ma is aktuális - szövegével halljuk.
Észak-Mezőségi dal.

Válogatás a kuruckor népzenéjéből a Rákóczi-szabadságharc 300. évfordulójára.
Kalamajka zenekar

A filmet pedig mindenki figyelmébe ajánlom, főként az alkotmányozó és elszámoltató honfitársak figyelmébe.


Menj el, menj szegény magyar
/A Rákóczi-szabadságharc előzményeként krónikások járták az országot ezzel az énekkel, ébresztve a magyar embereket. A legenda szerint Rákóczi fejedelem ezt az éneket egy gyolcsinges lánytól hallotta, a szomorúsága életre szólóan megérintette, még a halálos ágyánál is megemlékezett róla. Ma is aktuális. A krónikások akkor is jelentős szerepet vállaltak a szabadságharc előkészítésében./





Link



VP.20110411.01 - ValóVilágtalan ~ 1/2
/Szaniszló Ferenc, Bogár László/





Link








Háború a nemzet ellen 1.DVD 1/8

Megrázó részletek arról, hogy kik és miért juttatták hazánkat mostani gyászos állapotába. Jelenczki István új dokumentumfilmje azt a történelmi folyamatot mutatja be, ahogyan a belső és külső hatalmi erők felszámolták a nemzeti vagyont, átjátszották és játsszák át mindazt az örökölt és megtermelt tulajdont, amit őseink évszázadokon át létrehoztak.
Nem szeretem az ilyen fajta terjesztést, jó lenne ha minél többen megvennénk hogy ezzel is támogassuk a készítőket, de most fontosabbnak érzem hogy minél gyorsabban minél több emberhez eljussanak ezek a felvételek, hogy tisztán láthasson a magyar ember.
Összesen 4 DVD van, érdemes mindet végignézni.







Link



Háború a nemzet ellen 1. TELJES DVD Film





Link














 
 
0 komment , kategória:  Szép versek és idézetek  
Paczolay Gyula: 750 magyar közmondás
  2012-02-20 19:14:26, hétfő
 
 




PACZOLAY GYULA - 750 MAGYAR KÖZMONDÁS
1991.


A közmondások a nép ajkán keletkezett sommás iránymutatások. Az bennük a jó, hogy szinte minden élethelyzetre találunk valami odaillő közmondást. Közmondással majdnem minden és annak az ellenkezője is megindokolható. /Pl. "Járt utat a járatlanért el ne hagyj!" vs. "Kockázat nélkül nincs siker."/

"A közmondás rövid és velős, könnyen érthető mondás, mely közönségesen a mindennapi élet valamely tapasztalati vagy gyakorlati szabályát, erkölcsi elveket, vagy bölcselmi szabályokat tartalmaz, mely a nép ajkáról szállván el, az irodalomban is megtartja népies formáját.

Más szóval: a közmondások oly szólásmódok, melyek a józan ész alapigazságait, az apák tapasztalatait a népnél örökölt formában, velős szavakban adják át az utókor fiainak s így szájról szájra élnek és közkeletnek örvendenek. Tehát a közmondás valamely általános tapasztalaton alapuló igazságnak rövid alakban való kifejezése és mintegy leszűrődése azon ősrégi tapasztalatoknak, melyek évszázadokon keresztül a gyakorlati életben megdönthetetlen igazságnak bizonyultak be."

A magyar közmondás és szólás örökség óriási kulturális érték. Az alábbi Link alatt 750 magyar közmondást, szólást találhatsz. Nézd meg, olvasd el őket!






Link



Okosságok és közmondások





Link



Közmondások










Közmondások kicsit másként - elferdített közmondások viccesen:

Kicsit másként - egy kis válogatás:

A gyakorlat eszi a mestert.
Mindenki a maga szerencséjének a pogácsa.
Ahány ház annyi szobás.
Aki a BMW-t szereti jó ember nem lehet.
Aki kíváncsi az fáncsi.
Aki nem Duke-ozik az ne is egyék.
Aki nem Imre ne legyen falába.
Alkalom szüli a szexet.
Amelyik kutya ugat az hangos.
Bagoly mondja verébnek hogy bőrfejű.
Case kezet mos.
Evés közben jön meg a postás.
Ha nincs ló, jó a lovas is.
Ha megdobnak kővel dobj vissza kettővel.
Hazug embert hamarabb utolérni ha sánta.
Hóból is megárt a sok.
Jobb félni mint megint enni.
Jobb ma egy veréb mint holnap a túszok.
Jó pap nyolcig tanul.
Közös nőnek túrós a háta.
És végül: Munka helyett édes a pihenés.







Csak felnőtteknek - vicces közmondások





Link



Soha nem hallott vicces közmondások I.





Link



Soha nem hallott vicces közmondások II.





Link









 
 
0 komment , kategória:  Bölcsességek és gondolatok.   
Végső búcsú Csurka Istvántól
  2012-02-19 11:14:34, vasárnap
 
 




VÉGSŐ BÚCSÚ CSURKA ISTVÁNTÓL


Csurka István drámaíró, politikus temetése február 18-án (szombaton), 13 órakor volt Budapesten a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. A gyászolók 12 órától 13 óráig róhatták le kegyeletüket a ravatalnál. Csurka Istvánt az '56-os hősök parcellájában helyezték örök nyugalomra. Temetésén - egyes kereskedelmi csatornák néhány száz főre becsült gyászolóval szemben - több mint tízezren vettek részt.

Művészek, egykori politikustársak és tisztelői kísérték utolsó útjára Csurka Istvánt szombaton Budapesten a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. A drámaírót, politikust az '56-os hősök parcellájában helyezték örök nyugalomra. Az életének 78. évében, február 4-én elhunyt Csurka Istvánt méltatva Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke küzdőtársról, barátról emlékezett meg. Leszögezte: Csurka István radikális volt, de nem szélsőséges, életútját a magyarság iránti szeretet határozta meg.

Kiss Gy. Csaba, a Magyar Írószövetség elnökségi tagja az íróról, a szervezet egykori tagjáról beszélt. Kiemelte: Csurka István a magyar dráma megújítója volt, életműve a legnagyobbakéhoz mérhető.

Kovács László, a Magyar Igazság és Élet Pártjának alelnöke megjegyezte: a párt elnökének halálával "a hallgatás falai", amelyek az életművet övezték, leomlottak. "A 21.század magyar Leónidasza volt".

Dörner György, az Új Színház igazgatója Reményik Sándor a Halotti beszéd a hulló levelekhez című versével búcsúzott az írótól.

Csurka István azok közé a legnagyobb alkotók közé tartozik, akik számára a munka, az alkotás több mint hivatás: életforma. Akik halálos betegen is földi életük szinte utolsó pillanatáig dolgoznak, alkotnak. Eljön majd egyszer az idő, amikor majd valaki megírja Csurka István hányatott sorsát, emberi tragédiáját, nemzetért való küzdelmét, írói nagyságát.

Az Ő élete és halála: a valódi dráma!

Mindhalálig magyar!


Link



VIDEÓK:


Link



Link


Csurka István temetése
/2012.02.18. szombat 13 óra, Budapest, Fiumei úti temető, Nemzeti Sírkert, '56-os hősök parcellája (21/1)

Link


Csurka István temetése - Búcsúbeszédek

Link



Csurka Funeral.mpg

Link



Csurka István temetése - Himnusz

Link

































Fotók a szertartásról

Link








 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
Adamis Anna: Mintha
  2012-02-17 13:30:20, péntek
 
 




Adamis Anna: MINTHA


Mintha a tested lennék, úgy érezz,
mintha egy válasz lennék, úgy kérdezz,
mintha az utad lennék, úgy kövess,
mintha már tiéd lennék, úgy szeress!

Színes a csend, itt vagy velem.
Te hoztad el újra nekem.

Mintha a szavam lennél, úgy beszélj,
mintha csak igaz lennél, úgy is élj,
mintha csak Napom lennél, úgy égess,
mintha az élet lennél, úgy éltess!

Színes a csend, itt vagy velem.
Te hoztad el, újra nekem.

Mintha a vágyad lennék, úgy higgy bennem,
mintha egy dallam lennék, hallgass engem,
mintha csak véred lennék, éltesselek,
mintha csak benned élnék, érezzelek!

Lélegzem a lélegzetedben.
szomjazom a szót,
amit még érzek benned.
Mondd el nekem!

Érints meg a tekinteteddel!
Mentsd meg még a jót,
Ami csak bennem lehet!
Érezd bennem!

Érzem, hogy én vagyok,
ó én vagyok, igen én vagyok,
kit szeretned kell,
éltetned kell!

Kérlek, hogy adj erőt, ó adj erőt,
hogy ne legyek erős veled szemben!
Érezz engem!

Nézd, én már majdnem elfeledtem hinni,
s újra érzem, hogy hinni lehet.
Hinnék neked!

Nézd, én már majdnem elfeledtem sírni,
s újra érzem, hogy könnyem meleg.
A könnyed meleg.

Mindenki azzá válik, amivé tesz
csak a szeretet és a gyűlölet.
Megváltottál!

Mindenki vére piros, mégis minden
ember más és másképp szeret.
Te így tudtál.











 
 
0 komment , kategória:  Adamis Anna  
Violeta Parra: Megköszönöm, hogy adtad...
  2012-02-17 12:20:12, péntek
 
 




Violeta Parra: MEGKÖSZÖNÖM, HOGY ADTAD...


Megköszönöm, hogy adtad, mit nekem adtál, élet:
két csillagot szememnek, hogy világba nézzek,
hogy meglássak tisztán feketét, fehéret,
fönn a magas égben fényes csillagnépet,
s lenn a sokaságban azt az egyet, téged.

Megköszönöm, hogy adtad, mit nekem adtál élet,
hogy két fülemmel halljam zajodat és zenédet,
hogy tücsökszót, madárdalt hallhatok nappal-éjjel,
ugatást és záport, dübörgő sok gépet,
és hogy néha reggel a te hangod ébreszt.

Megköszönöm, hogy adtad, mit nekem adtál élet,
nekem adtad a hangot s a szót, amivel élek,
szavaim csatáznak, szavaim becéznek:
szavak: anya, fivér, gyöngéd éji fények,
utamat mutatják hozzád, drága lélek.

Megköszönöm, hogy adtad, mit nekem adtál élet,
adtál két fáradt lábat, és utat, hova lépjek,
ismerem a járást síkon, hegyvidéken,
jártam völgyet, lápot, erdőt, várost, rétet,
s bárhová visz lábam, udvarodba érek.

Megköszönöm, hogy adtad, mit nekem adtál élet,
adtál dobogó szívet, melyet az öröm éltet,
vidul, hogyha látja virtusát az észnek,
vidul, ha a rút nem fojtja meg a szépet,
vidul, hogyha rám néz szemed tiszta kékje.

Megköszönöm, hogyha adtad, mit nekem adtál élet,
hogy tudom, mitől sírok, s nevetésre mi késztet,
bánat és öröm közt hányódik a lélek,
bánatól, örömből születik az ének,
amit én dalolok, enyém és tiétek.

ford.: Dobos Éva






 
 
0 komment , kategória:  Világirodalom  
György László
  2012-02-16 22:02:26, csütörtök
 
 




GYÖRGY LÁSZLÓ







BARÁT


Teljes a móka és kacagás,
Élcelődés és a vidámság.
Nevetéssel egybekötve,
Flörtöléssel felvértezve.

Bűbájosan, gonoszkodva,
Mindig van pár szaftos téma.
Melyeket megbeszélve,
Érünk egymás szívére.

Tudjuk mit szeret a másik,
Titkaink feltárjuk Neki.
Számunkra ez a szó nem üres,
Barátságunk Mindenekfelett!

Angyalok vagyunk, megértjük
A másik baját, segítünk.
Mint a tenger, partra sodorja,
Ami lelkünket összenyomja.

Ördögök is vagyunk Mi ám,
Kik a másik fájó baját.
Poénnal humorizálva,
Az igazságot nem látja.

De ezért vagyunk Mi emberek,
Életünk nem tiszta fehér,
Életünk nem is fekete,
Nem csúszunk a Végletekbe!

Én sem vagyok hibátlan,
Te sem vagy tökéletes.
De ez tesz minket azzá,
Akit úgy hívunk Barát!







FURA SZERZET AZ EMBER


Értsétek meg
végre már
törékeny
az igazság
mint az üvegpohár

ember
ember felett
ember
dolgok felett
igaz szívvel
ítéletet
nem tehet

emberségünk
naponta
megalázzuk
a történelmet
csak magyarázzuk

a látókra
igazat-akarókra
költőkre
s egyéb írástudókra
ezredévek óta már
Cassandra sorsa jár
hiába feszítette
keresztre
magát
a múlt
jelenünk ebből
mit sem tanult

értsétek meg
végre már
törékeny
az igazság
mint az üvegpohár

fura szerzet az ember
csodákra termett
de parancsra
sárba fekszik
megöregszik
és nem mer hinni
a csodákban
fél a sötét szobában
Istenhez menekszik

hogy űzné el a sötétet
és nem is sejti
hogy Istenről
már rég lekésett

fura szerzet az ember
rombol és teremt
égig ér a vágyban
de saját magában
a legszebb csodában
hinni nem mer
szánnivaló
s védtelen
miként a meztelen
csiga

hagyja hogy álmait
hétköznapokká tapossák
szivárványszemét
szürkére mossák
s lenyessék szárnyait

fura szerzet az ember
teremthetne egy új világot
emberszépet nagyszerűt
de meghal inkább
mert az egyszerűbb...







IMPRESSZIÓ


Arcod melegíti fény,
Hűsít lágyan a friss szél.
Benned élő vágy most nő,
Hiszen Te vagy a kis nő.

Borús hangulat ha meglel,
Eltűnik egy szép élménnyel.
Az élmények gyarapodnak,
A bajok már elillannak.

S mosolygok én is Rád,
Mert téged az öröm vár.
Ebben bízunk mindketten,
Reményünk is töretlen.

Mert Bennünk él a derű,
Hiszen ilyen egyszerű.
Egy gondolat mosolyt csal,
Boldog arcod megmarad!










MINDÖRÖKKÉ JÓ ATYÁNK


Mi Atyánk
ki a könnyekben vagy
szenteltessék meg a neved
te a múltat s jövőt együtt látod
jöjjön el hát szent országod
álmainkat zokon ne vedd
küldj minékünk alázatot
ossz örömet és bogozz bánatot
ingyen is - kölcsön is
miképp a mennyben
úgy a földön is tiszta fényt
ragyogj miránk
mindörökké
jó Atyánk
mindennapi vétkeinket
vedd el tőlünk ma
és bocsásd meg a mi kételyünket
miképp mi is megbocsátunk
az alattomban lépkedőknek
eget-földet meggyalázó
sárdobáló kérkedőknek
és ne vigy minket kísértésbe
de szabadíts meg a gonosztól
ostobától - túl okostól
szelíd szigorral vigyázd imánk
mert tiéd a test
a fény
a lélek és a szenvedés
mindörökre jó Atyánk.
Ámen.







NEKED!


Faragok pár rímet Neked,
Hogy ezzel is kedveskedjek.
Eme sorok Neked szólnak.
Benne vannak jók és rosszak.

Szemedben a zöld szín oly szép,
Csillog benne a reménység.
Hogy eme csodának soha,
Vége ne legyen nosza.

Mosolyod mindig felvidít,
S belém érzelmeket szít.
Mikor magányosan fekszem,
Gondolatom Rád vetítem.

Bár durcás és makacs vagy,
Néha az érvek meghatnak.
S kedvem néha tán elveszed,
Mikor velem vagy feléleszted.

Tudom, hogy nem vagyok könnyű
Eset, de így is feltüzellek.
Mióta szerelmünk lángra lobbant,
Együtt vagyunk jóban, s rosszban!

S ha sors máshogy nem hozza,
Együtt kelünk hullámokra.
Melyet az élet elénk sodor,
Együtt vesszük bátran, s vadul.

Mert ez a két érző lélek,
Eggyé forr, ha megfékeznek.
S tombol, ha erős az akadály,
Ám legyőzi ez a féktelen vágy.

Melyet egymás iránt érzünk,
S ebből soha nem engedünk.
Legyen így, ameddig csak lehet,
Ezzel mondom el, hogy Szeretlek!







NÉGY ELEM


Nincsen jó vagy rossz,
Relatívan okoz,
Valami érzelem,
Melyet a négy elem,
Hajt Feléd és Felém,
Örökké körbe-körbe!

Én vagyok a düh, bosszú, harag,
Tomboló vágy, szerelem alatt.
Bennem élő indulat eleve,
Mely sokszor olyan eleven.

A tűz, mely folyton hajt belülről,
Téged is megperzsel kívülről.
Nem hagy nyugodni, sőt hajt tovább,
Míg átsodor életem viharán.

A vihar, mit a levegő kelt,
Szellő, mely megsimít, ha kell.
A gondolatom, mit a természet
Ad tovább általam, helyettem.

Éltető fuvallat, derű,
Hiszen ez ilyen egyszerű.
Nem kell bonyolítani a dolgod,
Azzal csak a gondot fokozod.

Az óceán lágyan ölel,
Körülvesz szeretettel,
De ha ezt nem becsülöd,
Haragja most elsöpör.

Békés lágy hullámok ringtak,
Majd tajtékzó vízár robban
Szikla falán, s kivág egy darabot,
Melyet már soha vissza nem kapok.

A szikla, a föld a védfalam,
A fal mi védi vágyamat,
Melyet ostromol víz, tűz, levegő,
De véd a hirtelen érzelmektől.

Védi szívem a bánattól,
Önmagamat a gonosztól.
Hogy méltó legyek magamhoz,
Lényemhez, AKI vagyok.

Nincsen jó vagy rossz,
Relatívan okoz,
Valami érzelem,
Melyet a négy elem,
Hajt Feléd és Felém,
Örökké körbe-körbe!







VIHAR


Tombol bennem a hév,
Mely lelkem tépi szét.
Tombol bennem a vágy,
Mely szívem vágja át.

Sajgó szívem kalimpál,
Össze-vissza kiabál.
Bennem levő hevület,
Ide-vissza nem térhet.

Lüktet bennem a tiszta vér,
Mely úgyis hozzám visszatér.
Lüktet bennem a fájdalom,
Alámossa az irgalom.

Egy dolog bánt engemet nagyon,
De Te jobban tudod angyalom.
Bízom benne, hogy amin lehet,
Változtatunk most már eleget!







 
 
0 komment , kategória:  György László  
Játék
  2012-02-15 23:18:28, szerda
 
 




Csak neked - nagyon jó:

Próbáljátok ki - nagyon jó!

Vigyázat, mert az ékezetes betűket nem tudja


Kattints az alábbi linkre, írd be a mezőbe a keresztneved, tekerd fel a hangerőt

és várj - várj - várj egy percet...


Megéri... várni !!!





Link




Unatkozol? Kattints az egyik lovacskára! Ez nagyon jó!

Ezzel a játékkal tuti nem fogsz unatkozni, el lehet vele szórakozni egy ideig. Igazi dj-nek érezheted magad, ahogy a lovacskák hangját kevered.





Link




Földrajzból felmentettek a suliban, vagy ismered a világ fővárosait?





Link




Virágeső - látogatóimnak:

/Katt rá... és azután bal klikk, tartsd lenyomva és csak mozgasd lassan az egeret, amíg a fekete monitor tele nem lesz virággal!/





Link




Kaleidoszkóp - látogatóimnak

Mozgasd az egeret, a látvány magáért beszél





Link






 
 
0 komment , kategória:  Agytorna  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
2012.01 2012. Február 2012.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 29 db bejegyzés
e év: 340 db bejegyzés
Összes: 4824 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 156
  • e Hét: 1652
  • e Hónap: 18796
  • e Év: 156168
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.