Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
Judit napra
  2014-07-30 18:15:08, szerda
 
 




JUDIT NAPRA


Névnapi köszöntő

A mai napon névnapjukat ünneplő Judit Ismerőseimnek és Látogatóimnak Boldog Névnapot kívánok!

Szeretettel köszöntjük Őket!







Ez a gyönyörű nap, mit rólad neveztek el,
ma még a nap is te érted kelt fel.
Virágok, rózsák övezzék utadat,
boldogságban ünnepeld névnapodat!

A nap ma olyan fényesen ragyog,
Ma mindenki azt suttogja, boldog névnapot!
S azok akik igazán szeretnek,
sok ilyen szép napot kívánnak Neked!







Mezei István György: JUDIT NÉVNAPRA

Kedves Jutkák és Juditok:
Pénzbe bokáig járjatok.
Bokától nyakig, egészség járjon át;
Arcotok tükrözze a napnak sugarát.
Így élvezet élni az életet,
Ha mindezt övezi a szeretet.







Várady Lilly: NÉVNAPI KÖSZÖNTŐ
(Magdolna, Lenke, Kinga, Anna, Olga, Judit)

Ablakomon kopogott valaki
egy galamb volt, egy kis kandi.
Mosolyogva néztem, de elhűltem
megszólalt, hittem már üdvözöltem.
Utazásra hívott kedvesen
szárnya alól pálca ugrott hevesen
meglegyintett engem a pálcával
hátára terelt a szárnyával.
Elindultunk felhők fölé sebesen
bevallom egy kicsit bizony reszkettem.
Mikor végre megtaláltam hangomat
megkérdeztem, hogy most éppen hova tart?
"Névnapot kell köszönteni, nem tudod?
szép szavakat rímbe szedni a dolgod!"
Szép gondolat, igaz szavak, de hibádzik
parancs-szóra kínrím lesz csak elválik.
bólogatok, a galambom meg leszáll
szép, virágos, illatos réten megáll,
háttérben szürke sziklák látszottak
a rét felett madárfiúk játszottak.

Így ébredtem, s elővettem tollamat
hogy leírjam ezt a mesés utamat.
Szavakat formál most a gondolat
mind a szívem mélyéről fakad.

Ami csak jó van ezen a világon
az most mind Tereád átszálljon.
Mosoly, öröm, apró kis ajándék
sokasulva azért már nem játék.
Kívánok hát sok minden jót Teneked
amivel szíved, lelked megtelhet!







"Ma csak élvezd az életet,örülj, aminek csak lehet!
Dallal köszöntelek téged, pohár csendül, Isten éltet!"

Virág helyett sok szeretettel:



Névnapra - sok szeretettel

Link



Sok boldog névnapot... /Németh Tamás/

Link



Névnapi köszöntő: Kiss Virág - A szív

Link



Judit névnapra

Link

Link














 
 
0 komment , kategória:  Névnap- szülinap  
Koós Attila: Embernek maradni
  2014-07-29 21:00:10, kedd
 
 




Koós Attila: EMBERNEK MARADNI


Könnyű takaró legyen ma álmod,
Ne váltsd meg még ma ezt a világot.
Csak magadban őrizd a szelíd csendet
és az embert, kit ember szerethet.

Könnyű kívánság legyen ma párnád,
Ne légy ma megváltó, csak őrizd álmát
Annak ki melletted piheg, s ha rezzen,
szíved melegével takard be csendben.

Könnyű takaró legyen ma álmom,
felejtés csillagát két tenyerembe zárom,
s mintha imádkozna az éjszaka felettem,
hallgatom csönded, s csöndembe rejtem.




 
 
0 komment , kategória:  Koós Attila  
Bolond világ
  2014-07-26 20:10:10, szombat
 
 













BOLOND VILÁG


A kocsmában egyik fickó a másiknak:
- Tegnap megtettem az első lépést a válás felé.
- Ügyvédet fogadtál?
- Megnősültem...

Ahogy a viccből is érződik, lassan már magasabb a válások, mint a házasságkötések száma. Leleményes üzletemberek ezt kihasználva őrült dolgok gyártásába fogtak. Jegygyűrűkoporsó, válási torta, válási emlékalbum és egyéb őrültségek. És ezekért még fizetnek is emberek. Nem is keveset.

Ilyenkor beindul a fantáziám. Hamarosan talán az elpusztult házi kedvencet, Gyurikát, pontosabban a hamvait is papagáj formájú kis koporsóban őrizhetjük otthon? Bizonyára erre az állatságra is lenne kereslet. Vagy ahogyan ma már teljesen természetes, hogy házasságkötéskor szerződést is kötnek a felek a vagyon felosztásáról arra az esetre, ha külön válnának útjaik, előre megvásárolhatnák a boltban a pólót ,,Újra szabad vagyok" vagy a bögrét ,,Hétfejű sárkány az exem" felirattal. Biztos, ami biztos. Sőt a gyerekeknek is árulhatnának ,,Eddig bírta anyám apámat" című képeskönyvet. Jó móka lenne? Van, akinek biztosan.

Bár mindenből lehet viccet csinálni, nem mindenből ildomos. A humor fontos az életben, de egy válás szerintem kudarc. Mindkét félnek. Fel kell dolgozni, de az elején még bizonyára fáj. Egyik, másik vagy mindkét félnek. Ahogyan sosem vettem ,,Anyósom minden karácsonykor átjön hozzánk. Idén beengedjük" feliratú inget vagy hasonlót, eszembe nem jutna válási tortát vagy nászajándék helyett gyászajándékot választani. Persze tudom, hogy én vagyok maradi, hiszen az üzlet virágzik. Az viszont bosszant, hogy miért nem nekem jutott eszembe ez a marhaság.

Talán már mil­liárdos lennék.










Pap Rita & Bodnár Attila - Bolond világ

Link



Bolond, bolond világ 1963

Link



Bolond világ ébredj fel! / Gáza 2009 /

Link








 
 
0 komment , kategória:  Média  
Így tették tönkre a bankarcsaládok a világot!
  2014-07-25 20:00:13, péntek
 
 







ÍGY TETTÉK TÖNKRE A BANKÁRCSALÁDOK A VILÁGOT!


Összeesküvés-elmélet?
Meglehet: önre bízzuk a megítélését.


Nem Orbánnal, az EU-val, az IMF-el, és nem is Gyurcsánnyal kezdődött. De még csak nem is az óriási mértékű privatizációval, a kommunizmussal, az ész nélküli hitelezéssel - bár az utóbbi kétség kívül nagyon megnyomta a szekeret. Ezek, illetve ők főként a következmények, s nem pedig csak okok voltak.

Elcsépelt közhelyek, miszerint kevés a fizetésünk, siralmas az oktatási rendszerünk, a politikusaink hazugak és hiteltelenek, a szakembereink alulképzettek, az infrastruktúránk gyér, mi pedig egyre betegebbek vagyunk. Közhelyek? Igen, lehet, de csak azért, mert már amolyan megszokott részeivé váltak a mindennapi valóságuknak. De hogy pontosan mi állhat mindezek mögött, arról csak találgathatunk: a mindenkori kormány, néhány ,,éhes" politikus, a multik vagy egy láthatatlan világuralmi rendszer? Erre nem próbálunk meg választ találni, ugyanis ez nem egy egyszerű találós kérdés. Bőven beérjük válasz helyett azzal, ha összeszedünk néhány ügyesen elszórt morzsát a világból, majd az asztalra helyezzük, hogy elképzeljük, milyen lehetett az a kenyér, amelyet nem láttunk, amelyről nem hallottunk, csak érezzük a keserű ízét a világban nap mint nap.

Az alábbi írás sokak szemében csak egy újabb bugyuta összeesküvés-elmélet lesz, és meglehet, hogy részben vagy teljesen igazuk lesz. Így fokozottan kérjük, egy szavunkat se higgyék el, ellenkezőleg: mindenben kételkedjenek, amit leírtunk - olvassanak, gondolkodjanak, keresgéljenek, érdeklődjenek, gondolkodjanak! -, az egészséges kétkedésnél ugyanis semmi sem viszi közelebb a tiszta elmét az igazsághoz.

Nos, akkor el is kezdenénk. Íme, egy ábra, amelyen megtekinthetjük azt, hogy miképp változott az Amerikai Egyesült Államok államadóssága az utóbbi évszázadban. Nem nehéz leszűrni, hogy évről-évre ugrásszerűen, azaz exponenciálisan növekedett, de ne aggódjunk: Magyarország, Románia és a legtöbb ország sem kivétel, csak valamennyi esetben máskor kezdődött a ,,robbanás", de erre még később visszatérünk.







Ennyivel többet fogyasztunk, ennyivel többen vagyunk évről-évre? Bár részigazságnak megfelelne, azonban érezhetjük: ez önmagában nem lehet csak fő kiváltó ok. Vajon mi történhetett, ami ennyire az abnormalitás mezejére siklatta a gazdaságunkat és a pénzrendszerünket? A mi válaszunk a (kamatos) kamat.

Albert Einstein: ,,A világ legnagyobb matematikai felfedezése a kamatos kamat."

Magyarországon a folyamat később indult: a rendszerváltás gyakorlatilag államadósság nélkül zajlott le, azonban ezek után itt is beindult a henger:







A fenti ábrák tanulságát leszűrve kijelenthetjük: kár a problémának a gyökereit a mában keresni. Nem várhatjuk el azt, hogy a jelenvalóság politikai vezetői majd megszüntetik a magas fokú munkanélküliség vagy az alacsony bérek problematikáját. Oda sokkal korábbra kell visszamenni, legalább félévezredet, de talán annál is többet. Nem Orbánnal, az EU-val, az IMF-el, és nem is Gyurcsánnyal kezdődött. De még csak nem is az óriási mértékű privatizációval, a kommunizmussal, az ész nélküli hitelezéssel - bár az utóbbi kétség kívül nagyon megnyomta a szekeret. Ezek, illetve ők főként a következmények, s nem pedig csak okok voltak.

Az arany-, majd az ezüstfedezet alapú pénz gyártásának a beszüntetésénél is korábbra kell visszamennünk, a huszazik század elejére, amikor az Amerikai Egyesült Államok központi bankja (FED) a monetáris jogosultságokkal együtt magánkézbe került - 1913 karácsonyának másodnapján volt az említett amerikai ,,robbanás", és azóta tart az amerikai államadósságot ábrázoló grafikon kalandozó vonalkája mohón az égbe. Az USA monetáris politikája (és a pénz maga) 1913 óta nem az USA kongresszusának és népének a kezében van. Ezeket a magántulajdonban álló Federal Reserve Corporation (az USA jegybankjának szerepét betöltő bank) irányítja a saját, és nem az amerikai polgárok érdeke szerint.

Viszont 1913 karácsonya bármennyire is megpecsételte az amerikai és az egyetemes populáció sorsát, még ennél is korábbra kell visszatekintenünk. Elérkeztünk az amerikai függetlenségi háborúhoz, amelyre főleg azért volt szükség, mert nem volt lehetőségük saját pénzt kibocsátására és használatára az amerikai gyarmatoknak, hanem ugyanarra voltak kötelezve, amire Anglia 1694-től, a Bank of England megalapításának évétől fogva: hogy a központi banktól kölcsönözzék ki kamatra azt a pénzt, amelyet az állam saját maga kamatmentesen is kibocsájthatna, hogy így tartsa mozgásban a gazdasági életet. Az amerikaiak ekkor még fellázadtak, 1913-ban viszont nem, mert nem is tudtak róla, ugyanis a karácsonyt ünnepelték, amíg Wilson elnök egy aláírással megpecsételte a sorsukat.

Íme, a ,,probléma", melynek következtében eszméletlen mértékű adósságokba lett taszítva a világ valamennyi állama 2-3 évszázad alatt.

Sokan dacból utasítanák el a fentebbi sorok üzenetét, ők bizonyára nem tudják, hogy néhány miniállamot kivéve a világ összes állama el van adósodva. El van adósodva? Nem, inkább találóbb úgy fogalmazni, hogy hatalmas adósságokban úszik, vagy görgetik maguk előtt az adóssághegyeket. Egy nap odajutunk, hogy több lesz a világ államainak az összesített adóssága, mint a rendelkezésre álló pénz. A kérdés már csak az: kiknek tartozunk? És miképp fizethetnénk végleg, ha most fizetésképtelenek vagyunk, egy napon pedig már elméletileg sem lesz lehetséges?


Németország, Japán, USA, Olaszország, a világ gazdaságilag lefejlettebb államai...
...mégis kinek tartoznak?





Kétségtelenül bizarr a helyzet. Probléma? Nem kellene annak lennie. A legtöbb helyen ugyanis egy egyszerű törvényhozással változtatni lehetne azon, hogy az állam saját szuverén jogából adódóan bocsássa ki ismét a pénzt - ugye ettől fosztotta meg felső nyomásra Wilson elnök aláírásával az államot és közvetetten az amerikai népet -, s ne pedig kölcsönözze azt a központi banktól kamatra - Magyarországon is ez a helyzet már egy ideje, és elvileg egy ,,egyszerű" kétharmados törvényt kéne megszavazni ahhoz, hogy ismét minden a helyére zökkenjen. Persze ne higgyük, hogy ez ilyen egyszerű lenne.

Nemhiába nem esik szó arról a médiában, az iskolákban, a közgazdaságtan vagy politológia kurzusokon, hogy az állam kölcsönveszi azt a pénzt évről-évre, amit saját maga is kibocsájthatna kamatmentesen, és hogy ez felelős szinte valamennyi problémánkért. Nem beszélnek róla, így ne csodálkozzunk, ha az érintett elöljárók képtelenek változtatni a helyzeten, amely vélhetően a pozíciójukba kerülne. Nem mondunk újat azzal, ha azt feltételezzük, hogy az érdekek, amelyek bizonyos személyeket egy-egy bársonyszékekben tartanak, ütköznek a közérdekkel, azzal, amely az egyszerű polgárok életét könnyítené meg.

Az Amerikai Egyesült Államokban J. F. Kennedy volt a legutolsó amerikai elnök, aki megpróbálta a magánkézbe került amerikai központi jegybankot és a vele járó monetáris jogosultságokat az állam kezébe visszaszolgáltatni, titokban. Majdnem sikerült neki. Ő volt az utolsó ,,nagy", aki meg merte kísérelni. Megölték. Talán nem ezért, talán igen, ebbe sem mennénk bele. Arra viszont kitérnénk, hogy Ron Paul talán az egyetlen közismertebb politikus az utóbbi években, aki nyíltan fel merte vállalni a harcot J. F. Kennedy óta, hogy szembeszálljon az amerikai és az egyetemes populációt kizsákmányoló nemzetközi bankár- és koorporációs oligarchiával.

,,Engedd meg, hogy én bocsássam ki és felügyeljem egy nemzet pénzét, és fütyülök rá, hogy ki hozza a törvényeit."
(Mayer Amschel Rothschild)

De hol is kezdődött a mese? Pontosan nem tudni. A bibliai történetet viszont mindannyian jól ismerjük: Jézus Kiüldözte a pénzváltókat a templomból, azt mondván: ,,Az én házam imádságnak háza: ti pedig azt latroknak barlangjává tettétek." (Lukács 19:46)

De azért ennyire most nem kanyarodnánk vissza, sem bele: a szálakat ugyanis heteken át lehetne bontogatni és bolygatni. Helyette inkább megállnánk a 15. századnál, a Fugger bankárcsalád ,,aranykoránál". A következő cikket a Múlt-kor történelmi magazin közölte. Érdemes elolvasni, hogy miként került a kor legnagyobb bankárcsaládjának kezébe a Magyar Királyság alsó-magyarországi érckitermelése és -kereskedelme:



,,Jacob Fugger bérbe veszi az alsó-magyarországi érckitermelést és kereskedelmet





Magyarország a középkorban arany-, ezüst- és rézkitermelése és kivitele révén tekintélyes helyet foglalt el az ekkor jószerével Európára korlátozódó nemzetközi gazdaságban. A legjelentősebb bányák a Garam vidéki városokban - Körmöc-, Selmec- és Besztercebánya környékén - továbbá Kelet-Magyarországon és Erdélyben működtek. Az ércbányászat a nehéz művelési viszonyok következtében igen költséges technikai berendezéseket igényelt, amelyeket elsősorban csak a tőkeerős délnémet vállalkozók tudtak biztosítani. Képviselőik a 15. század utolsó évtizedében egyre erősbödő érdeklődést mutattak a magyarországi ásványkincsek, elsősorban a réz kitermelése iránt. Közéjük tartozott az augsburgi Jacob Fugger, aki a legtekintélyesebb európai bankárok egyike, a Habsburgok legnagyobb hitelezője volt. 1498. március 9-én a vele rokonságban álló Thurzó családdal együtt bérbe vette az alsó-magyarországi érckitermelést és kereskedelmet. 1546-ig évente átlagosan 24 mázsa rezet és 1190 mázsa ezüstöt termeltek ki. Tiszta jövedelmük 1526 és 1539 között meghaladta az évi egymillió forintot. A Fuggerek (nevükből származik a `fukar` szó) magyarországi arany- és ezüstbányáinak termelési 1545-ig az európai élvonalba tartozott. A rezet osztrák és német területen fekvő kohóikban dolgozták fel, onnan szállították a birodalmi kézműipari központokba, illetve Antwerpenbe, a legfontosabb nemzetközi piacok egyikére. Az 1521-as években a budai nincstelenek, majd rosszul fizetett bányamunkásaik dühe fordult a Fugger-vállalkozások ellen. Budai központi kirendeltségüket a török támadások nyomán felszámolták (1529), de még két évtizedig Magyarországon maradtak. 1546-ban vonultak vissza teljesen itteni vállalkozásaikból. Utolsó ingatlanukat, a vöröskői uradalmat 1580-ban adták el a Pálffy családnak."

Egyébként a Fugger dinasztia alapítója Hans Fugger, aki szegény falusi takácsként költözött Augsburgba. Másfélszáz év múlva leszármazottai kezében volt a Német-római Birodalom vagyonának körülbelül egytizede.

A Fuggerek gazdasági befolyásához növekvő mértékű politikai befolyás társult. A 15-16. századi Európában sem pápa-, sem császárválasztás az ő megkerülésükkel nem történhetett. Fugger Jakab (1459-1525) és Fugger Antal (1493-1560) leghíresebb ilyen irányú tranzakciói közé tartozik az 1519. évi császárválasztás, amikor az általuk biztosított kölcsönnek köszönhetően foglalhatta el a császári trónt V. (Habsburg) Károly, kiszorítva ezzel a cím másik aspiránsát, a francia Valois Ferenc királyt. Áttételesen a reformáció kirobbanásához is hozzájárultak, hiszen Albert mainzi érsek a tőlük felvett kölcsön törlesztésére rendelte el pápai jóváhagyással a búcsúcédulák árusítását német területen, ami ellen Luther Márton 1517. október 31-én a híressé vált 95 tézissel tiltakozott. A kortárs Ulrich von Hutten például így írt róluk: ,,A Fuggerek megérdemlik, hogy a kurtizánok fejedelmének nevezzék őket. (...) Felállították piaci standjukat, és amit megvásárolnak a pápától, azt később jóval drágábban adják tovább, nemcsak egyházi javadalmakat, hanem tartós kegyeket is; bullákat árulnak, diszpenziumok mennek át bankjukon, és ha a Fuggerek barátaid, mi sem könnyebb annál, mint hogy papi hivatalhoz juss. (...) Egyedül őnáluk érhető el minden Rómában." A Fuggerek tevékenysége is okolható egyebek mellett a 16. század eleje után kirobbanó Németországi társadalmi konfliktusokért.





A Fugger dinasztia tudomásunk szerint kihalt, azonban kutyából nem lesz szalonna: az azóta színre lépő újabb bankárcsaládok - Rothschild, Rockefeller, Morgan, Lazard, Warburg stb. -, hasonló jellegű kereskedelmet folytattak, és nem mellesleg ,,közük lehet" az utóbbi néhány évtizedben kirobbant néhány gazdasági világválsághoz és háborúhoz - a háború a bankárok legnagyobb üzlete, ugyanis töménytelen pénzt tudnak hitelezni valamennyi háborúzó félnek, de persze csak találgatunk... - illetve ahhoz, hogy mérhetetlen gazdasági, társadalmi és politikai hanyatlás szövi át világunkat már oly régóta.


forrás: Kolozsváros










































 
 
0 komment , kategória:  Média  
Kun Magdolna​: Szeretni mindhalálig
  2014-07-23 19:56:21, szerda
 
 







Kun Magdolna: SZERETNI MINDHALÁLIG


Azt mondják nincs örök, végtelen szerelem.
Azt mondják gyorsan jön - gyorsan múlik el,
s mikor elválunk fájni fog, átkozzuk a percet,
mely az utolsó pillantással vasbilincsbe verhet.

Nem tudom így van e, de én most is azt érzem,
ahogy hozzád simulva kezem két kezedhez ér,
s az kapocsként szorítja szárnyát nyitó lelkem...
ilyenkor mindent felülmúl az őrült szenvedély.



Ölembe hullt boldogságom soha nem adom.
Tőlem múlhatnak évek, és napok hagyhatnak el,
én mindig csak őt: azt az égig érő szívet akarom.

mi nem veszíti el soha énjének valódi mivoltát,
s megőrzi majd kincsként azt a mérhetetlen lázat,
mitől bódultan mámorossá váltak a forró éjszakák.


Zséda - Mindhalálig

Link









 
 
0 komment , kategória:  Kun Magdolna  
Tamás István: Tiéd ez az ország
  2014-07-23 19:35:02, szerda
 
 




TAMÁS ISTVÁN


Tamás István - Gömöri Poéta (Putnok, 1955. szeptember 2. -) magyar költő, író, újságíró. A putnoki Tóth Ede Alkotókör elnöke.


TIÉD EZ AZ ORSZÁG


Még gyermek voltam,
s apám megfogta kezem.
Megmutatta nekem,
hol él a nemzetem.

Mutatta az erdőt,
a zöldellő réteket,
ahol szebb jövő vár rám,
és boldogan élhetek.

Mutatta az alföldet
a Duna - Tisza közét,
a jászságot a bakonyt
a hatvannégy vármegyét!

Mutatta az utat,
a nádasok között,
ahová hős őseink
lelke költözött.

Nézd fiam a folyókat,
nézd a völgyeket,
a nyíló virágokat
réten a fényeket.

Ez mind a tiéd fiam,
óvd és vigyázz rá,
ne hagyd az idegent,
hogy hazád elrabolják!

Érintsd meg a követ,
mert az is a tiéd.
Tiéd a folyó a part,
el ne add semmiért!

Tiéd ez az ország,
múltja és jelene.
Neked teremtette,
a magyarok Istene!







HA MAJD EGYSZER


Mennem kell, mert vár rám a fény,
szívem tüze teérted ég.
Most úgy fáj minden, sajog bennem
úgy érzem most el kell mennem.

Gondolatban legyél velem,
Te voltál csak az életem.
Ott leszek majd álmaidban,
újra élek vágyaidban.

Fáj most nekem, fáj az élet,
el kell mennem, már nem félek.
Nem félek, mert vár rám a fény,
szíved tüze csak bennem él.

Tovaszállok csillagfényben,
hóesésben, napsütésben.
Ott várok rád, hol örök a fény,
milliónyi csillagfénynél.

Tiéd szívem, Tiéd lelkem,
vár engem az ismeretlen.
Fentről nézem majd életed,
kívánom, hogy boldog legyen.

Visszatérek álmaidban,
megpihenek karjaidban.
Szerettelek földön, égen,
bennem élsz majd örök fényben.


 
 
0 komment , kategória:  Tamás István  
Poller Ildikó: Vers egy baráthoz
  2014-07-23 19:20:43, szerda
 
 




Poller Ildikó: VERS EGY BARÁTHOZ


Amikor az élet meggyötör,
gond és bánat sokszor összetör,
szomorúság ül az arcodon,
fojtogat a sírás már nagyon...
Ne feledd, én itt vagyok neked,
együtt sírok, s nevetek veled!

Amikor már nem bírod tovább,
olyankor kell egy igaz barát.
Mondd el, ami fáj és megsebez,
dobd le magadról a terheket.
Ne feledd, én itt vagyok neked,
együtt sírok, s nevetek veled!

Amikor a kedved oly vidám,
örömöddel mindig hatsz reám.
Lelked boldog béke járja át,
legyen nyugodt minden éjszakád.
Ne feledd, én itt vagyok neked,
együtt sírok, s nevetek veled!

Itt leszek, mint csendes lelki társ,
szeretném azt adni, amit vársz.
Akkor leszek boldog majd nagyon,
mikor mosolyt látok arcodon.
Ne feledd, én itt vagyok neked,
együtt sírok, s nevetek veled!




 
 
0 komment , kategória:  Poller Ildikó  
Magdolna napra
  2014-07-23 18:30:19, szerda
 
 







MAGDOLNA NAPRA


Névnapi köszöntő

A mai napon névnapjukat ünneplő Magdolna Ismerőseimnek Boldog Névnapot kívánok!

Szeretettel köszöntöm Őket!







MAGDOLNA NAPI KÖSZÖNTŐ

Gyere ide Magdaléna,
névnapod jő, talán még ma!
Köszöntelek Magdi kedves,
pezsgőtől lesz ajkam nedves!

Virágcsokrot hoztam neked,
színes, üde, frissen szedett,
annak csodás illatával,
lágyan szóló muzsikával...

Köszöntelek Magdi téged,
érjél még vagy százhúsz évet,
boldogságban, egészségben,
családod szeretetében!

/Szuhanics Albert/







Vár a mosoly és a dal,
maradj mindig fiatal.
Soha bánat ne érjen
hozzád rossz szó ne férjen.

Kicsi madár válladra
vidáman repüljön.
Kacagó nótát
csak Neked fütyüljön.

Csillogó szemedből
könny sose guruljon.
Lágy tavaszi szellő
arcodhoz simuljon.

Az igaz boldogság
ne hagyjon el soha.
Kísérje utadat
angyalok mosolya.







Kívánok Neked:

Mosolyokat,amikor bánatos vagy.
Szivárványt,hogy felhőkben járhass.
Nevetést,ami ajkad simogatja.
Gyengéd ölelést,amikor lelked elhagyatott.

Barátokat,akik felvidítanak.
Szépséget szemeid sokat lássanak.
Önbizalmat,ha kétségek gyötörnek.
Hitet,melyben teljes az élet.

Bátorságot,hogy megismerd magad.
Türelmet,hogy a világot elfogadd.
És SZERETETET,hogy megoszthasd másokkal...
Legyen még nagyon-nagyon sok szép napod!

Isten éltessen sokáig, boldog névnapot!







Kívánok örömet, derűt, boldogságot,
Otthonodba békét, kertedbe virágot!
Fejed fölé Napot, csillag tengereket,
Köréd tiszta szívű embereket!

Lábad alá utat, biztosan járhatót,
Szívedbe éneket, magasba szárnyalót!
Ajkad köré mosolyt, lélek melengetőt,
Múltat, jelent, jövőt, egyként szerethetőt!

Szemedbe sugaras szivárvány fényeket,
Melyek megláttatják a rejtett lényeget!
Újult erőt adó öröm telt perceket,
Így kívánok BOLDOG NÉVNAPOT NEKED!







Boldog Névnapot Kívánok - Für Elise

Link



Boldog névnapot!

Link



NÉVNAPI KÖSZÖNTŐ MAGDOLNA NAPRA

Link









 
 
0 komment , kategória:  Névnap- szülinap  
Brazilia
  2014-07-22 19:00:55, kedd
 
 




BRAZÍLIA


Brazília a legnagyobb és legfontosabb ország Dél-Amerikában. Chile és Ecuador kivételével minden országgal határos a kontinensen. Az első néhány dolog ami eszünkbe jut az Amazonas, a fantasztikus strandok, a foci és a karnevál - persze Brazília sokkal több ennél.

Brazília legérdekesebb helyei a nyüzsgő délkeleti metropoliszok: Rio de Janeiro és Sao Paulo; a valamivel nyugisabb Salvador északkeleten, a régi gyarmati városok Ouro Preto és Olinda, valamint a Fernando de Noronha sziget. Az Iguazu-vízesés a legszebb természeti jelenségek egyike.






A Copacabanán nagyszerű az élet

Tartson velünk Brazília legszebb városába, ahol a ,,nép strandján" nem számít, ki a gazdag és ki a szegény

- See more at: http://www.rd.hu/A_Copacaban%C3%A1n_nagyszer%C5%B1_az_%C3%A9let#sthash.dN2xZvKX.d puf


Első napomat töltöm a világhírű Copacabana-strand négy kilométernyi csillogó homokján, a szuperfitt, bronzbarna testek és a falatnyi fürdőruhák között. És máris úgy érzem magam, mint a partra vetett hal. - Ugye, nem ez lesz rajtad? - kérdezi brazil barátom, Renata, buggyos cargo rövidnadrágomra mutatva, tudják, amelynek a szárát térdnél le lehet cipzárazni.

- Miért ne? - kérdezek vissza, miközben sápadt bőrömet vastagon bekenem 100-as faktorú naptejjel.

Nem válaszol, azonban rögtön megértem a célzást, amint végignézek a strandolás örömeit élvező, többnyire remek formában lévő, barnára sült cariocákon (portugál nyelven így nevezik a riói születésűeket, akiknek a többsége itt lakik egészen közel).

Majdnem minden nő brazil bikinit visel, ami, mint Renatától megtudom, jóval kisebb, mint a francia változat. Sőt, néhányan csupán szabad szemmel alig látható vékony pántokat hordanak, amelyet a helyiek ,,fogselyemtangának" becéznek. A hasonlat találó, mivel a pántok hátulról nézve ugyanúgy eltűnnek, mint a fogselyem a fogak között.

Míg a férfiak némelyike szörfnadrágot visel, a legtöbbjük - életkortól függetlenül - szűk sungában feszít. Ez valamivel nagyobb, mint egy Speedo úszó, de sokkal kisebb, mint a rajtam lötyögő nevetséges sort, amely tévedhetetlenül jelzi, hogy gringo vagyok, vagyis külföldi, esetemben Vermont-ból érkezett amerikai, ahol az emberek inkább síelnek, mint napoznak. Itt mindenki csodálatosan le van barnulva.

Mivel azért jöttem Rióba, hogy feltárjam a tengerpart áldásos szerepét a cariocák életében, rögtön eszembe vésem: ,,lesülni, buggyos gatyát kidobni, sungát venni".

A Copacabana egy életre kelt képeslap: finom fehér homokkal borított félhold, amelyet toronyházak öveznek. Északon a 400 méteres Cukorsüveg-hegy, délen pedig a Megváltó Krisztus szobra magasodik. És mint az összes riói strand, bárki szabadon látogathatja.

- Talán nehéz belátni, miért, de a Copacabana és a többi strandunk azon kevés brazíliai hely közé tartozik, ahol nincs osztálykülönbség - mondja az ismert antropológus, Roberto DaMatta, amikor meglátogatom a Rio szomszédságában lévő otthonában.

- A tengerparton egyenlők a favelák (Rio hegyoldalra épült nyomornegyedei) lakói, az üzleti élet vezetői és a diákok - állítja. - Mivel mindenki szinte meztelen, nemigen lehet megállapítani a társadalmi hovatartozást, és mivel a strandok nyilvánosak, bárki bemehet. A tengerpart Brazília legdemokratikusabb helye.







Hamarosan magam is fölfedezem, hogy a Copacabanán Michael Palin író szavaival élve ,,szinte teljesen eltűnik a kitaszított és a kiváltságos közötti szakadék". A futkározó, röplabdázó, strandteniszező, tornázó, úszó, szörföző, napozó vagy csak egyszerűen bámészkodó strandolók sokaságában összeakadok a magas, sovány, sötét bőrű Magnóval, aki az egyik közeli favela lakója.

- Ez a nép strandja - mondja, mielőtt egy csapat fitneszőrült társaságában beugrana a vízbe, hogy átússza az öblöt. - Itt senkit sem érdekel, hogy gazdag vagy-e, vagy szegény.

Nem messze Fernando Moraes újságíró vesz szabadtéri capoeiraleckét (a tánc, a sport és a harcművészet ezen ötvözete Brazília-szerte nagyon népszerű), és közben elmagyarázza, hogy a Copacabana sokszínűsége a környező zsúfolt lakónegyednek is köszönhető.

- Ez nagyon érdekes környéke Riónak, ahol mindenféle ember él. Napi 24 órában zajlik itt az éjszakai élet, és az ország minden részéből érkeznek ide gazdagok és szegények egyaránt. Itt minden előfordul.

A rendőrök rendszeresen járőröznek a parton, ettől csökkent a ,,söprések" száma, amelyek során (állítólag a környező favelákról érkező) fiatalok hordái özönlik el a strandot, hogy kiraboljanak mindenkit, helybelieket és turistákat egyaránt.

Mindazonáltal a strandolókat állandóan figyelmeztetik, hogy a lehető legkevesebb értéket hozzák magukkal és ügyeljenek minden gyanús mozzanatra. A környező sokemeletes hotelek némelyike adóvevőkkel felszerelt biztonsági embereket alkalmaz, akik az épületek tetejéről távcsővel figyelik meg a parton strandoló szállóvendégeiket. A patinás Copacabana Palace Hotel 32 tagú, magasan képzett biztonsági személyzettel dicsekedhet.

Már az első napon a saját bőrömön tapasztaltam, hogy érdemes óvatosnak lenni. - Cipőtisztítást, uram? - szólított meg egy 150 centisnél nem magasabb süvölvény, akinek a vállán átvetve cipőpucoló faláda fityegett. Aztán a tornacipőmre mutatott, amin, ki tudja honnan, egy nagy sárga mustárpaca éktelenkedett.

Mielőtt visszautasíthattam volna, a fickó már előttem térdelt, és lázasan suvickolt. Miután végzett, rámutatott a fadoboz oldalán virító feliratra, és közölte: - Ötven amerikai dollár lesz!

Hirtelen rájöttem, hogy biztosan ő vagy a tettestársa lopódzott mögém pár perccel korábban, hogy mustárt fröccsentsen a cipőmre - ősrégi trükk. Először még mulattatott a szemtelensége, ám a viselkedése megváltozott, amikor nem voltam hajlandó pár dollárnál többet adni neki. Megragadta a pénzt, és portugálul átkozódva eloldalgott. Később megtudtam, hogy szerencsém volt: a srác más turistákat meg is támadott, amikor nem akarták leperkálni az 50 dollárt.

A Copacabana ,,nép strandjaként" betöltött szerepe hétvégeken és a nagy nyilvános rendezvényeken a legszembetűnőbb. Amikor Ferenc pápa, a történelem első latin-amerikai pápája 2013-ban Brazíliába látogatott, misét celebrált itt. Több mint hárommillió zászlót lengető ember tódult a partra az egyházfő üdvözlésére.

Rod Stewart állítólag még a pápát is túlszárnyalta: 1994-ben több mint 3,5 millióan jöttek el a koncertjére. A Rolling Stones 2006-ban másfél millió embert vonzott a partra. Copacabana ad otthont a világ legnagyobb szilveszteri partijának minden évben, amikor több mint kétmillió bulizó árasztja el a strandot, hogy gyönyörködhessen a káprázatos tűzijátékban és tiszteleghessen a tenger afrobrazíliai istennője, Iemanjá előtt.







Vasárnaponként Rio 6,5 millió lakosa közül annyian tartanak a Copacabana-strand felé, hogy a városi hivatalnokok kénytelenek lezárni az autóforgalom elől a fejedelmi tengerparti sétányt, az Avenida Atlânticát a gyalogosok, biciklizők, gördeszkázók és görkorcsolyázók számára. A strandról távozó rióiak Boa praia! kiáltással köszöntik az éppen érkezőket, ami annyit tesz, ,,Élvezd a strandot!"

Ezen a vasárnapon a part zsúfolásig megtelt. Sőt annyi itt az ember, hogy a tengernyi tangától szinte már nem is látni a homokot. Miközben a szelíden ívelő part mentén sétálok, látom, ahogy az árusok serege beszivárog a strandolók közé, kínálgatva bikinitől jeges italokig, szalmakalaptól futball-labdáig, és ha hiszik, ha nem, üdülési jogig mindent. Egy brazil barátom egyenesen azt tanácsolta: - Csak ülj nyugodtan, és bármi, amire szükséged lehet, előbb-utóbb odajön hozzád.

Miután hólyagosra sültem a perzselő napon, belegázolok a meglepően hűvös, 20 fokos vízbe, és úszom egy kicsit. A tenger nyugodt, ám ez nincs mindig így; néha hatalmas hullámok és dagály nehezíti az úszást. Az is meglep, hogy a tenger egyáltalán nem zsúfolt: sok strandoló láthatóan beéri a parttal vagy egy kis mártózással.

- Figyelje meg a riói strandolókat - mondta Roberto DaMatta. - Észre fogja venni, hogy senki sem olvas. Inkább egymást nézik. Ez az egyik nemzeti időtöltésünk.

Igaza van. Nézel és néznek; ez a brazil tengerpart lényege. Megkérdezek egy gyönyörű, napbarnított, hosszú, fekete hajú, karcsú, fiatal nőt, aki épp most emelkedett ki a tengerből anyagtakarékos bikinijében, hogy nem zavarja-e a sok száz reá szegeződő női és férfitekintet. - Egyáltalán nem - feleli. - Mi picike fürdőruhákban nőttünk fel, és elismerésnek tekintjük, ha jól megnéznek. A latin emberek értékelik a szép testet. Maga nem?

Hogy is mondhatnék ellent?

Egyes strandrajongók szerint lehet, hogy a Copacabana túlvan a virágkorán. Kétségkívül erősen megkopott a fénye azokhoz az időkhöz képest, amikor Brigitte Bardot, Cary Grant, a Kennedy család és kéjutazók serege látogatta Copacabana azóta bezárt kaszinóit és flancos szállodáit. A filmekben, slágerekben sokáig a ,,Ruccanjunk le Rióba!" számított a legmenőbb szórakozásnak, a legmenőbb hely pedig a Copacabana volt.

Sokan állítják, hogy a közeli Ipanema vagy Leblon strandjai elhomályosították a Copacabanát, ám egy copacabanai lakos előtt még véletlenül sem tanácsos ilyet mondani.

- Ipanema? Az a sznoboknak való - jelenti ki Lirian Rodrigues helyi lakos és ingatlanügynök, s hogy szavainak nyomatékot adjon, ujjával megérinti orrának oldalát. - A Copacabana sokkal igazibb. Sokkal brazilabb!

Andrea Natal, a Copacabana Palace Hotel igazgatója szerint ez a strand Brazília egészséges, örömteli életstílusát tükrözi. - Nagyon különleges hely - mondja az igazgatónő, amikor a 90 éves, 241 szobás szállodában üdvözöl, ahol a szobaárak 640 dollárnál kezdődnek. - A víz, a panoráma és a legbarátságosabb emberek. Nincs még egy ilyen hely a világon!

Még egy bizonyíték van arra, hogy a Copacabana egyedülálló a hetven riói strand között - ez pedig a félhold alakú tengerpart déli csücskében található, közvetlenül a Forte de Copacabana katonai bázis alatt. A pálmafákkal tűzdelt partszakasz sarkában horgonyoz egy fából készült csónakokból álló kis flotta, amelynek tulajdonosai ma is halászatból élnek, és büszkén ápolják a kis halászfaluból kifejlődött Copacabana hagyományait.







Hajnalonta még jóval az előtt, hogy a strandot benépesítenék a látogatók, ezek a viharban edződött halászok egymást segítve vízre teszik csónakjaikat, majd elindulnak, hogy lehalásszák a Copacabana környéki vizeket.

- Büszkék vagyunk arra, hogy sikerül fenntartanunk ezt az életformát - mondja José Manuel Pereira Rebouças, a kolónia elnökhelyettese, egy közeli favela lakója. - A többség szórakozni jön a partra, mi viszont dolgozni.

Egy jó napon Rebouças és társai fejenként akár száz kiló halat is kifognak, amelyet a boltjukban árusítanak.

A Copacabana tengerpartjának és nyüzsgő környékének felfedezésével töltött néhány nap után sok mindent megtudtam arról, mi teszi a Copacabanát a világ egyik leghíresebb strandjává. Magam is jelentős változáson mentem át az első itteni napomhoz képest, amikor sápadtfehér bőrömről és lötyögő nadrágomról lerítt, hogy gringo vagyok.

Nos, a bőröm most sem csokiszínű, de a riói tűző napon eltöltött időnek és 20-as faktorú új naptejemnek hála legalább kezdek barnulni. És ha nem festek is úgy, mint egy vérbeli carioca, strandra már úgy járok, ahogy ők: csak annyi brazil reált viszek, amennyi elég arra, hogy napernyőt és nyugágyat béreljek, illetve igyam pár caipirinhát (hagyományos brazil koktélt).

Ami pedig a buggyos sortot illeti, megszabadultam tőle, és vásároltam egy zöldben és sárgában - a brazil nemzeti zászló színeiben - pompázó sungát. Persze ez is XL-es méretű, de nem érdekelt, ha megbámultak. Hiszen, ahogy az anyagtakarékos bikinit viselő hölgy mondotta: ,,elismerésnek tekintjük, ha jól megnéznek".

Boa praia!

- See more at: http://www.rd.hu/A_Copacaban%C3%A1n_nagyszer%C5%B1_az_%C3%A9let#sthash.t7PG4G1P.d puf



Link













 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
A hétfő szépe
  2014-07-21 19:25:52, hétfő
 
 




FRUZSI, A HÉTFŐ SZÉPE


Fruzsi leveleki diáklány, aki szabadidejének nagy részét kedvesével és barátaival tölti. Sokat jár strandra, mert imád napozni.


Link











 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
2014.06 2014. Július 2014.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 33 db bejegyzés
e év: 308 db bejegyzés
Összes: 4824 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 374
  • e Hét: 1870
  • e Hónap: 19014
  • e Év: 156386
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.