Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Téli élmények, teli feltöltődéssal
  2022-01-30 14:15:33, vasárnap
 
 







TÉLI ÉLMÉNYEK, TELI FELTÖLTŐDÉSSEL




Magyarország télen is varázslatos! A nyüzsgő nyári főszezon strandélményei és a színpompás ősz programjai után a hűvösebb téli hónapokban sem kell bekuckóznunk, nem kell nélkülöznünk az utazás kalandjait. Hiszen a hazai tájak szépsége ismét új köntösben mutatja meg magát, amit nem érdemes elszalasztani. Ha szerencsésen ki tudod használni a havas időszakokat, akkor fehér lepelbe bújt városokat-falvakat láthatsz, bár hazánk legszebb tájai enélkül is kiváló helyszínt jelentenek a feltöltődés számos formájához.



Induljunk téli feltöltődésre családtagjainkkal, fedezzük fel ebben a hidegebb, mégis meghitt időszakban az élménydús és biztonságos belföldi utazási lehetőségeket! Utazzunk fenséges tájakra, próbáljuk ki az egyedülálló hazai gyógy- és termálfürdőket!


Annak ellenére, hogy sokan a telet a zordsággal és fakósággal, a takaróval és a meleg teával kötik össze, mégis azt mondjuk: érdemes jól felöltözni és elindulni, felfedezni a mesébe illő tájakat, és elmerülni hazánk egyedülálló termálvízkészletében, kényeztető wellness-élményeiben. A tél beköszöntével is megtapasztalhatjuk, hogy az előttünk álló hónapok sem csak az otthonmaradásról szólhatnak. Éljük át, hogy milyen jóleső érzés a zúzmarás tájban gyönyörködni vagy épp elmerülni egy lazító, pihentető gyógyfürdőben.







Kedvezményes ajánlatok

Az ország téli felfedezéséhez idén segítséget is nyújtunk: 2022. január 10. és február 28. között az ország számos helyén találsz kedvezményes ajánlatokat, a szállodák, turisztikai attrakciók, szolgáltatók, éttermek és fürdők közül közel 200 csatlakozott a kampányunkhoz, és ,,Téli feltöltődés" néven különböző ajánlatokkal várnak. A kedvezmények teljes listáját IDE KLIKKELVE találod meg: Link.


Feltöltődés testnek és léleknek

Hazánk termálvízkészlete világszinten is egyedülálló, az ország gyógyvizekben gazdag fürdőhelyei minden korosztályt tárt karokkal várnak: legyen szó gyógyhatású regenerálódásról, betegségmegelőzésről, pihentető wellness szolgáltatásokról vagy szórakoztató élményekről, a hazai fürdőhelyeken mindenki megtalálhatja a számára ideális vizes kikapcsolódási formát.


A különleges ásványianyag-összetételű vizek mellett pedig a magyar fürdők számos további érdekességet tartogatnak: legendáik, lenyűgöző építészeti megoldásaik vagy a kapcsolódó szolgáltatásaik mind plusz élményeket ígérnek. Európa legnagyobb fürdőkomplexumát és legnagyobb termáltavát is magáénak tudhatja Magyarország, de a természet formálta barlangfürdőtől a sódombon és az iszapfürdőn át a családi és vízi kalandokig rendkívül széles a magyar fürdőkultúra kínálata. Akárhol is jársz Magyarországon, szinte biztosan lesz egy termál- vagy gyógyfürdő a közelben, de a komplett rekreációs szolgáltatásokat nyújtó wellnesshotelekből is bőven akad. Kevés jobb dolog van annál, mint téli délutánokon megtisztítani a testet és a lelket egy gőzfürdőben vagy egy szaunában, vagy élvezni egy gyógymasszázs jótékony hatását.

Ismerkedj meg fürdőinkkel IDE KLIKKELVE Link vagy töltsd le Fürdőtérképünket INNEN Link, indulj útnak, és fedezd fel ezt az ezerszínű feltöltődési lehetőséget.


Jeges örömök

Magyarország szépségeit érdemes a téli hónapokban is felfedezni, ebben az időszakban ugyanis egy különleges, szokatlan arcát mutatja a táj. A téli időszak lassabb, nyugodtabb, és ez különösen jó, ha magad mögött szeretnéd hagyni egy kis időre a mindennapos stresszt. Remek program ehhez a korcsolyázás, főleg, ha Európa legnagyobb szabadtéri jégpályája csábítja siklásra az embert. Ez a budapesti Városligetben található, így a csodás környezet biztosított. A pálya palotaszerű épülete és a jégen körbe-körbe sikló tömeg olyan megkapó látvány, hogy a közeli hídról számtalan bámészkodó szokta figyelni. A jégpálya túloldalán a Vajdahunyadvár teszi még inkább mesekönyvi jelenetté a ,,Műjégen" való látogatást.

Ha viszont a nagyvárosinál természetesebb téli csodavilágra vágysz, érdemes a Balatonra utaznod inkább, ahol az élet télen sem áll meg, csupán strandételek helyett forralt borral vagy teával sétálnak a látogatók.







A természet téli szépsége

Aki természetközeli programra vágyik, azok számára ajánlott felkeresni Magyarország fantasztikus kirándulóhelyeit, amelyek az őszi színpompa után télen is fenséges látványt nyújtanak: a Bükktől kezdve a Mecseken át egészen az Alpokaljáig lenyűgöző téli panorámában lehet része a kalandoroknak. Akkor is érdemes viszont elindulni a természetbe, ha épp nincs vastag hótakaró, hiszen a fagyos reggelek, a ködből kilógó csúcsok, a deres erdők fenséges látványt nyújtanak ilyenkor is.


Kávéházi élet

Reneszánszát éli a kávéházi kultúra Magyarországon, nem csoda, hogy Budapest és a vidék történelmileg lényegesebb kávézói (felújítás után, teljes pompájukban) igazán népszerű találkozási pontok lettek az elmúlt években. És mikor is lenne jobb alkalom átélni ezt a történelmi, mégis pezsgő hangulatot, mint a téli hónapokban.

A különleges, sokszor extravagáns választékkal csábító modern kávézóknak igen szép kiegészítői ezek a patinás helyek, szorosan hozzátartozva hazánk kulturális hagyományaihoz: egykor a városok irodalmi-művészeti köreinek krémje falaik között élte életét. Az igazán hagyománytisztelő helyeken a mai napig érezhető valami abból a régimódi figyelmességből és személyességből, ami a II. világháború előtt, de különösen a századforduló táján e kávéházakat jellemezte







Télutó

A tél végének legszínesebb, legborzongatóbb és egyben legérdekesebb ünnepe a busójárás, mely a mohácsiak országszerte ismert népszokása. A felvonulók nagy zajt csapva róják Mohács utcáit, öltözékük és kellékeik jellegzetesek. Kézzel faragott maszkjaik művészi igényűek, túlméretezett kereplőket és egyéb hangzavar keltésére alkalmas eszközöket találunk náluk, hogy a zajokkal elűzzék a tél ártó erőit és utat nyissanak a tavasznak, a megújulásnak. E célért tényleg mindent megtesznek: leengedik a Dunán a tél koporsóját, valamint máglyán is elégetik jelképesen. A busójárás a mohácsi hagyományban nem csupán vicces beöltözés: a résztvevők számára valódi átlényegülés, mely egy régi és nemes rítusból fakad. A környéken járva a farsangi fánkok és a kirakodó kézművesek finomságai mellett mindenképpen kóstoljuk meg a helyi jellegzetességet, a sokácbabot, ami igen tartalmas és kimondottan jól fog esni a hideg időben.


Link

















 
 
0 komment , kategória:  Természet   
Megnyilt a Magyar Zene Háza
  2022-01-29 18:30:17, szombat
 
 




MEGNYÍLT A MAGYAR ZENE HÁZA


Az elmúlt hétvégén megnyitotta kapuit a Magyar Zene Háza, ami gyönyörű belső tereivel elkápráztatja az odalátogatókat.

Már javában koncerteznek az előadók a Magyar Zene Házában. A Liget Budapest Projekt keretében közel 30 milliárd forintból létrehozott kulturális centrum nemcsak lélegzetelállító építészeti megoldásaival, de környezettudatosságával is egyedülálló Európában.

A Magyar Zene Háza tervezője a japán sztárépítész, Sou Fujjmoto. Az volt a célja, hogy feloldja a természetes és az épített környezet közötti határvonalat, megteremtse a hangok természete és a természet hangjai különleges harmóniáját.

"A Magyar Zene Háza olyan emblematikus fejlesztés, mely példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számár, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg" - mondta Sou Fujjmoto.

Az épület tetőzete a városligeti lombkorona szintje alatt marad, így biztosítva, hogy a ház beleolvadjon a természetbe.

A homlokzati üvegfal 94 darab hőszigetelt panelból áll, melyek az épület egyes szakaszain elérik a közei 12 méteres magasságot.

Bárki szabadon besétálhat ebbe a gyönyörű üvegpalotába, körülnézhet, beülhet a kávézóba. Több rendezvényre már előzetesen elfogytak a jegyek.

A magyar Kúltúra napja alkalmából megosztott videójában a miniszterelnök a Magyar Zene Házának megnyitóját mutatta be a Facebookon. Hangsúlyozta: az országépítők nevét a magyar nemzet soha nem felejti el.

"Kerékkötők, hátráltatók, károgók, országrombolók mindig voltak, de az ő nevükre senki sem emlékszik, mert a magyar nemzet kiejti őket az emlékezetéből" - tette hozzá Orbán Viktor a videóban.


Megnyílt a Magyar Zene Háza

Link



Elkészült a Magyar Zene Háza látványos épülete - Videó

Link



Minden elképzelést felülmúl a Magyar Zene Háza népszerűsége
Link





















 
 
0 komment , kategória:  Művészet  
Szinyei Merse Pál - Az ember és a természet ábrázolása
  2022-01-28 20:15:52, péntek
 
 





SZINYEI MERSE PÁL - AZ EMBER ÉS A TERMÉSZET ÁBRÁZOLÁSA


Egyesületünk hagyományokhoz híven, a 2022. évet is múzeumlátogatással kezdte.
A magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású mesterének, a 19. századi magyar festészet egyik legjelentősebb alakjának, Szinyei Merse Pálnak "AZ EMBER ÉS A TERMÉSZET ÁBRÁZOLÁSA" életművét bemutató kiállításon vettünk részt.

A nagy érdeklődésre való tekintettel három csoportban, tárlatvezetéssel néztük meg a kiállítást.

A kiállítás február 20-án bezár, aki teheti, addig még megnézheti.








Szinyei Merse Pálnak, a magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású mesterének, a 19. századi magyar festészet egyik legjelentősebb alakjának, az életművét mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása. A 2021. november 12-től látogatható, mintegy 120 művet felvonultató kiállítás kép és kultusz összefüggéseit vizsgálja Szinyei életművében. A párhuzamosan kibomló kultusz- és képtörténet a művész kultúrtörténeti helyéről és művészetének jelentőségéről alkot új összképet.

A kiállítás Szinyei fő műveit magyar és nemzetközi - elsősorban osztrák, német és francia - kontextusban, az egykorú rokon törekvések és tematikus összefüggések tükrében mutatja be. A tárlatra több mint 20 külföldi festmény - köztük Monet, Sisley, Corot, Courbet, Gainsborough remekművei - érkezett neves köz- és magángyűjteményekből. Nemcsak a Szinyei-életműből láthat a közönség gazdag, számos ritkán látható művet felvonultató válogatást, hanem Szinyei kultuszát is eddig példátlan részletességgel tekinti át a tárlat, olyan művészek alkotásain keresztül, mint Ferenczy Károly, Rippl-Rónai József, Bernáth Aurél vagy a kortársaink közül Konkoly Gyula, Tót Endre és Szabó Ábel.

A kiállítást eredetileg 2020-ban, a művész születésének 175. és halálának 100. évfordulója alkalmából tervezte megrendezni a Magyar Nemzeti Galéria. A világjárvány azonban felülírta a múzeum tervét, így a tárlat csak most, 2021 őszén valósulhat meg, 2021. november 12. - 2022. február 20 között. Így viszont több olyan alkotást is kiállítottak, amit korábban még nem tudtak volna bemutatni, s amit a múlt században is csak ritkán láthatott a közönség. Ilyen például Szinyei Merse Pál Vitorlás a Starnbergi-tavon (1867) című festménye, amely korábban a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből a második világháború viszontagságai során tűnt el, de a közelmúltban felbukkant, és egy magyar származású New York-i műgyűjtő ajándékaként visszakerülhetett a múzeum gyűjteményébe. Szinyei Fehér fa (1909) című, magántulajdonban lévő műve pedig több mint száz év után látható ismét kiállításon.

Szinyei Merse Pál a 19. századi magyar képzőművészet formabontó, úttörő alakja, a magyar festészet első nagy koloristája. A művész müncheni tanulmányai alatt Carl von Piloty legendás osztályában tanult és a korabeli müncheni művészeti élet legkiválóbb festőivel barátkozott. A munkásságának első szakaszában festett művei - Majális, Lila ruhás nő, Hóolvadás, Pacsirta, Léghajó, Pipacsos mező - kulcsszerepet játszottak a modern magyar művészet megteremtésében. Fő művei a legismertebb magyar festmények közé tartoznak, a magyar kulturális emlékezet fontos részét képezik már több mint egy évszázada. Festményei - a tökéletes kompozíció, a képek átütő ereje, üdesége, merész színhasználata és sajátos természetábrázolása - mindannyiunkra hatnak. Szinyei nagysága abban rejlik, hogy francia kortársaival, az impresszionistákkal egy időben, de tőlük teljesen függetlenül, önállóan fedezte fel a napfény formákat felbontó és színalakító szerepét. Ő volt az első magyar festő, aki következetesen, teljesen korszerű és újító módon valósította meg a modern eszményeket a magyar festészetben, amely először általa tudott lépést tartani a legkorszerűbb európai áramlatokkal.

Szinyei életútját egyrészt a 19. századi kortársak műveinek kontextusában, másrészt az élete végén kialakult kultuszából visszavezetve, a beérkezett művész pozíciójából visszatekintve ismerhetjük meg a tárlaton. Három évtizeddel a Magyar Nemzeti Galéria nagyszabású életmű-kiállítása után, ily módon még jól ismert művei is eddig nem látott válogatásban, sajátos tematikus egységeken keresztül, új fénytörésben jelennek meg. A hazai és külföldi kölcsönöknek köszönhetően olyan Szinyei-művek is bemutatásra kerülnek, melyek csak ritkán láthatók: Anya és gyermekei I., Tündérek tánca, Parkban, Önarckép bőrkabátban, Szinyei Merse Zsófi portréja.

A kiállítás központi alkotása a magyar festészet egyik legismertebb műve, a Majális. A kép nemcsak a művész kultuszában játszott főszerepet, hanem önmagában is ikonikus jelentőséggel bír. A műnek az egyetemes művészetben betöltött helyét különleges, erre a kiállításra készített kisfilm járja körül. A kiállítás másik érdekessége a színtannal foglalkozó egység, amely a színek és a színérzékelés tudományán keresztül segít értelmezni Szinyei színgazdag festményeit. Külön egységekben jelenik meg továbbá az a négy történeti kiállítás, mely Szinyei pályafutása és életműve alakulását döntő mértékben meghatározta. A tárlat a Szinyei 20. századi és kortárs kultuszát bemutató teremmel zárul, amelyben a festő és művei reflexiók, parafrázisok, átiratok formájában elevenednek meg.
































 
 
0 komment , kategória:  Művészet  
Ötvenegy éves korában elhunyt Csollány Szilveszter olimpiai
  2022-01-25 19:00:53, kedd
 
 







ÖTVENEGY ESZTENDŐS KORÁBAN ELHUNYT CSOLLÁNY SZILVESZTER OLIMPIAI BAJNOK TORNÁSZ


51 éves korában elhunyt Csollány Szilveszter. Az olimpiai bajnok tornászt december 3-án, pénteken szállították kórházba, koronavírussal fertőződött meg - közölte a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közös közleményében.

Csollány Szilveszter (Sopron, 1970. április 13. - Budapest, 2022. január 24.) magyar olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász. Az Újpest, majd a Dunaferr SE és a Bp. Honvéd versenyzője volt.

A gyűrű egykori kiválósága koronavírus-fertőzés okozta betegség miatt került kórházba december elején. Halálának hírét a Magyar Torna Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság jelentette be.
Csollány 1970. április 13-án született Sopronban. A tornával átlagon felüli fizikai képességeinek és tanulékonyságának köszönhetően már ötévesen megismerkedett, Győrben. Amikor követte volna a bátyját, és inkább futballozni akart, az édesanyja és az edzője meggyőzték a folytatásról, és az is sokat számított, hogy már egészen fiatalon voltak sikerélményei a versenyeken.


Budapest, 1995. június 4. Csollány Szilveszter lólengés gyakorlata az Országos Férfi és Női Tornabajnokság szerenkénti döntőjében a Tornacsarnokban Forrás: MTI/Illyés Tibor





A fővárosba 1986-ban költözött, az Újpesti Dózsa sportolója lett, három esztendővel később bekerült a felnőtt válogatott keretébe, 1990-ben pedig - a korosztályos versenyek érmei után - első alkalommal állhatott dobogóra a nemzetközi felnőtt mezőnyben, miután harmadik lett az Európa-bajnokságon.Szókimondó magatartása következtében, a szakvezetőkkel folytatott vitái után 1993-ban eltiltották, és fegyelmi büntetése miatt nem engedték indulni a vb-n, vagyis kizárták a válogatottból. Pedig ekkor már világbajnoki ezüst- és kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes volt, a barcelonai olimpián pedig a hatodik helyen végzett gyűrűn.


Középen az olimpiai bajnok, nyakában az aranyérem. Egy csodálatos, 17 évvel ezelőtti pillanat Sydney-ben Forrás: AFP/William West





Ekkor az Egyesült Államokba költözött, és előbb St. Louisban, majd Sacramentóban fiatalokat oktatott. Nehéz körülmények között dolgozott, közben pedig egyedül, edző nélkül készült az atlantai ötkarikás játékokra. Megváltozott, és fegyelmezett emberként ezüstérmet nyert.

Egy év múlva hazaköltözött, Sydneyben pedig rendkívül tudatosan, magabiztosan versenyzett, és látványos gyakorlata emlékezetes körülmények között olimpiai aranyérmet jelentett számára.A világversenyeken csak gyűrűn nyert érmeket, ezért manapság már sokan szerspecialistaként emlékeznek rá, pedig akkoriban erre még nem volt lehetőség.


A sydneyi nyári olimpián gyűrűn aranyérmes Csollány Szilveszter tornász, a férfi kategória győztese felmutatja a serleget az Év Sportolója címek átadásán, a Budapest Kongresszusi Központban Forrás: MTI/Illyés Tibor





Sikertörténete a 2002-es debreceni világbajnokság megnyerésével vált teljessé, így a következő évben egy olimpiai arany- és ezüst-, egy világbajnoki arany- és öt ezüst-, illetve egy Európa-bajnoki arany-, egy ezüst- és négy bronzérem után visszavonult, mert megelégelte a folytonos fogyókúrát, a kemény edzéseket, és már a motivációja is hiányzott, hiszen mindent elért, amit akart.

Versenyzőként a torna száz százalékban kitöltötte az életét, ezért az edzések mellett nem tudott komolyan tanulni, de a civil életben elsősorban nem emiatt szembesült nehézségekkel. Miután 2005-től elkezdte kapni az olimpiai életjáradékot, felvettek egy svájci frank alapú, biztosítással egybekötött hitelt a családi házukra, aminek a törlesztő részlete az egekbe szökött a 2008-as gazdasági világválság után. Mindez ha nem is tette tönkre, mert nélkülözniük nem kellett, de rendkívül nehézzé vált a megélhetésük.


Csollány Szilveszter olimpiai bajnok tornász a Dunaferr SE-ből januárban átigazolt a Budapesti Honvéd torna szakosztályába. Vereczkey István, a tornász válogatott szövetségi kapitányának irányításával készül a márciusi montreaux-i világkupára és az azt követő hazai és világversenyekreForrás: MTI/Kertész Gábor





Előfordult, hogy több különböző állása volt egyszerre. Minden munkát elvállalt, tevékenykedett egy önkormányzat sportosztályán, játszótereket gyártó cégnél, volt újságíró és középiskolában testnevelő, másfél évig pedig egy kocsmában csaposként dolgozott, de így is nehezen éltek meg.

Először 2008-ban foglalkozott gyerekekkel Sopronban, de a kezdeti sikerek és népszerűség után ellehetetlenítették a saját tornaiskoláját. Két évig, 2011 és 2013 között Izlandon egy klubcsapatnál dolgozott, amit szintén nagyon szeretett, ám két év után a felesége honvágya miatt hazatértek. Csollány ezután másfél éven át Sopron és Svájc között ingázott, ahol szintén tornaedzőként dolgozott, ahogyan később Ausztriában is.


A megosztott ezüstérmes Csollány Szilveszter (b), az aranyérmes olasz Yuri Chechi (k) és a szintén ezüstérmes román Burinca Dan a férfi tornászok gyűrű szerenkénti versenyének eredményhirdetésén a XXVI. nyári olimpiai játékokonForrás: MTI/Földi Imre





Időközben a magyar szövetség segítségével a soproni klubhoz került, ám végül ott sem volt maradása, pedig tevékenységét a szövetségi kapitány is méltatta.

Később főállású édesapaként intézte a négytagú család dolgait, emellett az ELTE szombathelyi központjában heti kétszer külsős torna-szakoktatóként tanította a leendő testnevelő-tanárokat arra, hogyan oktassák majd a tornát, illetve Sopronban egy táncegyesületben tanított talajakrobatikát.


Link



Gyász: Szárnyalj, Szilas, a mennyben is! - Csollány Szilveszterre emlékezünk

Link



amikor 50 éves lett - korábbi interjúnkkal emlékezünk Csollány Szilveszterre

Link



amikor Csollány Szilveszter olimpiai bajnok lett - videó

Link



Gyász: a miniszterelnök is gyászolja Csollány Szilvesztert


Link







 
 
0 komment , kategória:  Sport  
A nappali álmosság 6 leggyakoribb oka
  2022-01-23 10:15:37, vasárnap
 
 




A NAPPALI ÁLMOSSÁG 6 LEGGYAKORIBB OKA


Még el sem kezdődött a nap igazán, és máris fáradtnak érzi magát, legszívesebben visszafeküdne? Hiába issza a sokadik kávét, kába, álmos, nyomott a hangulata is? A nappali aluszékonyság, a hiperszomnia tüneteit ajánlatos komolyan venni, nemcsak azért, mert kár a kedvetlenül, sikertelenül telt napokért, hanem, mert ennél súlyosabb következményei is lehetnek.

Az aktív, felnőtt korosztály több mint tíz százalékára jellemző a nappali aluszékonyság. Az álmosság olyan mértékű lehet, hogy az érintett - legalábbis rövid időre - bárhol képes elaludni, adott esetben fontos tárgyaláson, utcán, villamoson, sőt autóvezetés vagy munka közben is lecsukódhat a szeme.

A hiperszomniában szenvedők nem képesek a hatékony üzemmódra ,,felpörgetni" magukat, figyelmük szétszórt, szellemi és fizikai teljesítményük elmarad az egyébként rájuk jellemzőtől. Nincs motivációjuk, kedvetlenek, ingerlékenyek, feszültek, ráadásul figyelmetlenségük miatt az utakon, a munkahelyükön, de még otthon, a háztartásukban is folyamatos balesetveszélynek vannak kitéve. Ráadásul a nappali aluszékonyság több betegségnek is kiindulópontja, hajlamosító eleme is lehet, például a metabolikus szindróma, szív- és érrendszeri betegségek és a depresszió is jobban fenyegeti őket.


Forrás: Andrea Piacquadio/pexels





Tenni a nappali aluszékonyság, a krónikus fáradtság ellen azonban csak a hátterében álló tényezők ismeretében lehet. Így, aki visszatérően küzd a nappali aluszékonyság tüneteivel, ne elégedjen meg egy plusz kávéval, mert az legfeljebb átmenetileg fedi el a tüneteket, hanem jól teszi, ha mihamarabb orvoshoz fordul és egy alapos kivizsgálással tisztázza ennek okait.


A hat leggyakoribb ok, ami nappali aluszékonysághoz vezet

Az alváshiány, kialvatlanság a leggyakoribb ok. Egy felnőtt embernek rendszeresen napi 7-8 óra alvásra akkor is szüksége lenne, ha ezt a zaklatott, modern életforma nem is teszi mindig lehetővé. Akik váltott műszakban dolgoznak vagy az éjszakai alvás rovására tévéznek, interneteznek, és azok, akik krónikus betegségben, depresszióban, diabéteszben esetleg olyan betegségben szenvednek, amelynek valamilyen tünete, például viszketés, irritáció, fájdalom, nehézlégzés vagy gyakori vizelés akadályozza a pihentető mélyalvást, azok mind több alváshiányt halmoznak fel, és a szervezetük a nappali aluszékonysággal jelzi, hogy egyre nehezebben tolerálja ezt.

Gyógyszerek, serkentők és élvezeti szerek is okozhatják a nappali álmosságot. A többféle, túl későn vagy nem megfelelő adagban alkalmazott nyugtató- és altatószerek nemcsak, hogy az éjszakai alvást nem segítik elő, de nappali levertséget, álmosságot is kiválthatnak. Ugyanígy egyes gyógyszerek mellékhatása, valamint a rendszeres vagy mértéktelen alkohol- és koffeinfogyasztás is felboríthatja az alvás-ébrenlét szokott ritmusát, arányát.

Alvási apnoe: hangos horkolással kísért, rövid, pár másodpercig tartó légzéskimaradás, mely súlyos esetben óránként akár 20-30 alkalommal is előfordulhat. Oka a felső légút valamilyen okból bekövetkező szűkülete, az ellazult garatfal összeesése, mely a vér nem megfelelő oxigén ellátottsága miatt pár másodperces megébredésekhez vezetve okoz fáradékonyságot és nappali aluszékonyságot.


Forrás: Marcus Aurelius/pexels





Narkolepszia, egy ritka alvászavar is okozhat nappali aluszékonyságot.A betegség a legváratlanabb helyzetekben ájulásszerű nappali elalvással járhat. Bizonyos agyban termelődő polipeptidek hiánya vagy elégtelen működése állhat a hátterében.

Alacsony vérnyomás - amiről kevesebbet beszélünk, mint a magas vérnyomásról, de okozhat kellemetlenséget, például nappali aluszékonyságot. Kis átmozgató torna, hideg víz, kávé segíthet, vagy pedig ha mód van rá, húsz perc alvás frissítő hatású.

Vas-, illetve vitaminhiány is jóval gyakrabban van a krónikus fáradtság hátterében, mint amennyiszer gondolnak erre! Ezért is érdemes évente egyszer laboratóriumi vizsgálatot kérni, hogy a vérképből egy esetleges vashiányos vérszegénység kiderülhessen. A B12 illetve a D-vitamin hiánya is járhat ilyen tünetekkel.


Link




 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
A magyarok mitikus állata, a turul madár
  2022-01-16 12:01:03, vasárnap
 
 




A MAGYAROK MITIKUS ÁLLATA, A TURUL MADÁR




A turul madár jelképének két legősibb legendája közül az egyik Álmos vezér születését megjósoló mítosz, melyben Álmos anyjának, Emesének álmában egy turul jelenik meg, s jóslatával tudatja az asszonyt, hogy fiú gyermeket fog szülni...méhéből forrás fakadt, és ágyékából dicső királyok származnak majd, ám nem a saját földjükön sokasodnak majd el.

A másik legenda a honfoglalás legendájában van. E szerint a magyarok fejedelme még a levédiai tartózkodásuk idején azt álmodta, hogy hatalmas sasok támadták meg az állataikat és kezdték széttépni őket.

Az emberek megkísérelték megtámadni a sasokat, de nem sikerült, mert mindig máshol támadtak. Ekkor megjelent egy gyors, bátor turul, és a magasból támadva megölte az egyik sast. Ezt látva a többi sas elmenekült.

Ezért elhatározták a magyarok, hogy máshová mennek lakni. Elindultak Attila földjére, melyet örökül hagyott rájuk, de az utat nem ismerték. Ekkor ismét megjelent a turulmadár, s a fejedelem fölé szállva lekiáltott neki, hogy kövessék őt, míg el nem tűnik a szemük elől.

Az álom után nem sokkal dögvész ütött ki az állatok között, s a mindenfelé fekvő tetemeken lakmározó keselyűk közül egy arra repülő turul a magasból lerúgta az egyiket.

Ezek után felismerve az álmot e jelenetben, az összes magyar felkerekedett és követte a turult. Ahol a madár eltűnt a szemük elől, ott tábort ütöttek, majd ekkor ismét előtűnt a turul, és a magyarok újra követték minden népükkel együtt.

Így jutottak el Pannóniába, Attila egykori földjére. Itt aztán a madár végleg eltűnt szemük elől, ezért itt maradtak. Ennek a mondának a valóságos alapja az, hogy a magyarok anélkül, hogy tudták volna, valóban addig a helyig vonultak Európában nyugat felé, ahol a kerecsensólyom - a turul - fészkel.

De tulajdonképpen mi ez a madár?

Egyes elképzelések szerint a mondai turul az élővilágban egy nagy testű sólyommal, talán az altaj sólyommal, , a kerecsensólyommal, a szirti sassal, a szakállas keselyűvel vagy a fakó keselyűvel.

A szó török csagatáj togrul vagy turgul vadászsólymot jelent. Az ősi magyar nyelv három szót ismert a sólymok különböző fajtáira: a kerecsen, a zongor (ebből származtatható a Zsombor név is) és a turul szavakat; az ősi, a használatból kiveszett túrul szót 19. század eleji költőink hozták újra használatba turul alakban.

Teljes bizonyossággal nem dönthető el, hogy a turul valójában sas vagy sólyom; a mítoszok értelmezése alapján egyesek szerint sasról van szó; a nyelvi bizonyítékok a sólyom jelentés mellett szólnak.

A solymászat belső-ázsiai eredetű és a sztyeppei népek egyik vadászati módja volt. Hét régi vadászmadár nevünk, a sólyom, ölyv, turul, torontál, bese, zongor és karvaly török eredetűek.

Forrás: Magyar Tört. hu


Link



A Turulmadár legendája

Link



Hagyaték - Turulmadár - A szárnyaló lélek

Link










 
 
0 komment , kategória:  Hazánk - otthonunk  
Nemeket akarok hallani
  2022-01-09 20:30:52, vasárnap
 
 





NEMEKET AKAROK HALLANI


Ha valaki néhány évtizeddel ezelőtt azt mondja nekem, kezdő tanárnak, hogy az iskolában a nem átalakító műtétekről, a különböző genderideo­lógiákról, a homoszexuális közösülés módozatairól szeretne előadást tartani a diákjaimnak, azt hiszem, sürgősen mentőt hívok az illetőhöz. Elmentek ennek otthonról?! Igaz, akkoriban találkozhattunk néhány furcsa figurával, egyikük, egy valóságos tábornok, peckesen járta a kisváros utcáit díszegyenruhában, mellén annyi kitüntetéssel, hogy Vorosilov marsall is megirigyelhette volna. Esténként ugyan nem egy kaszárnya, hanem a helyi elmegyógyintézet sárga falai őrizték főtisztünk álmát. De olyan bolondot, aki az iskolában szerette volna terjeszteni a genderideológiát, kisgyerekeknek, még abban a sárgaházban sem találtunk volna. Igaz, akkoriban hol volt még ez az ideológia...

De micsoda egy világ ez a mai! Lassan ott tartunk, hogy a genderizmus hittérítőihez nem mi hívunk ápolószemélyzetet, hanem ők hívnak ránk rendőrt. Ott tartunk, hogy az apa, anya, nő, férfi szavak kimondása egyenesen bűn, amelyet üldözni kell, s aki még mer normálisan gondolkodni, beszélni, azt börtönbe kell zárni, meg kell semmisíteni, megalázni és eltörölni. Nyugaton már egészen biztosan, azon a Nyugaton, amelyre mi, a kommunizmusban felnőttek úgy tekintettünk, mint amelyik őrzi, táplálja helyettünk is mindazokat az értékeket, amelyek ugyan bennünk is ott voltak, amelyekben mi is hittünk, de többnyire meglapulva, titokban. Az a Nyugat már nincs sehol, illetve leginkább itt, Kelet-Közép-Európában, bennünk.

Egyszerűen hihetetlen, hogy ma, 2022-ben nekünk, magyaroknak népszavazáson kell megvédenünk a gyermekeinket, kimondanunk, megerősítenünk olyan dolgokat, amelyek egyébként természetesek, mint a levegővétel. És ez nem a homo- vagy transzszexuálisok kirekesztése, megbélyegzése. Felnőttként úgy él, úgy szeret mindenki, ahogy akar. De a gyermekeink szexuális nevelése senki másra, csak ránk, szülőkre tartozik, és nem akarjuk, hogy különböző gendercivil szervezetek olyan irányba tereljék, erőltessék gyerekeink vágyait, amelyet sem mi, sem ők nem szeretnének. De ez a helyzet. Így megy ez ma ebben a rettenetesen toleráns és liberális Európai Unióban, amely mindent és mindenkit elfogad és befogad, mindaddig, amíg azt gondolja, mondja és cselekszi, amit ők.

És még ezért a népszavazásért is meg kellett küzdenünk a saját hazánkban, mert mindig akad egy-egy neves vagy névtelen feljelentő, bejelentő, kifogást benyújtó, akik mindenáron meg szeretnék akadályozni, hogy a magyar polgárok elmondják ez ügyben a véleményüket. Miért akarják megakadályozni? Mert tudják, hogy a népszavazáson elsöprő többség oszthatja majd a kormány álláspontját, s ez a többségi akaratnyilvánítás legalábbis megnehezíti a következő évekre ennek az ideológiának a terjesztését. De hiába minden gáncs és cselvetés, tegnap az utolsó akadály is elhárult a négynemes népszavazás előtt. Az Alkotmánybíróság visszautasított minden kifogást és beadványt, minden nyakatekert jogászkodást.

Ha az államfő is úgy akarja, akkor valamikor tavasszal, vélhetőleg áprilisban egyszerre mondhatunk nemet a gyermekvédelmi népszavazáson feltett kérdésekre, s az országgyűlési választáson arra a baloldalra, amely nemcsak az illegális migránsok ellen emelt kerítést, de a szellemi-erkölcsi-kulturális határvédelmünket is egyszerre bontaná le.

Áprilisban, a feltámadás ünnepe előtt, amely inkább az igenekről szól, még határozott és egyértelmű nemeket kell mondanunk, még nemeket akarok hallani!


Link





 
 
0 komment , kategória:  Hazánk - otthonunk  
: "Komjáthy Jenő – Magyar Költő 1858-1895 "
  2022-01-08 14:30:09, szombat
 
 




"KOMJÁTHY JENŐ - MAGYAR KÖLTŐ" 1858 - 1895


A XIX. század végén a magyar líra egyik megújítója.

Költészetét mint hidat értelmezhetjük Vajda János és Ady Endre, a romantika és a szimbolizmus között.

Élete

1858. február 2-án született a Nógrád megyei Szécsényben. Apja, Komjáthy Anzelm első felesége rövid házasság után meghalt; a Balogh Bertával kötött második házasságából 11 gyermek született, közülük a költőn kívül 4 érte meg a felnőttkort. Tanulmányait a szülő háznál kezdte. Gimnáziumi tanulmányainak színhelyét - apja így látta jónak - 2 évenként változtatta (Selmecbánya, Vác, Besztercebánya, Pozsony). Végül magánúton érettségizett Esztergomban. Első verskísérleteit 1873-ban küldte egy írogató, művelt fiatalembernek, Gáspár Imrének, aki levelezésével összefogta ekkor a Felvidék írójelöltjeit (Reviczky Gyulával is kapcsolatban állt). Komjáthy, a heves vérmérsékletű ifjú, nem engedett apja unszolásának, aki jogi pályára szánta; a bölcsészkarra iratkozott be a budapesti egyetemen (1876). (A homályból) halála napján jelent meg. Líráját 10 évvel halála után emelte ki a feledésből egy, a tiszteletére alakult társaság, amelynek tagjai közt van Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Juhász Gyula. Általuk válik Komjáthy költészete a Nyugat fontos tájékozódási pontjává.


Korai költészete

Komjáthy Jenő a magyar költészet nagy lázadói közé tartozik. E lázadás mozgatórugói közt leginkább a költő ellentmondásos társadalmi helyzete s különös, szélsőségekre hajlamos személyisége említhető. Fölismeri, hogy a látványos társadalmi föllendülés mögött, a társadalmi közmegegyezés látsza mögött hazug eszmeiség, erkölcsi, értékrendbeli zűrzavar húzódik meg. "Minden értékek átértékelője" lesz. Lázadása szükségszerűen fordul az - uralkodó rétegek által kisajátított - nemzeti ideológia ellen, elvszerűen szakít a hazafias, nemzeti tematikával. Úgy véli, akkor szolgálja a magyarság, a magyar kultúra fölemelkedését, ha egyetemes emberi eszméket szólaltat meg magyar nyelven. A romantika szubjektivizmusához nyúl vissza. Végül föllázad a pozitivizmus ellen is. Filozófiai tájékozódása így az egyéniség jelentőségét hangsúlyozó irányzatok felé fordul (Schopenhauer, gnózis...stb).


Filozófiai motívumok Nietzsche

Friedrich Nietzsche filozófiájának hatását láthatjuk, amikor az individuum szerepét vizsgáljuk Komjáthy költészetében. A prófétai magatartáson kívül fontos a Dionüszosz-kultusz hatása is. (Lásd.: Nem egy az Isten) Schopenhauer A dionüszoszi életmámort ellensúlyozza az életcsömör, Schopenhauer gondolatainak egyik központi motívuma. A világ csupán látszat, amit látunk, az csupán Máya fátyla. (Lásd.: In hilariate tristis) Madách Aladár A következő korszak Komjáthy költészetében a Madách Aladár révén megismert spiritiszta tanok készítik elő. A nagy szellem már nem csupán megveti az anyagi létet, de egyenesen a halál utáni testetlen lét után vágyik. (lsd.:Euthanázia) Spinoza Spinoza egy-szubsztancia (minden egy) tana Komjáthynál is megjelenik, panteista felfogásában. Ez a filozófia készítette elő a két ősi tradíciót, amihez a költő visszanyúl.


Schmitt Jenő Henrik

Schmitt Jenő Henrik révén Komjáthy megismeri a gnoszticizmust. Ez az "újgnoszticizmus" a leglényegesebb motívum a költészetében. A gnózis az istenséggel való találkozást a személyiség belső élményeként fogta fel. Alapélménye a felemelkedés és a megvilágosodás, végső stádiuma a misztikus egyesülés. (lsd.: Az örök dal) Gnosztikus ihletésű a szerelméhez, Márkus Gizellához írt Éloa-ciklus is. Éloa, a gnosztikus Szophia-mítosz megtestesítője, az emberben lévő istenség női fele, megváltója. (lsd.: Éloa, győztél!) Misztika és gnózis A misztika egység, a gnózis kettősség. Komjáthy a gnózis dualizmusát (az anyagi világ és a tiszta szellemi világ kettőssége) kiegészítette a misztika egységtanával. Versei jellegzetes témája a titkos tudás, a gnózis megszerzése általi megvilágosodás, és így az eggyéválás a mindenséggel. Végső soron minden egy, s minden lélek egyesül a "lelkek tengerében". Ez az élmény Komjáthy költészetének végső pontját jelenti: a prófétaköltő a világban a változást már nem lázadással, erőszakkal akarja elérni (Schmitt Jenő Henrik "ideális anarchizmusának" megfelelően), a szellem mindenható erejével kívánja célját elérni. A misztika és a gnózis egymást egészítik ekkor ki, s elmondhatjuk, a legértékesebb "misztikus" lírai alkotások (a világirodalomban egyaránt) e kettőségben jöttek létre (lsd.: A homályból)


Komjáthy Jenő:A HOMÁLYBÓL

Ki fény vagyok, homályban éltem,
Világ elől elrejtezém.
Nagy, ismeretlen messzeségben
Magányosan lobogtam én.

Míg más napok ragyogtak egyre
S imádta őket mind a nép;
Addig szivem nem látta egy se,
Nem érzé tiszta, nagy hevét.

Sugaramat nem verte vissza,
Magamban égő láng valék;
Világomat gyönyörrel itta
Csupán a könnyü, tiszta lég.

Csupán a boldog csillagokra
Néztem föl a nagy éjszakán,
Velük keringve és lobogva
Epedtem fensőbb lét után.

De mostan szívem szerteárad,
Gátját szakítva szétömöl,
Keresve földi, égi társat,
Kire borulni szent gyönyör.

Melege, fénye széjjelomlik
Elűzve a sűrű homályt,
És millió sugárra foszlik,
Hogy minden szívet járjon át.

Rohanj a lelkek tengerébe
Lelkem, te büszke nagy folyam!
Szakadj a boldog összeségbe,
Hová minden világ rohan!

Halj át az élet-óceánba
És mindenekbe halva élj!
A szellemek rokon világa
Szavadra rég figyel: beszélj!

Ölelni vágyom a világot
És sírni milliók szivén!
Beoltani e tiszta lángot
Vágyom milljók szivébe én.

Ó, jöjjetek velem repülni,
Velem zokogni, zengeni,
Egy érzelemviharba dűlni,
Egy indulatba rengeni!

Szivembe hordom én e lángot,
Szivembe hordom a napot:
Ó, gyújtsatok rokon világot!
Én látok; ti is lássatok!

- Szenic, 1894. júl. 19. -


7 A magyar költészet időről-időre megfeledkezett Komjáthyról, aztán időről-időre ismét fölfedezte; mindazok a korok, irányzatok érzékenyek felemás értékű költészete iránt, amelyekben valamilyen módon szerep jut a személyiségnek mint értékcélnak; így volt ez a Nyugat fellépésekor, s ez magyarázza a Komjáthy-líra mai újra aktualizálódását is.


"Komjáthy Jenő - Magyar Költő"

Link




















 
 
0 komment , kategória:  Komjáthy Jenő  
Arany János: Epilógus
  2022-01-05 20:30:33, szerda
 
 





Arany János: EPILOGUS


Az életet már megjártam.
Többnyire csak gyalog jártam,
Gyalog bizon'...
Legfölebb ha omnibuszon.

Láttam sok kevély fogatot,
Fényes tengelyt, cifra bakot:
S egy a lelkem!
Soha meg se' irigyeltem.

Nem törődtem bennülővel,
Hetyke úrral, cifra nővel:
Hogy' áll orra
Az út szélin baktatóra.

Ha egy úri lócsiszárral
Találkoztam s bevert sárral:
Nem pöröltem, -
Félreálltam, letöröltem.

Hiszen az útfélen itt-ott
Egy kis virág nekem nyitott:
Azt leszedve,
Megvolt szívem minden kedve.

Az életet, ím, megjártam;
Nem azt adott, amit vártam:
Néha többet,
Kérve, kellve, kevesebbet.

Ada címet, bár nem kértem,
S több a hír-név, mint az érdem:
Nagyravágyva,
Bételt volna keblem vágya.

Kik hiúnak és kevélynek -
Tudom, boldognak is vélnek:
S boldogságot
Irígy nélkül még ki látott?

Bárha engem titkos métely
Fölemészt: az örök kétely;
S pályám bére
Égető, mint Nessus vére.

Mily temérdek munka várt még!...
Mily kevés, amit beválték
Félbe'-szerbe',
S hány reményem hagyott cserbe'!...

Az életet már megjártam;
Mit szivembe vágyva zártam,
Azt nem hozta,
Attól makacsul megfoszta.

Egy kis független nyugalmat,
Melyben a dal megfoganhat,
Kértem kérve:
S ő halasztá évrül-évre.

Csöndes fészket zöld lomb árnyán,
Hova múzsám el-elvárnám,
Mely sajátom;
Benne én és kis családom.

Munkás, vídám öregséget,
Hol, mit kezdtem, abban véget...
Ennyi volt csak;
S hogy megint ültessek, oltsak.

Most, ha adná is már, késő:
Egy nyugalom vár, a végső:
Mert hogy' szálljon,
Bár kalitja már kinyitva,
Rab madár is, szegett szárnyon?

(1877. július 6.)


SlidePlayer

Link


































 
 
0 komment , kategória:  Arany János  
Hirmorzsák - 2022 január
  2022-01-01 17:15:38, szombat
 
 










HÍRMORZSÁK - 2022 JANUÁR . . .




Mottó


"Mindig, mindent adjál oda hazádnak.
A világnak nincs semmiféle értelme hazád nélkül.
Ne várj jót a hazától, s ne sopánkodj, ha megbántanak
a haza nevében. Mindez érdektelen. Egyáltalán semmit
ne várj a hazádtól. Csak adjál azt, ami legjobb életedben.
Ez a legfőbb parancs. Bitang, aki ezt a parancsot nem ismeri."

(Márai Sándor: Fűveskert)


"A gonosz diadalához csak annyi kell, hogy a jók tétlenek maradjanak."

(Burke)








Minden szó





Link



Számok - az álhírek ellenszere





Link



Hirkereső





Link








Magyarország előre megy, nem hátra - BÚÉK!
/Orbán Viktor sem feledkezett meg az ünnepről, a közösségi oldalára egy zenés videót posztolt, amelyben a Fidesz választási szlogenjét dolgozták fel mulatós stílusban./

Link



Magyarország legnagyobb adócsökkentését hajtja végre a kormány

Link



Március 15-én újabb békemenetet szervez a CÖF-CÖKA

Link



Márki-Zay Péter programja (6. rész): Megszüntetné a rezsicsökkentést

Link



Nemeket akarok hallani!!!

Ha valaki néhány évtizeddel ezelőtt azt mondja nekem, kezdő tanárnak, hogy az iskolában a nemátalakító műtétekről, a különböző genderideo­lógiákról, a homoszexuális közösülés módozatairól szeretne előadást tartani a diákjaimnak, azt hiszem, sürgősen mentőt hívok az illetőhöz. Elmentek ennek otthonról?! Igaz, akkoriban találkozhattunk néhány furcsa figurával, egyikük, egy valóságos tábornok, peckesen járta a kisváros utcáit díszegyenruhában, mellén annyi kitüntetéssel, hogy Vorosilov marsall is megirigyelhette volna. Esténként ugyan nem egy kaszárnya, hanem a helyi elmegyógyintézet sárga falai őrizték főtisztünk álmát. De olyan bolondot, aki az iskolában szerette volna terjeszteni a genderideológiát, kisgyerekeknek, még abban a sárgaházban sem találtunk volna. Igaz, akkoriban hol volt még ez az ideológia...

De micsoda egy világ ez a mai! Lassan ott tartunk, hogy a genderizmus hittérítőihez nem mi hívunk ápolószemélyzetet, hanem ők hívnak ránk rendőrt. Ott tartunk, hogy az apa, anya, nő, férfi szavak kimondása egyenesen bűn, amelyet üldözni kell, s aki még mer normálisan gondolkodni, beszélni, azt börtönbe kell zárni, meg kell semmisíteni, megalázni és eltörölni. Nyugaton már egészen biztosan, azon a Nyugaton, amelyre mi, a kommunizmusban felnőttek úgy tekintettünk, mint amelyik őrzi, táplálja helyettünk is mindazokat az értékeket, amelyek ugyan bennünk is ott voltak, amelyekben mi is hittünk, de többnyire meglapulva, titokban. Az a Nyugat már nincs sehol, illetve leginkább itt, Kelet-Közép-Európában, bennünk.

Egyszerűen hihetetlen, hogy ma, 2022-ben nekünk, magyaroknak népszavazáson kell megvédenünk a gyermekeinket, kimondanunk, megerősítenünk olyan dolgokat, amelyek egyébként természetesek, mint a levegővétel. És ez nem a homo- vagy transzszexuálisok kirekesztése, megbélyegzése. Felnőttként úgy él, úgy szeret mindenki, ahogy akar. De a gyermekeink szexuális nevelése senki másra, csak ránk, szülőkre tartozik, és nem akarjuk, hogy különböző gendercivil szervezetek olyan irányba tereljék, erőltessék gyerekeink vágyait, amelyet sem mi, sem ők nem szeretnének. De ez a helyzet. Így megy ez ma ebben a rettenetesen toleráns és liberális Európai Unióban, amely mindent és mindenkit elfogad és befogad, mindaddig, amíg azt gondolja, mondja és cselekszi, amit ők.

És még ezért a népszavazásért is meg kellett küzdenünk a saját hazánkban, mert mindig akad egy-egy neves vagy névtelen feljelentő, bejelentő, kifogást benyújtó, akik mindenáron meg szeretnék akadályozni, hogy a magyar polgárok elmondják ez ügyben a véleményüket. Miért akarják megakadályozni? Mert tudják, hogy a népszavazáson elsöprő többség oszthatja majd a kormány álláspontját, s ez a többségi akaratnyilvánítás legalábbis megnehezíti a következő évekre ennek az ideológiának a terjesztését. De hiába minden gáncs és cselvetés, tegnap az utolsó akadály is elhárult a négynemes népszavazás előtt. Az Alkotmánybíróság visszautasított minden kifogást és beadványt, minden nyakatekert jogászkodást.

Ha az államfő is úgy akarja, akkor valamikor tavasszal, vélhetőleg áprilisban egyszerre mondhatunk nemet a gyermekvédelmi népszavazáson feltett kérdésekre, s az országgyűlési választáson arra a baloldalra, amely nemcsak az illegális migránsok ellen emelt kerítést, de a szellemi-erkölcsi-kulturális határvédelmünket is egyszerre bontaná le.

Áprilisban, a feltámadás ünnepe előtt, amely inkább az igenekről szól, még határozott és egyértelmű nemeket kell mondanunk, még nemeket akarok hallani!

Link



9A Pfizer volt alelnöke, Dr. Michael Yeadon figyelmeztet mindenkit???!!!

Link



26Itt vannak a Fidesz 2022-es jelöltjei

Link



Karácsony Gergely azt mondta, belefér belepisilni a szenteltvíztartóba egy templomban

Link



Továbbra sem képes leállni a baloldal a hazugságokkal

Link



Titkos találkozón egyeztetett Londonban Márki-Zay Péter és Bajnai Gordon

Link



30Elismerte Márki-Zay Péter, hogy Brüsszelnek főnyeremény lenne, ha a baloldal nyerne
Link



Márki-Zay arról beszél, hogy Brüsszelnek főnyeremény lenne a baloldal győzelme

Link









































































 
 
0 komment , kategória:  Média  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2021.12 2022. Január 2022.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 227 db bejegyzés
Összes: 4824 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 611
  • e Hét: 2107
  • e Hónap: 19251
  • e Év: 156623
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.