Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Ide érkezik a legtöbb turista Európában
  2018-08-25 11:15:56, szombat
 
 
















IDE ÉRKEZIK A LEGTÖBB TURISTA EURÓPÁBAN - Térképen a legnagyobb nyertesek
2018. augusztus 25. 10:40


A nemzetközi turisták száma évről-évre folyamatosan növekszik, a Világbank adatai szerint 2016-ban 1,25 milliárd ember utazott turisztikai céllal külföldre. A legtöbben továbbra is európai úti célokat választanak, az összes utazás fele érintette Európát. Ezt követte Ázsia 25 százalék körüli részesedéssel, majd Amerika 16-tal. Afrikát és a Közel-Keletet viszont csak minden huszadik turista választotta. Az alábbiakban arra voltunk kíváncsiak, hogy melyek a nemzetközi turizmus legfőbb célországai.


A Tripadvisor nemrég közzétette saját felmérését, amelyben a turisták által leginkább kedvelt 25 európai turisztikai helyszín szerepel. A lista elején Párizs, majd London és Róma áll, de a régiónkból bekerült Budapest mellett Krakkó és Prága is. Ennek ismeretében érdemes megnézni, hogy az európai országok közül hova, mennyi turista érkezik.

Ide érkezik a legtöbb turista Európában - Térképen a legnagyobb nyertesek
Nemzetközi turisták száma 2016-ban (millió fő), Forrás: Jakubmarian.com




A térképen jól látszik, hogy az abszolút győztes Franciaország, ami egyébként nemcsak Európában, hanem világviszonylatban is vezeti a listát. Az oda érkező több mint 82 millió turista az ország népességénél is nagyobb szám. A felmérésbe azokat a turistákat számolták, akik legalább egy éjszakát az adott országban töltöttek. Az európai listán a második helyre Spanyolország került, amit viszont az Egyesült Államok minimálisan meg tudott előzni. A világon a negyedik legtöbb külföldi Kínába érkezik, az ötödik helyen pedig az európai bronzérmes, Olaszország található.

A világ top 10-es listájára felkerült még az Egyesült Királyság, Németország, Mexikó, Thaiföld és Törökország. Érdemes azonban figyelembe venni az adott ország lakosságszámát is, az egy főre jutó turisták számában a kisebb népességű országok tarolnak. A nagyon kis népességű Andorrát leszámítva, az élen Izland, Ausztria és Horvátország áll, de Montenegró, Ciprus, Észtország és Görögország is előkelő helyen szerepel.

Ide érkezik a legtöbb turista Európában - Térképen a legnagyobb nyertesek
Klikk a képre!
Nemzetközi turisták száma a népesség arányában (fő), Forrás: Jakubmarian.com




Ami Magyarországot illeti, az egy főre jutó turisták számában a környező országokhoz hasonló mutatói vannak. Népességarányosan Romániához, Lengyelországhoz hasonlóak a számok, amit azonban tovább lehetne súlyozni a vendégéjszakák számával, vagyis azzal, hogy az átlagos turista hány éjszakát tölt az országban, valamint azzal, hogy az ide érkező turisták átlagosan mennyi pénzt költenek el itt tartózkodásuk alatt. Az biztos, hogy a nemzetközi turizmus a következő években is folytathatja növekedését, amiből az infrastruktúra megfelelő fejlesztésével Magyarország is jelentősen profitálhat.


Link


















 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Táncol a világ
  2018-08-21 16:15:47, kedd
 
 
















TÁNCOL A VILÁG


XXV. alkalommal kerül megrendezésre a fesztivál, amely hazánk és Európa egyik legjelentősebb, de méreteit tekintve legnagyobb nemzetközi folklórfesztiválja.

Idén immár 25. alkalommal - 18 ország részvételével!

A szélsőséges időjárás miatt meghiúsult ugyan a Summerfest hagyományos, hivatalos fesztiválkezdetének számító nyitóceremónia, de az ünnepélyes zászlófelvonásra és az azt követő menettáncra a megszokott tömeg látogatott ki a Rendezvényközpont parkolójába Százhalombattán, augusztus 14-én. A jubileumi, 25. nyitóceremóniát a kedd esti szélvihar és felhőszakadás miatt másnapra, augusztus 15-ére halasztották a szervezők.

Afrika és Ausztrália kivételével minden világrészről, az Amerikai Egyesült Államok Idaho államából, Bolíviából, Észak-Ciprusról, Dél-Koreából, Észtországból, Franciaországból, Jakutföldről, Kirgizisztánból, Oroszországból, Tatárországból, Mexikóból, Panamából, Paraguay-ból, Tahitiről, Tajvanból, Thaiföldről, Törökországból érkeztek együttesek az idei Summerfestre.

A zászlófelvonás a résztvevő együttesek bevonulásával vette kezdetét. A fesztivál nagy kedvence lehet az - európai szemnek minden bizonnyal - egzotikus népviseletet és táncot bemutató tajvani és tahiti együttes.

Vezér Mihály polgármester a ceremónia elején megtartott ünnepi beszédében közel húsz ország képviselőjét köszöntötte és felejthetetlen élményeket kívánt valamennyi résztvevő táncosnak, zenésznek, továbbá a városlakóknak "az öröm és találkozások hetére". Kiemelte, öröm és megtiszteltetés, hogy városunk ad otthont Európa egyik legnagyobb folklórfesztiváljának.

Ünnepélyesen átadták a fesztiválozóknak a város kulcsát, majd felvonták a CIOFF, vagyis a Nemzetközi Folklórfesztivál Szervezők Világszövetségének zászlaját. Mindezek után indultak el az együttesek a menettáncra, amit a hirtelen kialakult vihar és szakadó eső miatt félbeszakítottak. A külföldi együttesek az ítéletidő idejére a Tescoban és a környező üzletekben, magánházakban, a Fesztiválsátorban, a BKK-ban, a Rendezvényközpontban kaptak menedéket. Akik tehették, zenével, tánccal, bulizással töltötték az időt a vihar végéig.


Kéz a kézben, Summerfest Nyitóceremónia /A videó egy korábbi - 2010-es - felvétel/

Link



FORRÁS legényes a Summerfest fogadó gálán
/A házigazda Forrás Néptáncegyüttes bemutatója a külföldi együtteseknek./

Link



Baskíria - Bashkortostan - A sátornál 2017

Link



KÉPGALÉRIA

A képek jobb klikkel képernyő méretben is láthatók!



I. HÍVOGATÓ - ZENÉS, TÁNCOS FELVONULÁS



































































































































































Megjött a vihar - A zenés, táncos felvonulás itt sajnos félbeszakadt!




















II. A SZERETET NAPJA

Az ökumenikus imádságon a Szekeres József Konferencia- és Rendezvényközpontban a résztvevők népviseletben vettek részt, és minden zenekar rövid koncertet adott a béke, a barátság és a szeretet jegyében vallástól, felekezettől, világnézettől függetlenül.

A szeretet asztalát a Fesztiválsátorban állították föl, ahol a város lakói az általuk készített ételekkel, finomságokkal vendégelték meg a külföldi táncosokat.

Köszönjük tagjainknak, hogy a Szeretet asztalára letettétek Ti is “tányérnyi" ajándékaitokat és ezzel mi is hozzájárultunk a külföldiek megvendégeléséhez.

Az ökomenikus szertartás után a korábbi Rendezvényközpont helyett a Fesztivál sátorba érkező külföldiek ezúttal is tágra nyílt szemmel és szívvel fogadták a helybeliek által elkészített ételtől és szeretettől roskadozó asztalt. Felemelő pillanatok voltak























































































































































































 
 
0 komment , kategória:  Művészet  
Felkelt a napunk
  2018-08-20 13:00:31, hétfő
 
 










FELKELT A NAPUNK
2018.08.20 08:18


Az augusztus 20-ai nemzeti ünnepünkön az állam­alapítás és az államalapító Szent István emléke előtt adózunk. Istvánt nem véletlenül tartják az egyik legnagyobb magyar királynak, hiszen hazánk történetében kulcsfontosságú tett volt az államalapítás.

Az idő múlásával minden ragyogás megkopik, állandó jelleggel szükség van a ,,fényesítésre". Véleményem szerint a Szent István körül kialakult kultusznak nemcsak az augusztus 20-ai ünnep tett/tesz jót, hanem az a rockopera is, amely Szörényi Levente és Bródy János zsenialitását tükrözi. A kultikus mű könnyen belopta az emberek szívébe magát, még azokat is meghódította, akik a történelmet száraz tények felsorolásának tartják. A zenés darabról annyit, hogy a számait még ma is játsszák a rádiók.

Az államalapításhoz képest csak rövid időutazásra volt szükségem ahhoz, hogy felidézzek egy nyolcvanas évek végén átélt történetet. Keresztszüleim hosszas dilemma után meghozták azt a komoly döntést, miszerint nem Magyarországon akarják leélni az életüket. Akkoriban nem ment olyan könnyen az országváltás, mint manapság, így titokban, fű alatt kellett intézniük mindent. Természetesen a gyermekeik sem tudhattak a nagy utazásról semmit előre, így búcsúzkodás nélkül hagytak hátra mindent és mindenkit. Mielőtt későbbi lakóhelyükre, Ausztráliába mentek volna, Ausztriában kellett táborozniuk, ahol meglátogathattuk őket. Az első nap estéjén videózni invitáltak az unokatestvérek, s meg sem kérdezték, mit szeretnénk nézni, máris indították az István, a királyt. Húgommal szájtátva hallgattuk őket, hiszen szóról szóra tudták a teljes film szövegét. Mint később megtudtuk, miután elhagyták az országot, minden áldott nap legalább egyszer megnézték a rockoperát, ezzel csökkentve a honvágy égető érzését, s erősítve magukban a magyar öntudatot.


,,Felkelt a napunk, István a mi urunk
Árad a kegyelem fénye ránk
Hálás a szívünk, zengjen az örömünk
Szép Magyarország, édes hazánk."


- Boros Norbert -







Felkelt a napunk

Link

























 
 
0 komment , kategória:  Nemzeti ünnep  
44 éve született Egerszegi Krisztina
  2018-08-17 18:00:38, péntek
 
 











44 ÉVE SZÜLETETT EGERSZEGI KRISZTINA


44 éve született Egerszegi Krisztina (Budapest, 1974. augusztus 16. -) ötszörös olimpiai bajnok, többszörös Európa- és világbajnok magyar úszónő. Egyike a modern olimpiák legsikeresebb magyar sportolóinak, a legfiatalabb magyar olimpiai bajnok 1988 óta. A Magyar Szent István-rend kitüntetettje.

Egerszegi Krisztina az egész ország, de talán a világ szívébe is belopta magát, amikor mindössze 14 évesen az 1988-as szöuli olimpián 100 méter háton, országos csúccsal szerzett olimpiai ezüstérmet, majd 200-on olimpiai és Európa-csúccsal aranyérmes lett. Ezzel a legfiatalabb magyar bajnok, valamint egyéni úszó olimpiai bajnok lett. Vitray Tamás emlékezetes közvetítése minden nézőnek a fejébe véste a győzelmet: "Gyere, Egérke! Gyere, kicsi lány!".

Az 1992-es barcelonai olimpián túlszárnyalta az eredményeit, ekkor már mindkét említett számban aranyat nyert, sőt, 400 méter vegyesen is a dobogó legfelső fokára állhatott. 1996-ban, Atlantából 200 méter háton egy arannyal és 400 méter vegyesen egy bronzzal tért haza. Az olimpia után visszavonult a versenysporttól.

Gyönyörű asszony lett az évek során.
Egerszegi Krisztina ma már háromgyerekes édesanya és feleség.







Egerszegi Krisztina - Szöul 1988

Link



,,Ez így sokkal igazibb élet..." - Címlapinterjú Egerszegi Krisztinával

Link














 
 
0 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
Rettenetes jóslat: 140 millió migráns zúdulhat Európára
  2018-08-15 15:00:51, szerda
 
 




Rettenetes jóslat: 140 millió migráns zúdulhat Európára
Kovács András 2018.08.15. 09:56


Akár 140 millió migráns is érkezhet Európa felé Afrikából 2050-ig egy friss világbanki tanulmány alapján. Johannes Teyssen, a német E. ON vezérigazgatója szerint többek között azzal lehetne megállítani ezt a folyamatot, ha felgyorsulna a fekete kontinens villamosítása. Az Afrikából kiinduló migráció szinte biztos, hogy a következő évtizedekben is folytatódni fog, mivel egy tanulmány szerint 2100-ra 4,5 milliárdra is nőhet a kontinens népessége.

A német E.ON vezérigazgatója, Johannes Teyssen a Handelsblatt hasábjain fejtette ki véleményét az Európára nehezedő migrációs nyomásról és a klímaváltozás várható katalizáló hatásairól. Az üzletember szerint

Európa a jövőben még nagyobb migrációs krízissel szembesülhet:

az emberek nemcsak az erőszakos konfliktusok, a gazdasági kilátástalanság miatt fognak tömegesen megindulni Európa felé, de a tartós szárazság, az áradások és a termőföld pusztulása is ebbe az irányba hat - idézte a cikket a Migrációkutató Intézet honlapja.


Folyamatos a migránsok érkezése Afrikából és ez így is marad a következő évtizedekben isForrás: AFP/Mahmud Turkia





Így lehetne megfékezni a migránsinváziót


A szerző emlékeztet,

hogy a Világbank tanulmánya szerint 2050-re 140 millió ember veszítheti el otthonát

a fenti jelenségek miatt, ráadásul a szubszaharai Afrika különösen erősen érintett e folyamatokban. Teyssen szerint a folyamat lelassítása is óriási lépés lenne a migrációs szándék mérséklésében. Úgy látja, hogy az egyik kulcs az elektromos áram erőteljesebb használata lehet, hiszen ez egy környezetkímélő megoldás. Jelenleg a szubszaharai Afrikában csupán 43 százalékos a villamos energiával ellátott háztartások aránya.

Továbbá egy olyan megújuló energiaforrásról van szó, amely könnyedén előállítható a megfelelő technológia használatával. Konkrét példaként hozza a német energiacég tanzániai projektjét, ahol egy helyi startup anyagi támogatásával elektromos hálózatokat és akkumulátoros napelemeket építettek ki, így biztosítva több falu áramellátását a korábbi dízel generátorok helyett. Így pedig csökkenteni lehet az elvándorlást, és jóval kevesebben próbálnak eljutni Európába.


Óriási az afrikai migráció

Az afrikai migráció problémája egyre inkább a nemzetközi közvélemény figyelmének a középpontjába kerül.

1990 és 2017 között bár jelentősen nőtt az Afrikán kívülre történő migráció a kontinensről (2015-2017 között 16-ról 17 millióra),

a legtöbben továbbra is a kontinensen belül maradnak (2015 és 2017 között 16-ról 19 millióra nőtt a nemzetközi migránsok száma).

Ennek egyik oka a személyek szabad áramlásának elősegítése Afrikán belül (különböző integrációs formák keretében), másrészt szükségszerűség is, hiszen sokan csak egy másik afrikai államban biztosíthatják megélhetésüket. Csak a régió legfejlettebb gazdaságával rendelkező Dél-Afrikai Köztársaságban 4 millió más afrikai nemzetiségű ember él.


Akár 140 millió migráns is érkezhet Európába a következő évtizedekbenForrás: AFP/Mahmud Turkia





Az Afrika felőli migráció növekedését vetíti előre az is, hogy az ENSZ prognózisa szerint bár Ázsia a következő évtizedekben továbbra is a legnépesebb földrész marad, de súlya a jövőben várhatóan csökken, miközben Afrikáé jelentősen megnő. A növekedés üteme eddig is a ,,fekete kontinensen" volt a legnagyobb:

1950-2018 között lakosainak száma 5,6-szeresére emelkedett, 2050-re a jelenlegi népességszáma megduplázódik, a század végére megközelíti a 4,5 milliárd főt.

2100-ra az afrikai kontinensen élőknek a világ népességében becsült aránya (40 százalék) alig marad el Ázsiáétól (43 százalék). Mindez azt jelenti, hogy a következő évtizedekben fokozódhat a migrációs nyomás Afrika felől.


Spanyolország lett a migránsok új Mekkája

Idén egyébként eddig már több mint 60 ezer migráns érkezett a földközi-tengeri útvonalon keresztül az idén Európába. Több mint 24 600 migránst fogadott Spanyolország, körülbelül 19 ezret Olaszország, mintegy 16 500-at Görögország, közel 250-et Málta, és több mint 100-at Ciprus. A tavalyi év folyamán ugyanez idő alatt több mint 117 ezer migráns érkezett Európába a Földközi-tengeren keresztül, míg 2016-ban több mint 263 ezer.

Spanyolországba ,,hála" az erősen bevándorláspárti Pedro Sánchez új szocialista miniszterelnök intézkedéseinek 22 858 migráns érkezett, szemben a tavalyi 6513-mal.

Ez 350 százalékos emelkedést jelent.

Idén csak július 25. és 29. között 1866 illegális bevándorló lépett spanyol felségterületre. Görögországba 15 970 migráns jött 2018 első fél évében, szemben a tavalyi 10 783-al. Így nagyjából 50 százalékos emelkedésről beszélhetünk. A tendenciákat figyelembe véve az Európai Unióba irányuló illegális bevándorlás a jövőben is nőni fog, elsősorban Spanyolország és Görögország felől érkezhetnek tömegesen a migránsok.


Most éppen Spanyolország lett a migránsok egyik legfőbb úti céljaForrás: NurPhoto/Guillaume Pinon/NurPhoto/Guillaume Pinon





Lehetetlenség a kiutasítás

Bár Németország 2015-ben tárt karokkal fogadta az illegális bevándorlókat, mára egyre inkább szabadulnának tőlük. Kormányzati információk szerint a Németországban tartózkodó külföldi állampolgárok nyilvántartásában 2018. június 30-án 689 970 olyan migránsról voltak adatok, akiknek menedékjogi kérelmét jogerősen elutasították.

Ennek ellenére mégsem tudják őket kitoloncolni, mert nem akarják elhagyni Németországot.

A hétszázezer főből álló csoport legnagyobb része török migráns (81 450 fő), utánuk jönnek az afgánok (75 643 fő), majd a koszovóiak (70 932 fő). Rajtuk kívül rengeteg az olyan iraki, szerb, macedón és bosnyák állampolgár, akik elutasított menedékkérelemmel rendelkeznek.


A kampány középpontjában

Az illegális migráció mára akkora problémává vált, hogy az minden bizonnyal a jövő évi európai parlamenti választások fő témája lesz. Eddig a tagállamok belpolitikai kérdései döntötték el a voksolás kimenetelét, ez az első eset, hogy van összeurópai téma - minderről Tóth Erik, a Századvég elemzője beszélt.

Láthatóan csökken azon pártok támogatása, amelyek nem foglalkoznak az illegális migráció kérdésével, vagy rossz választ adnak rá.

Saját mandátumbecslésük alapján az elemző "komoly néppárti dinamikát" és lejtmenetben lévő szocialista-szociáldemokrata eredményt jósolt a jövő májusi európai parlamenti választásra.


Link

























 
 
0 komment , kategória:  Média  
Csurka Gergely: Rashow
  2018-08-14 14:45:42, kedd
 
 








Csurka Gergely: RASHOW
Nemzeti Sport 2018.08.14.


Szerintem ne próbáljuk beleélni magunkat, hogy mi jár Rasovszky Kristóf fejében úgy a huszadik kilométer környékén. Arra se keressünk választ, hogy miként bírja ezt úgy összességében. Tekintsünk rá és a többi nyílt vízi úszóra úgy, hogy ők a kiválasztottak. Akik erre vannak kódolva. Tempózni öt órán át, versenyszerűen, időnként test test elleni küzdelembe gabalyodva (bár ez inkább a rövidebb távokon szokás), sós vízben, édes vízben, napsütésben, esőben, egy hosszabb gatyában vagy egésztestes, testre tapadó szerkóban, 20-22 fokos vízhőmérséklet mellett, vagy amikor csak 17.2 fokos a tó (a közepén, ahová kimentek, már csak 15.6; többségünk már a 17 fokosba sem menne bele, csak ha petrencerúddal kergetnék, lásd még: drágám, holnapra jobb lesz, inkább csak sétáljunk a parton, jó, esetleg egy kávé? - ezt szintén szögezzük le kiindulásként).

Szóval vannak ők, a nyílt vízi úszók, és azon belül azok, akik elvállalják a 25 kilométert. Csupán érzékeltetésül: vasárnap délelőtt ugyebár szépen kimentünk a Loch Lomondhoz, megnéztük a rajtot, dumáltunk, elmentünk kávézni, a part melletti plázában ajándékot vettünk, időnként megkérdeztük a magyar mestereket, hogy akkor most mire számítsunk, aztán volt kis ebéd is...

Eközben Kristóf és a többiek úsztak. A 17.2 fokos vízben, folyamatosan. Gyorsúszásban. Nagyjából félóránként teljesítenek 2.5 kilométert. Időnként isznak, az kábé tíz másodperc lassítás - nem megállás. És aztán tovább. Tovább. Tovább. Tovább. Jár a kar folyamatosan. Egy méterhez nagyjából két csapás kell. Igen, az ötvenezer úszómozdulat mindösszesen. Plusz a láb is dolgozik.

Szóval ehhez genetika kell, egy olyan speciálisan összerakott test és a társuló szellem, ami kevesek sajátja.

Még kevesebbeké, hogy ebben a legjobbakká váljanak.

Olyat meg eddig konkrétan senki sem csinált, amit Rasovszky Kristóf az elmúlt héten - Európa-bajnokságon (ebben a szakágban ez egyenlő a világbajnoksággal, a krém az öreg kontinensen versenyez) mindhárom egyéni számban érmet szerezni, ráadásul ,,két és fél" aranyat... Korábban is akadtak, akik ott voltak mindhárom rajtnál, most is - de öt nap alatt a sprintes 5 kilométeren, a klasszikus 10-en és az évente maximum kétszer leúszott 25-ön a legjobbak közé kerülni, az valami olyan egészen speciális felkészültséget igényel, olyan energiákat és mentális tartást, amire eddig Eb-n senki sem volt képes. (Minden idők legnagyobbja, a német acélember, Thomas Lurz megcsinálta a 2013-as vb-n - neki a háromból egy arany jött össze).

A lényeg: férfiak közt, Eb-n Rasovszky az első, ráadásul ez nem három érem volt, hanem majdnem három arany. Amúgy meg itt volt az ideje, hogy robbanjon: az elmúlt két szezonban küldött elég sok jelet, hogy valami nagy dolog van készülőben. Először is, olyat sem csinált még senki, hogy két hónap leforgása alatt megnyerje a junior-világ- és Európa-bajnokságot a középső távon (és a kettő között még ússzon 1500-on a riói olimpián). Ám ez még csak a 2016-os rákanyarodás volt. Tavaly úgy nyerte meg az Európa-kupa összetettet, hogy ötből ötször győzött, ami példátlan a sorozat történetében, s noha tudjuk, hogy ez a széria nem mérhető a világkupához, ettől ne gondoljuk, hogy a 10 kilométeres versenyek első helyeit pofára osztogatják. Ráadásul a világkupa-sorozatban is homorított szépen: ő volt az egyetlen, aki három viadalt is meg tudott nyerni, mindenki másnak egy sikerült. A füredi vb-n már vártuk, hogy na, majd most... Kevesen emlékeznek, hogy az 5 kilométeren valami hasonló készülődött, mint a múlt héten, csakhogy egy vetélytárs alattomos mozdulata kivette az éremért folyó küzdelemből. A 10 kilométeres viadalon meg még hiányzott az az extra, ami az idén megvolt - azt azonban szögezzük le: képességektől függetlenül valami egészen elképesztő energiák mozgósíttatnak egy királykategóriás futamban. Ötvenen-hatvanan is végignyomják a 10 ezer métert, ám érmes csupán három lesz közülük, az 5. helyezett - mint Kristóf Füreden - nagyjából másfél méterrel ér be a dobogós mögött. Ő is leúszta mind a 10 kilométert, végigharcolta a csaknem két órát, mégis, csupán hárman mennek át a dobogóhoz ünnepelni. Neki, aki 10 ezer méter után maradt le tőlük másféllel, marad a törülközés és a tanulságok levonása, egy évvel később pedig már csak a családja emlékszik arra, mennyi hiányzott ahhoz, hogy hazai közönség előtt mennybe menjen. Mert itt már egy bronz is a beteljesülést jelentette volna. (Úgy általában: ebben a sportágban bármilyen érmet megbecsülnek, pontosan a fentebb leírt irtózatos testi és lelki megpróbáltatások okán.)

Aztán eljött 2018, és a kép kezdett végérvényesen összeállni, függetlenül attól, hogy aranyérmek váltakoztak 12. helyekkel. Ám Rasovszky Kristóf pont azért vált ezen a nyáron a világ első számú nyílt vízi úszójává, mert az összes balul sikerült versenyből tanul valamit. És ez nem a szokásos blabla, hogy tudom, mi nem sikerült, és legközelebb más lesz... Mert nála valóban más lesz. Mert tényleg tudja, mit rontott el. Na meg azzal is tökéletesen tisztában van, mit csinált jól (lásd még: intelligencia). Glasgow-ban minden pórusából áradt az a fajta lenyűgöző magabiztosság, ami egy elsőrangúan felkészült sportoló sajátja. Pontosan tudja, mit akar, pontosan tudja, miként fogja elérni, amint azt is, mit kell kizárni, hogy senki és semmi ne téríthesse le az útról, amely a célig vezet. Ő az a versenyzőtípus, akiből sajnos alig akad mutatóba a mai magyar élsportban. Mert ugyan érzékeli, hogy ő azért egy másik, felsőbb kasztba tartozik immár a sportágában, ám a nagyképűségnek a szikráját sem lehet felfedezni egyetlen gesztusában, félmondatában, hangsúlyában sem. Irigylésre méltó humorérzékének hála mindenen túláradó derűvel szemléli a világot, azaz egyvalamiben biztosak lehetünk: nem létezik olyan téthelyzet, amelyben ő egyetlen pillanatra is összecsinálná magát. Az elmúlt napokban ugyanakkor bizonyította, hogy a jókedv sosem csap át könnyelmű bohémságba. Amikor ,,meccs van", akkor gránitszilárdságú arcéllel érvényesíti mindazt, amiért harcba szállt. Ő nem keresi a bunyót, de odaver, ha az tetszik szükségesnek, akkor és úgy kapcsolgatja fantasztikusan megedzett testén a sebességeket, amikor és ahogy a helyzet kívánja, mert két év alatt megismerte az összes vetélytársát, azaz szépen belövi, melyiküktől mit várhat. Amellett, hogy a 25 kilométer - pláne 17 fokban és egésztestes tapadósban - elsősorban arra csábít, hogy egy-egy versenyző rendre nemet mondjon a lelke mélyéről feltörő ,,szálljunk most már ki" kísértésnek, Kristóf egészen hihetetlen precizitással oldotta meg a legfontosabb részt, az utolsó egy kilométert. Ahogy elengedte picit a többieket, egy utolsó erőgyűjtés után felbőgette a motorokat, nyitott magának egy új sávot, majd amikor elérte a csúcssebességet, szimplán beúszott eléjük, majd tüntetőleg otthagyta őket - 24 500-nál, az ötödik óra végén bődületes lelki terrort jelent, ha valaki elmegy tőled négy-öt méterrel, amikor a célig vezető bóják már feltűntek a horizonton -, és mindezt úgy, hogy életében másodszor úszta végig a 25 kilométert, az elsőről pedig kizárólag rémes emlékei vannak...

Persze, láttuk már keserűnek, például a füredi vb-n, de ilyenkor sem megy át durcásba, hárommondatos közhelyesbe - pacekba elmondja, mit gondol a történtekről, és nagyjából egy órával a verseny után már túl is van az egészen, azaz nem kreál magának temetői hangulatot, mint ahogy most a harmadik eredményhirdetés után sem vonult úgy, hogy helló, itt jön a király, mindenki barnítsa össze magát.

Szóval ismételjük meg: ma ő a világ legjobb nyílt vízi úszója. Öt kilométeren lebucizta a világbajnokot, Marc-Antoine Olivier-t, 25-ön az utolsó két nagy viadalt (2016-os Eb, 2017-es vb) megnyerő másik franciát, Axel Reymond-t, 10-en pedig az ő kezét emelte magasba a rutinosabban benyúló holland olimpiai és világbajnok Ferry Weertman.

Persze ez pillanatnyi állapot - mindenki tisztában van azzal, hogy a nyílt víz kiszámíthatatlansága miatt itt ama bizonyos kasztból bárki nyerhet legközelebb, és bárkiből lehet hetedik. Egy különös világ az övék, ahol mindenki, aki rendszeresen végigússza az 5-10 kilométereket, ugyanolyan megbecsültségnek örvend - mert tudják egymásról, hogy aki ebbe a klubba tartozik, az naponta eltölt hét órát a medencében, és lenyom 10-12-15 kilométert (még egyszer: naponta - megint ne képzeljük magunkat a helyükbe). Errefelé valahogy nem vibrál az a fajta túlfeszültség, ami a mai élsport egyik alapeleme lett sajnos - épp azok a sportolók képesek még a rajt előtt öt perccel és a beérkezés után néggyel a legemberibbek maradni (még ha minden ízükben remegnek is), akik mind közül a leginkább emberfeletti teljesítményt préselik ki magukból.

Öt óra fagyás után együtt nevetnek a forró jacuzziban ülve, és igen, nagy élvezettel járnak rá a magyarok pálinkájára, akár már rögtön a verseny után (mert öt óra után kell valami extra a testnek és a léleknek is - és hát két korty a Rasó-féle legfinomabb balatoni páleszből valóban klasszikus életelixír egy ilyen viadalt követően).

Akármennyire is értéktagadó és a csúfot mindenbe beleverő világ a miénk, most egy picit próbáljunk kilépni a napi szennyből, és hálát adni az Úristennek, hogy ebben a csudálatos világban manapság mindenki egy 21 éves magyar srácot ünnepel.


,,Nem olyan nagy dolog ez" - mondja Rasovszky Kristóf...

Link













 
 
0 komment , kategória:  Sport  
Sok csoda, amit nem ismersz
  2018-08-14 13:30:23, kedd
 
 







SOK CSODA, AMIT NEM ISMERSZ


India






MIANMAR






Libia









Görögország





10



Sri Lanka









Lengyelország









Fülöp szigetek






Törökország









Spanyolország








Gyönyörű vidék, de kell hozzá bátorság!

Link















 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Indonézia, CUNAMI - 2004
  2018-08-13 20:15:21, hétfő
 
 







INDONÉZIA, CUNAMI - 2004


Cunami:

Tengeri (5-50 m magas) hullámok, amelyek víz alatti földrengések által keletkeznek; terjedési sebességük 50-1000 km/óra; a partok mentén nagy károkat okoznak.


2004. decemberében kezdődött az a hullám, ami az addig viszonylag ritkának tartott természeti katasztrófát a szomorú hírek közt az érdeklődés középpontjába helyezte. Azóta nem telik el úgy esztendő, hogy ne hallanánk újabb és újabb cunamikról, amik óriási károkat okoznak. Ha érdekel, mi a cunami és hogyan keletkezik, olvasd el cikkünket!


Cunami - Egy tragédia képekben és adatokban

Link



Cunamik, a pusztító vízhegyek

Link



Zsákai Róbert: A CUNAMI KIALAKULÁSÁNAK OKAI

Link











3





7












































Link
 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
Székely Miatyánk
  2018-08-13 19:45:32, hétfő
 
 




SZÉKELY MIATYÁNK


Mi Atyánk! Ki a mennyekben vagy!
Kitől jön élet és halál!
Hívó szavunk Tehozzád szárnyal
Vígaszra csak ott talál!
Nagyobbak voltunk minden népnél,
S ha meghalunk is, úgy halunk,
Hogy az egész föld minden népe
Megkönnyezi ravatalunk!

A Te neved megszenteltessék!
E nép mindig benned bízott...
Te székely Isten! Félünk téged,
Bár sújtva sújt az ostorod!
Atyánk! Bár itt van a halálunk,
Büszke lelkünk nem kesereg
Bár sorsunk meg nem érdemeltük,
Megszenteltessék a neved!

Óh, jöjjön el a Te országod!
Add, hogy még boldogok legyünk!
Add, hogy még egyszer ránk nézzen
A mi Szent Hargita hegyünk!
Add, hogy még egyszer legyen boldog
Székelyhon minden hű fia!
Add, hogy még felvirradjon egyszer
Ez a bús, gyászos éjszaka!

A Te akaratod legyen meg!
Hogyha már minket elhagytál,
Ha fohászkodunk, már nem hallod
A sorsunk egy hős halál,
De engedd meg, hogy kis fiunknak,
Kikért a szívünk vérezett,
Virradjon Erdély hegyein
Egy dicső székely kikelet!

Ne vígy minket a kísértésbe!
Ne higgyük, hogy hiába volt,
Hogy annyi szörnyű ütközetben
Mindig csak Székely vére folyt!
Ne add, hogy Benned is csalódjunk!
Ne add, hogy Ne higgyünk Neked...
Nem lehet az Istenünk,
Hogy cserben hagytad népedet

Tied lesz Hatalom, Dicsőség!
Ki belénk oltád a hitet,
Amely belénk, múltunkban bízó
S, jövőnk szülő reményt vetett
A mi lelkünk nemesebb, büszkébb,
Merészebb, mint más népeké!
Vállaljuk, ami lehetetlen
Mert felnézünk a nap felé

Tanuljatok, Ti földi népek!
Érezzétek csak egyszer azt,
Ami most elgyötört lelkünkből
A sír szélén is reményt fakaszt!
Érezzétek a Szent hitet
Mit minden hű Székely szív dobog!
Érezzétek!... s megértenétek.
Hogy a Székely csak győzni fog!

Győzünk! Ha nem mi: unokáink!
Mi szépen, csendben meghalunk...
Mert tudjuk: egyszer még felharsan
Erdély szent hegyein dalunk!
S bár míg szívünk szent keservével
Egy jégvilágban megfagyunk,
Hisszük most... s hisszük mindörökké!
Ámen! Hogy székelyek vagyunk!


SZÉKELY MIATYÁNK - Videó

Link


Link





























































Link
 
 
0 komment , kategória:  Hazánk - otthonunk  
Himnusz - szobor harangjáték
  2018-08-13 19:30:27, hétfő
 
 




HIMNUSZ - SZOBOR HARANGJÁTÉK


Link




































 
 
0 komment , kategória:  Hazánk - otthonunk  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 315 db bejegyzés
Összes: 4824 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 156
  • e Hét: 1652
  • e Hónap: 18796
  • e Év: 156168
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.