Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 77 
Puskás szándékos tönkretétele, lábtörések és soha nem látott
  2022-10-31 22:45:32, hétfő
 
 
PUSKÁS SZÁNDÉKOS TÖNKRETÉTELE, LÁBTÖRÉSEK ÉS SOHA NEM LÁTOTT BRUTALITÁS - A FOCIVÉBÉK 5 LEGBORZALMASABB SÉRÜLÉSE
Edvi László2022.10.29. 05:57


November 20-án kezdődik a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság. A minden szempontból rendhagyó torna kapcsán indított sorozatunkban bemutatjuk az eddigi világbajnokságok legjobb, legrosszabb, legbotrányosabb vagy éppen legfurcsább meccseit, jeleneteit. Ezúttal az általunk legemlékezetesebbnek tartott sérüléseket idézzük fel.1930: Két lábtörés az első héten


Már az első világbajnokság, első meccsének 20. percében megtörtént az első komolyabb sérülés. A Franciaország- Mexikó mérkőzésen a francia kapus, Alex Thepot olyan szerencsétlenül avatkozott játékba, hogy azonnal le kellett jönnie. Ez 1930. július 13-án történt vagyis szegénynek igazán balszerencsét hozott ez a dátum. Mivel akkor még nem lehetett cserélni, az európai válogatott 10 emberrel játszva nyerte meg a mérkőzést 4-1-re.

Ennél rosszabbul nem is indulhatott volna a világ mai napig egyik legnépszerűbb sporteseménye, aki hisz az ilyenben nyilván úgy gondolja, hogy ez egy jel volt, hogy sok bajt hoz ez még az emberiségre.


Az első világbajnokságon, 1930-ban nemcsak a labda volt más mint manapság, hanem a játékstílus is Forrás: AFP/Karim Jaafar

Ezt persze bizonyára nem így gondolja az a két balszerencsés játékos, aki Alex Thepot mellett szintén súlyos sérülésével került be a történelembe. A második játéknapon a meglehetősen képzetlen Peru focistái őrült ámokfutást rendeztek Románia ellen, ennek a legszomorúbb következménye az lett, hogy a peruiak

a 35. percben eltörték a temesvári Steiner Adalbert lábát. Így a többnyire magyar és sváb származású játékosokból álló román válogatott 10 emberrel harcolta ki a 3-1-es győzelmet, de a dél-amerikai csapat sem 11 emberrel fejezte be a találkozót, mert Placido Galindo személyében megismerhete a világ az első vb-n kiállított focistát.

Három nappal később jött a második lábtörés. Július 17-én Bolívia már a 3. percben így veszítette el jobbszélsőjét, és mivel végig 10 emberrel kényszerült játszani, nem csoda, hogy Jugoszlávia 4-0-ra legyőzte.


Puskás Ferenc (jobbról) a 8-3-as magyar-német előtt Fritz Walterrel. A mérkőzés végén már nem lehetett a pályánForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Dpa Inp

1954: Puskás Ferenc borzalmas sérülése

Az ellenfelek brutális játékát a magyar válogatott több játékosa is megtapasztalhatta az elmúlt évtizedekben. Persze valószínűleg mindenki elsőre Puskás Ferenc súlyos sérülésére gondol. A legismertebb magyar két góllal nyitotta az 1954-es vb-t a Korea elleni 9-0 alkalmával. Majd a második találkozón az NSZK ellen már a 17. percben betalált. Hidegkúti nagyszerűen időzített labdával kiugratta Puskást, s ő a jobbösszekötő helyéről az ötösről jobbal, laposan a kapus alatt bevágta a labdát.

Ki tudja hány gólig jut, ha minden mérkőzésen ott lehetett volna?

Ezen a mérkőzésen eleinte Jupp Posipal őrizte Puskást, de képtelen volt semlegesíteni. Aztán átvette Werner Liebrich, aki nem válogatott az eszközökben. Először 11-est érően vágta fel a 16-oson belül (elmaradt a büntető), majd a félpályán terítette le nagyon durván. Aztán eljött a végzetes 63. perc! Liebrich szándékosan beletalpalt a magyar zsenibe, aki erősen sántikálva hagyta el pályát, és már nem is tudott visszatérni. Mivel még ekkor sem lehetett cserélni, a magyar válogatott további három gólját emberhátrányban szerezte a későbbi világbajnok ellen. Nyilván mindenki látta, hogy az orvostudomány akkori állásának megfelelően a gyepen vízes szivaccsal próbálták gyógyítani, majd Puskás a pálya szélén telepedett le és vizes törülközőt csavartak a bokájára.


Werner Liebrich itt éppen szabályos eszközzel próbálja meggátolni Puskás Ferencet a gólszerzésbenForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Db

A magyar-német másnapján Puskás Ferencet a solothurni kórházban tüzetesen megvizsgálták. Bokáját megröntgenezték, s megállapították, hogy sem törése, sem szalagszakadása nincs. Kreisz dr., a csapat orvosa szerint Puskás rendkívül erős bokarándulást szenvedett. Ez nagy fájdalmakkal, duzzadással és vérömlennyel jár. Svájcban fizioterápiás kezelést és rövidhullámú besugárzást kapott.

Kreisz dr. a következőket mondta akkor a Népsportnak:

Puskásnak már volt hasonló bokasérülése, s akkor aránylag hamar rendbejött. Ez a sérülése súlyos, de remény van rá, hogy a negyeddöntőig meggyógyul. Attól függ, hogyan zajlik le a vérömleny felszívódása."

A folytatást tudjuk: Puskás csak a döntőben játszott ismét. Nem tudni mennyire jött rendbe, de az biztos, hogy ő szerzett vezetést Magyarországnak. Sajnos 2-3-nál a 87. percben az egyenlítő gólját nem adta meg a játékvezető.


Puskás Ferenc legközelebb a döntőben játszhatott, akkor már a 6. percben vezetést szerzett válogatottunknakForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Schirner Sportfoto Archiv

1982: Schumacher brutalitása, Battiston ájulása

Puskás Ferenccel ellentétben Patrick Battiston soha nem játszhatott vb-döntőt, pedig nagyon közel volt hozzá.

1982-ben a látványosan játszó francia válogatott elődöntőt vívhatott az NSZK-val Sevillában. Az első félidó nem hozott emlékezetes játékot, ám azt követően olyanná vált a mérkőzés, hogy bevonult minden idők legemlékezetesebb találkozói közé. Szerencsére rengeteg pozitív dolog miatt, de egy súlyos sérülés is örökké emlékezetessé tette a drámai meccset.

Patrick Battiston már az azt megelőző az 1978-as vb-n is pályára lépett, 1982-ben pedig végigjátszotta az Anglia és Ausztria elleni találkozókat. Az NSZK elleni elődöntőt a kispadon kezdte, de az 1954-es vb-vel ellentétben ekkor már régen lehetett cserélni, és így az 50. percben jött Bernard Genghini helyére.

Pontosan 10 percre. Ekkor kapott egy remek labdát, elemelte azt a kapujából kifutó német kapus, Toni Schumacher felett-mellett,

majd elsötétült számára minden, és hosszú percek kiestek az életéból.

A német kapus rázuhant, Battiston pedig eszméletét vesztette. Később kiderült: akkor, és ott három foga is kitört. A vb-k történetének legdrámaibb percei következtek. Kétségbeesetten rohanó orvosok, majd a késlekedő spanyol mentők, kiabálás, lökdösődés, Battiston pedig nem mozdult.


Patrick Battiston a Toni Schumacherrel történt ütközés után ájultan fekszik a földön Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Sven Simon

Tíz perc játék után mentő vitte el. A találkozó után még a sérülést okozó kapusnak az édesanyja is ezt mondta fiának telefonon:

Komisz dolog volt, Harald. Nagyon csúnyának látszott, fiam."

Schumacher a nagy port felvert önéletrajzi könyvében, az Anpfiffban ezt írta az esetről:

"Egyetlen német szövetségi kancellár sem - és ha igen, akkor is csak nagy nehézségek árán - okozhatott volna több bajt, mint én."

Schumacher a találkozó után nem látogatta meg a kórházban magához térő franciát, viszont kicsit később a háttérgépezet összehozott egy találkozót a két játékos között.


Link


A német elutazott Metzbe, és közös sajtótájékoztatót tartottak. Ennek során Battiston látványos keretek között megbocsátott Schumachernek.

Aztán két évvel később egy barátságos mérkőzésen ismét egymás ellen játszottak, Strasbourgban a Meinau Stadiont avató találkozón. A meccs végén Battiston odament a végig kitűnöen védő Schumacherhez, gratulált a teljesítményéhez, mezt cseréltek és megölelték egymást.


Patrick Battistont a vb-elődöntőről rögtön a kórházba kellett szállítani Forrás: AFP/-

1994: Egy összetört orr, amit Puhl Sándor sem látott

A spanyol válogatott játékosa, Luis Enrique az 1994-es amerikai világbajnokság szenvedett súlyos sérülést. Az egyik legismertebb, de egyben legfurcsább eset volt az övé. Ugyanis hiába történt egy világbajnokságon, rajta kívül a szerencsétlenség pillanatára alig valaki emlékszik.

Az amerikai vb negyeddöntőjében találkozott Spanyolország és Olaszország. A hajráig 1-1-re állt a mérkőzés, ekkor Roberto Baggio előnyhöz jutatta Itáliát. A 88. percben történt ez, és az olaszok szokásuknak megfelelően foggal-könyökkel próbálták őrizni az előnyüket. Utóbbi nem elírás, ugyanis a 93. percben, vagyis az utolsóban

Mauro Tasotti úgy ütötte meg könyökkel a 16-oson belül Luis Enriquet, hogy a spanyol játékos azonnal elterült.

Mint a meccs után kiderült, eltört az orra. A meccs a brutális szabálytalanság után azonnal véget ért, ugyanis Spanyolország nem kapta meg a neki jogosan járó büntetőt, és ezzel a hosszabbítás kiharcolásának lehetőségét. A játékvezető ugyanis háttal állt az esetnek, így nem látta azt. Őt úgy hívják: Puhl Sándor.

A spanyolok a meccs után természetesen azonnal támadták Puhlt. Az állami televízió, a TVE képújságja (akkor még nem volt internet) ezt írta: Puhl kiejtette a válogatottunkat, tizenegyestől fosztott meg minket"

Javier Clemente, az ezzel a vb-szereplését befejező Spanyolország szövetségi kapitánya a hazaérkezést követően is támadta Puhl Sándort:

Nyilvánvaló, hogy tizenegyest kellett volna adnia a játékvezetőnek. Tassotti a büntető területen belül olyan ütést mért Luís Enriquére, hogy a Real-játékosnak ripityára tört az orra."

Puhl Sándornak egyébként azon a meccsen - a kor szokásának megfelelően -

nem magyar partjelzői voltak, az ausztrál Dunsterr és a belga Matthys segítette a munkáját. Illetve ezúttal egyáltalán nem segítette, mert az esetnek háttal álló játékvezetőt egyikük sem tájékoztatta a dologról.

A spanyolok tiltakozása miatt összeült a FIFA fegyelmi bizottsága, és a testület történelmi jelentőségű döntést hozott. Ugyanis először hozott elmarasztaló ítéletet vidófelvétel alapján. Méghozzá igen súlyosat.


Link


Tasottit nyolc mérkőzésre eltiltotta,

és (ez utóbbi persze nevetséges) 15.000 dollár bírság megfizetésére kötelezte. Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség akkori főtitkára így magyarázta a döntést:

Bizonyára sokan súlyosnak, túlontúl keménynek találják majd az ítéletet, ám szerintünk ez a legkevesebb, amivel büntethetjük az efféle sportszerűtlenségeket.

Tasotti soha többé nem szerepelt az olasz válogatottban, míg a két játékos 17 évvel később egy Roma-Milan mérkőzésen kibékült egymással.

Puhl Sándort pedig annyira nem hibáztatta senki a dolog miatt, hogy ő vezette annak a világbajnokságnak a döntőjét.


Luis Enrique (balról) a spanyol válogatott gólját ünnepli Forrás: AFP/Jacques Demarthon

2010: A második meccsen kinyírták a brazil Elanót

A brazil Elano Ralph Blumer (művésznevén: Elano) a 2010-es világbajnokság sztárja lehetett volna. Az akkor a legjobb focistakorban lévő játékos Pelé egykori csapatából, a Santosból 23 évesen került Európába. Először a Sahtar Donyeckben szerepelt, (a debreceni Oláh Gábor utcai stadionban is, UEFA Kupa-selejtezőn.) A később a Bayern Münchennel BL-t nyerő Anatolij Tyimoscsukkal együtt

tagja volt 2005-ben a Lokit 2-0-ra legyőző csapatnak,

sőt az ukrán gárda az ő szögletét követően szerzett vezetést. Aztán a Manchester Citybe igazolt, és a 2010-es vb-t pedig nagyszerűen kezdte. Az első mérkőzésen Brazília az ő góljával (is) 2-1-re legyőzte Észak-Koreát. Majd a második találkozón Elefántcsontpart ellen is betalált. Nem gondolta, hogy a gólja után már csak 5 percig tart neki a vb.


Elano itt még gólt szerez Elefántcsontpart ellenForrás: AFP/Roberto Schmidt

Ugyanis Cheick Tioté olyan brutálisan szabálytalankodott ellene, hogy hordágyon kellett elhagynia a pályát. A 67. percben, 3-0-ás állásnál, amikor már gyakorlatilag eldőlt a mérkőzés. Elsőre annyira nem tűnt súlyosnak a dolog, hogy a játékvezető, a francia Stéphane Lannoy sárga lapot sem adott a dologért. Tioté egyébként később egy másik eset után kapott, vagyis ezzel megúszta a kiállítást.

Elano azonban nem "úszta meg". Később így emlékezett arra a végzetes pillanatra:

Mondtam a játékvezetőnek, hogy még csak sárgát sem adott egy olyan szerelésért, amely eltörhette volna a lábamat. Ugyanez a játékos ezután újabb súlyos szabálytalanságot követett el Robinhóval szemben, amiért piros lapot kellett volna kapnia.

Csapatunkban is vannak különböző tulajdonságokkal rendelkező játékosok, de
soha nem látni, hogy focistáink rosszindulatú támadást követnének el, ellentétben néhány ellenfelünkkel."


Elanonak az Elefántcsontpart elleni mérkőzés a vb végét jelentette Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A brazil szakvezetés és az orvosi stáb tagjai eleinte még bíztak Elano gyors felépülésében. Dr. Jose Luiz Runco elmondta, hogy a játékos csontzúzódást szenvedett, és hozzátette:

Járni és futni tud, de irányváltásra képtelen. Az úszómedencében és szobakerékpáron dolgozva próbálja fitten tartani magát.

Néhány napon, egy héten vagy egy hónapon belül jobban lehet. Reméljük, hogy a vb-n még tud szerepelni, de ezt nem állíthatom biztosan. Intenzíven dolgozik, kérdés, hogy a természet tud-e segítő kezet nyújtani neki."


Az akkor 29 éves Elano utolsó vb-meccsét hordágyon hagyta el Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Elanón nem segített a természet. Azon a világbajnokságon már nem léphetett pályára. Hiányát Brazília nagyon megérezte. Nélküle döntetlent játszott Portugáliával, majd ugyan Chilét 3-0-ra legyőzte, de a Hollandia elleni vereség a negyeddöntőben a végállomást jelentette az ötszörös világbajnoknak.

Elano akkor 29 éves volt, de gyakorlatilag ezzel a sérüléssel véget ért válogatott-pályafutása.

A következő évben ugyan még játszott három Copa America mérkőzésen (így lett 50-szeres válogatott) de többé nem. Gólt pedig a brazil nemzeti 11-ben utoljára azon az Elefántcsontpart elleni találkozón szerzett.


Link

 
 
0 komment , kategória:  Sport  
Vihar és szerelem: ilyen gyönyörű menyasszony volt Hosszú Ka
  2022-08-29 20:15:36, hétfő
 
 
VIHAR ÉS SZERELEM: ILYEN GYÖNYÖRŰ MENYASSZONY VOLT HOSSZÚ KATINKA AZ ÁLOMESKÜVŐN


Hosszú Katinka és újdonsült férje, Gelencsér Máté múlt hét hétfőn mondta ki a boldogító igent. Az úszónő gyönyörű volt menyasszonyi ruhájában, a közeledő vihar pedig olyan romantikus idillt adott a szertartásnak, amit sokan megirigyelnének.

Ahogy arról a Média is beszámolt, Hosszú Katinkára válása után ismét rátalált a szerelem, Gelencsér Máté személyében, akivel nemrég hivatalosan is összekötötték az életüket.

Az eseményen a magyar sztárok színe java is részt vett, hogy együtt ünnepelhessenek Magyarország történetének talán legnagyszerűbb úszónőjével.

A lényegre azonban várni kellett: Katinka csak egy héttel a nagy nap után osztotta meg az első képeket, amiktől mindenki álla le fog esni. Az úszónő gyönyörűséges menyasszony volt, a vőlegény pedig fess, de az arcukra írt boldogságnak még a sportolópár megjelenését is sikerült túlszárnyalni.

Az esemény idején éppen közeledett a vihar is, ami nem szomorúságot, hanem inkább gyönyörű látványt vitt a nagy napba. Katinka ezt meg is erősítette a képekhez írt szövegében:

"Yesss, jöhet a vihar - írta.

Sportolók, sztárok vettek részt hosszú Katinka és Gelencsér Máté esküvőjén hétfőn este a Skanzenben.

Hosszú Katinka és szerelme, Gelencsér Máté múlt hétfőn kora este kimondta a boldogító igent. Az Európa-bajnokságon még csalódott 33 éves klasszis különleges helyszínt választott a nagy pillanathoz: lakóhelyén, Szentendrén, a Skanzenban, Magyarország legnagyobb szabadtéri néprajzi múzeumában mondta ki a boldogító igent.

Katinka a 30. születésnapján jött össze kedvesével: 2019 óta alkot párt Gelencsér Mátéval, aki maga is úszó volt, majd modellkedéssel foglalkozott, az utóbbi időben pedig edzőként segíti a szerelmét. Idén januárban jegyezte el Katinkát.


Így érkeztek a sztárok Hosszú Katinka és Gelencsér Máté álomesküvőjére - exkluzív fotók, videó

Link 
 
0 komment , kategória:  Sport  
Csoda Angliában: elképesztő foci, kiütéses győzelem!
  2022-06-15 20:45:22, szerda
 
 


CSODA ANGLIÁBAN: ELKÉPESZTŐ FOCI, KIÜTÉSES GYŐZELEM!


MEGSZÜLETETT A MAGYAR VÁLOGATOTT, AMELY ELŐTT A LEGNAGYOBBAK IS LETÉRDELNEK


A magyar labdarúgó-válogatott a nyári szünet előtti utolsó meccsén tegnap este Angliában, Wolverhamptonban lépett pályára az angol válogatott ellen a Nemzetek Ligájában. Marco Rossi csapat pedig tovább folytatta egészen hihetetlen sorozatát és 10 nap elteltével kétszer is legyőzte a tavalyi Eb-döntős Angliát. A budapesti 1-0-s siker után idegenben 4-0-ra nyert a magyar csapat, amely a legendás 6:3 óta először verte Angliában az angol válogatottat és annak is köszönhetően, hogy a németek 5-2-re verték az olaszokat, a magyar válogatott vezeti a Nemzetek Ligájában a halálcsoportot.

A magyar csapat a legendás 6:3 óta először verte idegenben az angolokat és négy meccs után vezeti a csoportját a Nemzetek Ligájában, ez szinte maga a csoda.


A magyar labdarúgó-válogatott a Nemzetek Ligája első négy fordulójában bebizonyította, hogy jó taktikával egy olyan csapat is képes legyőzni a legjobbakat, amelyet előzetesen senki sem tartott esélyesnek. Marco Rossi csapatának emberfeletti teljesítményével - csakúgy, mint a 2021-es Európa-bajnokságon - ismét sikerült maga mellé állítani az egész országot.

Azt már egy évvel ezelőtt az Európa-bajnokságon is megmutatta a magyar válogatott, hogy még akkor is képes felvenni a versenyt a világ legjobbjaival, ha azok alaposan felkészülnek az adott eseményre. Marco Rossi együttese egy éve úgy szerzett pontot háromból két mérkőzésén is (a világbajnok franciák és a németek ellen), hogy az ellenfelei soraiban a legjobb futballistáik csúcsformában léptek pályára.

Már arra is azt mondtuk, hogy futballcsoda, hogy a Puskás Arénában tomboló 65 ezer magyar szurkoló szeme láttára Portugáliával a 84. percig tartottuk a lépést, majd jött minden idők egyik legjobbja, Cristiano Ronaldo, akinek a vezérletével végül 0-3 lett a vége. A címvédő elleni vereség az egyetlen volt tavaly nyáron, amit a mieink elszenvedtek.

Köszönhetően annak az emberfeletti teljesítménynek, amit az előző két világbajnokkal, Franciaországgal (1-1) és Németországgal (2-2) szemben sikerült nyújtani. A franciákkal hazai pályán a tomboló kánikula ellenére is frenetikus hangulatban, a németekkel pedig idegenben sikerült döntetlent játszani.

Ki gondolta volna, hogy a sikertelen vb-selejtező után ismét ennyire magára talál a Rossi-csapat? A Nemzetek Ligája harmadik kiírásában ráadásul megint nekünk nem kedvezett a sorsolás, hiszen a bravúros A-ligába való feljutást olyan ellenfelekkel szemben ünnepelhettük meg, mint Anglia, Németország és Olaszország. Mert az eddig lejátszott négy meccsre visszatekintve ez tényleg egy ünnep volt.

Négy meccs alatt hét pont olyan riválisokkal szemben, mint Anglia, Olaszország és és Németország.

Az angolok és a németek is az év végi világbajnokságra készülnek, az olaszok pedig az Eb-aranyat követő vb-kiesés után új csapatot építenek. Ennek ellenére mégis pont Roberto Mancini csapata volt az, amelyik egyedüliként le tudta győzni a mieinket.

Arról a 2-1-es vereségről Marco Rossi azt mondta, hogy ez történik, amikor a játékosai nem tartják magukat az előre megbeszélt taktikához. A nemzeti csapat Cesenában már az első félidőben kétgólos hátrányba került, és hiába állt nagyjából össze a hajrára a játékunk, már nem tudtuk utolérni az Európa-bajnokot.

Így a négy meccsre visszatekintve valóban az az olaszok elleni első játékrész volt az egyetlen a nyolc félidőből, amit a magyar válogatott elveszített. Az egész egy angolok elleni bravúros győzelemmel kezdődött, amit Szoboszlai Dominik tizenegyesből lőtt góljával sikerült elérni. Utána jött az olaszok elleni vereség, majd a telt házas Puskás Arénában a németek elleni összecsapás.

Nagy Zsolt, a júniusi NL-meccsek egyik legnagyobb felfedezettje már a 6. percben talpra ugrasztotta a 65 ezer fős nézősereget, majd a 9. percben Jonas Hofmann kialakította az 1-1-es végeredményt. Míg az első két találkozón Marco Rossi a kapusposztot kivéve nem változtatott a kezdőcsapaton, addig itt már kénytelen volt mezőnyben is belenyúlni alapcsapatába.

Ez talán nem is véletlen, hiszen az olaszországi meccsen már látszottak a fáradtság jelei is a csapaton, valamint Schäfer András eltiltás miatt nem léphetett pályára. Az ő helyén Callum Styles szerepelt, de Sallai Roland is vállalta a játékot és Gulácsi Péter is visszakerült a kapuba Dibusz Dénes helyére, akinek három nappal később azért így is jutott egy nem mindennapi élmény.

Ugyanez igaz az összes magyar drukkerre, aki elkísérte Wolverhamptonba azt az együttest, amely olyat vitt véghez, amit nem sok csapat mondhat el magáról, sőt! Bizonyos szempontból egy sem. Az egészen emberfelettit nyújtó, 4-0-ra diadalmaskodó magyar válogatott az első olyan vereséget mérte saját pályáján Angliára, amikor úgy kapnak ki négy vagy több találattal, hogy ők közben egyet sem szereznek.

Ismét egymásra talált a válogatott és szurkolóiFotó: Koncz Márton - Origo

A futball őshazájában kedd este után Sallai Roland lett az első magyar futballista Puskás Ferenc és Hidegkuti Nándor óta, aki 90 perc alatt egynél többször vette be az angolok kapuját. A Freiburg támadója mindezt azon a találkozón mutatta be, ami még az Aranycsapat legendás 6:3-as győzelménél is nagyobb különbségű lett.

És egyáltalán nem igaz, hogy a magyarok ellen Anglia B-csapattal állt volna fel.Az angol szövetségi kapitány csereként olyan világsztárokat tudott pályára küldeni, mint Phil Foden, Raheem Sterling, Mason Mount vagy Harry Maguire.

A mieink mégsem törtek meg, sőt, szépen sorban jöttek a magyar gólok az utolsó 20 percben. Sallai másodszor is eredményes volt, majd Nagy Zsolt a németek után egy másik futballnagyhatalom kapuját is bevette, az i-re a pontot pedig az a Gazdag Dániel tette fel, aki koronavírusos megbetegedése miatt csak később tudott csatlakozni a kerethez.

Ádám Martin a wolverhamptoni meccsen két gólpasszal bizonyította képességeit

Bárki, akihez Marco Rossi nyúlt, hozzá tudta tenni azt a pluszt, ami végül 4-0-s győzelmet eredményezett. Az NB I gólkirálya, Ádám Martin is bizonyította képességeit azzal, hogy két tanári gólpasszt is kiosztott előbb Sallainak, majd Nagy Zsoltnak. Úgy néz ki, hogy nem kell aggódnunk, hogy mi lesz az amúgy remekül játszó Szalai Ádám visszavonulása után a csatárposzttal. A paksi támadó képes volt ugyanazt az egészen elképesztő mennyiségű munkát beletenni a támadásépítésbe, amit Szalai a 68. percig tökéletesen megtett.

Könnyen lehet, hogy az évszázad legjobb magyar válogatottja formálódik a szemünk előtt. Amit Marco Rossi kitalál, az eddig maradéktalanul működik. A 3-5-2-es felállás remekül elfedi az egyes játékosok gyengeségeit, cserébe az erősségei mindenkinek kidomborodnak. Az olasz szakembernek még a Lipcsében nem ehhez a játékrendszerhez szokott Szoboszlai Dominiknak is sikerült megtalálni a helyét.

Köszönhetően az angolok elleni ,,kettős győzelemnek", igencsak megnőtt az esély arra, hogy a mieink a következő Nemzetek Ligája-kiírást is az A-ligában kezdhessék meg. A szigetországiakkal szemben a két szeptemberi forduló előtt öt pont az előnyünk, így ha Anglia akár csak egyetlen pontot is veszít a német-olasz kettős elleni mérkőzésein, VAGY ha mi akár csak egyetlen pontot is szerzünk a német-olasz kettős elleni mérkőzéseinken, akkor a legjobbak között maradunk.

Több mint biztató volt az a játék, amit a magyar válogatott tíz nap alatt letett a pályára

Eddig világranglista 40. helyezettként is sikerül helyt állnunk Európa legjobb 16 válogatottja között. Ez mindenképp bíztató a következő ránk váró világesemény, a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőcsoportjainak október 9-i sorsolása előtt. Ráadásul a sikeres Nemzetek Ligája-szereplés egyben egy extra lehetőséget is ad az Eb-pótselejtezőbe való bekerüléshez, ha a selejtezőben esetleg megint nehéz csoportba kerülnénk.

De addig is még két NL-találkozó vár a magyar válogatottra: szeptember 23-án Németországban és szeptember 26-án Olaszország ellen a Puskás Arénában. Újabb futballcsodákra felkészülni! Mert jelenleg négyes döntőbe jutást érő pozícióban állunk.

Viszont ahelyett, hogy nekiállnánk számolgatni, hogyan juthatnánk be a 2023 júniusi ,,szuperdöntőbe", inkább csak próbáljuk megélni a pillanatot!

Van mit megélni!


Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport, 4. forduló:
Anglia-Magyarország 0-4 (0-1)
Wolverhampton, Molineux Stadion, 28 839 néző, v.: Clément Turpin (francia)
gólszerzők: Sallai (16., 70.), Nagy Zs. (80.), Gazdag (89.)

Anglia: Aaron Ramsdale - Kyle Walker, Marc Guéhi, John Stones, Reece James - Conor Gallagher (Mason Mount, 56.), Kalvin Phillips, Jude Bellingham (Phil Foden, 68.) - Bukayo Saka (Harry Maguire, 85.), Harry Kane, Jarrod Bowen (Raheem Sterling, a szünetben)

Magyarország: Dibusz Dénes - Lang Ádám, Willi Orbán, Szalai Attila - Fiola Attila, Styles Callum (Nagy Ádám, 56.), Schäfer András, Nagy Zsolt - Sallai Roland (Nego Loic, 78.), Szoboszlai Dominik (Gazdag Dániel, 56.) - Szalai Ádám (Ádám Martin, 68.)


Csoda Angliában: elképesztő foci, kiütéses győzelem!

LinkCsoda Angliában: megszületett a magyar válogatott, amely előtt a legnagyobbak is letérdelnek

LinkMég pár ilyen magyar-angol meccs és a legnagyobb magyar támadókat is meg fogja előzni a Freiburg szélsője!

LinkSZOMORÚ - NL: kifütyülték a magyar himnuszt Wolverhamptonban

Link
 
 
0 komment , kategória:  Sport  
Magyarországon a világ egyik legnézettebb sporteseménye
  2022-05-08 20:30:43, vasárnap
 
 MAGYARORSZÁGON A VILÁG EGYIK LEGNÉZETTEBB SPORTESEMÉNYE


ÁRADOZIK A KERÉKPÁROSVILÁG: MAGYARORSZÁG A GIRO IGAZI NYERTESE


LinkRózsaszínbe borult a főváros a Giro alatt /Fotó: Fuszek Gábor

Rengetegen biztatták az időfutam alatt a versenyzőket /Fotó: Fuszek Gábor

Budapest - Talán a rajongók, a versenyzők és a szervezők legmerészebb elképzeléseit is túlszárnyalta a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny magyarországi Nagy Rajtjának (Grande Partenza) sikere. Hazánk péntektől vasárnapig a nagymúltú viadal első három szakaszának adott otthont, s a magyar indulókat lelkesen buzdító, rózsaszínbe öltözött tömegeket, a kordonok mögötti tömött sorokat látva kijelenthető, méltó házigazdája volt a világszerte százmilliók által figyelt eseménynek.

A kormány 7,8 milliárd forint állami támogatást adott a rendezési jogok megvásárlására és a rendezés költségeire, úgy tűnik, ez a befektetés megtérülhet. A magyarországi szakaszok a külföldi sztárok, sportvezetők tetszését is elnyerték, így arról is lehet álmodni, hogy egyszer a leghíresebb verseny, a Tour de France rajtját is megrendezhetjük.

- Ahogy idén Koppenhágából indul el a Tour, ugyanúgy megvan a lehetőség, hogy a későbbiekben Magyarország lássa vendégül. A következő külföldi rajtokra tudomásom szerint már vannak jelentkezők, de ahogy a Grande Partenza példája mutatja, akár a Grand Départra is sor kerülhet itt - mondta David Lappartient, a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség elnöke.


Valter Attila, a magyar szurkolók kedvence élvezte a budapesti tekerést /Fotó: Fuszek Gábor

A legtöbbet persze alighanem a három magyar résztvevőnek, Valter Attilának, Fetter Eriknek és Peák Barnabásnak jelentette ez a három nap. A tavaly az összetett éllovasának járó rózsaszín trikót három napon át viselő Valter nem véletlenül viccelődött azzal, ha annyi ötszázast kapna, ahányan a nevét kiabálták az út mentén, megvehetné a Vajdahunyadvárát.

- Egészen lenyűgöző volt a közönség. Csúnyán fogalmazva, elvonták a figyelmemet, de én hagytam, hogy eltereljék, mert ennek minden pillanatát ki akartam élvezni. Lehet, hogy tudtam volna tíz másodperccel jobbat menni, de nem számít. Az számít, hogy ezt az egész lelkesedést viszem tovább magammal Olaszországba. Az a tíz másodperc, amit azzal töltöttem, hogy örüljek a tömegnek, ki fog fizetődni - mondta Valter, aki 29. lett az első etapon, a budapesti időfutamon pedig 82.

Fetter Erik - aki szombaton 45.-ként a legjobb magyar volt - szerint a fővárosban tekerni semmihez sem fogható.


A szurkolók rengeteg erőt adtak a három magyar indulónak /Fotó: Fuszek Gábor

- Sok helyen versenyeztem már, de ilyet még sehol nem tapasztaltam - fogalmazott.

Peák Barnabást is meghatotta a szurkolók szeretete.

- A péntek óta rezeg a telefonom a sok üzenettől és jó kívánságtól, ez azért felpörgeti az embert. Akármilyen fáradt is voltam az este, nem bírtam abbahagyni a mosolygást, úgy meg nehéz aludni - árulta el.

Ez is érdekelheti: Giro d'Italia: Yates nyerte a budapesti időfutamot, Van der Poel az élen maradt - galéria


LinkCsaládi szurkolás

Valter Attilát egész családja a helyszínen buzdította, édesapja, a korábbi sokszoros magyar bajnok Valter Tibor lapunknak elárulta, a rokonságból tízen a rajtnál, tízen a befutónál szurkoltak szombaton. A hangulat őt is magával ragadta.

- Hihetetlen ez a kerékpárimádat, nem is gondoltam volna, hogy ennyien érdeklődnek majd. A szervezők elégedettek lehetnek, elképesztő volt az embertömeg a Hősök terén, a befutónál, mindenhol. Volt már részem ilyenben, de nem hittem volna, hogy egyszer kis hazánkban is átélhetünk ilyet - mondta lapuknak a büszke édesapa.Magyar huszárok vágtáztak a Giro d'Italia kerékpárosaival

Megmutattuk a Giro mezőnyének, milyen a magyar virtus: a huszárok kivont karddal vették fel a versenyt a bringásokkal.

A lovasok lenyűgöző látványt nyújtottak. Pénteken Budapestről rajtolt el a világ legnagyobb kerékpáros versenye, a Giro d'Italia.

Kivont karddal a magyar huszárok...

Azért ezek is érdekes képek" - reagált a kommentátor, amikor a Giro d'Italia mezőnye mellett felbukkant néhány huszár a Budapest-Visegrád nyitó szakasz alatt.

A jelenettől, amelyről az olasz körverseny hivatalos közösségi oldalait kezelő stáb sem felejtett el külön videót közölni, néhány pillanatra el is akadt a kommentátorok szava. Tény, ami tény, nem gyakran találkozni hasonlóval kerékpárversenyeken. Még szerencse, hogy egy másik történelmi védjegy, a lóháton hátrafelé nyilazás nem került elő...

A verseny hivatalos Twitter-oldala a látottakról így számolt be: ,,A Giro d'Italia nem csupán a kerékpározásról szól: a hagyományokról és a szórakozásról is."

Íme videón, ahogy a martonvásári Szent László Huszáregyesület lovasai vágtáznak a versenyzőkkel.


Link

Magyar huszárok vágtáztak a Giro d'Italia kerékpárosaival
Megmutattuk a Giro mezőnyének, milyen a magyar virtus: a huszárok kivont karddal vették fel a versenyt a bringásokkal.


Link


Link

Link


A Blikk megtalálta a Giro kerekesei mellett vágtató martonvásári huszárokat

LinkA Giro d'Italia első magyarországi szakasza

LinkA Giro d'Italia második, budapesti szakasza

LinkA Giro d'Italia harmadik, Kaposvár és Balatonfüred közötti szakasza

Link


 
 
0 komment , kategória:  Sport  
Ötvenegy éves korában elhunyt Csollány Szilveszter olimpiai
  2022-01-25 19:00:53, kedd
 
 ÖTVENEGY ESZTENDŐS KORÁBAN ELHUNYT CSOLLÁNY SZILVESZTER OLIMPIAI BAJNOK TORNÁSZ


51 éves korában elhunyt Csollány Szilveszter. Az olimpiai bajnok tornászt december 3-án, pénteken szállították kórházba, koronavírussal fertőződött meg - közölte a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közös közleményében.

Csollány Szilveszter (Sopron, 1970. április 13. - Budapest, 2022. január 24.) magyar olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász. Az Újpest, majd a Dunaferr SE és a Bp. Honvéd versenyzője volt.

A gyűrű egykori kiválósága koronavírus-fertőzés okozta betegség miatt került kórházba december elején. Halálának hírét a Magyar Torna Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság jelentette be.
Csollány 1970. április 13-án született Sopronban. A tornával átlagon felüli fizikai képességeinek és tanulékonyságának köszönhetően már ötévesen megismerkedett, Győrben. Amikor követte volna a bátyját, és inkább futballozni akart, az édesanyja és az edzője meggyőzték a folytatásról, és az is sokat számított, hogy már egészen fiatalon voltak sikerélményei a versenyeken.


Budapest, 1995. június 4. Csollány Szilveszter lólengés gyakorlata az Országos Férfi és Női Tornabajnokság szerenkénti döntőjében a Tornacsarnokban Forrás: MTI/Illyés Tibor

A fővárosba 1986-ban költözött, az Újpesti Dózsa sportolója lett, három esztendővel később bekerült a felnőtt válogatott keretébe, 1990-ben pedig - a korosztályos versenyek érmei után - első alkalommal állhatott dobogóra a nemzetközi felnőtt mezőnyben, miután harmadik lett az Európa-bajnokságon.Szókimondó magatartása következtében, a szakvezetőkkel folytatott vitái után 1993-ban eltiltották, és fegyelmi büntetése miatt nem engedték indulni a vb-n, vagyis kizárták a válogatottból. Pedig ekkor már világbajnoki ezüst- és kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes volt, a barcelonai olimpián pedig a hatodik helyen végzett gyűrűn.


Középen az olimpiai bajnok, nyakában az aranyérem. Egy csodálatos, 17 évvel ezelőtti pillanat Sydney-ben Forrás: AFP/William West

Ekkor az Egyesült Államokba költözött, és előbb St. Louisban, majd Sacramentóban fiatalokat oktatott. Nehéz körülmények között dolgozott, közben pedig egyedül, edző nélkül készült az atlantai ötkarikás játékokra. Megváltozott, és fegyelmezett emberként ezüstérmet nyert.

Egy év múlva hazaköltözött, Sydneyben pedig rendkívül tudatosan, magabiztosan versenyzett, és látványos gyakorlata emlékezetes körülmények között olimpiai aranyérmet jelentett számára.A világversenyeken csak gyűrűn nyert érmeket, ezért manapság már sokan szerspecialistaként emlékeznek rá, pedig akkoriban erre még nem volt lehetőség.


A sydneyi nyári olimpián gyűrűn aranyérmes Csollány Szilveszter tornász, a férfi kategória győztese felmutatja a serleget az Év Sportolója címek átadásán, a Budapest Kongresszusi Központban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Sikertörténete a 2002-es debreceni világbajnokság megnyerésével vált teljessé, így a következő évben egy olimpiai arany- és ezüst-, egy világbajnoki arany- és öt ezüst-, illetve egy Európa-bajnoki arany-, egy ezüst- és négy bronzérem után visszavonult, mert megelégelte a folytonos fogyókúrát, a kemény edzéseket, és már a motivációja is hiányzott, hiszen mindent elért, amit akart.

Versenyzőként a torna száz százalékban kitöltötte az életét, ezért az edzések mellett nem tudott komolyan tanulni, de a civil életben elsősorban nem emiatt szembesült nehézségekkel. Miután 2005-től elkezdte kapni az olimpiai életjáradékot, felvettek egy svájci frank alapú, biztosítással egybekötött hitelt a családi házukra, aminek a törlesztő részlete az egekbe szökött a 2008-as gazdasági világválság után. Mindez ha nem is tette tönkre, mert nélkülözniük nem kellett, de rendkívül nehézzé vált a megélhetésük.


Csollány Szilveszter olimpiai bajnok tornász a Dunaferr SE-ből januárban átigazolt a Budapesti Honvéd torna szakosztályába. Vereczkey István, a tornász válogatott szövetségi kapitányának irányításával készül a márciusi montreaux-i világkupára és az azt követő hazai és világversenyekreForrás: MTI/Kertész Gábor

Előfordult, hogy több különböző állása volt egyszerre. Minden munkát elvállalt, tevékenykedett egy önkormányzat sportosztályán, játszótereket gyártó cégnél, volt újságíró és középiskolában testnevelő, másfél évig pedig egy kocsmában csaposként dolgozott, de így is nehezen éltek meg.

Először 2008-ban foglalkozott gyerekekkel Sopronban, de a kezdeti sikerek és népszerűség után ellehetetlenítették a saját tornaiskoláját. Két évig, 2011 és 2013 között Izlandon egy klubcsapatnál dolgozott, amit szintén nagyon szeretett, ám két év után a felesége honvágya miatt hazatértek. Csollány ezután másfél éven át Sopron és Svájc között ingázott, ahol szintén tornaedzőként dolgozott, ahogyan később Ausztriában is.


A megosztott ezüstérmes Csollány Szilveszter (b), az aranyérmes olasz Yuri Chechi (k) és a szintén ezüstérmes román Burinca Dan a férfi tornászok gyűrű szerenkénti versenyének eredményhirdetésén a XXVI. nyári olimpiai játékokonForrás: MTI/Földi Imre

Időközben a magyar szövetség segítségével a soproni klubhoz került, ám végül ott sem volt maradása, pedig tevékenységét a szövetségi kapitány is méltatta.

Később főállású édesapaként intézte a négytagú család dolgait, emellett az ELTE szombathelyi központjában heti kétszer külsős torna-szakoktatóként tanította a leendő testnevelő-tanárokat arra, hogyan oktassák majd a tornát, illetve Sopronban egy táncegyesületben tanított talajakrobatikát.


LinkGyász: Szárnyalj, Szilas, a mennyben is! - Csollány Szilveszterre emlékezünk

Linkamikor 50 éves lett - korábbi interjúnkkal emlékezünk Csollány Szilveszterre

Linkamikor Csollány Szilveszter olimpiai bajnok lett - videó

LinkGyász: a miniszterelnök is gyászolja Csollány Szilvesztert


Link 
 
0 komment , kategória:  Sport  
Véget ért a tokiói olimpia
  2021-08-08 20:30:18, vasárnap
 
 VÉGET ÉRT A TOKIÓI OLIMPIA


A magyar küldöttség hat arany, hét ezüstöt és hét bronzérmet szerzett.


A tokiói Olimpiai Stadionban rendezett vasárnapi záróünnepségen kialudt a láng, ezzel véget ért a XXXII. nyári olimpia a japán fővárosban.

A zárt kapuk mögött megtartott több mint kétórás műsor központi részében a 206 delegáció zászlója érkezett a stadionba, a magyart a Tokióban aranyérmes kajakos, Kopasz Bálint vitte. Aztán az olimpia hősei, maguk a sportolók vonultak be az arénába és vegyültek el a küzdőtéren.

Az olimpiai lobogót Koike Juriko tokiói kormányzó átadta Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének, aki Anne Hidalgónak, a három év múlva rendező Párizs polgármesterének nyújtotta át.

A hivatalos program a láng kialvásával és tűzijátékkal ért véget.

A július 23-án kezdődött játékokon 206 nemzet több mint 11 ezer sportolója vett részt, Magyarország pedig hat arannyal, valamint hét-hét ezüsttel és bronzzal a 15. helyen végzett az éremtáblázaton.


LinkA tokiói olimpia összes magyar érme egy videóban

Link
BRAVÚR, HÚSZ ÉREMMEL ZÁRTUK A TOKIÓI OLIMPIÁT


Mutatjuk kik és milyen sportágban állhattak dobogóra a magyar versenyzők.
2021-08-08 19:58:27
Szerkesztő: MTI, Sávoly Boglárka


A magyar férfi vízilabda-válogatott vasárnapi bronzérme azt jelenti, hogy Magyarország 6 arannyal, valamint 7-7 ezüsttel és bronzzal, azaz húsz éremmel zárt a tokiói olimpián, ez az utóbbi 25 év legjobb eredménye.


Az 1996-os atlantai játékok óta, amikor eggyel több, 21 dobogós helyezés született, rendre kevesebb volt a medálok száma.

A 2000-es sydneyi olimpián és a 2004-es athénin 17-17, Pekingben 2008-ban tíz, Londonban 2016-ban 18, míg legutóbb, Rióban 2016-ban 15 érmet nyert a magyar csapat.


Az első hat helyezésen alapuló pontszámítást tekintve a tokiói szereplés az atlantait is felülmúlta. Akkor 151 pontot gyűjtött Magyarország, míg a japán fővárosban 156-ot. Ennél többet legutóbb a 11 aranyat hozó barcelonai játékokon sikerült szerezni, 211-et.

Tokióban 10 negyedik, 9 ötödik és 3 hatodik helyet értek el a piros-fehér-zöld színek képviselői.

Magyarország - a tokióival együtt - 183 aranyérmet, 158 ezüstöt és 181 bronzot szerzett ötkarikás játékokon.A magyar érmesek és pontszerzők (az első hat között végzettek):

ARANY:

Szilágyi Áron (férfi kard egyéni)
Milák Kristóf (úszás, 200 m pillangó)
Kopasz Bálint (kajak-kenu, K-1 1000 m)
Lőrincz Tamás (birkózás, kötöttfogás, 77 kg)
Tótka Sándor (kajak-kenu, K-1 200 m)
Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra (kajak-kenu, K-4 500 m)


EZÜST:
Siklósi Gergely (férfi párbajtőr egyéni)
Milák Kristóf (úszás, 100 m pillangó)
Varga Ádám (kajak-kenu, K-1 1000 m)
Berecz Zsombor (vitorlázás, Finndingi)
Lőrincz Viktor (birkózás, kötöttfogás, 87 kg)
Rasovszky Kristóf (nyíltvízi úszás, 10 km)
Csipes Tamara (kajak-kenu, K-1 500 m)

BRONZ:

férfi kardcsapat (Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Szatmári András, Gémesi Csanád)
Tóth Krisztián (cselgáncs, 90 kg)
Kozák Danuta, Bodonyi Dóra (kajak-kenu, K-2 500 m)
Kovács Sarolta (öttusa)
Hárspataki Gábor (karate, 75 kg)
női vízilabda-válogatott (Gangl Edina, Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Gyöngyössy Anikó, Illés Anna, Keszthelyi Rita, Leimeter Dóra, Magyari Alda, Parkes Rebecca, Rybanska Natasa, Szücs Gabriella, Szilágyi Dorottya, Vályi Vanda)
férfi vízilabda-válogatott (Angyal Dániel, Hárai Balázs, Erdélyi Balázs, Hosnyánszky Norbert, Jansik Szilárd, Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Nagy Viktor, Pásztor Mátyás, Varga Dénes, Vámos Márton, Vogel Soma, Zalánki Gergő)

4. hely:

Verrasztó Dávid (úszás, 400 m vegyes)
Márton Anna (női kard egyéni)
Vas Kata Blanka (hegyikerékpár)
Kenderesi Tamás (úszás, 200 m pillangó)
Kapás Boglárka (úszás, 200 m pillangó)
Csipes Tamara, Medveczky Erika (kajak-kenu, K-2 500 m)
Olasz Anna (nyíltvízi úszás, 10 km)
Csizmadia Kolos (kajak-kenu, K-1 200 m)
Kozák Danuta (kajak-kenu, K-1 500 m)
Nádas Bence, Kopasz Bálint (kajak-kenu, K-2 1000 m)

5. hely:

Salim Omar (tekvondó, 58 kg)
Hosszú Katinka (úszás, 400 m vegyes)
Péni István (légpuska)
Pupp Réka (cselgáncs, 52 kg)
férfi 4x100 méteres gyorsváltó (Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Németh Nándor)
Telegdy Ádám (úszás, 200 m hát)
Szőke Alex (birkózás, kötöttfogás, 97 kg)
Balla Virág, Takács Kincső (kajak-kenu, C-2 500 m)
Muszukajev Iszmail (birkózás, szabadfogás, 65 kg)

6. hely:

Mihályvári-Farkas Viktória (úszás, 400 m vegyes)
Lucz Dóra (kajak-kenu, K-1 200 m)
Marosi Ádám (öttusa)


Magyarország hat arannyal, hét ezüsttel és hét bronzzal a 15. helyen zárt a tokiói olimpia éremtáblázatán, melyen az Egyesült Államok küldöttsége végzett az élen.

Az ötkarikás játékokon 65 ország szerzett aranyat és 93 harcolt ki dobogós helyezést.

Amennyiben a népességet is nézzük, elmondhatjuk, hogy a nálunk kevesebb lakószámmal rendelkező országok közül csak Új-Zéland és Hollandia tudott minket megelőzni.Éremtáblázat

Helyezés - Ország - Arany - Ezüst - Bronz

1. Egyesült Államok - 39 - 41 - 33
2. Kína - 38 - 32 - 18
3. Japán - 27 - 14 - 17
4. Nagy-Britannia - 22 - 21 - 22
5. Orosz Olimpiai Bizottság - 20 - 28 - 23
6. Ausztrália - 17 - 7 - 22
7. Hollandia - 10 - 12 -14
8. Franciaország - 10 - 12 -11
9. Németország - 10 - 11 - 16
10. Olaszország - 10 - 10 - 20
11. Kanada - 7 - 6 - 11
12. Brazília - 7 - 6 - 8
13. Új-Zéland - 7 - 6 - 7
14. Kuba - 7 - 3 - 5
15. MAGYARORSZÁG - 6 - 7 - 7
16.Koreai Köztársaság - 6 - 4 - 10
17. Lengyelország - 4 - 5 - 5
18. Csehország - 4 - 4 - 3
19. Kenya - 4 - 4 - 2


LinkÉREMESŐ TOKIÓBAN, A MAGYAR SPORTCSODÁTÓL VOLT HANGOS AZ ELMÚLT 16 NAP
Origo2021.08.08. 10:56


Egy hihetetlen körülmények között megrendezett olimpián sikerült a magyar küldöttségnek 20 érmet nyerni, ráadásul mindezt összesen kilenc különböző sportágban. Szilágyi Áron és Kozák Danuta beírták magukat a sport halhatatlanjai közé, mellettük is sikerült történelmet írnia több versenyzőnknek Tokióban. Magyar szempontból vasárnap reggel a vízilabda-bronzmérkőzéssel és egy nagy győzelemmel véget értek az ötkarikás játékok a japán fővárosban, így összefoglaltuk az elmúlt bő két hét minden lényeges eseményét, természetesen a magyar érmes helyezésekkel a középpontban.

Több szempontból is egyedülálló és különleges volt a tokiói olimpia. Egyrészt még sosem kellett ötkarikás játékokat egy világjárvány miatt egy évvel elhalasztani, másrészt olyanra sem volt még példa, hogy rendkívül szigorú egészségügyi intézkedések mellett, végül a nézők teljes kizárásával bonyolítsanak le egy olimpiát. Nos, 2021-ben, ebben a szó szerint páratlan évben ez is sikerült.

A koronavírus-világjárvány árnyékában azonban

a magyar küldöttség egész egyszerűen remekelt, és a kilenc különböző sportágban megszerzett 20 érmével az elmúlt negyedszázad legeredményesebb nyári olimpiáját tudhatja maga mögött.

Érdemes ízlelgetni ezeket a szavakat, egy alig tízmilliós ország a világ sportnagyhatalmai közül nem is egyet maga mögé utasítva több sportágban is megmutatta, hogy a legjobb, vagy ott van az élmezőny elején.

A hazai sportélet fejlődése megkérdőjelezhetetlen az elmúlt években, ehhez elég csak a riói olimpiára gondolni, amelyen 15 érmet (8-3-4) szereztek sportolóink, de mindössze négy sportágból jött össze ez a termés. Tokióban aztán ebből a szempontból is kiválóan szerepelt a magyar küldöttség, mert mind az érmek számában, mind a sportágak számában jelentősen előrelépett.Milák Kristóf két érmet, egy aranyat és egy ezüstöt szerzett Tokióban Forrás: MTI/Kovács Tamás

A japán fővárosban már kilenc sportág legjobbjait adta Magyarország, azaz sikerült bő kétszer annyi sportágban felállni a dobogó valamelyik fokára, mint Rióban.

A részletes eredményeket tekintve is történelmi olimpia volt a mostani. Szilágyi Áron megvédte a címét az ötkarikás játékokon a kard egyéni versenyszámban, tette mindezt ráadásul immár másodszor, azaz sorozatban a harmadik olimpiai elsőségét gyűjtötte be. A Vasas sportolója ezzel örökre beírta magát az egyetemes sport nagy almanachjába, mert előtte még soha, senkinek nem sikerült kard egyéniben három egymás utáni olimpián is aranyérmet szerezni.
Szilágyi mellett Kozák Danuta is halhatatlan lett azzal, hogy Tokióban az eddig megszerzett öt olimpiai aranyérme mellé a női kajak négyesnek (Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra) köszönhetően meglett a hatodik elsősége is az ötkarikás játékokon.

A 34 éves édesanya ezzel hatszoros olimpiai bajnok lett, amivel megelőzte a magyar női örökranglistán eddig hozzá hasonlóan öt-öt aranyéremmel álló tornász Keleti Ágnest és az úszó Egerszegi Krisztinát.

Ráadásul Kozák a magyar örökrangsorban utolérte a vívó Kovács Pált és Kárpáti Rudolfot, s az összesen nyolc dobogós helyével - hat első, valamint egy-egy második és harmadik - a hét elsőséggel (plusz egy ezüsttel és két bronzzal) csúcstartó Gerevich Aladár mögött minden idők második legeredményesebb magyar olimpikonja lett.Kozák Danutáról (balról a harmadik) csak szuperlatívuszokban lehet beszélni Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ha már a történelemírásnál tartunk, Milák Kristóf korábban már átadta a múltnak az amerikai úszófenomén,

Michael Phelps 200 méter pillangón elért világrekordját, most pedig az olimpiai csúcsát írta át a fiatal sportoló. Milák 200 méteren gyakorlatilag tönkreverte a mezőnyt, ritkán látott fölénnyel lett aranyérmes.

A 21 éves úszó aztán a 100 méteres pillangón is rajthoz állt, és hihetetlenül izgalmas döntőt vívott az amerikai Caeleb Dressellel, aki csak centiméterekkel tudta Milákot maga mögé utasítani az aranyért folyó csatában.

Az aranyérmek tekintetében, továbbra is a víznél maradva, a kajakosok is ,,összelapátoltak" három elsőséget Japánban. Korábban már írtunk a női négyesről, mellettük Tótka Sándor az olimpiától ,,búcsúzó" 200 méteres kajak sprint számot nyerte, ráadásul rajt-cél győzelemmel. A rövidtáv mellett a hosszabb táv is feküdt a magyaroknak, Kopasz Bálint a királykategóriás férfi K-1 1000 méteren ellentmondás nem tűrően verte vetélytársait és állhatott fel a dobogó legfelsőbb fokára.Kopasz Bálint (középen) vasárnap a záróünnepségen viszi majd a magyar zászlót Forrás: AFP/Philip Fong

Ebben a számban legutóbb magyar versenyző 1968-ban nyert aranyérmet, így Kopasz 53 éves csendet tört meg. A 24 éves sportolóra a versenyzés után egyébként még egy fontos feladat hárul majd, ő viszi a magyar küldöttség zászlóját az olimpia záróünnepségén.

A vízből kicsit kilépve, a birkózószőnyegre tekintve Lőrincz Tamás gyakorlatilag filmbe illő módon zárt le egy nem mindennapi pályafutást.

A 34 éves kötöttfogású birkózó az egyik legsűrűbb mezőnyben, a 77 kg-osok között élete utolsó versenyének utolsó meccsén aranyérmet szerzett, amivel teljes lett az éremgyűjteménye. A kétgyermekes családapa így az eddigi Európa-bajnoki, világbajnoki és olimpiai ezüstérmes helyezései mellé feltehette az i-re a pontot, és olimpiai bajnokként hagyhatja ott a birkózószőnyeget.

Tamás mellett a másik Lőrincz testvér, Viktor is bejutott a saját, 87 kg-os súlycsoportjának a döntőjébe, ahol nagyot küzdve végül ezüstérmet szerzett. Ezzel egyazon olimpián egy arany- és egy ezüstérmet hoztak össze a testvérek, ami egészen egyedülálló teljesítmény a sportban.A tokiói olimpián aranyérmet szerzett Lőrincz Tamás birkózót (elöl, b2) és az ezüstérmet szerzett Lőrincz Viktor birkózót (elöl, b) köszöntik a Liszt Ferenc-repülőtéren Forrás: MTI/Mónus Márton

Az egyedülállót egy másik sportoló, a vitorlázó Berecz Zsombor is elmondhatja magáról, aki Finndingi versenyszámban ezüstérmes lett az olimpián, amivel a magyar vitorlázás legfényesebb érmét szerezte az ötkarikás játékokon.

A vízen maradva, de sportágat váltva a kajak négyesben aranyat nyert Csipes Tamara egyéniben is remekelt. Női kajak 500 méteren az új-zélandiak ikonja, Lisa Carrington mögött (Carrington Tokióban három aranyérmet is nyert) másodikként csapott a célba, így egy arany- és egy ezüstéremmel zárta a tokiói játékokat. Varga Ádám is ezüstérmes lett egy klasszis mögött férfi kajak egyes 1000 méteren, méghozzá Kopasz Bálint mögött jött be, így ezen a távon a dobogó első két fokára magyar versenyző állhatott.

A nyílt vízen nemcsak kajakon, hanem úszásban is jól ment a magyar küldöttségnek, a férfiak 10 km-es versenyszámában Rasovszky Kristóf mindenkit megvert, akit csak lehetett, így a hihetetlenül úszó Florian Wellbrock mögött a második lett a táv döntőjében.Berecz Zsombor a vitorlázók Finndingi versenyében lett második, ez a szám Tokió után búcsúzik az olimpiai programtól Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezüstérmek tekintetében még Siklósi Gergely révén férfi párbajtőr egyéniben is volt magyar dobogós. A vívásnál maradva a férfi kardcsapat is felállhatott a dobogóra, annak is a harmadik fokára, miután a Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Szatmári András, Gémesi Csanád összeállítású kvartett egész nap szépen vívva megnyerte a harmadik helyért kiírt mérkőzését.

A csapatok vonalán továbbhaladva női vízilabdásaink egy egészen fantasztikus és izgalmas meccset játszottak a bronzéremért az orosz olimpiai csapattal, és végül, többek között egy kapusgólnak is köszönhetően 11-9-re nyertek. Ezzel Bíró Attila csapata is történelmet írt, mert még sosem szereztek női sportolóink ebben a versenyszámban érmet az ötkarikás játékokon. Továbbra is ezen a vonalon maradva, csak sportágat váltva a Kozák Danuta - Bodonyi Dóra női kajak kettes az 500 méteres távon a harmadik helyen ért célba.Hárspataki Gábor a karate otthonában, Japánban lett dobogós, ami egészen elképesztő teljesítmény Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Egyéni számokban is remekül helyt álltak versenyzőink, három különböző sportágban hárman is harmadik helyet szereztek Tokióban. A cselgáncsozó Tóth Krisztián a 90 kg-os kategóriában nyert bronzérmet, Kovács Sarolta öttusában mondhatta el magáról ugyanezt, és a karate őshazájában debütáló sportágban Hárspataki Gábor a 75 kg-os mezőnyben állhatott fel a dobogó harmadik fokára a férfi egyéni küzdelem kategóriájában.

A végére is maradt csattanó: férfi vízilabdásaink a görögöktől elszenvedett 9-6-os vereség után a spanyolokkal találkoztak a bronzmeccsen, amelyet kiváló játékot bemutatva megnyertek, megszerezve ezzel a magyar küldöttség 20. érmét is Tokióban.A győztes magyar férfi vízilabda-válogatott Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Maddie Meyer

Erről az olimpiáról még egészen biztosan nagyon sokat fogunk beszélni. A következő nyári játékokat 2024-ben a francia fővárosban, Párizsban rendezik meg.


LinkA tokiói olimpia összes magyar érme egy videóban

Link
Képeken a tokiói olimpia záróünnepsége

LinkEnnyi pénzt kapnak a magyar pontszerzők
Jóval többet érnek az érmes helyezések, mint öt évvel ezelőtt.

LinkEnnyi pénzjutalmat kapnak a sikeres tokiói magyar olimpikonok

Link 
 
0 komment , kategória:  Sport  
25 év leggazdagabb éremesőjét köszönhetjük a magyar sportol
  2021-08-07 20:15:41, szombat
 
 


25 ÉVE NEM SZERZETT MAGYARORSZÁG ANNYI ÉRMET OLIMPIÁN, MINT TOKIÓBAN


A tokiói nyári olimpia záró napja előtt 19 érmet számlál a magyar küldöttség, amivel már túlszárnyalta az utóbbi öt olimpia éremtermését, ennél több medált legutóbb 1996-ban sikerült gyűjteni, akkor 21-szer állhattak dobogóra a magyar sportolók.

Magyar idő szerint szombaton kora reggel, a tokiói olimpia 15. versenynapján a női vízilabda-válogatott megszerezte küldöttségünk 19. érmét - ilyen sikeres szereplést utoljára 25 évvel ezelőtt, 1996-ban produkáltak a sportolóink.

Atlantában 9 sportágban 21 érmet szereztünk, 7 arany, 4 ezüst és 10 bronz megoszlásban. A legeredményesebbek szokás szerint az úszók és a kajakosok voltak. Előbbiek három arany- (Egerszegi Krisztina, Czene Attila, Rózsa Norbert), egy ezüst- (Güttler Károly) és két bronzérmet (Egerszegi és Kovács Ágnes), míg utóbbiak két arany- (Kőbán Rita és a Horvát Csaba, Kolonics György kenu páros), egy ezüst- (férfi kajaknégyes), valamint három bronzéremmel (Pulai Imre, Zala György és a Horváth, Kolonics kettős) zártak. Szereztünk aranyérmet ökölvívásban Kovács István és atlétikában Kiss Balázs révén, míg a vívók mellett a torna, a súlyemelés, az öttusa és a női kézilabda-válogatott is éremmel tért haza.Atlanta, 1996. július 25. Egerszegi Krisztina a női 200 méteres hátúszás döntője után, ahol aranyérmet szerzett a XXVI. nyári olimpiai játékokon Forrás: MTI/Földi Imre

2000-ben Sydney-ben 8-6-3 megoszlásban gyűjtöttünk 17 érmet. Az aranyak felét a kajak-kenusok szerezték (férfi kajak páros és -négyes, valamint kenu egyes és páros), míg a vívók (Nagy Tímea), az úszók (Kovács Ágnes), a tornászok (Csollány Szilveszter), valamint a férfi vízilabdázók végeztek első helyen. Összességében tíz sportágban nyertünk érmet, melyek között ott voltak az öttusázók (Balogh Gábor), a kézilabdázók, a súlyemelők (Márkus Erzsébet), a birkózók (Bárdosi Sándor), az ökölvívók (Erdei Zsolt), és Igaly Diána révén a sportlövők is.

Négy évvel később Athénban lemásoltuk a sydney-i produkciót 17 érmet gyűjtöttünk 8-6-3 megoszlásban. A három kajakos érem mellett előrébb léptek az egyaránt aranyat nyerő sportlövők (Igaly), a birkózók (Majoros István) és az öttusázók (Vörös Zsuzsanna). Ezúttal kilenc sportágban szereztünk érmet, a 17 medál harmadát (hatot) a kajak-kenu hozta.

Pekingben az utolsó előtti napig kellett várni az első magyar aranyéremre, és mindössze hármat sikerült szerezni a legértékesebb medálból Vajda Attila, a Kovács Katalin, Dusev-Janics Natasa kajak páros, valamint a sorozatban harmadszor győztes férfi vízilabda-válogatott jóvoltából. Összesen csupán tíz érmet (3-5-2) gyűjtöttünk, ezek közel harmadát a három ezüstöt nyerő úszóklasszis, Cseh László szerezte.Duchev-Janics Natasa és Kovács Katalin a pekingi olimpiánForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Londonban helyre állt a világ rendje, újra 18 érmet (8-4-6) nyertünk, a három aranyat gyűjtő kajak-kenusok mellett négy másik sportág (úszás, vívás, torna, atlétika) magyar sztárjai állhattak fel a dobogó legfelső fokára. A kajakosok hat éremmel megint vitték a prímet, és ha csak a medálok számát nézzük, az úszók (2-0-1) mellett ezúttal a birkózók (0-1-2) voltak a legsikeresebbek.

Öt évvel ezelőtt Rióban 15 érem (8-3-4) jött össze, ami a megszokott nyolc-kilenc sportág helyett négyből jött össze. Az éremtermés jelentős részét (hét érmet) az úszóknak köszönhettük, közülük is kiemelkedett a három arany- és egy ezüstérmet nyerő Hosszú Katinka, valamint a három aranyat begyűjtő Kozák Danuta fantasztikus produkciója. Katinkán és a kajakosokon kívül csak a vívók nyertek aranyat Szász-Kovács Emese és Szilágyi Áron jóvoltából.

Idén, egy nappal a zárás előtt hat arany-, hét ezüst- és hat bronzérmünk van.,,Ha nem mi, akkor ki? Ha nem most, akkor mikor?"
/Nagy csatában bronzérmes a női vízilabda-válogatott is/

Link
Link
ATLANTA ÓTA NEM VOLT ENNYI MAGYAR ÉREM AZ OLIMPIÁKON


25 év leggazdagabb éremesőjét köszönhetjük a magyar sportolóknak.


A magyar sportolók a tokiói olimpián jelenleg 19 éremnél járnak, miután a női kajak négyes szombaton győzedelmeskedni tudott és a női pólósok bronzérmet szereztek. Ennél többet csak 25 éve, Atlantában szereztek a sportolóink.

A magyar női kajaknégyes ismét megvédte címét 500 méteren a tokiói olimpián. A Kozák Danuta sztrókolta Kozák, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összeállítású egység fantasztikus versenyzéssel sorozatban harmadszor hozta Magyarországnak az aranyérmet ebben a számban. Ez a tokiói magyar küldöttség hatodik aranyérme és 18. olimpiai medáliáját volt a tokiói játékokon.

A magyar női vízilabda-válogatott megszerezte a harmadik helyet szombaton a tokiói olimpián, miután 11-9-re legyőzte az orosz csapatot, és ezzel első olimpiai érmét nyerte. A női válogatott a legutóbbi három olimpián mindig a negyedik helyen végzett, Rióban éppen az oroszoktól kapott ki a bronzmeccsen. Ez a siker a 19. érmünket jelentette a japán fővárosban. 18 éremnél többet csak 25 évvel ezelőtt, 1996-ban, Atlantában nyertek a magyar sportolók, akkor 21-et sikerült.

És itt még nincs vége! Vagyis, lehet még fokozni ezt a nagyszerű teljesítményt, hiszen még három sportágban éremszerzési esélyünk van. Még vasárnap bronzmeccset játszik férfi pólóválogatottunk Spanyolország ellen.LinkFrissítés: 2021.08.08.

A magyar férfi vízilabda-válogatott 9-5-re legyőzte Spanyolországot a tokiói olimpia vasárnapi bronzmérkőzésén, így húsz éremmel zártuk a tokiói olimpiát.
A magyar férfi vízilabda-válogatott vasárnapi bronzérme azt jelenti, hogy Magyarország 6 arannyal, valamint 7-7 ezüsttel és bronzzal, azaz húsz éremmel zárt a tokiói olimpián, ez az utóbbi 25 év legjobb eredménye. Az alábbi kép utolsó sora így ennek megfelelően az alábbiak szerint módosul:

2021 - Tokió - 6 - 7 - 7 - 10 - 9 - 3 - 156
 
 
0 komment , kategória:  Sport  
Fantasztikusan indult a magyaroknak a tokiói olimpia
  2021-07-24 20:30:20, szombat
 
 FANTASZTIKUSAN INDULT A MAGYAROKNAK A TOKIÓI OLIMPIA


Megvan az első arany Tokióban!

Szilágyi Áron zsinórban harmadszorra olimpiai bajnok


Szilágyi Áron immár háromszoros olimpiai bajnok, miután a döntőben legyőzte a férfi kardozók szombati egyéni versenyében az olasz Luigi Samelét a tokiói olimpián.

London és Rio de Janeiro olimpiai bajnoka Tokióban is csúcsra ért. A Vasas 31 esztendős vívója a döntőben 15-7 győzte le az olasz Luigi Samelét.

Ez az aranyérem a legnagyobb kardlegendává tette Szilágyi Áront

Igazi magyar sportcsodával kezdődött meg Tokióban az olimpia: Szilágyi Áron sorozatban harmadszor is győzött a férfi kard egyéni versenyszámban, s ezzel végképp a kardvívás legnagyobb legendája lett, hiszen korábban soha senki sem tudott még három egymást követő olimpián egyéniben aranyérmet nyerni. A 31 éves magyar sportoló az egész nap folyamán csodálatos formában vívott, így ő a magyar csapat első aranyérmese Japánban.A magyar olimpiai csapat egyik legnagyobb csillaga, a kardvívó Szilágyi Áron szerezte hazánk első érmét, a tokiói olimpia július 24-i versenynapján. Naná, hogy a legfényesebb fajtából.

Mi tagadás, nem nagyon létezik megnyugtatóbb pillanat annál, amikor Szilágyi Áron pástra lép egy ötkarikás döntőben. A Vasas kiválósága London és Rio után harmadszor ért a csúcsra, ezzel ő lett minden idők legeredményesebb olimpikonja a fegyvernemben.

Az első erőpróbákon irigylésre méltó magabiztossággal és elbűvölő eleganciával lépett túl, megizzasztására venezuelai és iráni ellenfelei sem voltak képesek. Nem úgy az elődöntős akadályt jelentő grúz versenyző, Szandro Bazadze, aki a lélektani hadviselés visszataszítóbb formáitól és a sportágra legkevésbé sem jellemző sportszerűtlenségtől sem riadt vissza. Áron azonban mindvégig higgadt maradt, ügyesen védett és szúrt, épp a legnehezebb helyzetekben volt a legélesebb, aminek eredményeképp 15-13 arányban megnyerte a mentálisan és fizikálisan egyaránt megterhelő ütközetet.

Az aranyért vívva pillanatok alatt ellépett az őt 2020-ban legyőző Luigi Sameletől, oktatófilmbe illő tusokkal lépdelve harmadik olimpiai elsősége felé. 7-1-es vezetésénél ugyan jött egy enyhébb megtorpanás, de a talján klasszis rohamaira adott válaszként újra sorjáztak az ellenálhatatlan Szilágyi-akciók, így a végjátékot hátradőlve, mindenfajta izgalomtól és kétségtől mentesen szemlélhettük, hogy aztán a tizenötödik találat után lendüljön a kar, és megkönnyebbült mosollyal, örömkönnyekkel kísérve lekerüljön a sisak.

Szilágyi Áron példaértékű tehetségével, kíméletlen profizmusával és végtelenül fókuszált, koncentrált hozzáállásával ismét megmutatta a világnak, hogyan kell vívni. Példátlan sikere és fölénye révén nevét immáron a legmagasabb szinten jegyzik. Olyan magasan, ahol egyetlen kardvívó sem járt még előtte. Hogy képes-e valaki hasonlóra, netán jobbra? Talán csak egy ember. Ő maga.


Ez az aranyérem a legnagyobb kardlegendává tette Szilágyi Áront

LinkÍgy lett háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron - galéria

LinkSzilágyi Áron: Most már elhiszem, hogy tényleg háromszoros olimpiai bajnok vagyok

LinkSzilágyi Áron sporttörténelmet írt, másodszor is megvédte a címét az olimpián - videó
Akárcsak 2012-ben, Londonban és öt éve Rio de Janeiróban, a tokiói olimpián is Szilágyi Áron nyerte a férfi kardozók egyéni versenyét.

LinkSporttörténelem: Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok!

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sport  
XXXII. Nyári olimpia Tokió - Megnyitó
  2021-07-24 20:15:22, szombat
 
 XXXII. NYÁRI OLIMPIA TOKIÓ - MEGNYITÓ


Július 23-án Tokióban fellobbant az olimpiai láng - talán ez az egyik legbiztosabb pont a Japánban rendezett ötkarikás játékokon. Vagyis, hogy elkezdődött végre és igen, biztosan emlékezetes lesz. De az is tény, ezúttal korábban nem várt nehézségekkel is meg kellett küzdenie az olimpia szervezőinek, no és a sportolóknak.

Világjárvány, halasztás, tüntetések - nem mindennapi helyzetben készülődött Japán a földkerekség legnagyobb sportünnepére. 188 millió Covid-fertőzött és 4 millió elhunyt után a világ arra készül, hogy legalább két hétre elfelejti gondját-baját. Az ókorban a fegyvereket letették, az újkorban az injekcióstű biztosan kézben marad, és a versenyek idején is világszerte folytatódnak a védekezések.

A riói olimpián rekordszámú, 11303 sportoló indult, jó eséllyel Japánban többen állnak majd rajthoz. Az már most biztos, hogy 339 versenyszámmal a tokiói lesz minden idők legváltozatosabb játéka, ahol a sportszeretők reményei szerint nem a vírust vizsgáló laborban, hanem a versenypályán dőlnek majd el az olimpiai versenyszámok.

Hivatalosan is megkezdődött a XXXII. nyári olimpia Tokióban. A vendégeket lelkes japánok fogadták a stadion előtt.

A majdnem négyórás ünnepség során a stadion küzdőterén a napot és a Fudzsi hegyet idézték meg egy hatalmas díszlettel, amely méltó körítést adott az eseménynek. A helyi idő szerint este nyolckor kezdődött megnyitó alatt többször is hangsúlyozták az egyik fő üzenetet, az összefogást, amely különösen lényeges a mostani időkben. Az eseményt nézők nélkül rendezték, az újságírókon kívül még egy szektor telt meg a hivatalos személyekkel, valamint a szponzorok képviselőivel.

A tűzijáték és a színpadi bemutató után elkezdődött a nemzetek bevonulása.

Ahogy arról előzetesen hírt adtak, az ünnepség történetében először minden országból egy-egy férfi és női sportoló vitte a zászlót. A bevonulók sorát a hagyomány szerint Görögország indította. A mieink a japán ABC szerinti 143. helyen vonultak be. A magyar csapat 173 tagú, többen azonban hiányoztak a ceremóniáról, mert vagy még meg sem érkeztek a japán metropoliszba, vagy a hétvégén már verseny vár rájuk. A nők piros-fehér-zöld, kimonószerű ruhában vonultak, míg a férfiak sötétzöld nadrágot és piros-fehér-zöld felsőt viseltek. A zászlót a magyar rekorderként hetedik olimpiáján szereplő vívó, Mohamed Aida, valamint a négyszeres olimpiai ezüstérmes úszó, az olimpia után visszavonuló Cseh László vitték.

OSZAKA NAOIMI GYÚJTOTTA MEG AZ OLIMPIAI LÁNGOT

,,Gyorsabban, magasabbra, erősebben - együtt": idézték fel az olimpiai mozgalom közelmúltban kibővített jelszavát. Ugyancsak lejátszották a legidősebb élő olimpiai bajnok, az ötszörös győztes Keleti Ágnesről szóló filmet, melyben bemutatták, mi mindennek volt a szemtanúja az elmúlt évszázadban. A következő jelenet igen látványos volt, 1824 drón formázott a stadion felett egy földgömböt, miközben felcsendült John Lennon slágere, az Imagine.

A hivatalos beszédek során - érdekesség, hogy először tartotta két olimpia érmes -Thomas Bach NOB-elnök köszönetet mondott a japánoknak, amiért a jelenlegi helyzetben is megrendezik a játékokat, amelyet a remény szimbólumának nevezett. Ezt követően Naruhito császár hivatalosan is megnyitotta az olimpiát.

A műsor legötletesebb előadásában eljátszották a sportágakat ábrázoló 50 piktogramot, majd egy videóban mutatták be a helyszíneket. Majd megérkezett az olimpia láng, amely eredetileg 2020 márciusában futott be Japánba, de a halasztás miatt csak egy évvel később indult 121 napos és mind a 47 prefektúrát felölelő útjára. Az utolsó lépéseket a japánok teniszcsillaga, Oszaka Naomi kezében tette meg a szétnyíló Fudzsin, hogy aztán a végén meggyújtsa a megújuló energiával működő fukusimai erőműből hozott hidrogént égető lángot.

Ezzel hivatalosan is megnyitották a tokiói játékokat.

A majdnem négyórás ünnepség látványos tűzijátékkal zárult, mától már teljesen a sportolók lesznek főszerepben.

Kisebb költségvetésű volt a megnyitó, nem voltak szurkolók, de azért van, ami sosem változik az olimpián: a tongai mindenhez is értő sportoló, Pita Taufatofua öltözete!Hónapok óta tartó biztonsági előkészületek és egy év csúszás után nyitották meg a tokiói olimpiát. A stadion körül tüntetők, az arénában pompás megnyitó. Kezdetét vette minden idők legfurcsább olimpiája Tokióban. A közvélemény-kutatások szerint a japán lakosság többsége nem támogatta a rendezést a koronavírus-járvány miatt, ők ennek hangot is adtak, többen tüntettek a játékok ellen. A stadionon belül ezer VIP-vendég foglalhatott helyet, a lelátók azonban szomorú képet festettek teljesen üresen. Sajnos az a versenyek alatt sem lesz másként, hiába próbálkoztak a helyiek, a koronavírus miatt nézők nem lehetnek a stadionban.


Képgaléria

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sport  
Tokió 2020 / 2021
  2021-07-23 06:46:02, péntek
 
 TOKIO 2020 / 2021


Ma július 23-án Tokióban fellobban az olimpiai láng - talán ez az egyik legbiztosabb pont a Japánban rendezett ötkarikás játékokon. Vagyis, hogy elkezdődik végre és igen, biztosan emlékezetes lesz. De az is tény, ezúttal korábban nem várt nehézségekkel is meg kell küzdenie az olimpia szervezőinek, no és a sportolóknak.

Világjárvány, halasztás, tüntetések - nem mindennapi helyzetben készülődik Japán a földkerekség legnagyobb sportünnepére. 188 millió Covid-fertőzött és 4 millió elhunyt után a világ arra készül, hogy legalább két hétre elfelejti gondját-baját. Az ókorban a fegyvereket letették, az újkorban az injekcióstű biztosan kézben marad, és a versenyek idején is világszerte folytatódnak a védekezések.

A riói olimpián rekordszámú, 11303 sportoló indult, jó eséllyel Japánban többen állnak majd rajthoz. Az már most biztos, hogy 339 versenyszámmal a tokiói lesz minden idők legváltozatosabb játéka, ahol a sportszeretők reményei szerint nem a vírust vizsgáló laborban, hanem a versenypályán dőlnek majd el az olimpiai versenyszámok.

A Tokióban ma kezdődő XXXI!. Nyári Olimpiai Játékok nyitóünnepsége előtt huszonnégy városban rendeztek olimpiát. A játékok modern kori történetében (azaz 1896-tól) ennyi város adott otthont a világ legnagyobb sporteseményének.


Athén (1896, 2004)Athén és 1896-ban az első újkori játékok helyszíne volt
Forrás: Photononstop/Photononstop/Guido Alberto Rossi


Párizs (1900, 1924)Párizs eddig kétszer rendezett nyári olimpiát, és 2024-ben harmadszor is szeretne
Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Walter Zerla


St. Louis (1904)Az Egyesült Államok először a Missouri államban fekvő St. Louisban rendezett nyári olimpiát 1904-ben
Forrás: Origo


London (1908, 1948, 2012)London az egyetlen olyan város a világon, amely eddig három nyári olimpiának adhatott otthont
Forrás: AFP/Justin Tallis


Stockholm (1912)1912-ben a svéd fővárosban adtak egymásnak randevút a világ legjobb sportolói
Forrás: robertharding/Yadid Levy/Yadid Levy


Antwerpen (1920)Belgiumban csak egyszer rendeztek nyári olimpiát, és annak is 96 éve már: 1920-ban, Antwerpenben
Forrás: Origo


Amszterdam (1928)Belgium után nyolc évvel egy másik Benelux-állam, Hollandia látta vendégül a világot. 1928-ban Amszterdamban zajlottak a játékok
Forrás: Origo


Los Angeles (1932, 1984)Az első magyar vízilabda-aranyérem (1932) és egy bojkottal terhelt olimpia (1984) - mindkettő Los Angelesben
Forrás: Image Source/© Image Source, all rights reserved./Pete Saloutos


Berlin (1936)A második világháború kitörése előtt három évvel a németországi Berlin rendezhetett olimpiát
Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide Please check additional restrictions!/Robert Schlesinger


Helsinki (1952)Az eddigi legsikeresebb magyar szereplés 1952-ben, Helsinkiben történt, ahol 16 aranyérmet nyertünk
Forrás: robertharding/Gavin Hellier/Gavin Hellier


Melbourne (1956)Az olimpiai játékok 1956-ban értek először Ausztráliába. Melbourne eseményei a magyar forradalom árnyékában zajlottak
Forrás: Image Source/Image Source/Wilfried Kecichwost/Wilfried Kecichwost


Róma (1960)Az Örök Város olimpiájáról közvetített először élőben a Magyar Televízió
Forrás: robertharding/Marco Cristofori/Marco Cristofori


Tokió (1964)Az első Ázsiában megrendezett nyári játékoknak a japán főváros adott otthont. 2020-ban is Tokió következik
Forrás: Photononstop/Calle Montes/Photononstop/Calle Montes

Mexikóváros (1968)Az első ázsiai olimpia után jött az első közép-amerikai: 1968, Mexikóváros
Forrás: robertharding/Ben Pipe/Ben Pipe


München (1972)Olimpia és terror Münchenben. Az izraeli sportolókat gyilkoló palesztin Fekete Szeptember terrortámadása az egész világot megrázta
Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Rosanna U


Montréal (1976)A kanadai Montréal gazdaságilag csaknem beleroppant az 1976-os olimpia megrendezésébe
Forrás: Image Source/© Image Source, all rights reserved./Charles Knox


Moszkva (1980)Olimpia komoly bojkottal, az égbe szálló Misa mackóval és a hatalmas Szovjetunióval: Moszkva, 1980
Forrás: robertharding/Michael Runkel/Michael Runkel


Szöul (1988)Két csonka olimpia után szinte az egész világ színre lépett Dél-Korea fővárosában, Szöulban
Forrás: robertharding/Eleanor Scriven/Eleanor Scriven


Barcelona (1992)A világ a mai napig találgatja, ki gyújtotta meg a barcelonai olimpia lángját. Az íjász? Vagy egy ember, aki megnyomott egy gombot?
Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Quim Roser


Atlanta (1996)Athén, Athén - harsogta a világ. Aztán döntött a NOB, a centenáriumi olimpia Atlantáé lett
Forrás: robertharding/Gavin Hellier/Gavin Hellier


Sydney (2000)Azt mondják, Sydney a világ egyik legszebb fekvésű városa. Azt mondom, ez volt minden idők legtökéletesebben megrendezett nyári olimpiája
Forrás: robertharding/Frank Fell/Frank Fell


Peking (2008)Ahol a hajszálak is vigyázzban álltak. 2008-ban Peking sok szempontból különleges nyári olimpiát rendezett, és most a 2022-es télire készül
Forrás: Imaginechina/Xiao pangzi - Imaginechina/Xiao Pangzi


Rio de Janeiro (2016)Olimpia először Dél-Amerikában. . A játékok megrendezésével Rio de Janeiro az első dél-amerikai város, amely olimpiát rendezett. A játékokon rekordszámú ország vett részt, 207 ország jelezte a részvételét


Tokió ( 2020 / 2021 )Ma este Tokióban fellobban az olimpiai láng, ezúttal immár másodszor.
 
 
0 komment , kategória:  Sport  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 77 
2022.11 2022. December 2023.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 207 db bejegyzés
Összes: 4494 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 639
  • e Hét: 10686
  • e Hónap: 23387
  • e Év: 668801
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2022 TVN.HU Kft.