Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Te tudtad? Ez a magyar nő Erzsébet királynő rokona...
  2020-06-28 22:15:11, vasárnap
 
 
Te tudtad? Ez a magyar nő Erzsébet királynő rokona - nagyon hasonlítanak!


Erzsébet királynő a világ legismertebb női uralkodója. Rekordidejű uralkodása alatt azt hihetnénk, már nehéz újat mondani róla, de te tudtad, hogy magyar kötődése is van?

2020-ban már 67 éve annak, hogy korona került Erzsébet királynő fejére. Ekkor mindössze 27 éves volt, és talán még ő sem gondolta, hogy ilyen hosszú ideig ül majd a trónon. Ezalatt a 67 év alatt persze Erzsébet királynőnek nem volt olyan egyszerű dolga, mint Dorothy-nak végigmenni Sárgaköves Úton, döntéseit számos alkalommal bírálta a közvélemény, de őt rendíthetetlenül állta a sarat, és a mai napig van energiája árgus szemmel figyelni családja életét:

Kitartása, és karizmatikus személyisége talán pont annak köszönhető, hogy apai ágon magyar származású. Bizony, kevesen tudják, de Erzsébet királynő ükanyja egy magyar grófnő, Rhédey Klaudia, akit a Windsor uralkodóház egyik ősanyjaként is emlegetnek a történelemben.Gróf kisrédei Rhédey Klaudia Zsuzsanna (kereszteléskori neve Rhédey Clodina Zsuzsanna) (Erdőszentgyörgy, 1812. szeptember 20. körül - Pettau, 1841. október 1.) magyar grófnő, házassága révén Teck hercegnéje, kreált címén Hohenstein grófnő, a mai Windsor uralkodóház egyik ősanyja. II. Erzsébet brit királynő ükanyja.

A család egyik híres tagja volt Rhédey Ferenc (1610-1667), Erdély fejedelme (1657-1658), aki azonban nem volt közvetlen felmenője. Rhédey Klaudiát szülei, gróf kisrédei Rhédey László és báró nagyváradi Inczédy Ágnes 1812. szeptember 21-én kereszteltették meg az erdőszentgyörgyi református templomban Clodina Zsuzsanna névre. Ő volt a házaspár egyetlen felnőttkort megért gyermeke.

Tizennyolc éves korában I. Ferenc császártól, magyar királytól a család meghívót kapott, és egy báli szezonra Bécsbe utazott. A bálon Sándor württembergi herceg és Klaudia első látásra egymásba szeretett. A bál után a herceg kérőként jelentkezett Rhédey Lászlónál, aki azonban elutasította azzal az indokkal, hogy nem tud magyarul. A leánykérést - korabeli szokások szerint - családi viták hosszú sora követte, de ötévi várakozás után (megtanult magyarul), 1835. május 2-án mégis egybekeltek, és Klaudia megkapta az előkelő Hohenstein grófnéja címet

Egyetlen fia, Ferenc 1837-ben Teck herce­ge lett, így királyi családból választhatott ma­gának feleséget: Viktória Mária cambridge-i hercegnőt, Viktória angol királynő unokanővérét vette el. Gyermekeik közül az egyik lányt, Teck Máriát a királynő unokájához, Albert walesi herceghez, annak halála után sógorához, György yorki herceghez adták feleségül, aki 1910-től V. György néven lépett az angol királyi trónra. Rhédey Klaudia, ,,az őszinte szerelem pici nagy­asszonya" unokája királyné lett, dédunokái, Edward és György herceg pedig angol király. Ez utóbbi idősebbik lánya, Klaudia ükunokája II. Erzsébet brit királynő.


Portré Rhédey Klaudiáról és Erzsébet királynőről - hasonlítanak, nem? /Forrás: wikipedia/

A magyar rokonságot egyébként a mai napig sem felejtette el a brit királyi család, Károly herceg 2010-ben így nyilatkozott, mikor hazánkba látogatott:

Különleges kapcsolat fűz Magyarországhoz, hiszen egy-harmincketted részben magam is büszkén magyarnak vallhatom magam ük-ük-üknagyanyám, Rhédey grófnő révén.

Ebből pedig következik, hogy bizony a kedvenc gyerkőcünk, György herceg ereiben is csörgedezik magyar vér, ő 128-ad részben magyar származású, talán ezért ilyen nagy csibész!

 
 
0 komment , kategória:  Tudod-e?  
Amit nem tudtál az állatokról
  2019-02-02 20:00:24, szombat
 
 

AMIT NEM TUDTÁL AZ ÁLLATOKRÓL


Az állatokkal való foglalkozás egy nagyon kellemes része lehet az életünknek. Azon túl hogy aranyosak, egyes fajok hűségesek, és okosak is lehetnek. Kutatással bizonyították, hogy az állatokkal való foglalkozás csökkentheti az ember vérnyomását, és jobb közérzethez vezet.

Ha szereted az állatokat, olvasd el a lentieket, meg fogsz lepődni.


19 + 1 érdekes tény, amit - valószínűleg - nem tudtál az állatokról.


1. A teheneknek mindig van egy legjobb barátjuk.

2. Évente több millió fa nő ki csupán azért, mert a mókusok elássák a makkokat.

3. A pillangóknak a lábukon van az ízlelőbimbójuk.

4. A vidrák egymás mancsait megfogva alszanak el, hogy ne sodorja szét őket az áramlás.

5. A turritopsis nutricula medúza fajta képes regenerálni saját sejtjeit, amivel szinte halhatatlannak mondható.

6. A hím gentoo pingvinek úgy udvarolnak, hogy sokat kutatva kiválasztják a környék legkerekebb kavicsát, és azt viszik a kiszemelt pingvin lánynak. Ha elfogadja a kavicsot, onnantól egy párnak számítanak.

7. A tengeri csikó monogám, kiválasztott párjával úszik egész életében, egymás farkait összekulcsozva.

8. A fiú kiskutyák hagyják a lány kiskutyákat birkózás közben nyerni.

9. Ha egy majom az elvégzett munkáért nem ugyan azt a jutalmat kapja, mint egy másik, felháborodik és kifejezi nemtetszését.

10. A giliszták összebújással kommunikálnak.

11. Az elefántok hihetetlen mértékű empátiát mutatnak, bármilyen más fajjal szemben is.

12. A halak is képesek eszközöket használni valamilyen cél érdekében. Ezt csupán 2009-ben figyelték meg először, azóta egyre több halfajnál.

13. A macska orrlenyomata annyira egyedi, mint az ember ujjlenyomata.

14. A delfinek elnevezik egymást, és tudják egymást hívni egyed szinten.

15. A tehenek több tejet termelnek, ha nyugtató zenét hallgatnak.

16. A fészekrakás időszakát kivéve a sarló fecske az egész életét a levegőben tölti.


17. A baby csimpánzok szeretnek játékbabákkal játszani.

18. A patkányok tudnak nevetni.


19. A kurtafarkú kenguru valószínűleg a legboldogabb állat a Földön. Mindig mosolyog

+ 1. A rozmár agya a torkában van, az idegrendszerét a hasában hordja, a fogai a gyomrában, a veséje pedig a fejében van. Ráadásul a combjával hall és a lábával érzi az ízeket.... és azt tudtad-e?"Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a világon. Az emberek és a magyarok."

Isaac Asimov
 
 
0 komment , kategória:  Tudod-e?  
Az angol királyok félig magyarok
  2018-08-08 22:59:52, szerda
 
 
AZ ANGOL KIRÁLYOK FÉLIG MAGYAROK


Őfelsége II. Erzsébet Anglia királynője.

Tudják a kedves olvasók, hogy ki volt II. Erzsébet üknagymamája?
Nem más, mint egy magyar erdélyi gróf leánya: Rhédey Claudia!

Egy újság kivágás a magyar sajtóból:


Tudják a kedves olvasók, hogy az angol és a skót királyok ősanyja ki volt?
Nem kisebb személyiség, mint SZENT ISTVÁN MAGYAR KIRÁLY LEÁNYA : ÁGOTA!


Nézzük a történeti tényeket: Szent István uralkodása alatt a ma is használt írásbeliség még nem alakult ki. Született gyermekeiről alig tudunk valamit. Külföldön a Thietmar krónikája ennyit ír: "in ipsis infantiae gradibus instates" - gyermekkorukban elhaltakEgy XIV. századi magyar krónika, Sequitur de regibus közlése:

Mindig csak fiú nevek. A család nevét, fényét, gazdagságát a fiúk vitték tovább. A nők ebben a korban nem számítottak, hisz csak az volt a dolguk, hogy utódokat hozzanak a világra. Nem meglepő, hogy némely magyar királyunk feleségének a nevét sem ismerjük.

Árpád-házi Ágota történetének kezdete a ködös angol-honban kezdődik a IX. században!

OLVASSUK:

Magnus Kanut dán király megtámadja Anglia uralkodóját, s megöli "Vasbordájú" Edmunt királyt.Gyermekeinek, Edmuntnak és Edwardnak menekülniük kell az országból, hű embereikkel együtt. Hosszas bolyongás után jutnak el Pannónia földjére, "Szent" István király birodalmába. A vendég szerető király befogadja Edmunt király gyermekeit, kíséretükkel együtt. A királyfiak szerepet vállalnak István udvarában, vitézei lesznek. István annyira megkedveli őket, hogy egy nagy birtokot adományoz nekik a mai Baranya megyében.

"Mert az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő."
/intelmek Imréhez/

Hogy ez így történt, bizonyítja egy 1235 évi, II. András által kiállított oklevél, mely a pécsi püspöknek adományozott bírtok egy részét így nevezi az oklevélben:

"terris Brittannorum de Nádasth" - Nádasdon lévő Britek földje-/MOL-DL-3, átírás/

Nádasd birtokon volt RÉKA vára. Ide költöztek be az angol királyfiak. Edmund hamarosan meghal. Edward megkéri István király ÁGOTA nevű leányának kezét. Az ifjú házaspárnak itt születnek meg gyermekeik:
Margit, /1047.06.10./ ő a későbbi Skóciai Szent Margit/ Krisztina, Edgard.

Az angol történelem kereke fordul egyet. A Londoni "Bölcsek Tanácsa" új királyt választ 1056 évben, a választás a Pannóniában lakó Edwardra esik. Így hazahívják családjával együtt.

Így ír erről Willam Malmesburg krónikája:

"Hitvalló Edward király követséget küldött a hunok királyához, hogy Edmund fiát, Edwardot engedje haza, hogy elfoglalja ősei trónját"

ALBERICUS krónikája így írja le a történetet 1017 évnél:Háza népével hazaköltözik, elfoglalja Anglia trónját. De a legendás angol trónviszályok tovább gyűrűznek, s Edward váratlanul meghal. Az új király Edward fia Edgard lesz az új választott király. A fiatal uralkodónak a támadó Hódító Vilmossal szemben semmi esélye nincs. Anyjával és nővérével menekülnie kell. A skótok földjére menekülnek, ahol "véreskezű" Malcolm skót király befogadja őket. Margit szépsége és okossága elbűvöli a királyt, s özvegy lévén megkérte Margit kezét, legyen a felesége, a skótok királynője. Az igenlő válasz után 1070-ben megtartották az esküvőt Edinburgh várában."Malkolm a legnemesebb királyi családból vett magának feleséget" "Ágotán, Margit anyján keresztül a magyar szokások, törvények, erkölcsök, vallásos felfogás érvényesült /szent/ Margit személyiségében és felfogásában"

Írja Ducsek E. Skóciai Szent Margit élete c. könyvében.

Margit fordulópontot hozott a barbár skótok életében. Az országot a nép-jogok szabad gyakorlatához segítette, katolikus vallásra térítette a népet.Szent Margit iniciálé. Malkolm király és Margit a trónon.

Magyarországi magyar kíséretének tagjait magas pozíciókba juttatja. Ma is több ősi skót klán büszkén vallja magát MAGYAR származásúnak. Malkolmnak és Margitnak nyolc gyermeke született. Három fia is skót király lett közülük.Férje és legidősebb fia elesik az angolokkal vívott csatában, s ez annyira megviseli, hogy két nappal később bánatában 1093.11.16 -án meghal.

Akkora szeretet és tisztelet övezte a szent életű feleséget, családanyát, népe gyámolítóját, hogy IV. Incze pápa 1251-ben szenté avatja.Idézet egy angol parlamenti megemlékezésből:

"Mi, skótok büszkék vagyunk pannóniai Margitra, de méltán lehetnek büszkék a magyarok is! Emlékezzünk meg róla kegyelettel, mint az első magyar keresztény térítőnkről! "Edinburghi várban lévő Szent Margit kápolnája. Építette a hálás skót nép Margit emlékére, a halála utáni években.

Szenté avatása után a Dunfermline apátsági templom sírkertjébe helyezik örök nyugalomba. Sírja neves zarándokhely a mai napig.Megjegyzem, hogy egyes történészek Ágotát Szent István testvérének, esetleg Gizella rokonának tartják. Csak egy a baj: az évszámok. Feltételezik, hogy egy angol ifjú ember feleségül venne egy öreg matrónát? Ha Géza fejedelem lánya Ágota, akkor kb. ötven évesen elveszi egy huszonéves ifjú, s még gyerekeket szül? KÉPTELENSÉG!

Ha "Szent" István unokájának királyi vére már felhígult az angol királyokban, kaptak még egy magyar hölgyet, ki újból pótolta azt: gróf Rhédey Claudiát.


OLVASSUK EL TÖRTÉNETÉTgróf Rhédey Claudia de kisréde. Windsor uralkodóház egyik ősanyja. II. Erzsébet brit királynő ükanyja.

Aba Sámuel király /1041-1044/ és Szent István húga /neve nincs/ házasságából születtek a Rhédey család ősei. 1466-ban I. Mátyástól nyer címeres armálist Nagy-rédei János. 1659-ben Rhédey Ferenc de nagyréde mint Erdély fejedelme grófi címet, és címert kap I. Lipót császártól. /Királyi könyvek, 12/225./A Rhédey család grófi címere

Claudia Erdőszentgyörgyi Rhédey kastélyban látja meg a napvilágot 1812-ben. Szülei gróf Rhédey László és Inczédy Ágnes. Igen kiváló nevelést kap. Bájos, nagyon okos hölgy válik belőle, mikor fel cserepedik.

Mint minden főúri családnak, nekik is van a bécsi császárvárosban palotájuk. Itt éri a családot az a megtiszteltetés, hogy 1830 évben I. Ferenc császár és magyar király meghívót küld nekik az évi farsangi bálra. A bál forgatagában megismeri a délceg katonatisztet, Sándort, Württemberg hercegét, s rögtön bele is szeret. A kölcsönös vonzalom hamarosan szerelembe fordul. A hercegi család nem nézi jó szemmel, hogy csak egy "gróf" a választott ara. A házasság sok bonyodalom után csak 1835-ben teljesedik be. Hogy ne legyen a házasság rangon aluli, Claudia megkapja az előkelő Hohenstein grófja címet. A házasságból két leány s egy fiú születik. Ferenc nevű fia megkapja 1837-ben a Teck hercege címet.Rhédey Claudia és férje, Sándor württembergi herceg

Erdőszentgyörgy temploma, hol Rhédey Claudiát eltemették. A templomban van az emléktáblája, melyet unokája, Mary Viktória, Teck hercegnője állíttatott 1905 évben.Károly trónörökös Erdőszentgyörgyön felavatott Rhédey Claudia szobránál tiszteletét teszi

A román turisztikai hivatal egyik turistacsalogató videofelvételén a trónörökös büszkén állítja, hogy Havasalföld kegyetlen hercege, III. Vlad vére folyik az erei­ben, ezért járna neki a hatalomból is.

A Daily Mail már tavaly pedzegette román forrásokra hivatkozva, hogy akár le is mondana a brit trónról fia, Vilmos herceg (30) javára, hogy ha kell, elfoglalhassa a román trónt III. Károly néven. És bár a felvételen mosolyogva adja elő, hogy részt kíván a hatalomból, bizonyos szinten komolyan gondolja, hiszen évek óta rengeteg pénzt fektetett többek között erdélyi építészeti emlékek rendbehozatalába, és ingatlant is vett ott.

Rokonságát a családfakutatók is megerősítik, Vlad Tepes tizenhatodízigleni leszármazottjaként emlegetik. A királyi család úgy került rokonságba Drakula gróffal, hogy az edinburghi hercegnő, Mária, aki Károly dédapjának unokatestvére volt, hozzáment I. Ferdinánd román királyhoz.

A kolozsvári történész, Doru Radosav szerint a Windsor-ház és a Tepes család közti rokoni kötelék egyébként magyar vérvonalon alakult ki. Miután a Segesváron született Vlad első felesége Báthory lány volt, második nejét a Szilágyi-klánból vette el, míg harmadik felesége Mátyás király unokatestvére volt.

Erdélyi vér csörgedezik az ereimben, családfám szerint a ,,karóba húzó" Havasalföld hercegétől, Vlad Tepestől származom!

- mondta Károly büszkén a Travel Channel műsorában.


Mogyoróhéjban ennyi a történet, hogy Anglia és Skócia királyai, királynői MAGYAR génekkel is rendelkeznek, MÉGHOZZÁ:

Szent István és Aba Sámuel királyaink génjeivel!Ezt a családfát nemrégen kaptam:DE

ne legyünk anglománok! Van a tarsolyban még egy igen érdekes házasság a VIIII. századból:

Menjünk vissza a KAROLING korba, s nézzünk bele az ANNALES BERTINI 949 évi bejegyzésébe:
"Pippin egybekelt Bertradával, aki a Bertha nevet viseli" -mikor Martell Karolus feleséget keresett fia, Pippin számára, a királyi tanács a "hungáriai Bertára" szavazott. A leánykérő követség Hungáriába ment, s meg is kapták Berta kezét.

Tudvalévő, hogy akkor a hatalmas AVAR birodalom élte fénykorát "Hungáriában" Hogy a avar Kagán, vagy a Jugurrus leánya volt-e Berta, nincs adat.

Pippin,/pippinus parvus, kis pippin/ volt Nagy Károly, Magnus Karolus, az "első európai" apja, ki Neustrasia majordomusa volt."Signum + Inlustri viro pippins maiore domus" -Pippin majordomusnak, a kiváló férfiúnak keresztvonása!

Karolus Magnus portréja. /Albrecht Dürer/ és Vert-arany hermája.

A Marmontieri legenda írja:Berta hun /magyar/ királyi származású.

Szent Wandregisilius annales 877 évi bejegyzése: "Lajos /a jámbor/ kapta meg az avaroknak,. azaz a hunoknak, vagyis a ungarok /magyarok/ országát"

/a frank birodalomba tudták, hogy az avarok-magyarok!/

Ezt az eseményre még 1373 évben is emlékeztek, hiszen ADANET LE ROI:
Historie de la royne Berta et du Roy Papin trubadúr énekben /chanson de geste/ megírták és a trubadúrok országszerte énekelték!Berte as-grans-piés: nagylábú Berta - népies elnevezés.


MÉG EGY KEVÉSBÉ ISMERT TÉNY:

"Első" királyunk, Szent István felesége, Gizella negyedrészt MAGYAR volt! Gizella DÉDAPJA, Arnulf, ellensége, Konrad frank király elől Magyarországra menekült. Itt feleségül vette KAÁL vezér leányát, Agnest.


Közzétéve ennyi ideje: 15th January 2017, szerző: Levente Szepsy SzűcsLink

LinkAdalék Edgar (az utolsó Atheling) és az európai uralkodó házak származásához:
(i) P. Spangár András: Magyar Krónika, 1660
134.o.: An. C. 1016 ,,... Eduard az Angliai Királynak Fiai Magyar Országba hozattatnak"
136.o.: An. C. 1033 ,,András, Béla, és Levente, a' Kopasz László Fiai, kik Lengyelországba szaladtak Gizella a' Királyné miatt ..."
141.o.: An. C. 1054 ,,... Szent Eduard, az Angliai Királynak Fia, és Sz. Eduard Király, és Martyrnak unokája, Magyar Országból az angliai Koronára hazaszóllíttatik ..."
143.o. An. C. 1067 ,,Meg hal Sz. Eduard Angliai Király. Szent Margit Skócziába érkezik Bertalan; avagy Bertholdus Leslaus, igen tekintetes Urral, a' kinek attya Magyar vala.
145.o. An. C. 1080 ,,Meg hal Christina Sz. Eduard Angliai Király leánya.
(ii) Amit még a (nem ókumlált következtetésekkel teli, kivételesen hiteles források alapján tényszerűen) skóciai Szent Margitról szóló Wikipedia bejegyzésből is (jó) tudni: "Száműzött Eduárd (Edward Ætheling 1016-1057), Edmund fivére, II. Vasbordájú Edmund angol király fia István lányát (más források szerint húgát), Ágotát vette feleségül. Margit 1045. június 10-én született az egykori Reska (Réka-)várban Nádasd (ma Mecseknádasd) település mellett."
(iii) Enyhén eltérő évszámokkal (ez igen gyakori egészen a 19. századig), de tényszerűségén mit sem változtat:
"Eduárd és Ágota Margit (1045-1093), Krisztina (1047-1102) és Ætheling Edgár (1051-1126) nevű gyermekeikkel 1057-ben érkezett Angliába. A hastingsi csatavesztés után a Bölcsek Tanácsa utolsó kísérletként Anglia függetlenségéért az ifjú Edgárt, Margit testvérét választotta királlyá. Edmund és (István lánya) Hedvig Ottó nevű fiától származik a Gut-Keled nemesi ág." (a leginkább hiteles forrás: Nyáry Krisztina naplója)
Margit Skóciába menekült és szent is és minden brit királyné ősanyja is lett.
(iiii) Elgondolkodtató (kellene, hogy legyen!), hogy miért éppen "Réka/Rika vára" településen él és születik meg az utolsó Atheling, azaz az angol királyságot megteremtő leghitelesebb királyi vér, nemesi ág (Athelingok a brit tudósok által is tudottan az angol királyság forrását jelentő heptarchák, azaz a hét angol-szász-jut királyságokat alapító uralkodó háziak, akik i.sz. 450-451-ben kelnek át az ! Angar(n)-Sachson és a (!) Scan&Dacia nevű Jutland tartományból brit földre
(v) Érdekes, hogy ez éppen Atila nyugati hadjáratának és a Catalaunumi ütközetnek is ez az éve és az angol vérnemesek neve Atheling, s hogy a HUNG mennyi elnevezésben lett nyugati nyelveken ING). Mennyi véletlen (nem vélt!) egybe esés?! Ætheling: ejtsd: Edeling, írd: Atheling, eredetileg nem volt Athelhing, Atilhung, Atilhungar, Atila révén hung (~vér~real~grál)?!
(vi) Érdekes, hogy Honoria (HonoRIKA?) száműzetik a római udvarból (mikor Atila jegyeseként kínálta fel magát), s egyes feljegyzések szerint éppen Dacia területére (azaz netán Erdélybe)?! Miért épp ott kapnak életteret a száműzött Atheling leszármazottak?!
(vii) Nyáry Krisztina naplójából tudni, hogy az István udvarában menedéket találó száműzött gyermekek másika, Edmund is egy Szent Istvántól származó (Hedvig nevű) leányt vett feleségül. Ő már nem érte meg a visszatérést, így családja hazánkban maradt, s lett a Gut-Keled ház alapítója (gyermekük neve Ottó volt, kinek köze nincs az Orseolókhoz - szerencsére Nyáry Krisztina naplójából az igazság is tudható).
(viii) Gut-Keled háziak nádorokként, ispánokként szolgálták királyaink, mint Bocskaiak, Báthoriak, Zrínyiek, Rákócziak, Széchenyiek, s - döbbenj le testvér! - Vecelin is. 1326-ból való a nemzetség egyik ágának folyamodványa és az ennek alapján kiállított adománylevél, mely a Somogy megyei Koppányt leverő Weissenburgi Vencellint a Gut-Keled nemzetség (egyik) ősének nevezi. Azaz hajdan még tisztában voltak azzal is, hogy Vecelin is Atila leszármazott, vagy Atila révén nemességet nyert spán volt, kik bajor avarokként jöttek Gizella királynéval hazánkba (ma még mindig nem vélt, de jó okkal), mint Pázmány és Hunt kapitányok is.

Van itt mit még a történelem udvarán söpörgetni!


 
 
0 komment , kategória:  Tudod-e?  
Duguláselhárítás - házilag
  2018-05-15 18:45:44, kedd
 
 DUGULÁSELHÁRÍTÁS - HÁZILAGEZT AZ AGYAFÚRT MEGOLDÁST EGY ÖREG NÉNI ÁRULTA EL NEKEM. NEM HITTEM NEKI ADDIG, AMÍG SAJÁT MAGAM KI NEM PRÓBÁLTAM! A DUGULÁS AZONNAL MEGSZŰNT!


Idővel a mosdókagylók, fürdőkádak lefolyójának áteresztőképessége lecsökken, mert bennük jelentős mennyiségű szemét, piszok gyűlik össze. Aztán egy szépnek nem nevezhető napon az eltömődés foka olyan naggyá válik, hogy a víz már alig folyik le. Ne rohanjunk azonban rögtön vízvezeték szerelőhöz, vagy az üzletbe lefolyótisztítókért!

A Bidista.com szerkesztősége most elmondja kedves olvasóinak, hogy hogyan lehet az ilyen kellemetlen dugulásokat otthoni körülmények között megszüntetni. A hozzávalók minden átlagos háztartásban megtalálhatóak.

Hogyan szüntessük meg a dugulást a mosdókagylóban?

Hozzávalók:

200 gramm sütőpor
200 gramm só
150 ml ecet
víz

Elkészítés és felhasználás:

1. Először keverjük össze a sót és a sütőport.
2. Óvatosan öntsük bele ezt a keveréket a lefolyóba
3. Az ecetet kissé forraljuk fel, majd öntsük a lefolyóba. Egy átlagos kémiai reakciónak leszünk tanúi, melynek során hab keletkezik.
4. Végül öntsünk forró vizet a lefolyóba, hogy átmossuk azt. Kész is vagyunk! Ezután a víz akadálytalanul fog lefolyni.

Ez egy végtelenül egyszerű megoldás a problémára. Ezek az összetevők kiválóan feloldják a különféle szennyeződéseket, ugyanakkor nem károsítják a lefolyócsövet sem. Ezen kívül a dugulás ilyentén való elhárítása nem vesz igénybe túl sok időt és emellett semmilyen speciális eszközre, szerszámra sincs szükség az elvégzésére.

Legyenek a te lefolyóid is tiszták és problémamentesek! Oszd meg ezt a trükköt barátaiddal, ismerőseiddel is, biztosan ők is találkoztak már a dugulás problémájával!


Link


Link

Link

Link


 
 
0 komment , kategória:  Tudod-e?  
Amit nem tudtál az állatokról
  2016-10-17 22:31:07, hétfő
 
 
AMIT NEM TUDTÁL AZ ÁLLATOKRÓL


Amit - valószínűleg- nem tudtál az állatokról


A teheneknek mindig van egy legjobb barátjuk.
Évente több millió fa nő ki csupán azért, mert a mókusok elássák a makkokat.A pillangóknak a lábukon van az ízlelőbimbójuk.A vidrák egymás mancsait megfogva alszanak el, hogy ne sodorja szét őket az áramlás.A turritopsis nutricula medúza fajta képes regenerálni saját sejtjeit, amivel szinte halhatatlannak mondható.A hím gentoo pingvinek úgy udvarolnak, hogy sokat kutatva kiválasztják a környék legkerekebb kavicsát, és azt viszik a kiszemelt pingvin lánynak. Ha elfogadja a kavicsot, onnantól egy párnak számítanak.A tengeri csikó monogám, kiválasztott párjával úszik egész életében, egymás farkait összekulcsozva.A fiú kiskutyák hagyják a lány kiskutyákat birkózás közben nyerni.Ha egy majom az elvégzett munkáért nem ugyan azt a jutalmat kapja, mint egy másik, felháborodik és kifejezi nemtetszését.Az elefántok hihetetlen mértékű empátiát mutatnak, bármilyen más fajjal szemben is.A halak is képesek eszközöket használni valamilyen cél érdekében. Ezt csupán 2009-ben figyelték meg először, azóta egyre több halfajnál.A macska orrlenyomata annyira egyedi, mint az ember ujjlenyomata.A delfinek elnevezik egymást, és tudják egymást hívni egyed szinten.A tehenek több tejet termelnek, ha nyugtató zenét hallgatnak.A fészekrakás időszakát kivéve a sarló fecske az egész életét a levegőben tölti.A baby csimpánzok szeretnek játékbabákkal játszani.A kurta farkú kenguru valószínűleg a legboldogabb állat a Földön. Mindig mosolyog.Tudod-e?

"Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a világon. az emberek és a magyarok."
Isaac Asimov

 
 
0 komment , kategória:  Tudod-e?  
Tudtad?
  2016-01-31 17:00:27, vasárnap
 
 T U D T A D ?


- 4000 évvel ezelőtt Babilonban bevett szokás volt, hogy az esküvő után a menyasszony apja újdonsült vejét egy hónapig itatta. Az ital mézből készült sör volt, innen származik a magyar "mézeshetek"" illetve az angol "honeymoon" (mivel a babiloniak holdhónapot használtak) kifejezés.

- A baglyok az egyedüli madarak, amelyek látják a kék színt.

- A Caesar salátát nem Julius Caesarról nevezték el. Nevét kitalálójáról, Caesar Cardiniről kapta, aki először készített ilyet saját, Caesar's Palace éttermében a mexikói Tijuanában.

- *A földkéreg tektonikus lemezei olyan sebességgel mozognak, mint amilyen gyorsan az emberi köröm nő.*

- A Földön minden nap 0,00000002 másodperccel hosszabb az előzőnél, a Föld forgási sebességének lassulása miatt.

- A földrengések erősségének mérésére szolgáló Richter-skála növekvő mérőszámai 32-szeres szorzót jelentenek egymáshoz képest. Vagyis, egy 6-os erősségű rengés ereje a 32-szerese egy 5-ös erősségűnek. Bár a 10 a maximum, a becslések szerint egy 9-es erősségű rengés teljes tektonikus pusztulást jelentene. A legkisebb, műszerek nélkül is észlelhető rengés a 2-es.

- A gepárd az egyedüli macskaféle, amelyik nem tudja visszahúzni a karmait.

- A kaméleon testhosszúságának másfélszeresét teszi ki nyelvének hossza.

- A ketchup Kínából származik.

- A korabeli írásokból kiderül, hogy Leonardo da Vinci nem tudományos vagy művészi teljesítményére volt a legbüszkébb, hanem arra, hogy puszta kézzel képes volt vasat hajlítani.

- A lézersugár feltalálása után egy ideig a sugár erejét Gillette-ben mérték, ami azt mutatta, hogy hány Gillette borotvapengét volt képes átlyukasztani.

- A méhek, a teknősök és a termeszek teljesen süketek.

- A patkányok hosszabb ideig bírják víz nélkül, mint a tevék.

- A sakkban használt "Sakk-matt" kifejezés alapja a perzsa "Shah Mat", aminek jelentése: "a király halott".

- A testen belül a fájdalom kb. 110 m/s sebességgel terjed.

- A Titanic katasztrófáját két kutya is túlélte.

- *A világ ivóvízkészletének egyharmada Kanadában található.*

- A világ legnagyobb munkáltatója az indiai vasúttársaság, több mint egymillió alkalmazottal.

- *A víziló bőre közel 6,5 centiméter vastag, így a legtöbb fegyver lőszere ellen védelmet nyújt. Az állat 3 méternél nagyobbra és 4 tonnára is megnőhet, mégis gyorsabban tud futni, mint egy ember!*

- Albert Einstein 6 éves korában kezdett beszélni.

- Az amerikai űrhajósoknál követelmény a 180 centiméternél kisebb testmagasság.

- Az Apollo 11 űrhajó landolásakor már csak 20 másodpercre elegendő üzemanyaggal rendelkezett.

- Az eddigi leghosszabb, emberi testben talált bélféreg 33 méter hosszú volt.

- Az első autós kiadó ablakkal rendelkező étterem egy McDonald's volt, az Arizona államban található Sierra Vista-ban. Az étterem azért csinált ilyen kiadó ablakot, hogy a közeli katonai támaszponton állomásozó katonákat is el tudják látni élelemmel, akiknek egyenruhában tilos volt
bármilyen boltba belépniük.

- *Az első e-mailt 1972-ben továbbították az Interneten keresztül.*

- Az ollót Leonardo da Vinci találta fel.

- Az USA államok közötti autópályáit úgy építették, hogy minden 5 mérföld útból legalább 1 mérföld egyenes legyen. Ezek az egyenes útszakaszok repülőgép leszállópályaként használhatók háború vagy egyéb vészhelyzet esetén.

- Csak két állat van, amely a fejének elfordítása nélkül is látja a háta mögötti területet: a nyúl és a papagáj.

- Egy ember hamarabb elpusztul a teljes alváshiánytól, mint az éhségtől. 10 alvás nélküli nap már elég a halálhoz, míg éhezni több hétig is képes egy egészséges személy.

- Hitler és Napóleon is csak egy herével rendelkezett.

- Kanada az egyetlen olyan olimpiát rendező ország, aki nem nyert aranyérmet a saját olimpiáján.

- Tüsszentés közben az ember szíve egy millisecundum időre megáll.
 
 
0 komment , kategória:  Tudod-e?  
A 62 leggazdagabb ember annyi pénzt birtokol, mint a világ s
  2016-01-26 19:00:26, kedd
 
 

TE TUDTAD?


A 62 LEGGAZDAGABB EMBER ANNYI PÉNZT BIRTOKOL, MINT A VILÁG SZEGÉNYEI ÖSSZESEN


A Föld 62 leggazdagabb embere annyi pénzt birtokol, mint a világ 3,6 milliárdnyi szegénye. A lakosság 1 százaléka nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint a másik 99 százalék.

Elgondolkodtató adat...

Földünk [62 leggazdagabb embere mára akkora vagyonnal rendelkezik, mint a világ lakosságának szegényebbik fele, több mint 3,6 milliárd ember együttesen. Miközben a szupergazdagok még gazdagabbak, a szegények még szegényebbek lettek - állapította meg hétfőn az Oxfam nemzetközi segélyszervezet.

A jóléti szakadék gyorsabban mélyül

A jelentés szerint a globális lakosság leggazdagabb 1 százalékának több a vagyona, mint a fennmaradó 99 százaléknak összesen. Mindez azt jelenti, a jóléti szakadék gyorsabban mélyül, mint azt korábban feltételezték, és az 1 százalék egy évvel hamarabb utasította maga mögé a 99 százalékot.

Az Oxfam kutatása szerint a leggazdagabb 62 ember vagyona 2010 óta 44 százalékkal gyarapodott, míg a világ szegényebbik felének jövedelme 41 százalékkal csökkent. A szupergazdagok listáját 53 férfi és 9 nő foglalja el, közel felük az Egyesült Államokból való, 17 európai, a többiek pedig Kínában, Brazíliában, Mexikóban, Japánban és Szaúd-Arábiában élnek.

Adóparadicsomokban csücsül a gazdagok pénze

A kiváltságosok vagyonából mintegy 7,6 billió dollár offshore adóparadicsomokban csücsül, holott ha megfizetnék az adót a vagyonuk által generált jövedelem után, évente 190 milliárd dollárral több állna a világ kormányainak rendelkezésére - idézi az Oxfam Gabriel Zucman, kaliforniai egyetem adjunktusának becslését.

Az afrikai gazdagok offshore vagyona miatt évente kieső, mintegy 14 milliárd dollár (közel 4000 milliárd forint) adóbevétel elegendő lenne olyan egészségügyi beruházásokra, amelyekkel évente 4 millió gyermek életét tudnák megmenteni, és elegendő tanárt alkalmazhatnának ahhoz, hogy minden afrikai gyermek iskolába járhasson.

Be kell az adót hajtani a szegények megsegítése érdekében

A gazdagok adókötelezettségeinek behajtása létfontosságú lenne, ha a világ vezetői teljesíteni akarják azt az ígéretüket, mely szerint 2030-ra felszámolják a szegénység szélsőséges formáit, és ez csak az egyike annak a 17 célkitűzésnek, amelyet az ENSZ tavaly szeptemberi fenntartható fejlődési csúcstalálkozóján fogadtak el.

A növekvő egyenlőtlenség mögött meghúzódó legfőbb tendenciák egyike az, hogy a nemzeti jövedelemnek szinte az összes fejlett és fejlődő országban csak kisebb része kerül a dolgozókhoz, és egyre nő a szakadék a legnagyobb és a legalacsonyabb fizetések között. Éppen ezért minél előbb szükség lenne a minimálbérek globális szintű emelésére - olvasható az Oxfam jelentésében.


Forrás

Link
Persze nem szabad gerjeszteni a hangulatot a gazdagok ellen.

Igaz, a haszonszerzéseiket milliók fogyasztásából nyerik, mialatt a haszonszerzésekből milliókat is rekesztenek ki ugyanazok a társaságok/rendszerek - akik közben a legtöbb hasznot húzzák.


 
 
0 komment , kategória:  Tudod-e?  
Tudnom kell... Illik tudnom...
  2015-12-27 18:30:10, vasárnap
 
 


TUDNOM KELL... ILLIK TUDNOM...


Mátyás Szabolcs - Mátyás-Kulcsár Éva: TUDNOM KELL, MERT MAGYAR VAGYOK!


,,A néphagyomány tart meg bennünket magyarnak, s a nemzetközi
műveltség tesz bennünket európaivá. Ha azonban csak az európaiságra
törekszünk, lehetünk nagymüveltségü népek, de minél hamarabb
megszűnünk magyarnak lenni."

Győrffy István


MÁTYÁS SZABOLCS könyvsorozatának első darabja ez a kötet.

Voltak a történelemnek olyan időszakai, amikor arra akarták kényszeríteni ezt a nemzetet, hogy megtagadja a múltját, elferdítve tanulja meg a történelmét és elfeledje ősei vallását.

Sajnos ez igen mély nyomot hagyott az emberekben, így generációk nőttek fel egy szellemi nihilben, akik így már sajnos maguk sem tudták átadni az utódaiknak azt, amit egy folyamatosan fejlődő társadalomban az előző nemzedék átad a következőnek.

Szilárdan hinnünk kell abban, hogy ez nem ismétlődik meg, és nemzetünk függetlensége soha többet nem fog veszélyben forogni.

Mátyás Szabolcs könyve egy Széchenyi idézettel is nyit, amely így hangzik: Magyarország nem volt, hanem lesz!

A könyv forgatása közben varázsütésre szűnik meg minden negatív sztereotípia, ami a nemzetünkkel kapcsolatosan a tudatalattinkban van.

Egy olyan élményben lesz részünk, hogy a könyv végére merünk majd nagyok lenni! Soha többé kis nemzet, utolsó csatlós, vesztes nép beidegződés!

"Konzervatívoknak ajánlott, egyéb ideológiájú honfitársainknak szintén kötelező!"

A ,,TUDNOM KELL, MERT MAGYAR VAGYOK" című ezen kiadványt úgy kell kezelni, mint egy felülmúlhatatlan háziszert a magyarságtudat és a lelki egészség ápolására!


Mátyás Szabolcs - Mátyás-Kulcsár Éva: Tudnom kell, mert magyar vagyok!
/Klikk a LINK-re, azonnal olvashatod/

Link
Mátyás Szabolcs: Illik tudnom, mert magyar vagyok

E könyv a több kiadást is megélt Tudnom kell, mert magyar vagyok című könyv folytatása. Mint az a címből is kiderül, a könyv olyan tudnivalókat tartalmaz, amire nem mondhatjuk azt, hogy feltétlenül tudnia kell mindenkinek, mivel inkább abba a kategóriába tartozik, amit ,,illik tudni".


Mátyás Szabolcs: Illik tudnom, mert magyar vagyok
/Klikk a LINK-re, azonnal olvashatod/


Link
Tudtad...? A magyar királynak vétójoga volt a pápaválasztásnál


A magyar királynak vétójoga volt a pápaválasztásnál. A jog a Szent Koronához kötődött, s utoljára Ferenc József élt vele, amikor a szabadkőműves hírében álló Rampolla bíboros megválasztását kívánta megakadályozni. Ilyen joga a magyar királyon kívül egyetlen európai uralkodónak sem volt.


A Szent Korona vétójoga a pápaválasztásnál

Link
Dupka György - Levél

Kedves Barátom, miért kérdezel,
Származásom, mondd, miért érdekel?
Kedves Barátom, feltárom neked a szívem,
Mert én magyarnak itt születtem.

Itt, hol a múló kor tükreiben
Átok fogan és vérző szerelem,
Erdős-Kárpátok karéjozta sík vidéken,
Mert én magyarnak itt születtem.

Sorsunk évgyűrűktől duzzadó fa,
Gyökereket vert véres múltú fa,


Bűnös századok viharától megtépetten,
Mert én magyarnak itt születtem.

Nem fojtjuk el a feltörő éneket,
Nem felejtjük el a gyászos éveket.
Félj, ha a gyávaság most szívedbe mar,
Ajkunkon tovább lobog az ősi dal.

S ki-ki mely nép fia s leánya,
Ezt most soha senki nem tagadja,
És anyanyelvem holnap is büszkén megvédem,
Mert én magyarnak itt születtem.


Magyarnak születtem / Hungarian born

Link

 
 
0 komment , kategória:  Tudod-e?  
"Japánikum"
  2015-11-09 19:40:03, hétfő
 
 
"Japánikum"


13 CSODÁLATOS TÉNY JAPÁNRÓL! TE TUDTAD...?


Olvassátok el ezeket a csodálatos tényeket Japánról!1. Tudtad, hogy a japán gyerekek tanáraikkal együtt negyed órán keresztül maguk tisztítják az iskoláikat?
Ennek köszönhetően a fiatal generáció már vigyáz a tisztaságra és igényli is azt.

2. Tudtad, hogy a kutyatartó japán polgároknak kötelező egy csomagot vinni magukkal, amibe beleteszik a kutya elejtett ürülékét?
A higiéniának és buzgóságuknak köszönhetően a tisztaság a japán erkölcs részévé vált.

3. Tudtad, hogy a takarítókat Japánban egészségmérnöknek nevezik? Havi 1,3- 2,2 millió Forint között keresnek, illetve írásbeli és szóbeli vizsgán is részt kell venniük?

4. Tudtad, hogy Japánnak egyáltalán nincs természetes erőforrása? Évente több száz földrengésnek van kitéve, mégis a világ 2. legnagyobb gazdasági hatalmává válhatott.

5. Tudtad, hogy Hirosima mindössze 10 év alatt visszanyerte az atombombázás előtti gazdasági színvonalát?

6. Tudtad, hogy Japánban tilos telefont használni a vonatokon, éttermekben és bármilyen fedett helyiségben?

7. Tudtad, hogy a japán diákok elsőtől hatodik osztályig etikáról és emberi kapcsolatokról tanulnak?

8. Tudtad, hogy a japánok az egyik leggazdagabb nép, mégsem alkalmaznak bejárónőt vagy takarítót? A szülők és a gyermekek felelősek a háztartásért.

9. Tudtad, hogy az első három évfolyamon nincs vizsga az iskolákban? Az oktatásuk célja, hogy a gyerekek személyiségét fejlesszék és magukévá tegyék az alapvető szabályokat, nem pedig az, hogy az elméletet bemagolják, majd visszamondják.

10. Tudtad, hogy egy büfében a japánok csak annyit vesznek, amennyi még nem veszik kárba? Nem dobnak ki ételt, és nem pazarolják azt.

11. Tudtad, hogy a vonatok átlagos késése Japánban 7 másodperc ÉVENTE! Nagyra becsülik az emberek idejét és másodpercre pontosak.

12. Tudtad, hogy a gyermekek az iskolában minden étkezés után megmossák a fogaikat? Figyelnek az egészségre már a gyermekévekben is.

13. Tudtad, hogy a tanulók fél óra alatt eszik meg ebédjüket, ezzel is biztosítva a lehető legjobb emésztést?
Amikor erről kérdezték az embereket azt válaszolták:
Ezek a tanulók alkotják Japán jövőjét!


Link


 
 
0 komment , kategória:  Tudod-e?  
Te tudtad...
  2015-11-09 19:00:25, hétfő
 
 
TE TUDTAD, hogy...?


1. A világon Skóciában születik a legtöbb vöröshajú ember. A skót lakosság 11%-a vörös hajú?

2. Ha 100 000 emberi hajszálból kötelet fonnánk, az több, mint 12 tonnát bírna el?

3. A Nap a közepesen nagy csillagok közé tartozik galaxisunkban, mindössze a csillagok 5%-a nagyobb nála (ami mintegy 5 millárd csillagot jelent?

4. Egy átlagos emberi szem a szürke kb. 500 árnyalatát képes megkülönböztetni?

5. Egy átlagos emberi agy a testsúly mindössze 2%-át teszi ki, és a belélegzett oxigén 25%-át használja fel. A vesék az oxigén 12%át, míg a szív csupán 7%-át használja el?

6. Az emberi testben keringő vér körülbelül egy perc alatt tesz meg egy teljes kört?

7. A házasságok 12 százaléka végződik válással új ház vásárlása után hat hónapon belül?

8. A bolti tolvajok körében négyszeres a nők aránya?

9. A világon körülbelül 1 milliárd kerékpár közlekedik, kétszer annyi, mint autóból?

10. Bár a Biblia nem tesz róla említést, de archeológusok és valláskutatók szerint Jézus vegetáriánus volt?

11. Átlagosan 15-ször annyi sót fogyasztunk, mint borsot?

12. Évente több, mint két tucat ember hal meg rosszul kilőtt pezsgősdugók miatt. A pezsgőbalesetek egyharmada esküvőkön következik be?

13. Az erdőtüzek gyorsabban terjednek hegynek felfelé, mint lefelé?

14. Egy tehén elérheti a 700 kg tömeget, és napi 28 kg táplálékot is fogyaszthat?

15. A bőrre fújható szúnyogriasztók igazából nem riasztják el a szúnyogokat, hanem csak megzavarják az érzékszerveiket, így a szúnyogok nem veszik észre a használóját?

16. Magellán nem hajózta körül a világot, mivel az út közben, a Fülöp-szigeteken meghalt. A helyettese, Juan Sebastian Del Cano volt az, akinek vezetésével befejezték az utat?

17. A mese szerint Igazság és Hazugság együtt mentek fürödni. Hazugság jött ki először a vízből és felvette Igazság ruháit. Igazság nem akarta elvenni Hazugság ruháit, ezért azóta "meztelen igazság"-ról beszélünk?

18. Az "Abrakadabra" a valóságban tényleg varázsszó volt, a szénaláz gyógyítására alkalmazták?

19. A régi görögök úgy vélték, a sperma a férfiak koponyájában található?

20. A legtöbb szállodában nem található 13.-as számú szoba

21. Nigériai babona: ha egy férfit megütnek egy seprűvel, impotens lesz, hacsak nem üt vissza hétszer ugyanazzal a seprűvel. Az éjszakai sepregetés pedig balszerencsét hoz a ház lakóinak?

22. A kilences számot világszerte szerencsés számnak tartják?

23. Mielőtt elindulna hazulról, a kisállattartók egyharmada kapcsolja be a tévét vagy a rádiót, hogy kedvence ne unatkozzon egyedül?

24. Az aztékok olyan erős szexuális serkentő hatást tulajdonítottak az avokádó nevű gyümölcsnek, hogy a szűzeknek érinteniük sem volt szabad?

25. A skótok először elutasították a burgonya felhasználását, mivel a Biblia nem tesz említést erről a növényről?

26. A legtöbb tengerész hisz abban a babonában, hogy a macska a hajón szerencsét hoz?

27. Az asztalterítőt a viktoriánus korban kezdték alkalmazni, mivel féltek, hogy a csupasz asztalláb látványa a férfiakat szexuálisan izgathatja?

28. 1666-ban egész Nyugat-Európa rettegett, mivel az évszámban szereplő 3 darab 6-os számjegy a Gonosz száma. Bár a világnak nem lett vége, London kis híján teljesen elpusztult a Nagy Tűzvészben?

29. Az Uránusz bolygón a nyarak 21 földi évig tartanak?

30. A Naprendszer valamennyi bolygója elférne a Jupiterben?

31. Az emberi agy még 37 órával a halál beállta után is küld elektromos impulzusokat?

32. A legöregebb ember, akin műtétet hajtottak végre, 111 éves és 105 napos volt?

33. Angol anyanyelvű ember 350 millió él a földön?

34. A szervusz szó a "servus" szóból ered, ami szolgát jelent?

35. Egy teljes napfogyatkozás során a hőmérséklet akár 6 Celsius fokot is csökkenhet?

36. A legnagyobb ismert csillag 2.9 millárd kilométer átmérőjű, a Napnál 2000-szer nagyobb?

37. A Hold nagyon kis mértékben, de mérhetően távolodik a Földtől?

38. A Hold felszínén 3 golflabda található?

39. Az űrhajósok 5-8 centiméterrel magasabbak az űrben, mint a Földön?

40. A napsugárzás 17%-a verődik vissza a homokról, míg 80%-a a hóról?

41. Egy tehén elérheti a 700 kg tömeget, és napi 28 kg táplálékot is fogyaszthat?

42. A jegesmedvék nem észlelhetők infravörös kamerával, a hőszigetelő bundájuk miatt?

43. A nagy fehér cápa akár három hónapig is elvan táplálék nélkül?

44. A szúnyogokat a kék szín jobban vonzza, mint bármelyik más szín?

45. A legtöbb macska nem rendelkezik szempillával?

46. A halak is kaphatnak tengeribetegséget?

47. A tudósok képesek agyműtétet végezni csótányokon?

48. A vörös hajú emberek altatásához több altatóanyag szükséges?

49. Az első ébresztőórát 3500 éve az egyiptomiak találták fel?

50. Csak az emberek egyharmada képes egyszerre csak az egyik fülét mozgatni?


 
 
0 komment , kategória:  Tudod-e?  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2022.08 2022. Szeptember 2022.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 27 db bejegyzés
e év: 155 db bejegyzés
Összes: 4452 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 51
  • e Hét: 8954
  • e Hónap: 59956
  • e Év: 537757
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2022 TVN.HU Kft.