Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Krimml vízesés
  2016-06-15 19:30:19, szerda
 
 








KRIMML VÍZESÉS


A Krimmli vízesés Ausztria legmagasabb vízesése. Teljes magassága 380 méter. Krimml közelében a Hohe Tauern Nemzeti Park területén található. Megközelíthető a Gerlos alpesi úton (Gerlos Alpenstrasse), az út Salzburg és Tirol tartományokat köti össze. Az útról grandiózus kilátás nyílik a Krimml vízesésre. A jó megközelíthetőségnek, a jól kiépített túraútvonalaknak és természetesen a gyönyörű látványnak köszönhetően máig a Krimmli-vízesés Ausztria egyik legnépszerűbb turista látványossága.

Ez Ausztria legnagyobb vízesése. A világ ranglistáján a nyolcadik helyet foglalja el. Három lépcsője közül a felső 1470 m-es magasságból indul és 140 méteres. A középső lépcső 100 méteres az alsó 140 méteres.

A vízeséshez látogatók számára 1835-ben kezdtek kiépíteni egy turista utat. Az út 4 km hosszú és 10 kilátó pontot is kiépítettek. Kb. 10 perces sétával érünk a vízesés alsó lépcsőjéhez, a kiépített út legfelső pontjáig 1 és negyed óra alatt juthatunk. Az időjárástól függően április közepétől október végéig látogatható.

A vízesés hatalmas vízmennyiségét látva nehezen hihető, hogy a víz egy gleccserpatakként indul, a neve Krimmler Ache, mely a róla elnevezett Krimmler Achental völgyben kanyarog a Krimml feletti hegyekben.

A gleccserpatak a gleccser olvadékvize. Mivel az olvadás mértéke szabálytalan, így a vízesés vízhozama is erősen változó. A legbővizűbb a nyári hónapokban, főleg júniusban és júliusban, tehát ilyenkor érdemes leginkább megnézni Krimml vízesését. A legkevesebb víz februárban zuhog lefelé, ilyenkor viszont azért látványos, mert a nagy hidegben a vízesés egy része megfagy. Napon belül is van eltérés a vízmennyiségben, a déli órákban leginkább megolvadó gleccservíz 9-12 óra alatt éri el a zuhatagot, tehát 21-24 óra között érkezik a legtöbb víz, de ebből a sötétben sajnos nem sokat látni.

Az esés után a Krimmler Ache vize újra megszelídül, majd a patak a hegy lábánál kanyarogva a kisvasút krimmli végállomásától nem messze a Salzach folyóba torkollik.

A Hohe Tauern Nemzeti Park területén fekvő Krimmli-vízesés három szakaszból áll: a felső vízesés 145 méter magas, a középső 100 méter, az alsó pedig 140 méteres. A parkolótól és a mellette lévő látogatóközponttól egy jól kitáblázott, aszfaltozott sétaút vezet a vízesés aljához. Idáig az út ingyenes, a kassza utáni első kilátópontig (Kürsinger Platz) pedig akadálymentes is. Ezután kezdődik a 4 km hosszú Wasserfallweg, a kiépített túraösvény a vízesés mellett. Az út a lehető legközelebb halad el a vízesés mellett, így szinte testközelből érezzük a víz erejét. A túra 1070 méterről indul, és több kisebb nagyobb kanyar után 1460 méterre érkezik fel. Összesen 11 kilátópontot is építettek hozzá, ahová kilépve már a vízpára is megcsap minket. Az út meredek, de remekül kiépített, korlátokkal, padokkal ellátott ösvény vezet egyre feljebb.

A vízesés tetejére kb. 1 óra alatt lehet felérni. Az utat azok is tudják teljesíteni, akik nem
szoktak rendszeresen túrázni (fárasztó lesz az út, de felérve elszáll majd a fáradtság, az
izomláz pedig csak másnap jön...). Persze azoknak sem kell szomorkodniuk, akik nem tudnak feltúrázni a vízeséshez. Ők térítés ellenében igénybe vehetik a Nationalparktaxi kisbuszos szolgáltatását.







Videó


Krimml zuhatag felé a szerpentineken

Link



Krimml vízesés, Salzburg/Tirol tartomány, Ausztria

Link



Kép












































































 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Címkék: nationalparktaxi, túraútvonalaknak, vízmennyiségben, végállomásától, vízmennyiségét, szolgáltatását, megközelíthető, szerpentineken, tartományokat, látványossága, legnépszerűbb, természetesen, szomorkodniuk, gleccserpatak, wasserfallweg, akadálymentes, ranglistáján, aszfaltozott, rendszeresen, testközelből, kilátópontot, köszönhetően, alpenstrasse, szabálytalan, kilátópontig, legkevesebb, teljesíteni, magasságból, gleccservíz, kiépítettek, megszelídül, olvadékvize, legmagasabb, legbővizűbb, látogatható, időjárástól, útról grandiózus, gyönyörű látványnak, világ ranglistáján, nyolcadik helyet, felső 1470, középső lépcső, vízeséshez látogatók, turista utat, vízesés alsó, időjárástól függően, vízesés hatalmas, gleccserpatakként indul, neve Krimmler, róla elnevezett, gleccser olvadékvize, olvadás mértéke, KRIMML VÍZESÉS, Hohe Tauern Nemzeti Park, Gerlos Alpenstrasse, Krimmli-vízesés Ausztria, Krimmler Ache, Krimmler Achental, Kürsinger Platz,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Elköszönt  Png lepke  A Megváltó szolgálatában  Szép napot kívánok  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Kaffka_Margit  Png ház  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png férfi  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Akarat  Alázat  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Png cica  Próbálj meg ...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Adakozás  Akarat  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Nagyon különös  Alázat  Erdőn  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  A televizió nem a kultúrát kép...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png férfi  Facebookon kaptam  Fehér virág  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam Krisztinától  Bounty krémes  Png virág  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akarat  Garai Gábor - Takarítás  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Egy bizonyos határt  Egy lelki imádság  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Akarat  Facebookon kaptam  Png fotel  Facebookon kaptam Krisztinától  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Szívem  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Egy bizonyos határt  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Tanuld meg ezt a versemet 
Bejegyzés Címkék
útról grandiózus, gyönyörű látványnak, világ ranglistáján, nyolcadik helyet, felső 1470, középső lépcső, vízeséshez látogatók, turista utat, vízesés alsó, időjárástól függően, vízesés hatalmas, gleccserpatakként indul, neve Krimmler, róla elnevezett, gleccser olvadékvize, olvadás mértéke, vízesés vízhozama, nyári hónapokban, nagy hidegben, része megfagy, déli órákban, sötétben sajnos, esés után, hegy lábánál, kisvasút krimmli, felső vízesés, alsó pedig, mellette lévő, vízesés aljához, kassza utáni, kiépített túraösvény, vízesés mellett, lehető legközelebb, túra 1070, vízesés tetejére, utat azok, nationalparktaxi, túraútvonalaknak, vízmennyiségben, végállomásától, vízmennyiségét, szolgáltatását, megközelíthető, szerpentineken, tartományokat, látványossága, legnépszerűbb, természetesen, szomorkodniuk, gleccserpatak, wasserfallweg, akadálymentes, ranglistáján, aszfaltozott, rendszeresen, testközelből, kilátópontot, köszönhetően, alpenstrasse, szabálytalan, kilátópontig, legkevesebb, teljesíteni, magasságból, gleccservíz, kiépítettek, megszelídül, olvadékvize, legmagasabb, legbővizűbb, látogatható, időjárástól, kitáblázott, korlátokkal, legközelebb, lépcsőjéhez, szakaszból, kanyarogva, februárban, látványnak, elnevezett, vízeséshez, parkolótól, hónapokban, feltúrázni, legnagyobb, grandiózus, túraösvény, kiépíteni, kiépített, látogatók, építettek, leginkább, látványos, megolvadó, zuhatagot, torkollik, területén, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1948
  • e Hét: 16043
  • e Hónap: 55864
  • e Év: 233739
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.