Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Kohut Katalin: Égigérő fa
  2011-03-22 19:24:30, kedd
 
  Egyszer a kilencvenes évek közepén Rudolf Steiner gnosznikus könyve alapján megírtam az Égigérő fa történetét. Az írások tűz és víz martalékaként végezték. Nagyon sokat segítettek megismerni a Tarot kártyák történelmi hátterét. Rudolf Steiner könyvével párhuzamosan Szepes Mária Divináció Tarot kártyáin is végig haladtam, egy-egy kártyára egy hétig meditáltam, mindegyik jelentőségéről írtam verset, daljátékot, dalt, vagy ami éppen eszembe jutott róla.

Dóri és Jóni kalandjai kedvencemmé váltak, nemcsak azért, mert Atlantisz titkait is feltárta a két vándor egy másik daljátékban, melyből szintén csak részletek maradtak fenn. Nagy kincsek voltak, biztos vagyok abban, hogy minden embernek tetszenének, ha meglennének a hanganyagok teljes egészében.

Dóri a gnosznikusoknál az égigérő Szefirot fájánál, mely a Tarot 22 kártyájából áll a fizikai látható sík 11 kártyáját testesíti meg, míg Jóni a láthatatlan 11-et. Valóságban így van-e, nem tudhatom, ihletetten írtam a mese-történetet. Tény, hogy a kártyák megosztva kerültek elhelyezésre a fa két oldalára.

A Szefirot fájának arany levelei vannak, mindegyik levele gyógyításra alkalmas. Ágain helyezkednek el a kártyáknak megfelelő szerepek.





Míg Dóri az első fizikai kártya, a Mágus jelmezébe bújva előadja versikéjét arról, hogy az egyik végén sötét tudás, a másikon fehér van a Mágus varázspálcájának, addig Jóni az Akasztott szerepét próbálgatja. Az Akasztott kártyája nem is olyan veszedelmes, mint mások gondolnák, míg kihullik a szerepjátékos zsebeiből a pénz, igazi gazdagság gyűlik lelkében, olyan, melyet nem vehet el még a halál sem. Jóni átéli az Akasztott lényegét, s alig várja már, hogy átugorhasson a következő kártyára, hogy legyőzze valóságosan a haláltól való félelmét.

Kérdezi tőle Dóri:
- Nem félsz a haláltól, Jóni?
- Nem - kiabálja Jóni és belefekszik a koporsóba, mely a halotti hidat jelenti, a halálon átvezető utat az öröklétbe.

Közben Dóri a láthatóban átlép a Főpapnő kártyájára, s beleéli magát a kártya szerepébe.

Jóni tudja, hogy a halál nem tud ártani neki, hiszen a halálon átvezet az út a Mértékletességre.

Mindent pontosan megjegyez és megtanul, melyet tudni illik a mértéktelenségekről, úgy evésben-ivásban, mint bármi másban, hiszen ő már legyőzte a látható világban található kísértéseket, bár még eggyel találkozni fog, a következő kártya szerepével, az Ördöggel.



Dóri a harmadik kártya szerepét próbálgatja, beleérzi magát a Császárnő kártyájába, bár sok helyen Ízisznek is nevezik az egykori történelemből fenn maradt emlék hölgyét. Csodálatos verset is ír Íziszről, majd a Császár uralkodói pózát próbálgatja. Addig Jóni a láthatatlan világ vörös Ördögének kártyáját ugorja át hatalmas erővel, hogy még véletlenül se ártson neki ez a szerep, egyből a Toronyba kerül. Jaj, a Torony, aki alatt összedől, kezdheti a szerepeket elölről. Mi lesz, ha nem sikerül onnan tovább jutnia? Szerencsétlenségek, járványok, betegségek kísérik az égigérő Torony útját. Minden tragédia szinte a nevéhez van kapcsolva katasztrófákkal együtt. S míg így tanakodik, meditál, egyszer csak ott találja magát a Csillagon.
Dóri a látható világ Válaszút kártyájára kerül, itt egy ördögnő és egy angyal között kell választania. Melyiküket választja, melyikük tanácsait fogadja meg? Egyértelmű, hogy a nemesebbik, a tisztább felé hajol gondolatban is, nem lehet befolyásolni semmivel. Még vár rá egy nagy kísértés, a Diadalszekér fekete és fehér mágiája Szfinx erejével megfékezve. Egyszerre tartja mindkét erőt a kezében, nem szabad, hogy kiengedje kezei közül egyiket sem.

Jóni elszavalja a csillagról írt versét, mely a szeretet csillagáról szól, majd bizonytalan köd veszi körül, a Hold kártyájára ér. Nem szabad most tétovázni, erősnek kell lennie. Itt is ír egy versikét a Holdnak, mint éjszaka hölgyének és fohászkodik hozzá segítségért a rászorulóknak, arra kéri a Holdat, hogy küldjön egy kívánság-csillagot menedékül mindenkinek.

Ír egy mesét is arról, mi lenne, ha a Nap és a Hold összetalálkoznának az égen egyszerre. Nagyon sok mende - monda fűződik kettőjük találkozásához, többek között ez Ízisz egyik jele is, de egyiptomi tanulmányoknál, sőt Kínában is megtalálható együtt a Nap és a Hold együttállása pusztító erővel. Panni, az ezoterikusok minden szerepet kijáró kislánya szintén megformázta meséiben a Nap és a Hold találkozását.
Dóni a Diadalszekért megfékező erővel lépdel az Igazságra. Az Igazság kártyájához Justicia mérlege története tartozik a történelemben. Nem véletlen, hogy Justicia fejfedőjét hordják, a jogászok Justicia bűvös mérlegét tették ki igazság jeleként. Az igazságszolgáltatás régóta tisztában van a Tarot kártyák igazi történeteivel.



Jóni a Nap kártyájára lép és megírja dalát a Száműzött Napról, melyben Panni találkozik a rókával, farkassal és a varjúval, s együtt vigasztalják énekükkel a Napot, akinek segítettek elbújni az emberek elől, mert csak akkor veszik észre a hiányát, amikor már nincsen. Ha egyszer elrejtőzik előlük, örökre elszaporodnak az éjszaka kártevői, a bűnözés veszi át a Földön a hatalmat. Onnan a 20-as Ítélet következik, a holtak a trombitaszóra egyszerre támadnak fel minden jóval együtt. Ki tudja, hányszor kell trombitálni? Vajon hol találkoztam még ezzel a trombitaszóval?

Dóri Remete lesz, átéli az egykori történelemből két vándor egyikének szerepét, akinek gonosz bátyja okozta a remeteségbe kerülését. A két testvér kalandja sok filmest is megihletett. A Remete megvakult testvérét meggyógyítja, s a végén árulja el neki, hogy ki ő valójában, testvérbátyja szíve kemény marad, mint a kő. De mást is jelent a Remete, visszavonulást, felkészülést, erőgyűjtést. Jön nemsokára a Szerencsekerék kártyája, melyet fekete és fehér angyalok mozgatnak fel-alá. Egyszer fenn, egyszer lenn, mondogatják. Egyetlen ember sem élheti úgy le életét, hogy ne legyen igazságos a hely, ahol éppen él, s mindenkinek a sorsa olyan, mint egy létkerék, melyet feketék és fehérek is mozgatnak, tőlük függ, milyen sorsot kapnak a szülöttek a földön. El is éneklik közösen a dalát annak, hogy mágia kezében a nyereg, lehet-e zsarolni a létnek kerekét? A feketék erősebbek lennének? Csalnak egyesek a sors-csatában? Lehet, hogy nem igazságos a földi lét, a többet kap, akinek a szerencsekerekét feketék mozgatják, lendítik előre?

S míg Dóri a látható világ utolsó kártyájára lép a Szefirot fája egyik oldalán, az Erőre, melynek olyan ereje van, mint az üvöltő oroszláné, ereje elpusztítja a képzelet, s káromlás szörnyszülöttjeit, addig Jóni a Világ felszabadultsága után, mikor felkiált, hogy enyém a fél világ! Átlép a Bolond 22-es kártyájára. Már nem köti őt a Földhöz semmi, megszabadult a negatívumok béklyójától, akár a sziklaszirten is tovább lépdelne dalolva, nem fél a haláltól többé, tudja, hogy senki, semmi nem árthat neki a világon többé, mert már nem tartozik a világhoz.

Itt megállnak, s néznek felfelé az égigérő fa utolsó fizikai, s szellemi szerepében, ám Jóni megszólal:
- Nem, már tovább nem mehetünk, mert mi azt meg nem érthetjük, ésszel fel nem foghatjuk.



A szerepeket végig kijárták, megértették, hogy a bolond valójában mennyire erős, mennyire hatalmas, a világban látható dolgok, s javak felett áll, ő ért mindenkit, de őt csak kevesen érthetik meg igazán. Egyes vidékeken a világ Bolondját kis fehér kutyával a háta mögött ábrázolják, ahogyan mennek gondtalanul a szikla felé, nem félve a haláltól.

S itt egy fordításom a kis fehér kutyás világ Bolondjáról:

Silja Walter:
Kis fehér kutyám és én

Kis fehér kutyám jön velem,
S minden ajtón átmegyünk,
Keresünk téged, engemet
Könnyezve, fázva, s nem lelünk.

Körök a tavon: eső zuhog
És őrült forgásából
Gyűrűk futnak, s már nem tudom,
Kis kutyámmal hol járok.

Te nagy vagy. A világ széles,
S hova futnak az utak?
Ömlik, szakad egyvégtében,
S kutyám olykor felugat.

Nem talállak téged, s magam,
Mindezt te tetted velem,
Kutyám búsan néz, s arcomat
Csöpp orrára préselem.

Sokat segítettek a Tarot kártyák felismerni egyes történelmi helyzeteket, valamint csodálatos írások születtek a Tarot - jóga, meditáció ideje alatt. Javaslom mindenkinek, próbálja ki, minden héten egy kártyára meditáljon, írjon a lapok jelentéséről bármit valamilyen formában.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2011.02 2011. Március 2011.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 268 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1738
  • e Hét: 6602
  • e Hónap: 12843
  • e Év: 65109
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.