Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Kohut Katalin: Kassai mámor
  2016-05-22 22:08:03, vasárnap
 
 

Magyarország szépséges tájait bejárni kevés egy élet. Valaha szerencsésnek mondhattam magam, apám volt a Spartacus természetjáró szakosztály vezetője. Gyermekként ismerkedtem meg a várakkal, a kék túrák útvonalaival. Most nagyon büszke vagyok apára, hogy ezeket az utakat és az évenkénti balatoni nyaralásokat meg tudta szervezni az egész városnak, a Hegyköznek és Bodrogköznek is. Minden szülő bátran rábízta leánygyermekét. A család a becsületéről volt híres. Az ősök még Szlovákia területén éltek, szerencsésebb helyzetben.
Néha átmentem vásárolni a határon Nové Mestoba, de mindig vágytam arra, hogy Kassára, ahol nagymamám rokonai éltek, egyszer eljutok.

A nagy találkozásra gondolva mai napig égeti a szégyen a lelkemet.
Válásom után idegösszeroppanást kaptam. Méltóságom, s az addigi angyali jelzőmet elveszítettem. Elegáns kosztümömeimet átcseréltem térdig érő nadrágra, farmerre, konty helyett csurkába tettem a hajamat. Összehozott a sors egy csöves fiúval, aki nem ismert engem, s talán egyáltalán nem is volt kíváncsi arra, ki vagyok. Megfogott a kék szeme, összekötött minket egy darabig a zeneszeretet, s az ének.
Baráti körével kassai utat szerveztek. Vonattal mentünk, s a városba érve gyalogosan elindultunk a helyes kis utcák közepén. Odaértünk egy zenélő szökőkúthoz, melyet fiatalok ültek körbe áhítatos arccal. Komolyzenét hallgattak. A fiúk szívéig nem jutott el a mennyei dallam, mivel végig itták az utcákat, itt is azzal voltak elfoglalva. Nagyon kirítt a társaság a megszokottól, az ott lévők lehet, hogy kitalálták, honnan érkeztünk. Miután eloltottuk a csikkeket a zöld pázsiton, összeszedtük a maradék pénzünket és ennivaló után néztünk. Beesteledett. Egyetlen vendéglátó hely volt nyitva. Ketten fogyasztottunk el egyetlen kiflivel egy ruszlisalátát. Annyira finom volt, mai napig érzem a számban az ízét.
Majd az állomásra mentünk aludni. Éjszaka jöttek a rendőrök igazoltatni. A társaság minden tagjának elkérték az útlevelét, tőlem nem. Velem még soha nem fordult elő, hogy elkérjék az irataimat. Ahhoz még mindig túl komolynak látszottam.

Így maradt meg bennem rossz élménynek a kassai kirándulás, mely lényegében a világ bármelyik országában ugyanazt jelentette volna: mámort. Ekkor kiállítottam magamról egy igazi szegénységi bizonyítványt városnézésből, mint olyan ember, akinek az ősei ott éltek. Nem láttam Rákóczi sírját, a helyet, ahol Csák Máté élt. Pótolhatatlan veszteség. Szégyent hoztam apámra, aki egykor onnan vásárolta szólógitáromat, s saját emberségemre.

2016. május 22.





 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2016.04 2016. Május 2016.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 58 db bejegyzés
e év: 832 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 783
  • e Hét: 5647
  • e Hónap: 11888
  • e Év: 64154
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.