Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Móricz Zsigmond 70 éve halt meg
  2012-09-05 22:25:56, szerda
 
 




70 ÉVE HUNYT EL MÓRICZ ZSIGMOND


A múlt századi magyar realista prózairodalom egyik legnagyobb alakja, Móricz Zsigmond 1942. szeptember 5-én hunyt el.

Móricz Tiszacsécsén, "a boldogság és a béke e kedves szigetén" született 1879. július 2-án. Anyja papkisasszony, apja feltörekvő parasztember volt, akinek csőddel végződő vállalkozásai a családot gyakran a nyomor szintjére juttatták, ám a szülők gyerekeiket nagy gonddal taníttatták. Móricz nagyhírű református kollégiumok (Debrecen, Sárospatak) diákja volt, végül Kisújszálláson érettségizett.

Tanult teológiát, majd jogot Debrecenben, bölcsészetet Budapesten, de egyetemi tanulmányait nem fejezte be. 1902-től volt helyettes óraadó tanár, majd tisztviselő, 1903 és 1909 között Az Újság gyermekrovatának szerkesztője. A Kisfaludy Társaság megbízásából népdalokat gyűjtött, Szatmár falvait járva bőséges ismereteket szerzett a paraszti élet nyomorúságáról.

Elbeszélései már korábban is jelentek meg vidéki lapokban, de nevére igazán a Nyugatban 1908-ban megjelent Hét krajcár után figyeltek fel. Első novelláskötetét Ady is üdvözölte, akivel barátok és szellemi szövetségesek lettek. A siker felszabadítóan hatott Móricz alkotókedvére, sorra jelentek meg novellái, regényei (Tragédia, Sárarany, Az Isten háta mögött, A galamb papné, Magyarok, Kerek Ferkó). A kezdetben anekdotikus stílust korán felváltotta műveiben a naturalizmus olykor kíméletlen ábrázolásmódja.

Az első világháborúban haditudósító volt. Üdvözölte az őszirózsás forradalmat, majd a Tanácsköztársaságot, így ennek bukása után állandó zaklatásoknak volt kitéve, írásait egy ideig csak a Nyugat és Az Est-lapok közölték. Ekkorra prózájának hangneme, stílusa is megváltozott, a naturalizmus háttérbe szorult, erősen kritikai szellemű realizmusa viszont megerősödött. Móricz a magyar társadalom minden rétegéről analitikusan pontos képet rajzolt, feszes párbeszédek, hiteles, elemző lélekrajz, drámaian izgalmas helyzetek jellemzik műveit. Önéletrajzi indíttatású a Légy jó mindhalálig című regénye, a történeti hitelesség látszatát kelti az Erdély trilógiája, az idilli szerelem megható képe a Pillangó című regény. Az önsorsrontó dzsentri, a megújulni nem tudó középosztály képét rögzítik regényei, az Úri muri, a Forró mezők, a Rokonok, míg a sokrétegű paraszti világ elevenedik meg a Barbárok és A boldog ember lapjain.

Móricz 1929 decemberében Babits mellett a Nyugat szerkesztője, a prózarovat gondozója lett. Lelkesen vetette bele magát a munkába, megszervezte a Nyugat-barátok Körét, könyvsorozatot tervezett, felkarolta az autodidakta tehetségeket. 1933-ban azonban szakított a lappal, és az ekkor induló népi írók mozgalmának egyik fő alakja lett, 1939-től ő szerkesztette a Kelet Népét. 1937-ben felbomlott a színésznő Simonyi Máriával kötött második házassága (első felesége, Holics Janka 1925-ben öngyilkos lett), ekkor ismerkedett meg az egykori lelencgyerekkel, Littkei Erzsébettel, Csibével, aki megismertette a külvárosi proletariátus világával is. Csibe történeteiből születtek meg a Csibe-novellák, róla mintázta Árvácska című regényének főszereplőjét is. Utolsó éveit Leányfalun töltötte, itt születtek a Rózsa Sándorról szóló trilógiájának darabjai.

Az író 1942 augusztusában agyvérzést kapott, kórházba került, szeptember 5-én halt meg Budapesten. Regényeiből, novelláiból számos filmfeldolgozás és színpadi átirat született, két kötetben megjelent naplói fontos irodalomtörténeti dokumentumok. Nevét viseli a nyíregyházi színház és egy irodalmi ösztöndíj, amelyet fiatal pályakezdő irodalmárok támogatására hoztak létre. 2012-ben Leányfalu önkormányzata a település egykori lakójának posztumusz díszpolgári címet adományozott, egyben Pócsmegyer díszpolgára is lett, hiszen a két település a múlt század közepéig összetartozott.







Móricz Zsigmond élete

Link



Nem élhetek muzsikaszó nélkül - Filmrzene: Oszter Sándor

Link



Légy jó mindhalálig - Film 1960

Link



Rippl-Rónai József: Móricz Zsigmond portréja



Móricz Zsigmond sírja Budapesten. Kerepesi temető: 34-1-28. Medgyessy Ferenc alkotása





Móricz Zsigmond és Blaha Lujza




Móricz Zsigmond Emlékház /szülőháza, szobra/ Tiszacsécsén
















 
 
0 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
Íme, a tökéletes férfi!
  2012-09-05 19:41:40, szerda
 
 




ÍME, A TÖKÉLETES FÉRFI!


Nézzünk szembe a keserű valóval: manapság már minden hülyeségről felmérés készül, miért maradna ki éppen ebből a női nem régi, nagy vágya, a tökéletes férfi megtalálása. Bár tökéletes férfi szerény véleményünk szerint nincs (vagy ha van, végtelenül idegesítő alak lehet), azért elmondjuk, a hölgyek mire vágynak.







Annyiban legyünk elnézőek a kutatást végző Austin Reed munkatársaival szemben, hogy azt azért ők sem gondolták komolyan, hogy a munka végén majd megtalálják a tökéletes férfit, de érdekes játéknak azért jó lehet egy ilyen felmérés, hiszen kiderül, milyen kép él a megkérdezett hölgyekben.

Mielőtt a teljes listát ismertetnénk (hölgyeim és uraim, lehet számolgatni, hogy az aktuális párja, vagy éppen Ön, mennyiben felel meg ennek a képnek), pár dolgot kiemelnénk.

Szóval az ideális férfi körülbelül 180 centiméter magas, barna szemű és rövid, sötét hajú, évi 77 ezer dollárt keres, sörivó és Audit vezet. Van stílusa az öltözködésben, jó a teste és általában frissen borotvált, de legalábbis nem szakállas.

A 2000 megkérdezett hölgy ideális partnere tud úszni, bicajozik és a család központi szerepet játszik az életében. Olyannyira, hogy a nők 86 százaléka szerint ebbe beletartozik az édesanya rendszeres felhívása és némi szipogás egy-egy romantikus film alkalmával.

Na, akkor jöjjön a harmincas lista!

1. 180 centiméter magas

2. Izmos, sportos

3. Barna szemű

4. Rövid, sötét hajú

5. Jól öltözött

6. Sörissza

7. Nem dohányzik

8. Divatos farmert, inget és V-nyakú pulóvert visel

9. 17 perc alatt elkészül (Na, ezt vajon hogyan számolták ki és miért éppen ennyi? - KT)

10. Van stílusa

11. Családot szeretne

12. Évi 77 ezer dollárt keres

13. Szeret vásárolni

14. Húsevő

15. Borotvált

16. Sima a mellkasa

17. Szereti a sorozatokat

18. Szereti a focit

19. Audit vezet

20. Egyetemi végezettsége van

21. Többet keres, mint a párja

22. Szeret viccelődni és jókat nevetni

23. Megértő, amikor a felesége/barátnője kiborul

24. Csak akkor mondja, hogy ,,szeretlek", ha tényleg úgy is gondolja

25. Beismeri, ha megbámul más nőt

26. Van jogosítványa

27. Tud úszni

28. Tud bicajozni

29. Képes kicserélni a kereket az autón

30. Rendszeresen felhívja az édesanyját

Hát ez lenne a lista, kíváncsiak lennénk, ki hány pontot ér el rajta... De csak őszintén ám! :)



Link










...és a tökéletes feleség:


Tökéletes feleség szavai a férjéhez


Teszed le rögtön azt a porszívót! Romba döntöd az illúzióimat. Ilyet csak homokosok tesznek, ráadásul megmelegszik a söröd, amit most töltöttem ki...

Inkább turkálok valamit a sarki bálásnál, mert utánaszámoltam, ennek a szoknyának az árából pont két rekesz sört vehetek neked.

Imádom, ahogy szellentesz mikor mellém bújsz, mert érzem, hogy mellettem igazán tudsz lazítani egy feszültségekkel teli, nehéz nap után.

Frappáns ötlet volt drágám, hogy a koszos zoknidat az asztalon tárolod. Így mindig szem előtt van, és biztosan nem felejtem el kimosni.

Milyen kedves Tőled, hogy felhajtva hagyod a WC ülőket, így megspórolsz nekem egy mozdulatot, amikor ki akarom sikálni.

Milyen figyelmes Tőled, hogy nem emlékeztetsz állandóan a koromra! Bezzeg a bunkó kollégáim egy rakás virágot adtak szülinapomra. Alig bírtam hazacipelni. Nincs is ennyi vázánk. Meg jó, hogy minden este legurítasz egy pár sört, így az üres üvegeket vázának használhatom.

Már megint színjózan vagy, hányszor mondjam még, hogy sokkal aranyosabb vagy egy kis szalonspiccel? Sipirc a kocsmába, és 4 féldeci előtt haza ne gyere nekem,mert nem foglak beengedni.

Légy szíves hangosítsd fel a tévét, hogy a konyhában is halljam a meccset!

Már megint frissen borotválkozva bújsz hozzam? Hányszor mondjam még, hogy nincs férfiasabb a két napos borostánál?

Kérlek, meséld el újra, hogy fogtad el tegnap a Lajos betlijét azzal a zseniális trükkel!

Mindenképp tudd meg kérlek, hogy mit rakott édesanyád a borsos tokányba, amitől olyan finom lett, mert legközelebb nem akarom ezzel az anyámtól eltanult amatőr kotyvasztással terhelni a gyomrodat.

Nagyon rendes tőled az a törődés, ahogy olykor az egész éjszakát rászánod arra, hogy a Vén Diófában szegény Jenő lelkét ápold, hisz mióta otthagyta a neje, valóban senkije sincsen, akitől egy jó szóra számíthatna. Ha úgy látod, hogy rosszul esik neki, hogy te már hajnali háromkor hazajössz, inkább maradj még vele, ne maradjon tüske szerencsétlenben!

Persze, sétáljunk vissza, magam is szívesen körbejárnám még néhányszor azt a gyönyörű Porschét!

Most menj lángosért! Ott áll a büfé előtt az a tangás lány, akit a parton mutattam neked. Most megnézheted közelebbről.

Úgy szeretem nézni az arcodon azt a feszült figyelmet, amint a számítógépeden játszol.







 
 
0 komment , kategória:  Bulvár  
Brutálisan átalakul az arc 100 év alatt + videó
  2012-09-05 19:26:36, szerda
 
 





BRUTÁLISAN ÁTALAKUL AZ ARC 100 ÉV ALATT - Videó


A holland rendező, Jeroen Wolf 100 embert kért meg arra, 0-tól 100 éves korig, árulják el a kamera előtt, hány évesek. Az összevágott arcokból kisfilmet készített. Az évek során döbbenetesen gyorsan változik az arc - mutatott rá az egyszerű ötletből kiinduló film.

Az életkor csak egy szám, de évről évre ráíródnak az átélt események az arcunkra. Szenvedés, vagy öröm nyomot hagynak rajtunk. A holland rendező, Jeroen Wolf 100 ember arcát mutatta meg mindössze másfél percben. Az átalakulás döbbenetes - írta a Daily Mail.


'100' (from 0 to 100 years in 150 seconds)

Link



Az önként jelentkezők felkutatása a csecsemők és a legidősebbek esetében volt a legnehezebb és semmiképp sem reprezentálja az amszterdami lakosságot az összeállítás. A válogatás önkényes volt. ,,2011-ben kezdtem el leszólítani az embereket, hogy vállalják a korukat a kamera előtt. A célom mindössze annyi volt 0-tól 100 éves korig szerepeljen valaki a kisfilmben" - árulta el a rendező.


Forrás.

Link



Híres emberek ritka képei

Link



Bors: öregedés

Link











 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2012.08 2012. Szeptember 2012.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 31 db bejegyzés
e év: 340 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 19819
  • e Hónap: 59640
  • e Év: 237515
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.