2012-11-28 10:07:46, szerda
|
|
|
"Nelly féle" Mézeskalács
25 dkg méz
10 dkg vaj
10 dkg cukor
ezeket összeolvasztjuk és kislángon addig kevergetjük, míg a cukor is teljesen elolvad.Amikor kihült, kb 40 fokosra, akkor belekeverünk
2 egész tojást és
1 sárgáját és(a fehérjét félretesszük)
1/2 csomag mézes fűszerkeveréket. (a Kotányi a legjobb szerintem)
Egy csészényi lisztben elkeverünk 2 kissé púpozott teáskanál szódabikarbónát, majd a tojásos mézzel alaposan elkeverjük. Használhatjuk a robotgép habverőjét! Ha simára kevertük, áttérünk a dagasztóra és annyi lisztet adagolunk a masszához, hogy jól formálható, nem ragadós "gyurma" állagú tésztát kapjunk. A gyúrást minden esetben kézzel fejezzük be! A Jó tésztának sima, egyenletes, zsírfényűnek kell lennie. Ekkor alaposan lisztezett deszkán 4-5 mm vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. 165-170 fokon aranyszínűre sütjük. A sütéshez használjunk sütőpapírt! A papírt használhatjuk többször is, minél "öregebb" a papír, annál biztosabb hogy nem ragadnak rá a kalácsok.
A díszítéshez a megmaradt tojásfehérjéből 40 grammot lemérünk, hozzáadunk 18-20 dkg porcukrot, egy púpozott teáskanál keményítőt és pár csepp ecetet. (kb 1 mokkáskanálnyi) Közepes fordulaton addig keverjük, míg kemény masszát kapunk, ami nem csöppen le a habverőről. (Mivel a tojásfehérjék sűrűsége változó, javaslom, hogy 18 deka porcukorral kezdjük, majd ha szükséges adjunk még hozzá porcukrot. Tapasztalatom szerint, azonban 20 dg-nál több nem kell. Az ecettől fényesebb lesz a máz, emellett az ecetnek baktériumölő hatása is van, sőt stabilizálja a fehérjéket, így a mázunk hosszabb ideig megőrzi állagát, s könnyebb dolgozni vele. Egyszerűbb a munka, ha egyszerre csak kis mennyiséget teszünk a habzsákba!
Zselatinmáz:
1 csomag zselatint leáztatunk kb 1,5-2 dl hideg vízben. Amikor teljesen felszívta a vizet micróban felforrósítjuk, amig teljesen egynemű nem lesz. Amikor langyosra hült, ecsettel a kész, kisült kalácsokra kenjük. Ezt a mázat ételszínezékkel színezhetjük kedvünk szerint.
|
|
|
0 komment
, kategória: sütemények ,édességek |
|
|
|