Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Karácsonyra várva…Csaba testvér gondolatai…
  2015-11-22 14:31:00, vasárnap
 
  A mi feladatunk a nagyon szegény családból származó, szociális árvák nevelése. Vakációkor a gyerekek - hiába szegények - hazavágynak. Gondoltam karácsony előtt egy napon, hogy elviszem a három gyereket haza a szüleikhez, hogy látogassák meg őket, és este majd visszahozom mindet Dévára.
Nem volt bevezetve a garázsba a villany - ahol laktak - két nagy vasajtó, középen egy szerelőgödör, egy ágy, az ágyban három gyerek az anyukához bújva. A plafonon a lehelet kicsapódott a hideg betonra, a vízcseppek, mint egy-egy gyémánt csillogtak. Ez a kép fogadott, amikor este elmentem a családhoz, hogy visszavigyem a gyerekeket az alapítványhoz. Nem láttam semmi nyomát annak, hogy karácsonyra készülődtek volna. Az apuka az ágy mellett állt, tördelte a kezét, az anyuka nyakában csüngött a három gyerek. Szóltam, hogy ,,Gyertek, öltözzetek, megyünk vissza Dévára!“ Tudták, hogy várja őket a meleg fürdő, a szép ruha, a kölyökpezsgő, a csillagszórók... És akkor az egyik kisfiú azt mondta: ,,Pap bácsi, nem ünnepelhetnénk itthon, anyukámékkal?“ Éreztem, hogy megáll bennem valami. Egyfelől egy csomó limlom, másfelől az édesanya meleg nyaka és semmi más... És messzemenően az édesanya volt a nyerő!
A gyereknek nem arra van szüksége, hogy egy csomó kütyüt odavigyenek neki talicskában, hanem arra, hogy átölelje a nyakadat, hogy megpuszild, hogy érezze azt a jóságot, ami egy szülőből árad. Arra van szüksége, hogy a szemébe nézz, törődj vele, átöleld, az öledbe ültesd, hogy megpuszild.
Ez a történet megerősített abban a hitben, hogy a gyermeki szeretet a legerősebb és legnemesebb emberi szeretet a világon.
Kívánom, hogy családjaikban is a karácsonyvárással a meghitt közös perceket gyűjtsük, ne pedig a pénzért megvásárolható és eldobható limlomokat, tárgyakat.
Szeretettel , Csaba tv.
 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
Sz. Rita kilenced
  2015-11-22 14:27:05, vasárnap
 
  MÁSODIK NAP
A kilenced napi bevezető imája

Köszöntsd a Megváltót
Isteni Megváltó!
Te az Oltáriszentségben istenségeddel és emberségeddel valóban jelen vagy. Mély hódolattal és szeretettel imádlak! - Engedd, hogy hitem egyre élőbb, reményem és bizalmam egyre gyermekibb, irántad való szeretetem egyre bensőségesebb és tevékenyebb legyen, hogy a Te végtelen érdemeid által elnyerjem kegyelmedet és irgalmasságodat. Aki élsz és uralkodol az Atyával és a Szentlélekkel, Isten mindörökké.
Amen.

Újítsd meg keresztényi fogadalmadat

Én szegény bűnös, ellene mondok az ördögnek, minden kísértésének és cselvetésének! - Hiszek az Atyaistenben, a Fiúistenben és a Szentlélek-Istenben.
Hiszek mindabban, amit az egy, szent, katolikus és apostoli Egyház tanít. Ebben a szent, katolikus hitben megvallom bűneimet a mindenható Istennek, Jézus Anyjának, Máriának, minden kedves szentnek, és beismerem, hogy gyermekkoromtól egész mostanáig gyakran és sokat vétkeztem gondolattal, szóval, cselekedettel és mulasztással. Teljes szívemből bánom minden bűnömet!
Ezért bűnbánattal és az alázatos vámossal ismétlem: “Istenem, irgalmazz nekem, bűnösnek!"
Ámen.

Kérünk, Urunk, hallgasd meg alázatos könyörgéseinket, és bevallott bűneinkért ne büntess meg minket, hanem részesíts bennünket jóságod szerint kimondhatatlan irgalmasságodban, vedd el minden bűnünket, és ments meg bennünket az értük kijáró büntetéstől.
Ámen

Kedves Szent Rita!
Imáimban csaknem mindig elsősorban magamra és a magam bajaira gondolok. Te viszont imáidban először Isten dicsőítésére és az Ő akaratának felismerésére gondoltál. Te nem így imádkoztál: “ én ezt akarom ", “ én ezt szeretném ", hanem: “ Te, Istenem,mit akarsz, mit tegyek?" - Könyörögj ki számomra egy parányit a te imamódodból, hogy elszakadjak cseppnyi énemtől, és mindinkább azt kérjem, hogy Isten akarata teljesedjék rajtam.
Könyörögj kérésem meghallgatásáért!
Miatyánk.

A kilenced napi befejező imája
Kedves Szent Rita!
A magam bajait olyan nagyoknak és komolyaknak látom! Ha a te életedet szemlélem, érzem, hogy saját gondjaim voltaképpen mennyire jelentéktelenek. Ugyanakkor azt is érzem, hogy mennyire semmi, csüggedt és gyenge vagyok! - De nagyon bízom Benned, mert Te magadról megfeledkezve segítettél másokon. - Segíts rajtam is, és könyörögj érettem, hogy közbenjárásodra növekedjék bennem az Üdvözítő és keresztje iránti szeretet.
Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  Ima kilenced  
Karácsonyi szimbólumok és jelentésük
  2015-11-22 12:46:32, vasárnap
 
  Minden évben gyermeki várakozással és örömmel díszítjük a fát. Gömbökkel, csillagokkal, girlanddal és sok más egyébbel. Vajon tudjuk, hogy melyik dísznek mi a jelentősége?







A karácsonyfa: Életfa. A karácsony - Jézus születésével - születésnap, életnap is. A zöld szín az új élet reményét jelképezi, míg az ágak spirális elrendezése az életspirált mintázza. Egyes sámánisztikus kultúrákban a fenyőfa megfeszített, lehajtott majd hirtelen kioldott csúcsa repítette a sámánt a Beavatás felé. Karácsonyfánkat ezért úgy válasszuk ki, hogy az ágaiból formált spirál-szerkezet arányos legyen, ne legyenek benne ugrások, kihagyások, az ég felé, a magasabb tudatosság felé törekvő csúcsa is ép, élettel teljes legyen. Mivel a halott élet-spirálnak, a kivágott fának nincs ereje, legjobb, ha gyökeres fát emelünk ki és utána kiültetjük azt valahol, így biztosítva Földanyánknak - és rajta magunknak - az életet.


A gömb: A gömb mandala. A teljességet jelképezi. Földanyánk, és a bennünket körülvevő 9 bolygó mindegyike gömb alakú. A Tejútrendszer spirálján elhelyezkedő égitesteket is jelképezik a fára akasztott díszgömbök. Anyaguk többnyire üveg. Törékeny, illékony, talmi csillogás, mégis ettől lesz a fa díszítése az, ami. A fények megcsillannak az üvegen, visszatükrözve - de eltorzítva - a karácsony életfáját. Úgy, ahogy a bolygók erői hatnak életünkre, meghatározva, de nem determinálva azt. A gömbök színeinek megfejtéséhez a színek jelentéseit vizsgálhatjuk. Olyan színű gömböt válasszunk, amely szín egységben van törekvéseinkkel.

A csúcsdísz a felemelkedett embert jelképezi, Jézust, a megváltót, aki eljutott a csúcsig, sőt azon is túl. Gyakori, hogy a csúcsdísz lángos csillag formájú, mert ez hozta hírül a Napkeleti Bölcseknek a Megváltó megszületését.

Angyalkák: Kék, piros, fehér és lila ruhában, négy vasárnapon át egymást követve érkeznek meg a Földre advent angyala. Az ő hangjukra figyelmeztetnek az angyalkák. Akik megpillantották a várakozás hetének angyalait, meghallották az általuk hozott üzenetet, azok felkészültek a belső karácsonyra.



Girlandok: Különböző színű girlandok fonják be az életfát, akár a kígyó. Ők emlékeztetnek bennünket az ,,eredendő bűnre". A bibliai teremtés-történet életfáján is kísértőként jelent meg, ő adta az embereknek a ,,Tudást", - talán az emlékezést? - és ő indította el az élet spirálján, miatta űzetett ki az Istenember Ádám és oldalbordája Éva a paradicsomból.

Angyalhaj: A fát borító misztikus fátyol, áttetsző, mégis leplez. Az ezoterikus gondolkodás, a titkok szimbóluma. A jászol szalmájának - a kis Jézus derékaljának - analógiája. Sokan ezért angyalhaj helyett szalmát hintenek a fára.

Hold és csillagok: Az utóbbi évek divatja, hogy a fára holdat és hatágú csillagot - Dávid csillagot - is akasztunk. Bár a zsidó kultúrában nem ünneplik a karácsonyt, mégis fontos ez a hagyományosan zsidó jelkép a fán, árnyalt jelképrendszerére talán külön is érdemes lesz egyszer majd kitérni. A Dávid csillag Dávid pajzsa. Ez az eredetileg nem csak zsidó jelkép két egyenlő szárú háromszög együttese, és a férfi-nő, anyag-lélek, levegő-föld, tűz-víz ellentétpárok harmonikus egységét szimbolizálja. Az ötágú csillag az Istenember csillaga is lehet karácsonyi jelkép.


Dió és alma: A Tudás fája, az Életfa. Az eredendő bűnre a tudás megszerzésére emlékeztet bennünket a fára kötött alma. A dió is bölcsesség-jelkép. Az emberi agyhoz hasonlatos mintázatú, a picike dió magjában ott rejtőzik a hatalmas fa lehetősége, de ennek a fának emberöltő - vagy még annál is hosszabb idő - kell, hogy bőven termőre forduljon. A dió a jövendő nemzedékbe vetett hitet is jelképezi. Az aranyalma és az aranydió a fénylő bölcsességet hozza el hozzánk.



Az arany és az ezüst: A férfi és a női princípium, a Nap és a Hold, a Rák és az Oroszlán színei, a gazdagságot jelképezik, kívül és belül. Ezért van, hogy a legtöbb karácsonyi jelképünk arany és ezüst színben pompázik.

Szaloncukor: Savanyú-e a magyarság, ha egyedül nálunk hagyomány, hogy a fára - díszbe öltözetett - boldogság téglácskát helyeznek? Boldogságforrásunk, a csokoládé, és a belőle formált kis téglácskák a Boldogság Házának építőköveit jelképezik. Aki teheti, éppen ezért ne vásároljon, hanem készítsen szaloncukrot, szeretettel, odaadással, boldogan.

Apró figurák: Kicsiny játékszerek különböző anyagokból a gyermekkor csodáját, az önfeledt örömet, játékosságot tanítják nekünk. Figyelmeztetnek az ajándékozás, az örömszerzés a másokra való odafigyelés fontosságára, úgy, hogy közben mi is örülhetünk.



Mézeskalács díszek: Formáik - fenyő, angyal, csengettyű - tükrözik az összes többi jelképünket, de más anyagból. A mézeskalács a föld porából megformált, tűzpróbán átesett embert jelképezi. Az ember teremtő is. Mágikus bábot készít magának, termékenységet varázsol, szapora kezekkel bábot süt. Ez a mézeskalács.



Csengettyű: A kis harangocska jelzi, hogy ,,megérkezett az angyal". Hangja hozza meg a karácsony hangulatát sok családnál. A pogány kultúrákban démonűző hatást tulajdonítottak a hangjának. A csengettyű hangja rezgésbe hozza a levegőt, ezzel jó energiákat teremt. A megtisztítás rituáléjában játszik szerepet, akárcsak a tűz elemű jelképek, mint a gyertya és a csillagszóró.

Csillagszóró: Tűz elemű - valóban tűzveszélyes - eszköz, óvatosan használjuk! A fényszikrák a fellángoló és kihunyó életet éppen úgy jelképezik, mint az érzések múlandóságát.

Gyertya: (égősor) A gyertya a három sík, a test, a szellem és a lélek, vagyis a viasz, a kanóc és a láng, a szent háromság üzenete, a fiú megszületése, a fény megérkezése. A gyertya fénye nem nyomhatja el a szellem fényét. Az égősor jelentése ugyanez.



harmonet.hu / sokszinuvidek.hu
 
 
0 komment , kategória:  Karácsony  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2015.10 2015. November 2015.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 168 db bejegyzés
e év: 1028 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 542
  • e Hét: 9187
  • e Hónap: 15559
  • e Év: 66350
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.