Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hatvan éve lépett fel Hillary és Tendzing a világ tetejére
  2013-05-29 19:46:50, szerda
 
 




HATVAN ÉVE LÉPETT FEL HILLARY ÉS TENDZING A VILÁG TETEJÉRE


Hatvan éve, 1953. május 29-én az új-zélandi Edmund Hillary hegymászó és a nepáli Tenzing Norgay serpa, azaz hegyi vezető első emberként lépett a ,,világ tetejére", a Mount Everest hegycsúcsára.

Az Indiát feltérképező Sir George Everest egy évszázaddal korábban, 1852-ben állapította meg: a helyiek által Csomolungmának (Jóságos Istenanyának) nevezett, 8848 - más mérések szerint 8850 - méteres hegycsúcs a világ legmagasabb pontja. A hegyóriás akkor a 15. csúcsként került fel a térképre, csak 1865 óta viseli Everest nevét. A ,,világ tetején" rendkívüliek a körülmények: a ritka levegő oxigéntartalma a megszokottnak csak 30 százaléka, télen mínusz 50 Celsius-fok alá is csökken a hőmérséklet, óránként 200 km-es szélvihar tombol és hatalmas mennyiségű hó esik.

A Mount Everestre 1921-ben indult az első, brit expedíció, de a csúcs a következő három évtizedben tucatnyinál több támadást vert vissza és hegymászók tucatjainak életét követelte. Azon máig vitatkoznak, hogy az akkori idők legnagyobb hegymászója, a brit George Mallory és társa, Andrew Irvine 1924-ben megmászta-e a hegyet, mert a csúcstámadás során nyomuk veszett. Mallory tetemét 1999-ben megtalálták, de így sem került közelebb a rejtély megoldása.

A kilencedik brit expedíció 1953. március 10-én indult John Hunt ezredes vezetésével. Két hegymászó május 26-án már csak kilencven méterre volt a csúcstól, de az oxigénkészülék hibája miatt vissza kellett forduljanak. Az expedíció vezetője a második csúcstámadásra a legelszántabb és legjobb állapotban lévő párt, Hillaryt és Tenzinget jelölte ki, akik május 29-én reggel fél hétkor, mínusz 27 fokos fagyban indultak el a 8500 méteren felállított táborból. A csúcs közvetlen közelében egy rendkívül nehéz sziklafal állta útjukat, de az új-zélandi alpinista megtalálta a módját, hogyan küzdjék le (a meredélyt azóta Hillary-lépcsőnek nevezik), s délelőtt fél 12-kor felértek a világ tetejére. A csúcson töltött negyedóra alatt fényképeket készítettek, majd baj nélkül visszaértek a táborba, ahol Hillary első mondata a nem túl szalonképes, de érzelmeit hűségesen kifejező ,,Elintéztük a kurafit" volt.

A hírt az alaptáborból kódolt üzenet formájában gyalog vitték el a legközelebbi településre, hogy megsürgönyözzék a katmandui brit követségre - vélhetőleg ez volt a történelemben az utolsó nagy hír, amelyet futár közreműködésével röpítettek világgá. A legenda szerint a hírt Londonban visszatartották, hogy először II. Erzsébet királynő június 2-i koronázási ünnepségén tehessék közzé.

A Mount Everest meghódítása hatalmas szenzáció volt, csak az 1969-es Holdra szálláshoz hasonlítható. Az eredetileg méhészkedéssel foglalkozó Hillaryt lovaggá ütötték, Tenzing - mivel nem volt brit állampolgár - a Brit Birodalmi Érdemérmet kapta meg.

A két hegymászó soha nem árulta el, hogy melyikük lépett először a csúcsra, a kérdésre mindig azt válaszolták: együtt, csapatként értünk fel. Mindkettejük családja az Everest vonzásában maradt: Hillary fia és Tenzing unokája is feljutott a Föld legmagasabb pontjára.

A csúcson eddig mintegy négyezren jártak, de több mint kétszázan soha nem tértek vissza. A legnagyobb nehézség a nagy magassággal járó oxigénhiány, így a többség oxigénpalackkal mászik - e nélkül először a hegymászás élő legendája, a dél-tiroli Reinhold Messner és az osztrák Peter Habeler ért fel 1978-ban. Az első nő 1975-ben jutott fel a világ tetejére, ugyanez nőnek oxigénpalack nélkül 13 évvel később sikerült. A csúcsra felért már vak hegymászó, volt aki művégtaggal mászta meg, egy nepáli serpa egy hónapon belül háromszor is feljutott a tetejére, két hegyi vezető 21 alkalommal is ,,meghódította", s ereszkedtek le róla síléccel is (az erről szóló dokumentumfilm 1975-ben Oscar-díjat kapott). Legfiatalabb meghódítója tinédzser, a legidősebb nyolcvanéves. Az elmúlt napokban több érdekes rekord is született: először ért fel egy hegymászó ugyanabban a szezonban mindkét oldalról, elsőként jutott fel mindkét karjára amputált alpinista, s most járt a csúcson az első szaúd-arábiai, illetve pakisztáni nő, valamint egy indiai női ikerpár is.

Az első magyar Mount Everest-expedíció 1996-ban indult, de tragikus véget ért: a csapat osztrák tagja 8300 méteres magasságon életét vesztette. Az első magyar hegymászó, a napokban a Kancsendzönga meghódítása után eltűnt Erőss Zsolt személyében 2002. május 25-én jutott fel a világ tetejére. Ugyanez 2007-ben sikerült Jelinkó Attila amatőr hegymászónak, majd két évvel később Ugyan Anita személyében az első magyar női hegymászónak is. (A szlovák állampolgárságú, felvidéki magyar Demján Zoltán 1984-ben oxigénpalack nélkül jutott föl a csúcsra.)

A Mount Everest meghódításának hatvanadik évfordulója alkalmából nagyszabású ünnepségsorozatot tartanak Nepálban: május 29-én a hegymászóvilág számos híressége érkezik Katmanduba, több rekordtartót Gyémánt Jubileumi Éremmel tüntetnek ki, s két maratoni futást is szerveznek az Everest alaptáborából - 42,2, valamint 60 kilométeres távon.





Felhők felett a világ teteje


 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Címkék: közreműködésével, oxigénpalackkal, visszatartották, megsürgönyözzék, állampolgárságú, oxigénkészülék, hegymászóvilág, méhészkedéssel, csúcstámadásra, dokumentumfilm, csomolungmának, oxigéntartalma, meghódításának, alaptáborából, legelszántabb, történelemben, kancsendzönga, megszokottnak, hegymászónak, meghódította, hegycsúcsára, oxigénpalack, nyolcvanéves, rendkívüliek, legfiatalabb, alaptáborból, istenanyának, feltérképező, csúcstámadás, mindkettejük, hasonlítható, rekordtartót, legközelebbi, tucatjainak, tucatnyinál, hőmérséklet, új-zélandi Edmund, nepáli Tenzing, évszázaddal korábban, helyiek által, világ legmagasabb, hegyóriás akkor, ritka levegő, megszokottnak csak, következő három, akkori idők, brit George, csúcstámadás során, rejtély megoldása, kilencedik brit, oxigénkészülék hibája, expedíció vezetője, HATVAN ÉVE LÉPETT FEL HILLARY ÉS TENDZING VILÁG TETEJÉRE, Edmund Hillary, Tenzing Norgay, Mount Everest, George Everest, Jóságos Istenanyának, Mount Everestre, George Mallory, Andrew Irvine, John Hunt, Brit Birodalmi Érdemérmet, Reinhold Messner, Peter Habeler, Mount Everest-expedíció, Erőss Zsolt, Jelinkó Attila, Ugyan Anita, Demján Zoltán, Gyémánt Jubileumi Éremmel,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akik bántanak téged  Alázat  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Png férfi  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Elköszönt  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép napot kívánok  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  képre írva  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Esti kép  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Irgalom és ítélet  Radikális szeretet  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Irgalom és ítélet  Png virág  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Albert Einstein gondolata  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Png virág  Erdőn  Facebookon kaptam  Alázat  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Rátalálsz  Png kislány  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Radikális szeretet  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Kellemes délutánt kívánok  Akarat  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Bounty krémes  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png férfi  Tavaszi kép  Egy maradéktalanul uralt világ  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Kövesd a cowboyt!  Csak a fogyatkozás látható  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Png cica  Bounty krémes  Kerüld el az evangélium örömén...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Hogy lehet megtartani  Boldog születésnapot a ma ünne...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Reggel van  Akarat  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
új-zélandi Edmund, nepáli Tenzing, évszázaddal korábban, helyiek által, világ legmagasabb, hegyóriás akkor, ritka levegő, megszokottnak csak, következő három, akkori idők, brit George, csúcstámadás során, rejtély megoldása, kilencedik brit, oxigénkészülék hibája, expedíció vezetője, második csúcstámadásra, 8500 méteren, csúcs közvetlen, rendkívül nehéz, új-zélandi alpinista, meredélyt azóta, világ tetejére, csúcson töltött, alaptáborból kódolt, legközelebbi településre, katmandui brit, utolsó nagy, legenda szerint, hírt Londonban, 1969-es Holdra, eredetileg méhészkedéssel, kérdésre mindig, csúcson eddig, legnagyobb nehézség, nagy magassággal, többség oxigénpalackkal, dél-tiroli Reinhold, osztrák Peter, csúcsra felért, nepáli serpa, hónapon belül, erről szóló, legidősebb nyolcvanéves, elmúlt napokban, hegymászó ugyanabban, szezonban mindkét, első szaúd-arábiai, első magyar, csapat osztrák, szlovák állampolgárságú, hegymászóvilág számos, világ teteje, közreműködésével, oxigénpalackkal, visszatartották, megsürgönyözzék, állampolgárságú, oxigénkészülék, hegymászóvilág, méhészkedéssel, csúcstámadásra, dokumentumfilm, csomolungmának, oxigéntartalma, meghódításának, alaptáborából, legelszántabb, történelemben, kancsendzönga, megszokottnak, hegymászónak, meghódította, hegycsúcsára, oxigénpalack, nyolcvanéves, rendkívüliek, legfiatalabb, alaptáborból, istenanyának, feltérképező, csúcstámadás, mindkettejük, hasonlítható, rekordtartót, legközelebbi, tucatjainak, tucatnyinál, hőmérséklet, körülmények, megtalálták, vitatkoznak, nagyszabású, hegymászója, évfordulója, fényképeket, legmagasabb, válaszolták, állampolgár, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1655
  • e Hét: 15750
  • e Hónap: 55571
  • e Év: 233446
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.