Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
52 éve hunyt el Tamási Áron
  2018-05-26 19:00:43, szombat
 
 







52 ÉVE HUNYT EL TAMÁSI ÁRON


Ötvenkét éve, 1966. május 26-án hunyt el Tamási Áron (született: Tamás János, Farkaslaka, 1897. szeptember 19. - Budapest, 1966. május 26.) Kossuth-díjas író, az Ábel-trilógia szerzője.

Az erdélyi Farkaslakán született 1897. szeptember 20-án. 1917-ben hadiérettségit tett, és a gimnáziummal párhuzamosan a tiszti iskolát is elvégezte. 1918-ban részt vett a piavei csatában, helytállásáért vitézségi érmet és néhány nap szabadságot kapott, melynek letelte után már nem tért vissza a frontra. 1918 novemberében a kolozsvári egyetem jogi karára iratkozott be, de amikor románul kezdtek oktatni, átjelentkezett a kereskedelmi akadémiára. Diplomájának megszerzése után bankoknál dolgozott, ekkor indult írói pályafutása is: 1922-ben a Szász Tamás, a pogány című novellájával megnyerte a Keleti Újság novellapályázatát.

1923-ban a jobb megélhetés reményében vagy csak kalandvágyból az Egyesült Államokba utazott, ahol alkalmi munkákból élt, majd banktisztviselőként dolgozott. Kínzó honvágyát írással enyhítette, hazaküldött novelláiból állt össze Lélekindulás (1925) című kötete. A székely népballadák, népi mókák világát idéző könyvre felfigyelt a közönség és a kritika is. 1926-ban hazatért Kolozsvárra, az Újság munkatársa lett, kapcsolatba került az Erdélyi Helikon és a Korunk körével is.

1932-ben jelent meg legnépszerűbb regénye, az Ábel a rengetegben, amely később az Ábel az országban és az Ábel Amerikában című kötetekkel trilógiává állt össze. A Hegedűs Géza által "fenyőillatú remekműnek" aposztrofált regény zárómondata mára szállóigévé vált: "Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne." Későbbi műveit, a Jégtörő Mátyás című regényt, majd színműveit (Énekes madár, Tündöklő Jeromos, Csalóka szivárvány) is erős költőiség, a népmesék varázslata jellemezte.

Az író 1944-től Budapesten élt, 1945-47 között a Nemzetgyűlés képviselője, 1943-tól 1949-ig az MTA levelező tagja volt. A kommunista diktatúra kiépülése, 1949 után a mellőzöttség lett osztályrésze, ebben az időben jeleneteket, bábjátékokat írt. Csak 1953-ban jelenhetett meg önéletrajzi visszaemlékezéseinek újabb kötete, a Bölcső és bagoly, valamint a Hazai tükör című regénye.

1954-ben Kossuth-díjat kapott, s tagja lett az újjászervezett Hazafias Népfront Országos Tanácsának. Az 1956-os forradalom idején a rádióban is felolvasott Magyar fohász című írásában hitet tett a forradalom mellett, és a Parasztszövetség újjászervezését szorgalmazta. A forradalom leverése után az Írószövetség decemberi gyűlésén felolvasta a Gond és hitvallás című nyilatkozatot, amelyben kiállt a levert forradalom célkitűzései, eszményei mellett. Egy évvel később, nem kis nyomásra, elhatárolta magát a forradalomtól, de a hatalmat az erkölcsi és esztétikai értékek méltánylására kérte. 1959-ben részt vett az Írószövetség újjáalakításában, 1963-ban a Béketanács elnökségi tagja lett.

Egyre súlyosbodó betegsége miatt 1965-től kórházi ápolásra szorult, utolsó művét, a Vadrózsa ága című visszaemlékezését már betegágyán mondta tollba feleségének. 1966. május 26-án halt meg Budapesten, végrendelete szerint szülőfalujában, Farkaslakán helyezték nyugalomra.

Emlékművét, amelyen műveinek jellegzetes alakjai találhatók, Szervátiusz Jenő és Tibor készítették, sírfeliratát az író maga fogalmazta: "Törzsében székely volt, fia Hunniának / Hűséges szolgája bomlott századának."







Tamási Áron sírja

A székelység nagy írója Farkaslaka nyugati szélén, a római katolikus templom és temető mögötti virágos parkban, a két cserefa között nyugszik.

A sírhelyhez a parkoló mellett emelt székelykapu (a rovásírásos székelykaput Jakab Árpád agrármérnök faragtatta Máréfalván) alatt áthaladva, egy kis sétányon juthatunk. A sír mögött a Tamási-emlékmûvet tekinthetjük meg.

Tamási végakarata volt (olvasható az 1966. május 19-én kelt végrendeletében), hogy szülőfalujában, Farkaslakán helyezzék örök nyugalomra.


Kányádi Sándor: Tamási Áron sírjára

Négy szép holló talpig gyászba
rászállt a két cserefára.

Tövig égnek a villámok,
ragyog újra a magasság,
leng a fény a domb közt,mint a
kaszák mikor fölakasztják.

Ősszel aztán a két vén fa
bronzba önti lenn a hantot.
Jönnel majd és megcsodálják,
mint egy ledöndült harangot.

Farkas üvölt,öltözködnek
a hollók majd patyolatba,
csillagot tart ölelőleg
karjaiban a két nagy fa.

Kívánhat-é ember többet,
derékaljnak szülőföldet
s két cserefa tömött ágát
szemfedőnek.

/1966/







Tamási Áron emlékezete

Link



Tamási Áron: Magyar fohász

Link








Forradalom volt ez is. Egy új korszaknak, a megpróbáltatás új korszakának forradalma. A munka, a bizalom, az újrakezdés forradalma. A megcsalt, de a háború kapujából visszafordult ember forradalma. Sőt, forradalma a rokkant falunak, amely mélységbe taszítva is élni akart. És egy népnek a forradalma, amely a háború kialudt tűzhelyén felemelte komor fejét.

Tamási Áron: Himnusz egy szamárral c. novella













 
 
0 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
Címkék: újjáalakításában, parasztszövetség, végrendeletében, újjászervezését, újjászervezett, hadiérettségit, megpróbáltatás, helytállásáért, átjelentkezett, szülőfalujában, legnépszerűbb, forradalomtól, nyilatkozatot, visszafordult, méltánylására, kalandvágyból, végrendelete, megcsodálják, novellájával, gimnáziummal, célkitűzései, fölakasztják, írószövetség, párhuzamosan, sírfeliratát, mellőzöttség, nemzetgyűlés, novemberében, aposztrofált, székelykaput, osztályrésze, bábjátékokat, szorgalmazta, lélekindulás, tekinthetjük, diplomájának, erdélyi Farkaslakán, gimnáziummal párhuzamosan, tiszti iskolát, piavei csatában, kolozsvári egyetem, kereskedelmi akadémiára, pogány című, jobb megélhetés, székely népballadák, népmesék varázslata, kommunista diktatúra, mellőzöttség lett, időben jeleneteket, újjászervezett Hazafias, 1956-os forradalom, forradalom mellett, Tamási Áron, HUNYT EL TAMÁSI ÁRON, Tamás János, Szász Tamás, Keleti Újság, Egyesült Államokba, Erdélyi Helikon, Ábel Amerikában, Hegedűs Géza, Jégtörő Mátyás, Tündöklő Jeromos, Hazafias Népfront Országos Tanácsának, Szervátiusz Jenő, Jakab Árpád, Kányádi Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs Ildikótól  képre írva  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Hiányzik  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Albert Einstein gondolata  Sokan azt tartják  Kerüld el az evangélium örömén...  Png telefon  Png cica  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Szívem  Png nő  Radikális szeretet  A televizió nem a kultúrát kép...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png virág  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Boldog születésnapot a ma ünne...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Png kislány  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Erdőn  Szívem tiéd  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Az engedelmesség miért nem vál...  Akarat  Erdőn  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png nő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Szabolcska Mihály – Ákác...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Png telefon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Png férfi  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Az igazi szeretetért rendszeri...  képre írva  Albert Einstein gondolata  Idő  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szívem  Tavaszi kép  Mi lenne ha  Varga János Veniam - Fontos sz... 
Bejegyzés Címkék
erdélyi Farkaslakán, gimnáziummal párhuzamosan, tiszti iskolát, piavei csatában, kolozsvári egyetem, kereskedelmi akadémiára, pogány című, jobb megélhetés, székely népballadák, népmesék varázslata, kommunista diktatúra, mellőzöttség lett, időben jeleneteket, újjászervezett Hazafias, 1956-os forradalom, forradalom mellett, forradalom leverése, levert forradalom, évvel később, székelység nagy, római katolikus, parkoló mellett, rovásírásos székelykaput, domb közt, ledöndült harangot, hollók majd, újrakezdés forradalma, háború kapujából, rokkant falunak, háború kialudt, újjáalakításában, parasztszövetség, végrendeletében, újjászervezését, újjászervezett, hadiérettségit, megpróbáltatás, helytállásáért, átjelentkezett, szülőfalujában, legnépszerűbb, forradalomtól, nyilatkozatot, visszafordult, méltánylására, kalandvágyból, végrendelete, megcsodálják, novellájával, gimnáziummal, célkitűzései, fölakasztják, írószövetség, párhuzamosan, sírfeliratát, mellőzöttség, nemzetgyűlés, novemberében, aposztrofált, székelykaput, osztályrésze, bábjátékokat, szorgalmazta, lélekindulás, tekinthetjük, diplomájának, kereskedelmi, megszerzése, jellegzetes, pályafutása, fenyőillatú, szervátiusz, készítették, székelykapu, elhatárolta, jeleneteket, jelenhetett, képviselője, rengetegben, zárómondata, szállóigévé, önéletrajzi, kapcsolatba, hazaküldött, rovásírásos, novelláiból, népballadák, kolozsvárra, felolvasott, feleségének, farkaslakán, agrármérnök, öltözködnek, korszakának, szabadságot, derékaljnak, szemfedőnek, szülőföldet, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2241
  • e Hét: 16336
  • e Hónap: 56157
  • e Év: 234032
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.