Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A béke vagy te, sport
  2021-07-05 20:30:22, hétfő
 
 









A BÉKE VAGY TE, SPORT




Nemsokára /18 nap mulva/ újra itt az olimpia, ami sokunk számára nem más, mint izgalom, táskás szemek, a magyar válogatott szerepléséhez időzített napi rutin, olyan esemény amely, jellemzően még a sport iránt kevésbé érdeklődőket is a képernyő elé szegezi.

Az olimpia történetét szinte mindenki jól ismeri, de az talán kevésbé ismert, hogy az első újkori olimpiát (1896, Athén) eredetileg 1900-ban rendezték volna, a világkiállítás részeként, ám úgy vélték, a várakozás rontaná a részvételi kedvet, ezért az 1896-os év mellett döntöttek. Ahogy talán az sem köztudott, hogy Hajós Alfréd, híres olimpikonunk, az első helyezésért járó arany helyett, ezüstéremmel térhetett haza, no, nem financiális okok miatt. Ekkor még nem terjedt el az aranyérem használata, ezüstérem járt az első helyezettnek, bronz a második helyért, és babérkoszorú a harmadikként célba érőnek.

Bár a görögök úgy vélték, a játékok örök helyszíne Görögország lesz, a NOB másképp döntött. Az olimpiai játékok feltámasztója Pierre de Coubertin, ragaszkodott eredeti elképzeléséhez. Inkább versenyezzenek, mint háborúzzanak az öreg kontinens és a négy földrész lakói, lehetőleg úgy, hogy közben utaznak és megismernek más nemzetet is. (Tudjuk, reménye, hogy az olimpiai játékok világbékét hoznak, nem vált valóra. Három olimpiát sem tudtak megrendezni a világháborúk miatt: az 1916-os játékokat az első-, az 1940-es és az 1944-es nyári és téli játékokat pedig a második világháború miatt.)

Párizs volt az első helyszín, amelyen már nők is versenybe szállhattak és amelyre csak úgy emlékeznek, mint a zűrzavar olimpiája. Ebben az évben rendezték a világkiállítást is, amelynek szervezői, tulajdonképpen mellékeseménnyé minősítették az olimpiát. A visszaemlékezések szerint, akkora volt a káosz, hogy a versenyzőknek maguknak kellett kideríteniük, hol és mikor fognak versenyezni.

A modern olimpia megszületése

Az első modern olimpiát Stockholmban rendezték, új olimpiai stadion épült és olyan technikai újításokat is bevezettek, mint: a gépi időmérés vagy a célfotó.

Ami Magyarországot illeti, a stockholmi olimpián, legnagyobb csatáját még a rajt előtt vívta. Napjainkban a megnyitóünnepségen, a sportolók országuk zászlaja és táblája alatt vonulnak be, ám a Monarchia korában ez távolról sem volt egyértelmű. Ferenc József császár ellenezte, hogy Magyarország saját zászlaja alatt vonuljon be. Coubertin szava azonban erősebbnek bizonyult, végül Magyaroroszág és Csehország (Bohémia) is önállóan vonult fel, igaz, az osztrákok mögött. Ami az eredményt illeti: három arany, két ezüst, és 3 bronzéremmel zárta a játékot a magyar csapat, vívóink fölényes győzelmével.

De voltak csonka olimpiák is, az első ilyen, az antwerpeni volt, ahová az első világháború vesztes országait nem hívták meg. Számunkra különösen szomorú, hiszen az 1920. évi nyári olimpiai játékokat, Budapesten tartották volna, ám vesztes országként nem kaphatta meg a rendezés jogát Magyarország, így helyezték át Belgiumba. Természetesen nem ez volt az első alkalom, hogy Budapest neve felmerül lehetséges helyszínként. A MOB (Magyar Olimpiai Bizottság) 2015-ben úgy döntött, hogy javasolja a 2024-es olimpia és paralimpia Budapesten történő megrendezésének megpályázását, melyet azóta a magyar parlament is elfogadott, sajnos ennek ellenére a mi ellenzékünk megfúrta.

Az időrendben következő 1936-os berlini játékokon meggyújtott olimpiai lánggal való futás bár úgy tűnhet, nem ókori hagyomány, a német propagandagépezet adta hozzá az eseményhez. Ezen az eseményen csupán két európai ország, Szovjetunió (Hitler nem hívta meg őket), valamint Spanyolország nem képviseltette magát.

Zárásképpen 1952, Helsinki - a magyar aranyolimpia. Az 1952-es helsinki olimpia, mely, a legsikeresebb olimpiánkként él a köztudatba, nem véletlen, hiszen az akkor 16 aranyéremmel visszatért válogatott teljesítményét, azóta sem sikerült túlszárnyalni. Kívánjuk, hogy ez minél előbb sikerüljön - Tokióban megpróbálhatjuk!







Az első olimpia a háború árnyékában
1920-ban nem vehettek részt az olimpián a világháború vesztesei, így Magyarország sem.

Link



Coubertin utolsó olimpiája elhozta a sztársportolók korát
Coubertin báró utolsó olimpiája volt az 1924-es a NOB elnökeként, de sikerült elérnie, hogy szülővárosa rövid időn belül másodszor is olimpiát rendezhessen.

Link











 
 
0 komment , kategória:  Sport  
Címkék: világkiállítást, megpróbálhatjuk, mellékeseménnyé, megrendezésének, versenyezzenek, sztársportolók, elképzeléséhez, világkiállítás, tulajdonképpen, magyarországot, teljesítményét, megpályázását, képviseltette, spanyolország, szerepléséhez, túlszárnyalni, versenyzőknek, magyaroroszág, természetesen, feltámasztója, olimpiánkként, legsikeresebb, aranyéremmel, aranyolimpia, világháborúk, olimpikonunk, babérkoszorú, harmadikként, magyarország, ragaszkodott, helyszínként, helyezettnek, bronzéremmel, háborúzzanak, minősítették, ezüstéremmel, magyar válogatott, sport iránt, olimpia történetét, talán kevésbé, első újkori, világkiállítás részeként, várakozás rontaná, részvételi kedvet, első helyezésért, aranyérem használata, első helyezettnek, második helyért, harmadikként célba, játékok örök, olimpiai játékok, öreg kontinens, BÉKE VAGY TE, Hajós Alfréd, Ferenc József, Magyar Olimpiai Bizottság,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Mi lenne ha  Akarat  Akarat  Reménység és erő Krisztustól e...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Irgalom és ítélet  Egy maradéktalanul uralt világ  Szép estét  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Varga János Veniam - Fontos sz...  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png kislány  Alázat  Facebookon kaptam Krisztinától  Akarat  Lóhere  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Nagyon különös  Kövesd a cowboyt!  Akarat  Bounty krémes  Fekete István - Akác  Julian Brass gondolata  Akarat  Facebookon kaptam  Szívem  Albert Einstein gondolata  képre írva  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  A televizió nem a kultúrát kép...  Makszim Gorkij gondolata  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Erdőn  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kislány  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Png cica  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Nem méltó hozzád  Lóhere  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Elköszönt  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Ágai Ágnes – Csendélet  Kövesd a cowboyt!  Albert Einstein gondolata  George Gordon Lord Byron: Inez...  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Idő  Akarat  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Nevem  Garai Gábor - Takarítás 
Bejegyzés Címkék
magyar válogatott, sport iránt, olimpia történetét, talán kevésbé, első újkori, világkiállítás részeként, várakozás rontaná, részvételi kedvet, első helyezésért, aranyérem használata, első helyezettnek, második helyért, harmadikként célba, játékok örök, olimpiai játékok, öreg kontinens, négy földrész, világháborúk miatt, 1916-os játékokat, 1944-es nyári, második világháború, első helyszín, zűrzavar olimpiája, évben rendezték, visszaemlékezések szerint, versenyzőknek maguknak, modern olimpia, első modern, gépi időmérés, stockholmi olimpián, rajt előtt, sportolók országuk, osztrákok mögött, eredményt illeti, magyar csapat, első ilyen, antwerpeni volt, első világháború, rendezés jogát, első alkalom, 2024-es olimpia, magyar parlament, időrendben következő, német propagandagépezet, eseményen csupán, magyar aranyolimpia, 1952-es helsinki, legsikeresebb olimpiánkként, első olimpia, háború árnyékában, világháború vesztesei, sztársportolók korát, világkiállítást, megpróbálhatjuk, mellékeseménnyé, megrendezésének, versenyezzenek, sztársportolók, elképzeléséhez, világkiállítás, tulajdonképpen, magyarországot, teljesítményét, megpályázását, képviseltette, spanyolország, szerepléséhez, túlszárnyalni, versenyzőknek, magyaroroszág, természetesen, feltámasztója, olimpiánkként, legsikeresebb, aranyéremmel, aranyolimpia, világháborúk, olimpikonunk, babérkoszorú, harmadikként, magyarország, ragaszkodott, helyszínként, helyezettnek, bronzéremmel, háborúzzanak, minősítették, ezüstéremmel, megszületése, stockholmban, kideríteniük, érdeklődőket, rendezhessen, zárásképpen, helyezésért, görögország, győzelmével, ellenzékünk, megismernek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1033
  • e Hét: 20852
  • e Hónap: 60673
  • e Év: 238548
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.