Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Megnyílt a Néprajzi Múzeum új épülete!
  2022-06-03 20:45:43, péntek
 
 










MEGNYÍLT A NÉPRAJZI MÚZEUM ÚJ ÉPÜLETE!


Látványos kiállításokkal megnyitotta kapuit a Néprajzi Múzeum új, a Liget Budapest Projekt keretében megvalósult épülete. A Ferencz Marcel (NAPUR Architect) által tervezett ház az intézmény történetének első olyan otthona, melyet néprajzi múzeumi célra alakítottak ki, ezzel a Városligetben, az egykori Felvonulási tér helyén Európa egyik legkorszerűbb etnográfiai múzeumépülete jött létre, ahol a korábbi - Kossuth téri - kiállítóhelyhez képest háromszor nagyobb tér áll rendelkezésre a páratlanul gazdag gyűjtemény bemutatására. A Városliget szélén, az Ötvenhatosok terén álló, két egymásba fonódó domboldalt megidéző, látványos új épület különlegessége a közel félmillió pixelből kialakított homlokzati díszítése, amely 20 magyar és 20 nemzetközi néprajzi motívum kortárs újrafogalmazását jeleníti meg, illetve a több mint 7.000 négyzetméteres tetőkertje, mely legmagasabb pontján gyönyörű panorámát nyújt. A nemzetközi ingatlanszakma egyik legnagyobb presztízsű megmérettetésén, a londoni International Property Awardson 2018-ban már a tervei alapján a világ legjobb középületének választották a Néprajzi Múzeumot, s egyben a Best Architecture fődíjjal is kitüntették.

A Városligetben való megjelenés korszakos változás a Néprajzi Múzeum számára, hiszen a Kárpát-medencéből és a világ minden tájáról származó, mára 250 ezer darabot számláló gyűjtemény sokat vándorolt a múzeum 1872-es alapítása óta, amely eddig még nem működött olyan épületben, amit eredendően az intézmény igényeinek megfelelően alakítottak volna ki. Most a múzeum a korábbi kiállítóterek többszörösével lel új, és kifejezetten a számára épített otthonra a Városligetben, ahová tulajdonképpen hazatér: a nagyközönség számára 1896-ban itt, a Millenniumi Kiállítás Néprajzi Falujában mutatkozott be először, majd hosszú évekig a Városligetben álló nagy Iparcsarnok adott teret a néprajzi gyűjteménynek.

Hazatért a Néprajzi Múzeum

Az új Néprajzi Múzeum a Városligeti fasor parkhoz csatlakozó végében épült meg. Ez a terület az Andrássy út megépítése előtt hagyományosan a Liget kapujaként szolgált, ám az 1950-es évek elején, a Felvonulási tér kialakításával a helyszín előbb a kommunista időszak demonstrációinak színtere lett majd - egészen a múzeum építési munkálatainak 2017-es megkezdéséig - egy több mint másfél ezer autót befogadó, részben lebetonozott, részben kockakővel burkolt felszíni parkolóként működött. Ez immáron a múlté, a parkoló helyén megépült a Néprajzi Múzeum új épülete, körülötte pedig újonnan kialakított zöldfelületek, és egy hangulatos sétány, a Városligeti Promenád várja a látogatókat, így az autók által megszállt óriási területet visszakapta a Városliget. Az autóval ideérkező ligetlátogatókat pedig a 2020-ban átadott Múzeum Mélygarázs fogadja.

A múzeumot 05.23-án, hétfő délutántól a látogatók is birtokba vehették, ahol időszaki kiállítások adnak ízelítőt a páratlan gyűjteményből. Az intézmény első időszaki tárlata Megérkeztünk címmel nyílik meg, és a gyűjtemény keresztmetszeteként mutat be egy különleges válogatást, az interaktív és látványos ZOOM pedig egészen egyedi perspektívából tekint a múzeumi anyagra.

Ezek mellett sosem tapasztalt élményt nyújt az épület főlépcsője mentén mintegy 4000 műtárgyat felvonultató, nyitvatartási időben ingyenesen látogatható Kerámiatér is. A két részből álló kiállításban a kerámiatárgyak a múzeum gazdag magyar és nemzetközi gyűjteményeibe engednek betekintést. Az új épület újdonsága a MÉTA - Múzeumpedagógiai tér is. A klasszikus labdajátékra utaló név egyben a Múzeum, Élmény, Tudás, Alkotás fogalmait magába sűrítő betűszó, és ez nem véletlen: a hangulatos helyiség a Néprajzi Múzeum interaktív közösségi és múzeumpedagógiai tere. A foglalkozások résztvevői mellett családokat, egyéni látogatókat is várnak itt.

A Néprajzi Múzeum földszintjén kapott helyet a Városliget új látogatóközpontja is, ahol egy, a száz évvel ezelőtti Budapest városmagját, s benne a Városligetet bemutató, 55 m2-es, több mint 6.000 épületből álló, léptékarányos városmakett mellett a megújuló Liget valamennyi új fejlesztéséről kaphatnak információkat a vendégek, és jegyeket is vásárolhatnak park intézményeinek programjaira.

A Néprajzi Múzeum új épületének átadása nemcsak a gyűjtemény történetében számít mérföldkőnek, hanem a Liget Budapest projekt megvalósításának is fontos állomása. A projekt jelenleg Európa legnagyobb léptékű kulturális tartalmú városfejlesztése, amely a Városliget átfogó megújítását, benne a park kulturális intézményhálózatának és nemzeti közgyűjteményeink fejlesztését tűzte ki célul. A Szépművészeti Múzeum átfogó rekonstrukciója 2018-ban fejeződött be, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épülete 2019-ben került átadásra, a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum új épületének mostani megnyitását pedig rövidesen az Új Nemzeti Galéria megvalósítása követi majd.







Liget Budapest: megnyílt a Néprajzi Múzeum új épülete a Városligetben

Link



Európa legjobbja után a világ legjobb középülete is a Néprajzi Múzeum lett

Link


















 
 
0 komment , kategória:  Művészet  
Címkék: megvalósításának, múzeumpedagógiai, demonstrációinak, ligetlátogatókat, újrafogalmazását, városfejlesztése, rekonstrukciója, megmérettetésén, kiállítóhelyhez, kerámiatárgyak, tulajdonképpen, fejlesztéséről, intézményeinek, többszörösével, gyűjteményeibe, kialakításával, kiállításokkal, ingatlanszakma, négyzetméteres, perspektívából, különlegessége, legkorszerűbb, múzeumépülete, gyűjteményből, zöldfelületek, városligetben, nyitvatartási, középületének, munkálatainak, hagyományosan, gyűjteménynek, rendelkezésre, international, foglalkozások, megvalósítása, vásárolhatnak, intézmény történetének, egykori Felvonulási, korábbi –, páratlanul gazdag, közel félmillió, több mint, nemzetközi ingatlanszakma, londoni International, tervei alapján, világ legjobb, világ minden, múzeum 1872-es, intézmény igényeinek, korábbi kiállítóterek, számára épített, nagyközönség számára, Néprajzi Múzeum, MEGNYÍLT NÉPRAJZI MÚZEUM ÚJ ÉPÜLETE, Liget Budapest Projekt, Ferencz Marcel, NAPUR Architect, International Property Awardson, Néprajzi Múzeumot, Best Architecture, Millenniumi Kiállítás Néprajzi Falujában, Városligeti Promenád, Múzeum Mélygarázs, Liget Budapest, Szépművészeti Múzeum, Országos Múzeumi Restaurálási, Raktározási Központ, Magyar Zene Háza, Nemzeti Galéria,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Reménység és erő Krisztustól e...  Németh László tollából  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Szép álmokat!  Reménység és erő Krisztustól e...  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem számIt  Mi lenne ha  Mindig jusson idő nevetni  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png ház  Akarat  Kellemes délutánt kívánok  Alázat  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Alázat  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Alázat  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Akarat  Paul David Tripp Április 20  Png csokor  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Erdőn  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Radikális szeretet  Png lepke  Még csak most kezdődik a nap  George Gordon Lord Byron: Inez...  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Bounty krémes  Hogy lehet megtartani  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png férfi  Akarat  Kerüld el az evangélium örömén...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Éretlen vers  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Reggel van  Egy maradéktalanul uralt világ  Kövesd a cowboyt!  Nagyi telefonál  Akarat  Az engedelmesség miért nem vál...  Akarat  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
intézmény történetének, egykori Felvonulási, korábbi &#8211, páratlanul gazdag, közel félmillió, több mint, nemzetközi ingatlanszakma, londoni International, tervei alapján, világ legjobb, világ minden, múzeum 1872-es, intézmény igényeinek, korábbi kiállítóterek, számára épített, nagyközönség számára, néprajzi gyűjteménynek, 1950-es évek, helyszín előbb, kommunista időszak, múzeum építési, parkoló helyén, hangulatos sétány, autók által, autóval ideérkező, 2020-ban átadott, páratlan gyűjteményből, intézmény első, különleges válogatást, múzeumi anyagra, épület főlépcsője, múzeum gazdag, klasszikus labdajátékra, hangulatos helyiség, foglalkozások résztvevői, száz évvel, megújuló Liget, gyűjtemény történetében, projekt jelenleg, park kulturális, megvalósításának, múzeumpedagógiai, demonstrációinak, ligetlátogatókat, újrafogalmazását, városfejlesztése, rekonstrukciója, megmérettetésén, kiállítóhelyhez, kerámiatárgyak, tulajdonképpen, fejlesztéséről, intézményeinek, többszörösével, gyűjteményeibe, kialakításával, kiállításokkal, ingatlanszakma, négyzetméteres, perspektívából, különlegessége, legkorszerűbb, múzeumépülete, gyűjteményből, zöldfelületek, városligetben, nyitvatartási, középületének, munkálatainak, hagyományosan, gyűjteménynek, rendelkezésre, international, foglalkozások, megvalósítása, vásárolhatnak, szépművészeti, információkat, léptékarányos, kiállítóterek, megkezdéséig, lebetonozott, történetében, mérföldkőnek, restaurálási, felvonultató, ötvenhatosok, kiállításban, bemutatására, labdajátékra, fejlesztését, kifejezetten, programjaira, architecture, választották, földszintjén, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 510
  • e Hét: 20329
  • e Hónap: 60150
  • e Év: 238025
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.