Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Magyarok a Kárpát-medencében
  2022-06-14 20:15:30, kedd
 
 




MAGYAROK A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN


Hány magyar él a történelmi Magyarország területén?

A világban élő magyarok számát szeretik tizenötmilliósnak tekinteni, holott számos tudományos kutatás kimutatta, hogy ez a szám hamis, erősen túlzó. Ugyanígy erős felkerekítés a Kárpát-medencében élő magyarok számát 13-14 millióra tenni, a valós adatok ennél nemcsak most, hanem évtizedekkel korábban is mást mutattak. A tévedés egyik oka az, hogy míg a Romániában, Szlovákiában, Ukrajnában stb. élő magyarokat saját nemzetbevallásuk alapján számítják bele a magyarságba, addig Magyarország összlakosságát illetően az illetőséget és állampolgárságot veszik alapul, nem pedig a nemzetiséget. Holott a cirka 10 milliós magyarországi lakosságból kevesebb, mint 8,5 millió vallja magát nemzetiségében is magyarnak. A tudományosság megköveteli, hogy ha a szomszédos országok magyarjai esetében a nemzetiség megvallását veszik alapul a számlálásnál, akkor ugyanazt az elvet kell érvényesíteni Magyarország lakosaira is. Tehát eleve ugrott kb. 1,5 millió, és a számlálás nem úgy kezdődik, hogy 10 millió plusz..., hanem maximum 8,5 millió plusz. Sőt, mint kiderült, 2011-ben már ez a nyolc is fél is erős felkerekítésnek számíthatott.


magyarok-karpat-medenceben





A Kárpát-medencében élő magyarok száma 2011-ben

Magyarország - 8.314 ezer
Románia - 1.225 ezer
Szlovákia - 459 ezer
Szerbia - 251 ezer
Ukrajna - kb. 141 ezer
Horvátország - kb. 14 ezer
Ausztria - kb. 10 ezer
Szlovénia - kb. 4 ezer
ÖSSZESEN, kerekítve - 10.4 millió magyar él a Kárpát-medencében

KSH (magyar Központi Statisztikai Hivatal) 2013-ben a következőket állapította meg a 2011-es adatokra vonatkozóan a Kárpát-medencében élő magyarok számát illetően:

A Kárpát-medencében a 2011. évi népszámlálások alkalmával a teljes lakosság száma hozzávetőleg 25 millió 700 ezer volt, és mintegy 10 millió 400 ezren (40,5 százalék) vallották magukat magyar nemzetiségűnek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népességtudományi Kutatóintézete 2013 májusában.

A részleteket illetően kifejtették: 2011-ben Magyarországon és a legtöbb szomszédos országban népszámlálást tartottak. Legkorábban, 2011 áprilisában Horvátországban volt népszámlálás, Szlovákiában májusban, Magyarországon, Romániában és Szerbiában pedig októberben. Ukrajnában és Szlovéniában nem tartottak népszámlálást, így részben a korábbi népszámlálási adatokat, részben az időközi hivatalos statisztikákat, részben szerint a demográfiai becsléseket kellett alapul venni.


A Magyarországon élő magyarok száma

Magyarországon 9.937.628 embert írtak össze 2011-ben, és közülük 8.314.029-en vallották magukat magyar nemzetiségűnek kizárólagosan vagy más nemzetiség mellett. Ez 83,7 százalékos arányt jelent. Tíz évvel ezelőtt még 9.416.045-en, az akkori népesség 92,3 százaléka állította magáról ugyanezt.


A határon túli magyarok száma

Romániában a lakosság lélekszáma valamivel meghaladja a 19 milliót, és ebből mintegy hat és fél millió a tágan vett Erdély lakossága - írták. Az erdélyi területeken a lakosság szűk háromnegyede (74,38 százaléka) vallotta magát románnak, és majdnem egyötöde (18,91 százaléka) magyarnak. A magyar nemzetiségűek száma Erdélyben 1 millió 225 ezer volt, míg Románia egyéb részein 13 ezer. Az előző romániai népszámlálás óta eltelt időben a magukat magyar nemzetiségűeknek vallók száma mintegy kétszázezerrel csökkent. Ez a csökkenés kivétel nélkül minden erdélyi megyében megfigyelhető. A terület 16 megyéjéből ötben - Arad, Krassó-Szörény, Hunyad, Szeben és Temes megyékben - a csökkenés mértéke elérte vagy meghaladta a 25 százalékot. Ezeken a szórványterületeken “a magyar közösség teljes felszámolódása reális közelségbe került".

Szlovákiában a lakosság lélekszáma 5 millió 397 ezer, ebből magyar nemzetiségűnek vallották magukat 459 ezren (8,5 százalék), szlováknak pedig 4 millió 353 ezren (80,7 százalék). Az ország nyolc kerületéből kettő - Nagyszombat és Nyitra - esetében 20-25 százalék a magyar nemzetiségűek aránya, míg három másik kerületben (Kassa, Besztercebánya, Pozsony) szórványban, de nem elhanyagolható számban élnek magyarok. Az előző, 2001-es népszámlálás óta az ország lakossága kissé, 0,3 százalékkal nőtt, de mind a magyarok, mind a szlovákok száma és aránya visszaesett.

A szerbiai népszámlálás eredményei szerint a Vajdaság lakosságszáma már jócskán kétmillió alá süllyedt, és itt 251 ezren vallották magukat magyar nemzetiségűnek - közölték. Szerbia Vajdaságon kívüli területein alig néhány ezren mondták magukat magyar nemzetiségűnek, így e csoport aránya 13 százalék a Vajdaságon belül és 3,5 százalék egész Szerbiában. Nincs olyan körzet, ahol a magyar nemzetiségűek abszolút többséget alkotnak, de kettőben - Észak-Bácskában és Észak-Bánátban - 41 és 47 százalékos arányukkal relatív többségben vannak.

Az Ukrajna nemzetiségi összetételére vonatkozó adatok a 2001-es népszámlálásból származnak, ekkor Kárpátalja megye 1 millió 255 ezer lakosából mintegy 152 ezren vallották magukat magyar nemzetiségűnek - emlékeztetett a KSH. Becslések szerint jelenleg mintegy 141 ezer lélekszámú lehet Kárpátalján a magyar nemzetiségűek csoportja, a megyében összesen 1.249.000-en élnek a hivatalos 2011-es nyilvántartás szerint.

Horvátországban a 2011-es eredmények szerint 14.048-an (2001-ben 16.595-en) mondták magukat magyar nemzetiségűnek, és közülük csak 8.249-en éltek a Drávaszöget is tartalmazó Eszék-Baranya megyében, a többiek szétszórtan Horvátország egyéb területein. Eszék-Baranya megyében egyébként összesen 305 ezren élnek, a magukat magyarak vallók aránya kevesebb mint 3 százalék.

Ausztriában a népszámlálás eredményei csak a születési helyre és az állampolgárságra vonatkoznak, így kizárólag a bevándorlók számának megbecsülésére jók. Burgenland esetében részben becslésekre hagyatkoztak, kiindulási értéknek a magyar nyelvet beszélők 2001-es létszámát vették. Mivel “a Magyarországról az elmúlt években meginduló tömeges kivándorlási hullám" egyik célországa Ausztria, és Burgenland esetében is jelentős bevándorlás volt megfigyelhető, úgy becsülik, hogy itt a magyar nemzetiségű lakosság száma mintegy 10 ezerre nőhetett az elmúlt évtizedben.

Szlovéniában nem tartottak hagyományos népszámlálást, a KSH becslésében a magyar nemzetiségűek létszámát 4.000-re tették.

Összességében a tíz évvel ezelőtti népszámlálások eredményeihez viszonyítva a Kárpát-medence lakosságszáma csökkent, és a csökkenés nagysága meghaladta az 1 millió 100 ezret. A régióban kivétel nélkül csökkent a magyaron kívüli jelentősebb államalkotó nemzetek tagjaiként összeírtak létszáma is.

Fontos tendencia az is, hogy az ezredfordulót követő évtizedben a magukat magyar nemzetiségűként megjelölők csökkenésének üteme felgyorsult, a korábbi bő egymilliós csökkenést mintegy egymillió négyszázezres követte, aminek oka jelentős részben a nemzetiségükről nem nyilatkozók számának növekedése is lehet.

A magyarok száma kb. 10 millió. A Kárpát-medencében 2011-ben 25 millió 700 ezer fő élt, ebből 10 millió 400 ezren (40,5 %) vallották magukat magyarnak. Azóta ez csökkent. Jelentős a csökkenés Kárpátalján is. Kárpát-medence, népszámlálás, magyarok száma, a magyarság fogyása a történelmi Magyarország területén, lakos, 10 millió, a 13-14 vagy 15 millió illúzió

Kárpátalja ma Ukrajna része, dél-nyugati megyéje. Területe 12 777 km2. Összlakossága 1.254.000 fő. Székhelye Ungvár városa. A kárpátaljai magyarok száma 2001-ben 150 ezer, 2011-ben kb. 140 ezer fő.

Link



Szomszédaink, a magyarok - Románia

Link



Szomszédaink, a magyarok - Szlovákia

Link



Szomszédaink - Szerbia Vajdaság

Link



A legdélebbi magyarok

Link



Szomszédaink, a magyarok - Kárpátalja

Link



Kárpátaljai tragédia - dokumentumfilm 52 percben

Link



Miért nem csatlakozhatott Kárpátalja Magyarországhoz? Facebookon közel 77 ezres megtekintés!

Link



Azelőtt magyarok voltunk - Burgenland múltja

Link



Háború Ukrajnában (2022-06-13)

Link





 
 
0 komment , kategória:  Történelem  
Címkék: állampolgárságra, nemzetbevallásuk, nemzetiségűeknek, állampolgárságot, magyarországhoz, horvátországban, magyarországról, népszámlálásból, nemzetiségűként, felkerekítésnek, csatlakozhatott, nemzetiségükről, nemzetiségűnek, magyarországon, kutatóintézete, kétszázezerrel, összlakosságát, népszámlálások, megbecsülésére, felszámolódása, nemzetiségében, statisztikákat, elhanyagolható, dokumentumfilm, besztercebánya, összességében, csökkenésének, megfigyelhető, magyarországi, nemzetiségűek, érvényesíteni, lakosságszáma, népszámlálási, népszámlálást, négyszázezres, nyilvántartás, történelmi Magyarország, szám hamis, valós adatok, tévedés egyik, tudományosság megköveteli, szomszédos országok, nemzetiség megvallását, elvet kell, következőket állapította, 2011-es adatokra, teljes lakosság, részleteket illetően, legtöbb szomszédos, korábbi népszámlálási, időközi hivatalos, demográfiai becsléseket, MAGYAROK KÁRPÁT-MEDENCÉBEN, Központi Statisztikai Hivatal, Népességtudományi Kutatóintézete, Szerbia Vajdaságon, Székhelye Ungvár, Szerbia Vajdaság, Kárpátalja Magyarországhoz, Háború Ukrajnában,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Reggel van  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Szép estét  A Megváltó szolgálatában  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png rózsa csokor  Nem méltó hozzád  Kellemes délutánt kívánok  A televizió nem a kultúrát kép...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Png virág  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét  s immár én is felragyogva, ért...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Albert Einsteinről  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Paul David Tripp Április 19  Ami embereknek lehetetlen, az...  Nem számIt  Régi emberek, akikre máig büsz...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Soha ne kedvezz...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Kövesd a cowboyt!  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Szabolcska Mihály – Ákác...  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Png csokor  Csak a fogyatkozás látható  s immár én is felragyogva, ért...  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Akarat  Paul David Tripp Április 20  Hogy lehet megtartani  Albert Einsteinről  Szívem  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Nem tudhatod  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Minden harmadik...  Bertolt Brecht -től idézet  Nagyi telefonál  Png nő  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Ami embereknek lehetetlen, az...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Egy hatékony szolga  Hazára minden embernek szükség...  Zilahy Lajos gondolata  Radikális szeretet  Irgalom és ítélet  Őrizkednünk kell... 
Bejegyzés Címkék
történelmi Magyarország, szám hamis, valós adatok, tévedés egyik, tudományosság megköveteli, szomszédos országok, nemzetiség megvallását, elvet kell, következőket állapította, 2011-es adatokra, teljes lakosság, részleteket illetően, legtöbb szomszédos, korábbi népszámlálási, időközi hivatalos, demográfiai becsléseket, akkori népesség, határon túli, lakosság lélekszáma, tágan vett, erdélyi területeken, lakosság szűk, magyar nemzetiségűek, előző romániai, magukat magyar, csökkenés kivétel, csökkenés mértéke, magyar közösség, ország nyolc, ország lakossága, szlovákok száma, szerbiai népszámlálás, 2001-es népszámlálásból, megyében összesen, hivatalos 2011-es, 2011-es eredmények, többiek szétszórtan, magukat magyarak, népszámlálás eredményei, születési helyre, állampolgárságra vonatkoznak, bevándorlók számának, magyar nyelvet, elmúlt években, magyar nemzetiségű, elmúlt évtizedben, csökkenés nagysága, régióban kivétel, magyaron kívüli, ezredfordulót követő, magyarok száma, csökkenés Kárpátalján, magyarság fogyása, 13-14 vagy, kárpátaljai magyarok, legdélebbi magyarok, állampolgárságra, nemzetbevallásuk, nemzetiségűeknek, állampolgárságot, magyarországhoz, horvátországban, magyarországról, népszámlálásból, nemzetiségűként, felkerekítésnek, csatlakozhatott, nemzetiségükről, nemzetiségűnek, magyarországon, kutatóintézete, kétszázezerrel, összlakosságát, népszámlálások, megbecsülésére, felszámolódása, nemzetiségében, statisztikákat, elhanyagolható, dokumentumfilm, besztercebánya, összességében, csökkenésének, megfigyelhető, magyarországi, nemzetiségűek, érvényesíteni, lakosságszáma, népszámlálási, népszámlálást, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1655
  • e Hét: 15750
  • e Hónap: 55571
  • e Év: 233446
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.