Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Elbúcsúzott a világ II. Erzsébet királynőtől
  2022-09-19 20:00:33, hétfő
 
 







ELBÚCSÚZOTT A VILÁG II. ERZSÉBET KIRÁLYNŐTŐL


Nagyszabású katonai pompával, a világ vezetőinek és tisztelők millióinak részvételével végső búcsút vettek II. Erzsébet brit királynőtől a szigetország fővárosában. A szeptember 8-án, 96 éves korában elhunyt uralkodót a windsori kastély egyik kápolnájában temették el.

Szinte az egész világ összegyűlt Londonban a királynő iránti tisztelet és megbecsülés megnyilvánulása képpen. Talán még soha nem volt ekkora szükség tiszteletre és megbecsülésre a világon, mint a mostani időkben



II. ERZSÉBET KIRÁLYNŐ


2022. szeptember 8-án hunyt el II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodója. II. Erzsébet, 96 éves korában hunyt el hagyományos nyári rezidenciáján a skóciai Balmoralban. Erzsébet a leghosszabb életű és leghosszabb ideig trónoló brit uralkodó volt, a legidősebb és leghosszabb ideig hivatalban lévő államfő, és a világtörténelem második leghosszabb ideig regnáló szuverén uralkodója. II. Erzsébet hetven éven át uralkodott, 1952 óta volt az Egyesült Királyság királynője és további 14 nemzetközösségi állam, valamint az anglikán egyház feje.


ERZSÉBET GYERMEKKORA


1926. április 21-én császármetszéssel jött a világra anyai nagyapja mayfairi házában. A királynőt Cosmo Gordon Lang, York anglikán érseke keresztelte meg a Buckingham-palota magánkápolnájában. Édesanyja után Erzsébetnek, hat hónappal korábban elhunyt apai dédnagyanyja után Alexandrának, apai nagyanyja után pedig Marynek nevezték el. Szűk családja ,,Lilibet"-nek nevezte, ahogyan kisgyermekként magát nevezte. Erzsébet egyetlen testvére, Margit hercegnő 1930-ban született. A két hercegnőt otthon nevelték édesanyjuk és nevelőnőjük felügyelete alatt. Tanulmányaikat a történelemre, nyelvre, irodalomra és zenére összpontosították. Winston Churchill kormányfő így jellemezte Erzsébetet kétéves korában: ,,Egy karakter. Olyan tekintélyt sugárzó és elgondolkodtató tekintélye van, ami egy csecsemőnél meglepő." Unokatestvére, Margaret Rhodes ,,vidám, de alapvetően értelmes és jól nevelt kislánynak" írta le. Erzsébet magánórákat kapott alkotmánytörténetből Henry Martentől, az Eton College rektorhelyettesétől és francia nyelvet tanult több anyanyelvű nevelőnőtől.


II. Erzsébet királynő Kép Lisa Sheridan/Getty Images





A TRÓN VÁROMÁNYOSA


Nagyapja uralkodása idején Erzsébet volt a harmadik a brit trónutódlási sorban nagybátyja, Edward és apja mögött. Bár születése közérdeklődést váltott ki, nem számítottak arra, hogy királynő lesz, mivel Edward még fiatal volt, és valószínűnek tartották, hogy megnősül és saját gyermekei lesznek, akik megelőzik Erzsébetet az öröklési sorban. 1936-ban, amikor nagyapja meghalt, és nagybátyja, VIII. Edward lett a trónörökös, ő került a második helyre a trónöröklési sorban. Még ugyanebben az évben Edward lemondott, miután az elvált társasági hölggyel, Wallis Simpsonnal kötött házassága alkotmányos válságot idézett elő, következésképpen Erzsébet apja lett a király, aki a VI. György uralkodói nevet vette fel. Mivel Erzsébetnek nem voltak testvérei, ő lett a trón várományosa. Ha a szülei később fiút nemzettek volna, akkor a fiú lett volna a trónörökös, és Erzsébet fölött állt volna az öröklési sorban, amelyet akkoriban a férfiúi elsőbbség alapján határoztak meg.


II. Erzsébet királynő - Shutterstock-felvétel





A II. VILÁGHÁBORÚ IDEJÉN


Erzsébet 1943-ban vállalkozott első önálló nyilvános szereplésére a Gránátos Gárdaezrednél (Grenadier Guards) tett látogatásán, amelynek ezredesévé az előző évben nevezték ki. 1945 februárjában kinevezték tiszteletbeli második altisztnek a Területi Segédszolgálatba. Sofőrnek és szerelőnek képezte magát, és öt hónappal később tiszteletbeli parancsnok-helyettes rangot kapott. A háború végén, az európai győzelem napján Erzsébet és Margaret inkognitóban elvegyült az ünneplő tömegben London utcáin. Erzsébet hercegnő 1947-ben indult első tengerentúli körútjára, szüleit kísérve Dél-Afrikába. A körút során, a 21. születésnapján a Brit Nemzetközösséghez intézett adásában a következő fogadalmat tette: ,,Mindannyiuk előtt kijelentem, hogy egész életemet, legyen az hosszú vagy rövid, az önök és a mi nagy birodalmi családunk szolgálatának szentelem, amelyhez mindannyian tartozunk."


HÁZASSÁGA


Erzsébet 1934-ben, majd 1937-ben találkozott későbbi férjével, Fülöp görög-dán herceggel, akivel a dán király révén másod-unokatestvérek voltak, Viktória királynő révén pedig harmad-unokatestvérek. Miután 1939 júliusában harmadszor is találkoztak a dartmouthi Királyi Tengerészeti Főiskolán, Erzsébet - bár csak 13 éves volt - azt mondta, hogy beleszeretett Fülöpbe, és levelezni kezdtek. 21 éves volt, amikor 1947. július 9-én hivatalosan is bejelentették eljegyzésüket. Az eljegyzés nem volt ellentmondásoktól mentes; Fülöpnek nem volt megfelelő az anyagi helyzete, külföldi születésű volt (bár brit alattvaló, aki a második világháború alatt végig a Királyi Haditengerészetnél szolgált), és voltak testvérei, akik náci kapcsolatokkal rendelkező német nemesekhez mentek feleségül. Későbbi életrajzok arról számoltak be, hogy Erzsébet anyjának kezdetben fenntartásai voltak a házassággal kapcsolatban, és Fülöpöt ,,a hun" névvel cukkolta. Későbbi életében azonban az anyakirálynő azt mondta, hogy Fülöp ,,egy angol úriember". Erzsébet és Fülöp 1947. november 20-án házasodtak össze a Westminster apátságban. Erzsébet 1948. november 14-én adott életet első gyermeküknek, Károly hercegnek, 1950. augusztus 15-én pedig megszületett Anna hercegnő.


II. Erzsébet királynő - TASR/AP-felvétel





URALKODÁSA


1952 februárjában VI. György meghalt, az akkor 25 éves Erzsébet hét nemzetközösségi ország királynője lett: Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrika, Pakisztán és Ceylon, valamint a Nemzetközösség feje. Uralkodói névnek a II. Erzsébetet választotta. II. Erzsébetet 1953. június 2-án koronázták meg. A Westminster apátságban tartott koronázási szertartást a felkenés és az áldozás kivételével először közvetítette a televízió. Erzsébet utasítására koronázási ruháját a Nemzetközösség országainak virágos emblémáival hímezték ki. Erzsébet születése idején a Brit Birodalom folytatta átalakulását Nemzetközösséggé. 1952-es trónra lépésekor a királynő már több független állam vezetőjeként játszott szerepet. Uralkodása során a több száz hivatalos látogatást tett más országokban és körutazásokat a Nemzetközösségben; ő volt a legtöbbet utazó államfő. Ő volt az első brit uralkodó, aki Ausztráliát és Új-Zélandot is meglátogatta. Erzsébet 1960. február 19-én szülte meg harmadik gyermekét, András herceget. Negyedik gyermeke, Edward herceg 1964. március 10-én született. Az 1960-as és 1970-es években felgyorsult Afrika és a Karib-térség dekolonizációja. Több mint 20 ország nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától - a királynő támogatásával. A királynő 1972 októberében Jugoszláviába utazott, és ezzel ő lett az első brit uralkodó, aki a keleti blokkba látogatott. Erzsébet 1977-ben ünnepelte trónra lépésének ezüstjubileumát. Az egész Nemzetközösségben partikra és rendezvényekre került sor, amik újra megerősítették a királynő népszerűségét. Az öbölháborúban aratott koalíciós győzelem nyomán a királynő lett az első brit uralkodó, aki 1991 májusában az Egyesült Államok Kongresszusának együttes ülésén beszédet mondott. 1994 októberében ő volt az első trónon lévő brit uralkodó, aki orosz földre lépett.


II. Erzsébet királyné Hivatalos portréja (1959) - Kép: Wikipedia





MERÉNYLETEK


Az 1981-es Trooping the Colour ünnepségen, hat héttel Károly herceg és Lady Diana Spencer esküvője előtt, hat lövést adtak le a királynőre közvetlen közelről, miközben az a londoni The Mallo-n lovagolt lován, Burmese-en. A rendőrség később kiderítette, hogy a támadó, a 17 éves Marcus Sarjean vaktöltényeket használt. Sarjean-t öt év börtönre ítélték, de három év után szabadon engedték. Még októberben a királynőt újabb támadás érte, amikor az új-zélandi Dunedinben tett látogatásán volt. A 17 éves Christopher John Lewis egy 22-es puskával lövést adott le rá egy, a parádéra néző épület ötödik emeletéről, de nem talált.


NEHÉZ ÉVEK

1992. november 24-én, trónra lépésének rubinjubileuma alkalmából tartott beszédében Erzsébet 1992-t annus horribilisnek (szörnyű évnek) nevezte. Márciusban második fia, András herceg elvált feleségétől, Sarah-tól, és Mauritius eltávolította Erzsébetet az államfői tisztségéből. Lánya, Anna hercegnő áprilisban elvált Mark Phillips kapitánytól, októberben Drezdában dühös tüntetők tojásokkal dobálták meg a királynőt egy németországi állami látogatás során, novemberben pedig nagy tűz ütött ki a Windsor-kastélyban, az egyik hivatalos rezidenciáján. 1996 decemberben Károly herceg és felesége, Diana hivatalosan is elváltak. A királynőt rengeteg kritika érte a Dianával való nehézkes kapcsolata miatt. 1997 augusztusában, egy évvel a válás után Diana egy párizsi autóbalesetben életét vesztette. A királyi család hallgatása és elzárkózása, valamint az, hogy a Buckingham-palota fölött nem eresztették félárbocra a zászlót, közmegdöbbenést váltott ki a nyilvánosságban. A királynő kénytelen volt televíziós adásban szólni a népéhez. Beszédében csodálatát fejezte ki Diana iránt, s emiatt a közvélemény ellenséges reakcióinak nagy része elpárolgott.


II. Erzsébet királynő Diana - Shutterstock-felvétel





JUBILEUMOK ÉS LEGEK SORA


A királynő 2002-ben ünnepelte aranyjubileumát, trónra lépésének 50. évfordulóját. Nővére februárban, édesanyja pedig márciusban halt meg. Ismét kiterjedt körutat tett birodalmában, kezdve februárban Jamaicával. Londonban a háromnapos jubileumi főünnepség minden napján egymillió ember vett részt, a közönség lelkesedése a királynő iránt nagyobb volt, mint amire sok újságíró számított. 2007 novemberében ő volt az első brit uralkodó, aki gyémántlakodalmat ünnepelt. A királynő létrehozott a szeptember 11-i támadások brit áldozatainak emlékére egy emlékkertet, amelyet 2010-ben nyitott meg. 2012-es gyémántjubileuma trónra lépésének 60. évfordulóját jelentette, és az ünnepségeket az egész királyságában, sőt, a Nemzetközösségen belül és kívül is megtartották. Ő és férje kiterjedt körutat tettek az Egyesült Királyságban, míg gyermekei és unokái királyi körutakra indultak a nevében a Nemzetközösség más államaiban. Két olimpiát is megnyitott: nyári olimpiai játékokat Montrealban 1976-ban, és a 2012-es nyári olimpiai és paralimpiai játékokat Londonban. 2018. április 20-án a Nemzetközösség kormányfői bejelentették, hogy Károly követi őt a Nemzetközösség élén, amit ő ,,őszinte kívánságának" nevezett. 2019 márciusában felhagyott a közutakon való vezetéssel, nagyrészt a két hónappal korábbi, a férjét is érintő autóbaleset következtében. A királynő 2007. december 21-én dédnagyanyját, Viktória királynőt megelőzve lett a leghosszabb életű brit uralkodó, 2015. szeptember 9-én pedig a leghosszabb ideig regnáló brit uralkodó és a világ leghosszabb ideig regnáló királynője és női államfője. 2015. szeptember 9-én ő lett a legidősebb élő uralkodó, miután Abdullah szaúd-arábiai király 2015. január 23-án meghalt. Később, Bhumibol thaiföldi király 2016. október 13-án bekövetkezett halálát követően ő lett a leghosszabb ideig trónon lévő uralkodó és a leghosszabb ideig hivatalban lévő államfő. Robert Mugabe 2017. november 21-én történt lemondásával a legidősebb akkori államfő is Erzsébet lett. 2017. február 6-án ő lett az első brit uralkodó, aki zafírjubileumot ünnepelt, november 20-án pedig ő volt az első brit uralkodó, aki platina házassági évfordulót ünnepelt.


II. Erzsébet királynő - TASR/AP-felvétel





AZ UTOLSÓ ÉVEK


Fülöp herceg 2021. április 9-én, 73 év házasság után halt meg, így Erzsébet lett az első brit uralkodó, aki Viktória királynő óta özvegyen uralkodott. A hírek szerint férje ágya mellett volt, amikor az meghalt, és négyszemközt megjegyezte, hogy halála ,,hatalmas űrt hagyott maga után". Az Angliában akkoriban érvényben lévő Covid-19 korlátozások miatt a királynő egyedül ült Fülöp temetési szertartásán, ami világszerte részvétet váltott ki az emberekből. 2021 októberében a 2004-es műtétje óta először kezdett el járóbotot használni nyilvános szereplései során. 2021 október 20-án egy éjszakai kórházi tartózkodást követően egészségügyi okokra hivatkozva lemondta az észak-írországi látogatásokat és egy glasgow-i csúcstalálkozót. A királynő platinajubileuma 2022. február 6-án kezdődött, 70 évvel azután, hogy apja halála után trónra lépett. Erzsébet megújította az 1947-ben eredetileg tett, élethosszig tartó közszolgálat iránti elkötelezettségről szóló esküjét. A királynő március 29-én jelen volt a Fülöp hercegért tartott hálaadó istentiszteleten a Westminster-apátságban, de nem tudott részt venni az abban a hónapban tartott éves Nemzetközösségi Napi istentiszteleten, vagy az áprilisi királyi Maundy-istentiszteleten. 59 év óta először maradt le a májusi parlamenti államnyitóról. A platina jubileumi ünnepségek alatt a királynő nagyrészt erkélyes megjelenésekre szorítkozott. 2022. június 13-án ő lett a történelem második leghosszabb ideig regnáló uralkodója azok közül, akiknek pontos uralkodási ideje ismert, megelőzve Bhumibol Adulyadej thaiföldi királyt. 2022. szeptember 6-án a skóciai Balmoral-kastélyban kinevezte 15. brit miniszterelnökét, Liz Trusst, ez volt az első alkalom, hogy uralkodása alatt nem a Buckingham-palotában fogadta az új miniszterelnököt. Hagyományos nyári rezidenciáján a skóciai Balmoralban 2 nap múlva, 2022. szeptember 8-án hunyt el.







HALÁLA


London belvárosa teljesen megbénult II. Erzsébet brit királynő szeptember 8-án, életének 97. életévében bekövetkezett halála óta. A brit uralkodócsalád hivatalos rezidenciája, a Buckingham-palota azóta szinte megközelíthetetlen: előbb a régóta betegeskedő, de relatív életerős koronás fő egészségi állapota miatt aggódók jelentek meg a vaskapuk előtt, a halálhír bejelentésekor pedig gyászolók és turisták özönlötték el a főbejárat előtti területet. Igaz, az uralkodó a korona felségterülete alá tartozó Skóciában, a királyi család balmorali nyári rezidenciáján hunyt el, de a legtöbb virágot, üzenetet és emléktárgyat mégis a londoni belvárosban álló neoklasszicista királyi lak bejárata elé tették le a megemlékezők. II. Erzsébet koporsója csak múlt hét szerdán érkezett meg a londoni parlament legősibb szárnyába, az 1097-ben emelt Westminster Hallba, ahol tegnap kora reggelig volt felravatalozva. Az uralkodó hihetetlen népszerűségét és történelemformáló személyiségét, valamint a Windsor-ház iránti lankadatlan érdeklődést mutatja, hogy a felravatalozott királynőhöz igyekvőket már vasárnap reggel arra intette az államminiszter illetékes részlege, hogy úgy készüljenek, hogy a becsült sorbaállási idő elérheti a 13,5 órát, de már a korábbi napok során is volt, aki 14 órát várakozott, ezért mintegy hat-hét órára többször felfüggesztették a bejutást.

Erzsébet ólommal bélelt koporsóját tegnap délelőtt szállították át a Westminster Halltól alig kétpercnyi gyalogútra lévő Westminster-apátságba, ahova tizenegy óra előtt nyolc perccel érkezett meg. Az uralkodó állami gyászszertartása tizenegykor vette kezdetét az angol-brit monarchia koronázótemplomába, ahol mintegy kétezer meghívott vendég - köztük a világ és a szigetország vezetői, az európai monarchiák uralkodói - jelenlétében búcsúztatták a hetven évig regnáló államfőt. Valamivel tizenkettő óra előtt felcsendült az utolsó kürthang, vagyis a Last Post néven ismert, a brit korona seregeiben használatos takarodó- és búcsúztatódallam, majd kétperces néma csend borult a katedrálisra és a londoni utcákon fegyelmezetten várakozó milliós tömegre. Ezt követően a trombitások a The Reville című dalt játszották, majd a nemzeti himnusz, a God Save the King következett, végül a néhai uralkodó kedves dudazenéje, a Sleep, dearie, sleep tradicionális skót szerzemény.

Az istentisztelet után a koporsót az apátságtól a Hyde Park délkeleti sarkában található Wellington-emlékműig nagyszabású katonai pompával megrendezett gyászmenet vezette fel. Az elhunyt - az uralkodóház lobogójával takart és a koronázási ékszerrel, köztük a kétezer gyémánttal díszített birodalmi állami koronával ellátott koporsója - után négy gyermeke sétált, köztük a legidősebb, az édesanyja halála után automatikusan trónra lépett III. Károly. Az ágyútalpon elhelyezett koporsót a bulvármédia ellenérzéseivel nem foglalkozva a szexuális botrányba keveredett András yorki herceg, a királynő harmadszülöttje és az Egyesült Államokba költözött Harry herceg, a jelenlegi uralkodó másodszülöttje is követte, mindketten polgári ünnepi ruhában. Kamilla királyné, Katalin walesi hercegnő és a trónörökös két idősebb gyermeke, György herceg és Sarolta hercegnő a ház egyik Rolls-Royce Phantom VI. személygépjárművében ülve követte Erzsébet valamivel több mint egyórás utolsó londoni felvonulását.

II. Erzsébet koporsóját a délután folyamán a Buckingham-palotából a fővárostól mintegy 25 kilométerre található Windsorba szállították, a koporsót szállító jármű és a kísérő konvoj az autópályákat elkerülve, az A4-es, majd az A30-as autóúton haladt el, hogy a London nyugati és délnyugati kerületeiben élők, valamint a London és Windsor között lakók autóikkal lehúzódva elbúcsúzhassanak uralkodójuktól. A királynőtől David Conner windsori dékán búcsúzott a mintegy ezeréves windsori kastély Szent György-kápolnájában. A megemlékezésre az állami szertartással ellentétben csak nyolcszázan kaptak meghívást. Az uralkodót végül az édesapjáról, VI. Györgyről elnevezett emlékkápolnába temették el, a tavaly áprilisban, 99 éves korában elhunyt házastársa, Fülöp edinburghi herceg tavaly csak ideiglenesen eltemetett koporsójával együtt.







Eltemették II. Erzsébet brit királynőt

Link



Nem készült királynőnek, mégis erre született: II. Erzsébet csodás élete

Link


LIVE: The State Funeral Procession of Her Majesty The Queen

Link


Képeken II. Erzsébet élete és 70 éves uralkodása

Link















 
 
0 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
Címkék: gyászszertartása, búcsúztatódallam, segédszolgálatba, istentiszteleten, platinajubileuma, miniszterelnökét, miniszterelnököt, nemzetközösségen, nemzetközösséggé, következésképpen, elbúcsúzhassanak, gyémántjubileuma, felfüggesztették, zafírjubileumot, neoklasszicista, nemzetközösségi, világtörténelem, csúcstalálkozót, felravatalozott, harmadszülöttje, megnyilvánulása, dekolonizációja, közmegdöbbenést, ezüstjubileumát, aranyjubileumát, elgondolkodtató, ellenérzéseivel, kongresszusának, nyilvánosságban, nemzetközösség, megjelenésekre, másodszülöttje, megerősítették, rendezvényekre, kisgyermekként, uralkodójuktól, világ vezetőinek, szigetország fővárosában, szeptember 8-án, windsori kastély, egész világ, királynő iránti, mostani időkben, skóciai Balmoralban, leghosszabb életű, világtörténelem második, anglikán egyház, világra anyai, királynőt Cosmo, csecsemőnél meglepő, brit trónutódlási, öröklési sorban, ELBÚCSÚZOTT VILÁG II, ERZSÉBET KIRÁLYNŐTŐL, ERZSÉBET KIRÁLYNŐ, Egyesült Királyság, ERZSÉBET GYERMEKKORA, Cosmo Gordon Lang, Winston Churchill, Margaret Rhodes, Henry Martentől, Eton College, Lisa Sheridan, Getty Images, TRÓN VÁROMÁNYOSA, Wallis Simpsonnal, Mivel Erzsébetnek, VILÁGHÁBORÚ IDEJÉN, Gránátos Gárdaezrednél, Grenadier Guards, Területi Segédszolgálatba, Brit Nemzetközösséghez, Királyi Tengerészeti Főiskolán, Királyi Haditengerészetnél, Brit Birodalom, Egyesült Államok Kongresszusának, Lady Diana Spencer, Marcus Sarjean, Christopher John Lewis, NEHÉZ ÉVEK, Mark Phillips, JUBILEUMOK ÉS LEGEK SORA, Egyesült Királyságban, Robert Mugabe, UTOLSÓ ÉVEK, Nemzetközösségi Napi, Bhumibol Adulyadej, Westminster Hallba, Westminster Halltól, Last Post, Hyde Park, Egyesült Államokba, Rolls-Royce Phantom VI, David Conner, Szent György-kápolnájában, Eltemették II, State Funeral Procession, Majesty The, Képeken II,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png ház  Szép álmokat!  Albert Einsteinről  Alvó cicák  Az igazi szeretetért rendszeri...  Elköszönt  képre írva  Popper Péter szavai  Bertolt Brecht -től idézet  Alázat  Facebookon kaptam  Png kislány  Mai harmónia kártyám  Png fotel  Rátalálsz  s immár én is felragyogva, ért...  képre írva  Facebookon kaptam Annuska bar...  A televizió nem a kultúrát kép...  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Erdőn  Szívem  Albert Einsteinről  Mindig jusson idő nevetni  Kaffka_Margit  Png lepke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Akarat  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Png virág  A boldog családok mind hasonló...  Alázat  Tavaszi kép  Szép estét  Alázat  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kerüld el az evangélium örömén...  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Png kislány  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Egy bizonyos határt  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Paul David Tripp Április 21  A Megváltó szolgálatában  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Neked tudnod kell  210 éve született a SZÓZAT meg...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  s immár én is felragyogva, ért...  Jó éjszakát  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Makszim Gorkij gondolata  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Rátalálsz  Akarat  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A boldog családok mind hasonló...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Ne kapaszkodj magasabbra,  Mai harmónia kártyám  Adakozás  Még csak most kezdődik a nap 
Bejegyzés Címkék
világ vezetőinek, szigetország fővárosában, szeptember 8-án, windsori kastély, egész világ, királynő iránti, mostani időkben, skóciai Balmoralban, leghosszabb életű, világtörténelem második, anglikán egyház, világra anyai, királynőt Cosmo, csecsemőnél meglepő, brit trónutódlási, öröklési sorban, második helyre, trónöröklési sorban, évben Edward, elvált társasági, trón várományosa, szülei később, férfiúi elsőbbség, előző évben, háború végén, európai győzelem, ünneplő tömegben, körút során, következő fogadalmat, hosszú vagy, dartmouthi Királyi, anyagi helyzete, második világháború, házassággal kapcsolatban, angol úriember&#8221, áldozás kivételével, több száz, legtöbbet utazó, első brit, királynő támogatásával, királynő 1972, keleti blokkba, egész Nemzetközösségben, királynő népszerűségét, öbölháborúban aratott, királynő lett, első trónon, 1981-es Trooping, királynőre közvetlen, rendőrség később, királynőt újabb, új-zélandi Dunedinben, 22-es puskával, parádéra néző, államfői tisztségéből, németországi állami, egyik hivatalos, királynőt rengeteg, válás után, párizsi autóbalesetben, királyi család, királynő kénytelen, közvélemény ellenséges, királynő 2002-ben, háromnapos jubileumi, közönség lelkesedése, királynő iránt, királynő létrehozott, szeptember 11-i, egész királyságában, 2012-es nyári, közutakon való, királynő 2007, leghosszabb ideig, világ leghosszabb, legidősebb akkori, hírek szerint, királynő egyedül, 2004-es műtétje, éjszakai kórházi, észak-írországi látogatásokat, glasgow-i csúcstalálkozót, királynő platinajubileuma, 1947-ben eredetileg, királynő március, hónapban tartott, áprilisi királyi, májusi parlamenti, platina jubileumi, királynő nagyrészt, történelem második, első alkalom, brit uralkodócsalád, régóta betegeskedő, vaskapuk előtt, halálhír bejelentésekor, főbejárat előtti, korona felségterülete, legtöbb virágot, londoni belvárosban, londoni parlament, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3574
  • e Hét: 17669
  • e Hónap: 57490
  • e Év: 235365
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.