Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mainau virágsziget, a Boden-tó zöld szíve
  2024-02-22 22:30:22, csütörtök
 
 













MAINAU VIRÁGSZIGET, A BODEN-TÓ ZÖLD SZÍVE


ELŐ TAVASZ MAINAU-SZIGETÉN, AMELY ESTERHÁZY HERCEG TULAJDONA IS VOLT


Magyarokra bárhol a világon ráakadhatsz. S ez nemcsak manapság igaz, hanem az elmúlt évszázadokban is az volt. Ezért már meg sem lepődtem, amikor Németország legnagyobb virágszigete, Mainau történetében egy magyar gróf nevét olvastam.


MAINAU

Konstanz városától néhány kilométerre északkeletre, a Bodeni-tó Überlingeni-tónak nevezett részén bújik ki a vízből Mainau szigete. A 45 hektárnyi területen többezer növény él. Az évszakoknak megfelelően virágzó, szezonális és évelő növények egész évben elkápráztatják a látogatókat. Az évszázadok óta a szigeten élő fák gondoskodnak a sziget időtlenségéről. Mainau történelme ötezer évvel Krisztus előtt kezdődött, de az első növénytelepítésekre a középkori keresztes lovagoknak jár a dicséret. A szépség magját ők vetik el ezen az apró földdarabon, de szerencsére az őket követő helyi urak tovább dédelgetik ezt a ,,magot". Ebbe a körbe kapcsolódik be egy magyar főúr is.

A herceg

Herceg Esterházy Miklós, az az Esterházy, akinek kastélyát Kismartonban csodálhatjuk meg, akinek Haydn vezette udvari zenekarát, akinek Napóleon felajánlotta a magyar koronát, s akinek képgyűjteménye alapozta meg a Szépművészeti Múzeumot, igen, ő az, aki 1827-ben megvásárolta a német Mainau szigetét.







A szigetet akkor már jó ideje egyik tulajdonos adta a másiknak, s senki nem törődött azzal, amit a skandináv keresztes lovagok keletről hazahozva a szigetre betelepítettek. A herceg azonban kitisztíttatja, s további ritkaságokkal ülteti be a kiváló klímájú szigetet, megalapozva ezzel Európa egyik legnagyobb botanikus kertjét.

Virágtó Mainau szigetén, Bodeni-tó




Így most neki is köszönhetjük, hogy kora tavasztól késő őszig szebbnél szebb növények között sétálgathatunk Dél-Németországban, Mainaun. Jártam már itt, nem egyszer, nem kétszer, sokszor!


Virág Mainau szigetén, Bodeni-tó




A mai sziget

Imádom az előtavaszt a szigeten! Előtavasz? Mindegy, hogy még március van, mindegy, hogy még havazik, s mindegy, hogy még alig nyílik néhány virág, Mainaun ott vannak az orchideák.





Mind a 3000-en, akik képviselik ezt a különös nemzetséget, bezsúfolódnak a pálmaházba, kapaszkodnak a pálmák közötti függőhídon és ontják virágaikat hat héten keresztül 2023-ban március 17. és május 7. között.


Link



MAINAU VIRÁGSZIGET: A BODEN-TÓ ZÖLD SZÍVE


Március 17-én indul az orchidea szezon Mainau szigetén, s egészen május elejéig tart. Ha ebben az időszakban érkeztek, akkor már a tavaszi virágokból sem lesz hiány a szigeten, ha erre a korai tavaszra gondolunk. S akkor még ott van a lepkeház, amely Németország második legnagyobb lepkeháza. A trópusi klímájú üvegházban 120 féle lepkét csodálhatunk meg, egyik-másik még pózolni is fog nekünk.

Mainau egész évben napfelkeltétől napnyugtáig nyitva tart. A pontos nyitva tartást mindig kiírják itt Mainau sziget weboldalán. A belépő a téli időszakban (március 16-ig) olcsóbb, márciustól októberig pedig online 25,50 EUR, a helyszínen 27 EUR egy felnőttnek (hétfőn-szerda között online 24, a helyszínen 26 EUR). A részletes jegyárakról itt tájékozódhatunk.






Az Alpok északi lábánál található Boden-tó mindössze 45 hektáros szigete, Mainau virágsziget (Insel Mainau) Németország egyik legjelentősebb turisztikai látványossága. Az egész sziget egy botanikus kert, a kulturális központot és kastélyt több százezernyi illatozó virág veszi körül. Az orchidea- és lepkeház különleges szépségeket rejt, a gyerekeket pedig játszótér várja.






MAINAU VIRÁGSZIGET


Az Ausztria, Németország és Svájc határán fekvő 536 km²-es Boden-tó a Balaton és a Genfi-tó után Közép-Európa harmadik legnagyobb tava. Mainau Németországhoz tartozik, a több mint 2 millió látogató egy hídon vagy hajóval közelíthető meg a szigetet.

Kr. e. 5000-ből való település nyomait is megtalálták a szigeten. Az első elvetett magokat a Szentföldről hazatérő kereszteslovagoknak tulajdonítják. 1827-ben Esterházy Miklós tulajdonába került a sziget, neki köszönhető sok növényritkaság ide telepítése. Az Eszterházy herceg által 1830-ban ültetett tulipánfa eléri a 43 méteres magasságot.

A szigetre egy hídon keresztül juthatunk be.

Link



Mainau a virágsziget - VIDEÓ

Link


Link


Csodálatos Mainau virágsziget, Bódeni-tó

[linkhttps://www.youtube.com/watch?v=Z9jqlpq9Sk0]" target="_blank" >rel="nofollow"Link



Képgaléria
A képek 2007-ben készültek, saját felvétel












































































 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Címkék: tájékozódhatunk, betelepítettek, sétálgathatunk, növényritkaság, legjelentősebb, elkápráztatják, időtlenségéről, kitisztíttatja, napfelkeltétől, németországhoz, képgyűjteménye, németországban, szépművészeti, évszázadokban, látványossága, tulajdonítják, bezsúfolódnak, ritkaságokkal, északkeletre, kapaszkodnak, csodálhatunk, gondoskodnak, felajánlotta, kismartonban, megvásárolta, virágszigete, csodálhatjuk, szentföldről, köszönhetjük, történetében, németország, virágsziget, jegyárakról, kapcsolódik, megfelelően, évszakoknak, világon ráakadhatsz, elmúlt évszázadokban, magyar gróf, vízből Mainau, évszakoknak megfelelően, sziget időtlenségéről, középkori keresztes, szépség magját, apró földdarabon, őket követő, körbe kapcsolódik, magyar főúr, magyar koronát, német Mainau, szigetet akkor, skandináv keresztes, MAINAU VIRÁGSZIGET, BODEN-TÓ ZÖLD SZÍVE, TAVASZ MAINAU-SZIGETÉN, AMELY ESTERHÁZY HERCEG TULAJDONA IS VOLT, Bodeni-tó Überlingeni-tónak, Herceg Esterházy Miklós, Szépművészeti Múzeumot, Virágtó Mainau, Virág Mainau, Insel Mainau, Mainau Németországhoz, Esterházy Miklós, Csodálatos Mainau,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Palóc Grand Canyon  Gondolatok az életről és szere...  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Esti kép  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Tehetségtelen gyerek nincs.  Jó éjszakát  Búzaszentelés  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A világnak égető szüksége van ...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  György napra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  Becsüld meg azt amid van,...  Ébredj  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  A könnyek összegyűjtése  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Ma  Ünnepelj csak  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam  Gondolatok az életről és szere...  A végzet az  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A végzet az  Gárdonyi Géza - Április végén  Gondolatok az életről és szere...  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Pocsai Piroska - NE SIESS!  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Ázzal aki csak szép  Palóc Grand Canyon  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Gárdonyi Géza - Április végén  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Semmit ne higgy el  Semmit ne higgy el  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ébredj  Föld napja április 22  Két tekintet van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Muratáj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa 
Bejegyzés Címkék
világon ráakadhatsz, elmúlt évszázadokban, magyar gróf, vízből Mainau, évszakoknak megfelelően, sziget időtlenségéről, középkori keresztes, szépség magját, apró földdarabon, őket követő, körbe kapcsolódik, magyar főúr, magyar koronát, német Mainau, szigetet akkor, skandináv keresztes, szigetre betelepítettek, herceg azonban, kiváló klímájú, különös nemzetséget, pálmák közötti, orchidea szezon, időszakban érkeztek, tavaszi virágokból, korai tavaszra, trópusi klímájú, pontos nyitva, téli időszakban, részletes jegyárakról, egész sziget, botanikus kert, kulturális központot, gyerekeket pedig, több mint, hídon vagy, első elvetett, hídon keresztül, képek 2007-ben, tájékozódhatunk, betelepítettek, sétálgathatunk, növényritkaság, legjelentősebb, elkápráztatják, időtlenségéről, kitisztíttatja, napfelkeltétől, németországhoz, képgyűjteménye, németországban, szépművészeti, évszázadokban, látványossága, tulajdonítják, bezsúfolódnak, ritkaságokkal, északkeletre, kapaszkodnak, csodálhatunk, gondoskodnak, felajánlotta, kismartonban, megvásárolta, virágszigete, csodálhatjuk, szentföldről, köszönhetjük, történetében, németország, virágsziget, jegyárakról, kapcsolódik, megfelelően, évszakoknak, überlingeni, kilométerre, szépségeket, látogatókat, turisztikai, napnyugtáig, megalapozva, megtalálták, ráakadhatsz, tulajdonába, közelíthető, százezernyi, nemzetséget, földdarabon, szerencsére, dédelgetik, legnagyobb, szezonális, eszterházy, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6856
  • e Hét: 26675
  • e Hónap: 66496
  • e Év: 244371
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.