Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     3/6 oldal   Bejegyzések száma: 54 
Tanuljuk újra nagyanyáink konyhatechnológiáját!
  2014-10-24 16:54:32, péntek
 
  Nem is gondolnánk, hogy nagyanyáink régi, tradicionális konyhatechnológiája milyen gazdag eszköztárral rendelkezik az ételek feldolgozását illetően.

Melyek ezek, és miért érdemes használni őket? Pozitív hozadékuk például, hogy csökken az ételek toxintartalma, mindeközben nő a tápanyagtartalmuk, vagy éppen a szervezetünknek segítenek jobban hasznosítani a táplálékokat azzal, hogy könnyebben emészthetőbbé válnak a feldolgozással.

Erjesztés/fermentálás: ez lehet ecetsavas, tejsavas vagy alkoholos. Az erjesztő mikrobák előre megdolgozzák az ételt, ezért könnyebben emészthetővé válik. Mindamellett új tápanyagok is keletkezhetnek benne (például a B-vitamin tartalma nő), illetve az erjesztés során olyan hasznos baktériumok jelennek meg, amelyek támogatják szerveztünk működését.

Áztatás: az áztatás javítja az emészthetőséget. A gabonafélék áztatása csökkenti a bennük rejlő fitinsavak mennyiségét, így az ásványi anyagok (kalcium, magnézium, vas, cink) felszívódása hatékonyabb lesz, és közben vitamintartalmuk is nő (B-vitamin).

Nixtamalizáció: az eljárás lényege (pl. Dél-Amerikában alkalmazzák), hogy a kukoricát mészben vagy fahamuban (kalcium-hidroxid) áztatják. A folyamat hatására a kukoricát könnyebben emészti meg, a niacint, proteint, valamint a kalciumot pedig hatékonyabban használja fel a szervezet, illetve csökken a fitinsav mennyisége és a káros mikotoxinsav tartalom is.

Porrá zúzás: sokszor a magok külső héja akadályozza a tápanyagok megfelelő felszívódását, ezért döngöléssel (pl. mozsár) leválasztják a magok, gabonák héját. A tápanyag-felszívódást gátló terményrész leválasztása után sokkal jobban tudjuk hasznosítani a bennük lévő tápanyagokat.
Szárítás: eltávolítja a nedvességet, lassítja a baktériumok szaporodását.

Sókezelés: a sóval történő pácolás a sejtektől vizet von el, megöli a mikroorganizmusokat, így tartósít. Emellett hasznos tápanyagok, pl. természetes ízfokozók, glutamátok képződnek, amitől az étel íze sokkal erőteljesebb lesz.
Füstölés: a füstölés során kiszárad a hús, és olyan vegyületek jelennek meg benne, amelyek a hús felszínén antioxidánsként viselkednek, tartósítva ezzel a terméket.
Forrás: tudatosvasarlo.hu



 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
4 mítosz a takarításról, amit eddig talán nem is tudtál
  2014-10-20 09:28:14, hétfő
 
  Mint általában sok minden körül, így a takarítás esetébe is több mítosz kering, amelyet képesek vagyunk elhinni. Nézzük, melyek ezek.

1. A porszívó zsákját csak akkor kell kiüríteni, ha az teljesen megtelik.

Ezt nagyon sokan így gondolják, és mind a mai napig így is járnak el, viszont ez egy téves felfogás, ugyanis ezzel a készülék szívóképessége gyengül, hiszen az amúgy is teli tasakba nem tudja olyan erővel beszívni a koszt. A megoldás az, hogy amikor körülbelül háromnegyed részben megtelt a zsák, egyszerűen ürítsük ki a port.

2. A fürdőszivacsot csak abban az esetbe érdemes kicserélni, ha már majdnem teljes mértékben elhasználódott.

Ez is hiba, ugyanis nagyon sok baktérium képes idővel megtelepedni a szivacson, és ha nagyon sokáig használjuk ezt, akkor bőrirritációs is kialakulhat,mivel a nedves, meleg környezet kedvez a kórokozók szaporodásának. Ezért érdemes legalább 3-4 hetente cserélni a szivacsunkat.

3. Az ágynemű huzatait elér egy hónapban egyszer kimosni.

Az éjszakai verejték, valamint a por kombinációja miatt az ágyneműn sok baktérium telepedhet meg, ami akár allergiás reakciót is kiválthat. Nem olyan megerőltető, hogy hetente tiszta ágyneműt húzunk, hiszen végtére is az egészségünkről van szó.

4. Ha alaposan lesúroljuk a cipőnket, akkor közlekedhetünk úgy is a lakásban.

Ez egyáltalán nincs így, hiszen akármilyen jól végigdörzsöljük a lábsúrolón a cipőnket, a pór és egyéb láthatatlan szennyeződések ott maradnak. Inkább vegyük a fáradságot és húzzuk le a lábbelit, így könnyebben megőrizzük a lakás higiéniáját.
forrás:filantropikum
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Így tisztítsuk a vágódeszkát
  2014-10-20 09:25:12, hétfő
 
  Nem is tudod elképzelni a konyhai életet vágódeszka nélkül, hisz hol máshol vágnád fel a hagymát, fokhagymát, a petrezselymet, a húsokat, a zöldségeket és gyümölcsöket.


Éppen azért, mert ennyi mindenre használjuk, a vágódeszka használat után elszíneződhet, foltosabb lehet. A mosogatószivacs nem képes csodát tenni, ahhoz hogy úgy nézzen ki, mint új korában egyéb titkokra is szükség van.

A szeder, cékla, paprika vagy egy szaftos hús által okozott foltokra használjuk a só és a szódabikarbóna vizes keverékét. Töltsük rá a foltra és egy törülközővel, vagy ronggyal jól dörzsöljük át. A kellemetlen szagok elűzésére a vágódeszkát locsoljuk be ecettel, ami a kellemetlen aromákkal együtt elpárolog.

A vágódeszka napi tisztítását forró vízzel végezzük, de ne hagyjuk benne a mosatlannal teli kagylóban. Ha sokáig ázik a vízben előfordulhat, hogy kárt teszünk benne. Ahogy elmostuk, töröljük szárazra, és hagyjuk a levegőn, ne tegyük be a szekrénybe.

Alkalmi tisztítás esetén durva sóra, egy fél citromra és egy kevés olajra van szükségünk. Szórjuk meg gazdagon sóval a vágódeszka felületét, majd kenjük be citrommal, végül egy tiszta kendővel töröljük meg. Csepegtessünk rá néhány csepp olajat, majd kenjük be a felületet a törlőkendővel. Tíz perc után távolítsuk el a felesleges olajat.
forrás:filantropikum-oldal
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Házi szépségápolás az őszi kincseinkkel
  2014-09-23 14:01:01, kedd
 
  Az őszről a színpompás, érett gyümölcsök jutnak az ember eszébe, melyeket kiválóan használhatunk a házi szépségápolásban.
Ismerjük meg néhány kiváló praktikát!

Az őszi alma, körte, szőlő, szilva, sütőtök frissen felhasználva bőrradír, maszk, pakolás alapja lehet. Mindig frissen készítsük és használjuk is fel. Elsősorban a gyümölcssav és enzimtartalmuk miatt hasznos, enyhe hámlasztó szerek, az elhalt hámsejtek leoldására. Ezek mellett tápláló vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaznak.

Alma
Ismert a mondás: napi egy alma - az orvost távol tartja.
De nem csak az orvost, hanem a ráncokat is!

Miért használjuk az almát a bőrápolásban?

- tele van antioxidánsokkal
- csökkenti a sötét karikákat a szem körül
- aknés bőr ápolására kiváló
- kiegyensúlyozza a faggyútermelést
- a pattanásokat is megnyugtatja
- tisztítja a bőrt
- nyugtató és hidratáló
- száraz bőrre is alkalmas

Néhány tipp

Egy almát reszeljünk meg a reszelő legkisebb fokával. Adjunk hozzá 1 teáskanál mézet, majd kendjük fel az arcra 10-15 perce. Nyugtató, hidratáló maszk. Száraz bőrűek 1 tojás sárgával is keverhetik.

Az utóbbi évek szépségipari innovációja az almamag olaj vagy az alma őssejtek. Sajnos, ezt nem lehet otthon előállítani, pedig igen hatékony ránctalanító alapanyagok.

Birsalma
Ez a nyersen ehetetlen gyümölcs valami csoda lesz pár perces főzés után. Ízletes, finom, segít a reumás fájdalmakon és aknés, szeborreás bőrre összehúzó hatású.

Készíthetünk arcpakolást belőle, sajnos ehhez is puhára kell főzni. Pár gerezdet pépesítsünk belőle, kevés mandulaliszttel vagy őrölt mandulával, dióval, vagy napraforgóval. Egy kis szőlőmagolajat is löttyinthetünk bele.

Körte
Szintén magas vitamin és ásványi anyag tartalmú. Pattanásos, zsíros bőrre is ajánlott, mert csökkenti a faggyútermelést. De száraz bőrre is használhatjuk, mert segít a bőr hidratáltságát megtartani.

Főleg bőrradírt szoktak készíteni, mert szépen eltávolítja az elhalt sejteket. Az apróra reszelt körtét tejszínnel és mézzel kell elkeverni.
Ha maradt még körte, akkor valamilyen olajjal (akár oliva olaj is lehet) elkeverve a hajra is kenhető.

Szőlő

Friss szőlőszemek, szőlőmagliszt, szőlőmagolaj - ehető és kenhető ajándékai az ősznek.

Tökéletes táplálék, egyben kozmetikai alapanyag is. Vitamin- és ásványi anyag tartalma mellett jelentős antioxidáns forrás is.
A friss, természetesen vegyszermentes szőlő segít a problémás, pattanásos bőrön, de a ráncokon is.

A szőlőmagolaj pedig erősíti az ereket, javítja a bőr rugalmasságát, gazdag hidratáló - igen, egy olaj is lehet hidratáló!
Könnyen felszívódó, bőr feszesítő alapolaj, bár a jó minőségű, bio olaj kissé cefre illatú. Főzéshez is kiváló, mert bírja a magas hőfokot is.

A legegyszerűbb, ha pár szem szőlőt csak szétmancsolunk és ezzel kenjük át az arcot, nyakat, és így maradunk 10-15 percig. A szőlő gyümölcssav tartalma segít az elhalt hámsejtek eltávolításában.

Fokozható ez a maszk, ha a bőrtípusnak megfelelő agyagot teszünk hozzá (a fehér agyag és a rhassoul agyag mindenkinek jó, a zöld és rózsaszín csak zsíros bőrre, a Fuller-föld pedig extrém zsíros bőrre)

Száraz bőrre 1 teáskanál mézzel keverve lehet használni.

Bizonyára ismerős már a cukros bőrradír. Nos, ezt is elkészíthetjük szőlővel. 2 evőkanál nagy szemű barna cukorhoz 10-12 szem összetört szőlőt (jó, ha vörös fajtát használunk) keverünk. Még egy pici szőlőmagolajat tehetünk, hogy megfelelően kenhető legyen.

A szezonjában minél gyakrabban használjuk a friss szőlőt vagy szőlőlevet a bőrünk ápolására, mert kiváló ránctalanító is és egyenletes bőrszínt ad.
Nem csak ősszel, hanem egész évben használható arc- és testradírt kapunk, ha szőlőmag lisztet (ami javasolt étkezésre is) és szőlőmagolajat keverünk össze.

Burgonya
A táplálkozásban alapélelmiszer, de méltatlanul elfelejtettük a bőrápolásban használni.

Pedig gazdag C-vitamin és keményítő tartalma segít:

- sötét karikák csökkentésében a szem körül - vékony szeletekben csak a szemre téve, mint az uborkát, vagy reszelve és a levét kinyomkodva, egy vattapamaccsal a szem környékre vinni,
- csökkenti a foltokat a bőrön, fehérítő - egyszerűen a reszelő legapróbb fokán reszelve és az arcra kenve 10-15 percig, majd leöblíteni,
- javítja a pattanásos bőrt,
- száraz bőrre a nyers, reszelt krumplit ugyanannyi friss túróval vagy tejszínnel keverjük,
- kiváló hajápoló is lehet a burgonya, igaz kissé több munka van vele. Ugyanis csak a leve kell. Szóval a lereszelt krumpli levét kinyomkodjuk, és ezt használjuk: 1 teáskanál méz, 1 evőkanál burgonyalé és 1 evőkanál aloe vera gél elkeverve, majd 1-2 órára a hajra kenve. Jól hidratálja a hajat.
- a krumplit nem csak nyersen, de pürésítve (sótlanul!) is lehet használni.

Nagymamáink praktikája volt, ám ma is működik: a krumpli főzővizét ne öntsük ki, hanem kézfürdőhöz hagyjuk meg. Ez a gazdag keményítős lé ápolja, puhítja a kezeket.

Sütőtök

A sütőtök a természetes bőrápolás nagyágyúja. A, C, E, T vitaminok, béta-karotin, lutein a legfontosabb hatóanyaga. Magas cink-tartalma segít a zsíros, tisztátalan bőrön. Tartalmazza a négy legfontosabb zsírsavat. Minden bőrtipusra jó, de különösen a sérült, környezeti ártalmaktól károsodott bőrre hasznos. Hidratáló, nyugtató és puhító. Magas enzimtartalmú és szalicilsav tartalmú, amely segít eltávolítani az elhalt hámsejteket, így megújulhat a bőr. Különösen a szezonban, azaz ősszel - télen hasznos a bőrnek.

Aknés, pattanásos arcra különösen ajánlott, E és T vitamin (torulitine) csökkenti a gyulladást, a faggyútermelést, és a pórusok méretét.

Néhány ötlet a sütőtök felhasználására (a receptekben mindig sült vagy főtt pürésített tök az alapanyag).

- 2 evőkanál tökpürét 1 evőkanál mézzel keverjünk el, majd 15-20 percig az arcra és a nyakra kenjük

- Száraz bőrre a fentieket kombinálhatjuk 1 evőkanál tejjel, de még jobb tejszínnel. (Nem tartósított, dobozossal, hanem valódi tejszínnel.)

- Vegyes és zsíros bőrre kiegészíthető 1 felvert tojás fehérjével.

- Zsíros bőrre 1 evőkanál natúr bio joghurttal is készíthető.

Kiváló bőrradír lesz, ha 1 teáskanál apróra őrölt zabpehely vagy mandulaőrlemény kerül bele.

A tökpüréhez szintén adható barnacukor, így frissítő bőrradír lesz.

Testradír: kb. 100 g tökpüré, 100 ml joghurt vagy tejszín, 1/2 teáskanál őrölt fahéj. Ezzel a keverékkel kell jól átmasszírozni a testet és pár percig így maradni. Aki hajlamos a cellulitra, pár csepp fahéj illóolajat adhat hozzá, de alaposan el kell keverni, mert a tömény olaj komoly bőrsérülést okozhat.

Számos lehetőség rejlik még ezekben a csodás gyümölcsökben, zöldségekben, csak meg kell próbálni bátran és kreatívan felhasználni a házi kozmetikában is.

FORRÁS: SOKSZINUVIDEK.HU
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Milyen egészségünkre káros hibákat követünk el a konyhában?
  2014-08-28 13:28:46, csütörtök
 
  A konyha a lakásunk egyik olyan fontos élettere, melyet nem árt egyfolytában szemmel tartanunk. Jó, hogyha pl. rendszeresen cseréljük a mosogatószivacsot, vagy többször kezet mosunk főzés közben. Nézzük, mit kell betartanunk, annak érdekében, hogy megőrizzük egészségünket.

Sokszor jobban odafigyelünk arra, hogy mit eszünk, mint arra, hogy higiénikusan készítsük elő ételeinket. Sok olyan hiba létezik, melyet, ha elkövetünk, egészségünket kockáztatjuk.

okáig használjuk az olajat?

Milyen időközönként szoktuk kicserélni a húsok, krumpli sütéséhez használatos olajat? Sajnos a legtöbb ember akár több hónapig is képes ugyanazt az olajat felhasználni, hogy spóroljon vele. Az olaj újrafelhasználása az egyik legkárosabb dolog, amit az egészségünk ellen elkövethetünk. Az agyonégett olaj sok betegség okozója lehet, mint például a ráké, szívbetegségé. Jó, ha csak egyszer használjuk, mert az égés által toxikus anyagokat keletkeznek benne.

Mossuk meg a húst?

Mielőtt nekifognánk elkészíteni a húst, alaposan le szoktuk öblíteni vízzel. Egy nemrég készült tanulmány szerint nem feltétlenül kell lemosni a húst, hiszen így nagyban hozzájárulunk egy a húson levő baktérium terjesztéséhez. A campylobakter hasmenést, hasi fájdalmakat, lázat, rossz közérzetet okozhat. Míg a zöldséget alaposan meg kell mosni, a csirkét nem, ugyanis így a cseppek által a baktérium átterjed a konyha többi részére is. Ezáltal a fertőződés megtelepedik a vágófelületeken és edényeken is.

Kézmosás

Azt tudjuk, hogy evés előtt kezet kell mosni, de a háziasszonynak a főzés közben is nagyon sokszor kell kezet mosnia. Ne felejtsünk el kezet mosni mielőtt felvágnánk a húst, mikor megpucoltuk a hagymát és a zöldséget, és akkor is, amikor nekifogunk teríteni.

Húsolvasztás

Legtöbben kivesszük a fagyasztóból a húst, beletesszük egy tálba, és hagyjuk a konyhában, míg ki nem olvad. A húsnak azonban ez nem tesz jót, hiszen így elszaporodhatnak a baktériumok. Töltsünk jéghideg vizet a tálba, és úgy tegyük bele a húst. Amint kezd langyosodni, cseréljük újra hidegre. Ha a kiolvasztandó hússzeletek vékonyak vagy kisebb darabkákból áll, tehetjük langyosabb vízbe is.
filantropikum-oldalról
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
3%-os Hidrogén-peroxid – az eltitkolt gyógyszer?
  2014-08-20 19:06:23, szerda
 
  MI MINDENRE JÓ A HIDROGÉN-PEROXID?

Ez a halványkék színű folyadék, híg oldatban színtelen, gyenge sav, voltaképpen egy erős oxidálószer. A legtöbbünknek a hidrogén-peroxidról a hajszőkítés, illetve a fog fehérítés jut eszünkbe, de még számtalan más területen is segítségünkre lehet.

De nézzük mi mindenre használható ez a szer:
Fertőtlenítsük az aprító pultot

Csak annyi dolgunk van, hogy ráfújunk az oldatból a pultra, pár percig hagyjuk állni, majd töröljük ezután fényesre.

A csillogó vécécsésze

Öntsük bele egy adagnyi hidrogén-peroxidot a vécébe. Hagyjuk félórát állni, majd sikáljuk ki egy kicsit.
Tartsuk tisztán vele a hűtőt is. A hidrogén-peroxid nem mérgező, ezért bátran kitörölhetjük a hűtőnket.

Penész ellen

Vessük be a makacs penészfoltok ellen. Nem bánjuk meg.

Tisztítsuk meg a falapítót

Egy használt, alaposan összevagdosott falapító remek búvóhely a baktériumok számára. Használjuk az olcsó hidrogén-peroxid és az ecet erejét a hatékony fertőtlenítésre.

Segít a gombatenyésztésben

Hihetetlen, de valóban elősegíti az úgynevezett osztriga gomba növekedését, amelynek zsákját a hűtőben kell tárolni.

Zöldségek tisztítása

Tegyünk 3 százaléknyi hidrogén-peroxidot egy vízzel teli szórófejes flakonba, majd fújjuk be a zöldségeket és hagyjuk 5 percig, hogy elpusztítsa a baktériumokat. Ezután öblítsük le a zöldségeket.

Mosogatószivacs tisztítása

A mosogatószivacson millió baktérium telepszik meg egy idő után. Egy üvegben vegyítsünk össze hidrogén-peroxidot és meleg vizet fele-fele arányban, majd öntsük rá a szivacsunkra és hagyjuk állni 15 percet. Ezután alaposan öblítsük le a szivacsot.

Fogfájás ellen
Fele víz és fele 3%-os hidrogén-peroxid arányban készítsünk szájöblítő vizet, amely megöli a baktériumokat és a fogakat is fehéríti, és ráadásul a fogfájás ellen is hatékony lehet.

Fülfájás ellen
Hidrogén-peroxiddal egykettőre megszüntetheti a fülfájást. 3 százalékos, kereskedelmi minőségű oldattal, három-négy óránként csepegtessen három, négy vagy öt cseppet a hallójáratba. A fájdalom és a gyulladás enyhülni fog. Ügyeljen arra, hogy a ruhájára ne kerüljön, mert fakítja a szövetek színét.

Rossz lehelet ellen
Ha hidrogén-peroxidban tartja a fogkeféjét, elpusztíthatja a kellemetlen szájszagot okozó baktériumokat. Sörtével lefelé tegye egy hidrogén-peroxiddal megtöltött műanyag edénybe, és minden használat előtt alaposan öblítse le.

3%-os Hidrogén-peroxid - az eltitkolt gyógyszer?

Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, majd a 20. század elején újra elkezdték e szer használatát, mégpedig elég jó eredménnyel, mindezek ellenére a hidrogén-peroxid mind a mai napig nem épült be gyógyszerként a köztudatba egyszerűsége és olcsósága miatt, sőt legtöbb esetben alaptalan támadások érik a közmédia által felkarolt ismeretlen orvosoktól.

Kitisztítja a szervezetet, erős antioxidáns, megszünteti az oxigénhiányos állapotokat, így megakadályozza a rákos sejtek szaporodását. Minden betegség esetén nagyon ajánlott!

Belsőleg: Kúraszerűen 1,2,3.....20 cseppet 1dl vízzel meginni naponta 3x, majd visszafelé 20,19,18......1cseppet. A nagyobb hatás érdekében előtte 1 csipet só, utána vitamin bevitel (pl 1 alma) ajánlott!

Külsőleg: Borogatva, bedörzsölve, kenegetve a bármilyen problémás bőrre (Melanóma, pikkelysömör, lábgomba, tyúkszem, sebek, fogíny, miteszerek, ráncok, stb) Gyógyszertárban kapható.

Teljeskörű leírás: Kovács József Hidrogén-peroxid-az eltitkolt gyógyszer! c. könyvében.

FORRÁS: FILANTROPIKUM.COM, TUDNODKELL.INFO

 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Készül a házi ételízesítő
  2014-08-06 10:30:37, szerda
 
  .Hozzávalók:
1,5 kg sárgarépa, 0,5 kg fehérrépa ,1 nagy fej karalábé,1 kisebb karfiol, 1 db nagyobb zeller,3 nagy fej vöröshagyma,1 fej lila hagyma,1 fej nagy fokhagyma, 1 cs petrezselyem zöld, egy csomag zeller zöld.
Ezeket mind legyalulva ,a zöldeket összevágni kiteríteni száradni a napra 2 napig közben megforgatni . Ledarálni majd tengeri sóval és kevés kulkumával lehet összekeverni tetszés szerint . Üvegekbe rakni és mehet a polcra.
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Az aszalás előnyei
  2014-07-15 11:25:19, kedd
 
  AZ ASZALÁS ELŐNYEI ÉS HÁZI PRAKTIKÁI

Az aszalás ősi tartósítási eljárás, amit már a Kínai Birodalomban is használtak, de az ókori görögök, rómaiak is tartósítottak így élelmiszereket.

Az aszalás során a kezelt gyümölcs összetöpped, elveszti víztartalmának és tömegének nagy részét. Nem kell hozzá cukor, tartósítószer, sem adalékanyag, különleges tárolóedény és mégis természetes, egészséges aszalványokat, szárítmányokatfogyaszthatunk egész télen.

Ahol a kertben megterem a különféle zöldség, gyümölcs és a napi fogyasztáson felül még marad is, érdemes kis mennyiséget is aszalni. Mivel ezzel az eljárással csak a nedvességet vonjuk ki az élelmiszerekből, a rost és ásványi anyag tartalom nagy része megmarad. Sokkal egészségesebb, mint a konzervek, befőttek, ahol a tápanyagoknak, vitaminoknak és ásványi anyagoknak akár a 65%-a is kárba vész.

Ahol kicsi a spájz, vagy nincs is, kifejezetten előnyös, hogy a kiszárított élelmiszer helyigénye fele vagy akár tizedrésze is lehet a friss élelmiszerének. Az így konzervált zöldség és gyümölcsféle kis helyen elfér, szükség szerint bármikor használhatunk belőle, kevésbé romlik, mint a befőtt.

Az aszalás technikáját tekintve többféle módszer közül választhatunk.
Alkalmazhatjuk őseink módszerét, akik vidéki portáikon leggyakrabban napon, illetve tűzönaszaltak. Ez a legolcsóbb megoldás. A répacukor megjelenéséig hazánkban is a gyümölcsök tartósításának legelterjedtebb módja ez volt. A titka abban rejlik, hogy megfelelő szellőzést kell biztosítani, és csak folyamatos melegben végezhetjük. A megfelelő állapot elérése akár napokig is eltarthat.

Napon akkor aszaljunk, ha széltől védett, pormentes hely áll rendelkezésünkre. Az anyagot tegyük tálcára vagy drótszitára, és takarjuk le ritka szövésű tüllel, mert meg kell védenünk a terményeket a bogaraktól, legyektől is. Jó megoldás lehet egy szétnyitható ruhaszárító, amit nem műszálas abrosszal vagy lepedővel leterítünk, és arra halmozzuk a szárítandó terményeket.

Aszalás közben többször forgassuk meg a szárítandó terményt.
Előfordulhat, hogy az időjárás miatt először napon, majd a sütőben végezzük a szikkasztást. Vannak, akik kifejezetten csak sütőben aszalnak. Régen erre a kihűlő kemencét vetették be. A sütőben nehézkes a folyamatos szellőzés biztosítása, ezért a sütő típusától függően nyitva kell hagynunk az ajtaját, és az aszalási idő nagyon hosszú lehet. Ha sütőben aszalunk, a szárítást legjobb alacsony hőmérsékleten végezni, nehogy az anyag odaégjen. Az ajtó nyitásával szabályozhatjuk a sütő hőmérsékletét.Sokszor sokkal drágább így aszalni, mint ha elektromos aszalót használunk.

Sokan mondják, hogy a legpraktikusabb az aránylag olcsón kapható elektromos aszalók használata, melyek forró levegő és szellőzés elegyével működnek. Az aszalás géppel sem megy néhány perc alatt, a nedvességtartalomtól és az aszalvány méretétől függően 6-24 óráig tart.

Vannak egytálcás és többtálcás aszalógépek, melyekkel esős időben is aszalhatunk, és egyszerre akár 5 kg zöldség és gyümölcs is elfér bennük. Ezekben akár szárított virágot és agyagedényeket is készíthetünk. Az aszalógépekhez adnak részletes használati utasítást. Fontos, hogy ezt olvassuk végig, és az ott leírtakat tartsuk be, mert kár lenne, ha munkánk kárba veszne.

Ha eldöntöttük, milyen módon szeretnénk aszalni, már csak azt kell kiválasztanunk,melyek azok a gyümölcsök, zöldségek, melyek alkalmasak erre? Általában szinte valamennyi gyümölcs aszalható: alma, körte, szilva, meggy, cseresznye, kajszibarack, szamóca, áfonya, ribiszke, bodzabogyó. A fügével sokan próbálkoznak, de sajnos nem lehet sikeresen aszalni a nálunk termett fügét!

Jó és szép aszalvány készülhet paradicsom, paprika, petrezselyem, sárgarépa, hagyma, tök, pasztinák gyökér, vörös- és póréhagyma, zellergumó, sóska és a spenót is, de a fűszernövényeket (petrezselyem, kapor, lestyán, majoranna, bazsalikom, citromfű) is megszáríthatjuk. Ne felejtsük el, hogy nagyon finom aszalvány készül a termesztett és a gyűjtött gombákból. Vannak, akik húsokat (marhahúst, sertéshúst, vagy halat) is szárítanak

Arra ügyeljünk, hogy csak olyan terményt aszaljunk, amelyeknek viszonylag nagy a szárazanyag- és cukortartalma, és aszalása nem jár minőségének romlásával. A kiválasztott termény legyen érett, ép, egészséges. Penészes gyümölcsből nem lehet fogyasztható aszalványt készíteni! A terményt meg kell tisztítani és meg kell mosni, le kell csöpögtetni.

Egyes terményeket (alma, körte, gyökérzöldségek) fel kell aprítani, karikára vágni, kockázni, ki ahogy szereti. Az almát, a körtét ajánlatos meghámozni, kimagozni, a ribiszkét lebogyózni, de a szilva szárát ne tessék eltávolítani, mert akkor aszalás közben elfolyik a legértékesebb, cukros leve, íztelenné, rágóssá válik.
A cseresznyét és a meggyet aszalás előtt célszerű leforrázni, hogy ne repedjen meg, a szilvát meg lehet fürdetni 1 %-os szódás vízben, amely feloldja a felszínén levő viaszréteget és meggyorsítja az aszalást. Zöldfűszerek zömét félárnyékban, árnyékban szárítsuk, mert különben elvesztik eredeti színüket.

Az aszalást akkor fejezzük be, amikor az anyag összenyomva már nem enged levet, és az egyes darabok rugalmasan szétválnak, illetve kettétörnek. Az aszalványokat hűvös, szellős, száraz helyen tárolhatjuk tüll, vagy ritka szövésű, tiszta vászonzacskóban vászon vagy papírzacskóban, akár tavaszig.

Érdemes megemlíteni, hogy a szárított zöldségeinkből kitűnő ételízesítőt készíthetünk a bolti vegeták helyett. Ehhez a megszáradt készítményeket ledaráljuk, kevés sóval összekeverjük, de e nélkül is jól eláll. Az összekevert zöldségmixet jól záródó csavaros üvegekbe rakjuk, és onnan használjuk.

Sokan kérdezik a házi-vegeta receptjét, hogy miből mennyit kell használni: nincs tökéletes recept, és nem kell tartani az arányokat. Mindenki annyit tegyen valamiből, amennyit szeretne, illetve amennyije éppen van otthon. Az arányok körülbelül így néznek ki: 30 dkg hagyma, 70 dkg sárgarépa, 20 dkg petrezselyemgyökér, 20 dkg karalábé, 1 fej zeller, néhány cikk fokhagyma, 35 dkg paradicsom, jó sok petrezselyemzöld, zellerzöld, lestyán. Karfiolt és káposztaféléket is tehetünk hozzá. Egyéb fűszereket - kaprot, kakukkfüvet, oregánót - ízlés szerintadhatunk az ételízesítőhöz. Sokan megszokták, hogy az ételízesítőktől szép sárga lesz a leves. Ha van otthon sáfrányunk, azzal színesíthetjük, de a nyáron megszárított körömvirágszirmokból is keverhetünk bele a megfelelő szín eléréséig.

Mint látjuk, az aszalás nem kimondottan gyors folyamat, de érdemes kipróbálni. Még nem késő!

Forrás: sokszinuvidek.hu

 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Elképesztő csodaszer és csupán 60 Ft.-ba került
  2014-07-13 18:47:14, vasárnap
 
  Hát ez sem árt ha tudod!

Mindenkinek legalább egyszer volt szerencséje az életben a szódabikarbónához (nátrium-hidrogén-karbonát), legtöbbször haspuffadás esetén szoktuk elővenni, pedig számos egyéb jótékony hatása, és felhasználási módja van ennek a konyhai csodaszernek.

Lássunk ezek közül néhányat:

Különösen jó gyomorégés, emésztési problémák ellen, de kellemesebb lesz tőle a leheletünk, és fehéríti is a fogat. Mindig legyen belőle otthon!

Kéztisztító: nedvesítsük meg a kezünket, majd dörzsöljük be szódabikarbónával. Kezünk tiszta és lágy lesz.

Elnyeli a szagokat: a szódabikarbónának ugyan nincs szaga, ám a legkellemetlenebb illatokat is képes elnyelni, mivel semlegesíti a savas anyagokat. Tároljuk hűtőben, szekrényben, de a dezodort is pótolja, hisz kiválóan semlegesíti az izzadságszagot. Cipőnkbe szóra szagtalanítja azt, és a lábgombásodást is meggátolja.

Elősegíti az emésztést: a legtöbb ember tapasztalta már, hogy túlette magát, és felpuffadt a hasa. Ilyen esetben vegyünk egy kávéskanál szódabikarbónát, oldjuk fel egy pohár vízben, és igyuk ki egy hajtásra. A lúgos kémhatású oldat stabilizálja a pH-értéket, és megszünteti a savanyú kémhatást. A nehezen emészthető, savas hatású ételekbe tehetünk egy csipetnyi szódát, ettől könnyebben emészthetők lesznek.

Fertőtlenít: a fésűk, kefék, manikűr-készletek és egyéb hasonló eszközöket nagyon szeretik a baktériumok. Ezek fertőtlenítése céljából tegyünk egy mosdókagylónyi vízbe 8 evőkanál szódabikarbónát, majd hagyjuk az oldatban állni az eszközöket egy éjszakára, Reggel öblítsük le.

Kiváló a rovarcsípésekre: a szódabikarbóna kevés vízzel keverve hatásos fájdalom- és duzzadtságcsökkentő.

Eltávolítja a korpát: hajmosás előtt egy maroknyi szódabikarbónát dörzsöljünk a száraz fejbőrbe, eltünteti a korpát.

Puhítja a húst: a nehezen fő a hús, tegyünk a vízbe egy késhegyi szódabikarbónát.
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
A szerelmes háziasszony mindig elsózza a levest!
  2014-07-13 18:29:45, vasárnap
 
  " A szerelmes háziasszony mindig elsózza a levest! " - 15 konyhai fortély amivel helyrehozhatók a leggyakoribb főzési malőrök!

Bárki tévedhet a konyhában, de ez nem azt jelenti, hogy nem lehet megmenteni azt mi, menthető. Az igazi háziasszonyok mindig tartogatnak a tarsolyukban olyan fortélyokat és házi praktikákat, amivel eltüntethetők a kisebb főzési hibák és így ízletes étel kerül a családi asztalra.



Bizonyára megtörtént már veled is, hogy odaégett a sütemény, túl sós lett a krumpli püré, vagy zavaros a húsleves. Aggodalomra semmi ok, elhoztuk ma nektek a legjobb konyhai tippeket, amivel a főzési malőrök kijavíthatók:

A tej nem ég oda, ha az edénynek az alját, amelyben főni tesszük előzőleg hideg vízzel locsoljuk meg.

A sült nem keményszik meg és nem lesz rágós, ha sütés közben meleg vízzel locsoljuk vagy forró húslével és nem hideggel.

Zavaros a húsleves? Előzd meg és egy megtisztított tojás héját tegyél a fövő levesbe. Kristálytiszta marad.

A virsli, ha túlfőzöd, megreped, de ezt megelőzheted, ha a vízhez egy kis tejet is hozzáadsz főzés előtt.

A hal sütéskor nem omlik szét, ha előtte egy friss citrom levével meglocsolod, és kicsit állni hagyod.

Ha nem akar összeállni a tojásfehérje habja, adj hozzá pár csepp citromot és egy kevés sót.

Ha készül kicsapódni a majonéz keverés közben, akkor légy résen. Gyorsan keverj el egy tojás sárgáját kevés sóval és fokozatosan kevered a készülőfélben lévő majonézhez.

Ha a tésztafélét vagy spagettit főzöl, adj egy kis olajt a vízhez, ha mégis összeragad gőz felé téve szépen szétválnak.

Összeesett és kemény lett a grízgaluska? Ne aggódj. Fürdesd meg őket hideg vízbe 1o percig aztán tedd oda ismét főni. Nagyobbak és puhábbak lesznek.

Ha túl zsírosra sikerül egy leves és azonnal kell fölszolgálni, tegyél egy salátalevelet bele, amelyre rátapad a zsír aztán távolítsd el így a fölösleges zsiradékot a leves felszínéről. Ha csak másnap kell fölszolgálni, akkor tedd hidegre és egy habszedővel a megkeményedett zsiradékot könnyen leveheted.

Ha odaégett a mártásod, van megoldás. Ne keverd össze az égett alját a szósz többé részével. A jó szószt gyorsan töltsd egy másik edénybe és adj hozzá egy kis száraz kenyeret vagy nyers krumplit, ami átveszi az égett ízt.

Ha nem sűrűsödik be a levesed vagy szószod könnyen segíthetsz rajta. Egy kiskanál krumpli keményítőt először keverj el vízben, majd add a szószodhoz, vagy a leveshez.

A túl sűrű ételek vízzel, húslével, tejjel, tejföllel hígíthatóak az étel függvényében. Amikor a szósz csomós és nem egyenletes egy konyhai szűrő szitán csorgasd át, ami által homogénebb lesz.

Talán egyik leggyakrabban előforduló malőr a szerelmes háziasszonyok esetében hogy elsózzák a levest. Ilyenkor adj hozzá 1-2 tojásfehérjét nyersen, amely a kicsapódás által magához köti a sót. A végen a levesből egy habszedővel kiveheted a megfőtt fehérjét.

És ha túl fokhagymás az étel, akkor mi a teendő? Tegyél bele egy gézbe egy marék összeaprított petrezselyemzöldet, kösd össze a gézt és lógasd bele az ételbe, addig, amíg az ízek kiegyenlítődnek.
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
     3/6 oldal   Bejegyzések száma: 54 
2022.12 2023. Január 2023.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 138 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2329
  • e Hét: 10974
  • e Hónap: 17346
  • e Év: 68137
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.